Thursday, February 01, 2007

Idolerna
Nu har säsong 6 av American Idol dragit igång. Just nu får man bara se auditions från olika städer, och det blir faktiskt rätt tröttande efter tag. Speciellt eftersom dem så gärna visar urdåliga sångare. Med förkärlek. Blir ju lite trist efter ett tag...Lite lika, sådär.
Det är knappt att man får se bra sångare överhuvudtaget. Jo en del NATURLIGTVIS, men långt ifrån alla. Jag längtar tills dem riktiga tävlingarna ska dra igång nu. Tycker ju om American Idol, ett sådant bra familjeprogram.

Den strängaste domaren är sanningsägaren Simon Cowell, från England. Allt han säger är ”right on”. Inget lindas in i sirap utan det är sanningen som sägs, hur tuff den än må vara. Jag gillar Simon bäst av alla domare. Övriga domare är Paula Abdul och Randy Jackson.

Men, tyvärr, något som verkligen retar mig med American Idol är hur dem ratar duktiga sångare som kanske inte ser ut som en IDOL ska se ut. I förrgår blev jag riktigt irriterad! En tjej klev in med det längsta hår jag någonsin sett. Det gick ner till fötterna, freak right? Jodå, det kan man säga. Men när hon öppnade munnen för att sjunga kom det ut en klockren röst (hon sjöng ”you raise me up”). Blev hon uttagen? Nej, det blev hon inte. ” Passade inte in, för medioker, en auditon bara en mamma kan tycka om.” SO NOT TRUE! För rösten var klockren, även om tjejen såg ut som ett troll.
En annan sak jag noterat är att killar som ser lite ”off” ut men som sjunger bra blir uttagna bra mycket oftare än en alldaglig/trist tjej.
Och ja, vi vet ju alla att Hollywood kan göra en stjärna, och en skönhet, av ett mediokert utseende. Ny frisyr, nya kläder, smink och allmän styling gör underverk.
Jag menar, se bara på nördarna Clay Aiken (my hero ;-) ))) och Elliot Yamin. Dem gjordes om av Hollywood...sååå???
Nej, det retar mig.

Så fort en snygg tjej kliver in i auditionsrummet lyser Simon upp!!! OOO, en snygg tjej!!! Wow!!! Ögongodis!
Så fort en lite fulare tjej kliver in mulnar han och muttrar något, och tittar ner i sina papper fram till det att tjejen börjar sjunga.

Jaja, Simon har öra för talanger och röster, jag vet!!! OCH som jag sa ÄR han min favoritdomare, men det är för tråkigt när duktiga tjejer får nobben bara för att dem inte ser tillräckligt snygga eller sexiga ut. OK, OK naturligtvis uttas vissa av dessa (alldagliga) tjejer med fina röster, men långt ifrån alla. Fler fula/feta/alldagliga/trista/freakiga killar får komma till Hollywood än dess kvinnliga motsvarigheter. Irriterande. Är det likdant överallt där Idol visas?. I simply guess so...
OK, och så en YouTube med Clay Aiken (min absoluta favorit idol då'rå) från American Idol season 2, år 2003. Sången han sjunger är också den en av mina favoriter of all time! LOVE IT! Och här är Simon Right on the money ännu en gång. Notera Clays alldagliga look. Detta var före den stora stylingen.

12 comments:

Anette said...

Amerikanska Idol har jag aldrig sett ngt av men det svenska - ja då.Personligen tycker jag att uttagningarna är rätt kul o pinsamma naturligtvis :-) Visst är det så att "snyggingarna" har det lättare men här hemma har faktiskt en och annan rugg-uggla fortsatt en bra bit.Jag minns när Daniel Lindström var på auditionen för ett par år sedan.Han sjöng som en gud men hade helt fel utseende enligt den alltid så ärliga o elaka juryn."Han är för töntig,han blir inget, men ok han får vara kvar ett tag" lät det.Han var kvar,fixades till o vann hela tävlingen!

Annika said...

Anette:
Jodå, så är det. Clay här ovan kom tvåa. Ruben kom etta, Ruben var stor och jättetjock, men vann ändå. Clay klarade sig inte ens in till topp 12 fr början, blev inröstad av publiken. Och kom på så sätt med i tävlingen.
Fram för fler rugg-ugglor!!!
Taylor Hicks som vann förra året ville Simon Cowell sparka ut redan på audition, men han vann hela tävlingen. Jag skulle så gärna vilja se svenska idol, men TV4 är inte alls generösa med sina program på nätet, tyvärr...
Nu vill jag att en tjej som är lite småfet och "fel" ska få vinna!!!

Anne-Marie said...

Tittar också troget på programmen och håller med dig i allt du säger. Tydligen är nästa vecka den sista av auditions. Jag minns också Simons kommentar beträffande Taylor Hicks. Vilken tur att Simon inte fick bestämma. Simon gillade heller inte Kelly Clarkson till att börja med och se hur poppis hon blev. Jag ser fram emot programmen när vi bara får se de duktigaste sångarna.

Anne said...

Wow, jag bara ryste av att höra och se den här Clay. Han var helt ny för mig, har ju inte hängt med tidigare säsonger eftersom jag inte kunnat se amerikanska versionen. Bra program är det.

Annika said...

Anne-Marie:
Ska bli så skönt när dem börjar sända från Hollywood. När det riktiga börjar sas.
Jag missade första säsongen av Idol. Men Kelly Clarkson är ju en superstar nu!

Anne:
Clay Aiken var, och är ,min stora favvis bland alla idoler. Hans röst!!! Wow!
Kul att du också tyckte om honom här på youtube.

Tina said...

Har fakiskt aldrig sett amerikanska idol. Brukar se det svenska. Är lite kluven i mina känslor för det. Visst hittas en hel del talanger och jag är överförtjust i förra årets tvåa Sebastian! Men gillar inte riktigt det där att man måste se ut och var på ett visst sätt för att nå framgång där!
Tänk vad vår jury hade kunna gjort med vår Per Gessle....vi kanske aldrig hade fått uppleva Roxette. En idol kan i mina ögon vara mer än ett "popat" utseende och en bra röst.
Trots att jag är kluven så tittar jag....

Annika said...

Tina:
Nej, det är just det jag heller inte tycker om. Hatar också att det främst gäller tjejer. Som om inte unga tjejer redan har det svårt med all press. Då räcker det inte med en fantastisk röst, nej man ske SE ut som en stjärna också.
Jag skulle så gärna ta mig en titt på svenska idol.
Jag är absolut fast i Idol, kan inte missa ett avsnitt. Sad but true!

mie*, absolut guldkant said...

Jag brukar faktiskt inte titta på Idol men jag har hört en hel del om det. Det verkar ligga mycket i det du skriver. Man ska inte bara kunna sjunga, man ska har "rätt" utseende oxå! Visst har det väl blivit mycket värre sen vi var tonåringar? Eller tycker man alltid så kanske...
Ha det bra!
Kram

Annika said...

Mie:
Jag skulle nog säga att det är värre nu än när vi var tonåringar. Mycket värre tom...
Sådan press som råder nu!
Jag gillar inte att det är så fixerat på att man redan ska se ut som en Hollywood stjärna innan man ens är i närheten.
Kram!

Sara said...

Nej och då kan man ju undra om det är ett bra familjeprogram, egentligen? För våra små tjejer (och killar) tittar och lyssnar på vad domarna säger. Och visst är det hemskt hur de dömer ut någon pga deras utseende men det är ju en krass bransch och är man inte snygg är det svårt. Tyvärr!!! Men desto roligare när de mindre snygga lyckas ändå och de har nog en större chans att bli folkkära. Men det skulle vara kul om en mindre snygg tjej också kunde få slå igenom (för Kelly C är väldigt söt vad domarna än må ha sagt! Och bra!!!).

Matildas fikarum said...

Jag har aldrig tittat på Idol. Det finns en australiensk variant, men hur det nu blivit har jag inte sett ett endaste avsnitt, tyvärr, men vad jag hört så bryr man sig inte så mycket om utseendet här i Australien, utan fokuserar mer på rå talang. Det låter mycket sundare.

Annika said...

Sara:
Visst har Kelly Clarkson lyckats! Trots att hon inte är ngn direkt snygging. Desto bättre!
Jag hoppas att nästa vinnare av Idol ska bli en tjej! Och ingen snygging!
Det är ju ändå rösten som räknas, och utstråling, förstås.

Matilda:
MYCKET sundare där du bor!!! SÅ ska det ju vara!
Mer av Australien in the US alltså, borde det vara!!!