Thursday, January 18, 2024

Vinter, Snödagar och Snubbar.




Godmorgon!


Och så bidde det torsdag igen.


* Vinter!

Men ååå vad jag gillar det här.
Jag får inte nog.
Om jag finge bestämma skulle det vara snö från december och hela vägen till mars. Optimalt med snö hela tiden, och minus fem grader.
Så. Där. Perfekt.

Igår var det iallafall den perfekta vintermorgonen här. Det var mycket kallt. Märk väl, för att vara här. Faktum är att det var -11 då jag gick ut på golfbanan med kameran i högsta hugg. Jag väntade med att gå ut tills solen hade börjat gå upp.

Under mig knarrade snön på det sättet den bara gör när det är åtskilliga minusgrader. I LOVE IT!!

Givetvis var jag ensam därute, och det visste jag. När är det snorkallt är det nästan bara jag som är ute och njuter av det, haha.
Det finns alla gånger de som ser mig bakom sina fönster och tänker,  där går en riktigt knäpp människa som är ute frivilligt då det är så KALLT.

Det var jag och två rävar. Rävarna kollade in mig, och sen skrek på det sättet bara rävar kan skrika på. Tror att det är parningstider för rävar nu. Antar att jag störde dem.
Jag gick vidare och njöt på det sätt som bara den som själv kan njuta på samma sätt förstår, hihi.

Efter ett tag kom en man på skidor. Ja, han åkte längdskidor. Det finns en del som ger sig ut med sådana på golfbanan då det snöat. DET gillar jag att de gör.
Jag tycker så mycket om att bo vid just den här golfbanan. Jag går bara ut genom källardörrarna så är jag på banan. Det kan kännas lyxigt ibland.

Men nu, foton!!


Jag skrev lite om så kallade snödagar igår i mitt inlägg. Jag berättade då att skolorna ofta stänger vid snöfall.
Återigen, det här handlar om min lilla del av det stora USA. Det är helt annorlunda på andra ställen i detta jättelika land.

Det här har jag skrivit om mycket genom åren. Ja, speciellt när Karolina var liten, ni som var med redan då fick ta del av mina tankar om just det här fenomenet, snödagar och stängda skolor.

På den tiden såg jag snödagar som en skänk från vädergudarna. Andra föräldrar kunde nog se det som en spark från mörkare makter, haha.
Men nej, snödagar var bonusdagar för barnen, dagar då de bara kunde vara ute och leka i snön, komma in och dricka choklad, se på någon film och bara vara …
Jag var ju hemma med Karolina under hennes uppväxt, så för mig var det ju aldrig några bekymmer. Tvärtom.
DÅ, när Karolina gick på lågstadiet och mellanstadiet fanns det ju direkt inga skoluppgifter på nätet heller. Sådana kom mer när hon gick i högstadiet och gymnasiet.

Men ja, tillbaka till fenomenet.

Betänk att ingen här har vinterdäck eller dubbdäck. Vi kör på sommardäck året runt. OCH NEJ, det är inte roligt att köra på vinterväglag med sommardäck.
Många åker ju dessutom skolbuss till sin skola, och ej heller bussarna har vinterdäck.
Nej, så mycket vinter har vi INTE så att det är värt att byta däck. Kom ihåg, innan nuvarande snödrabbning hade vi inte haft någon mätbar snö på två vintrar.

Betänk även att snösvängen inte är vad den är i Norden. Man har inte lika starka plogbilar här, eller den kapacitet som finns i vintrigare stater och länder.
Ej heller kan de ploga alla vägar så snabbt som de skulle önska. Det bara är så.

Nej, vi har aldrig snö en hel vinter igenom. Inte ens chans. Snön kommer då och då från december till mars.
Dessutom har Fairfax County, kommunen där jag bor, 14 dagar som kan avvaras för just snö om så skulle behövas.
När Karolina gick i skolan tror jag att kommunen endast hade fyra dagar vikta för snö, och då fick de börja ta extradagar om det blev fler snödagar än så. Ett år var det verkligen så många snödagar en vinter att man förlängde terminen. Ett annat år förlängdes skoldagarna i slutet av terminen.
Andra vintrar kunde lärarnas planeringsdagar ryka om det blivit fler än fyra snödagar, och det blev det ofta. Alltså fler än fyra dagar.
Vissa vintrar fick vi flera snödrabbningar slag i slag. Så, numera är det klokt att det finns fjorton dagar att ta av. Detta år har en dag offrats, av fjorton möjliga. Halvdagar räknas inte.

En annan sak, när vi verkligen får snö kan det komma sådana enorma mängder av varan.   
Jag har själv suttit i bilen livrädd när snön kommer och bilen börjar slira. INTE kul.
Visst, de preppar vägarna med vägsalt innan snöfall, men det räcker ju inte om det börjar vräka ner snö. Dessutom är det många som kör fyrhjusdrivna bilar och flera av de bilförarna verkar tro att de kan köra precis hur de vill. Men ja, rätt som det är ligger de i diket med sin SUV. Vi har också en fyrhjusdriven bil, meeeeen vi vet bättre än att köra som galningar…

Hänvisar till ett gammalt inlägg här.

Men ja, snödagar ÄR befogade för det allra mesta.

Igår öppnade skolorna två timmar senare än vanligt.
Idag är det en helt vanlig skoldag trots snö och is på marken. Så som ni förstår måste det således inte vara snö och isfritt för att skolan ska hålla öppet, men det måste var plogat.



* Snubbar i shorts …

ANY given vinterdag här, oavsett temperatur, kan man ge sig fan på att en person av manskön kommer gåendes i shorts, ibland i flipflops också.
Stundtals endast iklädd t-shirt, shorts och flipflops i nollgradig kyla, likadant när det är 10-12 grader varmt och exakt samma outfit om det så är minus fem och kallare.
ALLTID en man i shorts. Alltid dessa män, aldrig att en tjej kommer i shorts på vintern. Nope. 
Det kvittar om det är juni eller januari. För den här mannen är det alltid shorts som gäller oavsett allt.

Vad är det med snubbar i shorts på vintern?
Är det skönt att gå ut i minusgrader i shorts?
Känner de att de lever då?
Tror snubben att han är tuffare än andra snubbar bara för att han har shorts på sig?
Eller, är det ren lättja? Orkar man inte dra på sig ett par långbraller?
Fryser de inte?

Det här fenomenet har fascinerat mig sen jag kom till US.
Alltså nej, jag kan inte påstå att jag någonsin sett det i Stockholm på vintern. Jo, kanske någon enstaka karl som är på väg till eller ifrån gymmet. Men aldrig har jag sett någon man i shorts på tunnelbanan på vintern, eller i mataffären, eller någon som är ute och går i shorts.
Här kan man se snubbar i alla åldrar i shorts vintertid. Från skolkillar till gamla gubbar. FATTAR inte.
I mina ögon ser det bara så genomknäppt ut. Jag vänjer mig aldrig. OCH jag garvar i mjugg lika mycket varje gång. Senast häromdagen när jag var och handlade i snöyran kom denne man inslätrandes på Wegmans.
KOLLA! CLASSIC!!!



Perfekt outfit när det är yrsnö och minus fyra grader kallt. YAY!


***


Det råkade bli långa punkter idag, så nu ska jag avsluta med att önska just DIG en finfin torsdag!

22 comments:

Yvonne said...

Wow, vilka vackra vinterbilder, förstår att du trivs som fisken i vattnet. Snön som glittrar så där är ju magiskt vackert!

Förstår nu varför skolbarnen får ledigt en dag eller två och det är ju jättekul för dem på många sätt. Halka runt på sommardäck är verkligen ingen höjdare.

Jisus för den där mannen, ser ju bara löjligt ut och att ens komma på tanken på att ge sig ut i den klädseln när det är snöyra och -4 grader.....

Här hade vi en jättefin dag igår, +23 grader och det var riktigt skönt, ska visst bli så några dagar framåt om prognoserna håller.

Ha en fin torsdag och tack för fina bilder och fortsätt njut av vintern

Stor kram

Anna i Portugal said...

Tack för förklaringarna kring snödagarna, jag tycker det låter supersmart att inte äventyra säkerheten. Vad kul att komma nära rävarna och deras skall är verkligen helt unikt. Ja, shortsmännen är en gåta verkligen! Hoppas du får en finfin torsdag också. Kram!

Sara i Barcelona said...

Haha, dina funderingar kring shortsmännen :D Faktum är att när jag bodde i Stockholm och jobbade på varuhuset PUB vid Hötorget, gick jag ju alltid från T-centralen till Hötorget och då mötte jag ofta en man som alltid gick i ENDAST shorts, han var tom barfota, även i snöstorm. Väldigt fascinerande tyckte jag, så visst fanns dom även i Sthlm ;)
Här som sagt, möter man både män och kvinnor i sommaroutfit, strosandes på stan, medan vi som bor här går runt i vinterkläder. Samtidigt kan jag nånstans förstå fenomenet, då jag minns hur det kändes när vi åkte från smällkalla januari i Sverige, till Mexico ett år, och det var typ 16-17 gr där, ovanligt kallt dock för att vara Mexico... men ja, för oss var det ju ändå milda temeperaturer :D
Nu är ju kroppen inställd annorlunda så jag klär mig ju i vinterkläder även i dom temperaturerna, men lager på lager då solen ju är väldigt varm här även på vintern :)
Gällande shortsmännen hos er tror jag bara att dom tycker det är bekvämt ;)

Här används snökedjor att sätt på däcken om det snöar (tex i Pyrineerna), hua, läskigt att inte ha nånting :O

Rävarna!<3

Dr Jo said...

Heejsan, Nämen ni har fått snöö!
Så härligt, förstår att du njuter.
Inte alls konstigt att snön blir ett problem när det händer så sällan.

Ja det var ju komiskt att dom/han hade både tshirt och shorts, inte ens en jacka. Lustigt fenomen, men det känns lite som någon som inte bryr sig om något gällande sitt yttre. Kanske.
Mycket snö här med, ska bli ner till - 20. Men som tur är så fungerar iaf plogningen här, och jag kan jobba hemifrån.

Önskar dig vintriga och kalla dagar.
Kramar Johanna

Äventyret framtiden said...

Du lever nu, med stora bokstäver. Vinter och Annika=kärlek!
Så fina foton idag igen, njutbara, för även jag tycker om vinter även om jag har valt bort den av Uffe-skäl. Han klarar inte vintern längre.

Jag hade en moster som aldrig tog på sig strumpor eller långbyxor, hur kallt det än var ute. Hon var varm ändå. Så kanske det är med männen i shorts, de har vant sig, fått extra skinn på skinnet? Igår när vi gick ut på stan i regnet gick jag fullt påklädd med långbyxor och långtröja, Uffe med shorts och kortärmat. Vi måste se ut som tossiga paret i mångas ögon. Temperaturen här är runt 20-25 grader men jag vill ha ännu varmare för att klä av mig ..Uffe dör av värmeslag om han klär på sig.
Vi är olika helt enkelt.

Kramar över ett fortfarande vågande hav. 🥰

Mamma C said...

Tack för förklaringen med snödagarna hos er.
Verkligen jättefina kort du knäppt i ditt vinterlandskap. Och kul att du fick med räven på ett med.
När jag var ung hade vi en kille som satt i rullstol i Norrköping. Han hade alltid kortärmad skjorta året om (ingen jacka på vintern).
Kram Carin

Brysselkakan said...

Nog fick du vinter! Även om jag, som jag skrev på Instagram, hade önskat att det inte var just den dagen jag skulle flyga hem från Newark. Men tror våra inställda flyg berodde mest på hur det såg ut i Frankfurt (vi skulle ju mellanlanda där). Nåväl, hem kom vi men inte som vi trodde eller ville.

Vet i alla fall en man som kan gå i shorts på vintern; vår äldste son A! Men när det är för många minus har han långkalsonger. Under shortsen!!! Och gärna de med mönster från kexchoklad eller de med prinsesstårtor på! Kan tycka att det är rätt befriande att han inte bryr sig om vad andra tycker, fnissar eller säger bakom hans rygg.

Njut nu av snön så ska jag kämpa på med min jetlag.

Channal said...

Hej Annika! SÅ FINT! Kul att även du får uppleva vintern och så häftigt med rävar hos dig! Där skulle man vilja vara och ta bilder på räven. Vet hur det känns om fingrarna när man fotograferar. Inte lätt att ta bilder med vantar på.

Vet du vad!! I måndags när vi hade -20°C såg Lotta och jag en man med mössa, stort skägg, kängor och SHORTS & T-SHIRT som drog en barnvagn!! Vi satt i bilen när han kom där med sin lilla knodd. Vi tappade hakan.

Jag skulle aldrig ge mig ut med sommardäck på plogade eller oplogade vägar. Klokast att stanna inne! Så tack för snödagar hos er.

KRAMAR Anna

BP said...

Nej, du behöver nog inte flytta till Colorado. Inte med en sådan vinter framför dörren på dig. Och gubben med kortbyxorna och sneakers - OMG!!! Nåt fel måste det vara på honom. Tycker du ska fråga nästa gång du träffar på honom;-)

Mellan minus 8 och 9 grader idag. Lämnade INTE lägenheten...

Hannas krypin said...

Jag är hellycklig över att det är så mycket snö. Förutom när jag måste ge mig ut i bilen. Jag har vinterdäck på bilen men i vissa väglag hjälper det inte så jag kan tänka mig hur det är att slira runt i sommardäck.

Annika said...

Yvonne:
TACK!
Ja det är ju så vackert när det gnistrar i snön. Älskar det. När jag skriver detta på fredagen vräker snön ner igen.
SÅ härligt!!

Exakt, och kommunen har inte kapacitet till att hinna med att ploga skolgårdar, p-platser. trottoarer och annat som måste plogas för att skolorna ska kunna öppna.
I början tyckte jag också det var obegripligt, men nu fattar jag.

HAHA, killar i shorts. Lovar, kommer att se en sådan idag också när jag åker eller går till affären.

Njut av ert fina väder!
Kramar!

Annika said...

Anna:
Bra där, ja jag tyckte att en förklaring kan vara på sin plats. Jag har så många nya läsare också.
Rävarna, de är så fina. SÅ fina.
Killar i shorts på vintern, det är bara sååå komiskt.
Kramar!

Annika said...

Sara;
HAHA, vilken kille ... alltså det kan ju inte ha stått rätt till med mannen du möte när du var på väg till PUB ... måste ju ha varit ngn som inte helt mådde bra.
Absolut, ofta tror jag att man tror att det SKA vara varmt i Spanien typ hela året. OCH är det då 16 grader och man åkt nere ja dåååå ska shorts på- Precis som när ni får till Mexico och fick just den tempen. FAST ni hade väl liiiite otur då, visst?
Laget på lager är verkligen bra att klä sig i.
Förstår att solen alltid värmer hos er, det gör den här med. Ja även om det är minus. Man känner hur varm den är.
Så jag vet exakt vad du menar. Det var en sådan grej som verkligen blev tydlig då jag flyttade så här långt söderut, hur solen värmer även om det är svinkallt.
Snökedjor använder de i bergen här också, men inte i annars. OCH kom ihåg igen, det här är bara från min lilla del av USA. Det är annat i nordligare stater och västerut, i The Rockies, där får de ju massor av snö och dealar med den på ett helt annat sätt än här.

Kramen!

Annika said...

Dr Jo.
Jajamen, och när jag skriver det här till dig vräker snön ner. Mkt mysigt.
Det är precis det här jag ville, hahaha.

Exakt, snöröjningen hinner inte med. Massor med barn åker skolbuss, andra går till skolan och de anses inte säkert om inte trottoarerna är röjda.
Idag är det åter snödag för alla skolor. INTE oväntat.
Vi har massor med nysnö nu efter nattens snöfall.

BRA att du kan jobba hemifrån när det är så kallt och snöigt.

Kramar!!

Annika said...

Karin;
JA nu trivs jag så YPPERLIGT BRA!!!
Älskar detta!!
Och när jag skriver det här på fredagen snöar och det kom massor med snö inatt. Det är ett winter wonderland därute.
Jag vet, och jag förstår ju sååå väl att du och ffa Uffe har ett mkt drägligare liv där ni är nu. Det var klokt att ni flyttade. Pettas hade varit för svårt.

Din moster, haha. DÖÖÖR när jag hör det. Fryser bara jag tänker på det.
Men hon gillade det.
Varmblodig.
Haha, du och Uffe ... alla tänker att du måste vara riktigt frussen, HI HI!!

Kramar från ett snöigt Reston över halva Atlanten!

Annika said...

Carin:
Absolut, tyckte en förklaring kunde vara på sin plats.
Det är ju ett fenomen och lite svårt att förstå.
TACK! Det är så tacksamt att fota i detta väder. Älskar det. Det snöar mkt när jag skriver detta, så jag ska snart ge mig ut i det. Men det är för mörkt ännu, och klockan är nästan 8 ...
Rävarna var så fina. Glad att jag fick med en av dem.
Det var en varmblodig kille på skolan:-)
Jag ryser bara jag tänker på det.
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan;
Jaaa, jag fick den minsann!!
OCH nu vräker snön ner på fredagsmorgonen, mkt nysnö har kommit inatt.
Idag får flyget säkert stora problem.
Osis för er att ni flög i den första drabbningen. Fortfarande så märkligt att du o T inte kom på samma plan fastän plats fanns på bägge. Han borde ha fått komma på ditt så hade han sluppit nakna gubben, hahaha.

TACK L!
Jag började garva rätt ut när jag läste om Albin och hans shorts. Men mest åt långkallingarna. CLASSIC!! Vilken syn- GILLAR!! Jaa, visst är det befriande med den sortens tänk.
ÅÅÅ kan du inte lägga ut en bild om du får, det vore sååå kul att se!!

Annika said...

Anna:
JAAAA!!
Jag är så glad över det.
OCH när jag skriver det här till dig är det massor med sno som faller och mkt snö kom inatt. Ännu en snödag för skolorna här. OCH det är verkligen förståeligt.
Jag kan nog inte ta min bil till affären, utan får gå med ryggan.

Men gud, även i Sverige alltså ... JAG fattar att du och L tappade hakan när ni såg honom!
Alltså jag FATTAR INTE!! Jag fattar verkligen inte. Är dt lättja? Bryr de sig inte? Är de bara så varmblodiga?

Sommardäck och snö är INTE roligt.
Det är ganska hemskt. OK om vägarna är plogade och saltade, men inte alls kul när det är modd och is.
Så det är delvis därför jag inte ens vill köra vår 4x4 idag.

Kramar!!!

Annika said...

BP:
HAHA, fast det hör händer inte varje vinter. Fastän det nog borde, men klimatet har ju blivit så konstigt.
VET, what the heck ... och jag kan lova dig att jag kommer att se en liknande gubbe idag då jag går och handlar. Garanterat.

You do you, BP ;-) Själv ska jag ut och fota snön som faller. VET att det inte är din grej alls, hihi.

Annika said...

Hanna:
DU är som jag, älskar snön! YAY!
Fast du har vinterdäck, det har inte jag.
Men jag vet, inte ens de bästa vinterdäcken funkar då det är riktigt jobbigt.

Brysselkakan said...

Ska se om jag får till en bild på honom! Han går ju inte klädd så dagligen ;-)

Annika said...

B:
HAHA, ja!!