Friday, October 24, 2008

Show and Tell: Om jag kunde resa i tiden skulle jag...

Happy Friday allihopa!


Skönt med helg, eller hur? Tänkte väl det.
Halloween närmar sig, men jag har fortfarande inte hittat någon kostym. Vette sjutton vad jag ska leta fram då. Men, jag hinner, Halloween är först om EN vecka.


First things first...


Temat då (kommer från Anna i Stockholm).
Svåra ämnen denna månad, väldigt mycket ”tell” och väldigt lite ”show”. Nåja, resa i tiden var det ja...

Resa i tiden...???


Faktum är att min bokklubb just nu läser en bok om att just resa i tiden. Boken heter ”The Time Travelers Wife” och är skriven av Audrey Niffenegger.
Boken handlar om en man som kan resa i tiden, han kan resa tillbaka till sin barndom, han har möjligheten att resa tillbaks i tiden och träffa sin fru, se henne när hon var barn, prata med henne. Han kan resa tillbaka och tala med sina föräldrar. Jag vet inte vad jag tycker om boken. Jag har nog inte kommit tillräckligt långt i den ännu för att ens ha en åsikt. Men så här vid första recensionen är jag nog inte speciellt imponerad. Men, boken ska läsas. Det är en bokklubbsbok så.

Om jag skulle resa i tiden då? Tja, vart då?


Jo, jag tror att jag skulle välja att resa till Närpes på 40 och 50-talen, när min mamma och moster var små. Jag skulle vilja se hur Norrnäs såg ut då. Jag skulle vilja se hur SKÄREN såg ut. Jag skulle vilja uppleva min mammas och mosters barndomsomrar i skärgården. DÅ när allt såg helt annorlunda ut. Jag vet inte om jag ens skulle känna igen mig. Jo, jag skulle känna igen gammelkåken, eller inte förresten. Den har blivit ombyggd sedan den byggdes 30 talet. Självklart skulle jag känna igen stranden. Förr i världen under slåttern tog bönderna sina kor till skärgården. Karlarna stannade i byn och arbetade med höet, och kvinnor och barn var i skärgården och med korna. Kvinnorna fick åka fram och tillbaka mellan skärgården och byn. Kvinnornas kraft behövdes också i byn under slåttern. Så, under dagtid var det nästan bara barn och äldre ute i skärgården. När jag hör talas om skärgårdslivet förr känns det nästan overkligt. Min mamma och moster berättar om allt dom gjorde, allt dom lekte med, allt ansvar dom hade. Dom hade tex hand om sin lillebror som var 9 år yngre än min mamma, och 8 år yngre än min moster. Men, Jan-Olav fick hänga med sina storasystrar och jag har aldrig hört vare sig min mamma eller moster klaga över det. Jag tror bara att som tyckte att det var roligt.

Den som vill läsa mer om fäbodlivet i Norrnäs By under främst 20-talet kan ta en titt på hemsidan. Gå in under byarkivet och sedan till Fäbodliv i Norrnäs Skärgård.

Naturen vid Ledörssundet borde vara sig rätt lik, tycker man. Men samtidigt tror jag inte att den är det. Numera finns det (sedan 60-talet) vägar där det förr bara fanns stigar. Landhöjningen har gjort att vattnet minskat, och där mamma, moster och deras kamrater förr lekte vattenlekar (i gölar och fladar) finns inget vatten kvar längre. DET skulle vara så intressant att få vara med på Skären en sommardag 1952, tex.


Annars då? Resa i tiden? Jag tycker att det skulle ha varit intressant att vara i Stockholm på 40-talet, under krigstiden. Det skulle jag gärna ha velat uppleva. Längre bak i tiden då?
Njeaeeeaaaaee....Jag vet inte. Jag tror jag lämnar tidsresandet nu...

*******************************************************************************

Frostnätter har vi haft nu ett par nätter. Fast det betyder inte att mina ”Flitiga Lisor” har kroknat ännu. Jag vill att dom ska frysa bort så att jag kan rycka dom ur jorden.
Karolina tycker att vår trädgård ska vara helt blomfri nästa fredag. DET tror inte jag den kommer att att vara. Hortensian blommar så vackert, likaså gör Klematisen och Kärleksörten.


Om en stund ska jag och Ingrid ut och gå. Socialpromenaden ni vet! HELT OK. Ingrid och jag har alltid så kul tillsammans.


Ikväll ska vi på en Halloween-walk i en av skogarna här i Reston. Det brukar alltid vara SÅÅÅ bra!! Men det gäller att klä på sig ordentligt ty det blir nog kyligt.


Imorrn och söndag ska det regna. Det gör inget, det är kruttorrt i marken...


Ha en bra fredag!!!


Fredagsbloggare:
Nilla,Simone,Anna,Desiree,
Annika, Anne,
Petra ,Anna-Saltis ,Millan ,AuroraBuddha,Anki,Lullun, Marianne,Victoria,Susanne,Lia,Cecilia,Leopardia
Anne-Marie, Marina, Marie
Strandmamman
M.K.B
Ulrika
Jemaya
Nina
Kicki
Barbamorsan
Mia

OCH, om någon ny vill vara med är det BARA att hojta till. ALLA är välkomna!!!

36 comments:

Sara said...

Uj, vilket svårt ämne! Ibland funderar man ju på hur Stockholm såg ut och var för sisådär en 600 år sedan men tänk stora skräcken om man inte skulle komma tillbaka i rätt tid igen!!!!! Det var nog inte så himla skoj då... Men visst skulle det vara skoj och lite schizat att få se mommen när hon var liten.

Det låter mysigt med Halloween-walk, det är så fint hos er på hösten. Hoppas ni får en rikrigt mysig helg sis! Kram och älskar dig

Fritt ur hjärtat said...

Att gräva i sin hembygd lockar onekeligen. Arkiv i all ära, men tänk att få upplev, ja jag håller med det är allt en del man vill se!
Va trevligt (tort ord) det låter med Haloweenpromenad, tänk om jag skulle spåna på det och ha något här nästa år!!

Vi verkar ha samma klimat just nu temperaturmässigt, för här regnar, herregud vad det regnar!
Trevlig helg!

Annika said...

Sara:
HIMLA svårt tema...Och inte ngt jag direkt går och fundrar över så heller. Jagvalde 1952 eftersom mamma var 12 då...Tänk att se henne i K och Ebbas ålder, och mostern var 10. Hi hi!! Visst man hade kunnat välja 20 talet också och se Mommen som 12 åring...DE du!!!
Jo, att se Sthlm för 600 år sen skulle vara ngt...Som du säger; tänk om man inte kommer tillbaka till 2008 igen utran är för evigt dömd att leva i 1408. Vi skulle vara helt LOST!!
Ja, det ska bli kul ikväll, men kallt...K gläder sig...det är huvudsaken.
KRAM och älskar!!

Simone:
Jo, visst vore det kul att se platser där man bott, och vistats ¨på. Se dom för kanske 50 år en, 100 år sen etc...
Men, men...

Hösten här är otroligt vacker. Det regnar nästan aldrig. Det behlvs det som ska komma i helgen. Det är precis torrt i marken. Nu är det runt 13 grader om dagarna, strålande, strålande sol!!! OCh träden är fortfarande mer gröna än gula.

trevlig helg!!

Fundersam Cecilia said...

Tack du hade svaret på min fråga,jag fick för mig att Halloween var idag av nån anledning.Jag kommer inte på något vettigt för dagens tema,det är stillastående i hjärnkontoret.Här är det mulet,regn och blåst och så lär det väl förbli idag.

Ha en bra fredag.
Kram!!

Annika said...

Cecilia:
Det är svåra ämnen denna månad. För lite Show o lite för mkt tell, tycker jag. men det är klart att det är en utmaning då oxå. Äsch, kommer du inte på ngt är det bara att strunta i det...
Japp, Halloween är nästa fredag!

här är det lite mulet, kyligt och skönt!! Men i helgen ska det bli regn, och det behöver vi!!

Kramar!!

Erica said...

Jag tycker det verkar vara ett roligt ämne :) 50-och 60talen skulle vara kul att åka tillbaka till. Träffa föräldrarna när de var små :)
Däremot skulle jag gärna åka tillbaka till 80-talet och få prova på att leva då som ungdom. Är ju född -84, så jag minns inte så mycket från 80-talet.
Ha en bra fredag!

P.s. Jag har länkat till din blogg i ett inlägg, om det inte gör något. Annars plockar jag bort det:) D.S.

http://sondagsbarn84.blogg.se

Annika said...

Erica:
Ja, det är kul, men svårt...
Haha, att vara ung på 80-talet kan jag berätta om ;-)
Men visst skulle det vara kul att se hur det var när fldrarna var unga. Håller med!
Det går alltid bra att länka!!
Inga problem!
Ha en fin fredag!!

Hanneles paradis said...

Maken gillar den boken
(finsk morotslåda är ganska enkelt att göra själv, rårivna morötter, lös risgrynsgröt och äkta smör och schuss in i ugnen).

Annika said...

Hannele:
BRA! Jag fortsätter läsa den!!
Der är just risgrynen som
är svåra att få tag på over here...men jag ska nog försöka mig på en idag.

Jenny said...

Min bokklubb i Houston läste samma bok, och jag har för mig att jag tyckte den var bra. Även om jag nu typ inte kommer ihåg ett dyft av den, så sååå memorabel kan den ju inte ha varit :-/... Vad mysigt det låter med Halloween-walk, här spöregnar det och höstar sig riktigt ordentligt idag. OCH är kallt, så jag tror det får bli brasa och varm choklad ikväll.Härligt :-)!! //stor fredagskram

Petra H said...

Argghh, jag tappade min kommentar här, får se om det går bättre den här gången (och ska kopiera den för säkerhetsskull):
Jag älskade den boken även om jag hade lite svårt att hänga med i svängarna... det gällde att koncentrera sig för att förstå när maken reste i tiden fram och tillbaka! Tror att de gjort en film på boken men den har inte kommit ut än.
Kul att du vill resa tillbaka i tiden till din mamma barndom. Själv reste jag inte så långt bak men blev extremt nostalgisk ;-)
Kram och trevlig helg - den där organiserade kvällspromenaden låter höstmysig.

Marianne said...

Ja, det hade varit någonting att resa tillbaka och träffa sina föräldrar när de var små och tonåringar!

Men vilken körfröken! Så där får det väl inte vara! Hoppas att alla föräldrar säger ifrån på samtalen så att det blir ändring. Kan man byta aktivitet annars?

Här regnade det i dag. Har inte hunnit mitt fredagstema pga den där dumma kommentaren, var ju tvungen att svara på den. Men jag tar temat i morgon i stället.

Hoppas ni får en riktigt, riktigt skön helg!
KRAM!

Marianne said...

Hoppsan, nu kom jag på vad jag skulle ha gjort i går! Det kommer!

Desiree said...

Ja det skulle nog vara väldigt interessant och lärorikt att åka tillbaka till den tiden. Jag förstår att du skulle vilja se och uppleva hur din mamma och moster hade det på sin tid. Det skulle verkligen vara en interessant jämförelse med sin egen tid. Stockholm på 40-talet skulle jag också kunna tänka mig att resa till. Oj det finns många olika tidsepoker man är nyfiken på. Vi har ännu inte fått frost här men det ska komma en kallfront nästa vecka så då kan det nog bli frost under nätterna. Du gör klokt i att klä på dig varmt och ordentligt. Den där halloween promenaden i skogen låter lockande och lite småläskig. Den får du gärna berätta mer om. Ha en riktigt skön helg.

Anonymous said...

Jag skulle också gärna vara med i skären på 20-talet. Då korna gick bort sig och barnen fick springa livrädda och barfota genom mörk skog mitt i natten och locka.

Rosvikstjejen said...

Att resa tillbaka i tiden är något jag aldrig funderat på. Men visst, ibland skulle det vara kul att vara liten igen. Träffa alla gamla kompisar och bara vara.

Samtidigt skulle jag vilja resa tillbaka i tiden till gammelmormors ställe i Petalax. Hon skulle kunna berätta och lära mig så mycket. Stugan är ju fortfarande kvar men hur var deras liv egentligen????

Men nu börjar jag längta efter farmor oxå.

Hoppas att er tur i skogen var härlig.

Kramisar från ett soligt men blåsigt stockholm

Mia said...

Tack för titten in i fäbodlivet. Jag älskar att tänka på hur min farmor hade det när hon var ung, hon har så mycket att berätta och hon har både hunnit med att vara piga i norrland, hembiträde hos friherrinna i Stockholm och bott i Brasilien.

Det finns så mycket intressant som våra tidigare familjer gått igenom.

Ha en fin helg!

Hanneles jul said...

(jag har enkelt recept på morotslåda idag, hälsokpstaffärer har kanske avorio-ris, eller liknande)

Anne said...

Även vi har haft frost, men de pelargonerna (som är de blommor jag har kvar) vägrar ge med sig. De blommar...dessutom har de rätt mycket knoppar. Det känns hemskt nästan önska att de ska krokna, jag minns hur glad jag blev i våras då de började blomma. Men, men var tid har sin charm ju.
Halloween bara en vecka bort, inte helt fel att det är på en fredag i år. Så du har inte bestämt än vad du ska ha för kostym, men som du säger, du har en vecka på dig.
Boken Traveller's Wie känner jag till, ej läst den dock. Tror den ska komma som film också.
Hoppas du har en riktigt bra helg Annika!

Anna, Fair and True said...

Kollar in ditt fredagsinlägg!

Jag har också skrivit om The Time Traveler's Wife under temat! Jag gillade den jättemycket men jag minns att jag inte tyckte slutet var lika bra som jag hade velat.

Jag skulle också vilja prova på lite skärgårdsliv, fast kanske östkusten och Saltkråkan dårå! När du skrev det där med att ta hand om småsyskonen tänkte jag på Bullerbyn och hur lilla Kerstin ofta hängde med de stora barnen. Krigstiden hade också varit intressant. När jag var i tonåren då läste jag nästan bara romaner som utspelade sig under världskrigen, dock helst andra, och mellankrigstiden. Tycker att den tiden är jätteintressant, kanske är statsvetaren i mig som talar.

leopardia said...

men visst har det varit riktigt svåra teman den här månaden :) hon är klurig hon!

den där halloween-walken får du berätta mer om.. är det en spökpromenad?

Annika said...

Jenny:
Boken ska absolut läsas! Jag tror säkert den är bra bara man kommer in i den.
Här hade vi ert väder igår...Jösses vilket regnande. Men väldigt mysigt.
Kramar!!

Petra H:
Ditt inlägg var right up my alley :-)
Gillade det starkt.
Boken ja, jo jag tycker det är bökigt att hänga med i svängarna, men man kanske vänjer sig??
Intressant är det ju.
Spökpromenaden är alltid trevligt, så ock iår!!
KRAMAR!!

Marianne:
Ja, den där fröken ja...det är helt galet faktiskt.
Nej, hon kan inte byra förrän till 8 klass. Tyvärr.

Din kommentar som du fick var hur dum som helst, och självklart anomym. Tröttsamt, men du gav honom svar på tal.
Ha en skön söndag.
Kramar!!

Desiree:
Visst hade det varit intressant att resa tillbaks i tiden och träffa sina fldrar...LÄSKIGT som 17 också.
Igår hade vi ösregn och blåst hela dagen. Ganska mysigt.
Spökpromenaden är alltid BRA!! Otrligt vlket jobb arrangörerna lägger ner. Ska nog ta och skriva lite om den...
Hoppas helgen var superbra!!
Kram!!

Annika said...

Matilda:
Så du har onekligen ocksdå hört en del historier från den tiden. Ja, visst hade det varit intressant. Och förmodligen hade man varit totalt vilse.

Rosvik:
Det hade varit mkt intressant att få träffa gamla släktingar...MYCKET!! Synd att man inte kan få ett ytte-pyttigt smakprov.
Så stugan står kvar alltså? Ngn som sköter om den?
Kramar från ett soligt Reston!

Mia:
Visst gör det DET!! Det finns så mkt de äldre generationerna kan berätta om.
Din farmor tex, det var inte lite vad hon hann med.
Ha en bra söndag!!

Annika said...

Hannele:
Jag såg det, jag ska absolut göra en låda iår.

Anne:
Ja, här blommar allt trots frostnätter, men det kan inte ha varit så farligt, trots allt. Precis, alla årstider har sin charm och snart är jag redo att plantera lökar inför våren + höstgräva.
Ja, jag såg ovan att Time Travelers Wife ska bli film. Jag lovar att skriva en riktig recension när jag läst ut boken.
Halloween, ja..JO nu har jag kostym. Köpte den igår!! Det blev den jag ville!
Men jag visar inte upp den förrän efter Halloween på bloggen :-)

Ha en fin söndag!!

Anna:
Jaha där ser man, vi är två om boken på temat, lite roligt.
jag har inte hunnit så långt, men det ska bli kul att läsa den nu när jag fått så bra feed back.
Skärgårdslivet förr var säkerligen mycket annorlunda, och mkt intressant. Likaså är speciellt andra världskriget mlt intressant.

Anna, som svar på kommentaren vad jag gjorde innan jag blev hemmamamma så kom jag ju till US som au pair, träffade Peter, vi gifte oss 93. Jag jobbade som assistant director på en Montessori skola i ett par år, och sen fick jag jobb som dekoratör på Lord and Taylor (jag hade utbildat mig till dek i Sthlm, och fick inte jobb, det var delvis därför jag for till US som au pair. räknade inte med att bli kvar, men så blev jag det). Jobbade som dek ett par år innan K kom, sen dess har jag varit hemma.
Visst skulle jag kunna tänka mig att ha ett jobb utanför hemmet om det var 2-3 dagar i veckan med helt lediga somrar och lov...men, nej..ngt sådant finns ju ej. Så eftersom vi har råd att leva som vi gör så tycker jag att det är perfekt, men jag inser ju också att man aldrig, aldrig, aldrig ska ta ngt för givet.

Leopardia.
Knepigt ja, mkt att fundera över :-)
Spökprommisen anordnas av Reston association, den är otroligt BRA!! Man går i grupper i skogen, det är kolmörkt, guide finns med hela tiden. I skogen är olika stationer uppbyggda dit man kommer...Där finns spöken, andrar, troll mm som alla har ngt att berätta. Allt är om naturen, så det är inte precis superläskigt utan bara roligt!!

Lia said...

Annika. Som du kanske redan vet, har jag ju riktat in mig på socialhistoria, eller vad man kan kalla mikrohistoria kanske. Och just dessa minnesbilder som du så vackert tecknar, är något av det bästa jag vet. Visst är det läckert med den tid som folk faktiskt kommer ihåg, men som ändå repersenterar en tid och ett samhälle som är svårt att ta in och föreställa sig! Det är väldigt läckert med studier och berättelser från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Denna delen av historien är lite bortglömd. I konkurrens med övriga historiska epoker så måste man ha ett intresse för att förstå dess tjusning. Jag gillade ditt inlägg! =)

Emmama. said...

Inspirerande tidsresa! :) Jag skulle älska att se mina föräldrar som barn och se farmor, farfar, mormor och morfar som unga föräldrar, vilken grej - men jag har aldig tänkt på det förrut så nu fick jag lite att tänka på! Nu ska jag fixa en kopp kaffe och kolla senaste avsnittet av Desperate Housewifes! :) KRAM på dig!

Hanneles paradis said...

Short-grain pudding rice in USA.

Pudding och Julgröt är inte bara svensk uppfinning. Allt finns, bara man vet om det. Kanske inte i snabbköpet. Egentligen är den svenska gröt-risen ganska mesig, jag använder alltid avorio-ris.

Hannele said...

Though there are many different types, the rice we buy in mainly of two kinds: long grain (most brown and white rice) and short grain (risotto and pudding rice).
Short-grain pudding rice produces a sticky result when cooked. The grains are very absorbent and so a small amount of rice in proportion to liquid is used during cooking. Flaked rice can be used in place of short grain pudding rice.

Hannele said...

Just take round rice (usually avorio)

Annika said...

Lia:
Det tycker jag också. Närhistorien intresserar mer än historien som ligger 500-600 år tillbaka i tiden.
Tack, kul att du gillade mitt inlägg.
Kramar!!

Emmama:
Visst hade det varit kul att få träffa sina fldrar och andra släktingar då dom var unga´och barn. Det hade varit så roligt, men säkert också läskigt.
Hoppas att du hade en fin söndagskväll!


Hannele:
Tackar!! Detta visste jag inte. Nu kan jag förmodligen fixa lådan som ingenting.
Tack för all hjälp!!

Anonymous said...

Hej.Fick sms från Gunnar, att en viss Larry Ö är där i faggorna! Väääärlden är såå liten. Min gamla arbetskokollege från Umedalstiden. Och nu råkar han känna dej Annika, som är syster till min förra granne, som......Ganska otroligt ändå va?! Brukar läsa din blogg Annika några ggr / veckan. Så himla kul att läsa, så fina bilder, och gamla nostalgilåtar man kan minnas på nytt. Typ...Aint that just the way...hur många år sedan hörde man den sist?! Jättekul!
Ha det så bra där borta. Hoppas det är bra med Larry och fam också. / Harriet, Umeå

Annika said...

Harriet:
SÅ KUL!!!
Larry började prata om en Harriet B och genast började jag koppla Harriet till Gunnar o Kinn!!! SÅ himla roligt!!
Larry hade BARA bra saker att säga om dig!
Harriet, så roligt att du läser min blogg! Jag blir jätteglad!!
OCH ja, världen är liten!!
Larry och hansd fru är hos sin dotter sara i tre månader!!! HÄFTIGT!!
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Då vet jag lite mer om dina tankar kring arbete och hem. Jag var ju också aupair i USA men jag träffade ingen under den tiden, en man alltså, annat folk träffade jag ju förstås :)

Dekoratör låter ju iaf som något du skulle kunna jobba med igen om du skulle vilja det när Karolina är vuxen. Fast jag kan också se dig ta hand om barnbarnen! :)

Ser att det är 5'C i DC nu. Här är det ungefär så kallt också ikväll. Känns som vintern är på gång!

Annika said...

Anna:
ja, nu vet du lite mer...
Inte var det precis meningen att jag skulle träffa ngn under mitt år. Det hade jag inte räknat med, men det händer ju alltsom oftast.

Jodå, vi får se vad jag hittar på i framtiden. Känner mig lätt ringrostig, to tell you the truth. Skriver lite gör jag ju också, dels till husbehov och dels på lite andra ställen.

JA men visst...fem grader!!! Jag har tom sett snöflingor idag...GALET...21 grader och sol igår...fem grader idag. NOG bor man i ett galet område.
Det känns väldigt sverigelikt idag...hahaha!

Saltistjejen said...

Å annika, jag ÄLSKADE just den boken!!!!!! Men den tog en stund att komma in i minns jag. Men sedan tcykte jag det var en fantastisk om äm väldigt vemodig och sorglig kärlekshistoria.

Och du att kunna färdas tillbaka i tiden skulle jag önska att man kunde ibland!
Att kunna få träffa dem man förlorat skule vara så oerhört fantastiskt.

Kram!

Annika said...

Saltis.
KUL, det är roligt att höra att ni är så många som tycker om den. Jättebra!!!
Jo, visst skulle det vara intressant att träffa sina släktingar ur det förflutna..

KRAMAR