Wednesday, February 28, 2007

Reflexer!! Snälla använd REFLEXER!!!

Igår vid 19 tiden for jag upp till den lokala gymasieskolan för att hämta Karolina som övat i barnkören.
Körde ut på den som vanligt mörka vägen. Gatubelysning på vägar är inget dom har brytt sig om här i min kommun, och knappast någonannanstans runt omkring heller. Gatubelysning finns vid korsningar och vid stora vägar, men på det hela taget är det MÖRKT! Betänk då när folk är ute och går UTAN reflexer! Man ser dom inte från bilen, inte en chans. Igår höll jag på att köra över en pappa som kom gåendes med en liten baby precis framför min bil. TVÄRNIT!!! Han var mörkt klädd, inte en reflexerlapp så långt ögat nådde. Jag var uppskakad efteråt!
Det är så vanligt här att folk rör sig ute i trafiken utan att synas med hjälp av ficklampor eller reflexer. Jag tycker det är lika otäckt varje gång en mörk skugga dyker upp bredvid bilen när man är ute och kör. Jo, jag vet att man som fotgängare TROR att man syns, men så är ICKE fallet. Jag har inte sett att reflexer går att köpa någonstans! Tänk, hemma kan man köpa reflexer överallt, ALLA har reflexer både vuxna och barn! Man blir tidigt itutad att man måste SYNAS i mörkret! Det är något vi nordbor har i blodet.
Fram för bättre gatubelysning och fram för reflexer!!!

14 comments:

Marge_II said...

Håller verkligen med dig. Jag blir så otroligt rädd och oftast minst lika arg när jag upptäcker någon fotgängare utan reflex i mörkret. Mannen brukar stanna och ge personerna reflexer, sådana där med reklamtext på, som han ibland har i bilen. Det är inte alltid det uppskattas :-(

Annika said...

Ja det är så hemskt!! När ngn plötsligt bara finns där i mörkret och man inser at man faktiskt lika gärna kunde ha kört på.
Din make är modig...Jag skulle nog inte våga, även om jag skulle vilja!
Jag som trodde de allra flesta var duktiga i Sverige med att bära reflexer...

Anne said...

Usch, otäckt. Det är samma sak här, dåligt upplysta vägar och med människor som går längs kanten. Utan reflex. Håller med, framför bättre gatubelysning och reflexer!
Har sett att vissa går med såna där neonlysande västar som vägarbetare kan ha, det är ju rätt bra det också.

JaCal said...

Ja - kommer ni ihåg de där nallarna man hade i en tråd med säkerhetsnål!! Har helt glömt. Här är det knappt någon ute och går - speciell inte när det är mörkt - men samtidigt är gatubelysningen (även i bostadsområdena) så dålig att man ju knappt ser de som är ute - jätteläskigt!

Fram för fler reflexer!!

Annika said...

Anne:
Jamen visst! Västarna är ju jättebra! Jag förstår inte att gatubelysningen ska vara så bedrövlig! Usch!

Jacal:
Tror att vi fick reflexer gratis i skolan ngra ggr om året. Mkt bra!!!
Det stämmer, belysningen i bostadsområdena är också KASS. Fattar det inte...

Tina said...

Reflexer är så viktiga dom behövs även där det är upplyst ljuset i gatubelysningen räcker ofta inte till för att de ska synas tillräckligt bra! Usch vad rädd man kan bli ibland!

Annika said...

Tina:
Ja reflexer är viktiga. Dom behövs även bland gatljusen, det är sant. Jag blev bra skraj igår. Idag ska jag köra samma rutt...

t & t said...

Tänk vad jag har klagat på det här också. Nästan ingen använder reflexer här och de är svåra att få tag på. Vi var och köpte reflexvästar, som vi kan ha på oss, när vi är ute och motionerar när det är mörkt. (vi går mycket)

Annika said...

T&T:
Visst är det konstigt?
Jag har aldrig sett reflexer ngnstans.
Ett irriterande och farligt faktum.
Skönt att ni är ute och går så ofta.

Monika said...

Hmmm.... jag fick lite dåligt samvete nu! Det var länge sen jag hade reflexer... och jag tycker nog inte att Stockholmarna i allmänhet är särskilt duktiga på detta. Jo, cyklisterna kanske. De har ofta sådana där västar med relfexer - och de syns ju jättebra!

Hannele said...

Pratade du med pappan?
Går ingenstans utan min reflexväst. Maken cyklar på en smal 70-väg utan trottoar.. hela vintern. Pojkarna också, de tar på sej reflexvästen.

Jojjo said...

Fast inte sjutton är svenskar nå bättre, tyvärr... jag bli precis lika livrädd som du - var nära att köra på en galning för nån månad sen, jag kom runt en kurva och han klev rakt ut i mörkret, utan reflexer, där det inte finns något övergångsställe - och hade mage att skrika åt mig att se mig för!! galningar...

Annika said...

Monika:
What??? Inte reflexer? Nej, men i Sthlms innerstad KANSKE det inte behövs i den utsträckning som på mörka vägar.
Ett mÅSTE för cyklister. Dom är ju så sårbara.

Hannele:
Nej, pratade inte med pappan. Körde vidare. Bra med reflexvästar. Som sagt ett måste när man är cyklist.

Jojjo:
Attans, jag trodde verkligen att svenskar vara bättre på det här med att bära reflexer, verkligen.
Det är så läskigt när ngn bara kliver ut. Jag vet att dom TROR att dom syns. Usch!!

Klimakteriehäxan said...

Håller med dig till 101 procent - kolla http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2005/12/ofattbart.html