Thursday, September 13, 2007

Vem saknar "vanliga" kameror???

Häromdagen satt jag ute och pratade med min kära grannar, och nära vänner, Ingrid och Sara. Sara hade precis kommit från en liten shoppingrunda, och på den shoppingrundan hade hon köpt en ny digitalkamera. En Canon Powershot. Jag vet att det är en jättebra kamera eftersom min svägerska Lisa har en sådan och alltid tar så fina, fina bilder med den.
Sara var glad över sitt köp, och såg med glädje fram emot att gå på fotoaffärens fotokurs. Bra grej, förresten, att affären ordnar fotokurser.

Ingrid sa att hon saknar fotoalbum, av den gamla herderliga sorten, numera ligger ju allt på datorn. Det är sant, jag saknar också gamla hederliga fotoalbum, och jag är inte alls duktig på att trycka ut papperskopior av mina bilder. Allt ligger här på datorn, och på en seperat hårddisk, och en hel del på CD, när jag kommer på att jag måste bränna ner...men papper??? Nej, tyvärr...

Under dom gamla hederliga kamerornas tid var det för mig en FRÖJD att klippa och klistra in bilderna i fotoalbum, sedan skrev jag alltid något kul under bilderna också. Så roligt det är att titta i dom gamla fotoalbumen och minnas tillbaka.
Det är sant som Ingrid säger, nu ligger allt på datorn och det känns genast jobbigt om man ska visa bilder från sommarsemestern. Är folk (förutom ens omedlebara familj) ens intresserade av att se? Tycker man sig ana en suck när man föreslår bildvisning? Äsch, jag vet inte eftersom jag aldrig föreslår det. Det var annorlunda på den tiden när man hade pappersbilder;
-Oh, jag hämtade ut bilder igår!! Ni måste titta!!
-Ja, vad kul. Hämta!!!
Sedan satt vi där och tittade på bilderna både en och tre gånger.

Fast, vem vill ha tillbaka den gamla sortens filmkameror? INTE jag!! Nej, aldrig. Nu har jag kört digitalt sedan 2000 och det skulle kännas mycket konstigt att gå tillbaka igen. Det skulle vara omöjligt.
Sara sa att hon skulle önska att det fanns en kamera där man kunde SE resultatet i en display, och som endast tar 24 bilder, och sen gå upp till fotobutiken och lämna in filmen för att sedan hämta ut papperbilder. Precis som på den gamla tiden...
Men, det kan man ju!! Och det gör ju MÅNGA!!! Det är bara att lämna in en cd med nerbrända bilder, ett minneskort eller ett usb-minne. Voila, papperskopior!!!
JAG måste bli bättre på det själv. Jag som t.om har en fotoskrivare i källaren!! En skivare som skriver ut fina bilder. Den enda gången jag använder den är vid jul, till julkortet, eller när jag skickar bilder till min älskade mormor som inte har dator.

Är det någon av er som saknar de gamla, hederliga 35mm kamerorna? Och är ni duktiga på att skriva ut papperskopior från digitalkameror?

Ha en fin torsdag alla!!!

P.S...Jag är galet intressad av andras bilder, och har alltid varit. Så vad mig anbelangar kan ni alltid föreslå fotovisning :-)))

26 comments:

LindaLotta said...

Det är så vanligt med bilder på datorn nu så jag tycker inte att det är konstigt längre.
Man kan ju tom visa dem på tv:n med rätt sladd mellan apparaterna.
Men precis i början, då jag skaffade min första digitalkamera, tyckte jag att det var så tråkigt att inte få pappersbilder.
Då var det så förfärligt dyrt att framkalla dem.
Numera kan man ju skriva ut dem själv eller lämna in dem för samma peng som " gamla vanliga" foto.
Däremot tycker jag att det är underbart att man kan plåta till höger och vänster utan att tänka på resultatet, bara radera om det inte blev bra!

Matildas fikarum said...

Jag skriver aldrig ut papperskopior men borde kanske! Och nej, jag vill inte ha tillbaka den gamla sortens kameror. Trots det så är digitalkameror inte perfekta och tar inte ännu precis lika klara och skarpa bilder som man kunde förr med en fin kamera, men de blir ju bättre! Och så är det så himla lätt att jobba med.

Jag saknar inte fotoalbum, men jag skulle gärna ha någon sorts fotobläddrare annat än datorn. Jag tycker om att en lampa lyser upp fotot inuti skärmen, det ger helt klart en mycket mer levande bild än små papperskopior.

Fia said...

Jag har ju en make som samlar på gamla kameror. Han köper dem billligt på eBay och sedan har vi inget köksbord på några dagar då han tar isär dem, byter lite gamla gummipackningar och gör rent osv... Vi har t o m ett mörkrum nere i vår källare!

Jag använder en hederlig gammal 35mm kamera ganska mycket då jag hela tiden håller på med scrapbooks över mina vovvar (patetiskt jag VET LOL), men jag har även en sådan där fiiiin skrivare för mina digitala bilder, det bara inte blir av att skriva ut dem så därför återvände jag till 35mm kameran. Nu har jag med den nästan jämt då jag går till parken med hundarna. Eftersom jag gillar att slabba i mörkrummet och göra förstoringar av bilder själv så tar jag ganska mkt i svartvitt. Nu när det blir ett annat ljus under hösten ser jag fram emot att ta en massa fina svartvita bilder.
Japp, så så mossig är jag! Ha en fin torsdag! Kram!

Elisabeth said...

Jag brukar skriva ut (eller snarare beställa, jag har ingen skrivare) en hel del av de bilder jag tagit med min kamera, för jag tillhör dem som verkligen tycker om fotoalbum! Förutom detta har har jag alla bilderna i datorn (namngivna, datummärkta och ordnade i mappar - jaa, jag är lite pedantisk när det gäller datorn ;)) samt på CD-skivor. Tror att jag har vissa bilder på USB-minnet också. Det bästa med digitalkamera är annars att det är så LÄTT att ta bilder. Gillar man dem inte är det bara att radera dem, och dessutom kan man ta måååånga bilder på en och samma sak för att sedan slänga hälften. Det gjorde jag inte direkt innan jag köpte min digitalkamera...

Petra H said...

Jag tycker inte heller att det ger samma känsla att se foton på datorskärmen, speciellt som jag har endast en bärbar dator och det är svårt att visa för mer än en person åt gången på en sådan skärm.

Jag brukar få mina digitala foton utprintade på papper, men det blir ju gärna 400-500 bilder på en gång!! Men det är kul att ha för att sätta i ramar, i album och ge bort. Jag brukar alltid ta några extra kopior och ge till kompisar - jag gör också alltid kopior på cds och ger bort, för det är ju oftast så att man bara har foton på andra och inte så många på sig själv. Jag kommer nog att fortsätta med album även om jag inte är lika duktig på att sätta in som förr!

Förresten, när stiger du upp Annika? Du är alltid så snabb på att skriva inlägg tidigt på morgonen!! Jag är imponerad!!

Millan said...

Precis den har diskussionen hade jag o Ben harmodagen ocksa. Vi ar sa otroilgt daliga pa att framkalla foton. Jag kommer ihag hur exalterad man var nar man skulle ga och hamta ut sina foton. Samtidigt hur besviken man blev nar fotona inte alls var sa bra som man hade tankt sig.
Vi har en SLR kamera hemma som vi kopte for 3 ar sedan. En jatte fin kamera som vi knappast anvant. Det ar ju omojligt att lara sig nar man inte ser resultatet forran veckor senare nar man framkallar filmen. Jag onskar att vi kopt en digitalkamera istallet.
Helt klart overvager det positiva med digitalkameror tycker jag, men vi maste ocksa borja bli battre pa att framkalla.
Jag vagar nasta inte erkanna att vi inte ens har vara pa nagon extern harddisk utan allt ligger pa samma dator. Hjalp..
Forresten ar jag ocksa sadan som alskar nar folk visar sina foton. Problemet ar val att vi itne langre pratar om tva rullar fran semestern utan folk har 250 foton att visa och flera pa samma objekt. Lite trist blir det ju da ;-)

Desiree said...

Jag saknar nog inte det gamla kamerorna. Tycker att det är supersmidigt med digitalkamera. Precis som du säger kan man gå och skriva ut precis så många bilder som man önskar och sätta in i ett album. Nu när vi åkte till Sverige på semester plockade vi ihop ca 100 bilder från vårt första år här och skrev ut och satte in i ett album som vi hade med oss så fort vi skulle iväg. Det var faktiskt väldans uppskattat. Med jämna mellanrum kan man faktiskt fixa ihop album.

Jag tycker digitalkameror är toppen för att man kan se hur bilden blev på en gång och för att man kan ta riktigt många kort. För att få några riktigt bra kort krävs det ju att man tar massor med kort. De flesta blir ju bara halvbra. Favoriterna kan man ju sedan göra förstoringar på och till och med rama in och sätta upp på väggen hemma.

Jag är nog som du att jag gillar att kolla på andras bilder.

Pernilla said...

Jag saknar inte den gamla kameran! Visst saknar man att bläddra i fotoalbumen som man gjorde förr.
Men det går ju faktiskt att lägga till lite musik på bildspelet om man visar sina vänner bilderna från datorn, det brukar jag göra och det blir genast lite roligare. Jag brukar även skriva texter som hör till korten, då blir det ju lite som ett fotoalbum, fast i datorn :)

Desiree said...

PS. Nu är det ju så himla billigt att läma in kort för att få dem utskrivna på papper att jag hellre gör det än investerar i en dyr färgskrivare själv. Jag brukar lämna in på Costco. Snabbt, enkelt och billigt.

Petra said...

Jag var också urusel på det där med framkallningen. Tills det en dag vände. Jag laddade ner ett program på datorn (ifi) som är hur enkelt som helst. Plockar bara in de bilder jag vill ha framkallade, skicka iväf beställning och så är de i postlådan tre-fyra dagar senare. 100 gånger lättare än att knata till fotoaffären. Kostar nästan ingenting heller. Underbart!

Anne said...

Hemska tanke att behöva återgå till de gamla kamerorna. Digitalkameror är beroendeframkallande. Du är en gammal räv i sammanhanget som haft en digital sen 2000. Jag har bara haft en digital i dryga 3 år nu, så jag var lite sen....
Så skönt kunna knäppa som en galning utan att behöva fundera på dyr film som tar slut. Jag gillar också filmvisningar, så älskar kolla på andras bilder!

Förra datorn kraschade och jag min nöt hade inte sparat alla bilder på ett säkert sätt, så en del försvann. Numera tar jag alltid säkerthetskopior och bränner ner och så.
Jag körde nån gång en bränd foto-CD i dvd-spelaren i vardagsrummet och tänkte köra bildshow på tv-skärmen (stort och bra) men tittarna verkade inte så intresserade så det blev bara några bilder.
Det ska nog vara andra riktigt fotointresserade som orkar med kolla-på-bilder tror jag....

Ha en bra torsdag du med!

.....och ja, jag är också nyfiken höra när du går upp? Tar gärna emot tips på hur man kommer upp tidigt....
KRAMAR!!

Anne said...

Jag beställde förra gången papperskopior från snapfish.com
Det funkade bra. Billigt var det också, 12 cent per bild.

Anonymous said...

Det verkar ju som ingen saknar den gamla hederliga kameran! Inte jag heller, absolut inte, men jag är oxå en sån som älskade att sätta in i album o skriva ngn lite fyndig kommentar till.
Jag vet bara en enda person som ALDRIG skulle ersätta sina älskade fotoalbum, o det är min kära far. Han är ju inte alls mossig el gammal (65 år) men han kan titta i timmar i album o saknar verkligen detta när han kommer hem till sina barn :-) Kram från Anette

Victoria said...

Nä fy för att gå tillbaka till den gamla sortens kameror! Jag försöker ta en bild om dagen och så framkallar jag en massa bilder ett par gånger om året och sätter in i album. Jättebra! Kram!/Vic

Annika said...

Lindalotta:
Ja, vilken skillnad det är på digi-kameror då och nu. Inte klokt. Och som du säger så kostade det mkt att framkalla.
Jag har också vant mig att se foton på datorskärmar nu. Tycker om det. Bilderna blir ju så mkt större än på en papperskopia.
Och visst ger digi-kameran FRIHET!! Älskar dom!!


Matilda:
Nej, inte saknar man dom gamla kamerorna, inte.
Såg att man kan köpa som en liten ram där man kan sätta in minneskortet, eller en cd, och sen spela upp sina bilder på det sättet. Vet inte om det skulle vara ngt. Då kan man lika gärna "tvångsmata" över datorn, känns det som.
ja, det är ljuvligt att jobba med digi-kameror och digi-bilder!

Fia:
Vad roligt att ni har ett mörkrum och att du själv fixar därnere. Du är en som inte blivit biten alltså.
Scrap-booking...Vad gulligt! Kan tänka mig att du gör världens gulligaste scrap-books över dina vovvar!
KRAMAR!!!

Annika said...

Elisabeth:
Härligt med så fin ordning på dina bilder!
det blir ju så mkt lättare om man har ordning på dem i mappar odyl.
Du är duktig på att bränna ner på cd också, förstår jag. Det är inte jag, måste skärpa mig där. Det är ju så lätt, och ändå blir det inte av.
Visst är det helt fantastiskt med dom omedelbara reslultaten man får med digi-kameror!!!

Petra H:
Visst är det roligt att kunna ge bort sina bilder till vänner och bekanta. Tror att det handlar om astt helt enkelt komma in i rutinen att skriva ut bilderna.
DET är ju så jättekul att rama in egan bilder!

Jag går upp vid 7.30 tiden på morgonen. Karolina väcks vid 8. Ofta skriver jag mina inlägg mellan 7:45 och 8.30. Ibland, om jag vet vad jag ska sriva dagen innan skriver jag det på Word och klistrar in det nästa morgon...

Millan:
Ja, visst var det kul att hämta ut bilder förr!! Det var ju lite som julafton!! SÅ spännande.
Men att gå tillbaks? No way!
Jag förstår att det inte känns lockande att använda er SLR. kan ni sälja den? Köpa en digital SLR istället? Det skulle nog vara roligare.
USch ja, det tog lång tid innan jag började med "back-up" på mina foton. Nu är jag glad att jag har en x-tra hårddisk. Skulle gråta blod om datorn krashade och man inte hade kopior. Vilken mardröm!!

Annika said...

Desiree:
Vilken BRA ide att ni tryckte ut ca 100 bilder och tog med i ett album! Strålande!!! Förstår att det var uppskattat!
Visst är det fantastisk att ta bilder som man själv ramar in, och som man genast, när man tagit bilden, ser att man tagit en bra bild.
Nej, jag skulle aldrig kunna gå tillbaks till det gamla.

Jag har en god vän här som alltid framkallar på Costco! Det ska jag också börja göra!!!

Pernilla:
Jo, man saknar bläddret i albumen, absolut! Älskar att titta i mina gamla album!
Kul att lägga till musik till bildspelet. Det ska jag också göra.

Petra:
Jo, det är smart det där med online framkallning också! Verkar himla smidigt! Det finns ju hur många som helst att välja mellan.
Det är nog som du säger. Det måste liksom "trilla ner" för att man ska börja framkalla...

Annika said...

Anne:
Hemska, vidriga tanke om hårddisken krashar. Jag har i dagsläget massor med bilder som jag INTE bränt ner på cd eller bakat upp på hårddisken. Glömmer bort den ibland. ALLA bilder fr i somras tex. nej, nu ska jag bränna ner...
Skulle gråta blod om bilder försvann.

Nej, jag har också en känsla av att man skulle få sitta ensam och glo på bilder om man skulle visa dom på Tv:n. ha, ha!!!
Fast jag TYCKER verkligen om att se andras bilder!

Tack för tipset om Snapfish!!!

Jag går upp vid 7.30...Drar på mig prommis-kläderna, gör matlåda till K, skriver inlägg vid 7.45-8.30 eller så.
Måste upp tidigt eftersom K måste till skolan. Ibland skriver jag inlägg på word kvällen innan. Men bara om jag vet vad jag ska skriva om redan kvällen innan.

Kramar!!!

Anette:
Jasså, din pappa vägrar ta till sig digitaltekniken, ha, ha! Min mamma o moster kör ju också med det gamla. Och ja, album ÄR underbara!
Men jag vill aldrig gå tillbaks till det gamla hederliga, nej aldrig!
Kramar!!

Victoria:
Vad roligt att du sätter in i album! MÅSTE göra detsamma eftersom det ju är ett trevlig jobb, men inte när det gäller 1000-tals bilder.
Smart att du framkallar med jämna mellanrum!
Kram!!!

veronika said...

Nej inte saknar jag de gamla kamerorna. Men jag onskar att jag inte var sa lat med kameran, tar inte alls sa mycekt kort jag skulle onska och desto latare ar jag med att framkalla trots att jag har en egen fin skrivare. De mest vardefulla albumen ar de albumen jag har da barnen var sma. Sen dess har de inte blivit sa mycket kort i album och jag kan inte heller skylla pa att tiden inet racker till..

SweFlo said...

Digitaltekniken är helt OK, men det är en sån känsla att tumma igenom alla gamla pappersalbum. Och det var nått visst med att hämta ut en framkalald rulle! Nu blir det bara enstaka kort, och till julen. Alla utom min mormor och svärmor har ju dator dessutom, så det blir mest till henne och svärmor jag beställer papperskort. Eller om det är nått jag vill rama in!

Annika said...

Veronika:
Visst är det väl så att dom finaste albumen är från när karolina var liten, precis som med dina barn.
Nu har man 1000 tals bilder och då blir det så otroligt svårt att VETA vad man ska välja...

Sweflo:
Jamen visst är det en härlig känsla att titta igenom gamla album. Fotografierna är så fina också!
jag saknar album ,men tänker faktiskt börja skärpa mig. Senast jg satte in bilder i ett album var 2002!!

JaCal said...

Välkommen hem till oss på bildvisning! Vi har nog 30 000 digitala bilder nu efter att ha tagit dagliga bilder i flera år... det tar nog någon vecka med non-stop tittande att ta sig igenom - många flaskor vin...

DET är ett problem med de digitala - att man tar så fasansfullt många. Och jag har aldrig tid/ork att rensa ur... så alla sparas. FAst de finaste hamnar ju på dagboken förstås så det är lite lättare.

Jag skriver ut 2-3 gånger per år - laddar up till Costco. Gör julalbum till familjen varje år. Men mina kopior ligger i en foto-plastlåda... precis som förr i tiden.. var urusel på att göra album då också.

Men en dag.. DÅ.... ;-)

leopardia said...

problemet med digitalkameror är ju att man beställer så många foton i samma veva, så de blir som aldrig insatta i albumet eller hamnar i helt fel ordning... men det är ju som det är med det :)

Millan said...

Hm Annika det dar med att salja var SLR ar ingen dum ide faktiskt. Det ska jag kolla upp! Men fragan ar om det finns nagot intresse av att kopa den. Men det ska jag helt klart kolla pa!

nika said...

Ja, jag gillar ocks[ papperskopior men samtidigt gillar jag digitalkamerans förträfflighet. Jag är urdålig på att göra papperskopior allt ligger på cd.
Ha en bra fredag

Annika said...

Jacal:
Hick...30.000 bilder. Jo, det tar sin lilla tid att titta igenom dom...Men en hörlig bråkdel skulle vara fint :-)

Det gäller nog att vara "on top" vad gäller digi-bilder, annars hamnar man efer genast. Och då blir det ett jätteprojekt Gigantus Majorus.
MÅSTE skärpa mig.
Costco verkar som ett bra ställe!!!

Leopardia:
SÅ sant!! Det gäller at verkligen vara "ahead" när det gäller detta. Suck! Som sagt, det är som det är..

Millan:
Jag tror absolut att intresse finns att köa en ´SLR!!! Sedan när den är såld köper ni en digital SLR! Perfekt!

Nika:
Kan inte ens tänka mig att gå tillbaks till en vanlig igen.
Men ja, synd att man är så USEL på att göra kopior!!!
Yes, happy friday!!!