Thursday, September 09, 2010

Nostalgi-Annika: Sköna Söndag

Nu ska Nostalgi-Annika kika fram här på bloggen igen. Det var ett bra tag sen jag körde ett nostalgiinlägg. Ni vet, ibland kommer man ju inte på något BRA nostalgiskt att skriva om. Det nostalgiska måste liksom komma av sig själv. Gotta till sig. Mogna. Man kan inte tvinga fram nostalgin, tihi!

Häromdagen satt jag och letade efter något på Google, och därmed började jag surfa runt på nätet. Plötsligt hittade jag en sida där man skrivit om ett program som jag ALDRIG MISSADE då det begav sig, way back!! Ett program jag älskade då det kom.
Det var glammigt 80-tal. Jag hade precis fått min första egna lägenhet (hey i andra hand, but we are talking STOCKHOLM here). Jag hade tv och video och det kändes ju så lyxigt att ha en alldeles EGEN TV, och videon kändes det som ren och skär EXTRAVAGANS att ha! TÄNK att JAG hade en VIDEO, liksom. Tanken närapå gav mig svindel.

På den tiden fanns det ju inte tusen och en kanal att välja emellan, som det finns idag. Nej, vi hade ettan och tvåan och fick mest hålla oss till godo med program som började sändas efter klockan 18. Innan dess var det bara TRU, utbildningsradion och barnprogram som sändes. Fast, vem brydde sig? jag arbetade ju, eller gick i skolan, under dagarna.
Men, sen kom då GLAM-programmet, och det sändes om söndagarna---SKÖNA SÖNDAG!!!
OCH som jag älskade det! Det var som att kura ihop sig med en alldeles egen veckotidning i soffan om söndagmorgnarna. Det fanns inte en chans att jag missade Sköna Söndag, inte ens om jag varit ute kvällen innan.
Numera minns jag inte vilken tid programmet började, men det kan ha varit vid 9, och om jag minns rätt så varade programmet i två timmar. TVÅ timmar med Catrin Jacobs, modetips, sminktips, Bertil Svensson (trädgårdsmästaren som jag tyckte var såååå gullig) och visst hade väl Malena Ivarsson en framträdande roll också? Eller har jag helt fel? OCH vem minns inte KNIIIIIIIP med Susanne Lanefelt?

Det var så extremt mysigt att sitta i soffan med en filt, en kopp te och kavringmackor med drabantost och paprika på. Ja, jag VET att jag bälgade te dessa morgnar.
Oftast hade jag nog en kompis som sov över också, och hon tyckte också att Sköna Söndag liksom var en självklarhet på söndagmorgonen. Det tyckte alla mina kompisar, och det var en självklar snackis.

HUR skulle det kännas att SE dessa program idag? Nu, 25 år senare? Ja, jag skulle gärna vilja bedömma det. Förmodligen skulle man tycka att det vore ACK så fånigt. Jag har en känsla över att tidens tand sliter hårt på den sortens program

Jag kommer inte längre ihåg om programmet repriserades senare under dagen, eller senare under veckan. Antagligen gjorde det väl det. Det mesta repriseras ju hemma än idag.

ÅH Sköna Söndag, som en stor puderosa mohairkofta (med axelvaddar) att svepa in sig i under ett antal söndagmorgnar på 80-talet...

OCH ja, stora TV-inlägget (the CURRENT version) kommer snart på en dator nära dig!!!


28 comments:

S w e F l o said...

Kolla in svt.se och deras Öppet Arkiv (en av länkarna överst tror jag). Jag hittade tre inslag från Sköna Söndag där, alla med Malena Ivarsson. Verkligen tar en tillbaka i tiden!

Fröken Anki said...

Klart jag kommer ihag, fast jag var sa liten da! Mellanstadiealder tror jag. Moddedelen var roligast tyckte vi forstas, och sa gympan. Vi hangde med och gympade saklart:)

Alskar jingeln, sa 80-tal!!! Men du har nog ratt, det skulle nog kannas ratt mesigt idag det programmeg. Men - ett stycke tv-historia ar det : D

matildasfikarum said...

Det märks att jag aldrig varit någon stor tv-tittare, för jag har inte ens hört talas om det där programmet. Men det verkar ju riktigt trevligt! Varför såg jag inte på det? Eller jo, jag jobbade ofta på söndagar, så det kan ju förklara saken. För inte kan jag väl ha legat och sovit? Näääääe

Annika said...

Sweflo:
Ska kolla!!
HAHA, Malena...OCH sen hade vi Fräcka Fredag också...DET minns jag :-)))
Visst tas man tillbaka i tiden...Komiskt...

Anki:
Undrar om inte alla kollade på det? Liten tjej som stor...
Gympingen ja...Oh lord. Jag gick på sån gymping också och det kallades work-out. Antar att det togs direkt från jane fonda.
Jingeln är en klassiker. VERKLIGEN!!!
Men idag skulle det nog kännas väldigt föråldrat...
Kram!!

Matilda:
Så du minns det inte?
Färmodligen jobbade du, för inte låg du väl och sov iag, haha!!
Ja, programmet var trevligt då när det begav sig!!

bettankax said...

Sköna Söndag, en guldstund på söndagsförmiddagarna:) Känns som det var så länge sedan, eller inte?
Jag får skärpa mig!!!(snart sagt i varje kommentar håller jag på med "tiden". Jag får fatta snart!!! Jo. Tiden. Går.)
KRAMAR!!

matildasfikarum said...

Nu har jag funderat en stund och jag minns plötsligt att jag inte ens hade tv under en stor del av 80-talet. Jag höll på med så mycket annat att jag inte ens måste ha saknat det. Men jag lyssnade enormt mycket på radio.

alegni said...

sköna söndag gick hem här också! det var ju så ovanligt och lyxigt med tv-program överhuvudtaget den tiden en söndag. jag undrar också om man skulle orka se ett helt program i dagens läge...
soliga hälsningar härifrån - vi har 20 grader varmt idag!
kram

Annika said...

Bettankax:
Visst var det småmysigt då det begav sig!
OO, vad man glodde både det o sen fräcka fredag.
HAHA, att TIDEN går!!
Kram!!

Matilda:
AHA, ingen dumburk. Nämen då fattar jag...
Ah, radioprogrammen då var kul också...
Brukade ligga och lyssna på stjärnornas musik på nätterna...OOO minns den signaturen...Måste. Leta. Youtube. Nu...

Ingela:
DÅ har ni det härligt idag!!!
Riktig sommardag!
tror jag det att sköan söndag gick hem i Österbotten!!
Idag skulle man nog mest vrida sig över det som sades, och gjordes där...
HIHI.
Kram!!

matildasfikarum said...

Jag googlade också och HÄR kan man lyssna på gamla program. Lyssnar just nu på vinjetten till Stjärnornas musik.

http://radiogodis.se/ovrigt_80.htm

Annika said...

Matilda:
TACK!!!
VISST var den fin!!! Kommer du ihpg Galaxen då????
Ska genast klicka mig in på din länk!!!

Annika said...

Matilda igen!
Vilken GULDGRUVA!!!! TACK!!! WOW!!! Och stjärnornas musik intro håller ÄN idag...
AAAHHH...
Sen hittade jag en massa andra godbitar som radioapparaten och smultron och tång mm mm mm

matildasfikarum said...

Ja, han har massor! Metropol, Eldorado, Rakt över Disc! Vilken nostalgitripp...

Det var en generation radioskapare som var alldeles unika.

Annika said...

WOW, helt otroligt alltså!!! Eldorado var ju SÅ bra också!!
Jadu, det var då ngt alldeles extra det där!!

Marianne said...

Jag har nog bara vaga minnen av Sköna söndag. Visst har jag sett det, men det var så mycket annat på gång på den tiden, så jag var mer som Matilda, hann inte riktigt kolla tv. Haha, jag började inte se Dallas ens förrän andra säsongen eller liknande!

OCH jag kan inte se ditt klipp! You Tube har blockerats här i Egypten, verkar det som, för alla YT-klipp blir bara en stor tom vit yta för mig, och när jag går in där kommer det upp "... is not allowed on your network"!!! Jag slår vad om att det är någonting sånt på G när jag inte kommer in på Wordpress också!

Kram!

Annika said...

Marianne:
Censur på YT!!???? Otroligt. Och än mer på WP?
Märkligt, märkligt....
OCH trist.
ÅÅÅ, Dallas kollade jag från dag 1!!!
Så bra tyckte vi!! Det var en sann snackis.
Oh the memories...
Kramar!!

maisoui said...

Åh jag älskade Sköna Söndag ;-)

olgakatt said...

Jag förstår att jag inte har hängt med alls i TV-utbudet nån gång. Och TV på morgonen har jag aldrig klarat av, knappt ens på eftermiddagen. Visst var jag medveten om Sköna Söndag, vänner och bekanta pratade jämnt om programmet, men jag såg det nog inte en enda gång. Mitt söndagsförmiddagsnöje har alltid varit "Godmorgon Världen" i P1.
Jag missar också alltid serier, orkar inte hålla reda på dem. Det ska vara avslutade episoder som t ex Morden i Midsomer om jag ska bry mig.

Saltistjejen said...

Hahahaaa jag skrattar ju på mig här! :-D
Såååååå gammalt det känns! Så dammigt! OCH DAMIGT! Hahahaa!
jag minns det men jag var ju lite yngre då så det var inget jag tyckte var sådär superspännande. Vissa saker säkert men inte hela programmet. Mitt första minne från morgon-TV var dock något morgonprogram som sändes på lördagar (tror jag det var) med Fredrik Belfrage (trooor jag det var) som programledare eller så. Med några "gubbar" som spelade flygel, bas och gitarr också. Samt gäster i deras soffa och en del andra inslag. Sjävlklart var en del även barnprogram så det var väl därför JAG kollade då gissar jag?? Minns dock itne vad hela programmet hette. Gomorron eller så tror jag...???
Kram!

anna of sweden said...

Sköna Söndag. Det var tider det. :)

Jag har sagt det förr och säger det igen. Åh, vad jag gillar dina nostalginlägg.

Huggies!

Elisabeth said...

Sköna Söndag minns jag inte alls. Då var jag alldeles för liten. ;) Fast jag minns faktiskt kniiiiip med Susanne Lanefelt. Hon kanske gympade länge i TV... Just morgon-TV var i alla fall länge något som jag bara tittade på när vi bodde på hotell.

Marie said...

Oj! Det här har jag aldrig sett men såklart hört talats om! Men kul med nostalgi! :)

Sporty Spice said...

Jag minnst Sköna Söndag och hur BRA man tyckte att det var. Det var mys-tv på hög nivå. Hade det sänds idag hade man nog stängt av efter fem minuter. =)

Jag har föresten börjat tv-blogga på Mrs Madison.

Katarina på Filippinerna said...

Du är så duktig på att hitta gamla nostalgiska saker, Annika!

Jag inser ju att någon TV människa har jag aldrig varit och kommer nog aldrig att bli, men jag blir ju påmind då och då när du drar fram några nostalgiska YOU Tube artister med musik.

Dina mackor blir jag verkligen sugen på !! Njut!

Musikanta said...

Jag är mest fascinerad av att språket i TV-rutan har förändrats så kapitalt. Hon som presenterar talar ju så formellt och högtidligt, skillnad på snacket numera!

1987 hade jag mitt första kantorsjobb, vilket innebar spelningar VARJE söndag på den tiden. Inte en helg ledig i månaden som alla kantorer har numera. Så det var väl därför jag alltid missade det programmet. Sen var ju Mirre liten också...
Många kramar!

Annika said...

Maisoui:
Ja, jag vet!! Det var verkligen kul att se på!

Olgakatt:
jag ser aldrig på morgontv, inte här i US heller.
Men då i den grå stenåldern var det så speciellt. OCH så annorlunda med ett glamprogram bara sådär.
Ser mkt TV, men jag har inte sett ett enda avsnitt av morden i Midsummer.
Godmorgon Världen lyssnar jag också på. Fast i efterhand.

Saltis:
VISST gör det!!!
Jag hålelr så med dig. Det är precis därför jag tror att programmet aldrig ngnsin skulle funka idag. OCH att man skulle få tuppjuck efter bara ngn minut om man såg det...
Programmet du tänker på hette Godmorgon Sverige och sändes på lördagmorgnar. O ja, ett måste...Innan Belfrage var det Hyland som höll i det.
KRAM!!!

Annika said...

Anna Swe:
KUL att du minns, och vad GLAD jag blir över dina ord.
Big huggies!!

Elisabeth:
Förstår att du var för liten för att minnas.
Det kan ju absolut hända att KNIIIP fortsatte långt efter sköna söndag.
Ja, det var tider det ;-)

Marie:
Nostalgi rules när det gottat till sig lite :-)

Annika said...

Sporty:
ATT man hade. Stängt av alltså. Troligen hade det varit skitpinsamt att se idag.
JA, det var så KUL att läsa ditt tv-inlägg. Tycker det är så kul att vi är så bitna. Mitt kommer i nästa vecka.

Katarina:
TACK!!
Vad glad jag blir!!
Ja, det var way back then. Youtube är en fantastisk källa.
Såna mackor får man inte tag på här, och det var så länge sen jag åt drabantost. Finns den ens kvar i sve längre?
Kram!!

Musikanta:
Ja, jag blev nästan full i skratt då jag hörde det. SÅ gammaldags, uppstaplat.
Antagligen hade det varit såååå genant att se prorammet idag. Undrar vad vi tycker om dagens program om 23 år?
Förstår att du hade rätt mkt för dig på den tiden.
Kram!!

Lotta said...

Naturligtvis var söndagsmornarna heliga och vikta åt Sköna söndag!!! Jag tittade med min mamma och bäst var när jag hade sovit över där och kunde sitta i nattlinnet och titta med kaffekoppen i hand. Det här var precis när jag hade flyttat hemifrån, minns jag. Mina föräldrar bodde på landet då.

Då var det ju väldigt speciellt med morgon-TV och mixen var ju jättebra! Har du sett "Efter 10" med Malou von Sivers någon gång? Faktiskt lite likt Sköna Söndag när jag tänker efter, just den där hemtrevliga känslan.

Kram!