Friday, March 09, 2007

Äckliga kryp...

Idag har min "pest-man" varit här och sprutat emot allehanda kryp igen. Han dyker alltid upp punktligt varannan månad. Gnolande sprutar han runt husknuten och även inomhus. Önskar mig "a good day", tar sin check och knatar ut ut mitt liv, until next time.
Jag började använda mig av "pest-mannen" när vi precis köpt vårt hus. Tror det var efter vår allra första mathandling i nya huset det hände. Jag satte in varor i mitt köksskåp. Ni som har hängt med mig ett tag vet att Yours Truly INTE har ett vettigt skafferi. Tittar upp på ett flingpaket som står i ena hörnet av mitt skåp...HOPPAR SEN FEM METER UPP I LUFTEN när jag ser en STOR svart kackerlacka sitta i lugn och ro på flingpaketet. Ville bara sticka ut ur huset, sälja på STÖRT!!! SKREK till Peter--Kill it, kill it NOW!!! Han hann inte...
Resten av kvällen kände jag mig mycket ILLA till mods, hade svårt att sova på natten, och jag minns att jag var livrädd när jag öppnade mina köksskåp. Mailade såklart förra ägaren på stört och frågade om dom hade haft problem med kackerlackor. Nej, nej...men med myror!! Nå, myror kändes ju som en baggis i jämförelse med stora feta kackerlackor.
Dagen efter kom "Pest-mannen" in i mitt liv. Å vad han var efterlängtad. Han sprutade ut någon slags gas i mitt kök, i vartenda skåp och skrymsle. Ingen kackerlacka kom fram, inte ens minsta baby. INTE förrän han sprutade i skåpet under diskbänken, DÅ kröp den SVARTA tingesten fram. Jag hade INTE inbillat mig, LACKAN fanns. "Pest-mannen" tittade på kackerlackan och sa att det var en orientalisk kackerlacka. Det var den enda som kröp fram, och "pest-mannen" menade att det alls inte kunde vara omöjligt att krypet följt med hem från affären. USCH!
Men, sedan dess har jag inte sett minsta kackerlacka i mitt hus. TACK och LOV!! Min gnolande "Pest-man" kommer fortfarande på sina besök, troget och snällt. Vi (läs jag) pratar alltid om läskiga kryp. Jag berättar för honom om stora spindlar jag har haft i huset, modell BIG!!! Han lugnar mig.
-They look creepy, m'am, but they are nothing to worry about. It is probably just a Wolf Spider. Harmless.
Ja, det får man väl hoppas. Nåväl, spindlar KAN jag tampas med, men absolut INTE kackerlackor av något slag...

Nu när ni har läst detta mysiga och inspirerande inlägg så önskar jag er alla: Happy Friday!

27 comments:

Jojjo said...

Åh, jag får rysningar när jag läser ditt inlägg... Det är en sak som jag verkligen INTE saknar med Florida! nog dök de upp ibland, dessa otäcka varelser - rödbruna sådana! Äckligt, äckligt, äckligt... har i och för sig även sett skorpioner, svarta änkan, brown racluse och skallerormar på nära håll (vilken jäkla stat att bo i...) men kackerlackor är så ÄCKLIGA!!!!

Linn said...

urk... ar det nat jag inte gillar sa ar det ackliga smaflugor och kryp.... nu har ju inte jag patraffat kackerlackor, men alla slags spindlar / flugor / mjolbaggar/ silverfiskar / smamaskar far jag helt panik av nastan... som tur ar finns det inte sa manga sadana har...
Hoppas du far en trevlig helg du med!

londongirl said...

Usch, nej och fy för kackerlackor! Gillar dem inte heller. Har bara träffat på dem en endaste gång i mitt liv och det var på ett hotellrum i Notting Hill. Jag var helt övertygad om att någon tagit sig in i min resväska som hade ett litet hål där den (enligt min fantasi) skulle kunna försvinna in mellan fodret och väskans ytterhölje.
Väskan fick stå i 15 minusgrader i två veckor på vår takterrass innan jag vågade ta in den i lägenheten när vi kommit hem. Hade det mot förmodan funnits någon med hem från London så frös de väl ihjäl.....nej jag föredrar spindlar...de kan man åtminstone hinna fånga och bära ut igen. ;-)

Fia said...

Nejmen, spindlar är ju det värsta som finns!! RYYYYYYS! Fast kombinationen med våran lilla goa pestgubbe och alla dessa mojänger som skickar ut ett högfrekvent ljud som jag har lite varstans i huset så har vi (peppar, peppar) inte haft mer än två spindlar inne de sista året...men de var STOOORA. Då får min man visa vad han går för, jag skriker som Annika "Kill it, kill it!" sist med ett tillägg: what do you mean do dont know where it went?? FIND IT AND KILL IT!!

Annika said...

Jojjo:
Svarta änkor och Brown Recluse spindlar finns här också. Min granne hade en "änka" i källaren, och en annan kompis hittade en gång en "änka" i garaget. Skorpioner och dylikt bor vi för långt norrut för att ha . Samma med skallerormar, tack och LOV!!! Florida är nog en svår stat att bo i när det kommer till kryp...Fy sjutton!!!


Linn:
Du har rätt, dom allra flesta småkryp är ruskigt otäcka. Man vill bara inte HA dom inomhus. Nej tack!


Londongirl:
Det var nog smart att ha väskan ute i kylan efter den resan till London. Jag skulle också ha blivit spattig. kacerlackor är bland det äckligaste som finns.
Spindlar är grymma också, men jag föredrar ju dom. OM man måste välja.


Fia:
Hahaha!!! Jodu!!! Sådär har jag nog sagt till Peter också;
What do you mean you can't find it??? Blivit arg på honom. Moget. Men jag känner så VÄÄÄÄL igen det och skrattar åt det.
Jo, du bor ju lite längre söderut än jag så du har säkert din mysiga beskärda del av KRYP i Georgia.
Jag har haft DUKTIGT stora spindlar hemma hos mig...Spooky!!! Men nu var det länge sen sist.

Anne said...

Huuu, jag ryser bara att läsa ditt inlägg. Kryp (alla sorter) är äckligt! Kackerlackor kommer nog på delas första plats (tillsammans med spindlar) på "topplistan". Så ni har också änkor och Brown Recluse där, trodde inte de fanns i Virginia.
Ska nog ta och använda mig av en egen lokal pest man jag också då vi flyttat till eget.

Annika said...

Anne:
Kan nog vara smart...Bäst att "mota Olle i grind" på en ggn. Jodå, vi har dom söta små krypen här också. Hörde om en liten gosse i Maryland som blev biten av en brown recluse. Pojken hamnade på IVA, men klarade sig. Dock med stora ärr som följd som tydligen alltid kommer att värka. Hemskt.

Tina said...

Kryp är otäcka dom får gärna finnas men inte i mitt hem! Som tur är har jag aldrig upplevt kackerlackor i mitt hem. Såg en en gång när jag tågluffade i grekland. Helt livrädd väcker jag min väninna och stammar fram ...titta en kackerlacka. Min väninna tar flipfloppen som ligger på golvet och dödar den med ett slag! Hon gör detta utan att gå ur sängen och sen vänder hon sig om och somnar om… Jag glömmer aldrig detta och hon kommer inte ihåg det ens!

Men det värsta jag vet är fästingar....vågar knappt gå ut i skogen på sommaren! Fästingar är otäcka och jag ser ingen anledning till att dom ska finnas. Dom gör ingen som helst nytta, dom är inte ens mat till andra djur!

Nu ska jag fortsätta njuta av min bugfria fredagskväll :-).

Lilla B said...

Jag är nog den knäppaste naturmänniskan. Tycker det erkar spännande och intressant. Knappt jag vågar skriva det...
Är inte det minsta rädd för insekter men det är klart att jag skulle se till att de kom bort från livsmedel och från huset.
Skulle nog ta en fin bild av kackerlackan.
Pestmannen är säkert en bra bekantskap.

Desiree said...

Hej Annika,

Heter Desiree och bor i Albama sedan juli förra året. Gillar din blog. Hittade hit via Annes site. Gillar att läsa så jag uppskattar dina boktips. Uttrycket "pestmannen" är ju toppen. Kackelackor är äckliga.

Du får gärna kolla in min blogg också om du önskar. Bor som sagt i det soliga alabama tillsammans med min man. Båda jobbar som forskare inom cancergenetik. Har köpt hus här och plannerar att stanna några år. Tycker att det är kul att få kontakt med andra utlandssvenskar här i USA.

http://dvontell.blogspot.com/

mintid said...

Hej Annika,

Det låter inget vidare med sådana kryp...du kan vara glad att du har din pestman ;).

Idag har vi varit lediga igen. Studiedagar här som inte är helt fel tycker även mamman ...

Har varit i Växjö o köpt en ny diskmaskin. Den gamla dog igår...Jag har vant mig så med en diskmaskin att jag inte kan vara utan. Det är många som inte använder det men jag måste ha en...Den gamla var minst 16 år , vi köpte den begagnad dessutom så vi klappade om honom o tackade för de här åren när vi satte ut den på gården...

Önskar dig med en härlig helg! I morgon är finalen i melodifestivalen o jag hoppas the ark vinner!

Kram

Annika said...

Tina:
Alltså, nu blir jag full i skratt igen...Vilken modig kompis du hade med dig på hotellet. Själv hade jag nog inte kunnat sova på hela natten. Tur att hon var så driftig. Själv skulle jag inte våga slå ihjäl en kackerlacka eller ngn annan stor insekt.

Fästingar är ASÄCKLIGA! I somras fick jag två stycken, bägge satte sig vid ankeln. Mycket vidrigt.
Ha en FIN fredagskväll, Tina!! Kram!

LillaB:
Men JÖSSES!!! Då är du en SANN naturälskare. Jag lovar, LillaB, om jag ngnsin (gud förbjude) råkar på en kackerlacka modell JÄTTE igen ska jag plåta enkom för dig :-)
Du minns väl min jättespindel jag plåtde i höstas. Den var GRYM!!!
Yes, I love pestmannen ;-)

Desiree:
Hejsan! Välkommen till bloggen!!! Kul att du gillar den :-).
Pestman är ett måste...Du kanske ska investera i en själv? kan nog behövas in hot Alabama!

Låter som om ni är här på mkt intressanta uppdrag, du och maken. Ska absolut svänga förbi din blogg. Pronto!!!

Mintid:
Urhärliga dagar nu för dig med ledighet.
Absolut! Diskamskin är ett måste, håller med! I början är maskinerna så tysta och fina också. Blir ju bullrigare efter ett par år.
Vet du, jag är så AVIS på er som ska kolla in mellon imorrn. Själv kommer jag inte få tid att kolla klockan 14 imorrn em. Får titta i efterhand. Tror jag hejar på Tommy Nilsson (fast jag inte ens har hört låten)...
Trevlig fredag, mintid!!!

Malde said...

Hej Annika!

Jag gillar inte heller konstiga kryp som spindlar, kackerlackor och annat. Efter att ha hittat massor av mjölbaggar i springorna mellan skivorna i köksbordet (jag har även köksbord som bakbord) så var min mission att skaffa ett stort köksbord med hel skiva. Nu sedan minst 10 år har vi ett köksbord på 2*1 meter, med hel skiva, och sedan dess har jag inte sett en enda mjölbagge mer i mitt kök!

Jag skriker också ganska högt när det är äckliga kryp nära mig (=i mitt hus). Getingar och sånt tar jag död på själv, såvida de inte är så stora som (bål?)getingen vi såg i somras, säkert 5-6 cm lång! Den fick storviltjägaren ta hand om (=maken!)

JaCal said...

Kackelackor har vi tack och lov inte sett röken av här (såg min beskärda del på resor i Afrka - tack så mycket - HUA!), spindlarna är små och jämfört med våra myrkrig på höstarna har jag till och med börjat tycka att de är ok (har normalt total spindelmani). Men spindlar kommer bara en och en - myror kommer tusentals... Svarta änkor finns det här också (vi har tack och lov inte sett någon i vår lilla del) - men en vännna hävdar att hon hade en sån där stor terattuttt (vill inte ens lära mig vad de heter - stora håriga saker) i sin trädgård som maken slog ihjäl). Fast jag har bestämt mig för att hon bara hittade på för att skrämma upp mig.

t & t said...

Ja, Kackerlackor är nog det otäckaste jag vet. Som tur är har jag inte sett några här uppe, och Trevor säger dom inga har, så jag måste väl tro det. Dom är så otroligt otäcka.

=^_^=

Annika said...

Malde:
Getingskräck har jag också. Fast, den har blivit ngt bättre med åren. NU kan jag döda getingar, det kunde jag inte förr.
Bålgetingar är verkligen urläskiga, och STORA!!!
Peter får ta hand om dom. Fast bäst är att köpa en insektsspray som man kan spruta på odjuren på flera meters avstånd.
Mjölbaggar, usch!!!
Låter som om du har ett bra och redigt köksbord.

Jacal:
Jamen usch! Någon lurvig spindel på x-antal centimeter vill jag inte ha här hemma. har faktiskt haft det en ggn, då fick maken rycka ut med sprayen. Spindeln vill inte dö, bara drog ihop sig och försökte försvinna. Men JÖSSES, vilket ÄMNE det här är egentligen???!!!
Din kompis hittade säkert bara på det där med tarantellan i trädgården ;-))))))) Vi säger det iallafall.

Toini:
Skönt om ni slipper eländet däruppe i norr. Som sagt, jag har heller inte sett ngn sedan den ggn för snart 7 år sen. Däremot har jag sett dem inne i DC. Grymt snuskiga och äckliga.

Matildas fikarum said...

Jag är helt fanatisk på att hålla småkryp borta, vilket är nästan omöjligt i det här landet. Kackerlackor är supervidriga och jag vänjer mig ALDRIG vid dem.

Bloggblad said...

Hu, det kryper i mig när jag läser om dina insekter. jag är uppfödd som asfaltbarn och har hatat insekter så länge jag kan minnas. Men när jag läser dina rader minns jag att det var ovanligt många märkliga insekter på sommarkvällarna i USA... fy fasen. Lycka till med dina djur...

Annika said...

Matilda:
ALL förståelse!! Jag har ju läst, och hört, om era grymma kryp därnere. FARLIGA också. Om jag bodde i Sydney skulle jag nog inte koppla av kryp i en minut.
Fast, å andra sidan vänjer man ju sig.


Bloggblad:
Insekter en massa här...
Som du säger, sommarkvällar kan man se ett och annat underligt flyga förbi. En gång hade vi en "Praying mantis" på hela 10 cm i huset. Trodde jag skulle svimma...Men, Peter gick helt lugnt fram till den, lyfte upp den och bar ut den. Sen sa han att "Praying mantises are so cool, they are my favorite insects"...
Oh well...Tycker INTE jag.
Japp, ett ständigt krig mot insekter här. Tack och lov för Pestmannen!!!

Jemayá said...

Uh, inte så bra att läsa sådant här just före man ska gå och sova :), men här är vi nog säkra nu just pga av kölden (nåja, nu tror jag faktiskt det är på plus...). Jag hör också till dem som förr skrek i högan sky för minsta lilla spindel. Blev lite härdad då jag jobbade som guide i Sri Lanka och stötte på det ena med det andra i mitt sovrum. Bl.a: Kackerlacka satt helt kallt på toapappret jag drog fram (+ flera levde på toan...), en knytnävsstor spindel sprang åt ena hållet, jag åt andra en gång då jag öppnade dörren. Sen hade jag en tusenfoting på väg uppför väggen bakom sängen en kväll då jag skulle gå och lägga mig. En morgon vaknade jag av att myror kryllade på kudden i sängen bredvid (hade två, fast jag sov ensam), en siesta väcktes mitt slummer av en varan som sprang in från den öppna terassdörren....jaaa, dessa minnen :), tack för "a trip down memory lane"! Detta med att bli mamma har givit mig ännu mera skinn på näsan, vågade faktiskt vifta bort en spindel som höll på att traska på Daniels huvud i somras :). Förr skulle jag inte ha rört vid en spindel fast jag skulle ha fått betalt! Sov gott :), ha ett bra veckoslut!

leopardia said...

haha, nyligen, när jag var i thailand satt vi på nån restaurang där man satt mer el mindre på marken, så jag satt med benen rakt utsträckta:
- oj, nu var det nåt som kröp in under kjolen på mig...
gissa vad det var? ;)

Anne-Marie said...

Kackerlackor är inte trevliga. När jag bodde på Hawaii fanns de överallt och de var stora. Lokalbefolkningen kallade dem för 747 (jumbojet-planet). Vi satte ut en slags fälla som var ogiftig men där det fanns klistrigt i botten så att de fastnade där. Det var trevligt att komma bort från dessa kryp i Kalifornien och Oregon.

malou said...

Datt, du är! Se min blogg för mer information...

Anita said...

Hejsan
Kul blogg du har, kom genom en annan bloggare. Är du en SWEA?
Jag gillar att surfa runt på alla möjliga bloggar.
Ha en skön dag

Annika said...

Jemaya:
Jag hoppas natten blev god, trots min "skräckhistoria"---Sorry! :-)

Jag kan tänka mig att det kryllade av äckliga krypande saker på Sri Lanka. Det där med kackelackorna du berättar om där låter GRYMT!!! Dom var nog aningens större än den "lackan" jag hade i mitt hus.

Du har rätt, när man får barn tvingas man bli modigare. Jag var livrädd för getingar förr. Den skräcken har mildrats, och det beror nog på att jag fick karolina.
Kram!

Leopardia:
Det var väl en stor fet kackerlacka som tog sin promenad på dig. Fy sjutton vad jag hade skrikit. Asäckligt!


A-M:
USCH!!! 747!!! DET säger allt. Jag förstår att det var skönt att slippa kräken när ni flyttade till fastlandet. Jag ryser...


Malou:
Jag kommer!!!


Anita:
Välkommen till min blogg. Kul att du gillar den. Blir glad!
Nej, är inte med i SWEA längre. Brukar fortfarande hjälpa till att köpa in till Sweas julbasar, men det är också allt.
Hen en bra dag!

Anette said...

Uhh, jag ryser!! Det värsta jag har haft är massor av mjölbaggar som vi hade i lägenheten.Jag skulle baka, öpnnade mjölpåsen o blev fullständigt bombarderad av äcklen.Hur många som helst.Och dessa små godingar hade naturligtvis ynglat av sej överallt - och då menar jag överallt! I kastruller,kryddor.....
By the way.Minns du Annika när vi såg en kackerlacka på en restaurang på Söder vi skulle äta på? :-)

Annika said...

Anette:
Mjölbaggar hade mina fldrar också. Grymt äckligt.
Nej, Anette, det har jag nog glömt...På Söder? När var det? var åt vi? Uräckligt...