Wednesday, October 04, 2023

Bokhandlar ändå ...




Godmorgon onsdagsfolket!


Som jag berättat tidigare är jag så otroligt glad över att jag numera kan ladda ner svenska böcker av svenska författare på svenska.
Engelskspråkiga författare läser jag helst på engelska. Övriga språk beror det på vilken bok det är och var jag hittar de översatta böckerna först. Men ja, jag är själaglad över att nu kunna ladda ner böcker på svenska och läsa dem direkt.
Och att läsa på platta? Gillar det mer och mer. Gillar det MASSOR för att tala klarspråk.


MEN, gott folk, det hindrar inte att jag ÄLSKAR att trava omkring på en riktig bokhandlel!
Och visst älskar jag fysiska böcker SÅ mycket. 
Det är ändå så lätt att kolla in dem, läsa på baksidan … Ja ni vet, allt!


Älskar atmosfären i en bokhandel, ååååhhh att bara grabba en bok och sätta mig ner med den. Kanske köper jag en kopp kaffe också. Ja, det är helt enkelt urmysigt med en riktigt bokhandel.


Faran med all digitalisering är väl den att de riktiga bokhandlarna (boklådorna som det ju heter egentligen) blir allt färre.
Men nyligen fick vi TILLBAKA bokhandeln här i Reston. Kedjan Barnes and Noble öppnade återigen en butik här efter att ha varit borta i närmare tio år, tror jag. Alltså måste bokhandlarna ännu leva ett fungerande liv, hurra!!


När Karolina var liten hände det att jag åkte till Barnes and Noble. Väl där kunde vi spendera timmar bland böckerna, jag med en latte i näven och Karolina med en festis.
Sen satt vi där och jag läste högt ur barnböcker för henne.
Senare, då Karolina börjat skolan, åkte jag dit och bara satt där och bläddrade i böcker och tidningar. Alltid med en caffe latte—kaffe och böcker på en bokhandel gifter sig, haha. 
Ja, det var riktig feel good att tillbringa en förmiddag i bokhandeln.
Köpte jag något vid dessa tillfällen? Alltid. Jag satt inte bara där timme ut och timme in utan att handla något. Jag kom alltid ut med en ny bok, nya tidningar eller något annat. 


Jag har alltid tyckt så mycket om amerikanska bokhandlar med tillhörande cafe. Just för att det går så fintfint att slå sig ner med en kopp kaffe och att sedan bli sittandes där bland böcker och tidskrifter i timmar. Älskar det.


Nu ska ni få följa med mig på ett besök på denna affär.









Personligen gillar jag att de har så många doftljus.  Undrar hur melankoli och hemliga sällskap doftar :-D


Med detta önskar jag dig en finfin dag!

27 comments:

Lisa said...

Jag är som du, inget fan av fantasy. Men gisses vad fel jag hade om Harry Potter. Jag och sonen lyssnade på alla böcker för två år sedan, nu lyssnar vi igen. Här kan vi verkligen säga att böckerna är SÅ mycket bättre än filmerna. Funkar både för barn och vuxen.

Yvonne said...

Jag gillar inte heller fantasy alls och har inte heller läst någon av HP böckerna.

Det var en pampig affär där allt verkar finnas att köpa och så mysigt att sitta ner med en kopp kaffe och grabba tag i en bok och läsa lite. Kul att det inte som här är en utdöende verksamhet. Tycker det minskar med bokhandlar, kan nog bero på att folk beställer mer och mer på nätet och det är verkligen stor prisskillnad där nätet vinner med hästlängder, snabbt att få böckerna är det också.

Där skulle jag nog kunna sitta några timmar i veckan, ha, ha

Ska just börja med "Den tyska flickan" av samma författare som skrev Schindler´s list. Verkar väldigt bra.

Ha en fin onsdag och tack för titten i den fina bokhandeln

Stor kram

Mamma C said...

Fantasy är inte min genre heller.
Länge sedan jag var i en bokhandel. Förra julen när vi var i Sverige var jag inne i en.
HA en fin dag.
Kram Carin

Cari said...

Vilken fin bokaffär. Härligt.

Det närmaste vi har i Stockholm är nog Akademibokhandeln på Regeringsgatan (?) där de har café. Mysigt. De har också bokprat, möten med författare mm. Det ger lite extra.

Harry Potter läste jag för barnen (födda -92 och -96) bra böcker för både barn och vuxna. De fick äldsta dottern att läsa på engelska då hon inte ville vänta på översatta böcker.

Malin said...

Jag är inte heller nåt fan av fantasy, men jag gillar Harry Potter. Läste dem iofs när de kom och då var jag i 20-årsåldern, och har sett alla filmerna. Såg dessutom om dem här om året ihop med mina barn. Dottern har några av de illustrerade utgåvorna som var med på din bild, dom är sååå fina.
Låter mysigt att kunna sätta sig med en kopp kaffe och läsa, det kan man ju inte i svenska bokhandlar. Och i min svenska hjärna så känns det som att man skulle göra fel om man bara tar en bok från hyllan och sätter sig och läser :)
Däremot hängde jag och barnen mycket på biblioteket när de var mindre. Läste och lånade böcker, spelade spel och pysslade.

Dr Jo said...

Hejsan,

Ahh bokaffärer, verkligen älskar dom. Förutom böckerna så tycker jag även om "stationary". Älskar att kategorisera med olika mappar och pennor ect. Nu när jag har en Ipad så skriver jag alla mina anteckningar på den så mina olika block har försvunnit. Men åh jag tycker om det ändå. Fantasy är inte riktigt min genre heller men HP är undantaget, älskade dom böckerna och jag tycker filmerna är helt okej. Men böckerna har en speciell plats för mig.
Det är lite kluvet för samtidigt som jag älskar att ha böcker så vill jag ju att dom ska användas. Händer ibland att jag läser om böcker men inte såå ofta. Men härligt är det iallafall att omge sig med böcker.
Otroligt mysigt med ett café nära. Och kul att klassiker finns i tillgängligt i ny upplaga.
Böcker kommer alltid ha en speciell plats, även om jag också läser det mesta digitalt nuförtiden.

Ha en bra tisdag! Kramar Johanna

bettan said...

Bokhandelsaffärer är verkligen en härlig miljö att vistas i. Går lätt att spendera timmatal i den miljön.
Fantasy är inget för mig. Känner ingen dragning alls och har inte läst någon HP-bok.

Däremot älskar jag kartor och geografi. Har kartor över flera världsstäder och älskar att strosa omkring, kolla avstånd osv.
Kan lätt studera Sverigekartan så fort jag hör om en ort på TV t ex.

Tack för ett läs-och sevärt inlägg.
Böcker är vackra. I min bokhylla är de ordnade i färg.

KRAMAR!!

Annika said...

Lisa.
Nej, det är inte min grej. Alls.
Blir mest uttråkad av det. Men HP filmerna har jag sett, mkt för att K ville se dem.
Jamen vad kul att ni gillar HP, har hört andra som ägnat sig åt högläsning av just de böckerna och älskat det.
Men nej, jag kommer inte att läsa dem ;-) Njut av era fina lässtunder!!

Annika said...

Yvonne:
Nej, det är inte min genre alls. Blir mest uttråkad. Har väl tyckt att filmerna varit helt OK och fantastiskt gjorda. Men aldrig så att jag velat se om en enda en. En gång har räckt.

Exakt, så mysigt med en riktigt bokhandel igen. Ska nog försöka åka dit då och då, fika och läsa. Och sen köpa ngt också.
Peter har sin läsplatta kopplad till denna affär, men min är kopplad till Amazon. Lite synd att vi inte har samma märke.
Visst minskar bokhandlarna, det är verkligen nätet som styr den handeln också.

TACK för tips, Yvonne. DET later som en bok som hag skulle gilla. Ska kolla upp den och lägger den på min lista.

Ha em jättefin onsdag!
KRAMAR!!

Annika said...

Carin.
Vi verkar vara många som inte gillar den genren, hehe.
Besökte bokhandlar i somras i Sverige. Köpte ett gäng böcker då.
Men nu hoppas jag att jag ska besöka denna affär titt som tätt, vill jag ha kvar den!!
Kramar!

Annika said...

Cari:

Ja den är jättefin och splitterny, så det är härligt.
Glad att vi har den tillbaka här i Restonland.
ÄLSKAR när bokhandlar har cafe, det örkar mysfaktorn sååå mkt.
OCH ja, extra trevligt då man anordnar författarkvällar etc.
Just Akademibokhandeln vid Sergels Torg är jättefin!!!

Ja HP är ju så äskade böcker. Tror de öppnade ögonen för böcker hos många barn. Många vuxna slukar dem också. Inte konstigt att HP är så älskad. Det är bara det att jag har svårt för genren. Men ja, det är verkligen älskade böcker. OCH nu har de ju varit ropet länge, och de förlorar inte sin ställning.
ÄNNU bättre att din dotter tog dem på engelska. BRA GJORT!!

Annika said...

Malin:
Jaa, det är verkligen älskade böcker. Alltså verkligen. Och de står sig år ut och år in. Det säger ngt. De allra flesta gillar dem så mkt.
Jag har gillar filmerna, de har varit kul att se. Men jag kommer inte att läsa ngn bok i serien. Dock det är ju helt fantastiskt hur de böckerna har öppnat ögonen för läsning och litteratur över hela världen. OCH businessen är stor. De har sååå mkt på HP-tema på denna bokhandel.
Jag vet vad du menar, tänkte nog lite samma sak då jag var ny ... Va? får man bara TA en bok eller tidning och LÄSA ... Minns att jag tyckte det var märkligt också. Men det får man, och det är underbart!!!
Precis som du ÄLSKADE jag bibblan som barn, det var underbart där. Lukten, lugnet, böckerna, lånekorten att gå hem med en kasse böcker. Fantastiskt!!

Annika said...

Dr Jo.
Jag vet, det är allt det andra de säljer också som är så mysigt. Just som kort, brevpapper, anteckningsblock, ljus etc etc.
Och ja, förr när jag skrev riktiga brev så var det ju en önskedröm att välja ut brevpapper och kuvert. Helt underbart var det!!
Tror HP öppnat ögonen för en hel generation vad gäller läsning. UNDERBART!! Kan tro att ni alla som läst böckerna håller dem högre än filmerna. jag har gillat filmerna, men inte så att jag velat se dem mer än en gång. När HP kom SLUKADE min man dem, och han var 32 då, haha. K var ett år.
Det finns böcker jag kan läsa OM och OM och OM igen ...Som tex Sommarboken eller Mor gifter sig-trilogin och några till.
Precis, älskar riktiga böcker. OCH älskar bokhandlar.

Kramar!!

Brysselkakan said...

Fantasy är verkligen inte min grej, inte typ Stephen King-stil heller eller om övernaturliga saker. Det måste finnas en verklighets förankring för att jag ska gilla det.

Bokbutiker är sällan så där mysiga i Sverige, tyvärr. Finns väl någon i Stockholm men annars nej. Gillar också amerikanska pocketböcker! Lite udda format och oftast så fina omslag.
Det är väldigt länge sedan jag köpte en fysisk bok, sedan vi flyttade tillbaka till Sverige för ganska exakt 11 år sedan har jag lånat på biblioteket och sedan då gått över till läsplatta, ett mycket mycket bra beslut!

Harry Potter har jag aldrig läst men mina söner har läst och lyssnat så jag tror de kan dem utantill! Och både på svenska och engelska. Tror det faktiskt händer att de lyssnar om dem även nu som vuxen.

Men så kul att de öppnat bokhandel hos er igen! Du får kika in där ibland och man behöver ju inte köpa just böcker då det finns mycket annat fint!

Annika said...

Bettan:
Visst ÄR det.
ÄLSKAR miljön, och doften. Och att det är så lugnt och tyst på sådana affärer.
Du är heller ingen fantasytjej heller alltså. Nej, inte vår grej.

Jag är som du också, Bettan!! ÄLSKAR kartor!! Kan titta på dem hur länge som helst. När jag var barn hade vi en världskarta i köket. Den lärde oss alla syskon såååå mkt.
Gud vad kul att du gillar dem likaså.

TACK för dina fina ord, Bästa Bettan!!!

Kramar i massor!!

Annika said...

Brysselkakan:
Jag är inte förvånad över att du inte gillar genren heller!!
Du och jag har ju så väldigt lika boksmak!!

Jag kunde läsa Stephen King som yngre, men han skrämde livet ur mig.
Kommer att skriva om hans senaste bok, Holly, imorgon. Alltså jag tror du skulle ÄLSKA dagens PK. Han skriver mer chrime nu, och utan övernaturliga inslag. Iaf i denna bok. Jag slukade den!!

Nej, just sådana bokhandlar som finns här ser jag sällan därhemma. Det är nog den stora Akademibokhandeln vid Sergels Torg som ligger närmast till hands då. Men jag vet ju inte om de är lika generösa där med hur man få sitta med böcker och tidningar och fika. Knappast som här, tror jag.

Läsplatta, det är nog det bästa jag gjort vad gäller också. Älskar det. OCH det trodde jag INTE.
Men jg älskar att gå omkring och se på böcker, läsa på dem, skriva ner vilka jag vill läsa.
Och jaaaa, jag gillar också hur många pockets formges.

HP blev en revolution hos de unga läsarna. Fantastiskt. Lika poppis idag som de var då de kom. Klassiker som säkert många kommer att älska.
Men inget för dig och mig, hehe. KUL att dina söner gillar dem!

SÅÅ glad att ha BN här igen, det är en så fin affär. Och somligt vill jag ha i ren bokform, som guider, reseböcker och förstås coffe table books. Sen allt annat mys som ljus, papper, pennor och sånt. LOVELY!!!
Kommer att besöka den affären med jämna mellanrum och alltid köpa ngt eftersom jag vill ha den kvar!!

Anonymous said...

OMG, Annika…vilket inlägg!!! Blir alldeles lyrisk. Älskar bokhandlar. Vi har flera bra här, men det bästa finns nog i USA och Canada. Läste någonstans att flest bokhandlar finns det i Buenos Aires. Måste dit…haha…köper ALLTID något när jag besöker en bokhandel. Har alldeles för många (olästa) böcker hemma. Gillar inte att läsa digitalt, fast praktiskt är det ju. Blir lite nyfiken vilka andra språk du läser på .
Kram, Lisa

Annika said...

Lisa:
Först och främst, jag läser inte på några andra språk än svenska och engelska. Kanske var jag luddig i texten ? KAN inga andra språk förutom svenska och engelska heller, hehe. min tyska är borta sen läääänge ...
Men jag vill inte en läsa en engelskspråkig författare översatt till svenska, eller en svensk författare översatt till engelska. Övriga författare som skriver på andra språk än svenska och engelska måste jag ju läsa översatta till antingen svenska eller engelska.

Jag vet, bokhandlar är ljuvliga platser. OCH att kunna sitta på en sådan i timmar är bara sååå mysigt.
Jag med, köper alltid ngt också då jag går in på en bokhandel här.
Det skulle vara kul att besöka en bokhandel i Buenos Aires, men jag skulle förmodligen inte kunna köpa en enda bok där. ja såvida jag inte hittade engelskt översatta. Stort tvek på att de har svensk översättning där, haha.

Kramar!!

Channal said...

Hej Annika! jag säger DITO! Jag har Storytel, lyssnar på böcker och sedan älskar jag att gå till bokhandeln och biblioteket. Känslan av en fysisk bok är underbar! Ta bara bokmässan som jag var på i lördags! MAGISKT! En av mina favoritbokhandlar är Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgata i Stockholm. Där finns allt, t.o.m. ett fik! Igår var jag på bokhandeln och köpte presentpapper. Jag valde det med omsorg. Lite dyrare. Men jag tycker det är kul att slå in paket med omsorg. Frank blev jätteglad och ville spara presentpappret. Kul! Det är roligt med böcker!

KRAMAR Anna

BP said...

OMG!!!!! Sa du att det var din "lokala" bokhandel i Reston???!!!! Jag bara döööööör så avis jag blir. Kollade och såg att Reston har cirka 64 000 invånare. Täby har 75 000. Den största bokhandel i Täby Centrum är Akademibokhandeln och jämfört med din i Reston är den kanske max 1/6 del av storleken/utbudet. Och den har då INGEN kaffehörna.

Den enda bokhandeln (mig vetande) som har ett café är Akademibokhandeln på Regeringsgatan mitt i Stockholm. Storleken på stans Akademibokhandeln är gissningsvis 1/4 del av din.

Ja, jag vet att allt i USA är XXXL jämfört med Europa. Är inte avis i vanliga fall, men vad gäller böcker så är jag avis...

PS. HP filmerna kommer inte i närheten av böckerna. Specialeffekterna var visserligen helt okej, men handlingen var sååååå mycket sämre än böckerna. HP-serien är den enda bokserien som jag läst om. DS.

Anonymous said...

Nu när jag ser dina fina bilder ångrar jag SÅ att jag inte besökte B&N när vi nyss var på semester i Florida. För väldigt många år sedan när jag var au-pair i NC träffades vi vänner ofta på B&N och fikade på cheesecakes från Cheesecake Factory, oj så mysigt och gott det var.

Måste passa på att tipsa om Katarina Widholms serie om Betty (Räkna hjärtslag, Varma händer och Käraste vänner). Böckerna utspelar sig i Stockholm från 1937-1949. Slukade de två första böckerna under nämnda semestern. SÅ BRA!!

Tack för du förgyller mitt morgonte med din fina blogg!

Kramar
Emelie

Annika said...

Channel:
Så härligt.
JAA bokmässan!!
UNDERBART!!
Ja Akademibokhandeln vid Segels Torg är fin, det är nog driving now som mest liknar de amerikanska bokhandlarna där man kan spendera timmar.
Har aldrig lyssnat på ljudböcker, men det måste vara väldigt trevligt.
Ja och just det att de säljer sådana enorma mängder presentpapper av bästa kvalitet är underbart, för visst är det fint med vackra inslagningar.
Kramar!

Annika said...

BP:
Det är ju en kedja, en rikstäckande sådan. Då kan jag tala om att det här är en ganska liten en, trots allt. Det finns de BN som är i flera plan. De är stora.
Bara så tacksam över att ha en BN här nu. Det är många bokhandlare om slagit igen då folk handlar alltmer online.
Cafe på bokhandlar i Sverige har jag bara sett på A-bokhandeln vid Sergerls Torg. Tror det är ovanligt hemma. Här är det närapå en regel, haha. OCH jag älskar det!!

Jomen ja, amerikanska bokhandlar är UNDERBARA!! Det är bara så.

Precis som du slukade Peter HP-böckerna. Fattar att böckerna är outstanding. SÅ kul att så många gillar dem, och att de ständigt väcker intresset hos de som växer upp idag. en klassiker är det, utan tvekan.

Annika said...

Emelie:
VARMT välkommen hit och TACK för din jättefina kommentar. DEN gjorde min morgon!!
Blir så glad över dina fina ord.

BN, du får besöka en sådan under ditt nästa besök i USA. De finns ju överallt. Men jag förstår att du ångrar att du inte gick in.
Jaa, just att träffas på BN, som du gjorde med dina vänner då du var au-pair, är ju perfekt. En jättebra mötesplats.

Vet du, jag har läst alla tre böckerna om Betty. Den senaste, Kära vänner, laddade jag ner från Bokon till min Kindle. ÄLSKAR att jag kan göra så. Precis som du så ÄLSKADE jag de böckerna. Antar att det kommer ännu en i serien
Du får läsa trean snart och se vad du tycker om den.

Återigen, tack för dina fina ord.
Massor med kramar från mig!!

Cecilia i Houston said...

Vad roligt att de de öppnar en bokhandel igen! De brukar ju bara slås igen annars. Min favorit bokhandel här i Houston är en liten independent som heter Brazos Books. Inget fik, men personalen är väldigt bra. Minns Kramers vid Dupont Circle - massor med bra böcker och både cafe och restaurang.

Nu har jag har provat Bokon. Fungerade alldeles utmärkt så tack så mycket för tipset! Det blev sista boken om Rebecka Martinsson av Åsa Larsson och den senate boken av Amanda Svensson. Ska bara läsa ut mina bioblioteksböcker först...

Annika said...

Cecilia:
JAAA!! Hur är det i Houston? Har ni många kvar?? Här finns BN här och där. Borders tror jag inte existerar längre ens en gång. Olssons är borta också Men ja, det finns mindre bokhandlar här med och de är fina.

GUD vad KUL att du fick till Bokon. Blir så glad alltså!! SÅÅÅÅ glad att jag kunde berätta om denna tjänst och så innerligt glad att jag fick reda på det.
Har en bunt böcker jag köpte i Sverige i somras som jag ska läsa ut också. Alltså fysiska.
Återigen, HURRA!!

Yvonne said...

En liten rättelse ang "Den tyska flickan", författaren heter Armando Lucas Correa och inte Thomas Keneally (som skrev Schindlers list). TK har bara kommenterat att denna bok är en magnifik roman, fängslande!

Rätt ska vara rätt!