Wednesday, January 10, 2024

Än så är det vinter ...




Sov du lilla videung ...
 


Just det, det är vinter nu.
Vintern har PRECIS börjat. Nej, det kan inte bli vår ännu. Det blir aldrig vår i januari eller februari. Det är vinter oavsett hur vi vänder oss.
Vinter. Inte grön skir vår med fågelsång, kristallklart ljus med ljusa eftermiddag och kvällar. Det kommer aldrig att bli vår den här tiden på året.


Just därför, omfamna den tid som råder. Sluta längta dig fördärvad efter våren. Gör det bästa av här och nu.
Vintern är en tid som är gjord för mys lika mycket (och MER) som hösten är. Dessutom med den bonusen (för somliga iallafall) att det finns snö. Snö som är så vackert, och snö som lyser upp tillvaron på ett så fint sätt.
Fast oavsett om det är barmark eller snö så är det vinter. Här hos mig, och hos dig. Ja, såvida du inte bor på södra halvklotet såklart. Dock tror jag inte att jag har några läsare från den halvan av vår jord.
If I do, spill it :-D


Tycker det är lite trist att höra/läsa direkt efter jul—NU är julen slut, nu tar vi VÅR!
Suck.
Det är så stönigt. Ja just det, det är stönigt …
Eller, nu vill vi bara ha VÅÅÅÅR! Just tjatet om VÅÅÅÅR när vintern just har börjat är för mig en riktig käpphäst. Det stör mig lika mycket när folk redan i augusti börjar yra om höst, höstkläder och mustiga grytor. PLEASE liksom, re-re-relaxxxxa … Det blir höst. Den kommer, den kommer. Det blir vår också, men en vår kommer inte på vintern. Allra minst i början av en vinter.


 
Bild från QuoteFancy



Vinter är tid för lugn, för återhämtning, för varma stunder inomhus, för goda grytor och varma filtar.
Vinter är tid för underbara promenader i kyligt väder, för snö, för rimfrost och vackra solnedgångar.
Vinter är förlåtande mörker och en ganska kravlös tid. Njut av det. Omfamna den vinter som råder, och som kommer att råda i långt över två månader till.


Sen är vintern ibland en bitch också med halka, slask, svartis, oframkomliga vägar, snökaos, regn, temperaturskillnader som gör en tokig (iallafall här, men allt mer hos er i Norden också).
Vinter är tö när man inte vlll ha den.
Vinter är knaggliga isfläckar på osandade trottoarer.
Vinter är att med jämna mellanrum vara livrädd att halka. Alltså, det är INTE kul.


De närmaste tio dygnen i Washington DC med omnejd visar tempen allt från -14 nattetid till +15 (idag tisdag när jag skriver det här).
Dagstempen framöver ligger på +13 ner till -4.


Östkusten här i USA är fuktig till max. Somrarna övervidrigt heta och fuktiga. Vintrarna är RÅA, på det sättet de blir i ett fuktigt klimat.
Stockholm har också vrålråa vintrar. Fastän det är 5 plusgrader är det ilande kallt ändå, det råa smyger sin in i skelettet.
Visst, vi ligger mycket längre söderut än Norden, på samma breddgrad som Lissabon. Just därför står solen högre på himlen hela vintern och den värmer även den kyligaste vinterdag. Men, jag har aldrig förr frusit så mycket på vintern som jag gör här. Fastän det för det mesta inte är minusgrader dagtid är det ändå så kyligt att vi ofta måste köra våra portabla värmefläktar härinne.
Ja sedan har vi ju det där med amerikanska hus och hur de är byggda … men det är en helt annan historia.


 

Bild från Unsplash



Igår “välsignades” vi av årets andra jättelika regnstorm galore.
Dra mig baklänges vilket väder som rådde, regn i mängder och vindar som höll på att blåsa taken av husen. Översvämningar på otaliga ställen. Regnet gör hela marken vattensjuk. Golfbanan ser ut som en flod då det vräker ner som mest. Otrevligt väder, rest assured.
Skolorna här stängde till och med tidigare igår på grund av ovädret. Jag var ute och körde bil mitt i det, så inte roligt. Noll sikt och piskande, piskande vattenmassor. OH well, det är vinter det med ...


Slut på dagens RANT från mig.
Phew. Där. Done and DONE!


Fast ha nu en riktigt fin och skön onsdag oavsett allt ;-)

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag skriver under varje liten stavelse du har skrivit. Vi ska inte ha så bråttom...vintern behövs, med allt det du säger. Vi behöver lite stillande tid. Jag brukar bli irriterad över att så snart julen är över så börjar folk prata om våren. Den kommer när det är vår, nu är det vinter.
Nu har regnet upphört här men mitt i allt regnande så kommer det en skur som vi brukar säga. Här behövs regnet, man lägger det på "hög", lagrar upp tills det blir torr-tider igen.
En skön tid är det, jag gillar vinter, gjorde det tidigare när vi bodde norrut i världen, jag gillar det nu med även om det är som försommartid i jämförelse med var vi bodde då och var vi bor nu.
Ha en skön vinterdag Annika!
Vi njuter eller hur?
Vintertidskramar!

Yvonne said...

Alla årstiderna har väl sin charm på sitt sätt, sen kan man ju gilla en årstid bättre än en annan. Bara att gilla läget och leva i nuet.

Tror klimatförändringarna gör att folk har börjat tycka att det är vår/sommar jämt, iaf på de breddgraderna där det är sommarväder på vintern också, även om det är helt galet. Just nu i år känns även Spanien som att det är vintertid med kyliga och kalla kvällar och nätter, precis som det ska vara så här i januari. Inte extremtemperaturer åt nåt håll.

Regn, som verkligen skulle behövas här är väldigt länge sedan vi upplevde och när det väl kommer då vräker det ner och ställer till med översvämningar på många ställen. Förr om åren kunde det regna 2-3 dagar i sträck och vattenmagasinen fylldes till bredden, så icke längre.

Vi får lära oss att njuta av alla slags väder och ta vara på varje dag, den kommer inte i repris.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram

Sara i Barcelona said...

"Inte grön skir vår med fågelsång, kristallklart ljus med ljusa eftermiddag och kvällar. Det kommer aldrig att bli vår den här tiden på året."

Här i Barcelona är det ju faktiskt så dock:) Jag älskar vintern här! Oftast strålande sol fram till 17.30-18 nu i januari, fågelkvitter och grönt :) snart blommar mandelträden som jag älskar och strax efter det mimosan.
Årstiderna är olika beroende på vart man bor, den tid jag tycker minst om här är den brännheta sommaren då allt blir brunt och torrt, sen kommer "hösten" och allt börjar spira igen :D Jag uppskattar också dom kalla, murriga, regniga dagarna här men det är nog också för att vi inte har så många av dom helt enkelt :)

Malin said...

Nej, än så är det för tidigt att förvänta sig vår. På helgerna har jag inget emot vintern, när det är som nu, -4 och en strålande sol. Men på vardagarna är det inte kul, när det är mörkt när man åker till jobbet och mörkt när man åker hem. För min del är det mer mörkret än kylan som känns segt, eftersom det alltid går att klä sig varmt, men mörkret går inte att göra något åt. Det är bara att gilla läget liksom :)

Mamma C said...

Jag är en sommarmänniska rakt igenom och det går inte att ändra på. Men för den delen så hatar jag inte de andra årstiderna på året. Alla har sin charm med något. Det som jag slipper nu denna årstid sedan vi flyttade till Spanien är ju snön då. Den lyste upp vintermörkret när man bodde i Sverige. Men skapar ett stort problem med. Svårt att komma fram, skottning, isigt och en massa andra grejer. Men jag älskar vintervitt på kort 😉😀 och till jul.
Ha en bra dag.
Kram Carin

Channal said...

God morgon Annika! Kalla nätter och varma dagar hos er. Här har vi minusgrader dygnet runt. På lördag är julen slut här hemma. Då ska vi ha julgransplundring för alla barnbarn. Dans runt granen och ut med den. Sen får de krossa och äta upp pepparkakshuset! Fiskdamm blir det också. Ska bli så kul! Ska det vara vinter då vill jag ha den precis så som vi har den nu. Ska strax gå ut med kameran. Solen skiner och isen ligger på Bråviken. Hemma och sjukskriven, snyft! Ska börja jobba på måndag 50%. Hoppas ni får snö istället för regn, en vit vinter!

En fin dag till dig! KRAM Anna

Annika said...

Karin:
Tackar Karin, bra att du håller med mig.
Just det här har alltid stört mig så mycket, speciellt i januari och i slutet av juli/augusti. Alltså jag blir så trött ...
Det är just det, vi behöver stillande tid. Som en vinter när naturen ligger i dvala, då kan vi människor tagga ner lite också. Sen blir det vår och fix i trädgårdar och med hus etc etc, sen kommer sommaren som kan vara allt annat än lugn den också, hur ljuvlig den än är.
Jag minns att du också alltid tyckt om den här tiden på året, även när ni bodde på Åland. Då var det minsann vinter i dina krokar. men du gillade det med.
Ja regnet behövs nog på många ställen, här med. Men nu har det kommit sådana mängder att marken knappt kan ta emot mer. Fast visst, jag har inget emot regn jag heller direkt.
Yes my dear, vi njuter av HÄR och NU och det lugn som vilken vinter som helst ger.
Massor med kramar från mig!!

Annika said...

Yvonne:
Tycker om alla månader på året, alla årstider.
Vill inte vara utan en enda en.
Sen absolut, favoriter bland dem... for SURE!! Min är hösten.
Men det är nog egentligen bäst om man kan leva och acceptera dem alla. OCH det kan vi ju.
Just det, klimatförändringarna gör så mycket också. Inget är egentligen som det var förr i vädret, varken vinter eller sommar.
Men den här vintern verkar rätt normal både i norden och hos er, och säkert även hos mig.
Just sedan där skyfall som ni får är ju inte speciellt bra, marken kan inte riktigt ta upp vattnet och depåerna kan inte fyllas på. Som du säger, det är bättre om det regnar mer stillsamt och under längre tid.
Det är ju det, att försöka leva här och nu, det är en konst många gånger.

Kramar till dig denna soliga onsdag!

Annika said...

Sara:
Sant, hos dig är det det. Du bor där, och det lustiga är att fast vi bor nästan på samma breddgrad så är det sådan skillnad i klimatet och i floran.
MEn ja, hehe såklart är det så hos dig. Jag utgick genast från min plats och norden, hehe. Sorry girl.
Var just hos dig och såg att du skrivit om det hela också, kul. Skulle bara testa att kommentera. Som alltid, gick inte.
MEN jag ska prova via min iPhone.
Njut av den sköna tid du har nu.
Kramar från mig!

Annika said...

Malin;
Visst är det så, bara att gilla läget. Även om våren skulle komma i januari så skulle mörkret vara detsamma, för det kommer nog alltid att pinna på som det gjort ...
Så bäst att bara liksom acceptera det också och göra ännu mer mys. THAT being said, klart det är tungt att gå till jobbet då det är mörkt och sen komma hem då det mörkt. Minns ju det jag med.
Min man har svårt för att Sverige under vintern, just mörkret tar på honom.

Annika said...

Carin:
Jag fattar, och det jag gillar med det är att ni verkligen gjorde ngt åt saken---NI flyttade! Och nu har du skönt klimat året om, även om jag vet att ni också får det kyligare under vintern. Fast såklart inte på samma sätt som i good old Svedala.
Som sagt, ni gjorde slag i saken och drog. I like it!! I like it a lot!!
Kramar till dig!
Haha, ja det är fint att se vinter på bild.

Annika said...

Channal:
Ni har så fin vinter i år, äkta sort.
HOPPAS det fortsätter så fram till mars. För ja, jag vet det är inte kul med slask och blask på vintern. DET avskyr jag med.
Men den vinter du har nu är jag svårt avis på.
Underbart med kamerapromenad och KUL med gammal klassisk julgransplundring, på rätta dagen och allt!!
Men sjuk nu alltså? Nej!!!
Feel better!!
Kramar till dig!!

Susjos said...

Jo, det är bara att gilla läget-nog är det vinter ett bra tag till, på gott och ont! För visst blir man så lycklig när man ser de första krokusarna och solen värmer igen, "men än är det vinter kvar säger mor"!
Visst kan det vara mysigt att sitta inne och värma sig på vintern, absolut!
Ha det fortsatt gott, utan för mycket regn!
KRAM!

BP said...

Ja, vi har ju fyra årstider, och de ska kännas. På något sätt. Sedan finns det ju en femte årstid också - vårvintern, men den håller sig till norra Sverige. Tror jag.
Vilka temperaturskillnader hos dig. Nästan som här minus regn så här års.
Vintern har aldrig varit min årstid oavsett var jag har bott. Jag skulle lätt kunna bo i Florida till exempel. Frågan är - varför jag inte gör det;-)

Erica said...

Hejsan!

I år håller jag faktiskt med dig. Wow, det kände otroligt konstigt att skriva när det handlar om vintern... ;-)
Precis; det värsta man kan göra är att kämpa emot årstider man generellt hatar. Det gör bara att de känns ännu längre för att man mentalt redan är i nästa.
Det är den läxan jag lärt mig under andra halvan av 2023.
Men vem vet; nästa år kanske jag har en dipp igen. Det vågar jag inte säga något om. Men det känns ändå som att jag fått en del verktyg jag inte hade förut.

Däremot kan jag ändå förstå känslan av att utbrista "snart vår" efter nyår. På samma sätt som frasen "nu går vi mot ljusare tider". Vi vet att vi mår bättre av ljuset, så då måste vi verkligen jobba aktivt för att omfamna nuvarande årstid.
Tänker att det ändå finns en anledning till att januariveckorna kallas "oxveckorna".. ;-) Vi behöver något att se fram emot/hålla fast vid då det är nästan 2-3 månader tills nästa ledighet (påsk).

Här skulle jag säga att vi just nu avverkat ungefär 30% av vintern. Inte riktigt halva, men en bra bit in.
Skulle säga att: Högvinter: november-mars och April är Vårvinter.

Håller också med till 100% om att vintern är en tid för återhämtning. Biologiskt för att gå ner i varv för att orka jobba under den varma, ljusa årstiden.
Hörde någon gång för en massa år sedan ett uttalande (minns inte vem, kan eventuellt ha varit någon av mina lärare) att egentligen är vi människor gjorda för att arbeta/vara aktiva när det är ljust och vila när det är mörkt. Så egentligen om man ska hårddra att följa biologin borde vi jobba/studera på sommaren och ha semester på vintern.
Finns ju såklart nyanser, men tror du förstår hur jag menar :-)


Åh! Halka, is, regn och SLASK är ett av straffen till mänskligheten! Blä alltså!
Vi har sådant väder (tack och lov inget regn, peppar peppar) just nu, men som tur är ska det i alla fall bli lite kallare snart. Och komma mer snö.
Det är en allt-eller-inget-vinter i år. Dock, som du sett på Insta, i alla fall MER snö och kyla än slask. Tacksam för det i alla fall.
Kan tänka mig att det var en plåga att köra bil i sådant regnoväder.
Kan också tänka mig att det nästan känns hånfullt med regnstormar på vintern när man verkligen vill ha snö.


Kramar från Piteå!


P.S. Jag fick äntligen svar från blogg.se, och det är tydligen så att de medvetet lagt in en blockering mot alla utländska IP-adresser. Enligt svaret jag fick är anledningen att de sett en kraftig ökning av spam från utlandet.
De skrev också att jag, om jag vill, kan skicka in personens IP-adress och så lyfter de blockeringen för just den IP:n.
Det kändes dock lite för bökigt att hålla på så, så tänker att jag fortsätter på Blogger.
Så ja; det nedslående svaret är att det tydligen numera inte går att vända sig globalt om man bloggar hos blogg.se... Så tråkigt!

http://kraka.moah.se said...

Än så är det långt till vår, innan rönn i blomning står...
Nej, tjata om våren redan nu är befängt. Jag som blir lite smått galen på folk som river ner julpyntet på annandagen.

Idag var det bara minus 2 i Kista, ska visst bli plus och slask sägs det. Kollade just, det är nollgradigt nu. Det vill jag inte ha. Så det så! men man får ju inte välja väder... Suck!

Ha en fin dag, eller kväll som det är här!

Elisabeth said...

Jag längtar till våren, så är det bara. Ser så oerhört mycket fram emot ljusare kvällar och morgnar, vårblommor, att kunna promenera utan broddar och utan att riskera att halka även med broddar. Eller att kunna ta en promenad på 20 km, vara ute i sisådär fyra timmar, utan att bli totalt djupfryst, så underbart det kommer att vara.

Denna längtan är, tycker jag, ganska mycket samma sak som att man kan längta efter en resa som ligger långt bort, eller som mina treor; de längtar efter studenten, trots att vårterminen återstår.

Jag är ju dessutom (som du vet, haha) en person som inte har några speciella sociala krav utanför jobbet. Därför blir inte våren och sommaren kravfyllda, bortsett från det jag förväntas göra på jobbet, förstås. Det enda som är mindre kravfyllt med vintern är att jag inte har samma behov av att städa. På vardagarna är det ju alltid mörkt när jag kommer hem, så jag ser inte dammet! ;-D

Detta innebär dock inte att jag börjar prata om att det snart är vår, eller att det gärna kan bli vår nu, för det blir det ju inte. Men längtar efter våren, det gör jag! Och jag minns så väl hur härligt jag tyckte att det var när jag bodde i Tyskland; där fanns det krokus i början på februari, och i mitten av samma månad hade vi 15 grader under några dagar.

Anna i Portugal said...

Så härligt du skriver! Njut nu! Även om jag inte är ett fan av snö och kyla så har vintern här hos mig så många fördelar, men vi har vinter vi också. En tydlig sådan. Jag är faktiskt bra på att leva här och nu. Att ständigt vilja vara i en annan tid låter jobbigt. Att längta efter något annat jämt. Nä det vill jag inte. Det är intressant att läsa om hur klimatet är hos er, när vi är på samma breddgrader. Solens starka och värmande strålar kan ni också njuta av förstår jag. Så skönt! många kramar!

Annika said...

Susjos:
Än är det vinter kvar, säger mor.
SÅ är det.
Och visst är det härligt när de första vårtecknen kommer.
Vinter är det ett bra tag till, bäst att bara vila i det och göra det bästa.
Kramar från mig!!

Annika said...

BP:
Så är det. DE ska kännas. Vill verkligen känna av dem alla, även vintern.
Vi kan ha rent galna svängningar i vädret under vintern. Int kul.
Men det börjar bli så mer och mer hos er med. Fast jag tror det är normalt här, men de är det ju inte hos er.
Förstår att vintern inte är din bästa tid :-)

Annika said...

Erica:
KUL ha dig här igen!
HAHA, JAAAA, det är konstigt att höra det från DIG!
MEN ngt skiftning har skett inom dig och det är fantastiskt!! Som sagt, baby steps, nu känns det fint men vi tar en fot i taget vad gäller det hela. Jag är glad för din skulle eftersom du bor i Pite vinterstaden :-)
Tycker du är grym som grejar det så fint nu!


SAAANT, nu är det oxveckorna. Verkligen. Men de kan vara bra de också. Ett lugn och ett lunk.
OCH ja. såklart är det fint att veta att det går mot ljusare tider.
Det är just det där andra jag har så svårt för, ja du vet det jag skriver om.

Det är verkligen högvingter nu. I allra högsta grad.
Och hos dig är den ju såååå fin. Du vet att jag är avis ofta på dig och där du bor. Jag bor i ett lite för varmt klimat för mitt eget bästa.

Ja just det, återhämtning, boa in sig, ta det lugnt och bara få vara. Sommarens stress finns inte, åååååå jag måste UUUUT i solen, och vi måste grilla, resa, bada, åka på utflykter, semester och planer och allt ... ja du vet ... Sommaren är egentligen ingen lugn tid alls.
Vi behöver vintern för att ladda och vila.
Fattar exakt vad du menar, Erica. Tror det ligger mkt i det.

Det är märkligt när ni får 5 grader + efter att ha haft -30.
Snacka om kontraster.
MÅ det bli lagom kallt med knarrande snö och rimfrost. INTE dumt!! Men slask och blask kan fara dit pepparn växer i jan och feb. OCH även i mars hos dig.

Vi har haft den regnigaste vinter sedan de började mäta. DET säger ngt det.
Det är ett hån, för tänk om det vore lite kallare ...
Mer regn att vänta imorgon och marken är så vattensjuk. Inte så bra det här.


Aha, jamen DÄR ser man vad gäller blogg.se. Fånigt av dem, herregud tycker inte de kan göra så. Spam eller inte.
De begränsar ju förfärligt för bloggare och läsare på så sätt. Och ja, vilket BÖK att fråga om ngn IP. Helt sjukt.
BRA att du bytte portal. HOPPAS att du kommer känna dig hemma här också.

Kramar i massor!!

Annika said...

Kraka:
DET är så störigt. Det är som att dra med naglarna på en griffeltavla för mig.
WOAHH ...
Våren kan inte komma i januari. Hört efter en vanlig snödrabbning i januari; nej men det här ville vi ju inte, vi vill ju ha vår nu ...
Alltså sånt ... orkar inte ...
HA!
jag med, ner med julen på annandagen liksom --- spare me!

Nä vi får ju inte välja väder, tyvärr. Bara att hänga med och rädas halka och skit. Bättre då det håller sig runt -5 eller så.

Ha det så fint du med!

Annika said...

Elisabeth;
Först får du beta dig igenom vintern ett tag till, hehe.
Men sen så, sen kommer den!
Jag vet att du inte gillar vintern, men du gör ju ändå det bästa du kan. Du tar dina rundor oavsett allt och det är ju toppen.
Du har nog rätt, det är ett sätt att se framåt på också. Ungefär på det sättet man längtar till en resa eller annat.
Men jag har så svårt för det där att när det då kommer snö under det som är vinter kan man höra folk säga att, varför snö NU? NU vill ju vi har vår.
SÅNT snack gör mig tokig. Sen har du ju absolut rätt i det du skriver också, att se fram emot.

Se där, ännu ett plus till vinter---dammet syns inte. HAHA. När vårsolen sen kommer ser man allt, haha.
Jag vet, det är ju lite hektiskt på sommaren med allt som ska in och alla krav på den också.
Tycker jag har ett lugnt liv för det mesta, men jag vet inte hur lugnt det är egentligen. Ha!
en sak vet jag iaf, att jag kräver lugn.

Minns att jag såg krokus här vråltidigt i fjol. Blir lite skraj då det kommer för tidigt, jag är så rädd att våren ska gå för fort. Jag vill njuta av den tiden, den är UNDERBAR! Så jag råds tidiga värmeböljor och sånt som gör att den ska komma för tidigt och försvinna för fort.

Annika said...

Anna:
TACK Anna!
Underbart att du kan leva här och nu. Jag jobbar på det, men blir nog allt bättre på det ju mer åren går.
Det är ju hör och nu och då ska man leva så.
Så är det, jag vill inte heller leva i nästa årstid och i nästa. Vill inte höra talas om höst i slutet av juli, jag bara vill INTE höra det. Inte i augusti heller.
Vi har verkligen olika klimat fastän vi bor på samma breddgrad. Tror ditt klimat liknar mer det i södra Kalifornien.
Kramar till dig!!