Friday, August 20, 2010

Sommarlista...

Jag fortsätter väl mina inlägg om sommaren någon dag till. Eftersom bloggen låg i träda under sommaren så har jag ju lite att visa och berätta. För övrigt kan kan jag meddela att det är väldigt skönt med en lång bloggpaus ibland. Eller, för all del en lång paus från hela internet.

Men först kan jag tala om att jetlagen håller i sig. Den är seg, den vill inte ge vika.
Digga läget? Tjaa...vad annat kan jag göra?
Ingenmansland då?
Jo, det är segt. DET ÄR SEGT!! Min erfarenhet är att Ingenmansland är svårare att ta sig ut ur efter en extremt trevlig sommar, och en sådan har det varit iår. SÅ FIN!!
Ikväll ska jag iallafall ta mig över gränsen till den riktiga världen. Vi är bjudna på middag hem till min goda vän Susanna och hennes Marc. Det ser jag fram emot. Susanna får vara den som tar emot mig på andra sidan gränsen.
It's going to be nice.

Tänkte jag skulle köra sommaren i listform.
Som plus och minus.

PLUSSLISTAN:

* Vädret! Det var den varmaste sommaren på 130 år. DET märktes, kan jag säga. Jag tror aldrig jag upplevt så varma dagar i Österbotten förr.

* Familjen. Jamenvisst. Att vara tillsammans med mina syskon och föräldrar är så KUL! Vi är lätt crazy hela bunten. Skratten och skämten ekar.

* Maten! Ja, jag är livsnjutare. Jag tycker att man ska njuta fullt ut av sommar och semester och därför slängde jag low-carb dieten överbord någonstans mellan Sverige och Finland. Det åts många underbara måltider, något nytt och gott varje kväll. Jag har frossat i det finska brödet, den finska korven, osten, kaffebröd (har det blivit lite till och från), jag har ätit godaste potatisen i världen (odlade i eget land). Jag har njutit av Närpestomaterna. Jag har ätit glass från Tinas (salmiakglass och blåbärsglass). OCH, jag har druckit vin...
Livet är till för att njutas av.

* Mormor. Jag har lyckan att ha min mormor i livet. Hon fyller snart 92 och är så pigg, vital och glad hela tiden. Hon bor ensam i sin lägenhet, har ingen hemtjänst och hon har en massa aktiviteter för sig hela tiden. Hon älskar att spela kort, mest av allt Chicago och Spad'Maj.

* Kortspel. Vi är alla galna i att spela kort. Varje kväll rasslar ett kortspel igång. Mest och helst spelar vi Chicago. SÅ roligt! JAG fick en Royal Straight Flush i somras. Vegas NÄSTA!!!

* Nya soldäcket. Håkan, min otroligt duktige och driftige svåger, svängde ihop ett soldäck nere vid stranden på ett par dagar! Där satt vi sen och solade så fort vi hade en chans.

* Junkarsgrund. Min mosters sommarstuga som ligger 2 km från vårt ställe. Underbart, vackert ställe. Peter och jag sov där medan han var i Finland. Lovely!

MINUSLISTAN:

* Myggen. Dessa vidriga KRANKAR!! Det var en riktig myggsommar. Myggen fanns i tusental och förpestade framförallt kvällarna för oss. Riktigt hemska var de den här sommaren.

* Värma upp vatten varenda gång man ska diska. Vi har inget rinnande vatten, och det känns ibland himla tungt och trist att ständigt värma upp vatten från sjön och diska i det. Nästa år dock, DÅ HAR VI KOMMUNALT vatten!! DET kommer att kännas som en LYX!!!

* Utedass. SÅ INTE MIN GREJ!!

* Dyr bil. Hyrde en riktigt dyr bil i somras. Vet inte hur jag ska lösa bilproblemet. Det går inte att vara i Närpes utan bil. Det var bara att hosta upp x-antal sköna euros för bilhyran. Sugigt. Måste fundera över bilen till nästa år. Var hyra då?

* Bromsar. Vidriga insekter finns det gott om, kan jag tala om. Är det inte myggen så är det bromsarna. Håhåjaja...Hur många insektsbett får man inte under en sommar?

Mest plus, men några minus som synes. På plussidan kan jag också tala om hur ljuvligt det är med alla kusiner som får träffas varenda sommar. Det är en fröjd att se Karolina med kusinerna i samma ålder (och såklart de yngre också). Lyssna på dem, höra deras musik. Absolute Summer Hits 2010 har gått varm i sommar.

Håkan jobbar med nya soldäcket (jo jag stavar däck med Ä när jag skriver om däck hemmavid. Decken i US stavar jag fortfarande deck med E, hihi. Just in case you're wondering). Håkan fixade däcket på ett par dagar..

Vi inviger däcket en vacker sommareftermiddag. Not bad, not bad at all...



Ebba och Karolina utklädda till grabbar...


Sundet vid 24:45...

Lika vackert en annan kväll...


Solen strålar vid 21 tiden...

PÅ Märigrund.

Här bor vi!

Mäktig, mäktig solnedgång den 18 juli. Tror knappt jag sett dess like. Det var verkligen som om hela himlen BRANN!

30 comments:

Suzesan said...

Sista bilden är ju så vacker. Tänk att det kan bli så där. WOW vilken solnedgång. Och att du fick med den på en så bra bild. Resten är ju bara härligt att läsa och bilderna ja du vet...bra som vanligt.

Kram
/Susanne

olgakatt said...

Visst är det bra med balans mellan positivt och negativt. Så heja myggen och dom andra som höll er kvar på jorden!
Underbara bilder!

Anna, Fair and True said...

Oj, vilket ljus och vilken solnedgång där på sista bilden! Kul med tjejerna utklädda som grabbar! Gick de ut så också?

Icke rinnande vatten och utedass är inte min grej heller.. hur gör ni med dusch? Har ni byggt en utedusch?

Det där med bilhyrning, i Stockholm finns det något som heter Rent-a-wreck som är bilhyrning av äldre bilar (inte vrak dock, trots namnet). Kanske finns i Finland? Alternativet är kanske att annonsera på Blocket eller motsvarande efter en privatperson som vill hyra ut en oanvänd bil över sommaren?

Annika said...

Suz:
Ja, det var bland det häftigaste jag sett i solnedgångsväg, faktiskt. Otroligt!!
Det var som om det brann. Nästa dag blev det dåligt väder...
Kram!!

Olgakatt:
HAHA! Jomen du vet, vi jobbar rätt hårt också, även om det inte verkar så kanske. Det är mkt att sköta om i två hus, mkt som ska röjas tas ner och fixas.
Men visst, man får ta det onda med det goda som myggen :-)

Anna FT:
Ja, det där ljuset har jag sällan skådat som den kvällen, den 18 juli. Otroligt!
JAPP, tjejerna gick ut...De gick 4 km och blev inte igenkända av folk som kom åkande eller cyklande, hehe!!
Ja, det där med bilen måste lösas på ngt sätt. Jag har ingen lust attt pröjsa så mkt som jag gjorde i somras. Rent a wreck känner jag till, men jag tror inte de finns nära oss i Ö-botten. Jag får fundera vidare på bilproblemet.

Sara said...

Ebba hälsar att hon tycker att de är supersnygga, he he.... Jo bubblet på det nybyggda soldäcket i värmen var inte helt fel!!
Din jetlag ja, det var någon som kommenterade igår att det handlar om jetlag men kanske mest sommar-slut-åka-tillbaka-nostalgi (typ...), att man lämnar en underbar ledighet bakom sig. Ungefär som det kändes för mig när jag jobbade första veckan efter semestern, SÅ tungt!!! Och NU längtar jag till den 23 oktober, tänk vad kul det ska bli!!! Puss och kram

Taina said...

Hahaha, utedass är ju mysigt och det är så det ska vara på ett sommarställe. Tänk att få sitta där med dörren öppen och studera naturen :D

Håller med om att de där myggen är bara för jobbiga. När man skulle vilja sitta ute om kvällarna så kommer de där djävlarna och förstör det hela. Så var det för oss när vi var i Thousand Islands.

Bilderna är magiska!

Jag skriver mitt inlägg senare. Snart på väg på en MRI.

Kramar!!!

Tankevågor said...

Vad kul att du är tillbaka i bloggvärlden Annika! :-)
(Har tagit en rejäl paus jag också den här sommaren)
Förstår att ni haft en underbar sommar. Det är samma här. Helt otroligt vilken solig och varm sommar vi haft.

Utedass har vi också....världens finaste med sjöutsikt och fladdrande spetsgardin. Men nu bygger vi ett badrum med innetoalett i vår nya utbyggnad och det ska bli så skönt. Kan inte annat än att tycka det.

Värma vatten gör vi med när vi ska diska...men på sikt ska vi ha en pump som pumpar upp sjövatten till en avsaltningsanläggning i källaren och sen upp i huset. Men man får ta en sak i taget. Allt sånt här som har med bygget att göra slukar pengar hela tiden. Tur att man (läs Anders) kan fixa en hel del själv också.
Nu blev jag inspirerad att väcka upp min blogg också från sin sommarsömn när jag ser dina underbara bilder.

Ha en skön fredag!

KRAM!!!

Annika said...

Sara:
HAHA, ja de var fina, tösabitarna som grabbar!! Ebbe och Karl :-DDD.
Jamenvisst, det är ju det som är Ingensmanslandet, eller jetlag of the heart.
Just det där att sommaren är slut. Ännu en sommar på skären förgången. man kan ju bli vemodig för mindre.
Men fasiken vad vi längtar till den 23 okt!! OMG, du anar inte.
KRAMAR o ÄLSKAR!!!


Taina:
NEJ, jag gillar inte DASS!! Jag försäker att hålla mig tills vi kommer till mormor o Näsby och en riktig toa, haha!
Myggen är en PAIN in the BUTT!!!
USCH vilken plåga, och det är bromsar och flugor också.
MRI!!!
LYCKA TILL, VÄNNEN!!!
TACK, vad roligt att du gillar bilderna.
KRAM!!

Londongirl:
VÄCK DIN BLOGG!!! Det är KUL att blogga igen efter ett låååångt uppehåll!!
Men det är förbenat skönt att vila från bloggen opch bloggar också på sommaren.
jag gillar itne dass. Nej inte...
Och jag ser fram emot den dagen vi har toa på skären..
OCH jag ser fram emot kommunalt vatten!! UNDERBART!!!
Just det där att släpa diskvattnet och värma det är jag lätt trött på också, men det GÅR ju.
Låter som om ni har fina planer på er ö!!!
KRAMAR!!

Keith said...

Lovely pix!! The one of Ebba and Karolina gets my work day started off with a laugh :-)) Thanks!

Annika said...

Keith:
THANK YOU!! I know, and the girls walked out like that. People did not recognize them that they met while walking. SOOOO funny!!! See you tomorrow, Keith!!!

Miss Marie said...

Vilka vackra bilder! Underbart!

Håller med om bromsarna i år, de har varit helt överjävliga! Vi hade hur mycket som helst i sommar. Myggen var det inte så farligt med, men de fanns, det vill jag lova! :)

Ha en trevlig helg!

Desiree said...

Kul summering och lista. Men vilka kort speciellt de tagna på solnedgången över sjön! Vilka färger, wow! Mäktigt alla gånger. En helt underbar sommar vad gäller både umgänge, väder och mat. Mygg gillar jag inte heller men de verkar gilla mig jättemycket. Låter som du fått en workout av att bära och värma vatten som ändå uppväger mot mot allt gott fikabröd.
Hoppas du får en riktigt trevlig fredagkväll och middag hos era vänner och snart kommer över jetlagen till nästa vecka. Har du provat med melationtabletter? De hjälper en hel del mot jetlag. Jag brukar köra med dem då vi åker till Sverige.
Trevlig helg.
Kram!!!

Lena H said...

Jättemysiga bilder! Tror att mygg och bromsar har varit många och fördjävliga i hela Sverige/Finland i år! (de har inte gett sig än). Hoppas din jetlag har gett sig nu! Sensommar kramar från mig

Desiree said...

Kul summering och lista. Men vilka kort speciellt de tagna på solnedgången över sjön! Vilka färger, wow! Mäktigt alla gånger. En helt underbar sommar vad gäller både umgänge, väder och mat. Mygg gillar jag inte heller men de verkar gilla mig jättemycket. Låter som du fått en workout av att bära och värma vatten som ändå uppväger mot mot allt gott fikabröd.
Hoppas du får en riktigt trevlig fredagkväll och middag hos era vänner och snart kommer över jetlagen till nästa vecka. Har du provat med melationtabletter? De hjälper en hel del mot jetlag. Jag brukar köra med dem då vi åker till Sverige.
Trevlig helg.
Kram!!!

Annika said...

Marie:
TACK!!
Jadu, jag vet inte vad som är värst: mygg eller bromsar. Vidriga.
Bromsarna som kommer som brev på posten så fort man svettas eller badar. BLÄ!!
ha en superfin helg!!

Desiree:
TACK!!
KUL att du gillade bilderna och summeringen.
Har aldrig testat tabletterna. För mig tror jag kanske att det är mer den mentala jetlagen som är värst, men den fysiska är ju ingen picknick den heller.
USCH.
Ska bli kul att krossa bubblan ikväll iaf.
Ha en superhelg nu, Desiree!!
KRAM!!

Lena H:
URK ja, det verkar så. OCH nu har ni väl getingarna också. SUCK. Alltid är det ngt.
Men fint var det ju ändå :-)
Trevlig helg!

Anonymous said...

Vilka fina bilder (igen!) och den sista bilden är ju helt UNDERBAR!!!
Myggen ja, vi höll på att bli galna under semestern! Så förbannat mycket mygg, och vi kliade och kliade och kliade - ja, utom Håkan då som aldrig får ett enda myggbett! Så jä-la orättvist!
Jag hade också blogg- och internetpaus under semestern. Skönt, men också trevligt att komma tillbaks till internetvärlden igen :-).
Träffade en bloggkompis i somras, Nina från Oravais, det var trevligt och våra ungar och gubbar kom också bra överens på en gång :-)
Kram!

Marianne said...

Otroligt det där med solen mitt i natten. Jag försöker förklara det för folk här, men jag är inte säker på att de fattar riktigt.

Ni har riktiga somrar, sådana som man önskar att alla kunde få ha. I alla fall alla barn. Stor härlig familj, landet, havet, frihet, mygg och kortspel. Kortspel hör till landet precis som myggen och de envetna bromsarna. Vem uppfann dem förresten? Han borde få omvänt nobelpris : )

Karolina och Ebba ser ju härliga ut!!!

KRAM!

Äventyret framtiden said...

På något sätt så får jag också en liten bit semester när man kan vara med på någon annans. Tack för sköna bilder och stunder.

Kram!

Moster Mjölgumpa said...

Jag trodde verkligen att det var två killar på fotot med Ebba och Karolina!

Elisabeth said...

Vilka underbara solnedgångar! Och Karolina och Ebba ser verkligen ut som killar. Det var ingen dålig förklädnad!

Myggor och bromsar har jag inte sett röken av i år. Skönt att slippa dessa otyg. Utedass är inte min grej heller. Värma diskvatten låter som en västanfläkt i jämförelse med utedass. ;)

anna of sweden said...

Hej där borta i Ingenmanslandet. Vilka underbara bilder du bjuder på. Och vilken söt son du gått och fått! :)

Big huggies!

Freedomtravel said...

Annika, vad roligt att höra av dig! Nu känns det lite dumt att berätta att det inte blev Finland… Vi bestämde oss för att åka till Finland för att en vän bjöd in oss, och sen tänkte vi att då passar vi på att upptäcka Finland!
Men sen drog vännen tillbaka inbjudan av personliga skäl. Och plötsligt kändes Finlandsplaneringen lite konstig.

Vår första planering (innan vi blev bjudna till Finland) var Polen. Så vi ändrade oss i precis sista sekund och drog till Polen. Hade en riktigt fin resa där med sol, värme och sandstränder. Sedan blev det norra Sverige. Men skulle fortfarande gärna utforska Finland i framtiden. Hade du en bra sommar i stugan? Riktigt härliga bilder i alla fall!

Humlan said...

Underbara bilder och det låter verkligen som en härlig sommar. Perfekt att få nytt soldäck i år, när det har varit så varmt och fint, men visst vore det skönt att slippa mygg och bromsar!

Bloggblad said...

Trots att jag också bidragit med en massa skärgårdbilder, känns det att det inte är i Sverige... eller är det för att jag vet?

Solnedgångsbilderna är bara för mäktiga!!!

Hanneles paradis på Hisingen said...

sol och mygg - har vi inte på Hisingen :)

bettankax said...

Ååå så härliga bilder!!:) Förmedlar så mycket sommar. Jag är glad din blogg har vaknat till liv:))
Hinner inte kommentera så mycket som jag skulle vilja:( men så blir det mellan varven.
Hoppas du snart är fas med tiden.
KRAMAR

(ps. tur det är så mycket som uppväger..för jag säger bara, utedass är inte kul;))

Annika said...

Annika:
Visst var det vidrigt med myggen. Vissa kvällar så man gick ut höll man ju på att bli tokig.
Lyckost din Håkan som myggen inte gillar.
Roligt med bloggträff. OCH speciellt kul då alla klickar!
Kram!

Marianne:
Ja, det där att solen knappt går ner är ju så svårt att förklara för den som aldrig upplevt det. Underbart är det med de vita nätterna.
Ja, tack, det är härligt med alla på sommaren. Även om vi det bara blev en helg med alla denna ggn.
Folk avlöser varandra.
Kortspel här då verkligen sommaren till. Det är sällan jag spelar kort annars under året.
Jadu, den som uppfann bromsar och mygg skulle jag vilja snacka med ;-)))
Kram!!

Pettas:
OOO vad roligt att du tycker det!
Stor kram!

Annika said...

Moster M:
HAHA, jag vet. Visst är de bra!!!

Elisabeth:
TACK! Ja tjejerna kunde verkligen maskera sig, och faktum är att folk inte kände igen dem heller, hihi!!
Japp, det är en västanfläkt att bära vatten om man jämför med torrdasset. Blä...
Helt rätt.

Anna:
Hej du! Jag försöker ta mig över gränsen, och tror att jag lyckats. skönt!!
Japp, det är min son Karl :-)
huggies!!

Annika said...

Freedomtravel:
SÅ kan det gå!
Svenskfinland finns kvar till ett annat år.
Låter som om ni hade en fin sommar på alla de sätt och vis. Härliga resor.
TACK för att du gillade bilderna. Jag har verkligen haft det toppen!!
KRAM!!

Humlan:
TACK; det var så fint!!
Allting. Soldäcket blev verkligen en plats att sitta på!
Kram!!

Bloggblad:
HAHA, förmodligen är det bara för att du vet!
Naturen i Österbotten är nog pricklik naturen längre norrut i Sverige. TACK, ja vi hade ngra enorma solnedgångar i somras.

Annika said...

Hannele:
HAHA, där ser man!Varken eller alltså ;-)

Bettankax:
TACK!!!!
Ja, nu är den väckt ur sin sköna slummer :-)
OCH nu är den going strong igen. kUL att ha dig tillbaka. KÄNN ingen kommentarsstress.
KRAM!!!