Wednesday, September 19, 2007

Att läsa...

Den här veckan har gått i TV-diskussionernas tecken. Trevligt! Vi verkar alla, mer eller mindre, följa x-antal serier.
Tänker fortsätta med att skriva om läsning och böcker idag.

Man kan lugnt säga att jag föddes till bokmal, redan som liten, liten älskade jag böcker. Mina föräldrar läste MYCKET för mig, och jag var som tokig i det! Ibland undrar jag om det lade grunden till att jag älskar böcker som mycket idag. Kanske? Kanske inte? Det hjälper nog också att hela min familj är rikt bevandrade i böckernas värld. När vi for till Mormor och Morfar om somrarna hade vi med kanske 15 böcker som min mormor skulle läsa högt för oss. För, det finns ingen som kan läsa HÖGT såsom min mormor kan :-) Så, inte nog med att hon skulle sköta jordbruket hon skulle läsa för sina barnbarn också.

Så fort jag lärde mig läsa själv så började jag sluka böcker! På skolbibblan fick man låna hem fyra böcker var, minns jag. Det räckte inte, så när bokbussen kom till Blackerbergs Centrum stod jag och min kompis ML där och väntade på att bussen skulle öppna sina dörrar så att vi kunde komma in. ML och jag läste lika mycket, och tyckte om samma sorts böcker. Min syster som är tre år yngre fick ju alltid hänga med oss äldre tjejer, och hon blev också en bokmal. Kanske mycket på grund av oss.
Och som vi läste..Det var Barbro Lindgren, det var Maria Gripe, det var Camilla Gripe, Gunnel Linde, Max Lundgren, Clas-Erik Hellberg mfl mfl...Allt slukades i en hast. Läste också en massa utländska författare, såklart.


Vi läste också Wahlströms böcker, och framför alla andra böcker där så älskade vi Lotta-böckerna mest av alla. När en ny Lotta bok kom ut så var vi först i kön inne på bokhandeln i Blackeberg, sen gick vi hem och läste...
Än idag kan jag fortfarande känna hur det kändes när man låg och läste en Lotta bok. Min mamma brukade fnysa åt Wahlströms böckerna, menade att det inte var någon riktig litteratur och ganska skräpiga böcker (det var ju därför dom aldrig fanns på bibblorna), men vi brydde oss inte utan läste med största nöje.
När jag nu läst om några stycken så märker jag ju hur PRÄKTIGT skrivna böckerna var, och Så oskyldiga.
Jag tror inte att tex Karolina skulle tycka om dom böckerna idag. Det är för gammaldags och en anntför svunnen tid för dagens tjejer.

Än idag kan man säga att jag läser och skriver för mycket. Om en bra bok kommer i min väg så glömmer jag allt annat och bara läser. Huset kan damma igen totalt, jag läser...
Jag är stamkund på Barnes and Noble, älskar att gå omkring och leta böcker bland hyllorna. När jag är i Sverige är det en ren högtidsstund att gå inne på Akadamiebokhandeln inne i Stockholm.

Böcker, skrivande, fotografering, tv-tittande, teckning och lite annat smått och gott...The story of my life...

23 comments:

Petra H said...

Oh, vad kul att se Lotta-böckerna igen (jag har läst båda som du har lagt upp som bilder). Visst är de kanske inte världens bästa litteratur men det var ju inte de enda böckerna man läste som liten..
Jag är också en bokmal och älskar bokaffärer - och brukar även beställa på amazon.co.uk. Hela min familj är precis som din, vi läser alltid en massa - mina föräldrar har två väggar täckta med böcker hemma och har precis inrett ett "bibliotek" (min önskedröm om jag ngnsin kommer att bo i ett stort hus).
Min syster jobbar nu på Bra Böckers Bokförlag - jag är avis! och hon ska till bokmässan i Gbg nu i dagarna - dubbelavis!
Det är därför jag blev så glad när O berättade för nga veckor sedan att han har börjat läsa böcker och att han tom tycker att det är kul (pga bristen på tv i PR och annan underhållning). Han var så stolt när han hade läst ut en bok på 400 sidor på en vecka - han åker till Borders varje helg nu, både för fika (hans favoritord på svenska) och för att kolla på böcker. Jättekul att han har upptäckt min "hobby" tycker jag.

SweFlo said...

Jag har alltid aälskat att läsa och varit en oerhörd bokslukare. Men mitt problem är som ditt, när jag får vantarna på en bra bok måste jag läsa ut den på stört! Så jaghar inte vågat börja beta av min gigatiska hög med svenska pocketböcker jag fick med mig hem i somras, för då slammar väl huset igen totalt! Böckernas värld är oerhört viktig tycker jag, och det gläder mig att min 4-åring visar tecken på att gilla böcker med, även om hon inte kan läsa själv ännu...

Lia said...

Visst lär det nog vara så att de flesta som gillar att blogga/och läsa andras bloggar någonstans i hjärtat gömmer en boknörd=)??
Jag sällar mig till skaran, är en sådan som alltid har slukat allt skrivet, högt som lågt, fult som fint. Sitter ofta på föreläsningarna och roas av det faktum att man på universitetet är så oförstående till varför folk inte gillar att läsa (att det sedan är en hörsal fylld med 167 svensklärare, hahahaha verkar liksom helt ha glömts bort!). Detta med läsning kan ibland bli en klubb för inbördes beundran. Därför är det kul att se att du låter Karolina ta del av din passion. Jag, för min del, fick låna mammas gamla Lottaböcker...och på den vägen är det...=)))
Lia

Lilla B said...

Åh, Lottaböckerna!! Jag köpte också så fort de kom ut.
Och Kittyböckerna och Tvillingdetektiverna.

Desiree said...

Här har du en bokmal till. Läsa böcker är så mysigt. Varje bok lär en nya saker. När jag var liten gillade jag Astrid Lindgren, Enid Blytons Fem-böcker, Maria Gripes böcker. Åh det finns många bra gripande böcker och berättelser.

Vi verkar ha en hel del intressen gemensamt du och jag. Jag gillar som sagt böcker, att skriva, fotografering, tv osv. Fast tecka är jag urusel på så det försöker jag mig inte på.

JaCal said...

Åh, Lotta! Japp - de läste jag också! De finns kvar någon stans i någon kartong på vinden... ja, undrar jag om dottern kommer gilla dem såsom jag gillade dem... haha!

Jag är bokmal - mamma släpade mig till bokbussen så fort jag kunde gå själv och på den vägen har det fortsatt. Vi köpte hus utifrån avstånd till en bokaffär... Fast här i min city har vi bara Borders tyvärr - jag förerar Barnes&Noble faktiskt. Hittar alltid fler böcker på B&N...

Jag undrar jag hur demografin ser ut för de som bloggar... bokmalar, fotografieringsintresse, skriva, TV...

(fast precis som Desiree hoppar jag tecknandet - det är det andra i min familj som står för).

Annika said...

Petra H:
Ingen topplitteratur! nej, men ACK så roliga dom var att läsa. Minns at jag alltid skrattade gott åt Lotta.
MIN dröm är OCKSÅ att en dag få inreda ett bibliotek!!! Den dagen vi flyttar in i hus! Mitt radhus håller på att svämma över av böcker eftersom Peter och Karolina också är bokmalar! VET precis hur mitt bibliotek ska se ut också...LÄNGTAR!!
Samm hos mina fldrar, massor med böcker...OCH hos min Moster!!! Upp i taket på en hel vägg. Love IT!!!
OMG!!! Lyllo syrra du HAR!!! Jag vill också gå på den MÄSSAN!!! Vilken njutning det skulle vara...
Mkt bra att O läser också!!! en dag Petra så har du ditt bibliotek!!

Sweflo:
Hi, hi...då är vi lika! För mig är det så lätt att prioritera bort hushållsarbete. Det är ju så evinnerligt triiiiiist. Bättre så att sitta med en bok ;-) Eller skriva lite, kanske...Ja, jag kan göra listan lååång.
Du har härliga stunder framför dig här framöver när du ska börja beta igenom sverigeböckerna!! Vore kul om du ville skriva lite om dom på bloggen!

Lia:
TROR du har RÄTT!! Dom flesta som bloggar är nog boknördar!! MÅSTE fråga faktiskt! Ska lägga till en fråga i inlägget.
Jag har också svårt att förstå folk som inte tycker om att läsa, men ja...så är det ju vi är olika.
Du är ju lite yngre än jag (tror jag), vad tyckte du om Lotta??? Way too old fashioned? Eller kul?
KRAMIZ!!!


LillaB:
Haha!! Lotta var ju SÅ bra!!! När man väl fått en ny Lottabok i handen så var det kört! Läste också Kitty ibland.

Desiree:
Oh yes. Astrid Lindgren är gjuten! Läste ju alla hennes böcker flera ggr om! Maria Gripe var en fantastisk författare också! Hon skrev så man nästan domnade bort :-)

det är så roligt att vi tycker lika om så mkt :-)
Teckning tycker jag mkt om, men det är ine ofta längre som jag verkligen tar mig TID att sitta ner och verkligen RITA. Tyvärr.
Foto däremot... :-)

Jacal:
Du måste nästan läsa om en Lottabok idag, Jacal! Se vad du tycker. Det är en svunnen värld. Man blir lite sentimental...
Det ÄR så roligt att läsa!!! Så underbart!
Ja, visst är B&N en bra affär!!! Men jag gillar Borders också!
ja, jag undrar också över demografin...Intressant, verkligen!!
Nähe, ingen teckning för dig då :-)

Anonymous said...

Här är ännu en boknörd!
Har en mor som i alla år jobbat i bokhandel( o som i alla år fått gå på bokmässor!!)Jag kommer så väl ihåg hur mkt jag älskade som liten att åka med pappa när han skulle hämta mamma från jobbet. Vi åkte alltid in tidigare så jag kunde få gå runt o bara titta på alla böcker.Det är verkligen vissa saker från ens barndom som etsar sej fast i minnet!!

Anonymous said...

Boknörden ovan var Anette, glömde skriva det! :-)

Annika said...

Anette:
Hi, hi..visste att det var DU!!!!
Minns du när vi satt på lunchen på jobbet på Mossvägen och prickade i vilka böcker vi skulle köpa på årets bokrea!! OOO vad mysigt det var!! Bokrean saknar jag.
Jag minns att du alltid beställde böckerna genom din mammas jobb.
Bokmässan...vad det skulle vara härligt att få vara med om den!!!
KRAM!!!

Anne said...

Vad kul, dina intressen är också mina och alla de sakerna du räknar upp är viktiga för mig också,men precis som JaCal och Desiree så är det där med teckning inte min grej.
Wahlströmsböckerna, oj vad jag minns dem. Precis som du skriver går det att minnas hur det kändes läsa en sån bok.

Jag skulle också vilja inreda ett bibliotekt en vacker dag, vilken dröm. Vet du, bland de saker jag saknar mest från Sverige är faktiskt alla mina böcker. Vi sålde, slänge och gav bort mycket när vi flyttade. Men det jag inte kunde göra mig av med (som t.ex. massor med böcker) lämnades kvar Sverige när vi flyttade och vi hyr nu ett förråd för det. Det är lite ärvda möbler också som förstås tar plats, men mestadels är det faktiskt böcker som tar allt utrymme. Det är ohållbart i längden, det är dyrt och böckerna i sig är ju inte "värda" förrådskostnaden. Men jag kan inte göra mig av med dem!!! Det här funderar jag på titt som tätt, vad jag ska göra med böckerna...
De blir ju ens kompisar ju.

Annika said...

Anne:
Jamen visst är det väl svårt att göra sig av med älskade böcker! Herregud, jag kan inte ens göra mig av med sandiga pocketböcker :-)
Böckerna blir ju liksom en del av en själv! Som du säger...
Ett bibliotek ska jag ha en dag :-) Jag har redan inrett det i mitt huvud. EN DAG!!!
Jag har kvar de flesta av mina böcker hos mina fldrar, eller vänta...numera är många i skäristugan. Tog med mig en del hit också.
det verkar som all älskar att läsa, och ja, igen, det verkar som om vi har många gemensamma intressen....Är så KUL!!!

mintid said...

Nostalgi!!
Lotta hade jag nästan glömt. Man läste Mary lou och Kitty. Vi fem böckerna...får leta fram dom när dottern blivit lite äldre...

Kramis

Mie, Absolut Guldkant said...

Du lyckas ofta göra mig nostalgisk! Så även i dag! Både jag och båda mina föräldrar är bokmalar! Visst är det härligt att sjunka ner i böckernas värld. Fast jag måste erkänna att bloggandet stulit en del tid från bokläsandet. Men man har ju inte mer än 24 h om dygnet;)
Kramar!

veronika said...

Annu en bokmal!! Jag bara alskar att lasa och har alltid gillat att lasa. Minns att min Pappa ofta tog mig till biblioteket och an idag kan jag minnas gladjen och lukten av alla bocker.
Lotta bockerna gillade jag inte, men min syster var tokig i dom. Jag var en hasttjej sa det var hastbocker som gallde.
Annika, minns du forsta sidan i Wahlstromsbockerna att du dar kunde farglagga hur manga WH bocker du hade i din bokhylla.
Alla mina bocker ar kvar, bade fran min barndom och sedan jag blev vuxen. Jag har bocker overallt! I garderoben, garaget mm + att jag har en stor bokhylla med bara bocker inget annat i hyllan.
Jo, det klagas har hemma da jag ar inne i en bra bok..
Jag skulle onska att jag var mer konstnarlig som manga i min slakt, teckna ar jag ratt duktig pa men jag skulle onska att kunna mala i akvarell eller olja, vilken drom!
Blir sa avis pa dom som kan mala.:)

LindaLotta said...

Precis som någon ovanför skrivit, så blir man alldeles nostalgisk.
Åh, vilka högtidsstunder man har haft, och fortfarande har, när man får tag i en bra bok.
Det är en rikdom att få läsa allt bra som skrivs.
Hela källaren var fylld av böcker som jag läst som barn, nändes inte kasta dem.
Men så fick vi källaren full med vatten och trots att jag hängde och ställde dem till tork så möglade dem.
Det var en stor sorg när vi körde till tippen med mina barndomsböcker.
Pappa och Mamma läste alla Svarta Hingsten för mig och Katitzi och Lotta och alla Astrid Lindgrens böcker och...
Sen när jag själv kunde läsa, vilket nog var ganska tidigt, så läste jag om allihop :)

Annika said...

Mintid:
Du får göra det!!! Jag undrar just vad våra barn kommer att tycka om böckerna vi läste? Kommer dom att tycka att böckerna är totalt mosiga.
Risken för det är STOR!
Kram!

Mie:
Ibland är det lite kul med nostalgi! Hi,hi!
Så roligt med böcker, men visst tar bloggandet tid. Sådan tid det tar både att tänka ut ämnen, skriva, renskriva, publicera och sen svara på kommentarer. Det tar verkligen flera timmar per dag. Men KUUUUL är det , skulle inte vilja vara utan det. Böcker så...Dom läses också :-))

Kramar!

Veronika:
Då gillade du Annika böckerna då :-) bla!
VISST mins jag att man kunde måla i röda och gröna ryggar i Wahlströmsböckerna...OCH det gjorde jag också :-) fast, jag hade nästan inga gröna, bara röda.
Jag skulle också vilja kunna måla i akvarell! OCH i olja. blir grön av avund när jag ser hur duktiga vissa personer är!

Lindalotta:
Nämen så otroligt sorgligt med dina böcker i källaren som blev vattenskadade...Förstår att det var en sorgens dag när ni körde dom till tippen. Usch!
Katitzi ja!! ÄLSKADE dom böckerna slukade dom. vad bra dom var!!
Jag är också fena på att läsa om bra böcker. Grundlade det nog i barndomen precis som du :-)

leopardia said...

hehe, köpte faktiskt på mig några lottaböcker på en loppis, senast i somras och har tagit fram de gamla. läst 1, sen började studierna och tiden blev för knapp...

Annika said...

Leopardia:
Försökte lämna kommentar på din blogg, men idag ville det sig ICKE. Blir tokig!! Tyckte det hade varit intressant att få se en bild av bondfrun, tex :-)
Skulle vara intressant att få veta vad du tycker om Lottaböckerna i dagsläget :-)

leopardia said...

jag skrattade faktiskt lite smått när jag läste lottaboken... visst, de är kanske lite gammeldags i språk och historia, men de är ju fortfarande dråpliga och varma...

jag har försökt hitta den där bondmoran. fast, hehe, hon kom tydligen inte så långt enl min källa...

Annika said...

Leopardia:
Jo visst har dom värme! Och man tycker OM Lotta!
De är allt det där supergammeldags med paul som är totalt himla borta idag.
Synd med bondmoran, och så hoppas jag innerligt att jag kommer in på din blogg igen. Dom retar en verkligen på webblogg...Ibland lyckas man ibland lyckas man inte...

Jemayá said...

Vad härligt att bli påmind om en gammal vän - Lotta!! Flera andra gamla godingar dök ju upp i kommentarerna också - Kitty, Svarta Hingsten...åååh! Jag har ännu många Lotta-böcker på kallvinden, kanske som pensionär kan jag läsa dem igen :).

Annika said...

Jemaya:
Lotta var det verkligen att KUL att läsa när man var yngre, och jag har ngra i Skäristugan som jag läst om. Vad ska man säga? Gulligt och präktigt.
Kitty läste jag också. Inte Svarta Hingsten. Mysigt med gamla böcker...