Monday, September 13, 2010

I vilken Annika funderar på high school...

OCH så försvann den helgen som en suck.
Måste helgerna alltid gå så fort?
ÅÅÅÅÅÅ, varför?

Vaknade igår till gråa skyar och med regnet smattrande mot glasrutorna. Underbart ljud. Det har inte regnat här i DC på en månad, så regnet var välkommet. Tyckte det kändes som en befrielse efter alla soliga dagar vi haft så länge (ja, ni hör mitt provocerande resonemang).
Tyvärr varade regnet endast till 13 tiden sedan sprack molntäcket upp igen.
Så gick det med mina regntunga skyar...
Oh well, det blir väl regn och grått snart igen. Ska vi tro.

Idag drar svennefrullen igång igen för terminen. Trevligt.

Jag försöker fortsätta att sätta mig in i high school elevernas mystifika värld vars språk jag inte kan och vars koder jag inte kan tyda. Det är bara att sakta följa med och lära sig längs vägen.
Ingrid och jag snackade om det hela i lördags då de var hemma hos oss. Det är så svårt när man inte är härifrån (USA) med skolan, och kanske framförallt med high school. Vi pratade bägge två om hur fullmatade vi blivit av amerikanska high school filmer genom hela uppväxten, och vilken bild man har med sig av high school. Ingrid har ju tre söner, varav en som redan tagit både high school och collegeexamen. Nu är hennes tvillingpojkar juniorer (11 klassare) på samma HS som Karolina går på.
Ingrid sa att det hon mest uppskattar mest med amerikanska high schools är sammanhållningen och ”the school spirit”, hon sa att det inte var så i Bayern där hon växte upp. Jag kan inte heller säga att vi hade någon känsla på de skolor jag gick på i Stockholm. Men här är det pep-rallies, spirit weeks, skoldanser, och inte minst fotbollen på fredagarna som svetsar samman hela förorter.
Ja, jag har mycket att lära, och ni kommer nog att få stå ut med en hel del HS-snack och HS-funderingar här på bloggen i framöver.

Bästa high school filmen EVER???
The breakfast club…
DEN gjorde intryck på mig då jag såg den på det glada 80-talet, och faktiskt tror jag att den håller ÄN idag. Inte minst låten, eller vad säger ni?Grease var den första HS-filmen som slog ner som en BOMB i mitt och mina kompisars liv. SOM vi älskade den. Både filmen och musiken. Jag såg den på bio x-antal gånger och lyssnade sönder LP-skivan.
Det var 50-tal, school spirit, pep-rallyn, skoldanser och amerikansk fotboll.
Är det konsigt om man överdoserat på amerikanska high school OCH college filmer?

Bästa collegefilmen?
S:t Elmos Fire.
EXTRA kul att den utspelas I DC, på Georgetown University. Låten går inte heller av för hackor...OH WELL, nu slutar jag svamla och skickar iväg mitt enda barn till den high school värld som nu är hennes verklighet...

23 comments:

Camilla said...

Åhhh, vad jag gillar de låtarna! Simple Minds var f ö ett av mina favoritband. Ja, jag gillar dem fortfarande. 80-talet hade faktiskt helt klart bäst musik tycker jag, även om det finns en hel del bra nu också. Men det var ett magiskt årtionde på nåt sätt.

Ska bli spännande att följa HS-snacket:)

Kram

anna of sweden said...

E. har ju gått ett år på high school och jag tycker inte att det är så stor skillnad mot middle school. Kanske för att vi fortfarande är så nya här och ALLT liksom är nytt för mig.

Big huggies!

Bloggblad said...

Jag minns att i skolböckerna skulle vi varje år sätta oss in i det engelska och amerikanska skolsystemet, men jag klarade det aldrig.

Däremot blev jag jätteglad när jag fick höra att min lilla förstakluddare hade stött på musikklasser häromdagen, och genast förklarat för sin mor, att det skulle hon minsann söka till i fyran! Heja heja! Att sjunga är hennes liv har väl ingen missat?

Saltistjejen said...

Jag förstår verkligen precis hur du menar med att inte riktigt förstå. Att bo i ett land där man själv har noll erfarenheter från skola och skolsystem gör att man kommer efter. Man har inte enbart det "vanliga" åldersskillnaden och nya tiderna" som gör att det kan vara svårt att hänga med, utan man skanar dessutom egna referenser till det hela. Även om mina år på högstadium och gymnasium säkerligen är annorlunda mot idag så är de ju MER lika svenska ungdomars upplevelse än andra nationaliteters. Såklart. Men jag tror det kommer bli kalas ändå! DU kommer lära dig massor! :-)
Och ja Breakfast club såg jag faktiskt igen för kanske ngt år sedan. För att M aldrig sett den. Och ja jag tycker den håller än idag. Visserligen mycket klichéer och så men det har väl sk ungdomsfilmer nuförtiden cokså. Sedan var jag ju småkär i Judd Nelson och när jag såg om filmen kunde jag definitvt förstå varför!! haha! Lite farlig och provokativ och jädrigt snygg än! :-) I FLMEN alltså. Såg ju honom på ngn filmgala för kanske ngt år sedan eller så och OJ vad han blivit GAMMAL!!!!!!
St Elmo´s Fire gillade jag också. Mycket! Och älskade låten!!! :-) Kul att den var inspelad i DC.
Kramar och ha en fortsatt fin vecka!

Marianne said...

Vilken härlig helg ni har haft, och vad roligt att se hur det ser ut på Peters kontor! Jag ska kanske leta upp en från Klas kontor också : )

Jag förstår att det är en hel vetenskap att sätta sig in i amerikansk HS! För det är som du skriver en helt egen kultur på ett helt annat sätt än i Sverige. Jag tror att det är bra, att barnen lär sig sammanhållning och samspel, kunde nog behövas lite mer av det i Sverige. Och så tror jag att alla de där fritidsaktiviteterna som finns i US är väldigt bra. Alla kan ju inte vara med på allt, men de får i alla fall fördjupning i någonting.

KRAM!

Brysselkakan said...

Vår son går också på HS, fast i Bryssel på en internationell skola, och om man inte är vansinnigt intresserad av sport och allt kring det så är HS inte riktigt så kul... gillar man mer programmering, fotografering och absolut inte att tävla i lagsporter, ja, då kan det var tungt att gå på HS.
Så är det i alla fall här!

Elisabeth said...

Här fanns inte mycket sammanhållning heller direkt. Fast ärligt talat är jag glad att det inte var skoldanser (SÅ inte min grej!) och fotbollsmatcher på fredagar. Då var jag hellre i stallet. ;) DÄREMOT tycker jag att det verkar bra med aktiviteter ordnade av skolan, speciellt som det verkar handla om annat än sport.

Marie said...

Klart det blir en massa funderingar över High School, det är ju så nytt! Jag har ju en bild av det efter alla bilder jag sett, men samtidigt kanske det inte är så i verkligheten! Men det kanske är som din granne säger, att det är lite mer sammanhållning! Hoppas Karolina trivs iallafall!

Annika said...

Camilla:
Ja, just den låten tycker jag är så bra!!
OCH 80-talsmusiken var så BRA!!! Men jag gillar 70-tals också. 90-tals musiken har liksom försvunnit för mig... vet egentligen inte vad jag gillade och inte gillade då...
KRAM!!

Anna Swe:
Mer frihet på HS, efter vad jag förstått. Mkt att lära sig, men mkt är ju likt MS också.
Huggies!!!

Bloggblad:
Det är så annorlunda mot det svenska systemet så bara det är lite märkligt. Mkt nytt att lära in, men jag lärde mig både ES och MS.
Klart att ditt lilla barnbarn vill sjunga!! Power till henne och hoppas att hon söker in när den dagen kommer!!!

Elisabeth said...

Förresten måste jag säga att det är roligt att läsa om HS! Det enda jag vet om den är sådant jag hört från bekanta som varit över ett år på gymnasiet.

Annika said...

Saltis.
VISST är det så!
VI har inga referensramar alls vad gäller HS. Ja, hela amerikanska skolsystemet är ju annorlunda. Mkt nytt att lära in. Verkligen!
Man lär sig, man hänger med, men det ÄR annorlunda.
Visst håller b-fast club. Hörde nyligen hur den prisades på ett svenskt radioprogram. Rikigt bra film.
Ja, s.t elmos fire är verkligen en bra film...Och ja, att det är på Georgetown uni är ju ett stort plus, haha!!
KRAMAR!!

Brysselkakan:
Det kanske är annorlunda med HS i utlandet? HÄR finns ju klubbar i parti o minut på HS, foto, drama, dans, matlagning, skoltidning, stickklubb you name it. Ett enormt utbud. Men ja, det är nog fotbollen som klistrar samman allt, och även de som int spelar i bandet eller spelar fotboll går ofta på matcherna.
Men säkert är dte annorlunda utanför USAs gränser med HS.


Marianne:
Ja, det var en bra helg. Precis, Peter har ett fint kontor med superutsikt. Från andra delar av hans kontor (de har hela nionde våningen) ser man in till DC utan problem.
Ja, visa Klas kontor, vore kul.
Precis HS kulturen är verkligen en egen kultur, på ett sett jag aldrig sett i sve. Kul på ett sätt, pressande på ett annat.
Kram!!!!

Annika said...

Elisabeth:
Nej, inte på min skola heller. det där med sammanhållning. OCH tro mig, fotboll är så inte min grej heller, men jag kommer säkert att gå på et par hemmamatcher, men sen kommer jag nog gå i halvtid efter att bandet spelat (mpnga kompisar till K spelar där + att vi har grannbarn som spelar).
Ja, det finns massor, massor, massor med after school clubs...OCH inte bara sport.


Marie:
Exakt, mkt är ju så glorifierat i filmerna. Så är det ju, men just sammanhållningen är nog rätt bra, the school spirit.
Ska bli lite kul att ta del av.

Elisabeth igen:
KUL att du tycker det. VAD glad jag BLIR!!! Det kommer att bli svårt för mig att INTE skriva om det...Så det är extra kul att du gillar det!!

Desiree said...

Hej Annkika, jag kunde inte kommentera igår verkade vara något strul med blogger. Ja visst minns jag dessa två klassiker till highschool och collagefilmer. Jag älskade båda två och skulle gärna se om dem. Ja det måste vara svårt att fatta allt som Karolina går igenom om man själv inte vuxit upp med det systemet.
Här har det också regnat hela dagen lång. Inte så kul att behöva cykla i ösregnet.
Men din helg så himla mysig ut med god bruch och en mysig vinprovning. Verkade riktigt prisvärt med 25 dollar och sedan få tillfället att prova mycket vin. Håller helt med dig om att helgerna går allt på tok för snabbt. Hade mer än gärna haft en dubbelhelg här framöver.
Kram!

Suzesan said...

DEan låten med SimplyMinds är ju sååååbra. Guu' vilken tid så omtumlande kul och allt. Grease I LOVE Grease!!Såååbra.

Min dotter kallas Sandy efter det vi såg den som musikal i Göteborg med Pernilla Wahlgren. Ett av de bästa jag sett. Någonsin. När vi stod upp och skrek alla stampade i golvet och vägrade dem gå att ut haha. och de körde nog sexton extranummer ja låtar rock'n roll bara för publiken. ALLSÅNG.

Åhh tänk om skaffar sig pojkvän nu när hon går i HighSchool. Som ska börja hönga hemma hos er;) Stora Lilla K. Jag har sett så många på TV som berättar om HUR DE möttes första gången på HighSchool.Hihi. Ojoj tänk att hon är så stor nu och jag har läst hos dig så länge.

KUL!

Kram
/Susanne

Annika said...

Desiree:
Strular blogger mer än lovligt just nu? Det kanske är så?
Ibland har jag märkt att man måste ladda om sidan igen, och då får man verifieringen. Konstigt.
JA, varför går helgen så fort...
galet.
DU har ju erfarenhet av HS, Desiree...
LYCKOST. Önskar att jag hade lite sådan med mig också.
prisvärt var det absolut att pynta 25 dollar o sen få smaka...
OCH brunch är ju alltid så gott.
KRAMAR!!!

Suzesan said...

Haha idag stavar jag som en kråka Sorry....SimpleMinds ju'e och så allt annat aks ju vara rätt. Du får gissa;)

Kram
/Susanne

Annika said...

Suz:
Peters syster och hennes man var high school sweethearts som det kallas här :-)
Men jag hoppas inte att K träffar sin blivande man i HS. DET får gärna dröja lite :-)
Ja, jag minns det där med Sandy och din flicka från Grease. GULLIGT!!!
Ja, det är en skitbra musikal!!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Annika,

Min erfarenhet av skillnaderna mellan high school och gymnasiet - jag var ju utbytesstudent i USA på mitt senior year - var delvis alla extra curriculars som jag inte hade tillgång till i Sverige: show choir, concert choir, band, theater, sporter, volunteering, big sis-little sis programm, math club, history club, etc. - och delvis att det fanns många mer ämnen att välja på, t.ex. kunde jag ju ta creative writing i high school men inte i gymnasiet (fast färre språk att välja mellan, iallafall där jag var).

Det är ju säkert olika beroende på vilken sorts high school man går på. Jag gick på en ganska bra public high school (83% till college efter den skolan tror jag dom sa i sin reklam) och på ett humaniärt gymnasium i en svensk mindre stad. Min erfarenhet var även att det var lättare att få bra betyg i amerikansk high school än i svenskt gymnasiet - medan jag hade 3.8 i det gamla betygssystemet som gick upp till 4.2 när jag kom hem, så var hade jag en GPA av 4.0 trots att engelska var mitt andraspråk och jag egentligen aldrig hade skrivit eller jobbat på det språket förut och utan att jobba ihjäl mig. Och det var på en BRA high school (fast naturligtvis inte en elite private school som jag numera vet har mycket högre standards, ibland t.o.m. högre än i college).

Vad mer? High school hade cliques precis som gymnasiet men skillnaden var att det fanns fler cliques i high school - dvs. inte bara dom coola, dom mellancoola och dom inte alls coola som i svenska gymnasiet utan specifika grupper: jocks, nerds, geeks, artistic-bohemian types, potheads, goths, osv. Så hierarkin kändes inte lika hård som i det svenska gymnasiet - man var inte "inne" eller "ute" utan gränserna var mer flytande.

Sen jämfört med den svenska skolan fanns det ju mer support om man gjorde bra ifrån sig - dvs. man blev medlem i honors societies, blev uppflyttad, kunde ta College Prep- och AP-klasser (som kan spara en pengar i college eftersom man kan ta tillräckligt för att gå ut college på 3 eller 3.5 snarare än 4 år...och är det ett privat college är det ju mycket tuition man sparar på det...).

Och sen är det förstås hela kulturen och sammanhållningen som du nämnde.

Så ja, det är stora skillnader men för mig var det roligt med high school, roligare än gymnasiet på många sätt - fler möjligheter, mer utrymme men gymnasiet gav (iallafall då) en gedignare utbildning - dvs. vårt gymnasium motsvarade mer freshman och sophomore year i ett relativt bra college.

Jag ska sluta med att påpeka att det här var för 17 år sen nu så speciellt det svenska skolsystemet har ju ändrats en del sen dess!

Annika said...

Annika!
TACK för din insiktsfulla kommentar!!
SÅ intressant att läsa!
Ja, det är ju det där med alla klubbar som är så fantastiskt. Det finns verkligen ngt för ALLA att välja, inte bara sport.
Ja, det härär ju också en bra hS där över 90% går till uni, och ju bättre HS desto fler after school activities. Tycker det är otroligt att höra hur drivna eleverna är, hur medvetna de är att allt extra curriculum skrivs ner på collegeansökningarna, och hur viktigt det ÄR att ha EC på sin ansökan.
Ja, det där med klickarna är ju onekligen intressant, alltså. Jag frågade K igår om vilken klick hon kommer att tillhöra. Antar att hon inte vet ännu, eller att hon ens märkt av det andra veckan på HS.
Men det där med klickarna är ju ngt man alltid hört.
Ja, supporten är ju enorm på skolorna här, det har jag alltid tyckt. Stöttning för de som inte hänger med, och även riktigt uppbackning för de som har lätt för sig.
TACK igen för din kommentar, den stärker mig. OCH det är lite som jag själv trodde.
TACK, Annika!!!!

Annika said...

Misstänker att hon hamnar i teaterklickarna om hon tänker sig att vara med i skolteateruppsättningarna för är hon med i dom lär det väl vara rep nästan varenda kväll i månader och då hamnar man ju naturligt ständigt umgänge med andra där.

Det ska bli spännande att höra hur hennes schoolplay-auditions går - för det blir det väl en del av?

Petra H said...

Ha ha, visst är man fullmatade med amerikanska high schoolfilmerna! Förhoppningsvis är inte verkligenheten helt som på film, med coola gänget, nördarna etc. Eller kanske det är så (precis som i svenska gymnasier) men förhoppningsvis inte lika hårddraget som på film.
Min bästa kompis och jag hade en period i 25-årsåldern (!!) då vi tittade på de nyare high schoolfilmerna som en kul grej! Hi hi, vi tyckte att Freddie Prinze Jr var söt :D Det var vi och tonårstjejerna på bio, ha ha. En film som jag fortfarande gillar är Clueless!!
Men annars är ju 80-tals filmerna absolut de bästa, det tycker jag också!
Kram!!

ullisen said...

dumma dumma blogspot slarvade bort min kommentar... hade iaf tackat för nostalgitripp, skrivit lite om ålder förr och nu (jag tyckte dom var medelålders när det begav sig, och så visar de sig vara avsevärt yngre än vad jag är nu!) och hälsat att jag ser fram emot High School-snack i din blogg (för det enda jag vet om den världen är det jag sett på TV typ - öööh, 90210 t ex ;)

krams!

Annika said...

Annika:
TACK igen. TROR du har rätt. Det lär bli teaterklicken för henne. Ja, jösses vad de repade inför musikalen i MS. Här lär det bli etter värre!!
Kommer säkert att skriva massor om HS i fortsättningen också...

Petra H:
Clueless gillar ajg också. Härlig, härlig film. Skruvad.
en av mina favvisar, faktiskt.
Bara Alicia S är ju en dröm i den filmen..
Ja, jag tror nog att det är klickigt, men förhoppningsvis inte lika tydligt som i filerma. Snart får jag väl veta. men Karolina är inte den som vill snacka så mkt om skolan då hon kommer hem...
KRAM!!

Ullisen:
Blogger sucks...
Det gör de ofta numera.
Ja, mkt HS snack lär det bli framöver. Jag måste nog ösa lite sas...
Ålder är alltid prekärt...
Hihi.
Kram!