Monday, September 10, 2007

September i min trädgård (nåja, täppa)

Sommaren ger sig inte, nej inte ett tum. Den vill bara fortsätta dag ut och dag in med hett och fuktigt väder. Lägg därtill en enorm torka så har ni en ganska bra bild av sommaren 2007. På den amerikanska östkusten, alltså.
Själv går jag och drömmer om kyligare dagar med hög, klar luft och kanske 15 grader.
Men, se det går inte att uppbringa, inte ännu iallafall.

Så, alltså måste jag vattna min lilla täppa iallafall en gång om dagen, ibland två. Det torkar ut så fort.
När man vattnar flyger allsköns insekter upp från blommor och blad, allt från myggor till stora "Carpenter bees" och gräshoppor. Jag är inte direkt någon insektsvän så jag hoppar till varenda gång något flyger emot mig. Häromdagen satt jag ute och läste, och rätt vad det var så tittade jag upp och tyckte mig sen en stor fjäril. Tittade till igen...Ingen fjäril, däremot en kolibri fågel!!! Det kändes så exotiskt. Jag har sett kolibris förr, och blir lika glad varje gång! Dom får gärna komma till mig!

Måndag igen...Power walk väntar, och i eftermiddag drar höstens första aktivitet igång för Karolina, nämligen jazzdansen. Eftersom det nu är höst i kalendern, kan det då inte få bli höst på rikigt också...Snälla....


En förvånad Praying Mantis hoppar upp och undrar vad som pågår...Blommorna dricker tacksamt upp vattnet. Mer! Mer!!
Mera, vatten, mer!!! Det är så varmt!


Rosor sedda lite grann från nedan.Varje morgon är stora delar av täppan, inklusive min bänk, täckt av blommande "Morning glories" eller "Blomman för dagen" som den heter därhemma. Vackra, tyvärr sprider den sig gärna vart den än kommer åt.Morning Glory

Ha en fin måndag!

24 comments:

Petra H said...

Det var länge sedan jag såg en blomma-för-dagen!! Vad mysigt med en egen täppa, blir lite avundsjuk men jag bor sedan igår och två veckor framöver i en lägenhet med stor trädgård. Jag hade hoppats på fina höstkvällar med kanske ett glas vin på uteplatsen och en lite tjockare tröja - men nix, det regnar och är grått...
Den enda nackdelen med den nya, tillfälliga bostaden är att mina värdar inte har hunnit skaffa internetuppkoppling (de flyttade in för en vecka sedan) och grannarna verkar inte ha trådlösa nätverk... grr, inget bloggande på kvällarna :-(

Evas blogg said...

Tänk om vi kunde få lite av er höst! Här har det varit kyligt sedan mitten av augusti. Soomaren försvann så snabbt och det kändes snopet. Visst är det kul med egen täppa? Vi har ju vår i stugan och utan den skulle sommar och höst kännas tråkig.

Hannele said...

Kul rosbild.

Fia said...

Åh, vad vackra de blå blommorna är. Nästa år ska jag sätta sådan nere vid brevlådan så de kan få blanda sig med min vildvuxna jasmine där, eller kan jag sätta dem redan nnu tror du? Måndagskram!

Annika said...

Petra:
Blomman för dagen är vacker, men sprider sig som pesten!
Återigen så trist det är att ni har det så kallt och dant i norra Europa nu. Inte roligt...Unnar dig så ngra fina kvällar med gott rödvin på uteplatsen!
FAST, snart anländer du PR!! Och då får du värmen!!
ÄNNU värre än kylan är att du inte har internet uppkoppling...SÅ "sugigt"...
Hoppas ändå att du kan nästla dig in på ngns trådlösa!!!

Eva:
Jag skulle med nöje sända över lite hetta till er!!! Och du kan sända över lite svalare väder! Vi byter lite...
Min täppa är så liten, mer som än plätt. Längtar tills den dag jag har en större trädgård.

Hannele:
Ja, den blev lite annorlunda :-)


Fia:
Njeaaeeäää...vet inte. Jag satte nog min en vår, tror jag. Den sprider sig som attans, så var försiktig. Revorna har nästan kvävt min Clematis.
Men visst är den vacker när den blommar ngra fattiga timmar varje morgon innan den blygt går och lägger sig igen :-)
KRAM!!!

Anne said...

Så fin blomma! Jag blir mer och mer intresserad av blommor (haha, håller man på att bli tant då trädgårdsintresset plötsligt tar fart). Jag gillar inte heller insekter. Huu. Kolibris har jag aldrig sett, men skulle gärna se några på riktigt. Exotiska fåglar.

Annika said...

Anne:
TACK! Japp, lite tantvarning kanske :-))) ha, ha...
Nej, blommor är roligt! Och jag har det med mig från barnsben eftersom min pappa är trädgårdsmästare och alltid har haft så fina odlingar och planteringar. Jag är inte i närheten av hans kunnande.
NÄ, insekter är grymt otäcka...Det är ngt av det jag tycker är otäckt med att bo här...Alla konstiga kryp...

Anne-Marie said...

Saknar verkligen en egen täppa. Har man vuxit upp med en härlig trädgård (inte slottsträdård, men ändå) sitter det i. Här är också otroligt torrt. Jorden börjar nästan förvandlas till sand. Jag blir gärna tant om jag hade något att påta i. :)

Annika said...

A-M:
Ha, ha...Ja på slottet mina första 7 år, sen i lgh, men med en koloniträdgård på sidan om. Sen blev det kolonistuga med fantastisk trädgård, för mina fldrar. OCH visst är det väl härligt med en härlig trädgård. Jag kallar mig också gärna tant isåfall :-)

Bloggblad said...

Å, här är det ruggigt och fuktigt och grått och trist... blä. Jag har hellre kvardröjd sommar.

Fast... jag minns en höst för ett par år sen, när det var olidligt varmt flera veckor i sträck. Då längtade t.o.m. jag efter en klar och kall dag.

Humlan said...

Så fantastiskt med kolibri! Dom skulle jag också vilja se. Fast jag kan förstå att du börjar längta efter lite svalare väder. Fina höstdagar är härligt, men de grå-regniga dagar som vi har här.. dom kan man gärna vara utan.

leopardia said...

ah, be mig inte vattna din trädgård... en praying mantis och du skulle få väcka mig med sangria... hehe... kram på dig!

Annika said...

Bloggblad:
Jodå, jag kan förstå att ni därhemma kan känna så efter den fattiga sommaren när det knappt blev sommar.
Här blir det dock lite "over load".

Humlan:
Alltså det här låter sjukt, men jag avundas er lite, tro't eller ej.
Ja, Kolibrier är så FINA!! Fascinernade verkligen!

Leopardia:
Då ska jag se till att ladda upp med Sangria om du kommer över hit sommartid ngn ggn...ha, ha!
Kramar!!

Anne said...

Ny bild, den var väl inte uppe tidigare....?
Vilken underbar höstbild i alla fall! Perfekt för din blogg. Jättefin! Så vackert med alla färger som speglar sig i vattnet.
Bra förändring!

Tina said...

Fin gräshoppa! Klickade på bilden, han ser ut som en vandrande pånne :-)!

Här hos mig blir inte blomman för dagen så vild! Den orkar inte riktigt med blåsten och det kyligare klimatet. När vi var i Mexico så såg vi den växa vilt i väggrenen! Häftigt :-)

veronika said...

Vilka fina bilder pa dina blommor !! Morning Gloria ar en favorit hos mig och dottern. I ar har jag sjalv varit valdigt lat pa att pyssla i min tappa...sa nu ser det ut som en overvaxt djungel.:)
Bor ni nara den fina sjon som du har som logo?
Blir sa avundsjuk pa dina svenska kraftpartyn! Jag vill ocksa vara med !:)
Ps. Du var jattefin i din tunika som jag gillade skarpt och de fina skorna och leggings till det blev pricken over i;et!

Mie, Absolut Guldkant said...

Åh vad fint du har det! Fast jag förstår att du saknar höstvädret lite nu... även om dagens väder varit sååå trist:( Det behöver ju inte regna hela dagen!
Vad fint du gjort i bloggen med bilden! Vart är det nånstans?
Kram

Malde said...

Det blir tjatigt, men jag gillar dina vackra bilder! Här blir inte Blomman för dagen så vild, man måste så den varje vår om man vill ha den.

Har läst ikapp mig, du har verkligen satt fart med bloggandet sedan du kom hem ordentligt!

Appropå gåstavar, så går jag fortare och mer energiskt med stavarna än utan (utan dem går jag som en gammal gumma :-()

Kram!

Desiree said...

Härlig trädgård och jättefina blommor du har. Jag håller med dig vad gäller hetta och torka. Vi har det precis så här också. Det gäller verkligen att vattna för att få något att överleva. Vi har fotfarande temperaturer över 30 grader.

Ps. Snygg blogg headern blev med bilden.

Annika said...

Anne:
Bilden tog jag under min foto-prommis i höstas. Det är lake Therrou här i södra Reston, ca 2 km från mitt hus. Jag går förbi den varje dag på min prommis.
Fick till det på Photoshop som jag har på datorn i källaren (en dator jag ALDRIG använder) måste ladda ner photoshop på den här datorn också!!! Så roligt att du tycker om den. Nu kör vi den fram till jul ;-)

Tina:
En praying mantis är ofta ill-grön och blir ca 10-14 cm lång. Peters favvis insekt, fö!! Tro't eller ej!!
Blomman för dagen sprider sig väldeliga här. Jag har problem med den...Måste gräva upp lite rötter i höst.


Veronika:
´Morning Glory ÄR fin! Den finns i många färger också. Men den tar över så förbenat och kväver andra växter.
Japp, sjön ligger nära mig. Går förbi den varje dag på min prommis. Älskar den!!!! Skulle så gärna på vid en sjö själv! Eller ett hav, förstås...
Ja, tänk så kul om du kune ha varit med på kräftskivan i lördags!
Men jag hoppas att du och Jacal ska ses snart!!!
Kul att du gillade tunikan och leggingsen! Nu törs jag nog gå ut i dem igen :-) (lite feg sådär är jag ju, hi, hi!!)

Mie:
Nej, jag förstår att du tycker det låter vrickat att jag saknar dagar som era. Men ibland gör jag det!!! LIITE kyla vill jag ha, och det får gärna regna en hel dag eller två, men inte i veckor. Det är ju skräcken i Sverige, jag vet...
Sjön är precis i närheten av där jag bor. Går där varje dag!!
Kram!!!

Malde:
OCH jag har varit hos dig och kan inte kommentera.. FATTAR det inte. Det har ju gått så bra förr, men nu ska det visst strula järnet igen. SÅÅÅ trist. Försökte lämna kommentar på en anna blogg.se blogg idag...Lönlöst. SÅÅ trist.
Japp, ska nog skaffa stavar iallafall...Det tror jag...
Kram!

Desiree:
Visst börjar torkan och hettan gå en på nerverna? Det är som om hela kroppen skriker efter regn. Som om man själv blir uttorkad på kuppen.
TACK, vad KUL att du tyckr om min header. Det var ju lätt gjort i Photoshop det där!!!

Millan said...

Vilken kanonharlig bild du har pa hemsidan nu! Och harliga bilder pa dina tradgardsvaxter och blommor. Jag maste saga att jag onskar att jag hade grona fingrar men har det inte. Inte annu i alla fall. Man kanske kan lara sig?

Annika said...

Millan:
TACK!! Jag tycker mkt om den bilden. Men det var först igår som jag behandlade den i photoshop och lade in den i "headern". Lätt, lätt!!!
JA, jag tror absolut att man kan lära sig att få gröna fingrar!!

Keith said...

Beautiful flowers! Looks like your garden is now invading the furniture. Nice shot of the praying mantis.

Annika said...

Keith:
Thanks! Yes, the Morning Glory is taking over the bench :-)
But that is OK!!!