Sunday, January 06, 2008

Musikaler gånger två!


Precis utanför operahuset, i foajen, finns denna byst av John F Kennedy.

Igår hamnande Karolina och jag hastigt och lustigt på The Kennedy Center där vi såg musikalen "My Fair Lady". Egentligen skulle mina svärföräldrar gått, biljetterna var vår julklapp till dom, men svärmor blev sjuk så Karolina och jag fick gå i deras ställe. Peter har årsbokslut på jobbet nu och jobbar både vardag som helg, tråkigt. Alltså blev det Karolina och jag som for in för att se matineen igår eftermiddag. Det är alltid trevligt att komma till The Kennedy Center som är Washingtons Operahus. Byggnaden är jättestor och tre stora salonger samsas under samma tak. Där finns även restauranger och några butiker.


Från Terassen har man utsikt över Rosslyns höghus, ön i förgrunden heter Roosevelt Island och är ett naturreservat.
På första bilden syns Georgetown.
Terassen...

Till centret hör en stor maffig terass med fontäner där man kan strosa omkring med ett glas champagne i handen innan föreställningen, eller i pauserna om man så vill.
Vi hade bra parkettplatser, Karolina och jag, och det är ju alltid trevligt.
Föreställningen då...
Jo, den var bra. "My Fair Lady" innehåller ju verkligen många kända örhängen, iallafall för mig, inte för Karolina. När jag gick i skolan sjöng vi tex "Det vore välan fr'underbart" i skolkören, och hemma brukade vi nog roa oss med att sjunga "Den spanska räven rev en annan räv". Ensemblen var fantastiskt duktig! Men ibland känns gamla musikaler så, så, så dammiga...även om dom är bra! Karolina tyckte väl att det hela var "sådär" hon sa att hon trodde att det berodde på att hon är ett barn, och att barn nog inte uppskattar "My Fair Lady" som en en vuxen gör. Och så trodde hon att farmor och farfar nog skulle ha uppskattat den mer än någon annan. Det är nog sant.


Bild från foaje och salong

Vid ridåfallet blev det stående applåder som på given signal av publiken! DET tycker jag är häftigt som varit med om många sega kvällar på Stockholmsoperan när publiken inte vill resa sig efter en föreställing av världsklass. Här ställer sig en efter en upp! Och "Bravo"- ropen susar genom salongen! SÅ ska det vara efter en BRA och FIN föreställning!

Så for vi då hem, och Peter var hemma och tittade på den ödesdigra Redskins matchen på TV. Washingtonlaget förlorade och har nu ingen chans att få ta hem Super-Bowl trofen. Nu är laget ute ur NFL för denna säsong.

Efter middagen blev det dags för musikal nummer två, vald av dottern, nämligen "Hairspray" på DVD.
Har ni sett den??
OM inte så: GÖR DET!!!!!
HELT, HELT ,HELT UNDERBAR!!! Musikalen är från 1988, men sågs igår i dess senaste inspeling från 2007. Karolina har dessutom sett den på Broadway, mind you, och sa att DÄR är den bäst!
Men tills att vi kommer till Broadway igen så duger DVD:n med råge! Vilken otroligt bra musikal! Vilken musik! Och vilken energi!
"Hairspray" har fått en ny fan, nämligen Yours Truly!
Önskar er alla en fin söndag!

16 comments:

Petra H said...

Men vad kul trots allt att få komma iväg på musikal i ett fint operahus sådär otippat. Synd dock för dina svärföräldrar, och som Karolina sa så klokt så hade de kanske uppskattat föreställningen mest.
Det är alltför sällan som jag har gått på teater / musikföreställningar / konserter och har faktiskt aldrig varit på balett. Utbudet här i PR verkar inte vara jättestort så jag får nog vänta tills vi kommer tillbaka till Europa.
Jag har bara sett gamla Hairspray och har väl inte varit jättelockad av att se den nya versionen, men kanske nästa gång jag ska hyra dvd..
Trevlig söndag Annika!

aurorabuddha said...

Sa vackert operahus ni har! Och sa trevligt att helt oforhappandes komma ivag pa en musikal! Tack for bilderna!

Maken och jag ar inte sarskilt bra pa att vara kulturella. Jag ar det i alla fall mer an han - (eller ar det honom?)

(Anita i Oregon har skrivit ett intressant inlagg om att tappa svenska spraket nar man bor utomlands, sa jag har borjat lagga marke till hur osaker jag ocksa ar ibland...)

Annika said...

Petra H:
Visst, det var en överraskning av oväntat slag, och jag är glad att vi kunde gå.
Ja, Karolina uttryckte sig väldigt klokt där, tyckte jag. Precis så var det ju.
Det är trevligt att komma iväg på teater ibland, och balett, men det händer så sällan här att jag kommer iväg. TYVÄRR.
Ja, du får kanske vänta tills du är tillbaks i Europa igen med det mesta som är kulturellt.
Jag har inte sett gamla "Hairspray", och inte kunde jag någon låt heller, men jag tyckte så mkt om den! Vill se om den idag igen!!
Ha en jättefin söndag...

Aurora:
Jättetrevligt!! Och jag gillar det mesta som är kulturellt även om jag altför sällan deltar i utbudet.

Du är mer kulturell än HAN. Det är helt korrekt svenska.
Ska kolla Anitas inlägg...

Ha det så bra, Aurora!! Kram!

Lullun said...

Kul, kul, trots de lite tråkiga omständigheterna - att svärföräldrarna inte fick njuta av sin julklapp. Och nej, har inte fått sett Hairspray, men efter att hört dina prisande ord ska jag nog få gjort det. var ju en sann musikaälskare en gång i tiden, då just tiden fanns till det... ;-) fortsatt trevlig söndag!

Anonymous said...

Denna "Hairspray" tjatar Emma att hon o jag ska gå på bio o se. Jag har ju bara hört gott om den så nu får vi nog pallra oss iväg....
"My fair lady" har jag aldrig sett, men många av låtarna känner man ju igen. Synd att det inte blev en ny favoritmisikal för dej!
Kramar från Anette!

JaCal said...

Åh, vilken mysig dag! Vad kul att ni har så nära in till så mycket kul! My Fair Lady - min favorit! Fast helst med Barbra när hon sjunger People.. oj oj... vackert!

Har bara sett Hairspray på liten skärm på flygplan med halvdåligt ljud. Där visade den nog inte sig från sin bästa sida.

Trevlig Trettondag!

londongirl said...

Men vad klok hon är Karolina! Antagligen hade hon väl rätt där med att farmor och farfar skulle ha uppskattat den mer.
Musikaler har jag mest sett i London såklart men även i New York.
Nu blev jag lite sugen på att åka och se någon igen.

"Hairspray"...tror du den finns jär på DVD? Måste alltså kollas. :)

Kram

PS Snön ligger kvar och H på sjukhuset också men idag var vi ute på en härlig promis med honom. DS

Annika said...

Lullun:
Ja, det var trevligt, och oväntat att vi hamnade på musikal. Men det var ju snopet för mina svärisar, såklart...
Hairspray! JA! Jättebra!!!
Se den!!

Anette:
ja, det var synd att jag inte älskade My Fair Lady, fast visst var den BRA!! Absolut!!
Hairspray kan du lugnt ta med Emma på, eller hon dig! tror nog du kommer att gilla den mkt!!
Kram!

Jacal:
Många fina låtar i den musikalen!!

Hairspray ska nog inte ses på ett plan, nej...hihi! Du får köra den på din storbilds-TV istället!
Ja, det är roligt att ha nära till ett och annat vad gäller det kulturella. Men synd, som sagt, att man inte åker in oftare.
JUST DET!! Trevlig Trettondag! DEN hade jag helt glömt bort!

Londongirl:
Vad tråkigt med H. Verkligen!
Ja, det var ett klokt konstaterande av Karolina, det tycker jag med. Helt rätt hade hon ju också.
Musikaler är kul!
KRAMAR!!!

Anne said...

Vad roligt att kunna gå med sin dotter och se på musikal tillsammans. Ni verkar ha det så gott och fint tillsammans, en liten mysig och kärleksfull familj.Det slår mig ofta när jag läser dina inlägg, vilka bra relationer du och Peter har med er dotter.

Hairspray har jag länge velat se, klippen från filmen ser väldigt bra ut (har också fått den rekommenderad av några andra) och nu när den finns på dvd är det ju bara slå slag i saken och hyra den.
Förresten, blev ju så nyfiken efter ditt inlägg så jag kollade på svt i fredags och jösses amalia hur drottningen såg ut. Du har så rätt! För mycket botox och lyft på den kvinnan.Tycker hon sett stel ut många år och "fixad" men nu var det ännu värre och all naturlighet som bortblåst eller kanske man ska säga bort-botoxad ;)

Annika said...

Anne:
Ja, det är kul att kunna gå med K på olika evanemang. Verkligen! Speciellt teater och dylikt eftersom det ju är hennes dröm att en dag stå på scenen.

Silvia ja...Visst är det rent sorgligt som hon ser ut nu. Tycker synd om henne, jag gör det. Vad fick henne att välja den vägen?

Hairspray ska du se!! SÅ bra och underhållande!

Anita said...

Jaha, da ska jag testa Hairspray ocksa. Har aldrig sett den i nan version. Far bli nast-nasta helg. Tack for forslaget. Tycker det ar jattebra att fa info sa har pa olika filmer. Jag ar alltid pa jakt efter filmer som inte ar R rated och alltfor blodiga som vi kan se med E (dottern). Fina bilder- igen!

Desiree said...

Vilken härlig dag! Synd att svärmor blev sjuk men trevligt att du fick chansen att gå med Karolina istället. Det är riktigt härligt att gå och se musikaler eller teaterföreställningar live. Jag har faktiskt inte sett vare sig den första eller andra musikalen så Hairspray får jag ta och kolla in. Vad fint du har lagt in bilderna. Hur har du gjort?

Toini said...

HAIRSPRAY - ja jag såg en tillsammas med Trevor och hans döttrar, vilken härlig film. Vi köpte den till henne i julklapp.

Hade inte hört talas om den förut, men tycket den var underbar.

Hanneles paradis said...

DEt var mycket kultur på en dag, tråkigt med svärmor, annars är upplevelser bra julklappar.

LindaLotta said...

Det är inte fel att köpa julklappar som man sen får själv :)
Skämt åsido, trist för dina svärföräldrar men de kommer nog dit ändå, tror och hoppas jag!
Det ser vackert ut på bilderna, både inom- och utomhus.
Jag gillar också när publiken reagerar på det de fått se och höra, när man kan ge en direkt respons till dem som underhållit en.

Annika said...

Anita:
Ja! Se den! Sen kan jag bara hoppas att du ska gilla den lika mkt som jag gjorde :-) Man vet ju aldrig.
Visst är det bra att få lite olika tips om allt möjligt på olika bloggar.
Kul att du gillade bilderna, tack!!

Desiree:
TACK!!
Vad roligt att DU, som alltid lägger in dina bilder så fint, gillar mitt upplägg.
Jag lade bara in dom från windows till blogger, som jag alltid gör, men i litet format. När jag lägger in bilder gör jag det alltid i htlm rutan.
Ja, det är verkligen kul med live föreställingar. Synd att man kommer iväg så sällan.

Toini:
Ja, visst är det en härlig film! Man blir verklgien glad av den.
Bra julklapp också!

Hannele:
Vi brukar alltid försöka ge upplevelser till mina svärisar, och det brukar alltid vara så uppskattat. Synd om svärmor den här ggn, men nästa ggn kan hon säkert gå.

Lindalotta:
Det är sant, men lite snopet också ...Glad att vi inte hade annat för oss iallafall.
Det är en vacker byggnad.
Visst är det underbart med publik som verkligen ger respons på en gång!!