Wednesday, January 31, 2024

Ett SANT matminne.




Hej onsdag!


I lördags, när Peter och jag var inne i Georgtown och gick omkring, lunchade vi i den stadsdelen likaså.
Vi hamnade på en neapolitansk pizzeria. Det är ju då förstås individuella pizzor som gäller, och inte by the slice (vilket ju är ganska vanligt annars här i USA).
Vanligt är också att beställa in en stor pizza som alla äter av. De pizzorna är redan uppskurna i bitar.
Det var faktiskt de här äkta neapolitanska pizzorna vi åt också, uppskurna i fyra bitar. Amerikaner gillar ju att äta sin pizza med händerna.


Jag med, när jag äter amerikanska pizzor äter jag med händerna för det mesta.
Men i lördags använde jag kniv och gaffel. Bottnen på pizzan var så tunn, så tunn.
Jodå, jag tyckte min Capricciosa var god. Peter hade beställt en med en massa ricottaost, och den blev lite för mycket. Min var godare än hans.


 

Min pizza som jag åt i lördags.


Lustigt det är här med pizza …
Jag tycker ju att “svenska pizzor”, vilka ju är varianter på de neapolitanska, är godast i hela världen.
Inget klår en svensk pizza liksom.
Det är som hamburgare här i USA. Du kan beställa en hamburgare varsomhelst och du får en som är JÄTTEGOD. Detsamma gäller i Sverige, beställ en pizza på vilket hak som helst och den är asgod. Dessutom är jag galen, galen, jag repeterar--GALEN, i den svenska pizzasalladen.
tokig i den att jag inte vill äta en pizza om jag inte får pizzasalladen till. Jag skulle lätt bara kunna äta pizzasalladen rakt av om så skulle behövas.


Ofta när jag äter pizza i Sverige får jag de andra i sällskapets sallader. Alla känner nämligen till min STORA svaghet för just pizzasallad.
Och tro mig, jag har försökt ge mig på att göra egen pizzasallad härhemma. Det blir fasiken aldrig bra. Jag lyckas inte. 
Nej, ge mig ANY old pizzasallad från vilket HAK som helst i Sverige och den är GOD!
Jag brukar lägga min pizzasallad PÅ pizzan hemma i Sverige.
Åh gud hörni, snålvattnet rinner på mig bara jag skriver det här inlägget.


 

Bild från Arla


Ett kungarike för en svensk pizza med pizzasallad!


Smakminnen och upplevelser …


Jag minns när jag åt min allra första pizza på pizzeria för första gången i mitt liv.
Jag kommer ihåg exakt var den åts. Det var på en pizzeria som låg nära DN-huset i Stockholm. Min gissning är att jag var runt 10 år då detta skedde.
Det var jag och min moster. Vi satt vid fönstret, jag kommer exakt ihåg när de serverade det vita i brödet ur korgen och när vi fick vår pizzasallad.
MEN mest av allt minns jag när jag fick pizzan i min mun, en capricciosa då också. Det var närapå det godaste jag dittills ätit i mitt unga liv. För tioåriga jag var det som att ha hamnat i mathimlen. Jag glömmer det aldrig. 
Tror inte att någon pizza har varit så god som den gången faktiskt. Jag kunde inte fatta hur något kunde vara så gott.


Varje gång när jag idag åker/går till min moster på Lilla Essingen åker/går jag förbi den här restaurangen. Idag är det väl en krog av annat slag, inte längre en pizzeria. MEN tro mig, varje gång tänker jag på DEN gången. Snacka om matminne av rang.


 

Bild från Eataly Stockholm.



Jag minns att min mamma gjorde pizza i långpanna ibland, och den var också jättegod.
OCH jag kommer ihåg att mamma brukade säga att det var vuxenmat. Haha.


Än idag, hemma i good old Sweden, är det nog en capricciosa jag tycker är godast.
MEN ibland kan jag beställa en sådan där äkta svennepizza med bernaisesås, fläskfile och lök. HAHA. Eller varför inte en kebabpizza. Eller en Hawaii. Men, jag tycker ändå att en klassisk capricciosa är det säkraste kortet för det allra mesta.


Här i USA är pizzorna annorlunda än hemma, ofta med tjockare botten.
Ibland är det Chicago style, och då känns det mer som att äta en paj. New York style är den tunnaste. OCH visst, det är gott det med. Men det är på ett helt annat sätt än de svenska pizzorna.
Det är sällan jag känner mig riktigt sugen på amerikansk pizza.
Det beror på att jag satt den svenska pizzan på piedestal, hehe.
Vapiano brukade kunna tillfredsställa mitt begär för “svensk” pizza på amerikansk mark. De pizzorna likande de som finns hemma. MEN se Vapiano i Reston Town Center ägnade sig åt pengatvätt, så de fick slå igen med buller och bång. GRRR!!
Men vi har ett ställe här där pizzorna är goda, det är Cafesano. Fast i svensk klass är de ju inte. Dock gooooda.
Jag gillar det här med att få in en egen pizza, och inte dela på en stor.


 

Bild från Recept.se



Vad har du för starka matminnen från din barndom?
Alltså sådant som liknar upplevelsen från den där första pizzan på pizzeria som jag berättar om?
Vilken pizza tycker du är godast?
Gillar du pizzasallad lika mycket som jag gör?
OCH om du bor utomlands, tycker du att pizzorna där kan mäta sig med de svenska?
Du kanske tycker nya landets pizzor är godare till och med?
Eller så saknar du kanske svensk pizza lika mycket som jag gör :-D ?


Med detta matiga inlägg önskar jag dig en riktigt fin onsdag.

38 comments:

Äventyret framtiden said...

Godmorgon overthere!
Jag äter väldigt sällan pizza och pizzasallad har jag nog aldrig ätit, men på bild ser den ut som en coleslow? Jag ska googla.
Vi åt sicilianska pizzor på en pizzeria här i grannstaden canico för ett par månader sedan och de var supergoda.
Nu ska jag läsa ditt inlägg en gång till. Blir hungrig här mitt i allt

Kramar

Yvonne said...

Jag håller med dig om de "svenska" pizzorna, de ÄR så goda. Inte ofta nu för tiden vi köper pizza hemma, men i Spanien äter vi det då och då och då från svenskägda pizzerior som är bra på det. Gillar också pizzasallad till, passar liksom som hand i handske. Inte helt lätt att få till en sån sallad hemma.

Jag har köpt en plåt från Gourmetstål som man värmer i högsta värmen i ngn timme och sen tar pizzan bara 2-3 min att gräddas och resultatet blir jättebra och mycket beror ju på hur tunnt man lyckas kavla degen som också gäller att få rätt konsistens på.

Jag äter gärna en veg pizza om det är goda grönsaker på, brukar äta en med aubergine och balsamico på och lite honung på en jättetunn, krispig botten på en riktig Italiensk restaurang i Spanien och den är jättegod. Capricciosa är ju en klassiker och alltid god.

Många minnen från första pizzan och även från Chili con carne, tacos mm. Verkar som sådana minnen sitter kvar och att man ofta väljer sådana rätter än i dag.

Nu blev jag hungrig så jag får väl börja förbereda för frukosten.

Kul inlägg. Ha en fin onsdag hälsar jag från ett dimmigt och fuktigt Åkersberga.

Kramar

Anonymous said...

Oj, vad jag blev hungrig nu! Tror inte jag har ätit en capricciosa sedan jag var tonåring :-) Jag väljer oftast ngn god vegetarisk, med räkor eller med scampi. De "svenska" pizzorna går absolut inte att mäta med de napoletanska tycker jag. Älskar såna! Och såklart med sallad till!
Mitt första lite speciella matminne var när jag var liten och vi blev inbjudna till grannarna på varma mackor med skinka och ananas. Det var det godaste jag någonsin hade ätit! Och då gillade jag inte ens bröd....
Kram från Anette

Jenny said...

Hej. Jag är ingen fan av "svenska" pizzor, men äter ibland eftersom mannen älskar dem. Den svenska pizzan är faktiskt från Balkan, inte Italien, vad jag fått lära mig i alla fall. Åt pizza i Kroatien och den var väldigt lik våra svenska pizzor. Jag tycker de ofta är alldeles indränkta i skinka och ost. Gillar hellre de lite dyrare pizzorna som börjar dyka upp här, med proscuttio och sallad pålagt efteråt. Men det är vad jag tycker. ;-)

Dr Jo said...

Hejsan,

Hehe "snålvatten" hade jag inte hört förut. Men förstår absolut vad du menar med att svenska pizzor är på en piedestal. Den rätta smaken på pizzasallad är svårt att komma åt.
Hmh ett starkt matminne jag har är mammas chili con carne med vitlöksbröd. Mmh. Hah annars kommer jag ihåg första gången jag åt en Raider tror jag dom hette då, nu heter dom Twix. Också en smaksensation. Men mat så kommer jag inte ihåg något första sådär. Sushi älskar jag nu men det tog några gånger innan smaklökarna förstod att det var gott :)

God mat är grejer det, kul med svenska köttbullar och rödbetssallad btw. Och semeltårta! Mums!

Ha en härlig onsdag!
Kramar Johanna



Anonymous said...

Jag har ätit pizza sen den första restaurangen öppnade i Stockholm, någon gång på sjuttotalet. Det blev en tradition i familjen att gå på pizzeria vid högtidliga tillfällen då, så speciell var denna ”exotiska” maträtt. Mina barn älskade det! Min favorit var och är Quattro Stagioni, mannens är Calzone med tillägg av gorgonzola. I Norrtälje där vi bott några år efter hemflytten från Frankrike fanns en uppsjö av restauranger och pizzerior men bäst var den äldsta, bara fem minuter ifrån oss på samma gata. Det blev lite för många pizzor under de här åren - lätt att ta till när matfantasin tröt. Men de räckte till två måltider även om microvärmd inte är lika god! I vår franska lilla by fanns också en pizzeria med hemleverans så det blev en och annan där också. Samma stuk som i Sverige men inte lika goda faktiskt - där hällde man också en stark oljeblandad sås ovanpå (?). Ingen pizzasallad där - ingen av oss gillar det och äter det aldrig så det gjorde inget. Tror att det är ett svenskt fenomen? Den godaste pizza vi någonsin ätit var faktiskt när vi en gång på bilutflykt under samma dag körde in i både Frankrike, Schweiz och Italien och där bara åt en pizzalunch - jättestor, riktig klassisk Italian style och urgod!! Jag har prövat nyare varianter som med ruccola, avocado, bearnaise, parmaskinkor etc men återvänder alltid till mina ”fyra årstider” . Återstår att upptäcka pizzautbudet runt Svalnäs, vi har inte hunnit så långt ännu. Och det är faktiskt bra både för midjemått och hushållsbudgeten att inte ha så lättillgängligt utbud av fast food - det blir desto roligare när det blir mera sällan, precis som då på sjuttiotalet! Tänkte fråga dig en annan sak apropå amerikanska fenomen: vad tycker du om Oprah Winfrey och Dr Phil? Ser eller har du sett dem genom åren? Nyfiken på din åsikt! Skrev Monet

Mamma C said...

Jag gillar pizza och här har vi hittat några ställen som är duktiga att göra goda pizzor. Capricciosa gillar jag med även Quattro stagioni. Pizzasallad brukar jag göra själv och ha i kylskåpet som tillbehör även till andra rätter. Jag brukar också slänga på salladen på pizzan när jag äter pizza i Sverige.
Jag kommer ihåg när jag åt min första pizza på en pizzeria. Den hette Spiran och var den första pizzerian i Norrköping tror jag. Jag åt en Calzone första gången men kom inte till mathimlen som du.
Ha en fin dag.
Kram Carin

Sara i Barcelona said...

Jag älskar pizza! Både svensk och napolitansk, är ju gift med en napolitanare och jag kan ju säga att i Napoli får man den absolut bästa förstås :)
Jag minns också mitt första matminne med pizza, jag dog nästan så gott det var, haha... samma sak när jag åt tacos första ggn, och toast med curry och banan, mums!
Döremot första ggn jag åt pizza i Napoli 1990 så blev jag jättebesviken, beställde Capricciosa och trodde förstås att den skulle vara som "hemma" men den hade ansjovis på sig till min stora förskräckelse :) Höll mig till vanliga Margaritas sen efter det ;)
Jag skulle nog kunna äta pizza nästan varje dag tror jag. Numera köper vi färsk surdeg på ett ekologiskt bageri här på gatan och gör egna pizzor, det blir jättegott trots att vi då förstås inte har vedugn att tillaga i som är ett måste om det ska kallas napolitansk pizza :D
Och jaaa, pizzasallad är ju också såå gott, har tänkt att prova att göra det hemma faktiskt. Återkommer om betyg :D

Stor kram!

Annika said...

Karin:
God eftermiddag till dig, Karin!
Nej, coleslaw är ngt annat. Det är jättevanligt här, och gott. Men det är gjort på ett helt annat sätt.
Pizzasallad är bara vinäger,salt och olja och en massa svartpeppar. OCH så vitkål, bara vitkål. FATTAR inte att jag inte får till det. Har provat så många olik recept, men jag tycker aldrig det blir riktigt bra.
Haha, det är bra att du blir hungrig. Det blev jag med när jag skrev det, hihi.
Kramar till dig!!

Annika said...

Yvonne:
JAA! De är ju sååå goda!!
Jag kan förstå att ni har många pizzabagare hos er som kör svenskt, med pizzasallad och allt.
Du bor på en sån plats, lyckost dig. I LA finns en svensk pizzeria, K har varit där. Hon sa att det smakade precis som i Sverige.
Här finns inte mkt nordiskt/svenskt alls. Så jag är avis på dig!!
Fattar inte att det är så svårt att få till en hyfsad pizzasallad. Fattar det inte, det är ju så lätta ingredienser och bara rakt på. Men nej, det går inte.

Gillar också veg.pizza!! Så gott.
Det behöver absolut inte vara ngt kött på alls. Jag borde ha skrivit det också, för jag tar gärna en veg.pizza, precis som du.
Just det, en sådan plåt ja ... smart!! Kan tro att det underlättar stort då du gör din egen pizza.

JA! Chili con carne ja!!! Absolut! ÄLSKADE det som barn. Min mamma brukade göra det då vi fyllde pr och hade kalas. Alltid serverat med ris.
Sen alltid kolatårta som ALLA älskade. Minnen.
Tacos, ja!! KUL, kan alla gånger skriva ännu ett inlägg på det här temat. TACK YVONNE för inspo!!

Visst är det fantastiskt hur vissa matminnen sätter sig.

HAHA, kul att du också blev hungrig.

Kram från ett grått, grått Restonland.

Annika said...

Anette,
HIHI, vad BRA att du blev hungrig av detta också. .. GILLAR, fniss!!!
Capricciosa är alltid min "go to pizza" om jag inte hittar ngt som annars sticker ut. MEN jag gillar också veg.pizzor jättemkt och borde ha listat en sådan också.
Så du vill också ha salladen till? HIHI, ja utan den känns det klart fattigare.
Svenska pizzor FTW!!
SÅ kul med de varma mackorna hos grannarna, speciellt eftesom du inte ens gillade bröd då :-D
Exatkt sådana minnen vill jag höra om. Varma mackor förresten, sååå gott.
Bamsekramar till dig min vän!!

Annika said...

Jenny:
Jasså?? Trodde de var en direktimport från Neapel som med tiden fått svensk twist. Att den kom till Sverige ngn ngn på 60-talet och att det var just en man från Neapel som öppnade rikets allra första pizzeria.
Däremot kan jag tro att mkt inspo idag kommer från Balkan. Absolut. Men jag läste nyligen i tidningen om när den första svenska pizzerian öppnade.
Fast ja, med tiden är det väl influenser överallt ifrån. OCH jag tror att många Italienska pizzabagare skulle skrika rätt ut om de såg en äkta svennepizza med bea, fläskfile och pommes. HAHA!
Haha, jag får nog bana in mig i sunkpizza-gänget. Vet ju att finpizzorna börjar komma mer och mer. Men jag går till ett hak, haha.
Nej, men nog kan även jag fatta att lite finare pizzor är fantastiska ;-)

Annika said...

Dr Jo:
KUL, då fick du lära dig ett nytt ord denna onsdag ;-)
You bet, svenska pizzor är satta på piedestal för mig. Inget kan rubba deras plats. Hehe.
SÅ goda för det allra mesta, men jättegod pizzasallad till.
JAAAA!! Raider. SAMMA!!
KUL, ska skriva ännu ett inlägg på detta. Får så mkt inspo av era kommentarer.
Chili con carne, jaaa!!
Sushi, det åt jag här i USA ffg. Gillade direkt. Men jag var vuxen då, frågan är vad jag hade tyckt som barn.

Stora kramar till dig!!

Annika said...

Monet:
Jag läste nyligen i tidningen om den allra första pizzerian i Sverige.
Hur den kom hit, och hur det tog fart nästan direkt.
Alltså, jag förstår det. För mig tog det ett bra tag innan jag åt pizza på just pizzeria, måste ha varit ngn ngn tunt 76 eller så.
Hehe, det är ju lätt att ta till pizza när mat-inspon tryter. OCH speciellt då om man som ni hade en superpizzeria i grannskapet.
Exakt, det är ngt med svenska pizzor alltså, ngt alldeles speciellt. Precis som du säger, inte i Frankrike heller lyckas de hela vägen. Eller det vi har som måttstock för "hela vägen".
Ja, i artiklen jag läste stod det att pizzasallad INDEED är ett svenskt fenomen. Det skulle vara matigare med den, och även nyttigt med vitkålssallad till. Tror det var ngt "verk" som tyckte det, och så blev det. TUR för mig.
Men jag vet att många bryr sig noll i den salladen, som ni.
Jag är som du, jag kan alltid falla tillbaka på Capricciosa. Men det är roligt att prova de nya, håller med.
Er pizzalunch den gången i norra Italien låter helt underbar.

Jag tror du kommer att hitta en bra pizzeria runt Svalnäs. Tror aldrig jag ätit en dålig pizza i Sverige.

Åh, vet du, jag ser aldrig Oprah, och såg aldrig Dr Phil heller.
Ser aldrig på TV under dagtid, och då går dessa program. Men ja, jag tycker att Oprah är bra i det mesta hon gör. Gillar henne på det stora hela.
Dr Phil, jag har verkligen ingen åsikt om honom. Men jag vet att min moster tex gillade hans program.
Sorry att jag inte är till mer hjälp här.

Kramar till dig i Svalnäs.

Annika said...

Carin;
Kan tro att det är ganska lätt för dig att hitta goda pizzor i grannskapet. Lyckost!!
ÅÅÅ du har lyckas med egen pizzassallad. Jag har försökt efter flera recept. KAN inte få till det.
Roligt att du också minns din allra första pizza. MEN ingen mathimmel då :-D
Stora kramar!

Annika said...

Sara:
AAAAAHHH!! ÅÅÅÅ ja, då kan jag tänka mig att du har det bästa av TVÅ världar.
Sara, vad säger din make om de svenska pizzorna? Kan tänka mig att de kanske inte alltid faller i god jord för honom. VILL VETA!! HIHI!!
Sara, kommer att skriva en del två om detta. Just sådan där matminnen när man dog lite. Det finns några stycken. OCH just det där från barndom och ungdom minns man nästan mest.
Tacos, som du säger ... ja jösses, JA!!!
Jag har hört andra säga som du, att de inte varit jätteförtjust i pizzorna i Neapel. Men det är väl för att vi ör svennar som är vana vid våra superpizzor, fniss.
Margarita, en god klassiker. GILLAR!!
Jag med, hade jag svensk pizza här skulle jag kunna äta i ihjäl mig.
ÅÅÅ jag kan tänka mig att dina pizzor är jättegoda. Återkom med betyg på pizzasallad.
Bamsekramar!!!!

BP said...

Hahaha! Altså nej, jag har inte ett så starkt kärleksförhållande till pizzan som du. Däremot gillar jag pizzasallad och där har jag en himla tur att min lokala ICA säljer den i små burkar - hemlagad såklart.
Min favvo pizza är den enklaste varianten Margerita lök som extra. Nej, jag sprider inte ut salladen över pizzan heller;-)

Sedan har jag en tendens att föredra pizza slices som jag äter med händerna. Äter jag en "vanlig" pizza, lämnar jag alltid randen. Fråga mig inte varför;-) Sedan gillar jag tunna bottnar, bara de inte är soggy.

Konstigt nog så har jag ätit de sämsta pizzorna just i pizzans förlovade land - Italien. Allt för degiga med tjocka bottnar...

Jossu said...

Jag tycker också svensk pizza är bäst. När jag var i Neapel hade jag höga förväntningar på pizzan, men i mitt tycke är den svenska pizzan bättre. Pizzasallad däremot är jag inte lika förtjust i som du är. Den brukar jag ge bort.

Channal said...

Hej Annika! Vet du vad!! Min första pizza åt jag när jag var 21 år. Jag var lite pipplig med mat. Som tur är det ett minne blott! Jag gillade pizzan och det var en Marinara (med räkor o musslor). Tog alltid den i tio år innan jag valde en annan sort - Hawaii. Pizza äter jag med bestick! Aldrig med händerna. Så kladdigt!

När barnen var små och jag gjorde pizza hemma. Det dög INTE! De villa bara ha köpepizza. Idag blir det oftare hemmagjord pizza till maken och mig. Så enkelt och bekvämt att göra med ett pizzakit.

Annars föredrar jag tunna vedungsbakade pizzor. Din såg jättegod ut med kronärtskocka. Älskar pizzasallad som du! Det köper vi alltid. Har lärt mig ett knep hur man får vitkålen så mjuk. Den ska ligga och dra i salt.

Pizza utomlands är inte alls lika god som dom här hemma i Sverige. (Samma sak med smågodis och choklad). När vi var i Rom beställde vi pizza... inte alls god och så tjock och flottig! Blää!

Tack! Nu blev jag sugen på pizza... så gott! KRAMAR Anna

Brysselkakan said...

Kul ämne! Jag har blivit helt fruktansvärt bortskämd när det gäller pizza... Vi gör ju vår deg själva (eller jag gör den om jag ska vara ärligt). Gör en stor omgång med åtta degbullar och så fryser jag dem och tinar dem i kylen över natten när vi har pizzamiddag varje söndag. Vi har en stor klinkerplatta som läggs i ugnen en timme innan det är dags att grädda och då med max värme i ugnen vilket i mitt fall är 300 grader. Efter att vi justerat och finslipat vårt recept så är pizza på restaurang inget som direkt lockar längre, blir mest besviken. Och den typen av pizza som du gillar är verkligen inte en favorit.
Ska jag äta pizza på restaurang så får det bli stenugnsbakad och då lite mer italiensk pizza.

Pizzasallad har jag aldrig gillat. Men gärna brödet man får, som väl egentligen är samma deg som pizzan görs av.

Inga speciella minnen av god mat från min barndom men desto fler minnen av mat jag ogillade...

Sedan har du helt rätt ang hamburgare i USA, alltid ett säkert kort oberoende av vad för ställe du är på!

Elisabeth said...

Vad roligt att läsa om detta matminne av pizza!

Jag gör ofta egen pizza (på egen deg), framförallt till matlådor, för det är så lätt att frysa ner och sedan bara värma i mikron. Bruka ha broccoli på den, förutom passerade tomatsås och riven ost, som ju är självklara ingredienser. Ibland lyxar jag till det med gorgonzola eller liknande ost, för det blir extra gott eftersom de är så starka. Min kollega från Kanada brukar för övrigt skämtsamt anmärka på att jag äter pizzan med kniv och gaffel, haha. Han är naturligtvis av åsikten att pizza ätes med händerna.

Jag gillar också pizzasallad, och att ha den på pizzan. Det är jättegott!

Ett starkt matminne jag har är från när jag var 13 år. Mamma och jag var i Italien, närmare bestämt Sorrento, och hade halvpension på hotellet vi bodde på. En kväll kunde man välja pärlhöna, vilket jag tog (detta var, som du såklart förstår, innan jag blev vegetarian), och det var SÅ gott. Köttet var alldeles mört, den var perfekt kryddad, såsen var fantastisk... Verkligen ett matminne av rang.

Tack förresten för krya på dig-hälsningen i kommentarerna till förra inlägget. Var faktiskt och jobbade redan i måndags, för jag mådde helt okej. Jag får väl erkänna att jag inte testade om det var Covid... Tänkte tanken, men sedan blev det inte av. Mycket märklig historia var det i alla fall, som började med att jag var hes i tre dagar utan att må dåligt i övrigt. (Verkligen praktiskt när man jobbar i skolan, haha. ;-))

Elisabeth igen said...

Passerade tomatsås?! Menar förstås passerade tomater ALTERNATIVT tomatsås!

Anna i Portugal said...

Älskar pizza och pizzasallad! Har hittat ett recept som jag tycker är riktigt gott, faktiskt nära det som en får i Sverige. Vill du ha en länk så mejla mig. Eftersom jag inte äter gluten så är utbudet på pizza inte så stort. Men jag har hittat frysta pizzor som är helt okej. Och ett par pizzerior som gör riktigt goda. Men en kan inte vara så kräsen när en inte äter vetemjöl :) Varm kram

Monica said...

Kul och visst är pizzasallad absolut nödvändig till. Har inte heller fått den som den ska vara, perfekt alltså som pizzerians. Här har vi sägs det Stockholms absolut bästa pizzor en halv mil bort, nu sägs det Sveriges bästa☺️, skriver inget namn för det är full rulle där i ugnarna och kö både inne och ute. Beställningar tar de inte, blir för krångligt så man får anpassa lite, ta en sväng, kanske titta i affärer och komma igen. De gör den otroligt god med tunn underbar botten. Sitter gärna ute när det är varmare än nu. Tar gärna vegetarisk sort, maken vill ha lite (mycket) annat men köper vi hem en och delar så blir det vegetarisk😄. pizzorna är jättestora och sååå goda. Äter med bestick alltid men kan vika ihop en bit, lite knaprig del och äta också från handen.

Och tyst är det där både ute och inne för folk är helt förstummade av smakerna. Även barn är tysta.

Är dags för en men maken tvekat att köra i halkan och om den sa han att inte någon gång i sitt liv har han varit med om detta väglag. Halkkörning mer som en barnlek vid 18 år och körkortsträning mot detta. Även de arma snöplogarna eller ska man säga isplogarna kanar omkring, aldrig hänt förr.

Men men vi piggar upp oss med en god semla och pizza måste det bli snart. Vitkålssalladen är nyttig och så god så den är ju toppen till.

Minns inte första pizzan, måste varit i Uppsala. Men de kom rätt sent, däremot jättebra kinarestauranger som var jättebra med mycket god mat och samlade alla studenter.

PS, läste om tre länder samma dag, väckte minnen, tre länder på slalomskidor upp och ned i Alptopparna i Italien, Österrike och Schweiz på samma dag och kanske vi åt pizza. Ofta numera tänker jag på så otroligt mycket jag gjort. Och nästan svårt att fatta det nu. Förr hade jag inte tid att tänka.

Ha det bra och det ska bli pizza snart. Ingen lust att göra själv, skönt att bara sitta ned och njuta. Kram och ha det så fint. Här varnas att det kommer Norgestorm, ja där sägs det bli orkan gånger två så husen blåser omkull, tror det blir kraftig blåst här bara och kanske värst i Norrland. Men märkligt väder är det och klimat. Ni är ju vana med, mycket som hänt och händer i olika delar.

Anonymous said...

Vad HUNGRIG jag blir! Vad är en pizzasallad??? Har jag aldrig hört talas om. De gör riktigt goda pizzor här i Österrike. Fast inget slår de italienska. Det är något alldeles speciellt med tomatsåsen och mozzarella osten. Och tunna ska de vara. Helst en capricciosa :). När jag bodde i USA gillade jag pan pizza a la Pizza Hut, då alltid med pepperoni and extra cheese toppings. Älskar ananas men på pizza funkar det INTE för mig! Bläh…
Kramar, Lisa

Susjos said...

Pizza är ju så gott! Funderade när jag åt min första pizza, och det måste vara när jag flyttade hit till Stockholm, i gamla stan låg Pizzeria Piraten!
Favoriten var QUATTRO STAGIONI! Pizzasallad mums, gillar det mycket! Brukar göra en liknande som heter Veckosallad, gott gott.
Beställer jag en pizza idag vill jag ha en med fetaost.

Godaste pizzan fick jag i Rom, en slice som jag köpte i ett "hål i väggen" med bl.a zuccini och ost förstås..den var sååååå god!

Vi gör pizza hemma numera , på Libabröd som vi har på lite av Barillas tomatsås, gul lök, pepparsalami, paprika, fetaost (färska champinjoner och oliver till mej) mozzarellaost och oregano...hur gott som helst!
Mums, nu blev jag sugen på pizza mitt i natten ;-)
KRAM

Annika said...

BP:
När jg sökte på pizzasallad, alltså bilder på en sådan, fick jag upp att butiker säljer pizzasallad i plastbyttor. SÅ smart!! Det ska jag köpa när jg kommer hem nästa gång.
Gillar Margarita, och gillar lök! Tycker också Margarita är en jättegod pizza.
Slices är bra, det tycker jag också. De är lätta att hugga tag i. Så äter man pizza in da US.
När jag sitter med kniv och gaffel är jag oftast den enda som äter så.
Tycker också att det ska vara tunn botten.
Du är inte den enda som säger så om italienska pizzor i Italien. Har hört det många ggr förr. Vi svennar vet hur vi vill ha våra pizzor, haha.

Annika said...

Jossu:
Välkommen till min blogg!
Tänk ändå, det är så många som säger som du.
Vi svennar vet hur vi vill ha den, hihi.
Jag kan ta din pizzasallad .-)
Välkommen tillbaka!

Annika said...

Channal:
Du slog mig med 11 år!!
HAHA. DET var sent. Numera tror jag att barn får det så fort de börjar äta fast föda, hehe.
så där kan det vara, att man snöar in på en en sort och sen vill man bara ha den.
Jag vill också äta svensk pizza med kniv och gaffel. eller tunna pizzor överlag. Men visst kan jag grabba en slice också och käka som den är. Fast då mest amerikanska pizzor som har större slices.

Jag gillar hemgjord pizza. Tycker det är jättegott. Annorlunda än köpepizza, men gott.
Haha dina barn då de var små. Men det tror jag är sååå vanligt. OCH köpepizzor är ju så goooooda!!!!
Håller med dig, vedugnsbakade pizzor är sååå goda.
Och pizzasallad---ett måste!!

Japp, Sverige har de godaste pizzorna, de godast smågodiset och helt underbara bakverk.
SÅ är det :-)

Jag med, kan lätt klämma en pizza nu, haha.

Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
MUMS!!
ÅÅÅ du har blivit expert på detta. Just att få degen sådär tunn lyckas inte jag med.
Vilka bra trick och tips du har.
Då förstår jag att pizza på pizzeria har lite att leva upp till :)
Hamburgare i USA, det slår nästan aldrig fel. Minsta hak har goda sådana.
Kul att du gillade inlägget.

Annika said...

Elisabeth;

KUL att du gillade att läsa om detta :-)
Det var väldigt kul att skriva det också. Just matminnen blir så speciella.

Dina pizzor låter jättegoda.
HAHA jaaaaa, givetvis tycker kanadensaren på ditt jobb att man ska äta med händerna. Det är ju så, man blir lite av en udda fågel om man äter pizza med kniv och gaffel i den här delen av världen. hehe.
Vad tycker han om svenska pizzor?
Pizzasallad, bara så världsbäst!! ÄLSKAR det! OCH kul att du också vill ha din PÅ pizzan.

Vilket härligt matminne du har från Italien.
Just det där när allt bara stämmer. Mums. Måste fråga, saknar du någonsin kött? Och om ngn skulle komma med den rätten, den exakta rätten, skulle du ta den då?
Jag gissar att du inte skulle göra det.
Det är precis sådana matminnen, som ditt, som jag efterlyser. TACK!!

Ärligt talat, tror fler och fler struntar i att testa sig. Och whats the point, really? Covid börjar ju alltmer likna en helt vanlig förkylning.
BRA det,
OCH bra att du känner dig sååå mkt bättre!!

Annika said...

Anna:
OOOO har du!!!
Ja jag kommer att maila dig om det. Låter underbart!! TACK!
Haha, ja så är det väl, tyvärr ... du kan inte vara alltför kräsen när det kommer till gluten och glutenfria bottnar. Fast jag kan tycka att alla pizzerior borde erbjuda glutenfria bottnar.
Kramar!

Annika said...

Monica:
Vad är det pizzeriorna vet on pizzasallad som inte vi vet ...
VAD är hemligheten? Varför är det så svårt att göra egen pizzasallad. ETT mysterium. Jag har minsann försökt.
ÅÅÅÅÅ ja, jag skulle gärna köpa en pizza från ert ställe!! Låter suveränt. MUMS!! Att det alltid är kö där låter bra på så sätt att då vet man att det ÄR bra också.
Gillar också veg.pizza. Stort plus på att de gör dem så stora på ditt ställe.
HAHA, jaaaa det låter som en uppenbarelse, alla bara njuter av sina pizzor och kan inte säga ett ord.
VILL OCKSÅ!!

Förfärligt väglag hos er, värsta tänkbara elände.
Ni måste verkligen ta det lugnt, förstår att din man inte vill ge sig ut med bilen. USCH och FY!!

Kul att du förlorar dig i minnen, Monica. OCH den där skiddagen i de tre alpländerna måste ha varit mkt speciell. OCH god!! Då brände ni kalorier i massor, och sen en gooood måltid på det.


Läser om stormen hos dig.
BLÅS inte bort.
Kramar!

Annika said...

Lisa;
En nyhet för dig? Med pizzasallad.
Nu blir jag lite förvånad, måste jag medge :-)
Det är en vitkålssallad med vinäger, olja, svartpeppar och salt. Så lätt, så god men alldeles omöjlig att få till hemma.
Bra att ni har goda pizzor hos dig.
OCH du hr ju hyfsat nära till Italien också, du kan susa ner och ta en ibland. HIHI.
Pizza Hut ja, det är liksom på ett annat sätt. Absolut goda, ja. Håller med. Men nu var det länge sen jag åt en pizza därifrån.
Ingen ananas för dig. Det är verkligen två läger där. För och emot.
Stora kramar!!

Annika said...

Susjos:
OMG ja!!
PÅ den pizzerian hade jag min allra första date. Och jag minns att jag tyckte att pizzorna var jättegoda.
Varje gång jag går förbi där numera undrar jag om de är så goda. Det känns mer som en turistfälla nu. Men ja, jösses vad jag också minns pizzorna där.
Pizzasallad, ett måste eller hur! MUMS!!
Och gott med fetaost på pizza också.

ÅÅÅ jag måste prova din pizza på libabröd med det som du nämner på. TACK!!

Jag med, blir hungrig likaså.

Kramar!!!

Anonymous said...

Kommer ihåg min första pizza , gick på frisörskolan i Vasa och klassen var och åt pizza före jullovet 1980,
På o sole Mio vid torget, (huset rivet för länge sedan.) en pescatore tror jag den hette (tonfisk).
Senare hade pizza Rax i Vasa blåmögelostdressing till salladen som va så god.
Har du testat o doppa vitkålen i kokt vatten o sen krama den med dressingen efteråt ,och lite oregano med i dressingen.
Både Casa o kotipizza i Närpes har goda pizzor.
Elisabeth

Annika said...

Elisabeth:
Just det, du och min mamma gick samma utbildning i Vasa- SÅ KUL JU!!! Min mamma var i den första årskullen i slutet på 50-talet. Tyckte du också att din pizza var fantastisk?
Jo, jag har testat det dör med kokande vatten, men vd jag än gör får jag inte till det.
Håller med, Casa och Koti har goda pizzor. Casas gillar jag nog bäst, och nu har de äkta pizzasallad också till min stora förtjusning, haha.
Ha det så gott!!

Theresa williams said...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år, gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag gett ett löfte om att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) Kärleksbesvärjelser
2) lösning och bot mot all sjukdom
3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
4) Äktenskapsbesvärjelser
5) Graviditetsbesvärjelse
6) Uppbrottstrollformler
7) Dödsbesvärjelse
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}