Wednesday, September 23, 2009

10 sanningar...

Morning , glories!

Jag har blivit utmanad av Ingela i Smedsby i Finland som är en av mina nyare läsare. Ingela vill att jag ska berätta tio sanningar om mig själv.
Jag vet att liknande utamningar har gått runt förr, men jag tror det är ett bra tag sen nu.

So here goes:

1. Jag gillar att kolla in folk. Bland det bästa jag vet är att sitta på en uteservering och bara KOLLA! Helst ska man ha någon med sig så att man kan kommentera lite lätt också.

2. Jag är mörkrädd och spökrädd. Det är ingen bra kombination. Det finns ej heller någon logik vad gäller dessa rädslor och nojor. Dock, mörkrädslan har blivit bättre med åren. Alla ni som hängt med mig ett tag vet att jag avskyr att vara ensam hemma på nätterna.

3. Kläder och mode tycker jag mycket om. Jag kan bli barnsligt glad över ett par nya stövlar tex. Älskar att handla kläder!

4. Älskar havet, älskar skärgård, älskar båtar. Är lite av en ”ship buff” vad gäller stora fartyg byggda sedan 1950-talet oc framåt.

5. Tycker mycket om att skriva och läsa! Jag har alltid en bok på gång. Jag tycker också mycket om att läsa tidningar. Roligast är det att läsa svenska tidningar. Det är hårdvaluta bland oss svennar här.

6. Mina käraste ägodelar är datorn, kameran, bilen och mobilen. Vad gjorde jag utan dessa tingestar? Ja, TV:n är också kär...

7. Tycker icke om att städa, men avskyr att ha det stökigt omkring mig. Avundas alla som är städomaner och gillar att städa. Jag tvingar mig till det, en timme varje dag. Städar jag inte ”får” jag inte gå online tex. HAHA!
MEN, jag gillar att stryka och tvätta. Tycker om persedelvård helt enkelt!

8. Köra bil gör jag lite motvilligt. Tycker inte det är så roligt. Om någon annan vill vara chaufför so BE MY GUEST!!

9. Är extremt känslig för mysfaktorn i ett hem. Ett hem behöver inte ha de tjusigaste möblerna, eller de läckraste prylarna, men det SKA vara mysigt. Det är något jag pejlar direkt i hem: mysfaktorn.

10. Är mycket dålig på matte. Pinsamt dålig. Men, what the heck? Vem bryr sig? Nu när miniräknare finns i var mans mobil :-)

Det var det. Jag kommer inte att utmana någon särsklid. Om någon av er känner sig manad så skriv en rad så kommer jag direkt och tar mig en titt!

Ha en fin onsdag. Jag ska tillbaks till tandis idag igen...Oh well. TUR att man inte är rädd för tandis iallafall.

27 comments:

Jossahanna said...

Hej! Jag har läst din blogg ett tag nu, tycker du skriver så bra och intressant. Jag bara måste kommentera just det med mysfaktorn, jag är exakt likadan! Tycker det värsta som finns är hem som känns opersonliga och omysiga, så kallade "jazz-lyssnarhem" (inget ont om jazz) :). Med en dyr designfåtölj och massa tomma ytor. Trist trist trist. Säkert fula vaser från Kosta Boda med. Haha. Fördomarna frodas. Men dock, ett mysigt hem är jätteviktigt tycker jag.

Taina said...

Huomenta, huomenta, HUOMENTA!!!
Så jag har längtat att få komma hem och läsa bloggar igen. Speciellt din då rå!

Kul att läsa om dina "sanningar" och vad lika vi tycks vara på många punkter! Mörkrädd. JA! Det har jag alltid varit och när någon frågar om varför jag har så många smålampor så säger jag bara "det är så mysigt" men i själva verket hatar jag mörker. När jag är själv. Hahaha, löljligt men sant.

Hemmet behöver inte vara inrett med de senaste möblerna eller vara cool. Det ska vara hemtrevligt och mysigt.

Sitta på en uteservering är ju bara för KUL och bara GLO så ögonen håller på att ploppa ut! Min son och jag satt och spanade in folk i söndags när vi sippade på varsitt glas rött. Försökte gissa vad de som var ute gjorde så som en pappa med en dotter. De sa knappt ett ord till varandra. Oj vilka teorier vi hade!

Bilkörning inte min starka sida. Men kör ändå. Fickparkera är jag INTE bra på!!! Jonas tycker jag är pinsamt dålig på det...

Kanske jag ska ta och göra den där listan själv förresten...

Skriver blogg senare. Är lite mosig än. Kom hem igår kväll.

KRAM KRAM!!!

Annika said...

Jossahanna:
Välkommen HIT!!
Jag blir så jätteglad över dina ord! Glad att du trivs här.
"Jazzlyssnarhem"---TACK, jag har lärt mig ngt nytt! Så himla passande, hihi!!
Nej, inget avskalat och kalt för mig...får rysningar. Mysfaktorn är så himla viktig.
Ja, ett mysigt hem är allt!
Välkommen tillbaka!!
Ska kolla in din blogg!!

TAINA:
WELCOME BACK!!
HAR saknat dig!
KUL att ha dig på "rätt" sida Atlanten igen :-)
Tihi, när Peter är borta har jag flera smålampor tända, som om det skulle hjölpa om ngt hände...BAAH!! Blir så trött ibland på min feghet...
hemtrevlighet och mys är det bästa i ett hem. För coola hem är oftast kalla.
OCH JA!! ATT sitta ute och glo på folk är bara så KUL!! Förstår att du och Albert hade det sååå mysigt där ni satt!!
Fickparkera, hahahaha...DET kan fan inte jag heller...
jag tog körkort i US för en herrans massa år den, och inte har jag lärt mig fickparkera sen dess. Det är egentligen bara inne i DC man måste fickparkera, och knappt ens där. Glad att slippa :-)
Ska kolla in till dig lite senare idag om ev inlägg kommit.
Välkommen tillbaka och så kul att ha dig här.
MASSOR av stora kramar!!

Marianne said...

Ja det var verkligen länge sedan jag såg en lista bland bloggarna! Listor verkar ha gått ur modet, så det var kul med en här hos dig.

Jag älskar också att sitta på ett kafé och titta på folk. Det är det bästa när man kommer till en ny stad, mycket roligare än att se alla sevärdheter, fast det måste man ju det med : )

Jag är konstig med mörkrädslan, för det mesta stör det mig inte, men sen ibland kan jag bli döskraj! I nya lägenheten behöver jag definitivt inte vara rädd i alla fall, där är det järndörrar i gatuplan och sedan har vi inga fönster alls förrän 1,5 trappa upp. Plus vakter vid grindarna.

Det där med att städa en timme om dagen var en bra idé, tror jag ska anamma det så blir det lite lättare i stället för att ta allt på en gång.

KRAM!

Annika said...

Marianne:
Ja, visst var det länge sen listor florerade. SÅ, jag tänkte att det var helt OK att skriva en nu :-)
Att kolla in folk är sååå kul!! Det är helt enkelt jätteroligt, men ett sällskap är nästan ett måste :-)
Å, vad skönt. JA, du slipper vara det minsta mörkrädd. Underbart.
Så var det för oss när vi bodde i lgh med front desk och vakter som bevakade dygnet runt. har väl aldrig sussat så bra ngnsin, hahaha!!
Städa ja, jag måste liksom tviiinga mig själv som en dåre. Tycker det är för j-gt triiiiist.
KRAMAR!!!

alegni said...

kul att du ville anta min utmaning. det är alltid roligt att lära sig nya sanningar om folk.
mörkrädd är jag inte alls. tur är väl det med tanke på hur många nätter jag var ensam i barn/ungdomen med mamma liggande på sjukhus o pappa på jobb.
jag däremot kör helst alltid själv. jag vet att jag borde låta både son o man köra, men det har väl att göra med att jag är ett kontrollfreak o är tryggast när jag själv styr o ställer (till det) ;) det är antagligen också därför jag är flygrädd - jag borde väl få sitta vid spakarna själv.
kläder o mode - snyggt på andra, men något jag aldrig satsat desto mera på (förutom när jag hade bantat 30 kg o var m-a-g-e-r) :)
det där med mysfaktor är också viktigt för mig. det finns så många fina hem som har sorgligt låg mysfaktor :/
det är tydligen allmän tandläkardag idag, jag känner till fyra mig själv inräknad som suttit i tandläkarstolen idag!

Anonymous said...

Hejsan.

Jag ska också till tandläkare idag. Har ont i en krona med underliggande rotfyllt tand. Aj! Har på känn att det blir komplicerat.

SB

Annika said...

Ingela:
Det var riktigt kul med den här utmaningen, och det var länge sen listor gick runt på bloggarna.
Nej, att vara mörkrädd på landsbygden är ingen höjdare. jag skulle verkligen få tampas med mina nojjor om jag skulle bo i Österbotten året runt :-)
När hösten ligger mörk runt enslig gård...
Flygrädd är jag också, fast inte på ngt direkt handikappande sätt.
Japp, verkar vara stora tandisdagen idag. Jag ska vara där om prick en timme :-)
Kram!

Annika said...

Susanna:
DU med!! JA detta ÄR stora tandisdagen. Jag har ont i min sista visdomstand så jag antar vad resultatet av dagens besök blir: en remiss till tandkirurgen...
Suck ja...
LYCKA till Susanna!!

Saltistjejen said...

Haha nej TUR du inte har tandisskräck!!!!!
Och du städa gillar inte jag heller. Tyvärr itne att stryka heller. men tvätta är helt ok. Kan nätan kännas lite avslappnande att stå o vika tvätt i tävttstuga tycker jag. Perverst?? JO KANSKE? ;-) Men det är faktiskt riktigt rofyllt att ibland vara i tvättstugan i 15-20 minuter och vika tvätt. Haha!
Stor kram!!

Desiree said...

Då jag känner dig en del redan så var det en hel del på denna lista som jag redan visste om. Att kolla in folk speciellt tillsamman med någon så att man kan kommentera är kul. Det är rätt interessant att faktiskt ibland bara sitta ner och spana in folk som går förbi på en gata. Det är många upptäckter man gör. Mysfaktorn i ett hem tycker jag också är superviktig och helt kass på matten kan jag också skriva under att jag är. Ha en bra onsdag. Här lyser till och med solen lite idag och det ryktas om att det ska komma lite svalare vindar till nästa vecka.

Annika said...

Saltis:
Tvärtom, jag ser fram emot det här besöket, hur sjukt det än låter...Måste sticka NU ser jag!!
Tvätta är skönt, ochg stryka är rent meditativt tycker jag. lyssna på SR, stryka, omdelbara resultat. Samma sak med att vikas tvätt. Likey!!
Du med!!!
KUL!!

KRAM!!!

Desiree:
Äntligen bättring i vädret för dig!
Skönt!
Ja, jo, vi tycker nog lika om en hel del. jag vet ju vad du tycker också! :-)
men du är bättre på städ än jag, mkt bättre, och det är jag AVIS på!!!
Ja nästa vecka verkar det bli riktigt svalt. Längtar!!
Kram!!!

Camilla said...

Ojda, vi ar nog ganska lika (om jag ska utga ifran din lista) forutom morkret och bilkorningen da.
Uteserveringar ar ju verkligen en hojdare dar man kan spendera flera timmar med att spana pa folk. Garna i skydd av ett par solbrillor och med sallskap.
Laser gor jag i perioder, bocker alltsa. Tidningar daremot ar ett maste, varje dag.
Ha det gott
Kram

Londongirl said...

Listor ÄR alltid roliga! :-)
Mycket är vi lika i du och jag och det visst jag ju sen förut. Men nu hittade jag en sak till och det är det där med klädvård.... Jag tycker om att stryka och tvätta precis som du skriver...persedelvård helt enkelt. Men städningen är bara så trist!!
Skulle faktiskt kunna tänka mig att leja bort den. ;-)


...och du har helt rätt i det där med mysfaktorn i ett hem!! Den är viktig och den har inte att göra med senaste tjusiga trendmöblerna. Det är andra faktorer som gör att ett hem har en mysfaktor som man känner av när man kommer in i det.

Kram Kram

anna of sweden said...

Kul lista! Och himlans bra skrivet!

Haha. Så du drömde om mig inatt? Hoppas att det inte var en mardröm! ;) Det är så kul med bloggandet för även man inte ses så känns alla bloggvänner som ens arbetskamrater typ. Särskilt för oss housewifes kanske.

Kram och lycka till hos den som jag är rrr ... rrr ... ä ...dddd för.

Emmama said...

Kul lista! Jag är också väldigt känslig för mysfaktor, gillar inte utställningshem som jag kallar dom. För mig är jazz urskön och mysig musik så den första kommentaren du fick här hoppade jag till lite av! :D Ha en skön kväll! Kram!

Elisabeth said...

Roligt med en lista, tror bestämt att jag lånar den. Ska bara komma på tio sanningar om mig - just nu finns det mest en massa adjektiv- och substantivböjningar i mitt huvud. :D

Tvätta gillar jag också! Men stryka, det är jag kass på, troligtvis för att jag nästan aldrig gör det. Och mysfaktorn ÄR viktig, helt klart. Bra det där med att inte "få" gå online innan du städat. ;) Så kan jag faktiskt också göra ibland, och mestadels fungerar det.

mårran said...

Heeej!!

jag har inte hunnit läsa bloggs eller blogga på flera dagar.... nåväl nu är jag här!

Jag är inte mörkrädd, men var det som liten... usch, minns.... inte roligt. Hemma hos mig är det ju dessutom möööörkt nu när mörkret kommit tillbaka. Har inget emot att städa men är alldeles för trött för att orka med en timme om dagen efter jobbet så för mig blir det att dra runt en svängom med dammsugaren varje helg. Om det har varit väldigt mycket och jag inte hunnit på några helger hatar jag det oxå... Tandläkaren vill jag inte prata om.... don't like.

Kraam!
/HeLena

Suzesan said...

Åhhh där är vi lika på mycket. Förutom att jag är van att vara ensam om nätterna men så klart jag bor i lägenhet i hus hade det varit annorlunda. Sen gillar jag inte att stryka och så gillar jag att köra bil. Kolla folk är ROLIGT och speciellt när nån annan som sällskap så man kan byta tänk haha=skvallra lite och fnissa eller ba' åhh kolla kolla en urping där kanske:)
Städa är skitråkigt. Men när jag väl sätter igång är jag noggrann och får absolut inte pausa för dååå lägger jag ner det direkt. Blä för att städa. Oj nu har jag nästan gjort listan fast jag inte orkade idag haha.

Kram
/Susanne

Erica Pettersson said...

Hej!
Vad roligt med en lista :) Det är något jag både gillar att läsa och att skriva :)

Mörkrädd är jag också, så egentligen kan man säga att jag bor på fel ställe på jordklotet under vinterhalvåret ;) Här där det blir mörkt redan 2-halv 3 i december-januari...
Jag har också kameran och datorn som käraste ägodelar. Man kan säga som så att kameran följer med ÖVERALLT :D

Hoppas att du haft en riktigt bra dag idag!
MVH /Erica

Lullun said...

Lite eniga är vi allt. Gillar också att observera fol. Havet; ja hur kan man inte älska det. Och skriva och läsa, ja det gäller väl de flesta bloggare. Ett par liknande älsklingsprylar. Och städning, nja inte jättekul, men å andra siden tar jag nog hellre din städning, om du bara fixar min tvätt. ;-) Köra bil slipper jag nog också gärna om jag kan och mysfaktor; självklart! .-)

Millan said...

Vet du vad, jag kan skriva under pa 9 av 10 saker. Jag ar namligen inte sa dalig pa matte och jobbar ju med siffror. Dessutom har jag lite tandisskrack... sa tva saker da :-). Visst ar det hemstk att vara morkradd... jag kan inte satta fingret pa vad det ar jag ar radd for.. men jag tycker inte om att ga i morker eller sova hemma sjalv.
Mysfaktorn ar ett maste! Vill garna ha det snyggt omkring mig men vill inte bo i sk showhome... Hemmet ska kannas som 'hemma' och vara mysigt tycker jag!

Trevlig torsdag
Kram!

Annika said...

Camilla:
Kul att vi är lite lika. Skulle önska att min mörkrädsla inte var så utalad.
Men, det gick bra inatt (maken i Chicago).
Och ja, att kolla in folk är verkligen så roligt!
Kram!

Lisbeth:
ja, du har ju sett dessa listor förr, så du känner mig rätt bra både från bloggen och irl.
Visst är det mysigt att hålla på med tvätt och klädvård. Nästan som terapi ibland kan jag tycka...
DET kan jag dock inte säga om städning. Tvi vale...
jag måste ha såna där stränga stödregker för mig själv, annars förfaller det. Peter är en bättre hemmafru än jag :-)
KRAM!!

Anna:
KUL att du gillade listan!
Gör den du också, vettja!!!

Haha, ja drömmen ja---som sagt; jag tror du har rätt!! Jag tror att vi svennebloggare är en sådan stark community att vi ser varandra som "arbetskamrater". Lite kul!!
KRAMAR!!

Annika said...

Emma:
HAHA, jasså du hoppade till av första kommentaren :-D.
Visst kan jazz vara ganska mysig ibland, håller med.
Men, jag förstår vad Jossahanna menar också.
Hihi, ja, men ett mysigt hem med hög mysfaktor är hemmet man väljer framför ett trendigt renskalat ditto. Det gör ju du, jazz lover, också... ;-)
Kram!!


Elisabeth:
KUL om du tagit listan. Ska strax bege mig ut på min runda så då kommer jag förbi :-)
Visst är mysfaktorn i ett hem så viktig!
Absolut.
JA!! Visst funkar knepet med städningen!! Att man helt enkelt förbjuder sig själv...Works for me!
And for you!


Helena:
Du får sno listan du med :-)
Jag förstår att du int har tid att fälja mitt knep med städningen. Absolut!
Och ja, nu har du det mörkt minsann och mörkare blir det...
TUR att du itne är rädd! Det kan man inte vara då man bor på landet.
Tandis bekommer mig inte, och jag hade inga hål igår heller :-)
Kramar!!!

Annika said...

Suz:
KUL! Ska kolla om du har listan hos dig idag på min runda.
Nej, det är inte lika läskigt att vara ensam i en lgh som det är i ett hus, men jag håller på att kämpa med min rädsla. Det gick hyfsat OK inatt faktiskt. Hoppas det håller till inatt också...
Kolla in folk är grymt kul! med sällskap helst.
städa är grymt trist, och jag är som du...måste städa fullt ut, får inte pausa för då lägger jag också av.
Stor kram!!

Erica.
Inte lätt att varfa märkrädd och bo norrut, men jag antar att man vänjer sig. jag kan inte säga att jag är mörkrädd ute, det är mest inomhus. Sjukt nog.
Ja, kameran är en bästis. Min är också alltid med.
Kram!

Lullun:
Vi byter!! Jag fixar din och Aajus tvätt! Så städar du! Perfect! :-)
Kolla in folk är underbart kul. Och havet...suck...JA!!
Listor är kul! Hoppas du snor den :-)
Kram!

Annika said...

Millan:
KUL att vi är så lika!
OCH vad skönt att du inte är usel på matte. Jag önskar jag inte vore usel jag heller.
Märkrädsla är en sådan där flytande skum rädsla som man inte kan förklara. Det är inte kul...ganska handikappande.
Nej, ett hem får inte vara ett show home, aldrig!
KRAMAR!!

Jen said...

Vilket bra tips med städningen! Tog mig i kragen direkt och städade huset. Sååå skönt nu när det är gjort! Försöker kolla av huset varannan dag men skall nog skapa mig en varje dag rutin. Tar inte så mycket tid om man gör lite varje dag... Är oxå hemskt mörkrädd och när jag mot förmodan måste sova ensam brukar jag sätta på en film som surrar och på så sätt "lurar" jag mig själv att tro att jag inte är ensam. :D