Thursday, March 29, 2007

Den här tiden på året...


...när våren kommer, och sommaren väntar runt hörnet fylls jag alltid av en viss hemlängtan. Inte alls akut eller jobbig. Tvärtom, mer en längtan till allt som komma skall. Jag åker till Norden varje sommar, stannar där i minst 7 veckor! Tror inte jag skulle klara av mitt liv i det här landet lika bra om jag inte fick åka hem och fylla på batterierna. Stockholm och Närpes, Finland, är livsviktiga för mig. Livets salt!
Den här tiden på året när allt blir varmare, och kvällarna blir ljusare så kommer STÄMNIGEN!! Längtan och förväntan!! När vi på kvällarna ibland i solnedgången går, eller kör förbi, Lake Thoerru här i Reston och solen står röd över sjön i väster suckar både Karolina och jag; Nu längtar jag till SKÄREN!!!
När vi är uppe i Reston Town Center en vacker dag eller kväll så känner vi att; Nu längtar vi till Stockholm!
Det börjar bli DAGS och det känns i hela kroppen. Men först kanske man borde beställa biljetter. Det kan ju vara en bra ide. Fast, det brukar jag faktiskt vänta med tills i april.
Mars har varit en OTROLIGT sanslöst SEG månad i år. Den tar ju ALDRIG slut...
Jag går ständigt och inbillar mig att det redan är april, men se, det är det ju inte.

Men innan Sverigeresan så måste min täppa fixas! OCH jag, slottsträdgårdsmästarens (OBS!!! Inte bloggarens, utan en annan slottsträdgårdsmästare :-) ) dotter har NOLL inspiration. Jag kan liksom inte få mig för att gå ut där. Vad är det med mig??? Var är mitt arv? Mina gener? Pappa, du får nog komma över en sväng med all din kunskap!!
Jag står på NOLL...

Nu önskar jag er alla en fin torsdag.

Utsikt från vår sommarstuga vid Ledörssundet i Närpes.

27 comments:

Matildas fikarum said...

7 veckor varje år? Lyckans ost! Jag får inte samma vårkänslor här eftersom det är höst, men ändå....

Annika said...

Matilda:
Jag vet...det är härligt att kunna åka så länge. Nej, det förstår jag att hösten inte inbringar samam känslor.
Åker du hem "i sommar"???

Fia said...

Ojojojoj, 7 hela veckor varje år.. jag är GRÖN av avund, inte för att jag missunnar dig detta men oj, jag har inte varit i Sverige totalt 7 veckor sedan 97. Suck. Kram.

Rosvikstjejen said...

Jag längtar också till finland. Det var länge sedan vi var i Petalax. Tror att det var si så där 7 år sedan. Men jag behöver bara blunda så känner jag dofterna(minkfarmarna, solvarma tomater, badet i vägviken...), jag ser bilderna framför mig (fallfärdiga stugan i kyrkbacken, brännässlorna utan för dass, vattnet i vägviken...)
Suck! Kanske måste ta oss dit i sommar. Vem vet vad som händer?
Kram

Monica said...

Ojdå, dína fina bilder fick det att hugga till i magtrakten av längtan Vad underbart att du kan vara i Sverige så länge varje år, det finns ingenting som går upp mot en fin sommar i Sverige. Det är någonting väldigt speciellt med vattnet och kvällarna som är så otroligt avkopplande, på gränsen till religiöst...fast jag inte är religiös då :)!

Malde said...

Om du saknar inspiration för att fixa till täppan så är det synd att du inte kan ta en snabbtripp till Sverige och Älvsjömässan. Jag ska dit på trädgårdsmässa på lördag, skulle gärna gå där med dig. Tänkte gå där nästan hela dagen och njuta och tanka inspiration! Funderar starkt på att skaffa en frilandsfuchsia. Ska även köpa en hel del fröer och sticklingar, och en ny räfsa. Den gamla har gett upp efter 22 års användning...

Annika said...

Fia:
Ja, jag vet. Nog är det ett privilegium som jag verkligen uppskattar och prisar! När ska du hem?

Rosvikstjejen:
Petalax...Men du, tänk om ni skulle kunna hyra där i sommar??? Hur skulle det vara? Tänk om det skulle kunna fixas.
Visst, visst...dofterna, nässlorna, tomaterna, utedasset...Jag känner dom också...TYDLIGT!!

Monica:
Håller med. Fastän man inte är religiös så kan det nästan kännas så ibland en vacker kväll när allt är som vackrast...

Malde:
Nej, jag får liksom INTE ändan ur. Jag tittar ut på täppan och tänker...Jaja, det får bli en annan dag...
Men jag måste!!!
Hade gärna gått på mässan med dig! Hoppas det blir inspirerande och roligt!

Matildas fikarum said...

Jag vill gärna åka hem i sommar. Får se om alla bitar faller på plats. Hoppas.

Bloggblad said...

Så vackert! Trots att jag är uppfödd mitt i asfalten, fick jag i mig en massa naturlängtan av mina föräldrar som alltid drog till skogs när det skulle kopplas av.

Anne-Marie said...

Du är lycklig som kan stanna så länge. Vet inte ens om jag kan åka till Sverige i år eftersom jag måste se till att jag får ett jobb och som vi ju vet så är amrisarna inte särskilt generösa med semester. Vilken fin bild från Närpes!
Kram!

LindaLotta said...

Jag förstår din längtan.
Jag vill helst inte resa utomlands mitt i sommaren eftersom svensk sommar är så underbar.
Sju veckor låter som en härlig avkoppling, då hinner du träffa många under en längre period och även skaffa dig de där speciella stunderna med dina nära och kära som man sen tar fram i höstrusket.

Desiree said...

Nu väckte du absolut min hemlängtan också med den där fina stockholmsbilden. Jag är så glad att vi bokat våra biljetter och ser fram emot vår hemresa i sommar. Vilken lyx att få vara hemma ihela 7 veckor! För våran del blir det bara 3. Åh vad jag skulle vilja ha mer semester!
Otroligt fin bild från Närpes också.

Annika said...

Matilda:
Om du åker till Kvarken området...Ja, då måste du kontakta mig...

Bloggblad:
samma här. Fast jag är uppvuxen i Sthlm så drar landet väldigt!

A-M:
Jag vet att det är lång tid. Och ja, det är HELT sjukt att det är så lite semester i det här landet. SÅ bakom och SÅ konstigt blir förbannad över att det är så här! Hoppas du kommer hem en sväng iallafall!
Kram!

Lindalotta:
Ingen sommar utan norden, skulle man nog kunna säga i mitt fall. Skulle jag inte få komma hem vette 17 hur det skulle gå.
Det är bra att kunna vara hemma länge för det hinner bli vardag igen.

Desiree:
Ja, det är fint att kunna vara hemma länge. Tre veckor är ju hyfsat också, tycker jag. Vad bra att ni har bokat biljetterna! Skönt!!!

Tina said...

Jag befinner mig i Stockholm och älskar sommaren här men även jag får en längtan till mina rötter. Skåne och Helsningborg under sommaren himmel vad underbart.
Fina bilder :-)

Annika said...

Tina:
Sådär är det nog. Man saknar sitt "hem" var man än bor. Och jag kan tro att Helsingborg är helt underbart på sommaren...Antar att du styr kosan dit!

leopardia said...

härlig bild från närpes :) måste ta reda på om jag varit där nån gång under tiden jag fortfarande följde med mamma och pappa på semester...

Annika said...

Leopardia:
Ja, det kanske du har!!! Vore ju kul!

leopardia said...

nu har jag luskat. mina släktingar kommer ju från typ jakobstad, men jag har några väldigt avlägsna i närpes. sjöbacka, men det är typ åttamänningar, så vi känner dem inte direkt. men tydligen har jag iallafall åkt igenom närpes och det var tydligen mycket växthus där :)

Millan said...

A jag vet precis hur du menar. Jag langtar hem nagot otroligt just nu (o ska aka hem i morgon :-)). Jag undrar om den hemlangtan nagonsin forsvinner? Det ar 8 ar sedan jag flyttade hit, o aven om jag verkligen trivs har sa langtar jag fortfarande hem - ofta! Har din hemlangtan mattats av med aren?

7 veckor varje sommar later underbart!! Jag lyckades aka hem i 6 veckor forra sommaren eftersom jag var mammaledig, men i sommar blir det bara 2...

Trevlig helg! / Millan

Annika said...

Leopardia:
Hi, hi...
Just det!! Mycket växthus var ordet! Tomatriket, även kallat.
Jakobstad ja, där har jag varit ngra ggr (inte alltför många), fin stad!!
Sjöbacka är ett mkt vanligt Närpes namn.
KUL!!

Millan:
Jag har aldrig haft ngt desperat eller akut hemlängtan, men visst finns den där. Speciellt den här tiden på året. Min räddning är att jag kan åka hem och vara hemma länge när jag väl åker.
Men, längtan och vemod finns nog alltid!! FASTÄN jag trivs mkt bra i US också.
Ha en fin helg!!

Monika said...

Oj, vilka vackra bilder, båda två. Fick nästan hemlängtan fast jag ÄR i Stockholm ;-) Eller snarare, fick ett hugg i hjärtat av att det ÄR bra vackert här... OCH i Närpes, det vet jag ju av egen erfarenhet. Det är ett helt otroligt ställe ni har där! Och du ska veta att här längtas det som vanligt till din årliga ankomst. Vill gärna veta datumen så snart som du bokat biljetterna :-)

Millan said...

Ja vemod ar det nog egentligen jag kanner ocksa. Nar jag ar ute o gar med Nils tex sa kommer ofta tanken att 'nu skulle mamma (tex) vara med oss'..

Hoppas din tjeja far roligt i New York i helgen!!

Millan

Annika said...

Monika:
Just det, du som bor i Stockholm och allt! Blir allt lite avis med jämna mellanrum, ska du VETA!!!
Närpes ja...Vore kul om du kunde komma över en sväng snart igen! Men först: Stockholm! Hör absolut av mig så fort biljetter är beställda!!!

Millan:
Det där vemodet blir man nog aldrig av med. jag tycker det är tungt när man ringer hem på fdlsedagar o dylikt och man hör alla skratt i bakgrunden. Själv vill man ju också vara med.
Det där med att sakna familjen är ständigt närvarande. VET precis vad du menar!!

JaCal said...

Våren är "värst" (även om jag inte lider så jättemycket av hemlängtan). Då börjar jag tänka och klura och vänta. Nu åker jag ju en sväng nästa lördag - men längtar till sommaren när jag också hinner komma ur jetlaggen. Fyra veckor blir det nog för oss i år!! Längtar redan till Midsommar!! Spelar ingen roll om det ösregnar och är kallt! ;-)

Annika said...

Jacal:
Jamen visst är det så att på våren kommer längtan!!! DÅ börjar det kännas i kroppen!! NU är det dags att åka. Du åker ju snart, lyllo!!! Och sen är ju du hemma länge i sommar också.
Midsommar kommer jag att missa...
VI ska hoppas på en varm och fin sommar hemma!!!

Anna Malaga said...

Vilken härlig utsikt ni har frân stugan!!! Hur gör ni med skötseln av den, förresten, har ni nâgon som tittar till den?
Jag längtar till Sverige varje sommar. Det blir nog 7 veckor för mig ocksâ ;-)

Annika said...

Anna:
Underbar utsikt!
Mina fldrar är där från tidiga maj och fixar och donar. Under vintern ses stugan knappt till alls. Jo, bara om mina fldrar åker ner o tittar till den ngn timme när dom är på besök hos min mormor. Stugan är vinterbonad, men vi har aldrig bott där på vintern---Inget vatten och utedass.
KUL att du ska hem lika länge som jag!!!