Wednesday, November 15, 2023

Lurad




Hej och godmorgon!


Onsdag, jag tror att förkylningen är lite bättre idag.
Men dra mig baklänges så seg denna åkomma är.
Tycker mig märka att jag har fått förkylningsastma också. Mina luftrör väser och piper när jag ligger ner och bara det ljudet hindrar mig från att sova. Jag har lidit av allergisk astma (mina allergier har blivit så mycket bättre) förr om vårar och somrar. Hössnuva och andra säsongsallergier försvann sedan jag fyllt 40, tack för det!
Jag har inhalatorer här hemma, och tack och lov för dem ändå. De ger mig lite lättnad under natten iallafall. Tycker inte att jag har märkt av denna förkylningsastma direkt under tidigare förkylningar. Men nu så, nu ska jag få veta att jag lever …



Nu ska jag sluta gnälla.
Punkt.


I förra veckan skrev jag om hur någon hackat sig in på mitt Visa-kort.
Det hela klarades upp, och nu har mitt nya kort kommit, skönt.
Samma dag som jag var med om detta drabbades min moster i Stockholm av något liknande, fastän sju gånger värre …
När jag sedan berättade om det som drabbat moster för mina svenska kompisar visade det sig att de kände till detta sedan tidigare. Lottas mamma hade drabbats av samma sak som min moster.


Det började med att någon ringde på min mosters fasta telefon. Denne någon sa sig ringa från ett stort inkassobolag. Hon påstod att min moster hade skulder hos Elgiganten som skulle betalas tillbaka nu. På en gång.
Nej, sa min moster, jag har inga skulder där. Min moster har nyligen köpt en iPhone och en TV via Elgiganten, men allt betalades i fullo i affären.
Kvinnan från “inkassobolaget” stod på sig och sa att så ICKE var fallet. Moster var skyldig en stor summa pengar, så det så. OCH nu på stört skulle den summan betalas.
“Inkassokvinnan” skulle nu koppla moster vidare till “SEB-säkerhetsavdelning.” Moster blev kopplad dit utan att kunna hejda det hela. Där fick hon tala med en man, som hon sa helt förvred skallen på henne. Hon blev så förvirrad och så paff över hans svada och hon bara kunde hänga med i hälften av vad som sas. Moster sa att samtalet med denna man på “SEB” pågick i över en timmes tid.
Till sist sa mannen på andra sidan att ett bud var på väg för att hämta min mosters bankkort och att detta bud skulle föra kortet till polisen …


I samma ögonblick kom min mosters man hem, och han fattade faran på en gång. Han sa att moster skulle lägga på direkt. Det gjorde hon också, la på.
Sedan ringde de till SEB och där fick de ju direkt veta att det var ett bedrägeri. Eftersom min moster redan lämnat ifrån sig kortuppgiferna kunde man se att ett uttag gjorts, på 22 kronor!
Kortet spärrades direkt.
Precis som man sa till mig då jag drabbades sa de även på SEB att bedragare ofta börjar med små summor för att sedan göra det allt större. Slutet gott allting gott. 
Men på kvällen fick moster besök av polisen eftersom hon anmält detta. Vad jag vet i dagsläget har inget nytt sagts om det fallet. Det är bara ett bland tusentals andra bedrägerier.





Bild från Veridian Credit Union.


Moster var så arg på sig själv, hon fattade inte att hon varit så dum och lättrogen. 
Jag sa att hon inte skulle ta det så hårt som hon gjorde. De går ju in för att lura äldre, de har en taktik. För dem är en 82-årig kvinna ett lätt byte. De lyckades ju nästan också. Men bara nästan.
Moster kunde inte förstå att hon inte reagerat starkare när “SEB-säkerthetsavdelning” sa att de skulle skicka bud och ta hennes kort till polisen. Men vad jag förstår så kan dessa bedragare helt kollra bort ens tankar.


Som sagt, detta måste vara ett välkänt grepp, inkasso, Elgiganten och sen koppla till  “bankens säkerhetsavdelning”.
Lottas mamma lät sig inte luras, men det var bara för att hon dagarna innan blivit varnad av sitt vuxna barnbarn. Barnbarnet hade då hjälpt en gemensam bekant där det gått lika långt som det gjorde för min moster.





Bild från Twintel.


Någon av er som hört talas om detta?


Bedragarna blir allt mer förfinade i det de gör, e-mailen blir allt svårare att tyda. Kommer de från en äkta källa? Eller är det något lurt?
Jag brukar alltid klicka fram emailadressen hos avsändaren och där får man ofta nog svaret—fejk. Jag svarar heller inte på nummer jag inte känner igen, tänker att om det är något får de lämna meddelande. Det gäller att vara misstänksam mot allt, hela tiden.


Nu ska jag avsluta dagens text.
Ha en fin och bra onsdag! Stay safe!

23 comments:

Äventyret framtiden said...

Fy bubblan för de där samvetslösa skitstövlarna, bedragarna. De är skickliga på att få till det också.
Jag har varit ut för en liknande sak då vi hade företag. Och gick nästan på det, snudd på att jag gjorde det men kom på att något inte stämde alls, kände det i ryggraden och fick ordning på det med polisens hjälp. Får nog skriva om det i ett inlägg. Men som sagt, de är skickliga. Jag tänkte direkt på dem när jag läste ditt inlägg.

Skönt att du känner dig bättre igen Annika!

Ha en skön dag på andra sidan Atlanten.
Kramar!

Yvonne said...

Skönt du känner dig lite bättre, men räkna med att det tar tid innan orken är tillbaka och hostan ger med sig. Jag hade ju också sånt där pip i bröstet, kom efter hostattacken och gjorde det omöjligt att sova av det.

Men så förfärligt det din moster råkade ut för och tur de inte hann längre. Förstår de hotar med polis för alla i den åldern har väldigt stor respekt för polisen. Tur att de inte hann få ut mer än 22 kr. De där bedragarna har ingen som helst samvete och respekt för andra människor. Usch och Fy!

Jag svarar heller aldrig om det är okänt nr, kollar upp på Hitta.se vem som ringt och sen spärrar jag numret. Tyvärr har de ju flera nr att tillgå, men bara att spärra eftersom.

Ha en så bra onsdag du kan och ett lass kryakramar kommer här

Anna i Portugal said...

Det är verkligen vidrigt hur folk lurar, allt för pengar. Jag fattar inte. Jag har engångskontokort som jag använder för alla digitala köp. Hoppas du snart är bra igen. Jag har också astma när jag blir allergisk och när jag blir sjuk så puffar jag alltid i förebyggande syfte. Kram

Anonymous said...

Min svärfar råkade ut för exakt samma sak nu i somras, ett samtal från Elgigianten där de uppgav att någon köpt en dator på kredit och uppgett hans företag. Han skulle även bli kopplad till sin banks säkerhetsavdelning för att försöka hindra detta. Personen som ringde hjälpte givetvis snällt med att koppla till deras bank, men tydligen var det samma röst igen som svarade på säkerhetsavdelningen.
Min svärfar som är äldre blev givetvis orolig och vill göra rätt för sig, men han kollade med oss yngre som snabbt kunde checka att detta bara var en scam. Såg till att han blockade den uppringande personens nummer på hans mobil. Så trist att man utnyttjar speciellt äldre på detta. Tur att det gick bra för din moster.

Krya på dig!

Linda Borås

Humlan said...

Skönt att höra att förkylningen går åt rätt håll, det är så himla trist att vara förkyld även om man vet att det går över så småningom.

Otäckt med dessa lurendrejerier! Det tråkiga är ju att fast man tycker att man brukar vara försiktig och misstänksam så kan man bli lurad för de har blivit så skickliga. Jag blir så arg att de dessutom ger sig på äldre människor, det är så lågt!
Jag är tvungen att svara på okända samtal, jag har en äldre pappa som kan råka ut för saker och jag har själv sjukvårdskontakter som kan ringa upp, det är inte alltid de lämnar ett meddelande och många gånger så kan de inte svara om man ringer upp dem, så jag får helt enkelt lov att svara och vara misstänksam om jag inte vet vem det är.

Fortsätt att krya på dig och ha en bra dag!

Kramar!

Anonymous said...

Skönt att du mår bättre, Annika! Du får ta det lugnt, dricka mycket…stay hydrated!
Vidrigt hur folk luras och bedrar. De är skickliga och psykologiskt skolade. Bäst att lägga på på direkten eller inte svara alls.
Kramar, Lisa

Anonymous said...

Hittade just på SVT:

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/fler-aldre-luras-av-bedragare

Kram, Lisa

Dr Jo said...

Hejsan,

Skönt att du mår bättre, hejja hejja!
Alltså av alla dessa bedrägerier. Jag har hört och sett liknande historier och tycker det är så hemskt när det är så systematiskt, och givetvis siktar på äldre människor.

Den bedrägeriform som jag har hört en del om är när man hyr ut lägenheter till flera personer. En otrolig historia var när min kompis som skulle flytta så arrangerade hon en visning på sin egen lägenhet (hyres) där andra personer kom och tittade. En person såg väldigt ledsen ut och hon frågade om han var okej. Nej han hade blivit bedragen på en lägenhet, när han kom och skulle flytta in så var det flera personer där som också skulle flytta in i samma lägenhet och i lägenheten så var det någon som verkligen var skriven där och inte alls skulle flytta. Och det sjuka i denna historien är att även min vän skulle flytta in i samma lägenhet. Det var över 15 pers som skulle flytta in och där och samtliga hade redan betalat deposition/depositioner. Helt otroligt. Och när dom skulle polisanmäla honom så var responsen från polisen att han var välkänd men dom kommer inte åt honom. Också helt otroligt.

Ett annat roligt youtube clip är en person (väldigt it kunnig person) som "bråkar med" scammare. Detta är ett call centre i indien som ringer till folk i usa och scammar på något sätt med deras pension. Iaf så lyckades han hacka sig in i call centrets kamerasystem och även itsystem och kunde använda deras riktiga namn i samtalet. Väldigt underhållande att se. Men tyvärr ingen som ställs till rätta. Det är ju lite bedrägeri av en annan kategori, men ändå otroligt uträknat.

Men en lång historia lång, jag förstår inte hur man orkar hålla på med sånt där. Kan dom verkligen sova gott om nätterna? Nej jag hoppas verkligen inte det. Verkligen tur ni hade att inga större pengar drogs.

Kramar Johanna

Annika said...

Karin:
Ja jag blev så förbannad då jag hörde om det. Det drar sig inte för att göra vad som helst. Lura en äldre person. OCH kollra bort dem helt.
Exakt Karin, nu är de så förfinade att det nästan blir en konst att avslöja dem. Vilken TUR att det ordnade upp sig för er på Pettas med det hela.
Det var samma upplägg för dig alltså, inkasso, skulder och koppling till bank.

Ja, skriv gärna om det du med!!

Tack Karin, de är verkligen sååå mkt bättre idag.

Kram från en som ska fortsätta med julen idag!

Annika said...

Yvonne:
MKT bättre idag, men trött och snuvig är jag. Energin inte på topp alls.
Ska försöka pynta lite. MEN det är på bättringsvägen. Kan tro att det kommer ta ett bra tag innan jag känner mig 100 igen. Ja pipen i luftrören stör mig sååååå, bättre nu det med. Men USCH!!

Ja jag vet, de skyr inga medel de som går in för att luras.
Hur har man mage att lura en spm är äldre? Det finns liksom inga som helst spärrar, och det finns noll samvete.
Hur funkar dessa människor? Mår de bra när de har lurat en äldre person på deras besparingar? Mår de bra då de kan tömma en äldre persons konto?
USCH och FY!!

Nej, svara aldrig på okänt nummer. OM de är ngt så lämnar de meddelande.
Samma med mail, klicka aldrig på länkar eller svara.

TACK kära Yvonne, idag är det så mkt bättre och natten var BRA. Hostan håller på att lugna sig.

Annika said...

Anna:
DET är så hemskt.
Hur kan de? Absolut noll och inget samvete.
Tack Anna, idag är det mkt bättre.
Min astma kommer så sällan numera. Men min inhalator har kommer väl till pass dessa dagar. TACK och lov för dem!!
Kramar!!

Annika said...

Linda:
VARMT välkommen hit.

TACK för att du berättar detta!! Ska be att min moster sedan läser din kommentar. Hon är rätt knäckt av detta, alltså hur hon lät sig luras.
Moster sa att den man hon sedan pratade med på "SEB" totalt kollrade bort henne, totalt. Hon blev så förvirrad.
Så förvirrad att hon tom gick med på att lämna sina uppgifter etc.
Så vidriga bedragarna är, noll och inget samvete.
De riktar in sig på äldre.
Vilken tur att det gick bra för din svärfar också!

Tack Linda, det känns mkt bättre idag.

Välkommen tillbaka!

Annika said...

Humlan:
Tack, det är mkt bättre nu. Hostan har gett med sig ganska rejält. Hade en bra natt. Snuvig och "det luktar förkylning" i hela huvudet ännu. Men jag är på bättringsvägen.
Skönt.

Yes, så är det.
DE
r så skickliga på att luras. De skyr inga medel alls. Moster är ju så kvick, smart och vital också, men hon föll för det. Hon lider så av det nu, men jag har sagt att det ska hon inte göra. Det händer hela tiden. Men svara på okända nummer bör hon inte göra.
Ja de ger sig på de äldre. De har inga problem med att ta för sig av ngns livsbesparing, eller tömma en gammal människas konto. Fattar inte hur dessa personer är funtade, de har verkligen inget samvete och ingen medkänsla.
Satan vad arg jag blir.

SÅ är det ju, som med dig, du måste svara på okända samtal eftersom du har din gamla pappa. Samma med äldre, de får ju samtal från sjukvården titt som tätt. Det står ju aldrig att ett samtal kommer från KS eller från vårdcentralen etc etc. det är bara ett nummer. Så ja, det är komplicerat.
Du har rätt, det är inte lika självklart att en äldre inte ska svara på okända nummer. Så väldigt sant.

Tack snälla Humlan, det är så mkt bättre ställt med mig idag.
Stora kramar!!

Annika said...

Lisa:
TACK, så mkt bättre idag.

Så är det, dessa bedragare vet exakt vad de gör. De vet hur de ska lura en äldre.
Blir så arg. De har verkligen noll och inget samvete.

Kramar!

Annika said...

Lisa.
TACK!! SKA kolla!!!

Annika said...

Dr Jo:
TACK!
SÅÅÅ mkt bättre idag. Det finns alltså hopp!
:-)

Ja, just att det är så tillspetsat mot äldre ...
Det finns inget samvete alls där.

Men du, vilken historia med lgh!!
TROR att jag hört om det förr.
Så sanslöst. Alltså återigen, hur är nu dessa bedragare funtade? Just att inget samvete finns. Inget.
Tänk att flytta in och ngn annan gör det samtidigt. Vilken panik och vilken skräck. För samtliga.
OCH polisen kan inget göra ...
Tänk alla som stod där med flyttlassen. Alltså det är ofattbart.

Vet du, min K brukar ibland svara på okända nummer .. Är det ngn på andra sidan så som börjar med sitt spiel så spelar hon med. Hon förställer sin röst, gör den gammal och skakig. Hon går så långt att hon ska ge sitt kontonummer. DÅ byter hon röst och säger, YOU're The most HORRIBLE person. Gissa om det läggs på snabbt då på andra sidan.
Tänk att det finns hela centres som sätter scam på spel, ringer äldre personer, lurar dem. Jag blir mållös.
Måste leta upp det klippet på YT.

Kramar!!

Mamma C said...

Man har hört så många olika historier hur de lurar äldre på telefon genom att uppge sig vara från banken etc. Det är så himla fult.
Så skönt att du är bättre men synd att din astma gör sig påmind.
Ha en bra onsdag du med.
Kram Carin

Annika said...

CARIN:
Ja det satans obegripligt hur de kan o har mage att göra detta. Inget samvete alls. Inget sånt. Bara lura, bara ta.
Saknar ord för det.
Ja, det där med pipet i luftrören är inte kul.
Men nu sååå mkt bättre.
Kramar!

BP said...

Det finns en sajt som heter "News55" med Artur Ringart som chefredaktör. Nyhetsbrevet harpå något sätt hittat hem till min inbox. I deras nyhetsbrev varnas det för bedrägerier som din stackars moster råkade ut för.
Bedragarna blir bättre och bättre eller hur man kan uttrycka det med att lura de äldre. Utbildningen av dessa bedragare måste vara intensiv, för de är otroligt trovärdiga.

Det jag inte kan förstå är hur man kan låta sig utbildas till bedragare och att rikta sig enbart mot gamla. Det är så otroligt lågt. Hur kan de leva med det...

Nu hoppas jag verkligen att din förkylning är på rätt väg - bort alltså.

Elisabeth said...

Det är verkligen skrämmande och obehagligt med alla dessa bedrägerier och hur bedragarna hela tiden hittar nya vägar för att lura folk. Förra veckan hörde jag till exempel på radio om en person som blivit utsatt för bluff INNE I Booking.coms egen app! Läs/hör mer om detta här: https://sverigesradio.se/artikel/cristian-lurades-via-hotellappen-litade-blint-pa-systemet Där tror man ju VERKLIGEN att man kan lita på vad som skrivs, men uppenbarligen inte.

Och visst är det många äldre som drabbas, men ungdomar verkar också vara ganska lätta byten för bedragare. Varje år luras studenter när de ska söka bostad till exempel, och förra året fastnade en av mina elever i ett abonnemang som hon visserligen tackat ja till, men där det varit väldigt oklart att hon band sig till att betala 500 kr i månaden för att få tips på bostäder.

Jag gör som många andra här; svarar aldrig på nummer jag inte känner igen. Då menar jag alltså inte bara samtal där numret inte syns, utan alla nummer som inte finns inlagda i min telefonbok. Sedan kontrollerar jag dem (är det försäljning eller bedrägeri blockerar jag numret), och skulle det vara något annat än försäljning/bedrägeri ringer jag upp. Eller så får den personen ringa igen, för folk kan inte räkna med att man alltid kan svara heller... Min mamma gör likadant, och pappa också.

Elisabeth said...

Glömde att skriva: Det är verkligen så synd om din moster, för även om hon bara blev av med 22 kronor är ju upplevelsen i sig otäck. Många, många tänker nog precis som din moster; hur kunde de gå på det? Men precis som du skriver, bedragarna kan sina saker. Skrämmande är det, som sagt.

Annika said...

BP:
Ja den siten har jag nog sett ngn ggn.
Det de skriver där är ju helt rätt, bedragarna blir allt mer förfinade. De ver precis hur de ska gå till väga.
eller hur, de måste verkligen tränas på bästa sätt eftersom de är så trovärdiga.
Hemskt är det.
Tack, förkylningen kvar. Hostan bättre.
Men jädrar vad seg den är.

Annika said...

Elisabeth;
Just det har jag läst om, den personen. Fasiken, tänk att tom bli lurad inne på legit site. DET är skrämmande. Riktigt hemskt läsning.
Grejen är den, det kan verkligen drabba oss ALLA.
Det är verkligen otäckt.

Ja, nog är det så, alla kan luras. Det händer hela tiden, gammal som ung.
Som din elev. Och som det som hände Dr Jos vän ovan.
Det är så hemskt. Det känns som om att min bivit lurad så finns knappt hjälp att få. Ja såvida inte en bank reagerar, eller att man själv fattar det i tid. USCH vad sårbart det är.

Ja det är verkligen lika bra att inte svara på nummer man inte har i sin telefonbok. Så är det ju, är det ngt så lämnar personen meddelande och man ringer upp.
Jag svarar verkligen inte heller.

Moster ja, hon har verkligen klandrat sin egen dumhet. Vet inte om hon släppt det än. Men hon är inte ensam, det drabbar sååå många sp hon behöver verkligen inte vara alltför hård mot sig själv.