Friday, October 20, 2023

Mobilen eller en riktig kamera?




Godmorgon fredag!


Ännu en vecka kan läggas till handlingarna.
Jag hoppas att du har en fin helg framför dig.


Min iPhone har några år på nacken nu. Kanske två? Tre? Det är en iPhone 12 Pro.
Det är noll och inget fel på den, och jag hoppas att den hänger med mig i många år till.
Läste nyligen en recension av den nya iPhone 15 i Washington Post. Där gnällde skribenten över att upplösningen på den kameran är alltför hög. Alltså att bilderna är så högupplösta, 48 megapixels, och att de på så sätt snabbt fyller mobilen med “alltför högupplösta bilder”.
Han tipsade om att man kan dra ner kvaliteten i “inställningar”. Själv tänker jag att det bör ju inte vara så stora problem eftersom de allra flesta idag har sina bilder i molnet. Att det är ett rent ickeproblem, jag menar bara det att sucka över att bilderna har för hög upplösning …
Nej, skulle jag köpa en sådan är det sista jag skulle göra att dra ner på pixlarna.


 
Bild från Camera M


Men nu ska jag inte köpa någon ny mobil, förhoppningsvis inte på flera år.
Idag använder jag uteslutande min mobil när jag fotar. Allt jag plåtar gör jag med mobilen. Kvaliteten på bilderna är toppen, och ju mer man lär känna kameran desto bättre går det att leka med den och bildinställningarna.


Jag har även en systemkamera, en Canon, den är 12 år gammal nu.
Länge, länge var det bara Canon jag fotade med. Den hängde med på semestrar, vandringar och allt annat jag gjorde. Tung att bära på såklart. Men jag saknar den ändå!
Och jag borde fotografera mycket mer med den än vad jag gör. Jag kommer att tappa alla mina skills vad gäller den om jag inte använder den oftare.
Den enda gång under året jag verkligen nyttjar den är under julen då jag ska ta foton med lång slutartid. Jag riggar upp den på stativ, and then I go to town … 
Jag har aldrig lyckats ta riktigt fina stämningsbilder med min iPhone. Ej heller tycker jag att det blir speciellt bra macrobilder med den. Men ändå dammar min kära gamla Canon igen.
Jag hade med den till Colorado och tänkte att NU SKA jag minsann fota med denna kära gamla kamera. Nope, inte en enda bild blev tagen med Canon. Det var bara min mobil som fick jobba. Lätt och snabbt som det går med den. Tar ingen plats och den är alltid med.


 
Bild från Target



Nästa gång Canon får jobba är när jag ska fotografera mitt julhus efter Thanksgiving.
Stativet står ihopfällt i ett mörkt hörn av källaren, själva Canon har legat i sin väska sedan förra julen. Batterierna måste laddas, men det är ju lätt gjort.
Eller vänta, jag fotograferade en väninnas dotter i våras då hon gick ut high school. DÅ kom Canon fram ur mörket.  De bilder jag tog var så kallade "senior pics", porträtt, det var roligt.  Mer sånt skulle jag behöva göra!


Hur är det med dig, tar du enbart bilder med mobilen numera?
Har du en gammal riktig kamera som bara ligger och gror igen?
Eller, använder du den än?
Saken är ju den att en DSLR tar bättre bilder än vad en mobil kan.
Saknar du en riktigt kamera? Eller är du helt och håller nöjd med kameran i din mobil?


Nä, nu ska jag fasiken damma av den kära gamla Canon och fota med den.


Fast först ska jag till frissan. Senaste gången jag var där var i mars. INTE klokt att det gått så lång tid. Men idag blir det äntligen klipp och sling.


Med detta önskar jag dig en riktigt trevlig helg!!

20 comments:

Dr Jo said...

Tjohej,

Får ta igen mitt kommenterande från igår då jag var på konferens. Som tack för det har jag gått och blivit sjuk. Himla onödigt.
Igår kom första snön också. Den har såklart inte riktigt lagt sig men det är lite vitt kvar nu när jag tittar ut. Snöade i natt också. So it begins. Har fått på vinterdäck så nu är det okej.
Kan tänka mig att det är fullt ös med halloweenandet. Här märks väl liiite, det ska annordnas halloween firande i kvarteret vilket jag tycker är rätt kul. Vill man vara med ska man ha en pumpa utanför. Får se hur det blir här iom att vi bor i lägenhet. Sedan är tjejerna liite små än.
Så dålig stil med Phubbing, otroligt nonchalant. Men är nyfiken på hur personen som gör phubbandet tänker. Det ger ju verkligen dom signalerna och jag är nyfiken på resonemanget och ja hyfset. Som vanligt underbara bilder. Det är något speciellt med löv som skiftar färg. Väldigt vackra.

Ja du, mobil eller kamera. Tror jag har en iphone 13, och det som är så bra med den är slutar tiden just. Jag vet inte om det är något fejk eller hur tekniken funkar men man kan ta foton i nästintill mörker och det bli jättefina bilder. Men på macron så faller den kort fortfarande. Det är ju nästan komiskt att kritiker alltid ska hitta något att klaga på, även när något är för bra.
Jag har testat systemkamera en sväng men lyckades inte riktigt få till det. Mitt absoluta favorit motiv var min Dalmatiner hund som jag ärvde av min mamma. Han var oerhört fotogeniskt och jag lyckades ofta få till bra bilder med honom. Hon har gått bort nu sedan några år. När tjejerna var små, var också systemkameran med men det var oftare att man behövde vara lite snabb och "in the moment" så då har mobilen fått ersätta kameran.
Kan absolut tänka mig att köpa en systemkamera igen men då ska jag ha tiden att få kunna ta perfekta bilder. Gillar verkligen utmaningen och tycker du ofta får till det dramatiska i dina bilder. Det kan annars vara lite svårt när man fotar "naturen".

Önskar dig en toppen helg och att jag blir frisk och kry så jag kan träna på måndag nu när jag äntligen har kommit igång med regelbundenträning. Slår aldrig fel :P
Snöiga höstkramar Johanna

Anna i Portugal said...

Numera fotar jag ytterst sällan med mobilen. I februari i år så bestämde jag mig för att använda min systemkamera mer och lära mig fototekniken. Att använda manuellt läge och verkligen gå all-in. Nu tycker jag mobilbilder har för hög kontrast, för mycket textur och missvisande färger.

Det som gjorde den stora skillnaden för mig var att jag köpte ett annat objektiv än det som följer med kameran, för det tycker jag inte är bra nog. Och att ge det tid, fota i raw och lära mig Lightroom Classic.

Nu fotar jag nästan varje dag och mobilen ligger mestadels inne, oanvänd till annat än WhatsApp och väderappar typ, eftersom jag inte finns i sociala medier eller spelar spel :) Har massor av tid att lära mig fotograferingen!

Mamma C said...

Jag har en Nikon systemkamera som ligger så fint på en hylla i garderoben. Slutade att fota med den för några år sedan. Så jobbigt att ha den med sig när man skulle någonstans.
Nu är det bara med mobilen jag tar mina kort och jag tycker det är toppenbra. Mobilen är alltid med och inte alls klumpig.
Jag ska gå och beställa tid för klippning och slingor idag tänkte jag.
Ha en fin helg.
Kram Carin

Annika said...

Dr Jo:
Men KRYA KRYA nu!!!
HOPPAS att det snart går över.
Snön ja, jag såg ju det på insta igår + att mina syskon skickade bilder på vår gruppchatt. So it begins ja ...
Vilken tur att du har vinterdäcken på nu.

JO, Halloween ligger väl tio dagar bort i tiden så nu är det prime time för att pynta upp. OCH den hr helgen och nästa helg är helgerna för Hallweenfester.
Sen är ju dagen D den 31 då alla barn kommer på sin runda. Alltid trevligt.

JUST det. det är ju regeln det, det ska synas att man är med på tåget vad gäller Trick or Treat-rundan ... Just det att ha en pumpa är superbra. Sedan måste man lämna alla andra hus i fred.
Så det är jättebra att man gör så hos dig.

Ärligt talat, vet inte hur en phubbande person tänker. Jag kan nämligen inte sitta och slöscrolla på min mobil när jag sitter i et sällskap. På sin höjd kan jag svara på ett mess, men sen ska mobilen bort.
Så nej, jag vet inte hur personen tänker. Det skulle vara intressant att veta. Tänker inte alls förmodligen.

Ja, jag vet att min också tar hyfsade mörkerbilder, men det blir ändå inte som med min riktiga kamera. Men då tänker jag mest på att ljuspunkter blir som stjärnor etc.
Och att jag kan fota i enbart ljuset av levande ljus, ungefär så.
Macro tycker jag inte den klarar av speciellt bra. OCH tar man sådana i portrait mode ser det bara märkligt ut.
Visst, tänk att kritiker tom ska gnälla på högupplösta bilder, haha. Tänker ju att närapå varenda ett moln idag.
SÅ sant, har man en systemkamera ska man ha tid, för den tar ju mer tid.
Inget spontant snappande direkt.
Tack, jomen jag "kan" nog iphonens kamera rätt bra med inställningar etc. Men egentligen borde jag fota samma sak med bägge bara för att jämföra.

JO!! KRYA NU!!!
Och ha en fin helg och bli frisk NU!

Kramar!!

Annika said...

Anna:
SÅ kul att du bara kör med din system!!
Alltså ja, jag har ju läst någonstans att mobilkameran per automatik gör ngt med bilderna som man inte kan råda över.
Exempelvis ville jag visa min syster nyligen hur mört det var då jag var ute på morgonen. Det var lögn, min telefon bara ljusare upp bilden hur jag än försökte.
Ja, jag borde göra som du--fota mkt mkt mer med Canon.


RAW har jag aldrig testat. Men jag förstår att det är så roligt.

Gillar ditt tänk, Anna. Det att lämna mobilen och fota med system!


Ha en fin helg!!

Annika said...

Carin:
Samma som jag alltså. Den blir liggande.
OCH det är inte konstigt, den är ju tung och otymplig. Mobilen så lätt.
Precis som du känner jag att mobilen räcker till för det mesta och då blir det den.
JAA! Beställ tid idag du med. HIHI!!

Kramar och ha en fin helg!

BP said...

Yvonne och jag diskuterade just det nyligen - iPhone vs. systemkamera.

Kan säga att jag aldrig ägt en "riktig" systemkamera själv, men använt systemkameror på jobbet. Där "klarade jag bara" av Sony. Nikon och Canon överskred min IQ.
Så jag har alltid haft en pocketkamera. Idag en Sony med 30x zoom och en iPhone SE. Plåtar jag från balkongen och vill leka mammarazzi använder jag Sonyn. Ute på stan är det iPhone som gäller. Dess zoomförmåga är dock urusel.
Saknar inte en systemkamera. Tycker min lilla Sonny och iPhonen räcker gott ock väl för mig. Är ju ingen fotobloggare heller;-)

PS. Har läst om dokumentären och David Beckham. Har dock inte Netflix. Inte HBO heller. DS.

Channal said...

Hej Annika! Jag har också en iPhone12. Min äldsta dotter Ida har precis beställt en ny iPhone15. Hon pratade om att kameran är bra. Jag fotar mest med min lilla Canon G7x. Älskar den! Har haft flera Canon cybershot. Min bästis! Liten och smidig och TYST! Det hörs inte när jag tar bilder. Sen har jag en stor fin Canon systemkamera med olika objektiv. Den ligger mest och dammar snyft! Det är stor och det är lite bökigt att fota med den. Borde ta fler bilder med den. Bilder med kamera blir bättre än mobilen. Just om man vill zooma in eller zooma ut!

Ha en skön helg! KRAM Anna

Erica said...

Åh! Verkligen ett ämne för mig! :-D
Jag har lite samma känslor som dig angående den här frågan. Önskar verkligen att jag kom mig ut oftare med Canon, men till och med jag är skyldig till att främst använda mobilkameran numera.
Och det känns så trist.
På något sätt tycker jag inte det "känns som jag fotar på riktigt" när jag bara använder mobilen.
Och med det menar jag naturligtvis inte att jag förringar mobilkameror; de är lysande idag!
Det handlar mer bara om att jag verkligen ÄLSKAR att fota med systemkamera.

Tycker att jag har såååå mycket större inflytande över hur bilderna blir med Canon. Jag får till dem precis som jag vill.
Dessutom fotar jag alltid i RAW sedan... ja, kanske 13 år tillbaka. Detta innebär att jag har total kontroll över redigeringen av bilderna.
En viktig sak med RAW är ju dock att bilden är i "råformat" (därav namnet) och blir därmed inte en färdig bild direkt i kameran.
Det går alltså inte att ladda in bilderna i datorn och direkt använda dem på sociala medier, framkalla dem eller ens kolla på dem via ett vanligt bildvisningsprogram.
Det är råfiler som först måste redigeras via exempelvis Photoshop eller Lightroom.
Lite mer jobb, men SÅ värt det!
RAW-filer kan också ändras om och om och om igen. JPEG-bilder kan inte det, eftersom de tappar lite av kvalitén för varje gång man öppnar dem i Photoshop. Men med RAW går man bara tillbaka till bildens ursprungsläge och börjar om.

Angående mobil, så köpte jag min iPhone 13 i våras, och det var egentligen bara för att jag inte längre kunde använda BankID på min gamla.
Appen behövde uppdateras, men krävde som lägst IOS13 eller vad det var (minns inte siffran).
Och min gamla mobil var inte kompatibel med den versionen av IOS...
Gissa vad jag hade för mobil... ;-P
Jag Uppgraderade Från En iPhone 6(!) till en iPhone 13.
Du kan ju gissa hur LYRISK min hjärna var över att göra DET hoppet upp när jag upptäckte hur FANTASTISK kameran var i jämförelse! ;-)
Bara en sådan sak att jag kan ta en bild med FRAMKAMERAN i ett mörkt rum och det blir fortfarande en bra bild... Det hade ALDRIG 6:an klarat. Aldrig!

Därför känner jag mig så splittrad gällande detta.
Jag älskar att mobilkamerorna är så bra idag och att man så gott som bara behöver mobilen.
Samtidigt sörjer jag över att systemkamerorna får så mycket mindre utrymme (i alla fall i mitt liv).
Jag skulle ju gärna prova på att jobba som Fotograf också, men ibland känns det som om det yrket kommer bli överflödigt när "alla ändå kan ta lika bra bilder med sina mobiler".

Jag försöker verkligen ta mig ut med Canon, men det går liksom inte lika naturligt som för ett x antal år sedan.

DÄREMOT slår det mig någon gång om sänder hur mycket jag faktiskt älskar min nuvarande Canon.
Jag växte ur min Canon 400D på så lite som fyra år.
Men 5D:n har jag haft i 11 år (snart 12) och den är långt ifrån för "liten" för mig.


Hoppas du får en toppenfin helg! Och att det gick bra hos frissan! :-D
Kramar från ett fortfarande soligt Piteå!

Elisabeth said...

Jag har en gammal kamera som ligger i en låda på mitt arbetsrum på skolan. Använde den senast i början av höstterminen, när vi fotograferade eleverna för att kunna lära oss deras namn. Tilläggas bör att det är enklast möjliga digitalkamera, tror knappt att man kan göra några manuella inställningar alls, i alla fall inte vad jag har koll på. Jag skulle dessutom gissa på att min mobil (en enkel Samsung, köpt för 2500 kronor för drygt två år sedan) har bättre upplösning och snyggare färger än nämnda kamera.

Du är ju verkligen en duktig fotograf, så jag förstår att du vill damma av din Canon! För till och med jag fattar att det blir bättre bilder om man fotar med systemkamera (förutsatt att man vet hur man använder den, förstås!).

Susjos said...

Jag klarar mej än så länge med mina Iphone 11 pro, men batteriet börjar bli dåligt. Har haft systemkameror, men fotografering är jag inte bra på, fast jag gillar det! Fotar bara med min Iphone, tycker det blir väldigt fina bilder! Som du skrev, så enkel att använda, och den är ju alltid med!
Dina foton är ju fantastiska, tagna med din mobil!
Ha det gott!
Kram

Anonymous said...

Canon cybershot var det som gällde för mig i flera år. Nu fotar jag bara med mobilen, hur enkelt som helst. Fast jag saknar verkligen min gamla kamera med rulle, framkallning och allt…när man bara hade 24 eller 36 bilder då var det verkligen skills som gällde…tycker att dina bilder är helt fantastiska, Annika.
Hoppas du är nöjd med nya frissan!
Kram Lisa

Millan said...

Jag saknar min systemkamera och ta bilder med den .. men tar enbart med min mobil nu. Det ar ju sa otroligt smidigt! Min Iphone 11 tar 'sadar' foton .. ok men inte outstanding. Mobilen ar pa vag att do tyvarr (batteriet) sa jag kollar pa antingen 14 eller 15. Vi far se! Kram

Annika said...

BP:
Jag vet, det är en hel vetenskap när man ska lära sig en DSLR- Jag började med Canon och lärde mig den, hjälpligt.
Nikon skulle jag nog inte greja.
Läste mig till i olika fotoböcker hur man skulle gå till väga med f-stop, ljusinställnigar och annat. Roligt var det.
När sedan mobilkameran blev allt bättre började jag med den mer och mer. OCH ja, det är ju en stor skillnad att på tex en vandring släpa en Canon eller ha sin iPhone.
Men, jag kan verkligen sakna det.
JAAAA! Ipphnens zoom är inte bra, håller med. Antar att den blir bättre och bättre den med. Men jag håller med dig om det. Det är bra att du som Mammarazzi tar Sonyn. DEN kan ju zooma utan att allt blir BLURR.

Du skulle älska den dokumentären. Du borde gå hem till ngn och se den, den är SÅ bra!!

Annika said...

Channal:
Då fotar vi med likadana lurar nu. De är bra, för det mesta. Men ja, Idas 15 klår våra big time. Spännande för henne att få prova den kameran!!
Du har en liten compact alltså, jamen du tar ju väldigt fina bilder med den (om det är den du har för dina bloggfoton).
Visst är det trist när ens gamla systemkamera bara blir dammsamlare, suck.
Men inget slår den när det kommer till långa slutartider och mysfoton. SAMT såklart, Macro!
Zoomen ja, den är inte bra på våra iPhones. Undrar om Ida kommer att märka stor skilland där.

Kramar i massor!!

Annika said...

Erica:
JAAA, det är verkligen ett ämne för dig :-)
Men du tar ju ut din Lady Canon då och då och du tar underbara bilder med Ladyn!! Där är det verkligen tydligt att den DSLR vinner.
KAN verkligen hålla med om att det inte känns som om man fotar på riktigt med mobilen. Det är faktiskt sant.
Det är som att "sporten" är borta.

Jag har inte provat detta med RAW ännu. Den dagen jag skaffar ny dator ska jag testa det. Lovar!!
Förstår att den konstnärliga friheten blir enorm då.
Vet att man kan fota i RAW via kameraappar som Camera+, men det blir säkert inte så mkt av det. Alltså kvalitetsmässigt.
I din beskrivning hör jag att det är RAW man ska fota i.
Kan jag få i RAW-kurs hos dig? :)

Erica, det var en uppgradering som hette duga. Att gå från en sexa till en tretton!! WOOOOOOHHHH!! Vilken grej det måste ha varit.
UNDERBART!! SÅ kommer det att var för mig när jag byter ut min snart 11 åriga dator, haha. JAG kan inte ladda upp de senaste systemen här heller. När denna dator lägger av så är den också död. Det finns inget att göra då.
Då blir det en ny, och jag kommer att känna precis dom du med din 13.

Och ja, visst är kameran i iPhone bra, i de senare ,modellerna, det är den!!
Utan tvekan.

Tror nog inte fotograf är dett yrke på utdöende. Folk vill ha proffsbilder på sina bröllop, porträtt etc. Studiofoton kommer alltid att vara aktuella både kommersiellt och privat. En proffs som fotar ditt hem innan försäljning är obetalbar. De allra mäktigaste och vackraste naturbildrena är alla tagna med system. En stjärnhimmel kan aldrig fotas med en mobil.
Så jag tror nog att yrket kommer att finnas kvar. Men jag är rädd för att AI kanske tar över. Satan vad jag ogillar AI. Måste nog vika en inlägg åt det ...

Nej, det gick inte bra hos frissan. Avloppsvatten i salongen gjorde att vi ställde in, så mitt hår är ännu risigt och fult. haha.

Kramar i massor!!

Annika said...

Elisabeth:
Bra med gammal kamera på jobbet. Smart att fota eleverna så så att du lär dig namnen.
Det är säkert en gammal kompaktkamera du har, man kunde verkligen inte gör mkt med dem, hehe.
Tror också din mobil tar bättre bilder, haha.

TACK Elisabeth! Tror iofs att mkt ligger hos den fotar , sen kan det kvitta med kameran. Det gäller nog mest att ha öga, tror jag.
Men ja, en DSLR klår alla mobiler.

Ha en finfin måndag!

Annika said...

Susjos:
Jasså, din elva börjar spöka nu ...
Ja, det är ju så ... de håller bara i ex antal år. När batterierna börjar strula vet man att tiden är utmätt.
SÅ är det, en mobil idag tar BRA bilder, inget snack om saken. Den är alltid med och därmed blir det den bästa kameran.
TACK för fina ord.
Kramar!!

Annika said...

Lisa:
Hade också den modellen innan jag skaffade min Canon DSLR.
Den var bra, och när jag var mkt ung var min första point and shoot en Canon. Så när jag skaffade min system var Canon det märke jag ville ha.
Oh nej, saknar inte de gamla analoga kamerorna. Ja, då var det minsann ff att inte slösa med klicken eftersom man bara hade ett begränsat antal bilder.
Då var det inte 50 bilder under en vanlig promenad sp, gällde, hehe.
Det bidde ingen ny frisyr. Min frisör ringde och sa att det var översvämning med avloppsvatten i hela salongen. SÅ det är uppskjutet till i mitten av nov.
Hoppas du hade en fin helg!
Kramar!

Annika said...

Millan:
Jag med!!
Saknar.
Men mobilen är ju sååå smidig.
NU börjar din elva att tappa sugen, jag skulle ta en femton om jag vore du. Den lär ha en galet bra kamera.
Lycka till!!
Kramar!!