Monday, September 20, 2010

TV-junkie, del 1.

Måndag igen!

Jaha.
Då vet vi hur det gick i valet då. Det gick ungefär som jag trodde att det skulle gå. Men, inte hade jag räknat med att SD skulle komma in i riksdagen! Nej faktiskt inte. Vilken skräll för svensk politik. Vad kommer nu att följa i dess kölvatten? HUR ska Reinfeldt och co lösa detta nu?
Tänker inte gå in på valet mer än så här. Valet kan ni läsa om på tusentals andra ställen. Jag lämnar det därhän nu.

Den här veckan är det stora TV-veckan här i US!
ALLA program som är värda att ses börjar sina säsonger igen nu. Och ja, alla ni som följt med min blogg ett tag vet att jag är en tv-junkie. Det skäms jag inte ett dugg för. Tvärtom, jag tycker det är högst märkligt med folk som påstår att de minsann ”AAAALDRIG ser på tv”. Eeeeh, ohhhkaaayyy, tycker jag då. NI vet inte hur mycker ni missar. Ofta är det sagt i en ton som är lite förmer också, typ: jag skulle väl inte nedlåta mig till att se skräp. PÅ TV!!
Stackars er. Ja, faktiskt. En viss trångsynthet tycker jag allt glimmar fram där.

Iallafall. Den här veckan blir det tv-junkie-mys vecka för Yours Truly. Detta inlägg är del ett av två.

Idag tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på de svenska program som jag kommer att följa under hösten. Sen får ni svennar gärna tipsa mig om ni tycker att jag missat något.
Kommentarer är välkomna, som alltid!

Numera har vi svennar i utlandet gåvan att vi har svensk tv vid våra fingertoppar. Helt underbart!
Annat var det då jag kom till US anno dazumal, då fanns det inga datorer man lätt kunde koppla upp sig på. Heck, det fanns inga mobiler heller. Jag var fullt och fast beroende av att skriva brev hem, och ringa ibland. OM det var något svenne-program jag gärna ville se fick jag be någon spela in det på video. Sedan fick jag oftast vänta tills jag kom hem till Sverige med att se de inspelade programmen. Så var det DÅ.
Nu loggar jag in på nolltid, och vips ligger alla svenneprogram framför mig som på en bricka.
It is QUITE a gift. Eftersom jag har en superbra dator (a workhorse of a machine) och ett snabbt bredband så hackar sändingarna aldrig (ta i TRÄ), och för det är jag såklart tacksam. SÅ tacksam.

Så låt oss nu ta en närmare titt på svenne-TV.

SVT:

SVT är top of the line. Kvalitetsprogram. Public service då den är som bäst. SVT har dessutom bästa upplösningen på sina program då man ser dem online.
Babel tittar jag på nästan varje vecka. Jag tycker alltid att jag får nya tips där vad gäller böcker och författare
The Seventies såg jag nyligen första avsnittet av, och jag kommer att se resten också.
• Jag gillar också att se Doktor Åsa, men ser inte vartenda avsnitt.
Gillar även dokumtärerna som SVT visar. Jag kan sgs alltid logga på och hitta en intressant dokumentär som jag vill se, och som jag sedan tyckt har varit jättebra.

TV4 Anytime.

Jag köpte in mig på TV4 Anytime för 49 kronor i månaden i vintras. OCH, jag kan verkligen rekommendera Anytime till samtliga som bor i utlandet. För 49 kronor har du i princip allt som TV4 gjort vid dina fingertoppar. Du kan se säsong efter säsong av de program du gillar. Helt utan minsta reklam, den är bortklippt. Varför jag från början köpte in mig på Anytime beror på att jag blev kär och galen i:
Halv åtta hos mig. Jag älskar det programmet, och har verkligen fått otaliga mattips därifrån. Dessutom är det som att ta en liten snabbresa hem då man ser programmen eftersom man alltid får se hur personen bor. Jag ser fortfarande på Halv 8, men sparar veckans avsnitt så att jag kan bita av dem en efter en i slutet av veckan.
Familjen Annorlunda upptäckte jag av en slump och betade med nöje av säsongerna som ligger i arkivet. Tycker det är så bra, och en sådan SUND motpol till liknande program som går här, som Kate + 8. och The Duggars-- 19 kids and counting. Älskar att se hur de jordnära svennarna fixar sina stora familjer. Jag kommer att följa nya säsongen också, såklart.
Ernst. Ja, att jag kommer att beta av vartenda program med Ernst som ligger på TV4Anytime kommer knappast som ngn överraskning för någon. Redan nu ser jag fram emot hans julspecial.
• Jag kommer garanterat att se ett och annat ”Äntligen hemma” också, även om jag nog inte kommer att se alla program.
• Program som Let’s Dance och Idol kommer jag dock inte att se. Jag har nog med de amerikanska versionerna.
Biggest Loser tänker jag inte heller spilla tid på. SÅ trist är den svenska versionen att klockorna stannar. Inget go, inget flow och dåligt med pepp. Tacka vet jag den amerikanska versionen av programmet.

Men TV4 har mycket trevligt, så det jag listat ovan är bara en början. Det handlar ju om TID också.

TV3:

Tv3 ser jag minst på. Det är inte så mycket som intresserar mig på den kanalen alls. Fördelen är att allt är gratis, med reklam tyvärr, och att de sparar säsongerna i sina arkiv. TACK för det!

Jag kommer att se:

Ensam mamma söker. Ja jag vet att det är skit-tv, men det är kul iallafall. En slags jordnära motpol till The Bachelor. Så jag kommer att följa den här säsongen. Men förmodligen spara avsnitten så att jag kan se flera på en gång.
• Måste väl också ta mig en titt på Svenska New York fruar. Nej, förmodligen kommer jag inte stå ut. Jag kunde inte se säsong 2 av svenska Hollywoodfruar heller. Jag mådde fyskiskt illa av att se skiten, så jag slutade titta. Jag har inga större förhoppningar om att NY-versionen kommer att vara bättre, så förmodligen blir det bara ett enda avsnitt för mig.
• Tittade på Stockholm-Arlanda i våras och tyckte mycket om det programmet. Jag skulle gärna vilja att trean fortsatte med den dokumentären.

Femman och åttan har jag aldrig loggat in på, så jag vet inte alls vad de har att erbjuda.

Detta är alltså del ett, av två, skrivet att TV-junkien. Del två kommer att handla om den amerikanska tv-hösten.

Som sagt, tipsa mig gärna om program ni gillar!

25 comments:

Erica Pettersson said...

Förstår att det är roligt när alla serier man följer har säsongspremiär. Under 90-talet följde jag typ varenda serie som gick på TV :D
Idag följer jag tyvärr inget program. Det finns vissa som jag skulle vilja följa, men jag brukar vara så dålig på att komma ihåg dagar och tider för olika program. Använder TV:n mest för DVD. Däremot har jag börjat kolla lite mer på kanalerna nu än tidigare. 3:an, 4:an och 5:an är mina favoritkanaler (även om jag hatar all reklam där). Annars blir det mest att kolla på TV1000-kanalerna (Viasats filmkanaler).
Annars så gillar jag mest humorprogram som t.ex. Time out (TV 4:s bästa humorprogram ever!) och komediserier som t.ex. 2½ men, Vänner o.s.v.

Ja, att kanalerna visar sina program online förstår jag är riktigt underbart för er som bor utomlands. Internet är nästan som en välsignelse i vissa fall :D

Hoppas att du får en bra dag!
MVH /Erica

alegni said...

jag tycker att folk som påstår att de inte ser på tv missar massor. jag lär mig nya saker varje dag jag ser på tv, för att inte tala om vilken underhållning tv är, om man väljer rätt program, that is. nix, utan tv skulle jag inte vilja vara, så är det bara.
have a great monday! kram!

anna of sweden said...

Men åh, så många bra tips! :) Tackar, tackar!

Och huggies, huggies!

Annika said...

Erica:
ja, det är ju det. det har varit lite stiltje nu ett tag på den fronten. men idag brakar det till, minsann!
Time out måste jag ta mig en titt på, så tack för det tipset!!!
Internet är en sann välsignelse!!
Underbart!!
Kram!

Ingela:
Inte jag heller, vara utan TV alltså.
Och det där falska prettosnacket om att AAAAAALdrig se på TV kan jag vara utan.
Synd om dem, liksom.
Kram!!!

Anna Swe:
Japp, nu börjar det. Ska lista alla amerikanska program i veckan också!!
Huggies!!

Taina said...

Jag ser aaaaaaldrig på TV! Hahahahahaha, skämtar bara. Jag älskar att kunna sätta mig ner vid TVn mot kvällen. Men jag kan säga att det händer inte varje kväll även om jag skulle vilja. Missade du Kvalster på SVT??? Det var 4 avsnitt och så himla bra!!!

Jag har inte köpt TV4 Anytime. De har ganska bra gratis utbud, tycker jag.

Nä nu iväg med Liisa till bussen!


KRAMAR!!!

Brysselkakan said...

Jösses! Vad seriös du är när det gäller TV-tittandet!!!
Själv följer jag Bygglov när det går och Idol (den svenska).
Vi har sån tur här i Bryssel att det går, via satellit, få in svensk tv. Så vi har vårt svenska Viasat med oss hit. Funkar hur bra som helst!

Annika said...

Taina:
Nej just det...
HAHA, du ser aldrig på TV.
Missade Kvalster o tyvärr har ju inte SVT sina program ute speciellt länge heller.
Ja, tv4 har bra utbud, men där försvinner programmen ännu fortare än på svt.
Anytime lagras det på...Love it.
Nu hoppas jag Liisa sitter på bussen.
Kramar!!

Brysselkakan:
Jodu, här gäller det att hålla koll. OCH jag har inte ens skrivit om amerikansk tv ännu ;-)
Det du...
Här kan vi få in SVT World, om vi har satellit, men det har vi inte. OCh jag bryr mig inte eftersom det funkar så bra via datorn. Så vi förlitar oss helt till nätet.

olgakatt said...

Har inte ro att sitta vid TV:n särskilt mycket och inser att jag missar en hel del. Tack och lov har jag en kompis som tipsar i efterskott och då kan jag se på SVT Play. Ser bara på SVT, står bara inte ut med reklamavbrott i TV 4, så där är det totalbojkott och andra kanaler har vi inte.
F n försöker jag se Veckans föreställning på lördagskvällarna i SVT 2. Oftast superkvalitet som man dock inte förefaller puffa för alls!

Annika said...

Olgakatt:
Precis, svtplay är ju guld!! Vilken service!
Reklamen är ett h-vete, jag vet. HATAR den! Än mer här än hemma, men hemma också, för den delen.

Anna, Fair and True said...

Jag tittar mest på vissa serier och inredningsprogram. Har faktiskt aldrig vad jag minns sett ett helt avsnitt av Idol (varken den svenska eller utländsk version) för det är inte min grej. Hamnade framför Skånefruar härom dagen och det var ju inte direkt kvalitet men hon som är styvmamma till Malin Åkerman verkade i alla fall relativt vettig. De andra...nja...

Doktor Åsa tittar jag sporadiskt på. Hade tänkt se senaste avsnittet om graviditet men kom på det efter 20 minuter och då var det ju bara 10 minuter kvar ha ha! tur det finns på nätet. Ernst gillar jag också men Peter tycker jag tittar på för mycket inredningsprogram så jag brukar begränsa mig lite. Får väl börja kolla i efterhand på nätet, i smyg ;)

Ensamma mamma söker och sådana där programme, Ensam bonde osv, kollar jag ALDRIG på. Har aldrig tilltalat mig. Blev förvånad när min mamma berättade att hon följer Top Model :) Familjen Annorlunda är intressant men har dålig koll på vilken dag det går så brukar missa.

Som du vet :) kan jag inte kolla på Halv åtta för jag kan inte med Helge Skog ha ha!

Något som jag kollar ofta på är brittiska program (som går på TV4+ eller Kanal 9 tror jag den heter) om husletande. De heter "A House in the Sun" och "Moving to the Country" eller något sådant, det är kul.

Nu vet du allt om mina TV-preferenser! :)

Desiree said...

Helt sjukt att SD tog sig in i riksdagen tycker jag också. Det är ju rent skrämmande. Jag hoppas att de inte får allt för mycket att säga till om. Detta var ju inget vidare valresultat alls. Men tyvärr är det ju som det är
TV är mysigt och trevligt speciellt så här på hösten. Det finns ju många bra program och sedan finns det ju massvis som faktiskt många klassar som skräp men som ändå är underhållande. Nej jag har inget emot skräpprogram. Det kan vara underhållande som sagt och precis den typen av avkoppling som man behöver. Just nu har jag haft så fullt upp sedan vi flyttade hit att jag faktiskt inte hunnit med något direkt tv tittande. Har sett något avsnitt av Hollywood fruar. Rätt lustigt program. C hatade dock programmet men vi brukar ha helt olika tv smak så det gäller att ha varsin tv hos oss. Ha en underbar tv kväll.
Kram!

Elisabeth said...

SVT Play är verkligen supert, speciellt om man är som jag, som tenderar att glömma bort att titta på program som jag egentligen vill se.

Jag tittar nästan bara på SVT, framförallt för att reklamen i övriga kanaler driver mig till vansinne. Ibland visar TV3 Morden i Midsomer, som jag verkligen tycker bra om, men med reklam var tionde minut tappar jag bara koncentrationen. Idol, Let's Dance, dejtande bönder/ensamma mammor, fruar i Hollywood/New York/Skåne/Långtbortistan/Hejfaderuttan etc är inte alls min grej. Skönt alltså att ingen tvingar mig att titta!

För tillfället tycker jag att det är rätt tunnsått med bra/roliga/intressanta/givande program på TV. Jag tittade igenom tablån för veckan för att se vad jag egentligen tittar på, och kom fram till att det enda som jag verkligen inte vill missa är Vetenskapens värld. Sedan brukar jag alltid titta på Gokväll, för det är så bra att äta kvällsmat till. Niklas mat ser jag om jag kommer ihåg. Och Babel brukar jag också titta på. Annars, nä. Nyheter förstås. Och i vinter blir det längdåkning, det ser jag mycket fram emot!

kalasLotta said...

I lööööve TV...

en fråga bara, du betalar för att se TV4...jag ser samma som du (utom Ernst...står bara inte ut...haha DÄR är vi olika..) utan att betala ett öre...how come?

Tjing!

Anne said...

Jag älskar också två och står för det :) Jag tycker dock många helt klart kan uttrycka sig lite förmer och överlägset så som du skrev, få en att känna sig "mindre". Det är väl vad man prioriterar också, vissa säger de inte har tid med tv, men i mina ögon har de tid för en massa andra konstiga saker istället, så det handlar väl om prioriteringar och vad man gillar helt enkelt. Jag väljer helt klart att prioritera tv, hehe det där låter ju lite knäppt men du fattar.
Jag tycker det är bra kunna spela in också, se på programmen efteråt och på så vis spola igenom reklamen.
Tv4 är jag ju så nöjd med jag också, det var verkligen super att satsa på ett abonemmang. Det är ju så billigt också, så varför inte. Halv åtta hos mig bara älskar jag, så bra. Precis som du sparar jag också avsnitt så jag kan se en veckas avsnitt på raken.
Känns förresten så bra att hösten börjar på riktigt nu, vad gäller att all tv kör igång. Så redo!
Kram!

Anonymous said...

Jag tittar nästan aldrig på tv, helt enkelt för att jag inte har tid. Efter en dag på jobbet kommer man hem, lagar middag och plockar undan, spenderar lite tid med ungarna (läxläsningshjälp, tar dem till någon aktivetet, myser eller pysslar lite), nån kväll måste det handlas mat, städas lite, ibland tar jag en promenad. När barnen har somnat har jag en eller kanske två timmar för mej själv innan jag själv slocknar. Då sitter jag helst vid datorn (läser bloggar, skriver själv, håller kontakt med mina kompisar) och så bara måste jag läsa en stund innan jag somnar. Jag prioriterar en bok istället för tv:n. Vissa tv-serier följer jag (danska kriminalserier är min favorit), Familjen Annorlunda såg jag, och så brukar hela familjen se Idol tillsammans. Förut följde jag fler serier, men nu finns inte ork och tid. Dokusåpor har jag fått nog av, men seriösa dokumentärserier gillar jag. Förut följde jag även en del amerikanska serier men eftersom jag alltid somnade framför tv:n så gav jag upp... Och det finns heller inte tid att se serier i efterhand. När jag blir pensionär - då ska jag se massor med tv :-).

Anonymous said...

...och den svenska humorserien Solsidan gillar jag! Annars är jag inget för humorprogram, men åt Solsidan skrattade jag högt!

Marianne said...

Haha, jag tittar inte mycket, men jag har den nästan hela tiden på och lyssnar nästan hela tiden. Fast då är det bara SVT World. Vi får se vad man fastnar framför när man kommer hem. Just nu är det Fråga doktorn bakom ryggen på mig.

Älskar många av dokumentärerna på SVT, och ibland överraskar de men riktigt bra drama också.

KRAM!

Musikanta said...

MM, som har jobbat för alliansen och står på listan till kommunfullmäktige har hela tiden sagt att SD kommer att komma in i riksdagen, så jag blev inte förvånad. Däremot blev vi förvånade över att det var så stor procent, hela 7,6% i vår lilla by som röstade på SD i riksdagsvalet. Här bor det nämligen inga invandrare alls! Procenten blev mycket lägre i kommunal- och landstingsvalet däremot.

Men det finns fler frågor än den bristande integrationen som folk är missnöjda med och som står på deras program. Äldreomsorgen, skolan och brottsbekämpning t.ex. Men det löser sig säkert. Jag tycker att folk kan sansa sig litet och inte överreagera så som de gör många.

Jag är lite orolig dock om MP blir samarbetspartner. De vill ju ha bort bilar, höja bensinskatten, inte bygga nya vägar och ta bort kärnkraftsverken. Svårt för oss som bor på landet och är så beroende av bilen när vi ska handla och för allting annat!

När det gäller TV är jag som Olgakatt. Vägrar att se på TV4 och har då bara ettan och tvåan att tillgå. Jobbar hellre själv vid datorn än sitter passiv och tittar på TV. I synnerhet eftersom jag alltid får titta ensam. MM ser faktiskt ALDRIG på TV, annat än om det är någon läcker fransk film med vackra flickor :-)Och sådana är JAG inte intresserad av!

Nu satt jag i alla fall från kl.8 på kvällen till halv två på natten och följde valet. Såg även på valdebatten på fredagen så mitt TV-pensum är fyllt för en tid framöver.
Kramar!

Elisabeth said...

Sedan måste bara inflika att TV på vardagar omöjligen hanns med när jag hade en häst att ta hand om. Då var det att komma hem från skolan vid halv fyra, äta något, byta om, cykla till stallet, komma till stallet vid halv fem (eller något tidigare), mocka, rykta, oftast rida, rykta igen, ibland hjälpa till med fodringen, cykla hem, duscha, äta kvällsmat (som jag i och för sig ofta åt framför nyheterna). Och sedan gick resten av kvällen till att plugga. Men det handlade ju naturligtvis om prioriteringar. Jag tyckte att det var både viktigare och roligare att vara i stallet än att titta på TV.

Lena H said...

Jag har inga förslag på program till dig. Det jag tittar på är 2 1/2 män, CSI, Navy CSI osv. Och det behöver jag ju inte tipsa dig om:) Men tror att det ska börja något humorprogram med alla svenska kvinnliga komiker? Återkommer om det. Ha det bra. Kram

Annika said...

Anna FT:
Jag vet, såna där hemmafru-program får mig att må illa, du vet sv Hollywoodfruar, tittar även ibland på teh real hpusewives of DC på Bravo. men jag mår ILLA då jag ser det.
USCH!
Såg att sv NY fruar dragit igång. Vågar knappt klicka mig in där eftersom jag vet hur det kommer att kännas...

Dr Åsa gillar jag. Det är ngt väldigt sympatiskt över henne.

HAHA, du står inte ut med Helge Skoog...Jag minns att du berättat det förr...
HIHI!!

Kram!

Desiree:
jag md. Ju mer jag tänker på det desto läskigare är det.
Fattar inte hur detta skall styras upp, faktiskt.
HAHA, C hatar hollywoodfruar...jomen jag förstår honom. Jag klarar inte heller av att se de blåsta damerna.
Men jg tänkte ta mig en titt på nY-fruarna, men förmodligen står jag bara ut under ett enda avsnitt.
Visst, skittv kan vara kul.
Peter och jag har rått olika smak också, och sum tur är har vi flera tv-apparater :-)))
KRAM!!!!

Elisabeth:
VISST är SVTPLAY helt otroligt!!
OCH jag prisade tekniken då jag kunde se valvakan live utan att det hackade det allra minsta grand. Otroligt.
Ja, det är en skatt.
Jag htar också reklamen, som pesten.
Och fördelen med TV4 Anytime är att den är helt reklamfri.
Ja, jag vet...dejtingprogram kan vara klart påfrestande, men ännu värre är "fru-programmen". Jag får verkligen en fadd smak i munnen av dem.
Jag gillar också Go'kväll förresten!!
Klart mysigt att titta på ibland!

Annika said...

Kalaslotta:
Jag vet, tv RULES!!
Men, med TV4 Anytime kan du se vartenda program, varenda säsong, utan reklam. På vanliga tv4play ligger programmen kvar i två veckor. Så fördelen med Anytime är att det ör just Anytime. Det är därför jag kan beta av Ernst säsong för säsong.
LÖÖÖÖÖV the guy, ya know ;-

Anne:
HAHA, visst fattar jag, och jag blir glad att du också är junkie...HIHI!
Junkies unite!!
Ja, sådan där kommentarer klarar jag mig lätt utan. Lite nedlåtande...
Just det, tänker jag, jag undrar just om du inte smygollar ändå ;-)
TV4Anytime är det bästa man kan köpa in sig i!! Utan tvekan!!
OCH bäst är att spara avsnitten. Halv 8 är så BRA!!
Kram!!

Annika said...

Annika:
Ja, när du blir pensio får du titta. Nämen, du kommer att få mer tid när flickorna blir större. Och visst är det en prio, det förstår jag. Jag sitter vid datorn på morgnarna mest, och sen gör jag annat. men jag fattar ju att många har fullt upp med annat.
Det blir ju också en massa skjutsningar kvällstid då man har flera barn.
Jaja, kul är det iaf om man hittar ritkigt bra program att se på.
Solsidan fick K på dvd i somras, det ska blio ett SANT nöje att se det´!! Den ligger och väntar i sin box!!

Kram!

Marianne:
Ja, kan tro att SVT world är trevligt att ha. Gillar fråga doktorn ibland också, faktiskt.
Ja, vi får se vad det månde bliva för program då du kommer hem igen.
SVTs dokumentärer är verkligen så bra!!
Kram!!

Musikanta:
jadu, vi får väl se vart det barkar med SD. OCH hur det ska redas upp...
Tycker nog att det är en grym,iskall trend.
MP kommer väl knappast heller att få så mkt att säga till om även om de kommer in sas.
Datorn sitter jag rätt mkt vid på dagen, så på kvällen är jag less på den, och stänger av den, och sitter hellre och kollar bra program :-)
Kram!!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, det förstår jag. Att du hade noll tid då du hade häst.
Visst handlar det om prio. Alltid. För alla.
Och att tillbringa tid i stallet var självklart viktigt. Sen hade du väl läxor också att bita tag i...

Lerna H:
Säsongspremiär på 2½ men igår. ÄLSKAR det programmet!!
En av de allra bästa sit-com:arna tycker jag!!

Millan said...

Jag ar egentligen en TV junkie.. alskar att titta pa och folja serier och filmer. Men... jag ar sa jakla trakig just nu att jag somnar i soffan runt 21 och missar precis allting. Och innan barnen har lagt sig finns ingen tid att se nagot. Sa svaret pa detta ar att vi ser tv serier pa dvd istallet sa kan vi se nar vi vill!!
Dock har jag nagra alsklingserier har i england - Spooks bland annat - som jag bara maste se sa da sitter jag dar med tandpetare i ogonen och haller mig vaken ;-).

Jag har sett alla Ensam mamma Soker pa tv3 play. Tycker faktiskt att det har varit valdigt roligt!! Maste nog kolla det dar med Halv Atta hos mig... for versionen som gar har i england ar INTE bra och ger absolut inga mattips. mer sitter man och forundrar sig over var de har hittat alla manniskor som ar med och gor bort sig!

Kram!!