Friday, October 12, 2007

Fredagsmys


Fredagsmys är ett fenomen som uppstod långt efter att jag lämnat Sveriges land. Numera hör man talas om detta Fredagsmys överallt: i bloggar, i mails och i tidningar och böcker. Ständigt detta fredagsmys! Det verkar som om barnfamiljer då totalt mysar in sig med bara den omdelbara familjen, inga middagar med vänner, ingen utegång till någon restaurang. Det ska vara god middag, godis, popcorn och sen TV eller en dvd-film.
ALLA familjer har fredagsmys!
När blev Fredagsmys ett vedertaget ord? När uppkom det här att fira Fredagsmys? Ni som läser min blogg, firar NI fredagsmys? Och vad gör ni?
Här finns det inget som heter Friday coziness eller Cosy Friday, kanske borde man införa? För onekligen låter det ju väldigt mysigt!

Vårt fredagsmys består av att vi tar ett glas vin när Peter kommer hem från jobbet, och sen åker vi till någon restaurang, kommer hem igen och spelar ett spel eller ser en film på dvd (och då somnar oftast jag). Förra fredagen blev det så att grannarna började sitta och dricka vin utanför familjen T's hus, många sällade sig och till sist var det en rent spontan Happy Hour som uppstod. Kvällen slutade med att vi alla åt middag, Asian take-out, hemma hos familjen T! Verkligen mysigt och spontant och trevligt. Det är nog det jag gillar allra bäst, när det plötsligt och totalt oplanerat blir en väldigt trevlig kväll i goda grannars/vänners sällskap. Det skulle gärna få hända oftare för min del.

Ikväll är det iallafall TRUE AMERICANA som gäller för oss, säkert blir det bra bloggmatrial (sedär, bloggradarn går på högvarv)! Vi ska nämligen först gå och se den lokala gymasieskolans Home-Coming Parade, och sen klockan 19 ikväll är det home-coming football på skolan. Vi ska dit med grannklanen där samtiliga har, eller har haft barn, som gått/går på skolan! Där koras The Home-Coming-Queen och The-Home-Coming-King! The marching band är med, cheer leaders, ja hela kittet! Det ska faktiskt bli jättekul! Och jag lovar att ta massor med bilder!
Kan nog bli kallt eftersom vädret nu ÄNTLIGEN blivit kallare!!!


Den kära grannkatten George önskar också att alla ska få en mysig fredag!

Happy Friday! COZY FEIDAY!!! OCH FREDAGSMYS!!!!!

32 comments:

Tina said...

Så fin han är George :-). Så skönt att du äntligen fått din efterlängtade höst :-).

Victoria said...

Vi har fredagsmys, fast det är olika varje gång. Ibland blir det en film och popcorn alla tillsammans, ibland får killarna en stor godis och dricka inne i TV-rummet så får de mysa själva medan J och jag tittar på TV i vardagsrummet. Ibland går vi ut och äter, fast det räknas inte som fredagsmys.

Killarna vet precis hur de vill ha helgerna: Fredagsmys, Lördagsgodis, Söndagschips!:o)

Trevlig helg! Kram/Vic

Panter said...

Fredagsmys... hmm tror, men bara tror att det kan vara en dagistradition från början. Ett sätt att varva ner, äta god kaka och göra helg. Kanske också utvecklades i kombination med traditionen fredags/lördagsgodis till det som finns i dag.
Fredagar är gennerellt en rätt hopplös dag eller kväll, för jag är oftast totalt slut och vill bara sova. Inte mycket mys... men god mat och lite trevligare dukning är ett måste innan jag somnar.
Trevlig fredag - det verkar vara ett fullspäckat schema :)

George verkar var en rejäl herre!

Bloggblad said...

Jag tror det är rätt gammalt - som fenomen alltså, när vi slutade gå i skolan på lördagarna kanske. Jag var 18 år när det upphörde...

Men de senaste åren har ungarna börjat ha "fredagsmys" i skolan i st f rolig timme... en mängd godis ingår förstås - fasa för alla överviktiga ungar och diabetesbarn...

Vi äter alltid nåt gott hemma - har inte råd att gå ut så ofta, det spar vi till sommarkvällarna - och sen är det teve, godis och vin eller öl. Och stickning för min del.

Annika said...

Tina:
Jag skulle önska att han var min :-)
Svårt är det att ta bilder av katter iallafall. DU är så duktig på det!
Yay, höst!!

Victoria:
Kul att höra om hur er mysande går till.
Nej, precis, fredagsmys måste väl äga rum i hemmets lugna vrå. Att gå ut och äta räknas inte.
Jag gillar hur ni har det uppdelat under fre, lö och sö! Söndagschips är ju inte helt fel :-)

Trevlig helg! Kram!

Panter:
Ja, jag undrar just..Det där med dagis kan ju stämma, helt klart.
Det minns jg faktiskt från när jag jobbade på dagis i sverige, man hade fredagsmys...det är helt sant! Sen spred det sig till familjerna.
Visst minns jag att vi i min familj också hade det lite extra mysigt på fredagarna med chips och dricka, iallafall ibland.
Jag förstår att du är trött på fredagarna.
George är en ganska stor katt, ja :-)

Bloggblad:
OK, intressant att höra om att ungarna har fredagsmys på skolan. Istället för Roliga Timmen...Minns att vi itne fick äta godis i min skola. Kanske en bra regel.

Låter som om du har det mysigt hemmavid på fredagarna. Ibland tycker jag också att det är väldigt mysigt att laga ngt gott, göra det mysigt och bara vara hemma, absolut!

Fia said...

Nej vi har nog inget fredagsmys. Oftast blir det affärsmiddagar på fredagskvällarna...MEN bara med såna klienter man tycker mkt om eftersom det oftast blir ganska sent.

Men sedan Buddy har kommit in i familjen har vi ju självklart varit hemma mera, men det blir ändå mer att man "bara blir en med soffan".

Vi har vårat mys på onsdagar istället. Förra säsongen var det ju inget vi ville se på TV på onsdagar så passade jag alltid på att hyra med en DVD då jag ändå handlade mat på onsdagarna (bara en dollar på Kroger nu och så kan jag lämna tillbaks den på vägen hem från poromenaden med P på torsdagsmorgonen) och lite popkorn, det är vi nämligen barnsligt förtjusta i båda två..

Millan said...

Jag har inte borjat uppskatta Fredagsmys forran det allra senaste. Med min pappa och hans familje hade vi alltid fredagsmys, medan mamma och den familjen alltid har lordagsmys. I england gar nastan alla ut (de som inte har barn vill saga!) med arbetskompisarna pa fredagen. Man gar ut till puben vid jobbet och vissa fredagar blir det till en helkvall, andra inte.
Sedan vi fick Nils har vi dock borjat vara hemma varje fredag (tror inte Nils skulle uppskatta en fredagskvall pa puben. Eller vanta, jo det skulle han nog, men inte de andra pubgasterna!) och ibland gor vi god mat etc, men oftast slutar det med att vi somnar i soffan vid 21 tiden efte ett glas vin. Ar vi hemma en helg brukar vi oftast mysa till det lite extra pa lordagskvallen istallet.
Men vem vet, nar Nils ar lite storre och inte gar och lagger sid klockan 20 sa kanske vi ocksa kommer ha fredagsmys i var familj!?
Ikvall ska vi mala koksvaggarna.. inte sa mysigt direkt! ;-)
Trevlig helg

Lollo said...

Ja, härliga fredagsmys. Eller snarare lördagsmys. Det kör vi med. För på fredagarna är både lillgrabben & jag oftast för trötta.

Hur gör vi? På myset blir det oftast lite tecknad film (gärna på svenska så farsgubben får övat lite oxå ;-) )eller lite "America's funniest home videos" (grabbarna älskar det...) & en skål med popcorn. När minstingen somnat blir det ofta än mer godis för pappan (jag försöker undvika), kanske någon liten efterrätt, samt film, sällskapsspel eller så spelar & sjunger vi tillsammans (till grannarnas fasa... ;-) ).

Förr, när lillen var lite mindre körde vi också lite uppvärmning med lördagslunch. Då vi inte har någon familj här i stan, så är det svårt med barnvakt. Så för att få lite på-2-man-hand-tid, passade vi på att gå ut och äta medan lillen sov middag i barnvagnen utanför resturangfönstret (ja, man kan helt riskfritt göra så här). Härligt!

Ha det så trevligt ikväll! För dig är det väl hyffsat "vardag", men skulle själv mer än gärna varit en liten fluga på din axel och sett med!

Matildas fikarum said...

Kul att du tog upp den frågan, Annika, för det där har jag också undrat över. Vad jag minns så pratade man mer om lördagsmys på min tid. Eller helgstämning. "Nä, nu ska vi väl fixa lite helgstämning". Ha, ha, vad gammalt det låter!

Annika said...

Fia:
Låter ju rätt trevligt det där emd affärsmiddar med klienter ni gillar :-) Skulle jag nog tycka om också!

Så onsdagar är era myskvällar, det låter mysigt. Alltid kul med en bra dvd film!
Gillar verkligen det där med att man kan hyra film på mataffären för en dollar, det ska vi nog också börja göra! Och jag håller MED--pop corn--urgott!!

Millan:
Jo, jag kan tro att trenden att gå på pub är stor i england om fredagarna. Verkar mysigt! Men inte så praktiskt med barn, kanske...
Känner igen det där med att somna klockan 21 på fredagarna, fattar det inte...Det är väl vinet, eller vad tror du ? ;-)))
Måla är rätt kul!! Då kanske du inte somnar klockan 21 ikväll då!

Lollo:
Kul att höra vad ni gör på ert lördagsmys. Låter bra det där med att farsgubben får träna sin svenska lite medan ni ser svensk film!
Och så gillar jag verkligen att ni kan ha vagnen utanför restaurangen medan ni äter. Verkar urbra!
Lollo, jag är ganska "borta" vad gäller hela High School kulturen. Detta är min allra första home-coming! Vet inte varför det blivit så...
Men det ska faktiskt bli kul, även om jag inte tycker om (förstår) American football. Ska absolut plåta så mkt jag kan!
FÖRRESTEN!!!! GUD vad kul att ni spelar och sjunbger i er familj!!!! Underbart!! Här är det bara jag som gal! Saknar det där med sång i familjen, det gjorde vi ofta hemma. OCH gör, på somrarna. Det är bland det bästa jag vet! Att sjunga tillsammans!!

Matilda:
För mig är Fredagsmys så NYTT! Ett så nytt ord...Skulle verkligen vilja veta när ordet verkligen började användas i dagligt tal.
Lördagar var nog mer myskväll förr, när vi var små, det tror jag också. Måste börja efterforska om det hela lite..
Fniss..Ja, att "fixa helgstämning" låter verkligen gammaldags!

Petra H said...

Jag kan inte komma ihåg att man pratade om fredagsmys när jag bodde i Sverige så någongång efter 2001 måste det ha blivit ett allmänt vedertaget begrepp (eller så bara missade jag det eftersom jag var student!).
I Bryssel träffas man ganska ofta ute på fredagarna, tar en öl eller två, kanske går tillsammans och äter ute eller så går man hem till sig - man är ju trots allt ganska mör på en fredagkväll. Jag ska iaf till Place Luxembourg för kanske sista gång för efter-jobbet-öl (även om jag inte officiellt har jobbat idag!).
Era helgplaner låter väldigt intressanta, ser framemot att läsa om home-coming aktiviteterna!
Bon weekend som fransoserna/belgarna säger!

Amerikamamman said...

Det låter så ombonat mysigt med en myskväll, här blir det mer sporadiskt, närhelst gubben min är i stan, försöker vi ha familjetid, ibland blir det en myskväll, ibland en mysdag, och har jag riktig tur, ett par mysdagar ;)

Jag och tjejerna myser juh titt som tätt, varje dag, när dom har sina snacks brukar vi krypa upp i soffan och se nåt favorit program,
deras favorit situation är att sitta på varsin sida om mig med min arm runt dom på var sida, där sitter dom och mumsar och gosar :)
Hmmm... och slåss om sista tuggan... "skratt"

Sara said...

Jag hörde talas om det först när Ebba var runt 5, 6 år så kanske 2001 eller 2002 eller ännu senare?? Det är iaf inget gammalt vedertaget uttryck för mig heller. Men det är riktigt mysigt att bara vara med familjen och kunna umgås i lugn och ro efter en lång vecka. Fredag är min absoluta favvodag på hela veckan, det är en härlig känsla i kroppen redan när man vaknar på morgonen!!!

Millan said...

Na ikvall ska jag nog halla mig vaken.. just precis for att jag inte kommer dricka ett glas vin :-D

Sporty Spice said...

Fredagsmys fanns inte när jag växte upp - som begrepp alltså. Vi hade säkert mysigt på fredagar men utan att veta om att det var "fredagsmys" vi utövade. Jag hade lördagsgodis och inget mer. Det var inte tal om massa chíps och snarr bara för att det var fredag.

Idag brukar jag och Älsklingen laga lite extra god mat, ikväll blir det rosmarinmarinerat lamm, och kanske dricka ett glas vin på fredgar. Lite unwind efter en veckas jobb.

Sporty Spice said...

P.S. George är supersöt!!!

Annika said...

PetraH:
Nej, det är ett modernt uttryck! Verkligen!
Låter helmysigt att gå ut sådär på fredagarna!
PETRA!!!! HA så himla roligt ikväll! Jag vet hur du känner dig så här dom sista skälvande minuterna innan det är dags att börja ett nytt kapitel i livet...Have fun!
Bon Weekend, my friend!!

Amerikamamman:
Din man reser en del, förstår jag. Då gäller det att passa på när han är hemma då.
Jag tycker också det är mysigt att sitta och mysa i soffan medan man snaskar på ngt gott o ser ett bra program med man och barn...

Sara:
Precis, ett nytt uttryck...Tycker man hör det överallt!
Jag förstår att det är urmysigt att fixa till det lite extra på helgen. Och du: Håller mED!!!! Det är den bästa dagen på HELA veckan...Redan torsdagkvällen är extra mysig! ha så mys-pys ikväll, SIS!

Millan:
I hear you...Det blir garanterat alko-fritt på Homecoming också (iallfall för oss som ser på) sen vette 17 vad eleverna har för sig för fuffens...

Petra:
Yes, det hade vi också...mysigt på fredagen och lördagen, men vi visste inte att det hette Fredagsmys! Och det var nog inte att vräka i sig heller som det handlade om, kanske lite saft och popcorn och ngn kakbit framför tv:n.

Din fredagkväll som komma skall låter jättemysig! Helt i min smak!
Hoppas ni får det jättemysigt.

Visst är George SÖT!! (ösnskar han vore MIN)

londongirl said...

Ha ha ha ha ha....nu känner jag mig lite träffad! Har ett inlägg med titeln "Fredagsmys" i kväll!!! Men det är inte mitt eget sådant som jag syftar på. ;-)
Kram

Tina said...

Oj, jag blev så imponerad av George att jag glömde svara på din fråga.

Jag och maken fredagsmyser varje fredag. Vi fixar till något gott och dricker ett gott vin. En kickstart på helgen. Länge leve fredagsmyset :-)).

Har något till dig på min blogg idag .. kanske blir du fredagsglad :-)

Sandra said...

Vilken charmig katt! Jag har faktiskt inte hört talas så mycket om fredagsmys förrän på senaste, men det kanske är vanligare i södra Sverige, fast och andra sidan kanske vi bara inte kallar det för något här. Ikväll ska vi faktiskt titta på Idol och äta klappgröt tillsammans:)

Nu för tiden matchas man i Boston där EF har sitt huvudkontor.

Annika said...

Londongirl:
Jag ska genast komma springande och LÄSA. Blir ju jättenyfiken!!! Verkligen!
Fredagsmys på nu!
KRAM!


Tina:
jag vet...han är ljuvlig. Men vad svårt det är att ta bilder på katter. TÄNK att du lyckas få till det så knivskarpt när du tar bilder av era sötisar.

Ja, jag minns att du brukade plåta det mkt förr på din gamla blogg. Tyckte alltid att du och din man verkade ha så mysigt på fredagarna.
NU kommer jag genast förbi din blogg!!

Sandra:
Vet du, det var säkert i Boston way back then också...Det förstår jag nu när jag tänker efter. Vi hade 4 dagars cpr-training (första hjälpen) och allmän USA-info i Boston när vi kom till USA. Har man det fortfarande?

Petra said...

Själv har jag och sambon "myst" hemma hos mina föräldrar. Dit på kaffe är en ganska vanlig fredagssyssla hos oss, hur udda det än låter :)

Elisabeth said...

Jag är allergisk mot ordet "fredagsmys". ;) Men däremot är det mycket fredagsmys hit och dit, mycket mer nu än för bara några år sedan. Fortfarande när jag var barn (och det är ändå inte SÅ länge sedan) var det lördagen som var myskväll. Själv firar jag fredagen med att äta lösgodis, den perfekta ingrediensen för en lyckad fredagskväll. Jättesöt katt förresten, den där George! :)

Annika said...

Petra:
Låter väldigt trevligt, tycker jag. Skulle passa mig som utmärkt mys också!

Elisabeth:
Ja, ordet är nytt...och själva fenomenet också! Jag tycker lösgodis låter helt perfekt en kväll som denna!! Skulle önska att jag också hade lite svenskt lösgodis här NU!!
George är urgullig!!

Anne said...

Kul höra om fredagsmys, jag gillar det begreppet.
Jag tycker fredagsmys passar ganska bra, fredagarna ofta hemmakvällar med godis, dvd och mys i soffan (typ som Victoria skrev). Maken är ofta rätt seg efter arbetsveckan och kommer hem sent, så det passar perfekt med fredagsmys hemma. Nu när jag tänker efter, även i Sverige gjorde vi så. Fredagsmys = hemma i soffan. Medan lördagkvällarna, då man var mer utvilad var middagar med kompisar eller annat umgänge och happenings. Men fredagarna är fredagsmys liksom :)
Låter som en kul kväll, ser fram emot rapport imorgon!
Och jo, George ÄR söt och han ser faktiskt ut som en George också.

JaCal said...

Vi hade fredagsmys när vi var små - alltid lite speciellt... vi fick dricka mjölken i vinglasen och vi hade efterrätt och myste i soffan tillsammans...

Maken är såååå svår att falla in i fredagsmys... men nu när barnen börjar bli större vill jag återinföra det - för jag minns det som så mysig avslutning av veckan och början av helgen. Behöver inte vara något jättespeciellt - bara lite "annorlunda".

Bra påminneles! Idag ska jag tvinga familjen att ha fredagsmys! Haha!

I morgon flyger jag till Stockholm...

Annika said...

Anne:
Jo, det är nog mysigt att ta det lugnt på fredagen. Dettycker jag också. Det har ju blivit så att middagar och sådant ofta får vänta till lördagen. På fredagen är det allmänt lugnt! Det är verkligen veckans bästa dag!
har precis kommit hem från paraden, den var...nog...nog...typisk...men kul!
Tog bilder så jag får väl lägga ut dom imorgon. Ska bli kul! Och det lär bli kyligt nu ikväll på matchen och då tänker jag ju ta ännu fler bilder.

Jacal:
Hur gick det att tvinga familjen till Fredagsmys? :-)
Det ska ju vara lite speciellt och allt det där.
Tror att lördagarna var mer speciella när vi var små, tror det var då vi myste till.
Jacal, ha det så BRA i Sthlm!!!!!! Hoppas du kan blogga därifrån, samt visa mkt bilder!!!
Lycklig resa!!!

Marie said...

Saklart man firar fredagsmys! :) Det ar sa skont att bara ta det lugnt pa fredagen efter en lang vecka pa jobbet eller skolan. Det du skriver om som hande forre fredagen skulle nog aldrig handa i Sverige, vilket jag tycker ar synd, det verkar mer mysigt an vilket fredagsmys som helst! :)

LindaLotta said...

Åh George, vad fin du är!

Vi har också fredagsmys och det hade vi även när jag var liten.
Men numera dricker jag vuxendricka :)
Det blir god mat och vin och lite ljus och bara avkoppling - det är en bra inledning på helgen :)

Rosvikstjejen said...

Jo då vi har fredagsmys. Pojkarna turas om att bestämma vad som ska ätas och vad som ska göras.
Igår blev det pannkakor till middag och marängsviss till efterrätt. Oftast blir det rött till mor och gult till far (iglaset). Just nu är det IDOL som ska ses på. Ska faktiskt skriva lite om det på bloggen.
trevlig helg. Kram

Annika said...

Marie:
Visst är det skönt att kunna mysa till det lite extra på fredagen. Men, jag tycker nog att en spontan middg med goda vänner är urtrevlig, ja! När det liksom bara sker!


Lindalotta:
Visst är han söt!! Skulle önska att han var min.

Japp, fredagen är ju veckans bästa dag! Då känns det liksom rätt att helt mysa till det.
Precis, numera dricker man vuxendricka och njuter av det :-)

Rosvik:
Låter som en urmysig kväll, Rosvik!
SKULLE så görna se svenska Idol men TV4 är inte lika generösa med SVT med sina internet sändningar, tyvärr.
Marängswiss...SÅ GOTT!! DET bara måste jg göra ngn ggn härframöver!
Kram!

Anonymous said...

Liksom många andra svenskar/svenskor verkligen älskar jag fredagar! Jag känner det i kroppen redan när jag vaknar.
På kvällen är det cola ( o ett glas vin till mej!),god mat o snacks framför tv:n som gäller. Där sitter vi o bara myser hela kvällen. Just för tillfället är det ju då "Idol" som ses.
Många barn i min klass pratar mkt om det här med mysfredag när helgen börjar närma sej. I M:s klass har man "bjudarfredag" då ett barn får ta med kakor o bjuda sina kompisar på.Mkt uppskattat. I fredags var det hennes tur,så då gjorde vi chokladbollar i långa banor! :-)
Kram från Anette!!!!