Wednesday, September 26, 2007

Gamla tv-serier!

Visst är det härligt att ha en tv-serier på dvd-box? Man kan se så många avsnitt på raken som man mäktar med, man kan titta när lusten faller på. Man slipper vänta en hel vecka tills nästa avsnitt visas på TV.
Egentligen tycker jag att det allra roligaste som finns att köpa i dvd väg är just tv-serier.
Just nu håller jag själv på att beta av en riktig svensk klassiker--- Tre Kärlekar. Jag älskade Tre Kärlekar när serien visades på SVT i slutet av 80-talet. Såg vartenda avsnitt med andakt och var väl inte så lite förtjust i Samuel Fröler heller, för den delen.
Nu sitter jag och njuter åt serien igen. Så otroligt BRA den är! Vilka personporträtt som målas upp där. Allt från Ingvar Hirdwalls vresiga farsfigur till Lena T Hansons fina insatts som den varma dottern i familjen Nilsson. Jag njuter verkligen! OCH för att inte tala om njutningen i att följa Göstas (Fröler) och Lillians (Jessica Zandens) kärlek...
Har precis börjat titta på den andra dvd:n i serien, så jag har en del kvar att gotta mig åt, som tur är.
Dessutom är det så intresssant att få ta del av ett Sverige i krigstid och efter krigstid. Jag märker även hur mycket jag har glömt bort av serien. Det är nästan som att se allt på nytt igen. Jag är så glad att jag äger denna dvd-box!


Bild från svt.se

Bild från filmbetyg.nu

En annan serie, mini-serie, som jag älskade i början av 80-talet var Törnfåglarna. Minns att det var en ren högtidsstund att sitta framför TV:n och njuta av denna serie.
För några år sedan köpte jag förstås dvd-boxen för att själv ha serien i min ägo. Och sedan dess har jag sett den två gånger. Detta måste väl ändå vara en av dom bästa mini-serier som någonsin visats? Jag tycker nog att den har allt. Det som inte grep mig på i början/mitten av 80-talet, när jag var tonåring, grep mig nu med kraft istället. Den FÖRBJUDNA kärleken mellan en katolsk präst och den unga, vackra flickan som aldrig fick leva fullt ut, men ändå fick leva ut mer än hos många.
Och snacka om persongalleri här också, allt från den elakaste av elaka till den snällaste av snälla. Ond bråd död vid flera tillfällen. Den vackraste av kärlekssagor speciellt i avsnitt tre när Meggie har åkt iväg till en ö för att vila upp sig efter att hennes make lämnat henne. Fader Ralph de Bricassart letar upp henne på ön...Och ja, the rest is tv-history, så vackert. Sorgen när sonen drunknar i Italien...Och..Ja, och så mycket mer...
Den vackraste och mest gripande av mini-serier.

Vilka tv-serier har gripit er mest?


Bild från nostalgiacental.com

36 comments:

Petra H said...

Jag har aldrig sett Tre kärlekar men däremot Törnfåglarna har jag både sett och läst - andra favorit-tv-serier är Shogun (Richard Chamberlain i båda, eller hur?) och Krigets vindar/Krig och hågkomst med bla Jane Seymour som Nathalie (läste även böckerna) - sådana mastodont tv-serier verkar de inte göra nuförtiden.
En annan modern klassiker är ju annars BBCs Pride and prejudice (den är ju nästan redan gammal, från 1995) med Colin Firth som Mr Darcy - så bra!

Mie, Absolut Guldkant said...

Tre kärlekar tittade jag inte på men Törnfåglarna, åh så jag älskade den serien! Och så förstås Falcon Crest: jag o kompisen satt i studentlyan o kikade på en skrapig svartvivt TV. Det var tider;)
Kramar!

mintid said...

Jag tyckte mycket om Skärgårdsdoktorn.
Saltön var med fin...

Du vet om att du kan se svensk tv på nätet väl ;-)...Just nu går det en serie som heter ensam mamma söker på trean och den är lite små kul. Den finns online med:
http://www.tv3.se/ensammammasoker


Det är kul med bra TV!

Kram

Annika said...

Petra H:
Om du inte sett Tre Kärlekar har du en högtidsstund framför dig! Att njuta av!
Törnfåglarna, mmm....
Yes, Shogun var så BRA!
OCh ja, vi ska inte tala om Pride and Prejudice tv-versionen. SÅ HIMLA BRA!!!!


Mie:
Törnfåglarna tåls att se om så här på "gamla dar". Den är ännu bättre nu, ännu mer gripande.
Yes, 80-tals tv:n var "the days"...Aaahh...
Kram!

Mintid:
Japp, brukar kolla en hel del på svt.se. Fantastsikt! Visste inte att TV3 har samma fina utbud på nätet. Ska kolla. Låter som ngt jag skulle gilla att se, ensam mamma söker...Ska kolla om jag kan få in det här hos mig.

Skärgårdsdoktorn har jg såklart redan på dvd :-). Dock inte Saltön.
Visst är det kul med bra TV.
Kram!

Fia said...

Åh Törnfåglar, jaaa den var bra, han var ju med i Fattiga och Rika också...mmm den var ju väldigt bra också.

Krigets vindar, kanoon serie.

Sedan gillar jag många av de miniseries som är gjorda av Danielle Steeles böcker...jo...snyftare, jag vet, men ibland är det BRA att rensa ur bihålorna. Så det så! Kram!

Fundersam Cecilia said...

Tre Kärlekar gick på TV igen nu i somras.Jag försöker komma på vad för TV serie som har satt sina spår.Saltön är jag förtjust i fast den är ju ganska ny.Men jösses jag kan inte komma på någon mer.Falcon Crest tyckte jag om och långköraren Dallas har jag för mig att jag tyckte om när jag var liten.Jag får nog fundera vidare.Det var ett roligt ämne.

Petra said...

Jag var kär i Didrik från Ebba och Didrik när jag var barn... ;)

Anne said...

Åh, mini-serier. Jag får nästan en tår i ögat bara av att läsa ditt inlägg och namnet Törnfåglarna. Den var ju bara SÅÅÅÅ bra. Jag har inte sett den som vuxen, men jag tror nog jag ska ta och göra det. För precis som du säger så tror jag man kan se saker på lite annorlunda sätt nu, ur lite annan vinkel.
Pride and Prejudice gillar jag också (jag är rätt svag för allt brittiskt).
Håller med dig om att de bästa dvd-köpen är just tv-serier. Filmer kan man hyra. Men tv-serier man gillar kan man ju se om och om igen och vill gärna ha boxen.
Bra julklappstips kom jag på nu, att önska sig nån serie i dvd-box. Hehe, som du märker har jag fått julen på hjärnan...
Ha en riktigt bra onsdag, KRAM!

Desiree said...

Törnfåglarna minns jag också att jag kollade på. Tre kärlekar såg jag nog ett eller två avsnitt av då vi var hemma i sommras. Dallas minns jag att man såg på 80-talet och den var ju så himla populär i Sverige då. Melrose Place och Arkiv X var ju poppis på 90-talet.

veronika said...

Annika, din lyckost!!! Jag bara ÄLSKADE Tre kärlekar! Svt sände de första 8 programmen i våras/somras och oh vad bra den var, så välgjord. Så nu har jag funderat på om jag ska unna mig att köpa Dvd boxen med de resterande 8 programmen eller försöka få någon snäll släktning att ge mig de som en juklapp.:) Har tom mejlat svt och frågat om de har tänkt att sända de resterande 8 programmen, men har inte fått något svar. När köpte du boxen?

Tärnfåglarna gillade jag också, en väldig bra serie. Shogun minns jag också som en bra serie. Sedan var det någon serie som gick som jag tittade på som handlade om att de var ett fåtal överlevande kvar på jorden, minns att jag tyckte den var lite läskig.

Tina said...

Tre kärlekar såg jag inte men törnfåglarna....men jag kommer inte ihåg så mycket av den. JAg har en bekännelse att göra....jag älskade och älskar Science fiction... jag såg alla avsnitt av Månbas Alfa det du Annika :-). Och Star Trek mmmmmmm!

Moster Mjölgumpa said...

Jag har varken sett Törnfåglarna eller Tre Kärlekar. Mona favoriter har nog varit Mot Alla Vindar, Onedinlinjen och en serie som hette "Floden blev mitt liv". Minns ni den?

Annika said...

Fia:
De fattiga och de rika var en REDIGT bra serie. Det var väl också en mini-serie, tror jag. Minns att jag var bra förtjust i Rudy Jordache och beundrade hans tjej (fru??) Julie...AAhhh..kolla vilket minne jag har bara jag blir påmind :-)
Och Fia, visst är det skönt att kunna gråta ut framför en bra film
ibland? I do agree...Min snyftarfilm nummer 1 är nog "Steele Magnolias" du vet Sally Fields utbrott vid graven...Oh help!!
Kram!!


Cecilia:
Ja, det är kul att väcka gamla minne ntill liv...Dallas var ju bara SÅÅÅÅÅÅÅÅ BRA!!!!!!!!!!!!! Undrar hur det gick med filmplanerna till den?
Falcon Crest såg aldrig jag...En kompis kallade den alltid "Maktkamp på farmors häst" :-)


Petra:
Visst var det Johan Widerberg??? Didrik.
jag var nog rätt stor när Ebba och Didrik gick, men jag minns det svagt och jag minns att alla snackade om den!

Anonymous said...

Håller med om "Tre kärlekar".Den var så bra."Törnfåglarna" var jag nog en av få som inte tyckte så mkt om. Jag kanske ska se om den nu? En av mina absoluta fovoritserier var den om familjerna i radhusen med bl.a. Solveig Tärnström.Hette den "Goda grannar"? Den älskade jag och skulle gärna se igen.
Kram från Anette

Annika said...

Anne:
Du bara måste se om Törnfåglarna...När jag var yngre såg jag aldrig djupet, bara det vackra och självklara. Nu ser man så mkt mer, och gråter mer också. Se om den!!! Gör det!!! Den går nog att hyra, annars skulle jag kunna tänka mig att låna ut den till dig. Det är en serie som tar tid att beta sig igenom. Och det är en serie man verkligen tänker på after the fact!!
Absolut, tv-serier är bäst på dvd!! Det är en bra julklapp! Och svt släpper serier hela tiden nu. Det är kul!!!
Pride and Prejudice!!! YESSS!!
KRAM!!
Ps. Imorrn börjar ju Grey's igen, tihi!!! Ska du se Spin-offen ikväll? Den med Addison? Jag tror jag hoppar över den...


Desiree:
Ja, jag var bra förtjust i Melrose. Tror jag hade hunnit flytta till USA då den började visas. var ju fan av 90210 också :-)
Det finns så många bra serier att det inte är klokt!!!

Veronika:
Ja, det måste vara en av svt's bästa ngnsin!! Vilket djup det är i den serien. Har sett ett avsnitt idag.
Jag köpte den på dvd.se. Brukar köpa därifrån.
Vet inte om det är det bästa stället, men det funkar för mig. jag såg ngnstans idag, tror jag, på ngn svensk tidningssite att SVT ska reprisera dom sista 8 avsnitten tidigast i vår. Om jag vore som du skulle jag köpa boxen :-)
Hmmm...Undrar vad det var för tv-serie som handlade om ngra fåtal som blev kvar på jorden?? Inga klockor ringer här...
Ngn annan som vet??

Annika said...

Tina:
Men JEE!!! jag kommer ihåg Månbas Alpha!!! Och jag gillade den också!!! Hi, hi! Undrar hur det skulle kännas att se DEN idag???
Tina, du skulle gilla att bo här...Vi har nämligen sci-fi channel...Fast, den kanske finns hos er också...Det gör den säkert. Allt finns ju numera.

Moster M:
ÅÅÅÅ, Floden blev mitt liv älskade jag!!! ÄLSKADE!!! SÅÅÅ bra den var!!! Minns den där snygge skepparen, och jag minns hur söt jag tyckte att Sigrid Thornton var...Tror jag att hon hette...TACK för att du tog upp den serien. DEN skulle man se igen!!

Annika said...

Anette:
MY FRIEND!!!! Den kollar jag upp med jämna mellanrum på dvd.se om den har kommit ut eller ej!!! Svenska Hjärtan alltså!! NÄR den kommer ska jag köpa hela boxen. Den var så otroligt BRA!!!! Minns du hur vi jämt snackade om den...ÅÅÅÅ, mysigt!!!
KRAMAR!!!!!

Elisabeth said...

Tre kärlekar såg jag i somras, när den (delar av den?) gick i repris, och jag tyckte verkligen om den! Både själva historien och miljöerna (aah, 40-talskläder, 40-talsinredning!) gillade jag verkligen. Var lite roligt att få se Samuel Fröler i den serien också, för för mig har han alltid varit skärgårdsdoktorn. ;D En serie som jag VERKLIGEN tycker om är den danska serien Matador, som utspelar sig på 30- och 40-talen. Verkligen SÅ bra, för man får följa hela utvecklingen, andra världskriget och allt vad det nu är. Jag har nog sett alla avsnitten (och de är många!) minst fyra gånger, haha. Funderar på att köpa den på DVD också. För tillfället är jag HELT inne i en annan dansk serie; Örnen. 21:00 på torsdagar är en högtidsstund för tillfället, för då sänds veckans avsnitt av den serien. :D

Sporty Spice said...

Och jag som inte alls gillade Törnfåglar. Däremot minns jag Tillbaka till Eden, ni vet den där serien från Australien om kvinnan som blir typ uppäten av en krokodil men som överlever och kommer tillbaka och tar ut hämnd. Sen hyrde jag den flera år senare på DVD och oj vad risig och dålig den var. Ibland ska man inte försöka återuppleva gamla minnen ... =). Nu förtiden är det mest SATC, Vänner och Seinfield som snurrar i min DVD.

Annika said...

Elisabeth:
Tre Kärlekar är en enormt bra serie!! Sitter här och baxnar när jag ser den. Fröler är underbar!! Snacka om drömroll! Tycker också miljön är SÅÅ spännande.
Matador missade jag totalt, men har förstått att det är en serie i världsklass.
danskarna är bra på att göra serier.

Petra:
Visst minns jag Tillbaka till Eden!! Den var ju jättebra, minns jag att jag tyckte!!! Visst var det kvinnans man som dumpade henne ute i ödemarken...?
Fast, ja, vissa serier var nog bara bra där ett tag på 80-talet, precis som du fick erfara när du såg om den.
Ack ja, SaTC!!! SÅ bäst!!! Och sen gillar jag också Vänner och Seinfeld, förstås.

Anne said...

Jaaa, svenska hjärtan. Hur kunde jag glömma den kultserien. När/om den kommer på dvd måste jag också ha den boxen. Hehe, bra inlägg Annika. Här får man massor med nostalgiska tv-tips som man glömt!

Tillbaka till Eden som Petra nämner, den minns jag också. Den var de första filmer vi hyrde 1987 då vår familj hade köpt den första videon. Det var tider det...
Vad gullig du är Annika, men jag är räddad!Hittade Törnfåglarna på netflix så kan enkelt få serien därifrån. Jippie!

Private Practice ikväll ja, jag är mycket skeptisk. Provavsnitten i maj var bland det sämsta jag sett... Men jag kommer nog kolla det första avsnittet ikväll, i alla fall första kvarten/halvtimmen och se hur det verkar.
Imorgon är det Grey's. Yes!
Tv-kvällarna är späckade nu. Kollade du bachelor i måndags?
Biggest loser följer jag också, tycker det är riktigt bra.Tv junkie var ordet ;)

Annika said...

Anne:
Fniss, hej igen! Jodå, jag följer biggest Loser och gillar den!! Speciellt gillar jag Jillian!! Japp, jag såg The Bachelor (same old, same old), ikväll gläder jag mig åt Kitchen nightmares med Chef Ramsey. Tror jag hoppar över Addisons serie. Som du säger var ju provavsnittet i våras under all kritik. Tror det var DUMT av henne att hoppa av Grey¨s. Skulle inte förvåna mig om "Private Practise" kommer att läggas ner omågående.

Svenska Hjärtan---KULT!!!!!!!
Och vad bra att du fick tag på Törnfåglarna! Ser fram mot utlåtande...

Kramar!!

Tina said...

JAg tror inte jag ska se Månbas Alpha igen....det finns nog en stor risk att den fantastiska serien inte är så fantastisk :-) JAg behåller mitt minne så som det är :-).

Det finns nog en sci fi kanal här oxå men jag tror inte vi har den...

Pernilla said...

Törnfåglarna är ju verkligen en klassiker. Sen satt man ju som klistrad framför tv:n när det var Dallas!! Man fick ju inte missa ett avsnitt :)

När barnen var små då blev jag fast i massa olika tv-serier. Det var en jobbig period :)
En serie som jag följer nu är Prison Break.. där får man INTE missa ett avsnitt!! Det är den bästa serien jag sett på länge.
Kram

Annika said...

Tina:
Jo, det är nog bäst att göra det. Månbasen skulle nog kännas lite "Cheesy" om man såg den nu :-)
Precis, jag trodde väl att sci-fi channel finns därhemma också. jag tittar aldrig på den, men tänk om dom ngn sen natt visar "Månbas Alpha" :-))

Pernilla:
Törnfåglarna är en klassiker! Underbar sådan! Och Dallas----JAAA!!!!
Vet du, jag ser inte Prison Break, men Peter älskar den. Förstår att jag har missat ngt bra.

Kram!

Mors Deka said...

Har inte sett Tre kärlekar. Törnfåglarna var bra, men jag hakar på Moster Mjölgumpa... Mot alla vindar, Floden blev mitt liv och Onedinlinjen har nog fastnat hårdast i mitt minne. KRAMEN!

Annika said...

Mors Deka:
Välkommen till min blogg!! Mot alla vindar var bra. Kan höra signaturmelodin i mit huvud...
Floden blev mitt liv...JÄTTEBRA!! Ondelinlinjen såg aldrig jag, men signaturen var mäktig.
Kram! Nu ska jag kolla in din blogg!

leopardia said...

nån gång ska jag köpa rapport till himlen, men det är ju svårt att säga serier som gripit en... satc är ju min givna favorit, men jag vet inte om man blir så tagen just, det är ju mer en religion... anne på grönkulla var en fin serie... jag har svårt för richard chamberlain, hur han nu stavar, så jag vet inte om jag gillar törnfåglarna egentligen. lace var lite rolig att se, men tagen, njae... tre kärlekar gillade jag som 17 när den gick, men jag tror inte att jag skulle orka se om den... jag kommer inte heller ihåg den där, aaah, vad hette den nu då, Hans skor är för stora och hans mössa för trång, hans byxor för smala och hans rock är för lång,
men det gör det samma för han är min soldat, någonstans i Sverige., jag kommer bara ihåg att jag såg den och själva låten...

Annika said...

Leopardia:
Hette inte serien "Någonstans i Sverige" ??? janne loffe carlsson, eller hur? Jag tyckte också den var bra, minns jag.
SaTC är helt underbar, vad kan man säga? Det är bara att kolla ett avsnitt, vilket som helst ur boxen, och man har kul! Och snart kommer filmen!!!

Evas blogg said...

"Six feet under", the one and only! Klart bästa serie jag sett.

Annika said...

Eva:
Och den började jag aldrig följa, fastän jag har HBO. Inte klokt. jag har hört andra prisa den också!

Millan said...

Ah ja Tre Karlekar var ju en suveran serie!! Jag tror att den gick i repris pa TV nar jag var hemma i somras...
Jag kommer inte pa en enda serie just nu, forutom de vanliga Sex in the City, Vanner osv men jag ar sugen pa att kopa nagot svenskt att ha har sa Tre Karlekar kanske inte ar en dum ide..

Annika said...

Millan:
KÖP DEN!! Den är så värd sitt pris!! Fantastisk släktkrönika och kärlekshistoria! Helt underbar!!! Sveriges bästa skådiselit!!

JaCal said...

Tre Kärlekar såg jag också - och Skärgårdsdoktorn - den gillade jag nog lite bättre. Men minns att jag satt bänkad framför Tre Kärlekar. Köpte Saltön i somras - men har inte hunnit se - har läst alla böckerna. Sen gillade jag den där danska.. vad hette den... Matador??

Törnfåglarna har jag sett flera gånger OCH läst boken flera gånger... så mycket "ungdomsminnen" med den serien!

När kommer Varuhuset på dvd?? Haha!

Saltistjejen said...

Å jag bara älskade Tre Kärlekar!!!!
Törnfåglarna minns jag också såklart, men då var jag mycket yngre. Minns att mamma läste boken också, och sedan läste jag också den.

Men Tre Kärlekar tycker jag är smått fantastisk! Sådana otroliga personporträtt. Men jag tycker väldigt mycket om nästan allt jag sett av det som Lars Molin gjorde, som t ex "Potatishandlaren" och "Den tatuerade änkan". Det var så otroligt sorgligt när han gick bort. För han hade verkligen ett sätt att fånga den "vanliga lilla människans" tankar och funderingar.

Annika said...

Jacal:
ja, man kan ju bli lite smått kär i Samuel Fröler i både Tre Kärlekar och i Skärgårdsdoktorn!!! Mmmm... ;-)
Skärgårdsdoktorn är en sådan mysig serie!!! Och vacker!
Saltön stod jag och höll i i somras men det blev aldrig av att jag köpte.
Matador har jag aldrig sett, men jag vet ju att det var en serie som var fantastisk.

Precis, när kommer "Varuhuset" ut som dvd-box?? Och "Rederiet"---HA, ha :-D

Saltis:
Se om Törnfåglarna nu, jag lovar du kommer se den med helt nya ögon. Så bra är den!

Tre Kärlekar är ett mästerverk! Det är en ren njutning att se, tycker jag.
Och ja, jag kan bara hålla med dig om Lars Molin. Han var genial! Tänk att kunna ta fram sådana personer som han gjorde!
Jag är så glad att jag har Tre Kärlekar i min ägo!
Skulle gärna ha hans andra filmer också!