Thursday, September 30, 2010

Nostalgi-Annika: Color me beautiful

Torsdag ÄR det nya fredag! DET vet ni alla vid det här laget.
Här i Washington DC kommer vi idag att bli dränkta i regn!! Det är en så kallad ”tropical depression” som kommer ifrån mexikanska golfen som ska dumpa regn på oss idag. Hey, inte mig emot. Let it rain. Jag har det bra inomhus med datorn, mina böcker och levande ljus.
Kanske tar jag mig en lite avstickare till DSW och kollar in skor också, såvida det inte regnar och blåser för hårt (för det ska blåsa ordentligt också). Aja, lite regn skrämmer inte mig...

Iallafall, idag tänkte jag faktiskt att vi skulle ta oss en närmare titt på lite nostalgi igen. Det var ju ett tag sen jag skrev nostalgiskt här på bloggen.
Idag tar vi oss, som så ofta förr, till mitten på 80-talet. Det är ju mest 80-talet jg skriver om när jag skriver om nostalgi. Jag borde nog gå in och nosa lite på 90-talet någon gång också. Men, det kommer, det kommer...

Året är ca 1985.
Jag sitter i en paradvåning på Östermalm där min gamla barndomsvän bor med sin pojkvän. Det är middag med pojkvännen, hans syster och flera av deras vänner. Och så är vi där också, ett gäng från the burbs.
Plötsligt tittar systern på mig och säger till min kompis...
-Annika är en äkta vinter!
Que, va, what??? Vad pratar de om?
-Ja, säger min kompis, det har jag också tänkt på.
Jag fattar noll. Men till sist får jag förklarat: Tjejerna talar om den nya trenden ”vacker med färg”, eller ”Color med beautiful”.
(fattar inte att det fortfarande finns, it is still in business...jag baxnar)


EXAKT den här boken hade jag, fast den var på svenska och hette "vacker med färg".


Efter middagen dras böcker fram. Systern är visst utbildad färgagent, eller vad det kan kallas. Jag och de andra bruttorna från the burbs får en lätt färganalys där systern bestämmer att jag är vinter, min kompis ML är sommar och vår kompis Tina är vår.

Efter denna middag blev jag helt såld och betagen på Color me beautiful. Jag köpte hela konceptet, rakt av. Jag gjorde mig av med färger i garderoben jag inte trodde att jag längre skulle kunna använda, som alla jordfärger tex. I hemlighet var jag stolt över att vara vinter, för de färgerna var SÅ 80-talsrätta att det fanns inte!!! JAG kunde minsann ha KORNBLÅTT och cerise. OCH vinter var den enda årstiden som kunde bära svart. Hurra, typ.
Jag köpte smink som gick i kornblått, hade ceriserött läppstift.
Jag kunde sitta på t-banan och titta på folk och fundera på vilken årstid de var. Ett tag under 80-talet kändes det som om color me beautiful var det enda jag och mina kompisar snackade om.
Som vi höll PÅ!!!


Det var färghjulet som gällde...

Har ni andra något minne av detta? Eller var jag och mina kompisar extrema?
Numera tror jag inte ens att det finns kvar. OCH numera använder jag färger ur alla årstiders skalor. Med förkärlek använder jag höstfärgerna.
Det kornblå sminket slängde jag någon gång på 90-talet, inga fler blå ögonskuggor, inga blåa mascaror. Tack och lov att trender dör, och tack och LOV att man har blivit mer trendtålig med åren. Exakt, man faller inte för minsta trend längre. Orka. Liksom.


Jag strävade efter att se ut som hon! Det var jag, det var mina färger :-)

Fast, det är ganska kul att minnas tillbaka, för vi hade faktiskt kul medan vi höll på med våra besattheter.
Undrar just om man skulle ta och leta upp den gamla boken, vacker med färg. DET blir en sann nostalgitripp att finna den igen. Åååååå....


Aha, här har ni mig ca 1986. Äkta 80-tals "siden"blus (från Älvsereds eller något sånt) och svart skinnkjol, svarta pumps and what not!! Nylackade naglar också, ser både nagellacksflaska och ILLGRÖN drink på bordet. Vi skulle förmodligen ut...

36 comments:

anna of sweden said...

Hallå snygging!

Åh, vad jag gillade sådana strumpbyxor som du har på bilden. Och den lilla "hala" blusen! Härligt!

Kommer ihåg de där färganalyserna. Men jag var aldrig "inne i det" själv.

Hur som helst - så kul att läsa dina nostalgiinlägg och minnas!

Regniga (och då pratar vi massor av regn) huggies!

Annika said...

Anna Swe:
Hej där!! Och right back atcha!!
Ja, det var 80-tal, midoridrinkar, hala blusar, blanka strumpbyxor...
Färganalyserna var heta, hehe!!!
KUL att du gillade inlägget!
Ja, herreminJE vad det regnar. VÄRRE ska det bli, tydligen. Tornado watch ligger vi tydligen under också. På radion sa de att det är totalt kaos i trafiken, och de uppmanade folk att jobba hemifrån...
Det fullkomligt pissar ner från skyn.
Huggies!!

Millan said...

Hahaha harligt foto!! Och jo da jag kommer ihag det dar med colour me beautiful. Jag gick sjalv o blev farganalyserad.. tror att jag var vinter ... fast jag kommer inte ihag riktigt :-).
Kram

Lia said...

hahahahaha, men detta är så sinnessjukt kul! Jag gick igenom HM imorse, och muttrade som en liten tant "jag förstår mig inte på höstens mode" när jag passerade ett ställ med skinnkjolar (mini) och skinnshorts (!), samt silkiga blusar (som man garanterat får svettlökar i) och prickiga strumpbyxor på skyltdockorna!!! Och så går jag in här och ser din bild! Hahaha. Du var ju riktigt het i detta, kanske ska du ta dig en sväng till HM trend ;-)

Min mamma är sådär blond men med ganska varm hudton. När jag var liten hade hon alltid blå eyeliner och blå mascara och jag var såååå avundsjuk: för på mina mörka ögonfransar syntes ju inte allt det blåa =).
Tur att du vågar jordfärger igen, det är alltid snyggt tycker jag! Speciellt årets trend Kamel. Jo, jag är kanske liiite trendmedveten ändå! Kram

Annika said...

Millan:
Japp, äkta 80-tal!!
När det var som glammigast!!
Du var också vinter alltså!!
Kram!!

Lia:
HAHA, ja jag VET!!
Det här modet är HETT igen.
Jag ahr en skinnkjol i min garderob, dock inte den på bilden. Och den skinnkjolen ska jag nog ta mig på lö då vi ska på fest. hehe...
Allt kommer tillbaka, if you wore it the first time, don't wear it again, heter det ju. Hmmm...kan nog ligga en del sannning i det...

Ja, jag började använda jordfärger ngn ggn på 90talet igen...
OCh det är snyggt.
Kamel ja, joooo...jag har funderat på en kappa från Ann Taylor i just kamel, Lia...

Men blå mascara och sånt junk lämnar jag nog därhän.
KRAM!!!

Lotta said...

Hihi! Jodå, visst har jag varit på färganalys, minsann hållen i ABF:s regi. Och dessutom TVÅ gånger med kanske 10 års mellanrum. Jag blev vinter båda gångerna. Och som jag har älskat just cerise och kornblått! Så här på äldre dar är jag mer åt det jordfärgade hållet men klär inte alls i det tyvärr.
Färgkartan tänker jag ofta på och faktiskt har jag nästan aldrig köpt "fel" färg efter det. Och Annika, det var faktiskt inte så länge sedan mitt cerisa läppstift fick respass...numer går läppglanset i en lite mer nedtonad rosa färg...

Jag älskar dina nostalgitrippar och funderar på om jag ska härma dig! Kanske en kategori som heter "Lotta goes Nostalgi-Annika" :-)

Kramar!!!

Nilla said...

Kul! Detta inlägget gjorde jag nyligen:http://tankebubblor.blogg.se/2010/september/farganalys.html
Jag har inte varit på någon analys. Men det finns de som ger det nu också!

Tigris Predikantan said...

Kul du skrev hos mig för just detta som du tar upp är sen 80-tal och roligt. Jag "såg", jag nyttjade inte. Minns dock den tiden som den med många av mina bästa minnen som jag har av mitt liv!
:)

Steve E said...

Håller med anna of sweden, en riktig snygging ! Vad gjorde jag då nyss fyllda 36, förutom att vara karriärsugen. Ja, inte minns jag mycket. Det är väl ändå så att kvinnor minns så mycket mera detaljer än vad vi män gör. I a f mera än vad jag gör. Varför? Ja, det måste jag inte veta. Det räcker med att konstatera att så är det. Det kan jag leva med.

Desiree said...

Ha ha jo detta minns jag. Men jag gick aldrig pa nagon sadan dar analys. Mycket man luras pa standigt. Men fin 80-tals bild pa dig. Du var snygg da som nu :-)
Kram!

Annika said...

Lotta:
Haha, där ser man!!!
En vinter till!!!
KUL!
Jsmen JA!!! Kör nostalgi du också. DET är ju skitkul!!
Mina toner numera är nedtonade ska du veta.
Väldigt annorlunda från då.
Kram!!

Nilla:
VAD kul!!
Vet du, jag trodde det var en utdöd trend tills jag kollade på nätet...
Ska kolla ditt inlägg!!

Tigris:
KUL att ha dig tilbaka!
Ja, sant, den tiden betydde mkt för oss som var i 20 årsåldern då. Roligt att minnas tillbaka. Alltid.

Anna, Fair and True said...

Jag missade själv trenden men minns att min mamma blev färganalyserad och hon går lite efter det än idag (dvs det var användbart och "upplysnade") även om hon vidgat visa färgkartor lite från vad de ursprungligen rekommenderade henne.

Själv tycker jag att jag passar i de flesta färger förutom beige och t ex väldigt ljus gammelrosa, alltså sådana nyanser. Men annars har jag ganska tur i den bemärkelsen. Tror jag...kanske borde gå till en professionell... ;)

Annika said...

Steve.
TACKAR, men är det så alltså? Att män minns mindre av de tider som flytt?
Ja, vi tjejer kanske bär minnena med oss på ett annat sätt...

Desiree:
KUL att du minns. Trodde det var dött och begeravet detta med årtiderna och färgerna, men så är det inte.
TACK, Desiree, du är så gullig.
Kram!!

Annika said...

Anna FT:
Kan tro att du var lite för ung då det begav sig!
Jadu, vilka trender. Och den där boken blev som en bibel.
Numera kan jag inte påstå att jag direkt följer vinterfärgerna längre...
Hmmmm..gissar på att du är vår eller sommar...

Malin said...

Åh, färganalyserna hade jag glömt bort! Jag klurade dock aldrig riktigt ut vilken årstid jag var =)
Kul med nostalgiinlägg!

Marie said...

Snygging!

Jag har hört talats om det här men aldrig gjort det själv! Jag har en släkting som fick för sig att hon bara kunde bära gult, så hon slängde ut alla kläder hon hade o använde bara kläder i gula färger... bohoring! Och otroligt fult! Gult är snyggt, men kanske inte jämt?!

Älskar den blå sminkningen! ;)

Brysselkakan said...

Jag var en höst. Sa hon som visste! Och att jag absolut inte ska ha svart! Och det rådet har jag hållit fast vid för jag ser inte klok ut i svart!!! Likblek...
Förra året fick jag en dag med en personal shopper i present, det är nog dagens färganalys! Men hon tipsade om så mycket mer än färger. Plus att jag inte behövde ta mig ut ur provrummet för att hämta en annan färg eller storlek, så lyxigt!

Annika said...

Haha! Jag har aldrig gjort en färganalys själv men det finns ju en bit av Bridget Jones' dagbok där hennes mamma släpar med henne på färganalys så hon ska bli mer attraktiv och inte "skrämma män."

Personligen tror jag män minns ANDRA men inte färre detaljer: min man kan komma ihåg varenda spelarbyte, varenda person som spelat för, och varenda viktigare match i the Bills och the Sabres sen 1979, samt Red Sox sen ca. 15 år. Och likadant med andra (oftast manliga) Buffalonians. Absolut sanslöst detaljminne har dom allihop.

Annika said...

Malin:
KUL att du gillade inlägget!! Jag är mest förvånad åt att detta är still going strong!
:-)

Marie:
Man tackar!!!

Jadu, nog känns det lite krystat alltid :-)
OCH tänk att bara bära gulbaserade färger. Gult är en svår färg. jag tycekr nog det är få som klär i den.
Blå mejk ja...haha, fab!!
Det har jag inte idag, kan jag säga...

Brysselkakan:
VAD kul att du fick en dag med en PS!!
Jätteskoj.
Kan tro att du fick en del tips. Numera tycker jag nog att höstarnas färgpalett är den snyggaste!!

Annika said...

Annika:
Färganalys är för kul alltså, och jag måste säga att jag blev så förvånad då jag började söka på google och där finner att det fortfarande finns kvar!!!

Och ja, sant...NOG har män detaljminne på ett annat sätt än vi har, fotbollsspelare, matchresultat, bilar etc
Andra intressen. Annat läggs på minne.
Lite intressant det där!!

Tina said...

Visst minns jag också det där. Men jag minns att jag så gärna ville ha aprikosfärgat men enligt den teorin skulle ha rosafärgat. Därför fortsatte jag inte med det ;-)

Annika said...

Tina:
HAHA, ja där ser man. Aprikost hade jag aldrig då det begav sig. Det var ju fel färger för mig...
:-)
Vi var väl alla (är kanske) påverkade av Vacker med färg...

Saltistjejen said...

UUUUNDERBART!!
Haha jag minns detta. Fast jag var ju bara en liiiten tjej då men minns att vissa av kompisarnas mammor(!) höll på m färganalyser och sådant. hahaha! Och i slutet av 80-talet använde även jag blå (med glitter) och grön (!) kajalpenna. Hu!!!!
Ojoj!
Men du ser väldigt snygg ut på bilden tycker jag. 80 såklart men det VAR ju 80 då! SÅ RÄTT!!! :-D
Kramar!

Annika said...

Saltis:
Ja, du var väl bara en liten skit på 13 då jag var 20 ;-)
Klart du inte höll på med sånt här.
Men du är en vinter, det tror jag!!
Jajamän, klart du hade såna färger på sminker. SÅ rätt det var.
TACKAR och bockar om bilden. JA, nig var det rätt då det begav sig...
ATT det var :-)))))
NU mode igen!! OCH jag funderar på att ha skinnkjol på lördag på en fest vi ska på, hihi!!
KRAM!!!

Pettas said...

Hah, du är en osäker vinter, sade ett proffs åt mig när hon såg mig djupt i ögonen för ca 15 år sedan.
Så nu vet du det:). Sedan fick jag veta att jag skulle bära huvudsakligen citrongula kläder!
Den absolut minst passliga färgen för min del som alltid har känt mig som en höstmänniska..
Men jag vet inte ännu vad jag är och är bara glad att jag är. :D
Du är urtjusig på bilden!

Karinkram!

Anonymous said...

Hahahaha du skriver sååå bra!! Javisst var man årstidsbunden på den tiden. Jag var en VÅR och var mäkta besviken, för de färgerna såg ju ut som bleka urtvättade kopior av vinterns;D Dyrt som rackarn var det åxå, vill minnas att det kostade 500kr DÅ!! Det var ju ändå längesen, så en stor del av lönen blev det ju på att nån skulle tala om vad man passade i. Nu ger jag blanka tusan i det och har ALLA färger som jag gillar./ Kram / Hajan

Anonymous said...

Ha, den där boken gjorde jag mej av med o gav till Erikshjälpen när vi flyttade hit för 6 år sedan. Jag gillade den aldrig för att enligt den skulle jag inte ha kornblått som jag älskade (undrar förresten om jag var vår eller sommar??) Nu har jag de färger jag själv tycker om, men ibland är det ju faktiskt så att man sätter på sej en färg som "piggar upp" hudtonen, eller hur?
Kramar från Anette!!

Humlan said...

Visst har jag gjort färganalys! Alla tjejerna på jobbet gjorde det och de flesta var, liksom jag, höst. Men alla tyckte att det var så konstigt att jag passade så bra i svart men ändå var klart höst. Det kanske var därför som jag aldrig tog det på så väldigt allvar, men visst hade jag mycket i höstfärger.
Lite kul att du skriver om detta nu, för jag hörde några som pratade om årstidsfärgerna häromveckan! Det sitter tydligen kvar i minnet på vissa av dom som var med då! :-)

Du är riktigt snygg på bilden och visst har jag också haft den typen av blus, halsbandet och koftan med dom knapparna väcker också minnen...

HeLena said...

Så snygg du är!!
Jag höll aldrig på, men minns att jag skulle vilja vetat vad jag är... Kul inlägg!!
KRAM!!

Elisabeth said...

Jag har hört talas om det där, men det var nog mer på 90-talet. Eller i början av 90-talet i alla fall. Vi var lite efter där jag bodde. ;) Var tvungen att googla nu, och till min besvikelse (haha!) vara en höst. Hallå, JAG, höst, det går ju inte!! Jag vill inte vara en årstid jag inte gillar. ;D

Skinnkjol är väl förresten modernt igen... åtminstone läste jag i Metro att en sådan var ett av höstens fyra modemåsten. Så det är bara att ta fram din igen. ;)

Anne-Marie said...

Du var en riktig "kalaspingla". ;) Minns de där olika årstidsfärgerna men jag tog det nog aldrig till mig utan valde de färger jag tyckte bäst om. En färg som jag gillar och som andra sagt att jag klär i är cerise (fuschia tror jag man säger på engelska - är cerise och fuchsia samma sak? Är inte riktigt säker). Hade faktiskt en vinterjacka under många år med den färgen och älskade den. Det där med "mall walking" kan väl bara förekomma i USA. Vi har inga "malls" här men skulle själv nog aldrig komma på tanken - amrisarna är påhittiga, det måste man ju ge dem beröm för. :) Kram!

Katarina på Filippinerna said...

Wow, vilken pingla du var,, och är fortfarande! Jo, jag minns dessa färganalyser.

Jag som bara älskade marin blått, rött och vitt, fick under en arbetsresa i Holland veta av professorns fru att jag var minnas en brown,, inte en kall blå,,,

Jag glömmer nog aldrig den kvällen,, eftersom jag jag funderade på brunt,, jag som hatade bruna kläder,,Ha, ha

Kul med dessa nostalgi minnen.. Tack!

Annika said...

Pettas:
UJ uj, citrongult. Gult är en svår färg för nästan alla.
Ja, det här med färganalys får man nog ta med en nya salt, även om det kanske ligger ngt korn av sanning i det...
Exakt, vi är bara glada att vi ÄR!
KRAM!!

Hajan:
TACK!!!
Ja, nog var alla i vår ålder och äldre, ocg yngre, tydligen, så inspirerade av årtsiderna.
OCH dyrt var det ja, iaf på den tiden då lönen var liten och hyran hög :-)
Ja, jag ger blanka tusan i det också numera.
Kram!!!

Anette:
Absolut, ngn sanning tror jag det ligger bakom det där tänket. ATT det gör. Om jag har på ngt riktigt vintrigt i rätt färg så tycker jag sjölv att det lyser upp på ett bra sätt. Men man orkar ju inte med tänket. Ja, jag tror du är sommar, faktiskt.
:-)
ÅÅÅ, boken...nostalgi!!
KRAM!!

Annika said...

Humlan:
Höst tycker jag har de vackraste färgerna inom årstidsskalan, men som sagt, man får ta det med en nya salt.
Tydligen lever det KVAR!! DET är helt otroligt!!!
Lite kul att tänka tillbaka på det hela är det!!
KRAM!!

Helena:
TACK!!
det var Aless som var the queen of this!!!
Tror du är höst, eller vår.
KRAM!!

Elisabeth:
Precis, jag tror aldrig att trenden riktigt dog. OCH den verkar vara het än idag, eller ljummen kanske, men den finns.
HAHA, ja, det är modernt igen. SÅ jag satsar på skinnkjol igen.

Annika said...

A-M:
Tackar!!
Ja, du kan säkert vara en vinter eftersom du klär i starka färger. Fuchsia och cerise ligger nära varandra, men fuchsioa skulle jag tro är lite mer lila än rosa.
OCH ja, visst det är påhittigt att gå på mallen. men måtte man aldrig själv trilla dit ;-)
Kram!!

Katta:
TACKAR och bockar...
HAHA, ja man ska nog ta det där med en nypa salt. Då är du alltså en höst eller vår. OM man ska tro på kvinnan som sa så.
Men som sagt, det ska tas med en nypa salt allting.
Kram!!

alegni said...

och om det fortsätter regna, kan du ju alltid ta bilen till någon mall och promenera lite ;)

color me beautiful ja! min kusin åkte till england och skolade sig till färgkonsulent, så jo, jag har nog haft en egen liten pärm med mina färger i handväskan. jag var/är också vinter, och tyckte det var toppen, för jag har alltid gillat svarta kläder!
jag hade flera olika sådana där "sidenblusar". inte sköna att ha på sig när det var kallt... hurr...
min kusin har inte fortsatt med sitt färgkonsulterande, utan har senare utbildat sig till reiki master och hälsorådgivare inom ayur veda.
hoppas ni får en skön helg! kram!