Thursday, November 15, 2007

Astrid, 100.

Det var alltså igår som allas vår Astrid skulle ha fyllt 100 år. Allas vår sagotant som vi älskar och njuter av oavsett ålder.
Lotta och jag gjorde slag i saken och for in till The House of Sweden i Georgetown, DC, för att ta del av firandet. Vi kände oss lite udda där eftersom vi var utan barn i vårt sällskap, men ,men...
Vi stötte iallafall ihop med en kompis till oss, Monica, som iallafall var där med sina två små barn.


Vi började dagen med frukost på Dean and DeLuca i Georgetown, en fantastisk saluhall med enormt utbud.


Dean and DeLuca.

Detta var första gången jag var INNE på The House of Sweden. Jag har ännu inte behövt besöka ambassaden som ligger i samma hus, och därför har jag heller inte varit inne i byggnaden. Det var jätteroligt att se detta bygge inifrån. FIN är den, svensk (förstÅSSS) och med otroliga utrymmen för olika utställningar.
På första planet hade Tom Tits Experiment från Södertälje en utställning och där roade sig barnen. En trappa ner ägde det sk "Bullerby kalaset" rum om man nu kan kalla några Ballerinakex, några kanelbullar och saft (NEJ, det var visst LINGONDRICKA!!) kalas, ha, ha!! Förvånande nog serverades inget kaffe(!?). WHAT?? På The House of Sweden?? Surprise, surprise!


Lotta, Monica och lille Daniel kollar in utställningen på House of Sweden.


Utsikt från den stora utställningshallen i entreplanet på Sverigehuset.

Mer av utsikten från Sverigehuset som ligger så vackert nere vid Potomac floden.


Trevlig utställning för barn från Tom Tits Experiment i Södertälje.


Det fina Astrid rummet.


Sagostund...


I ett rum satt en kvinna och läste ur Astrid Lindgren böcker för ett gäng skolbarn som var där på studebesök. Det var gulligt!
Både Lotta och jag tyckte att Sverigehuset borde ha kunnat satsa ÄNNU mera när dom har en sådan SKATT som Astrids att ösa ur, och så många vackra lokaler till sitt förfogande.Sverigehuset med svenska ambassaden.Det fanns massor, massor av fina broschyrer att hämta överallt i huset. Uppskattat!!!

Efter någon timme dröp vi två av för att kolla in lite butiker i Georgetown istället: Benetteon, Zara, Miss Sixty och FCUK fick besök av oss. Inget köptes av undertecknad.
Lotta fick mig även att upptäcka underbara butiken Antropologie...Tänk att jag inte varit inne där förrän nu. Många av dess kläder är ju helt i min smak! Återbesök kommer att ske inom snar framtid.

Och idag blir det ännu mera svenskt; en tripp ner till IKEA i Woodbridge står på schemat. Uppdrag: hitta julsaker och julmat!!

Ha en fin torsdag allihopa!

17 comments:

Monica said...

Annika, vilken kul liten utflykt. Vad mysigt det såg ut med House of Sweden. hade mina barn tyckt om - som ju älskar framförallt Pippi.

Många av mina kompisar bara ääälskar Antropologie, själv har jag svårt att hitta kläder till mig själv där ...men jag verkar vara ensam om det :)

Mie said...

Tack Annika för att jag får vara ute o resa med dig så här, jättehärligt!
Fast du borde unnat dig ngt fint på shoppingturen;)
Kram!

Desiree said...

Låter som en riktigt mysig och trevlig dag. Tycker att Antropologie kan ha en del fina saker men tycker att de är lite för dyra.

Pernilla said...

Vilken rolig utflykt ni har varit på. Så roligt med dina bilder tycker jag :)

Va?! Handlade du inget under shoppingen?? Oj, det skulle nog jag aldrig klara av.. att komma hem tomhänt efter en sån runda. *haha*

Meeen va synd, jag åker till Orlando 4 dec och blir där en vecka. Tänk va roligt det hade varit om vi varit där samtidigt :) Men man vet aldrig.. någongång kanske vi prickar rätt. Jag brukar ju åka "over there" iaf 1 gång om året. Men nästa år är det nog Californien som gäller.
Kram

Annika said...

Monica:
Jope, det var nog rätt kul för alla barn att vara där. Ska kolla framöver och se vad det blir för utställningar för vuxna.

Kläderna på Antropolgi var ju rätt romantiska och lite bohemiska. Jag skulle nog kunna fynda där, tror jag.
Kul att du ville hänga med på utflykten!

Mie:
Jo, jag borde kanske ha gjort det :-)
Det får bli nästa gång :-)
Roligt att du tyckte om "utflykten".
Kram!

Desiree:
Japp, Antroplogie var rätt dyr. Absolut. Snygga inredningsgrejjer hade dom också!! Ska ta mig en närmare titt nästa ggn jag kommer till den affären.


Pernilla:
Jodå, ibland lyckas jag bara fönstershoppa, ha, ha!!
Synd med orlando.
Men, vem vet? Det kanske kommer fler tillfällen då vi kanske ses här i US.
kram!

Annika said...

Hoppas du hittade både julsaker och julmat på Ikea! :-)

Lia said...

Hoppas du hittar nåt fint på IKEA. På jobbet här hemma är julsakerna i princip nästan slutsålda, vi startade ju vår jul i september=(.
Annika, detta med flerfärgad-belysnings-skräck har helt enkelt uppkommit av att det, i villan medanför en av våra balkonger bor en Amerikansk familj! Att deras trädgård, hus, garage och diverse tomtar och figurer BLINKAR och LYSER i regnbågens alla färger gör liksom att halva kvarteret får sitt behov av belysning mättad till förbannelse=))
Har antropologie någon webshop tro? Vore kul att spana in deras saker, på din beskrivning får jag upp bilder i NOA NOA-stil(?!) i huvudet.
Kram min vän!

Annika said...

Annika:
Ja, jag hittade nästan allt jag ville ha...förutom de 7-armade ljusstakarna jag sett fram emot att köpa...suck...
Nåja...

Lia:
Ha, ha uppfriskande utsikt...
Nä'rå...det kan säkert vara lite tacky. Annars brukar jag tycka det är KUL som 17 att kolla in folks juldekorationer i trädgårdarna här...
Vet ej om Anthrologie har ngn webshop!! Kolla på nätet!!!
Deras kläder kan nog påminna lite om Noa-Noa.
Kram!

Lena said...

Vilken heldag!
Visst är det annorlunda och härligt att uppleva något som hör hemma - hemma - på annan plats.
Astrid är värd all uppmärksamhet.

Bloggblad said...

Det slår mig när jag läser, att jag ju bor i ett Sverigehus... :)

Elisabeth said...

Inget kaffe?! Det var dåligt. ;) Det verkar ha varit mysigt i alla fall. För övrigt måste jag bara säga att jag blir sååå lockad av att åka till USA när jag läser din blogg! Det verkar på något sätt så mysigt, samtidigt som ALLT finns där.

Annika said...

Panter:
Det är det verkligen!! Och vet du, jag blev så glad över att det var så många amerikanska familjer där, och amerikanska skolklasser!! Trodde nästan bara det skulle vara svenskar i förskingringen där, men jag hade fel.
Astrid är underbar!! Så jag är så glad över att ambassaden uppmärksammade henne.

Bloggblad:
THAT you do :-)

Elisabeth:
Visst var det dåligt, och skumt, att inte sverigehuset hade kaffe!!! Otroligt konstigt...
Du är så välkommen över till the US om du vill :-)
Finns mkt ja...

Toini said...

Kul att se bilderna. Saknar Sverige ibland och då åker jag till IKEA. Vi har ju ingenting här som påminner om Sverige förutom IKEA.

Ska åka ut dit om några dagar igen och hoppas verkligen att dom har fått Rödbetssallad.

Anonymous said...

Wow, vilken härlig dag. Jag (vuxen utan barn) hade helt klart gått och kollat in Astrid om det varit nära mig också. Man blir aldrig för stor för sånt...
För oss är ju Astrid Lindgren och hennes böcker lika självklart som att tomten kommer på jul, "alla" har läst henne.Men hur stora och igenkända är egentligen hennes böcker på engelska här i USA??
Det är lätt man tror hon är stor även internationellt fastän hon bara är det i vissa länder (har för mig hennes böcker i alla fall är stora i Tyskland). Någon av Karolinas amerikanska kompisar som läst nåt av Astrid Lindgren?

Annika said...

Toini:
Jag vet, tack och LOV att vi har IKEA. Det är inte oftajag åker in till ambassaden heller, kan jag säga. IKEA är räddningen...
Rödbetssallad--mums...såg nog inte det igår...

Anne:
Absolut! Det var helt OK att gå där och titta utan barn (lättare också).
PRECIS, Astrid L är lika självklar som at ttomten kommer till jul, så är det verkligen! Denna fantastiska människa som har gett oss SÅ mycket!
Nej, jag vet...Det är nog i Tyskland som hon är störst utanför Sverige, tror jag. Jag vet inte alls om ngn av K's vänner har läst ngn Lindgren bok, och om dom har det är det PIPPI, och ingen annan...

JaCal said...

Åh, vad fint! Såg idag att huset hade fått ett stort arkitektpris - det ser så fint! Kul med utställning... lyllos dig som bor så nära...

Ser ut som en jättefin utställning!

Annika said...

Jacal:
Ja, det är roligt att ha sverigehuset så nära och ambassaden förstås. Underlättar i mångt och mkt.
Utställningen var fin! Men det skulle ha kunnat vara så mkt mera!!