Thursday, March 08, 2007

Boktips


Ibland kommer jag ju med lite boktips här på bloggen. Idag är det dags igen...

Jag har inga problem att läsa om böcker jag ÄLSKAR! Tycker jag upptäcker något nytt i böckerna varje gång jag läser om dem. Första gången jag läste Moa Martinssons triologi "Mor gifter sig" var jag nog i sena tonåren. Älskade den. NU har jag precis läst om triologin igen, och som jag fortfarande älskar den!Moa beskriver sin barndom som statare i Norrköping i slutet av 1800 talet och början av 1900-talet. Böckerna beskriver så bra det FATTIGA Sverige, och hur illa statare behandlades. Deras livegenhet och HÅRDA liv beskrivs i detalj. Samtidigt beskrivs en vetgirig liten flickas uppväxt med mycket humor och funderingar. Jag tycker böckerna är som att se en film! Helt underbar detaljbeskriving och rappt berättade. Som jag sa är böckerna DETALJERADE. Man kan riktigt känna den FRÄNA lukten i statstugorna, man kan se och KÄNNA fattigdomen och hungern som rådde. Jag kan känna när bokens Mia och mamma Hedvig travar från hyresrum till hyresrum som dom alltid tvingas lämna pga styvfaderns lättja och alkoholism.
I triologon ingår:

Mor gifter sig
Kyrkbröllop
Kungens Rosor

Jag ser redan nu fram emot att få läsa böckerna igen. Om ni vill ha lite svensk statarhistoria så rekommenderar jag Moa Martinsson av hela mitt hjärta!


Nu till något helt annat:
Har precis läst ut Denise Rudbergs "Matilde" och det var ett sant nöje. Ungefär på det sättet som det är ett sant nöje att sitta framför en såpa på TV med en påse svenskt smågodis bredvid sig. För, så känns det faktiskt när man läser Denise Rudberg, lättläst och lättsmällt. Så långt från Norrköpings statare som man kan komma ty här beskrivs Stockholms överklass av idag. På ett UNDERHÅLLANDE sätt!
Jag har läst samtliga böcker av Denise Rudberg, alla lika mycket chic-lit:


Väninnan
Storlek 37
O.S.A
Jenny.S och nu, Matilde.

Det roliga med Denises böcker är att alla karaktärer hänger ihop på något sätt. Dom har alla någon förbindelse till varandra, en ex-fru, en kusin, en gammal kompis. Jag ser redan fram emot Denises nästa bok och jag kan bara spekulera i vem jag tror att den kommer att handla om.
Vill ni ha något fluffigt, lättläst och underhållande ska ni absolut lägga tassarna på "Matilde", eller någon annan bok skriven av Denise.

11 comments:

LindaLotta said...

Moa Martinsson, hon förtjänar att läsas om, det är då ett som är säkert.
Jag ska nog testa en bok av Denise, ibland är det så skönt att läsa något som bara flyter lite - obs! inget illa ment om böckerna.
Har du läst något av Marian Keyes?
Lättsam läsning, och ganska rolig :)

leopardia said...

hade ju tänkt tillbringa dagen med att ligga och läsa idag, men det var visst nån som sa till mig att tvätta mina mysbrallor ;)

Annika said...

Lindalotta:
Jag har läst RUBBET av Marian Keyes! Gillar henne så!!! Längtar till hennes nästa bok.
Nu vill jag läsa Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit. Vill också se den på dvd, om den finns ...
Precis, Denise är som smågodis. Nej, nej...jag förstår precis vad du menar!!!

Annika said...

Leopardia:
You crack me up!!!
Tvätta nu MYSBRALLERNA RENA från MAKRILLEN! Och läs medan dom torkar, ha, ha :-))))

leopardia said...

jag svarar här, för enkelhetens skull och :) klart att du får länka, tänkte själv uppdatera mina länkar vid tillfälle och då kommer du att hamna där, eftersom jag fortfarande skrattar åt idoldrömmen..

Jojjo said...

jadå, visst får du länka mig! Jag ska göra detsamma, insåg att jag måste rensa en hel del i mina länkar - tack för påminnelsen!! :-D Men först ska jag vara lite huslig..

Annika said...

Leopardia och Jojjo:
BRA!!! DÅ hamnar ni där!
Idol drömmen ja...Jösses!!!

JaCal said...

Åh, Moa Martinson böckerna har jag helt glömt, trist att man inte bar kan knata iväg till biblioteket.

Hm ,kanske ska ge Denise Rudberg en till chans - har bara läst Väninnan och gillade den inte, vet inte varför. Fast jag kanske då var ute efter något mer hårdsmällt just då *fniss* (läser annars det mesta som passerar min väg). Får försöka få tag på en påse svenskt smågodis och läsa igen! ;-)

Annika said...

Jacal:
Moa är så bra...SÅ bra!!! Det är verkligen klass!

Försök ge Denise en chans när du är på "godishumör". Du kanske gillar henne bätte då?

Jag saknar verkligen svenska böcker. Hela tiden. Läser precis som du det mesta, både på svenska och engelska.

Lilla B said...

Nu har jag svarat på UTMANINGEN.
Trevlig helg!!

Annika said...

LillaB.
Kul. Kommer över!!!