Thursday, September 20, 2007

Bildekaler.

När man är ute och kör bil här, vilket man ju gör flera gånger per dag, kan man inte låta bli att se vad folk har för dekaler på sina bilar.
Ibland är bilarna helt nedlusade med dekaler och man riktigt förstår hur bilägaren vill skrika ut sitt budskap till oss medtrafikanter. Ofta blir man nyfiken och vill läsa allt som står på klisterlapparna.

Själv har jag inte en enda dekal på min Volvo, inte ens ett Sverigemärke. Det måste jag nog skaffa. Det enda jag har är en liten Wunderbaum doftgran som det står "Finland" på, men det är ingen dekal, utan den hänger i backspegeln. Note to self: Skaffa Sverigemärke till Volvon!!!
På Jeepen har jag ett Sverigemärke i form av en älg, och ett klistermärke där det står "OBX". "OBX" märken ser man många av här i Norra Virginia eftersom det är favvis-beachen nummer ett för många. Bokstäverna står för Outer Banks, vilket snabbt förkortas till: OBX. Outer Banks ligger i North Carolina.
Men, det var inte mina dekaler vi skulle prata om nu utan om andras!

Dekalerna är ofta politiska, för er eller emot the Prez, för eller emot abort. The list goes on..
Men ofta ser man en och annan bil som har en dekal där det står "My child is an honor roll student at----Middle School". Ibland kan det också vara för en high school,men oftast är det nog en middle school. Vid några få tillfällen har jag också sett stickers från låg och mellanstadieskolor.
Man undrar VARFÖR dessa föräldrar så till varje PRIS vill visa för omvärlden att just deras avkomma är en HONOR ROLL STUDENT!!!??? Vem bryr sig? Är det meningen att jag ska åka förbi och andäktigt titta på föraren och tänka; Oh, ditt barn är on the HONOR ROLL...Lyckliga DU!!!

Långt innan jag själv fick barn fnös jag åt dessa dekaler, och inte har det blivit bättre med åren. Mina granne Sara som själv har haft alla sina tre flickor på the honor roll på skolan har aldrig, aldrig haft en dekal om det på sin bil. Hon menar att det är helt onödigt, och det är det ju.
Nej, dessa dekaler är verkligen något som smått retar mig i den dagliga trafiken, och något som man ser även på den kortaste resa med bilen. Kära föräldrar, bort med dekalerena, dom flesta av oss bara suckar åt er!

Btw, när jag läser igenom det här inlägget kan man också börja fundera på varför man har dekaler överhuvudtaget? Varför är det bättre att åka omkring med ett sverigemärke, egentligen? Egentligen är det inte så mycket bättre än att åka omkring med en honor-student dekal, eller vilken dekal som helst, när allt kommer omkring.
Fast, fast, fast...Eller...Njeaäää...

Bild från: Makestickers.com

27 comments:

Petra H said...

Vad innebär det egentligen att vara på the honour roll? Att man har höga betyg?
Men jag håller med iaf, oavsett - det är ju bara fånigt att skryta om en sådan sak PÅ SIN BIL av alla ställen!
Det verkar vara väldigt amerikanskt med dekaler. Runt Medelhavsområdet ser man ofta en dekal som ser ut som en mycket enkelt ritad fisk - det är visst symbolen för Jesus.

Fia said...

Haha, jag har ett S-märke fram på bilen och ett litet i bak. Jag har också en blå rund magnet med röd text och ett rött hjärta på där det står "Cold noses, warm hearts" på. Jag har beställt en som det står "If its not a chihuahua, its just another dog" på...fast jag vet inte om jag kommer att sätta den på någon av de bilar vi har nu, jag känakse sätter den på nästa Volvo.

Japp, vi ska nog sälja vår ena Volvo och skaffa en herrgårdsvagn att ha som hundtransportbil. Maken vill hitta en äldre för han tycker de är så coola...jag har försökt få honom att förstå att de är de INTE. Bokstavligen då ACn oftast dör på dem...här i Georgia är det en väldans bra ide att ACn funkar.
Torsdagskram!!

Annika said...

Petra:
OJ, här var det snabba kommanater idag :-)) Har inte ens hunnit lägga upp det på Nyligen och Tjejblogg ännu...KUL med snabba besked tycker jag!!
Just det, The Honor roll är när man har fina betyg, toppskiktet i sin klass. Tror också att man måste vara en bra "Citizen" för att hamna på "rullen".
Visst är det fånigt!! En liten grej som retar mig.
JESUSFISKAR!! JA, stort här också!!!

Fia:
The sticker lady is out and about!! Nä'rå!! jag vill ju också ha S-märken (tror jag iallafall). Åsså kan jag förstå att du vill ha lite gulliga hundmärken!
En Volvo av äldre modell...Precis som du säger så pajjar ju AC:n lätt, och JA!!! Man behöver lugnt AC av stora mått i the DEEP south! Långt in på säsongen också!

KRAM!!!

Mie, Absolut Guldkant said...

Men du, en älg borde du ju ha på din Volvo;)
Vi har gott om tyska turister i våra trakter och de har älgar i alla möjliga storlekar o varianter på sina bilar;)
Fast det där med vilken skola ens barn går på låter för mig helt obegripligt?
Ha det fint o kramar!

Millan said...

Aha jag tankte ocksa fraga vad honour roll student innebar men nu ser jag ju det i kommentarerna. Jatte pinsamt att aka omkring med klistermarken pa bilen som deklarerar hur begavat ens barn ar. Fast det kanske ar var svenska jantelag som gor att vi kanner sa? Hur som helst forstar jag inte meningen med att ha klistermarken pa bilen overhuvudtaget.
Fast det ar klart, ibland hade det varit lagligt att ha en svensk flagga pa bilen. Nar jag kor pa fel sida vagen tex (ja det hander ibland) sa vore det ju bra om de andra forarna fick en forklaring till varfor jag gor sa... ;-)

veronika said...

Nej vi har inga dekaler pa vara Tyska bilar, ar inte patriotisk nar det galler bilar.:)
Men basta dekalen jag sett var haromdagen dar det stod pa en dekal " I love my wife".

veronika said...

Forresten ska jag tillagga att jag valdigt sallan ser dekaler pa bilar har i Kalifornien.

Fia said...

På tal om dessa klisterlappar med "my child is an honor student"..så såg jag en riktigt bra för ett tag sedan (kom ihåg att jag är en stolt matte) där det stod My dog is smarter than your honor student child"...;P

Desiree said...

Håller med om att det är meningslöst att sätta upp deklar med "my child is an honor roll student". Men jag antar att skolan kanske vill få in pengar och därför säljer sådana och det måste ju vara ganska lätt att lura föräldrar till att köpa sådant och sätta upp på sina bilar för att sedan kunna visa upp sig på skolområdet och visa andra föräldrar som de känner att "jag har minsann en unge som är smart".

Det är rätt interessant att observara att politiska dekalar är mycket vanligare här och dessutom mer vågade än vad man är van vid.

Själva har vi satt en dekal med en liten svensk flagga på vår bil. Tänker om vi skulle vara ute och köra och kanske någon annan svensk skulle komma fram och snacka lite för att de inser att vi är svenskar. Lite kontaktsökande har vi alltså satt ut en svenskflagga.

Annika said...

Mie:
Det är verkligen helknäppt!
Men en älg på bilen kan vara lite kul att ha när man bor här, fniss!
Faktiskt, fast det låter helt knäppt.
Kram!


Millan.
Gee! Jag kan verkligen förstå att du skulle behöva en svensk flagga så att folk fattar att här kommer en som är van vid högertrafik. Det måste ha varit JÄTTESVÅRT att vänja sig vid att köra på vänster sida. TUR att man inte har det problemet här åtminstone, hi,hi!

Veronika:
Nej, för egentligen ÄR det ju ganska töntigt att köra omkring med flaggor och s-märken och allt sånt. Varför gör man det egentligen? Ska allt ta och fundera över det...
Lustigt att dekaler är sällsynta ute i CA. Här tycker jag att var och varannan har ngt att säga på bilen.


Fia:
HA! Ha!! Jag har också sett sådana där märken. Dom är bra tycker jag :-)

Annika said...

Desiree:
Jo, nog är det väl så att skolans PTA vill sälja dekalerna, och man vet ju heller inte om barnet i fråga hr tjatat på sina fldrar att köpa?
Nå, det är fånigt ändå! Yuk!

Det där med svenska flaggor på bilen...Jag hade också den tanken, men jag har aldrig träffat ngn som tagit kontakt med mig för den sakens skull, TYVÄRR!! Ibland när man är ute och kör ser man ju andra med svenska flaggor. Alltid kul att kolla in hur dom ser ut. Tror absolut att jag skulle börja prata med personen om jag stod parkerad i närheten.

JaCal said...

Vi har inga dekaler heller. Har visserligen svensk flagga och något annat liknande i en låda - men har aldrig kommit mig för. Jag velar mellan att vilja ha ett svenskt märke och förbli anonym... haha!

Här tycker jag mest det dyker upp klistermärken i valtider - än så länge ganska lungt - men när det blir klart vilka kandidaterna blir - då dyker de upp - dekalerna och skyltarna i trädgårdarna.

KARLAVAGNEN said...

Hej! En svensk kollega till mig var på tjänsteresa i Kalifornien för herrans massa år sedan. Vid ett trafikljus så hamnade han brevid en cabriolet med en mycket tjusig blondin vid ratten. Som sann svensk så tittade han väl lite diskret. Så slog ljuset om och blondinen drar ifrån... På hennes bil stod det "Unless you are Swedish, do not even think about it"... Dessvärre hade han bara en sunkig hyrbil och därför inte en suck att hinna ikapp henne.

Jag har en bildekal som jag köpte för flera år sedan i Florida men aldrig använt där det står "I'm 99% sweetheart and 1% bitch so don't push it"...

Annika said...

Jacal:
Egentligen? Varför ha en sticker? Tar mig en allvarlig funderare nu på att INTE skaffa dekal på volvon. Vi får se...
Ja, i valtider så exploderar det JU!!! Helt otroligt, som du säger då finns det överallt!
Snart är det dags för det , snart, snart...

Karlavagnen:
Välkommen till min blogg! Lustigt sammanträffande, när jag skriver svaret på kommentaren här så lyssnar jag på Karlavagnen på sr.se! Jaja, anyway!!
Den där stickern på din kollegas bil var ju för rolig! ha, ha! En sådan skulle man kanske skaffa? Fniss...
Gillar bildekalen du köpte i Florida också! Kul.

Anne said...

Dekaler är både fjantiga men ändå lite kul läsa. Här vissa också såna där plastflaggor som är monterade på bilen och viftar i vinden. De är väl mer för sportlag och visar jag stöder XX-fotbollslag.
Fjantigt det där med honor rolls. Visste inte vad det var, så nu blev jag upplyst om det också.

Annika said...

Anne:
Jadå, lite kul är dom allt. Ibland får man sig goda skratt!
Såna där flaggor som fladdrar i vinden är en annan grej jag tyckr är töntig! Riktigt töntig.
Jepp, honor rolls får jag snart bekanta mig med själv. Kolla i din lokala tidning, där brukar honor-roll-eleverna vara listade ngra ggr om året!! De'ru!!
Hoppas du känner dig på lite bättre humör nu, vännen. Tänker på ditt inlägg idag.
Kram!!!

londongirl said...

Klart du ska ha ett Sverigemärke på din Volvo! :-) Kramis

Monica said...

Jo du, här i Palo Alto så ser jag dessa honor rolls dekaler till höger och vänster. Häromdagen såg en en bil med FEM av dessa bak på bilen. WHAT? Fem barn som varit honor rolls eller ett barn som varit 5 gånger (jag vet inte ens hur det där funkar, dvs hur ofta man kan få denna utmärkelse...vet du det Annika?) Fult var det iaf med alla dessa dekaler (som ju dessutom i detta fall var identiska)

Jag hade också tänkt att skriva om dessa dekaler för ett tag sedan så jag tog med mig kameran i bilen...inte så lätt att plåta i trafiken kan jag säga (om än i trafik-köer), och föraren framför undrar väl vad man håller på med när man drar upp sin kamera mitt i deras bak ;) Så tror väl jag får göra som du och titta efter parkerade bilar...har sett många roliga dekaler här :)

Och vad gäller Sverigemärke så har jag inget själv men jag tycker alltid att det är kul när jag ser en bil med ett sådant.

Annika said...

Londongirl:
Jo, lite kul är det ju...Vi får se hur jag gör...Kram!

Monica:
Snackade lite med min andra granne idag när vi var ute och gick. Alla hennes tre killar har också varit på honor-roll. Grannen sa att det INTE är svårt att bli en sk honor-roll student. det gäller att ha A och B i betyget, har du det hamnar du i the honor-roll.
Vet inte hur många ggr per år man får utmärkelsen. Kanske fyra? dvs lika många ggr som man får betyg. Måste forska vidare.
Visst 17 är det fånigt!! Tycker jag också!!!

Ja, jag håller med, det är kul när man ser bilar med svenska flaggor på!

Evas blogg said...

Jag tycker också du ska ha en Sverigedekal på din bil. Men att ha en dekal ang. sitt barns duktighet i skolan - låter sjukt tycker jag.

Ida in Québec said...

När vi hade bil så hade jag en liten, liten svensk flagga på bakluckan. Nu är bilen såld till Sebs pappas sambo och hon kör runt med svenska flaggan kvar.

Du förresten. Jag skulle så hemskt, hemskt gärna vilja åka till Outer Banks nästa sommar... men jag har svårt att hitta bra info på nätet. Har du något tips på en websida där man kan boka veckohus? Eller hur har ni gjort när ni åkt dit? Vi har pratat om att hyra ett hus någonstans en vecka nästa sommar - jag, Bailey och Seb samt Sebs föräldrar och några fler. Och jag vill så himla gärna till "stranden"... men det får inte vara för exploaterat, dyrt och helst inte för varmt... Jag antar att vi skulle åka i slutet av maj/början av juni - dvs innan säsongen drar igång.

Är det väldigt dyrt? Och vilket område är bäst? Och när ska man boka för att vara säker på att få plats (är vi redan för sent ute, kanske?)... Miljoner frågor! :)

Lotta said...

I tisdags nar jag var till Tysons sag vi en bil som det stod Orgasm Donor pa. En graharig gammal gubbe bakom ratten.....

Annika said...

Ida:
Coolt att din svärfar nu åker omkring med en svensk flagga på bilen :-)

Ska gärna svara dig på OBX frågorna! Ska se om jag kan hitta mailadress till dig på din blogg. Skriver isåfall mail till dig imorrn! OM ni åker till oBX åk i slutet a maj, då ska vi också dit nämligen!!!!

Lotta:
Hejdu!!! Inte varje dag man ser dig här på bloggen :-)))))
Ha, det var en rolig bumper-sticker tycker jag... ;-)

malou said...

Jamen ett stort S på bilen måste man ju ha - särskilt om man bor i Norge...

Millan said...

Vet du Annika, efter att ha last alla kommentarer har med roliga exempel pa dekaler sa borjar jag andra mig. Det kanske faktiskt ar lite roligt anda :-). Var bil har dessutom ett rejalt skrapmarke pa ena dorren dar jag lyckades backa in i ett garage sa dar skulle det passa bra med en sverigeflagga eller liknande ;-)

Nu later det som om jag ar en varsting i trafiken. Kor pa fel sida av vagen och backar in i garage. Men sa illa ar det inte egentligen!!

Pernilla said...

HAHA!! Ja, ni i USA vill ha ett "S" märke på eran bil.. själv har jag en USA flagga :)
Men visst finns det mycket konstiga dekaler... fattar inte hur man kan vilja åka runt med vissa dekaler på sina bilar.

Kram

Annika said...

Malou:
HEJ igen!! Japp, kan tro att ett stort S märke är bra på bilen i norge ;-)

Millan:
Du har rätt!! Why not, liksom? Nu tycker jag att vi köper varsitt! Och sen sätter vi det självklart med stolthet på bilarna!

Pernilla:
Dekaler är en gåta ibland...
Jahapp, så du vill ha en USA-flagga på bilen!
Go for it, girl!!
Kram!