Wednesday, September 29, 2010

Amerikanska fenomen: Mall walking...

Idag tänkte jag ta upp min serie ”amerikanska fenomen” igen. Det är ju lite saker som ständigt pockar på uppmärksamheten och som signalerar att man är i ett land där saker och ting är lite annorlunda. Somligt skrattar man åt, somligt nickar man gillande åt och somligt RÅfnyser man åt...

Idag tänkte jag att vi skulle ta oss en närmare titt på fenomenet: MALL WALKING.

Det är ingen hemlighet att många amrisar är räddare (MYCKET RÄDDARE) för väder och vind än nordbor. Vid minsta lilla hot om regn, eller snö eller annan nederbörd så håller man sig helst inomhus. Många vill helst inte uppleva vädret, eller elementen överhuvudtaget. DÅ passar det bra att varje morgon ta sin power walk, eller leisure walk, i en klimatkontrollerad mall. Eller, som man säger på svenska: inomhusköpcenter. I fortsättningen kallar jag det mall, för det är kortare att skriva, ok?

Mallen öppnar sina dörrar vid 7 tiden, men butikerna inne i mallen öppnar oftast inte förrän klockan 10, men innan dess kan alltså mallen användas av mall-walkers. Många tycker nog det är perfekt att ta sin dagliga prommis i en ständigt klimatkontrollerad miljö, inga backar finns, ingen motvind och man behöver inte riskera att möta några otäcka människor, eller djur. I mallen är det ständigt uppehållsväder och 20 grader varmt.

Mall-walkers klär sig som de PW:are och promenixare jag själv möter under min morgonpromenad under bar himmel—i träningskläder och med vattenflaskan stadigt i näven.
Här går de då ofta fyra och fyra, eller ibland i ännu större gäng. De allra flesta är vita kvinnor i övre medelåldern från en burgen medelklass. En och annan man ses också lufsa med sin fru.
Fatta vad bekvämt, knata på mallen, inga backar, inga vindar, inget regn...En Starbucks och/eller en Caribou coffe i vartannat hörn.
Ofta utefter mall-walk:arens väg kan man också köpa läskeblask, springa in på toa eller ta sig en frulle då man gått x-antal varv runt mallen.
Den mallen jag oftast besöker här i Washington, Tysons Corner, har nog många trogna mall-promnixare. Det går inte att ta miste på det de gånger jag kommer dit vid 10 tiden (brukar åka till mallen under veckorna, och helst vill jag komma dit så snart som möjligt efter att butikerna har öppnat). Men, jag kan inte låta bli att fundera lite över dessa personer som väljer att ha mallen som sin dagliga utflykt. Garanterat bor de allra flesta i mer eller mindre lummiga förorter. De skulle lätt kunna ta sig en promenad hemmavid, UTAN att ta bilen till mallen för att sedan promenera där. Jag kan också garantera att förorterna där alla dessa övre medelålders bor är totalt säkra. Ingen slum och inga ghetton så långt ögat når. Lovar...

Ett märkligt fenomen är det i mina ögon. Men jag kan naturligtvis också förstå att det kan fylla en funktion för den som kanske så smått ska öva upp sina muskler igen, kanske efter en skada eller sjukdom. Men för den friske, yngre pensionären tycker jag att det finns NOLL anledning att åka till mallen morgon ut och morgon in. DESSUTOM har man säkert måst sitta i bilkö också.
Ja, och ska man prompt ta bilen så kan man väl isåfall åka till en park med parkvägar och gå där istället. Det finns många sådana i den här delen av stan.

Ack ja, måtte jag aldrig bli så amerikansk att jag börjar ägna mig åt mall-walking, isåfall---just shoot me!!!

29 comments:

bettankax said...

Men gud, har aldrig hört på maken!! Detta fenomen verkar ju helstolligt. När jag tänker på mig själv om jag skulle knata runt i Burlöv Center eller Nova Lund X-antal gånger för motionens skull....nää det känns helt omöjligt. Fast det är klart, i ärlighetens namn blir det ju ett antal rundor men då i shoppingsyfte.
Å vad jag uppskattar dina inlägg. Jättekul läsning! Önskar dig en fin dag.
KRAMAR!!

anna of sweden said...

Haha! Det har jag aldrig hört talas om. Däremot vet jag att det finns en school walking grupp på vår skola om kvällarna ... Vilket också låter mycket märkligt i en svensks öron!


Huggeis!

Annika said...

Bettankax:
STOLLIGT är ordet!!
Jag blir full i garv varenda ggn. När jag jobbade på Lord and taylor började jag runt nio på morgonen, och när man gick ut i mallen för morgonkaffe var det samma personer dag ut och dag in...
HAHA! Vi garvade, kan jag säga...
TACK för berömmet. VAD glad jag blir!!!
KRAM!!!

Anna Swe:
Komiskt va?
School walking??? Går de inne på HS då???
Låter lika KNÄPPT!!
Huggies!!

Marie said...

??????????

Det där låter RIKTIGT knäppt! Iofs så kanske det inte är knäppare än att stå inne på ett gym på ett motionsband, men det känns helt fel att gå runt för att motionera i en mall! Särskilt om man kan köpa läsk o övrigt precis bredvid... Men antar att det är bättre att de rör sig än att de inte gör det! :)

Brysselkakan said...

Knasiga amerikaner! Men det med school walking har vi på sonens skola här oxå, mammor som efter de lämnat barnen tar en rejäl runda men så ligger skolan i en stor slottspark (huvudbyggnaden är slottet). Det finns även en sån grupp för de med hundar!

Steve E said...

Det besannas ånyo, allt kan hända over there. Obegripligt hur ett dylikt fenomen kan uppstå i dina hemtrakter där det synes finnas de mest underbara och rofyllda utemiljöer att träna i. Det måste vara nåt annat än omsorg om kroppen som styr ett dylikt beteende. Ett visst mått av narcissism kan jag nog läsa in i denna önskan av att till varje pris synas.

Annika said...

Marie:
ELLER HUR!!??? Så knäppt, visst...
In i den alltid klimatkontrollerade mallen...Bättre med gymmet då där du kan svettas ordentligt och har tillgång till maskiner. Japp, toaletter och matkiosker finns överallt, och kaffe...
De kan gå utomhus. oftast är det fint väder!! Blir trött...

Brysselkakan:
Ja, knasigt är ordet. School walking, alltså går man INNE i skolan eller på skolans IP? För på IP kan jag ju förstå och tycka det är helt OK, men om man travar korridorerna upp och ner är det sjukt knäppt...Antar att det är parken i ditt fall. OK då, tycker jag...

Steve:
HAHA, japp...dagsens sanning :)
VISST är det obegripligt, väldigt, väldigt egendomligt.
Ja, och vi som har så fina prommisvägar och parker. men jag antar att detta blivit en social grej också. man träffar likasinnade på mallen...

Annika said...

Jag brukade också undra över det när jag bodde i NC - jag menar, från september till november så var vädret perfekt och vi hade massor av underbara naturområden. Och ändå stretade dom runt inuti den trista mallen (den var inte ens ny) varv på varv.

Men när jag frågade pensionärer som jag kände så var det mest rädslan dom angav som orsak. En gång för flera år sen sa dom om den finaste naturstigen så hade någon attackerats där så nu kändes det inte "safe" att gå ute. Dom ville ha närvaron av sina mallcops när dom var ute - också om dom skulle bli sjuka eller kollapsa eller så. Men jag tror - även när jag är sjuttio - att jag tusen gånger heller skulle riskera ett rån eller att bli liggande vid en stig en timme eller två än att förvisas till mallen.

Annika said...

Annika:
ETT märkligt fenomen...
Verkligen!
Man upphör inte att förvånas över det. Tyckr inte heller att argumenten håller. Alls. De kan ju gå ut i grupp även på parkvägarna, de har mobiler och hur ofta händer det egentligen ngt? Nejdu, när jag blir 70 ska jag knata på i skog och mark. I ärlighetens namn möter jag flera gäng med yngre pensios varje dag jag är ute på min PW. SÅ ska det vara.
SÅ trist att knata omkring på en mall också...suck!!

Tigris Predikantan said...

Är det sant? Är de inte rädda för förkylningsvirus och sånt? *Nys* så sprids ju bacillusker och virus bland alla, under samma tak *ler*!

Keith said...

When I saw the picture on your blog of the mall walkers I started cracking up. I thought of the episode of "Modern Family" when Jay, Gloria and Manny are in the mall and Jay has a track suit on because he's comfortable in it even though it makes him look old. Gloria told him just before that he needed new clothes and he refuses. Then the mall security guard comes up and tells him to get to the right with the other mall walkers. He turns around and sees a group of walkers coming up and he immediately heads into the first store he sees to buy new clothes. Hilarious!! :-)

Desiree said...

Ha ha ja det var verkligen ett udda fenomen som jag aldrig har sett. Men jag har inte varit på mallen så tidigt i för sig. Hade inte hört talas om det ännu. Nej du tycker att det är bättre att motionera antigen ute eller på gymmet. Detta känns väldigt amerikanskt.
Kram!

Suzesan said...

Hahaha jag har aldrig hört talas om det. Haha är det rädda för djuren i naturen eller bara träden eller luften....haha tänker mig hur det kan se ut. Men om köpcentrat är proppat med folk fortsätter de bara att gå då??Tänker på om folk måste hoppa undan för dem. Eller är de bara där innan butikerna öppnar.


Roligt och nytt och lite knasigt fenomen.

Kram
/Susanne

Saltistjejen said...

Men Himmel!! Detta hade jag faktistk aldrig hört talas om tidigare! ursäta men det låter som tagit ur en dålig komedi....! ;-)
Hahahaaaaaa! Nu måste jag skratta. Det KAn ju inte finnas ngt mer amerikanskt ändå. än MALL walking! My God! jaja, det positiva med det hela är juATT folk ändå GÖR ngt AKTIVT. men hm, själv tycker jag väl att idén med att gå inne på en mall är mer förknippat med shopping än träning per se.....
Kram!

Lia said...

OMG! du måste skämta med mig nu Annika?! FINNS dessa människor verkligen på riktigt? Hahahaha. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Jag älskar ju gymmet och tillbringar som DU vet halva mitt liv där. Japp, det är ju innomhus, och det är tryggt (inga överfallsvåldtäkter rapporterade tex) men att missa PWn fram och tillbaka från träningen, med riktig luft, sol eller regnstänk, hur kan man missunna sig det!? Detta var ju dagens roligaste, hahaha. TACK!

Pettas said...

Vi är nog på god väg att göra liknande i Norden. Varför cyklar man inte utomhus utan tar bilen till ett gym för spinning i ett litet rum som luktar svett långa vägar..?
Varför skidar man inte i naturen utan tar bilen till en skidtunnel...
(även fast det finns skidsnö utomhus)
Varför är har man ett rullband inomhus när man kan gå ute..?
Många frågor uppstår och jag känner mig som förvåningens finger i häpnadens mun:)
Dessutom så betalar man dyrt för nöjet/motionen...fastän man kunde få det helt gratis i frisk luft och med härlig utsikt..

Mall-promenaderna är verkligen ett lustigt påfund:)

Kramar!!

Elisabeth said...

Haha, mycket ska man höra innan öronen trillar av!!

Nog för att jag kan skratta lite även åt fenomenet indoor walking ("promenad" i crosstrainer i grupp, inget jag provat för egen del, men mamma provade en gång), men då är man åtminstone på ett gym som ÄR TILL för att träna, inte i ett shoppingcentrum.

Jane said...

åh det här såg jag jätteofta när jag jagbbade i Pittsburgh, helt superlöjligt,

Anna, Fair and True said...

Ligger efter med läsningen hos dig!

Tänk att det finns en förening t o m! Vi lovar att göra det lidande kort om du går med i den! ;)

P.S. Gillar ett fenomen-serien är i gång igen!

Sofia said...

Hahaha, men gud. Jag trodde inte det var sant när jag läste det först. Så typiskt USA. ;)

Sofia said...

Svar: Ja jag har verkligen hunnit med grejer på 100 dagar. Även om många grejer är små grejer så har jag ändå hunnit med att resa en hel del på 100 dagar också. Åh tack, det gör mig glad att du tycker jag har rätt attityd. :)
Jag ser verkligen fram emot att träffa dig nästa vecka. Det ska verkligen bli jätte kul! Vilken dag/tid passar dig bäst?
Kramar!

Taina said...

Annika, jag lovar att skjuta dig om du borjar med detta! Du far garna kora moon walk dock, som MJ. Hihi.
Jag kom in kontakt med detta fenomen, mall walking i SC for herrans manga ar sedan. Trodde forst det var en inspelning pa gang och att de var nagra sorts robotar eller utomjordingar dar de gick med sin tomma blick, runt, runt. Markligt maste jag saga...

Kramar!!!

Livet enligt Jenny said...

Hahahaha fy farao vad roligt!!! hihihi Lovar att ta dig i kragen om du någonsin börjar med detta. hahaha Tack gumman du gjorde min morgon! :)

Annika said...

Tigris:
Välkommen till min blogg!!
Ja, det har du rätt i. Det har de nog inte tänkt på ;-)
Välkommen tillbaka!!!

Keith:
I don't think I've seen that episode yet. HAHA!! I can imagine it...
Yes, mall walkers are a joke...

Desiree:
Förmodligen var det stort i Bama också, hehe...
Visst är det amerikanskt. Man baxnar.
Kram!!!

Annika said...

Suz:
Jag vet, vad är de rädda för? Förmodligen lite av allt, men framförallt är de nog så bekväma...
Komiskt. De går endast före butikerna har öppnat, sedan då det kommer kunder lägger de av...
Kram!!

Saltis:
Inget skämt. Dagsens sanning :-DD
Visst är det priceless.
Verkligen ett högst märkligt fenomen. Du får åka ut till en mall innan den öppnat and se it with your own eyes :-)
KRAM!!

Lia:
HAHA, inte det minsta påhittat, även om det låter så...
Jag vet, det är ett mysterium faktiskt.
OCH som jag skrev till dig på FB igår får du komma och hämta mig OM jag skulle börja mall-walka...
HAHAHA!!
KRAAM!!

Annika said...

Karin:
Ja, allt stolleri brukar ju hitta till norden också efter ett tag, hehe...
Och ja, visst har du rätt i det du skriver. Även om gym känns självklart numera.
Men nog är det på den vägen alltid.
KRAM!!

Elisabeth:
Det är just det knäppa att de går på ett köpcentrum dag ut och dag in som gör mig så fundersam.
Visserligen låter det inget kul med ett gym heller och indoor walking, men bättre iaf.

Jane;
HAHA, kan tro det!! Komiskt är det.

Annika said...

Anna FT:
Hey, ibland ligger man efter. DET är helt OK.
Ja, ni får skjuta mig opm jag börjar med detta...
KUL att du gillar att fenomen serien är igång :-)

Sofia:
Komiskt va!!
Ja, nog känns det märkligt.
Ska bli så kul att träffa dig i nästa vecka. Mail kommer, och vi kan bestämma närmare där.
NOG har du rätt attityd, alltid!!
OCH med den kommer du långt.
Kram!!

Taina:
ja, ni får skjuta mig om ni ser mig på mallen md tom blick och robotliknande gång.
Men, ja..visst är det konstigt. ATT de vill gå där.
Hoppas du har det bra i MI!!
Kram!!

Jenny:
HIHI!!
Dagens sanning. SÅ kan det gå till i det stora landet i väster!!
Kram!!

eastcoastmom said...

Ja, jag har sett dem, mest pensionärer som går omkring i en mall jag besöker ibland. Runt och runt. Knasigt. Hade inte en aning om att fenomenet hade ett namn.

Hälsningar från CT

olgakatt said...

Jag har hört om nåt ännu knasigare, faktiskt! En god vän till mig var utbytesstudent i USA samma år som jag på 60-talet. ett 20-tal efteråt hade hon med sin tonårsdotter och hälsade på hos mamman som då var änka och bodde ensam i sitt hus. En dag kommer hon klädd i rosa träningsoverall, rosa pannband och rosa löpskor och meddelar att hon ska ta sin joggingtur. OK, säger de svenska damerna. Efter en stund undrar dom om mamman verkligen gått ut, dom hörde aldrig ytterdörren. Litet senare dyker hon upp, svettig och flåsig. "Men vi har inte hört dörren?" "Ä ni inte kloka, inte går jag UT för att jogga! Jag springer i källaren."