Wednesday, November 08, 2006

Sånt här tycker jag är svårt!

Thanksgiving är en mycket trevlig helg, i mitt tycke. En helg jag verkligen tagit till mig sedan jag flyttade till "Staterna". Ett skönt, kravlöst firande då man bara äter god mat och umgås med familjen. Dessutom är det fyra dagars ledigt, eller ja, två dagars ledigt men man räknar in lördag och söndag också.
Skolan uppmärksammar också Thanksgiving. I SVES har vi två olika event, en lunch med hela skolan, och en lunch med bara femmorna. Idag kom ett brev från skolan med uppmaning på vad man som förälder ska fixa till för ätbart inför femmornas lunch. "Something from your native country"...
SVÅRT!!! Jag ska fixa till en förrätt, eller appetizer som man säger här. Vad sjutton kan jag hitta på??? En svensk liten smårätt? Please help!!! Köttbullar? Nä USCH vad tråkigt och TYPISKT! Smörgåstårta? Knappast förrätt och alldeles för komplicerat för mig att fixa till. Snittar med lax på? Äter knappast ungarna va? Nä, vad tycker ni??? Vad är en svensk smårätt som 10 åringar gillar? Jag känner att jag har totalt hjärnsläpp. Jag är inte så påhittig i köket överhuvudtaget, och jag kan känna total uppgivenhet inför en sådan här uppgift. Så, ni mina vänner, får gärna komma med förslag...

8 comments:

Sara said...

Hej sis, jobbigt, speciellt som det mest naturliga svenska valet skulle vara något med sill, men 10-åringar och sill, nja..... Men tror att de flesta gillar laxspett! Annars toast Skagen, ägghalvor med något gott på, kantarellstuvning (hittar du kantarell?!)på bröd, kanapé med rökt lax eller skagenröra, avakadotartar, kavring med kaviar och ägg. Synd att du inte kan få bjuda på saffranspannkaka eller marängswiss istället, det hade nog gått hem. Och kniper det får du väl ta till de berömda köttbullarna ändå, det uppskattas säkert. Eller om du kan få tag på vilt (IKEA), så enkelt och gott att blanda det med svamp och grädde och toppa med lingon. Lycka till allrakärastesyster!!

Matildas fikarum said...

Stuvade pannkakor! Lätt som en plätt. Joxa ihop svampstuvning, och stek små pannkakor. Dutta på stuvning på varje pannkaka, vik och rulla lätt. Vad jag minns så älskar ungar det.

Lilla B said...

För simpelt kanske: pepparkakor med ädelost emellan. Eller någon annan god krämig ost.
Gott och lättlagat:)

Annika said...

Sara:
TACK för alla förslag! Där fick jag en del att bita i, ha, ha! Kantareller har jag aldrig lyckats hitta här, synd, synd!

Matilda:
Det där låter himla bra! Som en slags crepe. TACK!!!

LillaB:
Bra tips likaså! Pepparkakr kan jag lätt köpa på min vanliga mataffär och ädelost likaså!

TACK ALLA!!!

Stina said...

Hej Annika!
Länge sen sist. Ser du letar efter nåt att bjuda på. Nåt som är ricktigt svenskt är ju falukorv, men hur du får tag på det, är väl en gåta.
Och vad gör man av den? Jag är heller inte nån ricktig kock, men äkta falukorv brukar jag säga att min syster absolut måste ta hem. Korven vi har här i Finland smakar inte alls bra.

Annika said...

stina:
Hej på dig! Falukorv kan jag nog se mig om i månen efter här.
VA!? Gillar du inte Finlandskorven! Den som vi i min familj tycker är så mkt godare än den korv sverige har! Men, smaken är olika...

JaCal said...

Thanksgiving är ju en perfekt helg! Vi som båda är "immigranter" kan njuta av fyra dagars kravlös ledighet och mys, ingen konstig gammelfaster som måste underhållas, eller krav på familjeträffar. Bara mys!

Vi äter dock våfflor på torsdagen, ingen bauta kalkon har ännu fått äran att värma sig i den för ändamålet stora ugnen.

Kan du inte göra köttbulle snittar? Köttbullar är ju något som alla äter och kan vara kul för barnen (man kan ju göra så det ser ut som små figurer med coctailtomater och gurkhattar etc).

Och många gånger har jag fixat laxrätter, saker med kaviar, nybakta lussebullar som allt åker i soporna när ingen vågar smaka... ;-)

Annika said...

Jacal: Tack för tipset!!! Det låter bra. Köttbullar finns på IKEA, så det är lättfixat.
Bra förslag!
Visst är T-giving en underbar helg. Vi åker till min amerikanska svägerska då. jag brukar ta med appetizers och vin. Det är min lott.
Japp, så sant som det är sagt det du skriver om lusebullar och laxrätter mm. INGEN törs smaka. trist, trist...