Monday, October 22, 2007

Det där med att beställa...

...kan vara en anings knivigt när man är ny i det stora landet i väster. Då menar jag något så enkelt som att beställa mat på restauranger, eller en macka på ett deli.
Du går glad i hågen in på sagda deli och tänker att du ska beställa en ost och skinkmacka, och att det ska vara just en ost och skinkmacka. Du beställer och GENAST kommer frågorna; What kind of bread do you want?
-Eh?
-Yes, what kind of bread...Rye, whole wheat, wheat, white, pumpernickel...
Paniken stiger då du inte har den ringaste aning om vad människan snackar om. Du beställer helt enkelt det enda bröd som du kommer ihåg ifrån harangen.
-Wheat, please...
-Do you want it toasted?
-...Sure...thanks....
-What kind of cheese do you want on your sandwich??
Återigen: lätt panik...
-Yes, miss, what kind of cheese? American, Swiss, cheddar, white , havarti...
-Ok, I'll have American...
Du pustar ut och tänker att nu borde väl mackan ändå vara klar...
Då:
-What do you want on your sandwich????
Du vill bara gå därifrån vid det här laget, glömma att du beställt en macka. Du undrar varför du helt enkelt inte köpte en plastinpackad macka på 7-11 istället. DET hade ju varit bra mycket lättare.
-MISS! Do you want mayo, mustard, vinegear? AND do you want lettuce, onions, tomatoes, pickles, hot peppers, peppers...WHAT do you want??
Vid det här laget mumlar du fram det du kommer på...
Halvt stressad betalar du mackan och tänker: aldrig mera deli, nej aldrig...

Men, du vänjer dig och snart beställer du en macka lika vant som vilken infödd som helst, och du tänker att det är SJÄLVKLART att ha femtio val när det gäller att beställa en ost och skinkmacka. Allt annat är bara dålig service...

Likadant i början när du går på restaurang...
Du beställer en hamburgare, säger vi...
-How do you want it cooked???
-Sorry...????
-Yes..rare, meduim, meduim well or well done...
-Ok, well done...
Och sen kommer harangen igen om vilken ost och vad du vill ha på hamburgaren.
Samma sak gäller när du beställer kött.

Valen på delis och restauranger är många, och dom kan lätt stressa en nyanländ amerikafarare. Vi som numera är gamla i gården tycker att det är helt självklara val, och helt självklara frågor. Men vi glömmer nog aldrig hur jobbigt vi verkligen tyckte det var i början. Att stå på ett deli vid lunchdags kräver sin man eller kvinna. Det ska rabblas upp snabbt så att kön flyter på...

När en släkting varit här och hälsat på har hon alltid tyckt att det varit för många val. Och det har hon talat om för servitörer också...
När hon beställt sin hamburgare hr hon helt enkelt sagt;
- A hamburger please...AND, no further questions.
Vilket får den stackars servitören att helt tappa bort sig...
-But ma'am...??? How do you..
-No further questions...Just get me the burger.
Då har jag som snäll yngre släkting ibland fått rycka in för att medla lite :-)

Vi befinner oss i de många valens land...jobbigt ibland, men för det mesta bra...BARA man vänjer sig :-)

Bild från Runningrooster.com

40 comments:

Lollo said...

Haha. Vad man känner igen sig. Jag som (om än mer förr) kan få smått panik i "vanliga fall" när jag ska beställa. På mina resor i Canada & USA har jag därför verkligen satts på prov, och 7-11-lösningen; jo den har använts :-)

Lollo said...

Och diggar släktingens sätta att deala med det förresten! Go girl! ;-)

leopardia said...

vi är snart där, här med. hehe, såg förresten en namninsamling för att få starbucks till sverige...

Annika said...

Lollo:
Visst kan det vara jobbigt? Fast, man vänjer sig...
Japp, visst, det var liksom inget förhandlande där...Rakt av: No further questions...

Leopardia:
Japp, jag har märkt en del av det där i Sthlm på senare år.
Namninsamling för Starbucks? Jaha, jaha...Som om det inte räcker med alla coffeeshops som redan finns...

Fia said...

Ja då nämnde du ändå inte det största stressmomentet som nykomling - Starbucks! jag tror inte jag ÄN vet vad alla de olika typerna av drycker de säljer heter eller vad de som står på deras meny betyder. När jag hör någon beställa, sådär himla snabbt så låter det ju nästan som "ordbalett" om du förstår hur jag menar....

Amerikamamman said...

Där slår du huvudet på spiken... Inte bara när det gäller att beställa mat, första gången jag gick in i en mataffär och skulle köpa flingor, öhhhhhh, hallå? Hundratals olika flingor? Varför? Hjälp! Van som man är med typ 10 olika sorters flingor, två sorters hotdogs, för att inte tala om potatis, hemma är det liksom så enkelt, mjölig eller fast, här är det mjölig, fast, gul, vit, röd, från vilken stat, stora potatisar, små potatisar, och INGEN FÄRSKPOTATIS!!! ughh...

Annika said...

Fia:
YESSS!!!! Starbucks...Starbucks som är en sådan självklarhet för mig. TÄNKTE inte ens på det, men du har helt rätt...Starbucks är en ordbalett! Absolut!!
Jag är ballerina där själv också...Grande pumpkinspicelatte, skim, NO whip, extra hot...
Jag VET!!! Det kan vara nog så hemskt för den oinvigde...

Annika said...

Amerikamamman:
Helt rätt...
Det tar lite tid att vänja sig vid utbudet. Flingorna som finns i parti och minut...och chipsen...
Jag vet :-)

Fundersam Cecilia said...

Ja herrejösses,det är ju inte bara att glatt kila in och beställa.Jag tycker att det kan bli för stressigt med alla dessa tusen frågor så då undviker jag hellre ställen där man riskerar att få tusen frågor så vida jag inte är på väldigt gott prat humör.

LindaLotta said...

Oh shit.
Jag hade nog inte rett ut det där.
Paniken över en stressad servitris eller servitör och kön som bara växer och alla suckar bakom mig.Jag hade nog gjort som din släkting :)

Lia said...

Tack snälla för kommentaren! Ja, här i Lund räcker det med att gå in på Subway för att bli irriterad, hur svårt kan det vara att få en baguette??
Annika, vet du hur man kan göra lite reklam, så fler personer hittar in på bloggen? Vill ju även finna fler bloggar som jag själv kan ha glädje av att läsa!
Tjing

Helena said...

Ha ha helt riktigt. På "min" kebab hade de också lagt till ett nytt alternativ, en fråga till som jag inte var riktigt beredd på, men han pratade i alla fall nästan svenska...

Matildas fikarum said...

NAMNINSAMLING för att få Starbucks till Sverige? Är det verkligen sant?

Evas blogg said...

Det där lät jobbigt! Jag skulle bli genomstressad!!

Marie said...

haha, det dar lat roligt! jag kommer ihag scenen i you've got mail, nar tom hansk pratar om valen for att bestalla en kaffe pa starbucks! :)

Annika said...

Cecilia:
Exakt, det gäller att vara beredd. Och såsmåningom vänjer man ju sig, sakta men säkert...


Lindalotta:
Ja, det är stressigt och läskigt när man inte är van.
Precis, min släkting gjorde det enda raka, och då gjorde hon servitören SÅ nervig :-)


Lia:
Ja, du kan tex lägga upp din blogg hos olika bloggportaler som bloggportalen.se, nyligen.se och tjejblog mfl. Det är väl det enda man kan göra för att få mer trafik, tror jag...Där kan du ju hitta nya spännande bloggar också.
Stress på Subway i Lund alltså? Har aldrig ätit på en Subway hemmavid. Borde göra det bara för att jämföra :-)

Helena:
Nytt hos kebaben också alltså!
Japp, valen finns överallt.

Matilda:
I agree!!! What's THAT all about???

Eva:
Det tar tid, men man vänjer sig och stressbivån går ner, sakta men säkert...lovar :-)


Marie:
Ja, just DET!! Den scenen hade jag glömt bort.
starbucks är ett ställe där det absolut kan vara krångligt att beställa. Med Starbucks var jag liksom med från början, så där har jag nog aldrig känt ngn stress, men jag vet ju att det är BÖKIGT!!

Rosvikstjejen said...

Namninsamling? Var? Jag vill skriva på!!!

Jag skrattar gott åt din beställningsbeskrivning.
Jag lovar dig att jag hade fått superduperpanik över dessa frågor.
Men jisses vad god smörgåsen ser ut! Kanske värt att göra några enkla val ändå.

Kram till dig och tack för ett gott skratt

Annika said...

Rosvik:
You're welcome, my friend!!!
japp, stress värre för en nykomling!
Och det är ju samma sak på starbucks, de tär det ju...
Nu får du skriva på listan, Rosvik :-)))

Kram!!!

Desiree said...

Så sant så sant. Fast jag har nog vant mig nu och tycker inte längre att det är lika jobbigt och stessande. Nu har man ju mycket mer koll på de olika valen. Men när svärfar var här tyckte han det var riktigt jobbigt med alla dessa val. Han ville ju bara ha en öl men se då blev det också många val och beslut innan man får in en öl.

veronika said...

Kommer också ihåg så väl då jag stog där i kön som ett fån.:) I början så frågade alla mig om min accent och hur länge jag varit har, idag frågar ingen. Inte tror jag det beror på att min Engelska har ändrat sig så mycket utan mer på hur jag säger det och alla andra nyanser och förändringar som sker efter ett par år i landet.

När vi får besök från Sverige så vet jag så väl att de blir mer stressade av att beställa då jag som bor i landet står brevid. Så jag brukar alltid säga till dom att beställ ni jag måste kolla en sak i väskan, ringa etc så får de beställa i lugn och ro. Sedan är de ofta så stolt över att ha klarat det själv.:) och att ha fått praktisera sin Engelska. Nu tänker jag mr på mina släktningar än vänner.:)
Satt på en rätt välkänd resturang i Gamla stan/ Stockholm. Brevid mig satt ett typiskt Amerikanskt par (du vet såna som man ser i filmer om Amerikanska turister) de beställde in en Hamburgare av alla goda maträtter som fanns pa menyn.:) Gisa vad de klagde på att det var hamburgedressing i brödet och att allt fanns i Hamburgaren och att valet inte fanns deär som gäst att själv få välja vad du ville ha i Hamburgaren. Så alla tycker vi olika beroene på vad vi är vana vid.

Saltistjejen said...

Haha! Ja jag minns i början när vi just flyttat hit och man stod som ett fån varje gång man skulle beställa något. En gång minns jag att vi funderade på att gå in på Subways och köpa en macka men vände i dörren eftersom vi faktsikt inte orkade gå igenom alla val! ;-)

Men nu har jag vant mig och tycker för det mesta att det är bra med så många valmöjligheter. Även om det kan vara stresigt i vissa fall fortfarande. Särskilt när det handlar om ställen man inte varit på tidigare som har vissa val man inte känner till.

Anne said...

Haha, så mitt i prick Annika. Det ÄR verkligen skitjobbigt innan man vänjer sig. Men sen blir det självklart.
Jag har nog fortfarande inte riktigt vant mig vid allting än...i alla fall inte på alla ställen. Den där ordbaletten (som Fia skrev) flyter inte på alla ställen...
Men visst, man vänjer sig ju och tar det för givet efter ett tag. Alla valmöjligheter ska liksom finnas där. Jag kommer ihåg jag i början reagerade på frågan "vill du ha is" och att man tom skulle göra ett val med is/icke is i drickan. Nu är ju det helt självklart!!!

Jag kan tycka det även går väldigt snabbt på restaurang, jag måste ofta säga "kan jag ha några till minuter" för jag vill i lugn och ro gå igenom hela menyn. Beslutsångest kanske, men jag är långsam även i "lugna" restaurangmiljöer på att beställa. Där gör det förstås ingenting, ingen kö som står och morrar bakom mig :)

Annika said...

Desiree:
HELT sant!!! Man vänjer sig rätt snabbt. Förstår dock din svärfars reaktion över att beställa en simpel öl---Coors, coors light, bud, bud light, heineken, sam adams, schlitz...etc etc...
Snacka om att det rabblas...

Veronika:
Det är nog bra att göra på det sättet...Låta ev.besök beställa i lugn och ro.
Jamen visst...tror också jag har varit vittne till ngt liknande på restauranger i sthlm när amrisar har beställt mat...Oh and does it come with chips??? What!!! NO chips??? But you are serving sandwiches here...!!! Under tiden har man tänkt, om amrisarna: GET a grip...ni är inte i USA nu...
Så ,ja, nog är det olika alltid...

Saltis:
Där ser man , ni vände i dörren på Subway. Det har jag säkert också gjort, det är jag säker på.
Men, som vi alla har sagt, man vänjer sig fort.
Jag kan fortfarande känna mig lite nervig när jag beställer mackor i NYC, vet inte varför... :-)
Där har jg att öva...DC är en asstresig stad, totalt sönderstressad, men jag tror NYC i mångt och mkt är ännu värre...

Anne:
Nej, det tar ett tag att koreografera sin ordbalett perfekt. Sen sitter den där, vare sig det är Starbucks eller på ett deli :-)
Den tar en stund att lägga in i ordförrådet.
Håller med om restaurangerna...ibland känns det som om man blir väldigt stressad när det gäller beställning OCH betalning...Snabbt ska det gå :-)

Humlan said...

Ojoj, inte nog med att man ska lära sig att få ur sig hela ordbaletten, man ska veta vad allt betyder också... "Kan jag få innehållet i brödet och provsmaka alla ostarna tack.."

Petra H said...

Jag tyckte att din släkting gjorde helt rätt!!
Det kan bli alldeles för jobbigt med alla valmöjligheter, då kan man göra mackan själv hemma om det är så ;-)
Vi har tom Subways i Eslöv, helt otroligt faktiskt (har aldrig ätit en macka från den kedjan ngnsin) - jag gick just förbi där idag och undrade om de verkligen kan gå runt i den här lilla staden.

Så du dricker den där pumpkin-latten som någon skrev om för nga dagar sedan (tror det var Petra)!? Är den verkligen god??

leopardia said...

haha, ja, jag köper ju bara kaffe i fiket här i förorten typ... men å andra sidan var den namninsamlingen på samma sajt som hade en namninsamling om att "tim måste förbättra sin musiksmak"...

Annika said...

Humlan:
Det är en skön konst som tar lite tid att lära in :-)


Petra H:
Prova att beställa en macka där ska vi se hur svårt/lätt är...
Ibland blit man lite knäpp, speciellt som nyanländ...

Japp, pumpkin spice latte är min stora höstfavvis!!! ÄLSKAR den! DEN ska du prova!


Leopardia:
Den där namninsamlinge lät ju intressant. Många här som skulle skriva på...Hi, hi!!

Anne-Marie said...

Jag minns mina första restaurangbesök när jag inte mindes hälften av alla de förslag jag fick och drabbades av en mindre panik när jag förstod hur många val som fanns. Nu är det världens naturligaste sak att beställa och ofta har man ju sina favoriter som man håller sig till. Kram!

Anne-Marie said...

Förresten, jag snodde den lista du hade för ett tag sedan och som jag sett på flera andra bloggar. Kolla in den om du vill.

nina said...

Tänk dig då alla de där valen fast på spanska...

När jag just kommit till Costa Rica och inte kunde ett ord spanska gick jag till Subway och pekade glatt på dagens special och tänkte att det räckte så. Sen kom fråga efter fråga och jag stod där som ett fån och fortsatte peka på skylten så de skulle fatta att jag tänkte: "Den där mackan, den på skylten fatta du väl. Sluta fråga!"

Nuförtiden förstår jag vad de säger, men kommer aldrig ihåg alla valmöjligheter, så det får bli konstiga kombinationer med det jag minns att man kan välja bland när upprabblingen är klar. :-)

Monica said...

Hehe, ditt inlägg är ju verkligen mitt i prick! :)

Alla dessa mackor som innehåller så mycket och så har man beställt en som är supergod men sedan ska man ju komma ihåg alla ingredienserna för att få en likadan nästa gång :)

Petra said...

Haha, låter som subway här (amerikanskt det också förstås). Fick värsta chocken första gången jag gick in. Varför så många val?!

Stina said...

Hejsan Annika!
Det här handlar inte alls om det du skrivit nu, men tänkte bara tala om för dig att på Sydin idag står det att vi ska bojkotta Halloween, det var inte bra för barnen, dom kunde bli rädda. Pyttsan säger jag, här är dom rädda för spöken. Jag tycker iallafall man kan fira Halloween, men det tycte inte Håkan Streng, han tyckte det var otäckt med alla blodiga tänder, och svärd o.s.v.
Kanske du får Sydin själv där du bor så får du ju läsa. Det är ett långt stycke. Buu!

Annika said...

A-M:
Ja, nu har man vant sig och man tänker inte ens på det längre. Annat var det i början...Hujedamej...
SKA genast svänga över och ta en titt på din lista...
Kram!

Nina:
Hjälp! Kan ärligt säga att jag endast kan beställa från sådana ställen i engelskspråkiga länder och i Sverige...Allt annat skulle gå åt h-vete :-)
Förstår ju att du fick PANIIIK!!!
Nu är du van vis spanskan och det är BRA!!

Monica:
Ja, precis...Hur komma ihåg liksom? Det blir "hit or miss" varje ggn när man ska beställa en god macka. Oftast blir dom ju goda, men kanske inte på prick.
Tur att vi har lärt och ordbaletterna nu!!

Petra:
har aldrig ätit på Subway i Sverige eller i Finland, men jag HÖR ju att det är precis som här...
MASSOR med val. Ibland lite för många val, ja...

Stina:
Nej, jag prenumererar inte på Sydin. Läser den på nätet ibland.
FÅNIGT, så fånigt att vilja bojkotta Halloween...Suck, det är ju faktiskt bara en oförarglig dag när det är roligt att klä ut sig och äta godis...Ska kolla om det står ngt på nätet idag om det hela.
Spöka på, säger jag...BU!!!

Millan said...

Ah det har ar sa lustigt. I lordags kopte jag en smorgas pa Subway for forsta gangen och fick exakt alla de fragor du namner over. Det var lang ko efter mig och jag fick panik och tog det allra enklast mojliga. Jag skulle ha behovt en lektion i hur man bestaller fran servitoren, och vilka olika smaker som faktiskt funkar ihop...

Kul med sverigebesok for er forresten! Min pappa och hans familj kommer hit till helgen sa vi haller ocksa pa att flytta runt alla mobler for att gora det sa hemtrevligt som mojligt i renoveringskaoset.

Annika said...

Millan:
Ja, det är en mindre konst att beställa från subway och andra delis...Vet man inte vad man ska göra är det lätt att bli förvirrad.
Likaså Stabucks...Det gäller att veta...
KUL att ni också får sverigebesök!!

Pernilla said...

HAHA!! Det är PRECIS så det är!!! Första gångerna man beställer så blir man helt förvirrad.
Det jobbigaste stället jag äter på är Subway.. dom där jäkla olika frågorna för att få sin macka.. sen hör man ju inte riktigt vad dom säger heller för dom pratar ju så himla fort OCH så beror det på vilken dialekt dom har :)

Du Annika, KOPIERA ALLA DINA BILDER NU!!!! Man vet aldrig om datorn funkar i morgon.. trust me, I know :(

Kram

Annika said...

Pernilla:
Jag VET...fy sjutton, idag ska jag bränna ner en bunt på cd's...TRO mig...
Ja, Subway och delis ÄR trixiga, inget snack om saken...

Kram!!

JaCal said...

Haha! Japp - så ÄR det precis!

Är alltid nervös när mamma är på besök och ska beställa... hon tar dem så bokstavligen på orden och ska fundera på varje val... det kan ta eeeeevigheter om man inte aktar sig... ;-)

Annika said...

Jacal:
H, hi...Jag vet, mödrar och andra kan göra det lätt stressigt på delis och restauranger. Ibland brukar jag beställa åt alla, lättast så...
:-))