Friday, September 28, 2007

Romantisering...

När man sitter så här i utlandet så är det lätt att man börjar sakna vissa saker. En del är självklara, som familj och vänner. Ibland saknar man viss mat, tidningar, böcker och dylikt. När våren anländer kan det hända att man längtar hem till vårkvällarna...Och när sommaren ligger i stargroparna vet man att snart åker man hem.
Men, hur NORMALT är det egentligen att sakna den svenska hösten? Inte speciellt, eller hur? Och då snackar jag inte om blåa, kalla, höga, vackra, soliga dagar när löven sprakar och det är allmänt underbart. Nej, vad jag menar nu är dom där gråa, dimmiga, råkalla dagarna då molnen ligger nere vid marken och asfalten glänser av regn. Är det normalt att sakna sådant? Dagar när det är så råkallt och ofta blåsigt att man bara vill HEM till soffhörnet.
Vet ni, såna dagar kan jag sakna...jättemycket. Helt plötsligt kan jag se en bild framför mig där det råder gråhet och regn i Stockholm, och då längtar jag dit.
När bloggare i Sverige skriver om taskigt väder på hösten tänker jag; Jamen det är ju mysigt ju!! Det är ju härligt.
Då känner jag att jag också vill trotsa regnet på en Stockholmsgata med ett paraply som håller på att blåsa bort, jag vill också stå nere i tunnelbanan och se linje 19 mot Hässelby Strand rulla in. Jag vill också färdas ut mot de västra förorterna medan regnet strilar ner för fönstret. Jag kan tycka att det känns så lockande ibland. När jag skriver det här ser jag själv hur konstigt det ser ut, för vem SAKNAR egentligen dom där höstdagarna? Förutom en person som sitter på andra sidan Atlanten och romantiserar? Det är ju sånt svenskar flyr från....vädret, hösten, mörkret. Fast, tänk, det störde aldrig mig. Men nästan alla andra säger; Det är så skönt att slippa vädret i Sverige under höst och vinter...
Lika mycket kan jag sakna en höstpromenad i en svensk skog där det riktigt luktar höst, förmultna blad, fukt, bark...
Det är lätt att tänka i rosenrosa när man sitter i (oftast) soligt land. Självklart kommer hösten hit också, den där gråa, men alls inte på samma sätt som därhemma. Hösten här är lång, och ofta varm och solig. Det är den bästa årtiden för mig här, fast på ett annat sätt än i Sverige. Här går hösten så fort, sommar råder till i mitten/slutet av oktober, sedan är det Halloween, sedan Thanksgiving och så Jul. Den försvinner så fort.
Nu är det nog bäst att jag avslutar dagens inlägg innan tankarna börjar flyga iväg alltför långt denna, faktiskt, gråa morgon...

Önskar er alla en fin septemberfredag var ni än befinner er i världen!

Bild från svd.se

34 comments:

Mie, Absolut Guldkant said...

Åhhh vad du beskriver det bra! Jag gillar faktiskt hösten numera så jag skulle oxå sakna den här tiden! Förr avskydde jag höst o vinter men nu känns det skönt när de kommer. Kraven blir mindre, man behöver bara städa insidan på huset, man kan krypa upp i soffan med tända ljus o höra höstvinden o regnsmattret mot rutan.
Så jag förstår dig Annika, du är inte ett dugg konstig!
Kram från andra sidan pölen!

Annika said...

Mie:
BLIR så glad över det du skriver! Trodde att jag var helt ute och cyklade.
Det är mysfaktorn som är så skyhög om hösten, tycker jag. Kallt och ruggigt ute, men varmt och "fuzzy" inne...
Regn gillar jag...mycket!
Kram till dig, MIE!!!!

Anonymous said...

Jag avundas verkligen dej Annika, som gillar hösten. Jag tycker den är urdeppig o tråkig, som du då vet.Jag håller med om att det är supermys att tända ljus o krypa upp i soffan, men jag föredrar ändå en ljummen sommarkväll med en nygrillad köttbit o ett glas vin på altanen!!!!!
Kramar från Anette

Panter said...

Regniga, dimmiga dagar kan gå an, bara de inte blir för många i följd.
Hösten känns så mycket mer än vintern som "bokslutstid", man summerar, tänker lite kring det som varit och blickar litelite framåt. Hösten innan julhetsen, är riktigt mysig.

LindaLotta said...

Du blir botad efter en dag eller två...

Skämt åsido, jag kan visst se en viss mysfaktor i en regnig och blåsig dag - när jag sitter inomhus, eller halvligger under en filt i soffan med en bra bok eller en bra film.
Då kan jag också njuta av att vädret är grått, regningt, blåsigt och kallt :)

Bloggblad said...

härligt med en lovsång över grå tristess. Jag har annars känt mig rätt ensam om att gilla dagar som i dag. Gråmulet och händelelöst - några löv som irrar runt...

Såna dagar som jag kan ligga på soffan en hel dag utan att jag känna att jag BORDE gå ut och njuta/tvätta fönster/sola/gå promenad.... jag blir lätt stressad av såna där vackra dagar (fast det är rätt gott att dom finns!)

Millan said...

Sa konstigt att du tar upp det har for Ben och jag hade den har diskussionen i gar kvall! Jag sa att jag alltid blit lite molnloken den har tiden pa aret och vill hem till Sverige. I sverige ar man mycket battre pa det har med att tanda ljus och mysa an man ar har!! Ju narmare jul vi kommer ju mer langtar jag hem. Vi ar valdigt bra pa att bygga upp forvantningar infor julen genom att fira advent, lucia osv. Det gor man inte har, utan plotsligen ar julen bara dar! Nej.. jag kan inte riktigt satta fingret pa exakt vad det ar jag langtar efter, men det ar nagot visst med Sverige pa hosten.

Petra H said...

Jag gillar hösten för man får ta fram de varma, stickade tröjorna, man kan mysa med en kopp te och tända ljus, kanske en brasa...
Men usch, vad jag HATAR att streta i motvind eller medvind för den delen med ett paraply som vänder sig, klafsa i blöta skor på väg hem efter en lång dag på jobbet - nej, det är nog en romantiserad bild du har Annika ;-) eller så är Sthlmshösten mycket annorlunda från hösten i Bryssel och Skåne!
Förra året lovade jag mig själv om vi inte flyttade till PR så var sista vintern i Bryssel som jag GICK till och från jobbet - jag vet inte hur många gånger som jag gick hem i ösregn, paraplyet var sönder och skorna var dyblöta... Idag tog jag bussen till jobbet (halvvägs iaf) och det är bara 9 arbetsdagar kvar så det är helt ok! (jag kommer dock att sakna de FINA höst- och vinterdagarna när jag är i PR tror jag)
Trevlig helg och ursäkta min negativa kommentar men det har regnat hela veckan och jag är förkyld för andra gången på två veckor...

Petra H said...
This comment has been removed by the author.
Elisabeth said...

Haha, jag var likadan när jag bodde i Österrike. Hösten var varm (i slutet av oktober var det fortfarande normalt med temperaturer runt eller till och med över 20 grader, och det ÄR verkligen varmt jämfört med Sverige) och inte minst solig. Såg knappt ett moln på flera veckor, kändes det som. Och faktiskt så längtade jag till och från hem till regniga dagar... sådanadär dagar då man "med gott samvete" kan stanna inne och glo på TV hela dagen. Hösten i allmänhet har jag egentligen ingenting emot, men däremot ogillar jag vintern starkt!

Annika said...

Anette:
Jamen du vet jag GÖR verkligen det! Tycker det är lite mysigtmed kyla och regn...Jamen jag hÖR hur konstigt det låter!! Tro mig, jag fattar om du tycker att jag är knäpp.
Just nu känns ett glas rödvin, en höststorm, tända ljus och vinande fönster mer lockande än ett glas vitt och grillar ;-)
Kramar i massor till dig!!!

Panter:
Visst är hösten mysig. Det är tid för eftertanke, fast här känns hösten ofta "busy, busy" med tanke på Halloween, t-giving och sen den långa upptrappningen till julen. Fast, det har jag ju inte heller ngt emot :-)

Lindalotta:
Jo, det är nog mysigast under en varm filt medan regnet hamrar mot rutan (ååååå, längtar), med en god bok och en kopp te inom räckåll...
Jag tar gärna regn och rusk i ngn vecka nu, eller ngra veckor kasnke...Ha, ha...allvarligt alltså...

Bloggblad:
Jo, det var nog lite "Bonjour Tristesse" över dagens inlägg. Men det kan inte hjälpas...Tycker det är så mysigt, och det känns lockande.
Jodå, en blandning av vackra och dåliga dagar är nog allra, allra bästa. Skulle bli tokig av att leva i ett klimat med evig sommar.

Millan:
Ja, man får en vis längtan hem...att man skulle vilja vara där medan hösten biter sig fast. Visst är det mysigt hemma med advent och lucia. Här är det så stort med all julskyltning och all hets med julen (ja, det är det väl hemma också såklart) men sen tar julen slut på juldagen...Puts väck...var det inte mer?
Hösten är skön! du har säkert många mysiga regndagar i good old england ;-)

Annika said...

Petra H:
Sugigt med förkylningar och elände och rusk...JOMen jag fattar...Tro mig, jag kan se det problemet också.
Nej, hösten i Sthlm är inte bättre än hösten i Skåne eller Bryssel. Säkert lika råkall och regnig och hård. Jo, visst romantiserar jag, jag vet...Men det lockar så ändå :-). Du hör hur knäpp jag är. Har varit borta från svenska höstar FÖR länge...
I PR blir det i varje fall inte mkt regn och rusk för dig.
Ha en jättefin helg!!!
Kramar!

Elisabeth:
Hösten i Österrike låter som hösten här!! Solig och varm...Och då börjar man sakna hösten därhemma på ett sugande sätt. Du vet vad jag menar.
Jag gillar verkligen årtsiden...Det där innesittarlivet passar mig som hand i handske. OCH jag gillar vintern också. MYCKET!!! :-)))

veronika said...

Oh Annika! En valdigt bra inlagg, sa bra beskrivet. Haller helt med dig! Jag alskar hosten bade de vackra harliga dagarna med alla fina hostfarger och de andra dagarna du beskrev. Lustigt sager jag ocksa, for igar pratade vi om det har over middagsbordet. Dottern langtade hem till morkret pa hosten och de gra dagarna, jag holl med men maken kunde absolut inte forsta vad vi menade.:)
Tank jag kan ocksa sakna dessa gra regndagar da man fick springa till tunnelbanan..sa mysigt att komma hem. Kanner att varken hus eller inreding i de Kaliforniska husen passar in da det regnar och ar gratt har. Solen ska skina annars blir allt konstigt pa nagot satt. Tog kort da det snoade har(vilket ar ovanligt) forra aret och fy vilka fula bilder det blev, fel helt enkelt.
Nej, nu gjorde du sa jag langtade hem Annika. Skulle sa garna aka hem nu pa hosten.Eller allra helst Sverige ett helt ar!:)Det skulle dottern gilla, hon lar val snart flytta hem till lagenheten vi har kvar darhemma.Snyft.
Trevlig helg Annika!

Millan said...

Hahaha ja regndagar behover vi aldrig sukta efter i det har landet. Speciellt inte den har sommaren... ojojoj. Men hosten har hittills varit fin. Forutom idag da nar mamma och co kommer hit!

Rosvikstjejen said...

Jag tror att du har blivit spritt språngande galen. Ok, om du hade saknat de soliga, kalla, färgglada dagarna men allt det andra?!!

Men iofs, jo jag kan förstå. För det är lika för mig. Jag vill ha årstider! Det finns här i stholm. Inte i norra Sverige. Där är det vinter och sommar.
Ha en skönt helg. Kram

Desiree said...

Nej jag saknar faktiskt inte den där svenska grå hösten. Jag kan förstå att man kan tycka det är mysigt i några dagar kanske men inte när det håller på veckor i streck med grått väder, ingen sol, kall blåst och regn och att veta att man sedan har hela vintern kvar att försöka överleva. Att man inte kommer att bli på bättre humör och få tina upp innan april/maj då våren kommer. Nej det svenska klimatet är inget jag saknar då det gäller höst och vinter.

Annika said...

Veronika:
Du tror alltså att din flicka vill tillbaks hem till Sve? Ja, det kanske blir så. Men jag antar att hon går ut college här först.
Jomen visst saknar man hösten och det där järngrå. Iallfall ibland. När det är grått här tycker jag att det passar in bra, många ggr. Men jag kan tro att det är helt annorlunda i Sunny California!! Sitter och fnissar när du skriver om dina fula bilder med snö...:-)
Trevlig helg till dig också!!!

Millan.
Sverigebesök!!! OK, avis nu!!! Men glad att ni har en fin höst. Jag unnar verkligen ditt sverigebesök, och ER också, vackra fina dagar!!!

Rosvik:
Jomen jag VET!! Det är hekt schizat att känna som jag gör. det är inte vettigt.
Jag förstår att du tycker jag är knäpp.
Fyra årstider är BÄST!!! Jag förstår att det i Norrland ofta är endast två :-)
Ha en fin helg...Kramis!!!

Desiree:
du kanske är en "väderflykting", som så många andra jag känner :-)
Nej, jag vet, jag känner mig lite udda i mitt tyckande :-)
Får skylla på att det var länge sen jag var hemma en höst i Sverige...Men ändå....*suck*

leopardia said...

jag är lite sån att jag vill ha en rejäl skillnad mellan våra 4 årstider, jag gillar dem alla. men det är klart, man hatar ju för alltis slask. det borde inte få finnas slaskväder. allt ska försvinna över natten eller komma till över natten inte nåt halvting.

Moster Mjölgumpa said...

Här sliter stormen i trädens kronor och regndropparna slår mot rutan. Ljusen är tända på borden och jag går runt i mina raggsockor som min farmor (avliden sedan 19 år) stickat åt mig.

Annika said...

Leopardia:
Jag med! Fyra årstider!!
Håller helt med dig om slask. DET är vidrigt. Alltid!

Moster M:
Det låter alldeles...alldeles...alldeles...Underbart! *längtanssuck*

Humlan said...

Det som jag inte gillar med hösten är att det kommer en vinter sedan... Jag gillar INTE att frysa och halka! (Kan bero på att jag fortfarande inte går så bra..)
MEN jag förstår att du kan längta, jag kan också gilla en ruskdag när jag kan krypa upp i soffan.. Men att vara tvungen att gå ut och streta i stormvindar och ösregn..
Men det är som Rosvik skriver, det där med fyra årstider, det är något som jag också gillar.

I dag åkte jag ut från storstaden och hälsade på pappa. När jag klev av bussen så kände jag doften av höstskog, en underbar doft av svamp och multande löv. Den doften (och vindens sus i träden) skulle jag också sakna om jag flyttade till annat klimat.

Tina said...

Saknaden efter något man haft och inte har längre är stark oavsett om det är jobbigt eller skönt. En sak är gemensamt med de saker man saknar....det är att man KÄNT! JAg kan komma på mig själv att sakna den hårda salta "piggia" blåsten som finns i Helsingborg. En sånn salt blåst som fastnade. När man slickade sig om läpparna när man kom hem smakade man salt :-)! Den känslan finns inte här i Stockholm.

Annika said...

Tina:
Du har såklart HELT rätt...man känner, man saknar...Även om man innerst inne vet att det är jobbigt.
Blåsten från Helsingborg finns inte i Sthlm. Och jag vet precis hur du känner...Längtan och saknad.

Anne said...

Så bra beskrivet, jag förstår dig mycket väl och vet vad du menar och kan riktigt känna det du så målande och träffsäkert beskriver. Du är inte ensam och du är inte konstig. Jag tycker också väldigt mycket om det gråa och jag tycker faktiskt det är som balsam för själen med regn, rusk, grått och mörker.
Måtta med allt dock....
Den svenska hösten har jag aldrig haft problem med, däremot har jag aldrig gillat vintern och den svenska vintern är jag mer än gärna utan. Jag är ingen vinterperson (inte förtjust i skidåkning, skridskoåkning eller nån vinteraktivitet överhuvudtaget). Men hösten, åh det du skrev om att gå med paraply som river i blåsten och man kämpar framåt. Underbart!!!
Felet med vädret i Sverige är att det är för oförutsägbart. Sommaren kan antingen vara ett paradis från juni-augusti eller så är det bara skit 3 månader. Vintern kan vara en enda lång mörk, grå sörja eller med fina soldagar. You never know.
Klimatet här hos oss nu (och även hos dig ju) är betydligt mer pålitligt. Man VET sommaren är si och så lång och att då är det sol.
Vintern här påminner annars rätt mycket om svensk höst med grått, mycket regn och rusk. Nov-jan är rätt regniga och gråa. Not so bad.

Annika said...

Humlan:::
Jag kan självklart förstå dig, de där med att ständigt vara rädd för att halka. Absolut!
Min längtan är nog av den mer vemodiga sorten...
Doften av en höstskog tycker jag är suverän!!! ja, helt underbar!
Och hösten är ju mysig eftersom mysfaktorn höjs!!!!

Annika said...

Anne:
Å vad skönt! Du fattar vad jag menar...
Jag tycker nämligen också att gråa dagar kan vara som balsam för själen. Tid för eftertanke och även mys.
Men, som du säger: lagom är bäst.
jag älskar att trotsa elementen, tror jag. Att gå ut en stormig hösdag när regnet piskar är SKÖNT (speciellt när man kommer hem igen, ha, ha).
Samma sak med vintern...Älskar att gå ut och gå i kyla och gärna i snöstorm också. Jag är nog en av de få i världen som älskar att komma hem med iskalla lår (knäpp, knäppare, knäppast) :-)
Jo, hösten är lång och varm...det kan ju faktiskt vara varmt ända in i dec, sedan blir det väl sisådär en 3 grader plus, ibland mkt varmare ibland MKT kallare...
I år ska vi önska att november här blir sådär lagom kall, regnig och grå...Hi, hi!!!

JaCal said...

Nja, måste nog hålla med Desiree - saknar INTE hösten... har faktiskt alltid haft svårt för höst... gillar inte färglada blad - vill att de ska vara gröna! Allt vi planterar i trädgården måste vara "all year green"! ;-) Jag gillar "nystarts"-känslan på hösten - börja på nytt osv - men INTE naturförändringen. Skulle gärna bo någonstans där det bara var sommar, vår och så kanske lite, lite vinter någon vecka? Finns det något sånt ställe! Gillar ifs inomhus-känslan som uppstår som en konsekvens av höstiga kvällar - tända ljus, ljudet av regn... Då skulle jag vilja krypa upp i din soffa med ett glas vin och sitta under en filt med en tänd brasa (hm... har ni brasa? eller bara gas varianten?) och prata prata prata tills P och K säger åt mig att gå hem för de vill sova! *fniss*

Trevlig Helg!!

Men bra beskrivet...

Anna Malaga said...

Jag säger bara: horizontalt regn. Vanligt i Malmö, men det finns inte i Malaga. Här kan man gâ och mysa under ett paraply när det regnar, men det funkar inte i Malmö. Sâ...visst förstâr jag dig, men nej tack! ;-)

Anonymous said...

..Jag tänker ofta vilken rikedom det är att få uppleva så många olika miljöer och känna sig hemma i dem---samt att kunna längta.
Min största längtan är alltid efter havet.Ett vindpiskande hav när regnet öser ner på hösten är fantastiskt tycker jag.En promenad i regnet sedan en kopp varmt framför brasan-underbart:-)
Inga-Lill

Saltistjejen said...

Å Annika, jag är kluven till det här. Å ena sidan så är jag faktiskt glad över att bo i ett land där mörkret inte kommer så tidigt och där september räknas mer som sommarmånad än som höst. Å andra sidan märkte jag (särskilt första året) att jag aldrig fick någon julstämning. Jag funderade på varför, men kom så småningom på att det var just avsaknaden av mörkret. Missförstå mig rätt nu, det blir mörkt här under senhösten och vintermånaderna, men inte alls på samma sätt som i Sverige. Här blir det mörkt runt 17-tiden när det är som mörkast. Men hemma är det ju redan runt 15-tiden, plus att det ljusnar senare också.

Fast ruskväder med regn o blåst får man ändå en hel del av i NYC, så det är inget jag saknar jättemycket. Snarare då den där kyliga höga klara höstluften. För här är sådana dagar ganska sällsynta. det går snabbt (precis som du säger) från värme till rusk...

Annika said...

Jacal:
Jag tror det är många som känner som du. Jag har en känsla av att jag och ngra till är undantagen.
Tror kanske att du lever i ett rätt bra klimat för att passa dig? Medan jag lugnt skulle kunna bo längre norrut som tex i Mass eller Maine. VA is about as much as I can take, weatherwise. Kan inte bo längre söderut än så här.
Men det är kanske som Veronika skrev; att regn och mulet väder inte passar in hos er, att snö är direkt fult.

Ja, tänk om du hade kunnat komma hit och vi hade suttit under varsin filt med tända ljus och regn utanför fönsteret. Jag har två öppna spisar, eldas med ved...
Trevlig helg, Jacal!!!

Anna:
Hmmmm...Jag hör var du säger; horisontalt kallt regn ÄR inte speciellt trevligt om man måste ut i det. Däremot från hemmasoffans hörn... ;-)


Inga-Lill:
Tror att du är ny här, så VÄLKOMMEN!
Jag vet precis vad du menar med et regnigt vindpiskat hav, en promenad för att trots vädret, tända ljus och te framför brasan...Underbart. SAKNAR!!!
Jag saknar också havet...Det tar tre timmar att komma ut till öppet hav från mig.
Tack för din kommentar!

Saltis:
Jag vet vad du MENAR ang. mörkret som inte finns...I Sthlm blir det ju mörkt klockan 15 på vintern. Och som du säger blir det mörkt klockan 17 här...STOOR skillnad. Likaså på morgnarna, det är ju ljust klockan 8, ja före 8...
Vet du, jag skulle gärna ha lite mörkare här. Det skulle kännas bra för min "winter-mood". Julen ja...Det tog ngra år innan man fick upp stämningen. Vet att det varit julaftnar med 20 gradigt väder! INTE kul, inte alls, tycker jag.
En del regn och rusk i DC också blir det ju, och då njuter jag oftast :-)
Men, hösten ÄR bäst här...Varm och vacker och solig!!! Klara dagar och vackra färger. Och sept är ju helt klart en bonus-sommarmånad vi har!

londongirl said...

Men kära Annika! Jag tror jag måste ha kännt din saknad och din längtan när jag gick på Stockhoms gator tidigt i morse. Mitt blogginlägg i morse är då helt och hållet till dig! Varsågod! Kram

SweFlo said...

Ibland kan jag sakna en sån där promenad med kyligt väder och fuktdimman hängande i luften... När man liksom kan känna den tunga men uppfriskande doften av mylla och ibland ett litet inslag av halvruttnande löv. För mig är det en urmysig känsla det där med halvtaskigt höstväder! Jag saknar ju förstås årstiderna lite extra mycket eftersom vi inte har några avgränsade årstider alls här i Florida. Jag kan känna den där kalla, mustiga doften som ett minne i näsborrarna och verkligen längta till Sverige på hösten!

Annika said...

Londongirl:
Det var som att det kändes att det var "meningen" att du skulle plåta, och skriva som du gjorde. SÅ rätt och passande med det inlägget!!! TACK och KRAM!!

Sweflo:
Ja, då känner vi lika!!!
Mysfaktorn blir så emormt hög! SOM jag saknar det...Här är det som brukligt en solig morgon, men 14 grader. Tänk om man fått gå en lång höstprommis hemmavid just NU!!!