Thursday, October 25, 2007

Två böcker...

Tänkte att vi skulle ta ett par boktips idag eftersom det var ett tag sen jag hade det ämnet uppe.
Jag är ju med i en bokklubb här i området och en av de böcker vi senast läste var Anne Tylers "Digging to America".
Jag tror sällan och aldrig vi har diskuterat, och tyckt till, om en bok så mycket som just denna. I min bokklubb är vi två svenskor, en tyska och tre amerikanskor, alla hade vi starka åsikter och alla tyckte vi boken var fantastisk.
När jag läste i någon av Mama-tidningarna jag just lånat av Lotta såg jag att boken var recenserad där, och på i svensk översättning heter den; "Och var hör du hemma?".

Den handlar om två familjer som adopterar varsin flicka från Korea runt år 1997. Ena familjen är helamerikansk och den andra familjen är andra generationens invandrare från Iran. Anne Tylers böcker utspelar sig ALLTID i Baltimore med omnejd, så också denna. Familjerna möts på BWI-flygplatsen dit dom två Koreanska babyflickorna anländer. Den helamerikanska famijen gör ett helt jippo av det hela, och halva släkten finns med för att välkomna den nya babyflickan. Den Iranska familjen står och väntar i skymundan, den nya mamman, nya pappan och babyflickans nya farmor.
Familjerna börjar prata med varandra och därmed inleder dom en vänskap med varandra som både blir fin och mycket, mycket komplicerad.
Kulturkrockarna viner i luften, alla förundras dom hur OLIKA varandra dom är och hur KONSTIGT dom tycker att den andra familjen beter sig. Boken är berättad ur fyra personers perspektiv: farmor Maryam från Iran, Morfar från USA, Susan som är adopterad från Korea och Bitsy, den genomamerikanska mamman.

Jag är helt och hållet totalfascinerad av Anne Tylers berättande. Hur har denna amerikanska författare sådan inblick och känsla och NERV för hur det är att vara invandrare i detta land? Fantastiskt! Hur bär hon sig åt? Hon sätter på pricken ord på känslor som vi nog alla har haft någon gång.
Vill ni läsa en BRA, fascinerande, tänkvärd och faktiskt lättsam bok så rekommenderar jag verkligen "Digging to America".

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bok två är en svensk bok nyligen nominerad till August-priset. Jag talar förstås om Åsa Linderborgs fantastiska bok "Mig äger ingen". Den boken läste jag när jag var hemma i somras och jag tyckte att den var fantastiskt bra.
Nu hoppas, hoppas jag att det blir Åsa Linderborg som får hämta hem Augustpriset i december.

Boken är självupplevd. Den handlar om Åsas uppväxt i Västerås. Hennes uppväxt med sin älskade pappa Leif som var härdarmästare på ASEA. När Åsa var 4 år skildes föräldrarna och Åsa kom att bo med pappan, hon träffade sin mamma varannan helg. Pappan älskade sin flicka, och Åsa älskade sin pappa. Pappan var dock ingen "vanlig" pappa, han hade problem att sköta hem och hus och även sin flicka. Ibland var det flickan som fick sköta om sin pappa istället.
Det är ibland djupaste misär, problem med ekonomin ,problem med arbetet, problem med spriten men kärleken finns där alltid, även när det krisar, även när Åsa tror att det blivit för mycket, den finns där!
Vi får följa Åsas uppväxt, följa hennes relation till sin pappa och mamma. Farmor och farfar är ständigt närvarande liksom en hel del andra släktingar med stora personligheter.


Boken påminner delvis om Susanna Alakoskis "Svinalängorna". Det handlar barn som har det svårt, men barn som blir starka, som har har vilja och integritet.
Jag tyckte "Mig äger ingen" var en stark läsupplevelse och jag rekommenderar den varmt...

17 comments:

Annika said...

Halkade in här på din blogg och gillar den skarpt! Kommer definitivt att kika in här då och då!

Ser att du har dina rötter i Österbotten? Jag kommer från Vasa men bor nu i Robertsfors, lite norr om Umeå. Min man är svensk. Men vi åker till Vasa varje sommar och ibland också över jul - älskar min hemstad! Min mammas särbo bor förresten i Närpes :-).

Tack för boktipsen. Jag älskar att läsa men för tillfället, med tre små barn, blir det inte så mycket tid till att läsa. Men jag har alltid en bok på gång och läser en stund varje kväll innan jag släcker lampan.
Måste erkänna att jag inte läst nån bok av Anne Tyler... Det är nog dags nu tror jag! Finns så många böcker jag skulle vilja läsa om jag hade mer tid... Men just nu njuter jag av småbarnstiden och mina goa tjejer. Innan man vet ordet av är de stora och självständiga och då lär jag få mera tid över till böcker.

Ha det bra!

Annika said...

Annika:
DU är så jättevälkommen hit!!!

Det stämmer; min mamma är från Närpes, hon flyttade till Sthlm när hon var runt 20 år. Min mormor bor i Närpes, och vi har sommartuga i Norrnäs. Jag är där varje sommar, ingen sommar utan Skären, bästa stället i världen!!!

Förstår att du inte har tid att läsa mkt med tre små barn i huset...

Jättekul att du hittat hit!!!

Lollo said...

Tack för tipsen! Får även jag dock rota fram lite mer tid så att jag hinner läsa dem. Senaste veckan har det varit fullt upp från tidig morgon till sen kväll, så inte ens mina olika bloggfavoriter har blivit riktigt lästa & kommenterade. Fy skäms på mig.. ;-)
Hoppas vädret blivit bättre för det kommande besöket och att ni får det riktigt trevligt!

Millan said...

Som du vet sa laste ju jag ocksa Digging to America for nagon vecka sedan och alskade den. Den var svar att lagga ifran sig! Jag maste saga att det Engelska namnet pa boken kanns mer traffande! Och visst ar det fascinerande att en Amerikansk kvinna kan ha sadan otrolig kunskap av hur det ar att vara invandrare i Amerika. Jag tycker aven att det ar roligt att pa nagon satt titta pa hur de olika banden knyts familjerna emellan.
Den svenska boken har jag inte last men det later definitivt som nagot jag ska kopa nar vi ar hemma i jul!

leopardia said...

har varit lite sugen på åsas bok ett tag nu, för titeln är ju så grymt underbar. så nån gång när jag hittar ett hål för vanliga böcker kanske det är den som blir läst. tack för tipsen!

Petra H said...

Tack för bra boktips, jag hade redan skrivit upp Digging to America från Millans boktips, och den andra är nu också uppskriven. Jag ska se till att köpa dem - får se NÄR eftersom jag har en hel hög med böcker som redan är inköpta men det är alltid kul med boktips och jag har min boklista i min filofax...

Annika said...

Millan:
Knäpp översättning där till svenskan tycker jag...Kunde man inte kommit på något bättre?
Boken är verkligen BRA!!!
Man får verkligen tänka till, och igen, Anne Tyler kan verkligen byta skepnad i sättet hon skriver på! Fantastisk författare!!!
Japp, den svenska boken ska du absolut försöka få tag på, den är så BRA!!!


Leopardia:
Tror absolut du skulle tycka jättemkt om boken. Hoppas du kan läsa den fastän du pluggar och står i...


Petra H:
Det är verkligen kul med boktips, det tycker jag också. Du får ladda upp nu när du snart ska åka!!! Digging to America är en toppbok liksom Åsa LInderborg...

Desiree said...

Den första boken låter väldigt interessant och den skulle jag väldigt gärna vilja läsa. Håller just nu på att läsa en bok som Fia rekomenderade som heter Plain Truth av Jodi Picoult. Du kanske har läst den redan men annars kan jag rekomendera den varmt.

Evas blogg said...

Jag har inte läst någon av dem så, tack för tipset!

Annika said...

Desiree:
Den boken är verkligen bra!
tror du kommer gilla den!
Nej, jag har inte läst den boken du läser nu, men jag minns när Fia hade den på sin blogg. Verkar bra!

Evas Blogg:
Två toppenböcker! Hoppas du också tycker det...

Monica said...

Kanon med lästips, min hög med nya böcker, som bara väntar på att bli lästa, blir bara högre och högre vid nattduksbordet. Men Digging to America ska jag faktiskt ta och beställa på Amazon pronto!! Tack för tipset!

Saltistjejen said...

Skoj med boktips!
Och som hjag redan tjatat om så tycker jag din bokklubb verkar jättekul!!! :-)

Jag ska kolla efter bå¨da dessa böcker. Den första kan jag ju leta efter här mi USA, den andra får väl vänta tills jag åker till Sverige i december.

JaCal said...

Äntligen vid min egen dator och kan börja göra vettiga bloggrundor och läsa och kommentera igen!

Japp - så bra! Gillade den skarpt! Den andra, svenska, får jag skriva på upp på listan och fixa nästa gång.

Skulle så gärna vilja vara med i din bokklubb - låter ju helt fantastiskt roligt!!

Annika said...

Monica:
Gör det!!
Ska bli jättekul att höra vad du tycker om den sen!

Saltis:
Ja, bokklubbar är väldigt trevliga! Ser redan fram mot nästa möte. Då är det The Kite Runner som ska läsas och diskuteras...Spännande.

Jacal:
Det hade ju varit väldigt kul om du varit med i klubben!!!
Boken var verkligen bra, och som jag skrev så har vi sällan diskuterat så mkt som vi gjorde när vi läst "Digging..."

veronika said...

Tack for boktipsen!

Anne Tylers bok har jag tankt att kopa lange, men nasta gang jag ar pa Borders ska jag sla till och kopa den. Har last bade bra och daliga kommentarer om den boken. Manga som ar en Anne Tyler fan verkar tycka att den har var en av hennes samsta. Sjalv har jag aldrig last nagon av hennes tidigare bocker.

Har tittat lite pa Asa's Mig ager ingen, men gillade inte riktigt Svinalangorna. Men det kanske anda ar vart ett kop.

Sjalv fick sonen bara in ett STORT paket fran Bokus i Sverige utanfor varan dorr i veckan. Gissa vad nojd jag var att plocka upp alla bocker jag kopt! Sonen var nojd da han fick ett par Kalle Anka pocket.

Matildas fikarum said...

Tack för boktipsen! Jag får lägga till titlarna till min redan långa, långa lista.

Annika said...

Veronika:
Jasså? Tycker inte Anne Tylers die-hard fans att "Digging" är bra? Surprise!!! Jag har bara läst "den tillfällige turisten" av henne, en ggn för läääänge sen. Den var ju helt underbar.
Jag tror, eller hoppas, att du ska gilla "digging".

KUL med bokpaketet som komfrån Bokus. Det är ju som julafton varje ggn!! Förstår att du gottar dig...

Matilda:
Japp, det är bara att lägga till två böcker till i listan :-)