Wednesday, October 25, 2023

Vad är det hon sysslar med i Hollywood egentligen?




Hej och godmorgon onsdag!


I tidigare inlägg i höst har jag hintat lite om Karolinas väl och ve.
Idag tänkte jag berätta om vad hon verkligen sysslar med idag.


Karolina, min dotter som tog sin examen från scenskolan på Elon University i North Carolina 2018.
Min flicka har haft siktet inställt på att bli skådespelare sedan späda barnsben. Det blev också en BFA, en Bachelor of Fine Arts in Theatre Arts. Såvida är hon alltså utbildad skådis med fyraårig högskoleutbildning i ämnet.
Efter examen, siktet inställt mot Los Angeles och Hollywood. Dit körde vi Karolina i hennes Nissan Altima i februari 2019. Vi körde över hela den kontinenten som detta land är och bara det var en sann upplevelse i sig. Det var en av de roligaste, och bästa, bilresor jag gjort. Vi tog 11 dagar på oss från Reston till West Hollywood. Vi borde ha tagit längre tid än så på oss, men elva dagar tog alltså bilresan.


Vi flyttade in henne i lägenheten vid Laurel Canyon.
I flera dagars tid blev det otaliga besök på IKEA, Home Goods och Target. Och en massa ihopskruvande av möbler, gardinuppsättningar och en hel del annat. 
Efter fem dagar i La-La Land tog Peter, jag och vår kompis, Keith (som var med på resan) flyget hem till Washington DC igen. 
Vi lämnade kvar en arbetslös Karolina, hennes bil och en rumshyra på 1300 dollar … Jag glömmer aldrig då vi vinkade farväl, Ubern for iväg med oss tre mot LAX och Karolina stod ensam kvar … Tror det är ett sånt ögonblick som för alltid kommer att sitta inetsat på min näthinna.
Som tur är hade hon redan en hel del vänner därute i LA, före detta Elon-studenter. Snabbt kom hon in i en bra grupp av kompisar. Och fler lärde hon känna längs vägen. Jag kan ärligt säga att hon aldrig har behövt lida av ensamhet, eller brist på vänner, därute.


 


Första jobbet blev ett servitrisjobb på Pink TacoThe Sunset Strip.
Sen var det teaterklasser och auditions likaså. Auditions som ibland ledde till en så kallad “call back”, men aldrig mer än så. Hollywood i ett nötskal, don’t call us, we call you.


Karolina har även en underexamen från Elon University, i journalistik och kommunikation. 
För att göra en lång historia kort, det är den examen som lett henne in på den karriär hon nu verkligen vill ägna sig åt. Den som producent.


Jag kan också berätta att pandemin satte alla käppar i hjulet för Karolinas skådespelarplaner. Hela LA panikbromsade, det fanns inga auditions att gå på, alla dramakurser bommade igen. Hela LA gick in i en strikt lockdown. Det var mycket tuffare—och mer reglerat— än det var för oss här i DC med omnejd. Det hela höll i sig så länge att Karolinas kärlek till att själv bli skådis släppte. Hon tappade helt enkelt passionen.
Istället började hon själv skriva manus, läsa manus och på så sätt kan man säga att hon upptäckte livet “bakom kameran”.


 


Nu jobbar hon som producent hos ett större mediabolag i West Hollywood som satsar på podcasts.
Det här jobbet kammande hon hem efter otaliga intervjuer och arbetsprov (det redigeringsprogram företaget använder).
Karolina fick sitt drömjobb som podcast producer. Nu har hon åtta poddar hon är boss över. De här poddarna redigerar hon, hon skriver sedan ihop en synopsis om avsnitten, och hon tipsar “the talent” (som poddarnas programledare kallas) om vad de bör lägga in i sina kanaler på sociala medier. Sedan är det Karolina som har koll på lyssnarsiffror och nedladdningar. Det är även hon som ger sina “talents” feedback och kritik, om så behövs. 
Och det bästa är, hon tycker att det är så väldigt, väldigt roligt! Hon vet nu att det är det här hon vill vika sin karriär åt.
Ännu bättre är att företaget är stort.  Karolina jobbar heltid och hon har så kallade “full benefits”, det innebär lagstadgad semester, personliga dagar, sjukdagar, sjukförsäkring (yay) och pensionssparande. Lönen är OK, den kunde ha varit högre. Men Karolina vet att hon kan jobba upp den.
Det fina är att det är ett hybridjobb, så hon kan jobba hemifrån om om hon vill. Men företaget verkar vilja att man sitter hos dem tre dagar i veckan och sedan tar två dagar hemifrån. Man får själv välja vilka dagar man vill vara på kontoret.
Peter och jag är så glada för detta att hon nu har fast jobb, stadig inkomst och en karriär där det går att klättra. Innan detta slog sig Karolina fram som frilansare inom redigering, skrivande samt att hon läste manus för ett produktionsbolag. Det gick det med.
Hennes Mike är också producent, men inom film och TV. Så ja, de unga tu lär bli kvar i Los Angeles ett bra tag till.


 


Sådärja, nu vet du också lite mer om vad min tös gör dessa dagar.
Det fina är, mediaföretaget håller helt stängt mellan jul och nyår. Tacka för det, “the talent” vill ju njuta jullov de också utan att podda under tiden. 
Jag är glad att få hem en alldeles ledig Karolina i tio dagar! Förr om åren har hon alltid frilansat under jularna och har haft ganska mycket jobb. I år, not so!!




Och tänk ändå, ett jobb som podcast producer existerade inte ens för tio år sedan ...


En glad onsdag önskar jag dig!

28 comments:

Eva I Dalarna said...

Tänk att det gått 5 år sen din Karolina tog examen. Så härligt att hon fått detta jobb, det är nog mycket bättre än att hålla på att försöka få roller. Blev hon intresserad av producentjobbet när hon träffade Mike? Eller hade det funnits med i tankarna tidigare?
Jag önskar henne lycka till!

Yvonne said...

Vilket spännnande jobb Karolina fått, verkar ju jättekul och så skönt att hon trivs med det och slipper frilansa, vilket måste vara slitigt i längden.

Måste ju vara stenhård konkurrens bland alla jobb i LA, både framför och bakom kameran, så då blir det ju ännu större att hon lyckats så bra. Som förälder kan man ju inte helt koppla av förrän alla poletter trillat ner på rätt plats och det har det ju nu gjort för er och för henne.

Måste ju vara helt fantastiskt att har heltidsjobb med full benefits framför allt i USA, där sjukförsäkringar och annat inte är självklart. Lönen kan alltid vara bättre, ha, ha men bra att veta att hon har möjlighet att arbeta upp den.

Verkar som Karolina fått sitt drömjobb nu, så då lär de ju bli kvar i LA i säkert många år till. Skönt att kunna jobba hemifrån 2 dagar/vecka om man vill.

De är sååå söta ihop hon och Mike, riktigt lyser om dem.

Tack fö att vi fick lite insyn i Karolinas nya jobb, så många sorter av jobb det finns idag som inte fanns tidigare.

Många kramar från ett duggregnigt Åkersberga

Dr Jo said...

Godmorgon onsdag!

Så spännande att få höra vad K jobbar med!
Ja jo livet blir ju inte alltid som man tänkt sig och ibland är det ju tur det för det kan bli så mycket bättre. Älskar hennes eyeliner wings btw, väldigt fina. Jag kämpar i spegeln för att få till mina, har hooded eyelids så lite meckigt är det.

Alltså procast producer, nej det är ju inte ett yrke man tänkt på för några år sen. Det gör mig nyfiken på vad mina töser kommer hitta på när dom blir stora. Kommer bli en utmaning det där och tipsa och ge direktiv i livet.
Jag blir nyfiken på vad som ingår i "full benefits". Hur många lediga dagar ingår i lagstadgad semester? Hur många personal days har man? Toppen med pensionspar och sjukförsäking.

Och jaa jag älskar ju hybridlösningar, tycker det är framtiden. Men givetvis så är det ju inte en möjlighet för alla yrken.

Förstår absolut att du och P är glada för K. Det är ju en platå att landa på. Hitta sin inriktning och sen sikta uppåt. Hejja hejja!

Men nu är jag nyfiken. Om det är för personligt så behöver du inte svara.
Men vad hade/har (?) du jobbat med om du haft ett jobbjobb? Förstår att det varit mycket som SAHM. Och förstår er uppdelning , men har det någonsin varit aktuellt med en annan lösning. Som en mamma till småttingar är jag så nyfiken hur andra har löst vardagspysslet och tankarna runt omkring det.

Hoppas du har en härlig onsdag!
Kramar Johanna

Äventyret framtiden said...

Så himla roligt att få läsa allt detta! Vi som har varit med sedan Karolina var en liten liten tösabit och genom alla åren. Grattis till henne i mängder men också grattis till er alla runt henne. Att få framgång är ingen lätt bit alls och som sagt, det kom en pandemi däremellan, som ruskade om hela världen på olika sätt.
Fina foton som alltid.
Nu kan du se framemot julen på ett annat sätt, du som älskar den högtiden!
Ha en fin dag overthere med kramar över havet härifrån!

Channal said...

Hej Annika! SÅ KUL! Sen att hon trivs med jobbet också! Förstår att ni är stolta och skönt att veta att hon har ett fast jobb och en trevlig pojkvän. Blir GLAD av budskapet! Det låter som ett jättespännande jobb. Mysigt att hon kommer hem till jul också! Peter och du har gjort ett bra jobb! KRAMAR Anna

Annika said...

Eva:
Jag vet, visst är det otroligt. På många sätt känns det som igår, på andra sätt är det en evighet.
Tro mig, både P och jag är mkt glada för att hon vikt in på det här spåret. En bra karriär och sen att slippa allt det innebär att försöka bli skådis i negativ form att ständigt få höra att man inte är typen, eller få nej, eller att alltid behöva prestera i en audition och att sen inte ha minsta ord med i spelet. Nej, det här är bättre.
Jag tror att det först o främst var pandemin som fick henne att blicka mot annat, men då skrev hon mest själv + började läsa andras manus.
Ett tag jobbade hon för en podd och det var nog där hon upptäckte hur otroligt roligt hon tyckte det var att redigera, skriva, komma med idéer etc.
Så det var nog främst det, men absolut har Mikes jobb också inspirerat det tror jag. Men hans är så annorlunda än hennes.
Tack Eva, vi ska tro att detta nu blir bra för henne!

Annika said...

Yvonne:
TACK, det är verkligen så skönt att det är ett fast heltidsjobb, och inte minst det att de har "full benefits", det är sååå skönt.
Sedan såklart, att hon tycker det är så roligt att göra det hon gör.

Jo det var konkurrens om der här jobbet hon fick också. Många som sökte det tydligen.
Hollywood är ju en sådan värld där egentligen inget är lätt.
NU kan P och jag koppla av, nu är hon på banan sas. Som frilansare är man ju aldrig riktigt det. Ja, man lär sig mkt, men det är mkt man aldrig får heller.

Exakt, just det där att hon kan klättra upp på karriärstegen nu är guld.
Ja vi är så glada för det.
Karolina fick jobbet då hon var HÄR!! En fredag, och då var det ju såååå kul för oss att få fira henne direkt!! Vilken lycka. OCH vilken oro för henne innan hon fick det, det var så många turer.

De lär bli kvar i ett LA ett tag till ja. Men hennes företag har filial i NYC också, samt i Austin. Så vem vet ... men jag räknar kallt med att de blir kvar i Lala-land ett bra tag till.

Ja, de är så söta ihop de där två..

Kramar till från ett soligt Reston!!

Annika said...

Dr Jo:
Så är det, ibland får man tänka om här i livet. Släppa det man planerat för och öppna en annan dörr istället.
HAHA, Karolina är bra på att sminka sig. Jag kan inte få till ens hälften av vad hon kan. Jag vet, vi får kämpa, JO. Smink är inte lätt alla gånger, that is for sure!

Tänk så många yrken som finns idag som inte fanns förr. Så ja, det blir mkt intressant att se vad dina flickor en dag väljer.
Full benefits är det jag listar i min text, men hon har 20 personal days (det vet jag), semestern är mer generös än många andra ställen (tre veckor), men också en massa annan ledighet som inte räknas in där, som runt 4 juli då de har flera lediga dagar. Det är ju The talent som ofta inte vill podda under stora helger etc, så det finns ingen anledning för produktionen att köra då heller. Kan inte säga hur många sjukdagar hon har per år, vet inte det.

Gillar också hyrbridjobb, men de funkar ju verkligen inte för alla arbetsgrupper.

Innan jag blev SAHM--och numera en av de många SAHW som finns här--var jag dekoratör, men jg jobbade också som assistant director på en Montessoriskola det året jg var gravid. Sedan gick jag in på timmar ett tag på det varuhus där jag var dekoratör (efter att K föddes), men med tiden blev det svårt med barnvakt etc så det blev SAHM på heltid, vilket jag aldrig har ångrat. fråga på du, jag svarar inom rimliga former, haha.
nej, det har aldrig funnits på kartan att jag skulle jobba och Peter vara SAHD. Han tjänar såååå väldigt mer mer än vad jag ngnson skulle kunna göra på heltid att det inte skulle kunna gå.

Kramar!!

Annika said...

Karin:
TACK Karin!!
Vad roligt att du tycker det. JAA, du har ju varit med länge. Så jag kan förstå att det var lite roligt att läsa det här.
Det här är så roligt för oss alla tre. P och jag så glada att hon hittat en karriär hon gillar. Och hon så glad över just detsamma.
Tycker de här frilansande åren varit lite svåra. Och pandemin, den fick verkligen K på andra tankar. På många sätt kom den med sådan enorm taskig tajming för hennes skådisplaner. På andra sätt kom den säkert som ngt bra sp, gjorde att hon helt fick upp ögonen för annat.
tack Karin, det ska blir så roligt att få hem en helt ledig K till julen.
Kramar till dig på den blommande ön!!

Annika said...

Channal:
TACK ANNA!!
Så homla roligt att du gillade att läsa detta.
Så blev det (för nu, bäst att tillägga ändå) för K. Vi är så glada för det!!
Det känns som en mkt tryggare tillvaro för oss tre nu.
Kramar i massor!!

Brysselkakan said...

Låter ju som att hon fått ett drömjobb! Och jag vet att det banne mig inte är lätt att få jobb så att hon tagit sig dit är enormt bra! Och tyder på talang.
Förstår att ni är stolta och det får ni ju vara! Vi svenskar är så dåliga på att visa sånt, det ska man inte göra, men jag fortsätter att berätta om mina duktiga söner och kommer inte sluta för att någon tycker det är fel.
Så var stolta!

PS I natt började löven falla av våra träd, jag har idag tagit upp tre säckar och nu i kväll syns det inte att jag gjorde det... Samma visa varje år.

Annika said...

Brysselkakan:
Jamen på ett sätt är det nog det, ett drömjobb som hon så INNERLIGT ville ha.
Hon hade blivit så besviken och ledsen om hon inte fått det. Jag försökte preppa henne för ev dåliga nyheter.
TACK snälla L! Det var många som sökte tjänsten. Och ja, vem ska få stolt över henne om inte vi får. Du har såt rätt i det du skriver.
OCH ja, du har ju verkligen söner att vara stolt över, det är då SÄKERT!!!

Jaha, ja den tiden nu ...Bara kratta och samla ihop. Jag vet, snart är vi där med.

BP said...

Stort, stort GRATTIS till Karolina! Det nya jobbet låter som en storvinst på Lotto:-) Både att hon gillar självaste jobbet och att hon har alla dessa "förmånar" som för oss är helt vanliga, men inte i amerikanska företag. Hoppas att hon kommer stortrivas i La La land och det nya jobbet. Hur roligt som helst att Mike har ett liknande jobb, då kan de diskutera hela natten lång så att säga:-)

Elisabeth said...

Jätteroligt att läsa om Karolina, och vilket toppenjobb hon har lyckats få! Det känns ju dessutom helt klart som en lugnare bransch än skådespeleriet, även om det förstås är mycket konkurrens i mediebranschen också.

Susjos said...

Wow vilka fina bilder på Karolina och på Mike! Härligt att hon har ett fast jobb som hon trivs med, det låter spännande! Anar att det inte är lätt att få det jobb man vill ha i LA!!! Inte dumt med 10 dagar ledigt över jul och nyår!
Ha det gott!
Kram!

Mamma C said...

Så roligt att du berättar om din dotters nya jobb.
Låter väldigt spännande och kul. Ett jobb som aldrig är precis likadant hela tiden.
Och så mysigt att få hem henne över jul med.
Kram Carin

Erica said...

WOW WOW WOW alltså! Jag blir alltid så IMPONERAD över Karolinas driv varje gång du berättar om vad hon har för sig. Vilken RESA hon ändå gjort på så pass kort tid. Kan inte låta bli att tänka på att om hon hunnit såhär långt under sin 20-årstid, hur långt kommer hon inte då ha hunnit de kommande decennierna..?

Vad roligt och spännande hennes nya jobb låter! Och fantastiskt att kontoret är stängt under julhelgerna, så ni får ha henne hemma i lugn och ro :-D
Att få chansen att jobba med något man verkligen älskar låter så ljuvligt.

Liten parentes så kan jag också inte låta bli att tänka hur sjukt ett lands arbetssystem ändå är när arbetarrättigheter beror på vilken arbetsgivare man har och om man får jobba heltid eller inte... Allt det känns så främmande när man själv är uppvuxen med att ingen arbetsgivare i landet har rätt att neka fyra sammanhängande semesterveckor på sommaren.
(Jag var ledig 4 veckor i somras, och jag har fortfarande 12 dagar kvar.)
Så glad att Karolina hittat ett jobb hon inte bara trivs med, utan också erbjuder så mycket trygghet på alla plan. Kan tänka mig att det känns så bra i hjärtat som förälder också. Man blir definitivt mer produktiv när bastryggheten är täckt.


Så LJUVLIGT också det låter med ett jobb där man har möjlighet att växla mellan att jobba hemifrån och vara på plats på kontoret. Det är min dröm!


Det kommer gå alldeles lysande för Karolina i framtiden, det är jag säker på!
Som sagt så är jag riktigt avis på det driv hon verkar ha. Så imponerande!!
Stort Lycka till önskar jag till henne!


/Erica

Anna i Portugal said...

Roligt att läsa om ett jobb jag inte ens tänkt tanken om. Förstår ju att det behövs, men lyssnar inte på poddar själv så.. :) Intressant att höra hur hennes karriär och jobb funkar i USA, just i LA. Glad att hon hittat sin väg.

Anonymous said...

Ett stort GRATTIS till Karolina. Har aldrig riktigt förstått vad jobbet som producer innebär. Har alltid förknippat det med investering av pengar…haha…
Härligt att ni kan julmysa i 10 dagar iår.
Kram Lisa

Annika said...

BP:
TACK!! Det är verkligen roligt att hon trivs så bra. Vi talade med henne igår igen, mycket nöjd med veckan so far.
OCH ja, det man tar för givet hemma med det sociala skyddsnätet kan vi verkligen inte ta för givet här. Du har så rätt i det.
HAHA, Mike och K har nog en hel del gemensamt som producenter.

Annika said...

Elisabeth;
TACK!!
Ett kul och bra jobb har hon nu. Och nej, absolut inte samma tryck som den som en skådis har, absolut inte. Men klart konkurrens ändå. Men det går nog förmodligen inte alls att jämföra med den sylvassa värld som en kämpande skådis har.
K trivs bra och det är så skönt!!

Annika said...

Susjos:
Tack!
Vi är så glada över att hon har det här jobbet. Det är så fint att kunna skriva det, och så roligt att hon trivs så bra.
Mediebranchen är ju snäv på många sätt, men inte lika snäv som den en skådis har som försöker slå sig fram därute.
Bra med ledigt mellan jul och nyår.
Kramar!

Annika said...

Carin:
TACK!!
Ett kreativt jobb i en kreativ miljö. Det passar henne bra.
Hon gillar det.
Jag är så glad för det, ett fast jobb och en karriär hon kan klättra i.
Kramar!

Annika said...

Erica:
TACK, det har hon verkligen. Ett driv att ta sig fram. Hennes farfar brukar säga att hon är en hustler, och det är hon nog.
Ser alltid till att ha ngt på G vad gäller att dra in pengar, och aldrig rädd. NU har hon nog kommit på som riktiga stig vad gäller framtiden. Inget kan göra mig och P gladare. OCH såklart, hon själv.

Erica, du har så RÄTT. Som du ser idag har jag nämnt det i punkt också.
Det man tar för givet hemma tas ICKE för givet här. Just det där med fyra veckors semester och mer, sjukdagar, VAB och rubbet som finns hemma är absolut ingen självklarhet här. Inte alls.
Jag tycker ibland att det kan vara väldigt klokt att svenskar blir påminda om hur BRA de har det.

Hybridjobb är verkligen det bästa av två världar, jag håller med dig!

TACK för dina fina och gulliga ord!
Många kramar till dig!!

Annika said...

Anna
TACK Anna!
Och jag vet, ett jobb som inte ens fanns för bara några år sedan. Poddar är stort nu, lyssnar bara på ett fåtal själv då och då. Företaget hon är på tror jag inte har några poddar som passar mig. Men de har många där, så ngn kanske finns även för en 57-åring, haha.
Det är roligt att hon trivs. och ja, hon blir nog kvar i LA ett tag till.

Annika said...

Lisa:
Tackar!
Haha, nej producenter vimlar det av i all media, film, TV, nyheter, radio, podda etc etc
Vi är så glada för att hon är on track nu.
Kramar!

bettan said...

Fantastiskt roligt att höra om Karolinas arbete. Så roligt att hon verkar ha hittat rätt.
Som förälder förstår jag ni både är stolta och glada. Finns inget bättre än när ens barn har det bra.
Härligt självständig tjej ni har fostrat och hon verkar alltid ha ett driv som är guld värt.
Minns så väl när ni åkte med Karolina till LA. En roadtrip jag fortfarande kan minnas.
Och inte minst det du skrev, känslan när ni skulle bege er till LAX och Karolina stod ensam kvar.
Men så stolta ni ska vara över er fina dotter. Och lyckan när man ser att de klarar sig i livet.
Önskar henne och er, allt gott.

KRAMAR!!

Annika said...

Bettan:
ÅÅÅ vad roligt att du tyckte om att läsa om detta. Hon verkar ha hittat rätt, och vi är så glada för det.
Exakt så är det, det finns inget bättre än när man vet att ens barn har det bra, oavsett hur gamla de är. Det är ju alltid oroligt innan det hittats rätt etc. Hon har ett driv som jag avundas henne mkt.
Men tänk att du kommer ihåg det där när vi lämnade henne ensam kvar i LA och for hem ...DET var ett ögonblick som jag aldrig glömmer.
TUSEN tack snälla fina Bettan. Du är bäst!!
Kramar!!!!