Friday, September 03, 2010

Show and Tell: Lekar vi lekte...

Show and Tell drar igång igen!!
Jättekul! DET är ju ett gott hösttecken!
Det är Olgakatt som sparkar igång terminen för oss alla.
Meningen är att vi idag ska prata om de lekar vi lekte som barn.

När jag var liten lekte jag så jag lekte så jag lekte! Hela tiden!
Jag älskade att fantisera ihop olika rollekar, och när jag blev äldre hade jag och mina kompisar x-antal rollekar där vi alla hade olika roller, och de lekarna var verkligen tagna på största allvar. Vi hade hela familjeträd om de olika rollfigurerna. Lite som SIMS, fast "IRL". Väldigt avancerat allting. Helena var en av de kompisar som var med i dessa lekar. Vi hade så roligt medan vi lekte lekarna, och vi kunde leka dem överallt, närsomhelst.

Vi lekte också mycket med Barbie! DET var ett stort nöje! Jag hade 11 barbiedockor tillsammans med min syster. De bodde i två röda portföljer som var fulla med barbiekläder.
Ett tag var min moster tillsammans med amerikanske Bruce, och han brukade SKICKA Barbiekläder till oss från USA. När de paketen kom var vi, I SANNING, i sjunde himlen. Barbiepaket från USA, what’s not to LOVE??? OCH, vi fick barbiekläder och skor som inte fanns i Sverige.
Vi hade också ett Lundbydockskåp som vi ÄLSKADE!!! Det var så roligt att leka med det också. Men, vi fick aldrig belysning i det, och jag vet att vi var avis på de som hade lampor i sina skåp.
Aja, det gjorde inget. Vi lekte ändå.

Pappersdockor var HETT också. Vi ritade egna, eller klippte ut från veckotidningarna. DESSUTOM lekte vi med vår mammas och mosters gamla pappersdockor från 40-50-talen. Underbart kul att leka med dem, och sedan var de JU så vackra också!
Det roligaste av allt var att rita kläder till pappersdockorna, men det var också jättekul att leka med dem.Ja, och så MIMADE vi, och klädde ut oss. OJ, vad vi älskade det. Mina föräldrar har fått genomlida en massa mimande uppträdanden genom åren.
Det var ju bla ABBA som var HETA att mima till. Säg den ABBA-låt jag inte stått och mimat till?


DET här var en ABBA-favorit!!! Inte den mest tippade, kanske...

Vi var ju ute också, förstås. Vi cyklade, hoppade hage, hopprep och lekte en hel del i skogen. Eller i parkens lekstugor. DET var ju så KUL. Lekstugorna var FINA!!!
Ni vet de där typiska 70-tals lekstugorna i trä med riktiga fönster och fönsterluckor. Det var två rum i stugorna. Ja, de var SÅ fina. Och det var så roligt att pynta, städa, sopa och fixa de där små stugorna. Synd att det inte är lika roligt att städa och sopa det riktigta hemmet idag ;-)

Ja, att leka var det roligaste som fanns, och jag minns den dagen då det inte gick att leka längre. Då det slutade vara roligt. Jag minns det så väl, hur det kändes. Men, då hade man ju en massa annat kul på gång istället.

Önskar er alla en fin fredag, så syns vi här på bloggen imorgon, om ni så vill.

Nilla,
Desiree,
Annika,
Anki,
Strandmamman
Erica
Saltis
Anna
Taina (deltar inte under september månad)
Musikanta
I am Annika
Maisoui
Inga-Britt
Helena
Olgakatt
Bejla
Anne-Marie
Jenny
Pettas
Annica
Mrs Clapper
Lotta

23 comments:

Taina said...

Helt otroligt vad mycket man lekte egentligen. Ser inte alls samma mönster hos barn idag. Eller, det är ett annat mönster.

Kommer så väl ihåg barbiedockorna, dockhuset (och ja, jag hade belysning) och alla utelekar.Vilka tider!

Nä nu off till alla sysslor!

Hoppas du/ni får en fin helg!

Kramar

Annika said...

Taina:
Nu är det så mkt dator, Wii, DS and what not...
Allt sånt som inte vi hade.
Ja, det var roligt att leka, och fantasin kände inga gränser...
Ja, nu off till min PW-run...Mulet här idag. J-gt skönt!!!
HA en fin helg själv och snart reser du!!
KRAMAR!!

anna of sweden said...

Kul tema - och kul inlägg. Åh, vad kul vi hade med Barbie. Kan förstå lyckan att få kläder från USA!

Ha en härlig helg!

Huggies!

Annika said...

Anna:
KUL att du tycker det. Ja, vi var i sjunde himlen då Bruce skickade oss paket. Det var så roligt!
De gjorde slut sen, och vi sörjde våra paket ;-))
Ha en superbra helg!!
Huggies!!

Marianne said...

Ja, Barbie ... Jag har fortfarande kvar några stycken, men de är helt sönderlekta. Jag hade också amerikanska kläder - HAR! - till dockorna! Och jag hade belysning i mitt dockskåp : )

Mamma trodde alltid att jag skulle bli arkitekt, för jag satt ofta och ritade hus och inredde dem. Och så var affär och häst poppis att leka minns jag. Alla cyklar var hästar : )

KUL inlägg!

KRAM!

Pettas said...

Så härligt att läsa allting om dina lekar. Själv var jag aldrig någon dockflicka, tog ihjäl mina dockor med mammas stora kökskniv istället; ville veta vad som fanns på insidan och det var ju inte särskilt intressant, några gummisnoddar kors och tvärs som höll ihop armar och ben:). Barbie gillades aldrig. Konstig prick måste jag har varit, haha..Jag gissar att jag var något av en pojkflicka; alla mina kompisar var ju pojkar och de lekte inte med Barbiedockor, däremot min dotter så småningom..

Stor kram över havet!
Akta dig för Earl!

Elisabeth said...

Barbie lekte vi också med, men jag var aldrig intresserad av att klä på och av dem olika kläder, göra snygga frisyrer etc, utan lekte alltid att de hade ett stall fullt med hästar. Minns så väl när mina föräldrar och jag var i London, där det fanns mycket mer hästgrejer till Barbie. Vi (alltså mina hästintresserade kompisar och jag) lekte häst mycket också. Vi hade till och med hinder som vi hoppade över. Ibland "vägrade" hästarna, d.v.s. vi stannade framför hindret, vända och försökte igen. Haha. :D Dessutom lekte vi att vi gjorde uteritter i skogen med "våra hästar".

Roligt det där med Barbiepaketen från USA!

anna of sweden said...

Men åh, kunde han inte fortsatt att skicka kläder ... :)

olgakatt said...

Jag hade också ett dockskåp som hette Lillgården. En farbror i bekantskapskretsen hade tillverkat det. Jag gav bort det till en väninna med två små döttrar för några år sedan.

Lekstuga var en dröm som aldrig uppnåddes.

Barbie var efter min tid och jag tyckte länge hon var gräslig, men hon är nog vad mina klippdockor var för mig.Kan tänka mig att amerikapaketen var LYCKA!

Bloggblad said...

Jag läste nog mer än vad jag lekte, men jag kan bara minnas pappersdockor som det stora specialintresset. Ack, vad vi ritade.

Anne-Marie said...

Du påminde mig om ytterligare några saker som jag inte fick med i mitt inlägg. Dockskåp - självklart. Hade heller ingen belysning. ;) Och att cykla var ju en del av hur man levde. Det verkar som om vi som är litet "äldre" lekte ungefär samma lekar. Och jag minns också den tiden när det helt plötsligt inte var lika kul att leka längre. Det var en underlig känsla. Kram!

Lotta said...

Hihi! Vi skulle ha lekt bra ihop! Jag gillade precis samma saker. Och det här med Abba hade jag glömt bort! Med hopprepet som mikrofon mimade vi till ALLA låtarna. Helst ville jag ju vara Agnetha men ibland lekte jag med en tjej som hade långt, ljust hår och då fick jag ju vara Frida.
Kram!

Anonymous said...

Haha man skulle kunna tro att vi har haft samma barndom. Barbie, klippdockor och mima till Abba :-) . Härliga tider!

Hoppas du har en go helg!

StrandMamman said...

Jamen pappersdockorna glömde jju ag bort, ritade massor med kläder och hade kul.

Vi hade en lekstuga på vår gård, men jag minns inte så mycket av de lekarna, bara att det var äckligt med bona som getingarna byggde på utsidan...

Visst fanns det mycket skoj att göra förr, tycker synd om mina barn som inte förstått vad allt man kunde göra. Men de tycker ju att det de gör, framför tv:n, DS:n eller datorn är skoj, så: nya tider nya seder!

Fröken Anki said...

Åh vilken lycka att få Barbiekläder från USA! Vi var superglada när vi fick överta de som mamma haft till sin Barbie på 60-talet! De var ju så flotta!

Och vem har väl inte haft ett Lundby dockhus?! Fast vi hade den andra modellen som var lite längre och som hade en källarvåning också, med garage och stall!

Klippdockor var kul! Vi gjorde egna dockor när vi inte fått nån Hemmets Journal av mormor på ett tag. :D Jag minns bäst min allra första klippdock, hon var i hårdpapp och hade "riktigt" hår. Och den första jag klippte ut själv ur en tidning var Prinsessan Diana - när hon hade gift sig med Prins Charles. Den fina brudklänningen med släpet och buketten med de hängande blommorna. Åååhh, vad fin hon var!

Jättekul tema den här veckan, så roligt att läsa allas bidrag också. Mycket minnen som väcktes till liv!

Hoppas ni har en fortsatt fin Labor Day Weekend.
kram

HeLena said...

En massa lekar som vi gjorde och som jag har glömt... Så kul vi hade!!
Abba-King kong song har jag sökt efter på YT och inte hittat... men det gjorde du:) jag tycker fortfarande att det är en bra låt även om texten är skrutt! Förstod jag ju inte då:)...
Jättekul tema idag!
kramar!!!

Anna, Fair and True said...

Ni lekte avancerat verkligen! Vi fortsatte nog med samma familjer, namn och historier men vi hade inte släkträd och allt :)

Jag tror jag hade belysning i mitt dockskåp. Var inte det en dosa som man kopplade in? Dvs med strömsladd osv.

Vad coolt att få Barbiekläder från USA! Det är ju liksom trist att ha exakt samma som alla andra.

Jag missade ju Abba-hypen utan det var nog mer Carola som var den artisten jag var medveten om först. Eller Pernilla Wahlgren. Och av de utländska, MJ såklart. Men vi mimade och dansade inte så mycket, det var inte min grej, men jag hade kompisar som gjorde det ständigt.

Så sant att en dag var det liksom inte kul att leka längre. Fast det hände väl inte från en dag till en annan direkt, utan gradvis. Sedan ringde man ju och frågade "vill du va?" istället för "vill du leka?" :)

Annika said...

Marianne:
Ja, visst var det ett kul tema den här veckan.
Verkligen!
Så roligt att se vad alla lekte, och hur många lekar man har haft gemensamt.
Barbie var underbart kul. Vi har inga kvar.
Dockskåp var så roligt att leka med också.
HAHA, tänk om du varit arkitekt idag, det hade ju inte varit dumt.
Kram!!!

Pettas:
HAHA, du var grym och morbid mot dockorna. fniss...
En riktig tomboy var det, det förstod jag då jag läste ditt inlägg.
Earl blev det noll med.
Kram!

Elisabeth:
JA, du var ju en riktigt hästtjej så jag förstår om du lekte hästtema då du lekte med barbie. OCH att ni lekte mkt häst fö. Det gjorde inte vi ofta, ibland bara. Jag var ingen hästtjej.

Annika said...

Anna:
JAG VET!! Men han lade av då det tog slut, buhu!! ;-)

Olgakatt:
DET måste ha varit ett fint dockskåp!!!
Lyllos tjejerna som fick det.
Barbie älskade vi, mer än ngt annat. Men visst var klippdockor ungefär detsamma för er som var lite äldre då Barbie kom.
KUL tema denna vecka!!


Bloggblad:
Jag läste också mkt, och ritade...härligt kul var det!!

Annika said...

A-M:
VISST var det kul denna vecka!! jag har blivit påmind om massor av lekar som jag glömt.
Barbie var helt lovely...och dockskåp. Precis som du slås jag också av att alla äldre denna vecka har ungefär samma lekminnen.
Kram!!!

Lotta:
That's what I am saying...CYBERKLICK!!
Tror att vi hade lekt skitbra ihop.
Kram!

Maisoui:
Helt klart alltså!! Jag märkte det då jag läste hos dig- SÅ himla KUL!!
Kram!!

Annika said...

Strandmamman:
Ja, det var verkligen kul med pappersdockorna. Jösses vad man ritade.
Vi hade egen lekstuga på mormor och morfars gård. OCH som du säger så var där fullt med getingbon, usch...
Numera är det mest datorn och DS och what not...
Lite trist.
Kram!!


Anki:
Ja, när Buce's paket kom då var vi i sjunde himlen. Jösses vilka fina kläder han skickade...och vi visste ju redan då att kläder och barbie var såååååå mkt billigare här...

Lyllos dig som hade ett sånt fint Lundby skåp. Vi hade blivit galna av lycka om vi haft garagedelen. Jag minns den!!

Haha, precis...mim mormor pren på HJ så vi fick alltid alla p-dockor därifrån. VAD kul det var...
OCH sen ritade vi egna tjejer också...
Diana minns jag!!! JA, vad man tyckte den dockan var fin...och vad fin man tyckte att hon var övh.
KRAM!!!

Helena:
JA, vad kul det var med alla lekar vi hade. INTE klokt alltså!!
King kong song är bra, men texten är det väl inte så mkt bevänt med. Fast, det gör inget.
KRAMAR!!

Anna FT:
Vi hade koll på våra roller och deras familjer...så komiskt. Hittade ett ritblock hemma och försjönk i det och mindes med ens alla rollerna. KUL!!
Jo, de som hade belysning i dockskåpen tände det nog med hjälp av en dosa, ja...
Vifick ju aldrig sådan, snyfr...:-)
Lite för ung för ABBA alltså...Kan tro att det var Carola för hela slanten för er istället. Henne brydde jag mig aldrig om.
Ja, och den dagen det inte var kul att leka minns jag än idag...snopet...me njag var rätt gammal då.

Saltistjejen said...

Fast det vore kanske lika kul att städa i hemmet om det var lika litet som en lekstuga...? Fast det vore förstås mindre kul att BO i då... ;-)
Ett sådant dockskåp hade jag med! DET gillade jag mycket! jag hade dessutom lampor med belysning! Det du! ;-)
KRAM!

Annika said...

Saltis:
HAHA, jamen då hade man blivit tokig på det. Aldrig är man nöjd, hehe...
Dockskåp med belysning, you lycky girl, you!!!
Kram!!