Thursday, September 27, 2007

Matbutiker...

Varför börjar vi tjejer alltid diskutera matvaruaffärer när vi träffas? Affärerna jämförs och analyseras:
Vilken tycker du är bäst? Var finns det godaste matbrödet? Vem säljer den godaste skinkan?
Suck, jag förstår inte varför vi nästan alltid slinker in i matvaruaffärernas tecken? Detta gäller oss alla: svenska tjejerna, min bokklubb och andra vänner och bekanta jag har. Förr eller senare dyker "diskussion: mataffär" upp på tapeten. Jag tror inte ens vi reagerar när vi börjar snacka affärer. Plötsligt är det bara någon som säger; Nämen, nu snackar vi affärer igen...

Är det för att vi har så många butiker att välja mellan? Listan kan göras lång:
Safeway (min huvudbutik, any day-every day)
Giant
Harris Teeter
Blooms
Shopper's food wharehouse
Whole Foods
Trader Joe's
Target
Wegmans (helt klart den VACKRASTE affären, det är vi alla rörande överrens om)
Costco (där vi väl alla är medlemmar och som vi alla svär, mer eller mindre över. Tror vi har någon slags hat-kärlek till Costco. Costco är ett sk Stor-Cash. Allt köps i enorma volymer).

Min granne kan sitta och lusläsa tidningarnas matannonser och sen köra en repa runt Reston-Herndon för att få tag på det som är billigast just nu. Sådan är inte jag. Jag kör upp till Safeway, handlar det jag ska där. Det funkar för mig eftersom jag numera känner till just den butiken som min egen ficka. Lönar det sig verkligen att kajka runt från butik till butik? Sparar man verkligen pengar av att göra det? Och vad förlorar man inte i energi och tid?
Är det här något som endast vi halvdesperata hemmafruar i USA disktuterar? Eller är vi alla lika patetiska när det kommer till kritan?

Och till alla i USA och Kanada: Glöm inte at kolla in Tim "My Hero" Gunns program ikväll: "Guide to Style" klockan 22 på Bravo (åtminstone Eastern time...Check local listings ;-) )

25 comments:

Mie, Absolut Guldkant said...

Nja där känner jag inte igen mig alls...
Jag går till ICA Oxen och handlar för den affären har allt! Den är fräsch, välsorterad, har proffsig personal och ligger på promenadavstånd. Jag jämför aldrig priser i tidningar utan bara handlar. Inte så ekonomiskt förstås men tidssparande;)
Kramis!

Thy said...

He! Min första impuls var att jag inte snackar om mataffärer alls, men jag insåg att det inte stämde. Jag vet faktiskt var alla i mitt labb handlar mat! OCH vad de tycker om sina respektive affärer. Från professorn till vår fräschaste student som började för två veckor sedan. Jag handlar i affären som ligger på hemvägen från tunnelbanan. Utan bil blir valet självklart även om den nog skulle hamna under beteckningen getto- snarare än lyx-. Sen bättrar vi på med inköp från farmers market när vi har tid och ork. Och har vi inte det så beställer vi matvaror via internet. Det är lyx!!

Annika said...

Mie:
Precis som jag då, hör jag. Handlar på ett ställe och orkar inte bry sig om resten. Dumt på ett sätt kanske? Men inte på ett annat.
Tänk vilken tid det tar att åka runt till olika butiker också, och för att inte tala om att det slösas med bensin.
Detta kanske är ett ämne för oss boende i Nordamerika. Ni därhemma är inte lika "piniga" som vi...Hi, hi!!
Kram!!

Thy:
Är det OK om jag länkar dig nu? Jag hoppas det.
Jag är fascinerad över att ni inte har bil---BRA JOBBAT!! men så bor du i stan också. Förstår att det inte kan bli ngra direkta resor till Costco för dig :-). Låter rätt skönt att handla allt i affären vid t-banan tycker jag.
Där ser man, ni på jobbet snackar mat och matbutiker...Är detta typiskt för oss i nordamerika? Säkert...suck...
Jag har aldrig beställt mat över nätet, men det låter skönt, ja!

Humlan said...

Visst pratar vi mataffärer här också. Man tipsar om specialaffärer (jag handlar gärna i småaffärer) och diskuterar priserna och kvalitéer i olika affärer.
Jag åker inte runt, men däremot passar jag på att köpa stapelvaror när de är billiga i min affär.

Fia said...

Nej jag åker inte runt, däremot är jag en otrolig ekorre...när det är bra priser på de saker jag alltid vill ha hemma så köper jag massor.

Maken kom upp från mitt skafferi (har ett extra nere i källaren) och undrade varför vi hade 25 burkar med krossade tomater där. Därför att jag bara får plats med fem burkar i köket var mitt rappa svar. Hm, tror inte det besvarade hans fråga...

Jag handlar mycket av vår mat på The Farmers Market och alla grönsaker på H-Mart som är en koreansk matbutik. Grönskaerna där är minst 25% billigare där samt MYCKET fräshare än på Kroger eller Publix, vi har ju tyvärr ingen Safeway här nere, annars var det min favorit då jag bodde i DC området.

Desiree said...

Jag åker inte heller runt. Det skulle ta för mycket tid och energi som du säger. Vi brukar fortfarande veckohandla som vi gjorde i Sverige. Kul att läsa om vilka butiker ni har där du bor. Vi har ju Publix det är nog som din Safeway. Vi har Target, Whole Foods och Costco men de andra har vi inte. By the way har vi förresten upptäckt ett jättegott bröd de har på just Costco som smakar i princip hembakt och nästan lite nordiskt. Jag ska kolla vad det heter nästa gång för det är verkligen underbart gott. Det är det enda brödet som liknar bröd som finns i sverige.

Anne said...

Hihi, känner igen diskussionerna om matbutikerna. Jag har aldrig tänkt på det tidigare, men nu när du säger det så japp, sådär gör ju jag också.
Precis som du orkar inte jag heller kuska runt en massa butiker för att handla det billigaste. Det blir en och samma affär (Safeway och Albertson's - brukar variera mellan dem). Jag brukar dock spara inköp som jag vet är typiska Costco-grejer. Så att allt sånt där (toapapper, bakplåtspapper med mera) köps i billigt storpack på Costco. Kött och kyckling brukar jag också spara och köpa i storpack från Costco och frysa ner.

Apropå det Desiree skrev (kanske det är samma bröd?) så har vi också köpt ett jättegott bröd på Costco som smakar väldigt skandinvaviskt och är jättegott!
Vi bor på gångavstånd till ett Costco så jag går även dit rätt ofta för bara en eller två saker.Som senast igår för en stor påse pistagenötter :) (älskar pistagenötter)
Frukt och grönsaker brukar jag köpa på New Seasons (en lokal kedja som påminner om Whole Foods), för den frukten är SÅ god och den är närproducerad så den smakar som direkt från trädgården.

Annika said...

Humlan:
skönt att höra :-)
Det är skönt om man kan köpa det mesta på en affär. Och visst gäller det att passa på när det är billigt.

Fia:
Ha, ha...jamen jag känner ju igen det där med att ha 25 burkar i källaren (fr Costco) och kanske 2 i köket. Det får ju inte plats :-)
H-mart finns här också. Har faktiskt aldrig handlat där, men det ska jag nog ta och göra nu.
Måsste också börja handla med på Farmer's Market...

Desiree:
Ja, det är lite intressant det här med olika affärer runt om i USA.
Target är ju en toppenaffär! Alla kategorier, tycker jag...
Blir jättenyfiken på det där brödet från Costco! Upplys mig!!!
Whole Foods gillar jag också eftersom det är ekologiskt som gäller där. Tyvärr är det ju SÅ dyrt...

Anne:
Japp, ja...Det verkar som om många av oss snackar mat och affärer...Kändes som ett trist inlägg att skriva idag :-) men, what the HEY!
Precis som du köper jag allt toa och hushållspapper fr Costco liksom kyckling, lax och köttfärs. HIMLA bra kött på den butiken (bäst enligt svärfar som är ngt av en mästerkock).
Jag gillar Jelly Belly godis och köper storpack på det fr Costco...Ja, det låter ju nyttigt, visst? ha, ha!
Mysigt med er New Seasons affär!!!

Naranja said...

Hejsan! Måste ge mig tillkänna. Läser ofta din blogg och tycker du skriver så bra.
Ang. tv-serier så gillar jag LOST. Å, så spännande den är, men man får inte missa ett enda avsnitt för då hänger man inte med i handlingen. Och Twin Peaks var ju så bra också. Bob var så läskig med sitt långa svintohår och sin slitna jeansjacka! Tror att det är hans "fel" att jag inte gillar långhåriga killar nu för tiden!
En bra svensk miniserie som gick på svt för nåt år sen var Stig Petres hemligheter. Jätterolig och tragisk på samma gång. Den finns på DVD.

Annika said...

Naranja:
Jättevälkommen till min blogg!!
Så glad jag blir över allt beröm, tack!
jag brukade kolla LOST, men tröttnade på att aldrig få minsta svar. Men jag funderar på att ev börja titta igen...Min make har aldrig övergett serien :-)
Twin Peaks såg jag aldrig, tro't eller ej!
Tack för tipset om den svenska tv-serien.
Nu ska jag kolla in din blogg!

veronika said...

Jag själv har aldrig förstått varför det alltid är så intressant att prata om Costco. Precis som medlemskapet kostar
$100.00 och inte $100.00. Här där jag bor så är det så, endast Costco gäller. Därför har jag själv bara varit där två gånger..:)
Själv går jag helst på Trader Joe för att köpa mjölkprodukter, de har enl. mitt tycke de bästa.mjölkprodukterna. Whole foods har vi inte här, är de extra bra?
Mest blir det Ralyes eller Safeway. Grönsaker brukar jag åka ut på landet för att handla från the farmer direkt. Så mysigt och så myckete billigare.

veronika said...

Skulle vara $1000.00 och inte $ 100.00

Annika said...

Veronika:
Åt lunch med en kompis idag och vi var bägge överens om att Costco är ett ställe man inte direkt älskar att gå till. Det är rätt oinspirerande...
Preic, det kostar 100 dollar om året, eller hur? Om man är med i Presidents club eller vad det kallas. Annars är det 45 , tror jag. jag är med o pres.club men det lönar sig inte eftersom jag inte är där tillräckligt ofta.
Trader Joe's är en kul affärm ibland. Whole Foods är bara ekologiskt, vacker affär, men dyr som krut.
Igen, jag måste bli bättre vad gäller farmer's market...

Anonymous said...

Vad jag vet sa kostar det $100.00. Vad jag menar med det jag skrev ar att de "fina" kvinnorna har (det har tyvarr blivit valdigt upscale har pa senare ar.) Att pa dom later det som att det ar bara Costco som galler just for att det kostar att bli medlem.

veronika said...

Na, nu ar jag visst trott i huvudet. Det var jag som skrev inlagget ovan.

Ulrika said...

haha... basta mataffaren e ju IKEA! Var dar idag, i College Park upp mot Baltimore till. Dom hade JULMUST! Det du Annika. Kanske en dagstur for att hamstra infor julen? Forra aret fick vi inga, de var slut. Men nu. Bara jag kan stuva undan flaskorna i ett skrymse dar jag inte hittar dom forran den 24:e december. Kram! Jag vinkade till dig idag!

Tina said...

Där jag bor har vi en butik som kallar sig Stockholms största lanthandel (bara ordet lanthandel är ju underbart) och jag älskar den. Allt från dagligvaror till skruvar och spik...och trädgårdssaker och växter....och elektriska prylar. OCH den är öppen till 20.00 vintertid och 21.00 på sommaren! Och ovan på allt detta så är personalen verkligen trevlig. BÄSTA butiken :-)

Annika said...

Veronika.
Vem vet? SÅ kanske det är...Att det är hippt...Vet du, jag har aldrig tänkt på det, men fr.om nu ska jag absolut tänka på det. Fast , det verkar helt galet på ett sätt...Fint att handla på Costco??? Men, knäppare saker har man ju hört...


Ulrika:
IKEA är det alltid kul att botanisera på. KUL att du hittade must! Jag brukar nästan alltid åka till IKEA Woodbridge (tycker inte om the beltway) och när jag åker till W-bridge kan jag undvika den, förutom ett kort, kort stycke på 95:an.
Bäst att åka dit snart och börja bunkra julsaker innan dom tar slut alltså.
Kram!

Tina:
DET låter som en riktigt trevlig butik! Och jag gillar också namnet---Lanthandel!
Jag är säker på att jag också skulle älska att handla där.

Millan said...

Hm.. nej jag tycker inte vi diskuterar mataffarer sa mycket. Forrens nu nyligen da flera av oss ansokte om medlemskap i Costco. Vi har diskuterat och pratar i evigheter om vad vi ska kopa dar och hur vi kommer att spara pengar pa medelemskapet i flera veckor. Sa nu oroar det mig lite att du skriver om din hatkarlek for affaren.. ;-)

Annika said...

Millan:
Så Costco kommer till England!!
Jomen visst ska du gå med! Absolut! hatkärlek till affären har jag, men ändå...Den är ju bra och du kan köpa upp dig på en massa matvaror. Dessutom är köttet, iallafall här i US, helt Outstanding. Gå med du! Men ta det billigaste medlemskapet det första året i varje fall!

Millan said...

Hm.. jag tror bara att det finns ett sorts medlemsskap. Kostar £20 for ett ar tror jag. Men i varat fall betalar chefen sa det ar ju bra :-)
Jag har varit dar en gang och tyckte att kottet och aven bakverken verkade otroligt fina. De oversteg verkligen mina forvantningar!

Annika said...

Millan:
HELT RÄTT!! bakverken är jättefina! OCH det är frukten också. Klart ni ska gå med!!

JaCal said...

Vi är trogna vårt Safeway. Eller i alla fall jag... gillar att hitta i dessa stora butiker... och höll på bli tokig när de byggde om i våras. Vi har ett BelAir som ligger närmare - men det tar ändå mer tid för man bara går och går och går... Fast storhandlar gör vi på WinCo. MEn det är så stort så dit får maken åka och handla...

Costco har vi 5 minuter bort - men där är vi nog bara en gång i månaden och bulkar på med trista saker som ziplocks, toapapper, tvålar, batterier, kött och fisk och tvättmedel... Orkar ofta inte åka - så jag skickar maken - haha!

Trader Joe's vill jag åka oftare till - blir så sällan av. Det ligger ifs hyfsat nära - men lite "av" - just där åker vi inte riktigt förbi. Gillar deras bröd!

Eva said...

Håller med, affärsprat är det mycket av, vad som är "billigast" "fräschast" "mest inne"... vi har juh inte så stort utbud här i stan, så det blir vad det blir...

Walmart
Kroger
oftast

Martins
ny affär som verkar helt suverän, har varit där en gång hittils, har du barn med dig packar dom till och med matvarorna i bilen åt dig medans du packar in barnen in bilen...

FoodLion
ibland men jag gillar dom INTE

Min lyxrunda inkluderar den lokala asiatiska affären som har ALLT du kan tänka dig i asiatisk mat

Och så alltför sällan... IKEA...
Jag har upptäckt dock att det finns flera bra ställen online att beställa svensk mat, det blir juh litet dyrare, men har man hiskeligt långt till en IKEA är det juh billigare än bensin iaf.
IKEA Woodbridge är min "hemma IKEA" också :)

Annika said...

Jacal:
Ja, jag minns när dom ändrade om på mitt "Safeway" här. Trodde jag skulle bli TOKIG!!! Det tog lång tid innan man lärde sig hitta i butiken igen.
WinCo har vi inte här.
Costco är ibland deppigt och trist att handla på, men det tristaste med Costco är att SLÄPA in varorna i huset och att packa in, och bort. HATAR det!
Trader Joe's är en mysig affär, tycker jag. Men, det är sällan jag är där...FAST vi har en butik i Reston. Synd, ska nog börja gå dit oftare.
Tack för tipset om brödet.

Eva:
Hej! Kul att ha dig här!
Jaha, ja, det kan jag tro att IKEA Woodbridge är ditt IKEA också :-)
Nej, jag kan förstå att utbudet i din stad inte är enormt.
Kroger tror jag inte finns i DC området.
Wal Mart finns, men jag försöker undvika den affären. FAST, jag förstår ju att jag skulle handla där om jag bodde på en mindre ort. Självklart.
Food Lion finns här också...säger som du: gillar dom INTE!!!
Martins känner jag inte heller igen, låter som ett bra ställe.
Härligt med en Asiatisk butik. Jag måste nog absolut börja åka till dom butikerna här.
Visst, många affärer finns det...