Wednesday, October 11, 2023

Lite om teman och om ungdomsböckernas underbara nostalgivärld ...




Godmorgon onsdag!


Det pågår en bloggutmaning (och instagramutmaning) just nu, Boktober.
Jag tycker det är ganska roligt att följa den utmaningen hos dem som deltar. Själv har jag lämnat allt temabloggande bakom mig sedan länge. En gång var jag ansvarig för Fredagstemat och Galleri Fredag, men när vi la av med det slutade jag också att—troligen för gott—blogga på tema.
Dock, ett har jag lärt mig, man ska aldrig säga aldrig. I dagsläget är det dock ICKE aktuellt.


Jag förstår att många gillar det upplägget eftersom man ständigt har ett ämne att utgå ifrån, och det är bra. 
Det underlättar vid eventuell bloggtorka, men det styr en också på ett sätt jag tappade lusten för. Dock tror jag att många tycker om att följa hur andra ser på samma ämne och tema. Men som sagt, jag har ingen lust att gå tillbaka till temaskrivande igen.
I och för sig tror jag mest det är andra temabloggare som följer med intresse, andra struntar i det. om jag inte kommenterar på alla temainlägg så vet ni varför.
That being said, jag förstår alla fördelar med temabloggande.


Däremot följer jag ju själv mina invanda rutiner vad gäller bloggande med engelska tisdagar och punkttorsdagar.
Fast där gäller förstås inget tema, och framförallt bestämmer jag själv ämnet för dagen.


Hursomhelst, det är här boktemat som snurrar runt nu är intressant ändå.
Det får en att minnas tillbaka de böcker man läst som barn och som tonåring. Och ja, sedan även böcker man läst senare i livet.


Jag har noll och inga problem att läsa om böcker jag älskar. Med det menar jag att läsa en gammal bok om och om igen.
Min pappa var likadan, han kunde läsa om böcker han gillade många gånger. Ja, framförallt kanske Fritjof Nilsson Piratens böcker, men även många andra. Själv har jag läst om Moa Martinssons trilogi “Mor gifter sig” otaliga gånger.
Det är som om jag upptäcker något nytt varje gång jag läser om dem. Har läst om andra böcker också, jag har ett litet gäng som jag kan rotera om och om igen. Många av dem är sönderlästa.
Filmer jag älskar har jag heller inga problem att se igen, jag tycker jag uppräcker något nytt varenda gång jag ser om en kär gammal film eller tv-serie.





 Bild från Basmo



Nu, när jag läser om Boktober hos andra slår det mig att jag så gärna skulle vilja läsa om somliga böcker jag läste då jag var barn och mycket ung.
Jag skulle exempelvis med allra största nöja vilja läsa om ALLA de Lotta-böcker jag slukade i en viss ålder. Ni kommer ihåg Lotta-böckerna, skrivna av Ester Ringner-Lundgren under pseudonymen Merri Vik. Å vad jag älskade, och skrattade, åt Lotta Månsson som var så rolig och framåt och som så ofta hamnade i olika knipor på grund av sitt eviga slarv.
Så fort en Lotta-bok kom ut ville jag ha den! Jag tyckte mycket, mycket mer om Lotta-böckerna än vad jag tyckte om Kitty-böckerna. Jag skulle kunna göra en hel del för att få hit en bunt Lotta-böcker. Jag skulle sluka dem och jag vet att jag skulle älska det.





Bild från svenska YLE.


Blev också påmind om Barbro Lindgrens ungdomsböcker nyligen.
När jag var barn slukade jag Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner.
De böckerna är baserade på Barbros egna dagböcker från barndomen och jag vet ingen av mina vänner som inte älskade dem.
Barbro Lindgren hade ju dessutom gått i samma skola som jag, och vi visste i vilket hus hon var uppvuxen i Södra Ängby. Barbro Lindgren var ju många, många år äldre än jag, men det gick så bra att identifiera sig i hennes barn och ungdom ändå. Dessutom var det så intressant att läsa om en annan tid som inte var ens egen. OCH det tycker jag ÄN idag att det är, speciellt då om handlingen utspelar sig runt andra världskriget och under 50-talet.





Bild från Astrid Lindgren Memorial Award



Sedan var det ju en massa andra böcker jag verkligen älskade back in the day.
Somliga skulle hålla än idag, andra skulle det inte.
Andra författare vars böcker jag slukade var Gunnel Linde, Hans-Eric Hellberg (de böckerna får väl kvala in som lätt porr idag, haha), Gun Jacobsson, Gunnel Beckman, Inger Edelfeldt (fullkomligt älskade boken Juliane och jag), Anna-Greta Winberg, Maria Gripe och många fler.
Älskade såklart också Laura Ingalls-Wilder och slukade alla hennes böcker om “Lilla Huset på prärien”. I den där äkta bokslukaråldern plöjde jag samtliga böcker om Katitzi av Katarina Taikon, needless to say—I loved them!






Bild från Modernista.


Wahlströms böcker, alltså böckerna med de gröna och röda ryggarna, gick inte att få tag på på biblioteken.
De ansågs inte som tillräckligt bra litteratur för att få kvala in där. Lite skitlitteratur, typ. 
Min mamma var väl heller inte jätteglad över att vi läste de böckerna. Men så här i efterhand kan jag säga att Lotta-böckerna (vilka jag ju älskade mest ur Wahlströms ungdomsböcker) lärde mig en hel del och eftersom det finns ett helt sällskap idag till Ester Ringner-Lundgrens ära är det nog fler som tycker så.


Än idag finns det ju böcker som anses mindre fina än andra.
Men jag tycker ändå det viktigaste är att läsa böcker, spelar roll om det är “fint” eller inte.
Och JO givetvis, som yngre fullkomligt älskade jag ju samtliga Astrid Lindgrens böcker. Förutom ett par, Karlsson på taket gillade jag exemplevis INTE. Men resten av dem kunde jag fullkomligt inhalera om och om igen.


Vilka böcker slukade du som barn och tonåring?
Hade du någon favoritförfattare?
Är det någon barn, eller ungdomsbok, du skulle vilja läsa om?
OCH, är du en sådan som kan läsa om en bok du älskar?






Bild från Sugar and Charm.



Med detta önskar jag dig en fin onsdag.

16 comments:

Dr Jo said...

Godmorgon onsdag!
Ah böcker och läsa, ett ljuvligt ämne :)

Jag älskar att läsa om böcker och även se om filmer och serier. Ofta för att återigen få den dära känslan man fick första gången man läste eller såg filmen/serien. Och ibland som du säger upptäcka något nytt.

Dom tidigaste böckerna jag kommer ihåg att jag slukade var min mammas "Vi 5 böcker" av Enid Blyton och "Kitty Drew" av Carolyn Keene. Tror det var sommaren jag fyllde 12 eller 13 som jag bara läste och läste och mamma nästan blev orolig :D Älskar fortfarande att försvinna helt i en annan "värld". Nu när jag googlade så såg jag att Carolyn Keene tydligen var ett pseudonym och skrevs av många olika författar. Aja kan tänka mig det.

Älskade också Mysterieklubben av Fiona Kelly (tydligen även det ett pseudonym).
Och Tvillingarna på engelska kallad Sweet Valley High series av Francine Pascal.

Ahh det var tider det :)

Kommer ihåg att jag testade att läsa min syster Danielle Steel men jag hade väl inte riktigt "kommit dit" så jag tyckte mest då att det var en massa dravel om känslor och ingen action. :)

Kul det där hur smaken ändras. Sedan mellan ung vuxen och "mer vuxen" har jag mest läst crime. En författare jag älskar är Miranda Walters, irländare tror jag och säkert pensionerad nu. Sättet hon skriver är superspännande och "witty". Även Kathy Reich (som Bones serien är baserad på) och Michael Connelly (som Bosch är basead på) är böcker som jag läst massor av. Och en hel drös av svenska författare som GW Persson och Jens Lapidius, Kepler och Jo Nesbo (norsk).

Men sen när jag fick barn så hände något. Helt plötsligt blev världen en skrämmande plats och jag ville inte fly bort till mord och hemskheter. Utan istället började jag läsa romantik och erotik. Jag behövde något lättsamt och underhållande och då kändes den genre mer lockande. Får se om jag hittar tillbaka till dom andra eller inkluderar mer olika men just nu så känns det mest mig.


Önskar dig en härlig onsdag!!
Kramar Johanna

Mamma C said...

Jag läser inte om en bok fast jag kanske gillade den jätte mycket. Men däremot kan jag se en film igen. Men det får inte vara så tätt inpå sedan man sågen sist.
Som barn så läste jag med Lotta och Kitty böckerna. Även Kulla-Gulla och några av Fem böckerna.
Kram Carin

Annika said...

DR JO:
Har nu kommit på att jag skrivit på boktema flera onsdagar i följd, OMG. DET har bara blivit så.
Komiskt.


Visst är det härligt att se om filmer och läsa om älskade böcker!!
Man upptäcker verkligen ngt nytt varenda gång. Gillar det. Mycket!!
Somlgia skulle aldrig se om en film, än mindre läsa om en bok, men jag har noll problem med det.

Kitty ja, alla läste henne. Alla.
Och jag blev så förvånad då jag kom till USA och såg att hon heter Nancy Drew här. Undrar varför det blev Kitty i Sverige??
ÅÅ ja, så underbart att försvinna in i böckerna sådär, det är det BÄSTA!!! Och just i den åldern kunde man verkligen göra just det, helt förlora sig.
bet du, jag har aldrig läst en Fem-bok, konstigt va.

Du är ju yngre än jag, så du läste helt andra ungsomböcker än jag. Så kul att höra om vad du slukade.

Danielle Steele pch hela den gengren kom sen, ja. OMG!! Collins och Andrews och I take Manhattan och alla de där .. JÖSSES. Det borgar nästan för ännu ett inlägg.
De böcker som kallades tantsnusk av ngn knäpp anledning, lite nedsättande sådär. Well, vi slukade dem och gillade ... SÅ ....
Men jag kan fatta att du i en viss ålder tyckte det var skittråkigt, haha.

Visst är det så, böcker blir en del av ens liv. Och man byter spår. Som du nu, har inte riktigt fastnat i Romance. Men jag vet ju att många älskar det.
Borde nog testa ändå.

OCh så fucked up som världen är nu är det inte konstigt om man inte vill läsa om elände.

Kramar!!

Annika said...

Carin:
Tror många tycker som du, de flesta nästan. FFA vad gäller böcker. tror det är ganska få som läser om sådana.
Kulla-Gulla fastnade jag aldrig för, underligt nog. Men ja, snacka om älskade böcker.
Kramar!!

Brysselkakan said...

Böcker! Ja, det har alltid varit en stor del av mitt liv men jag minns inte alla böcker från barndomen som du gör! Men Katitzi, Lilla huset på prärien och Vita stenen. Och att jag läste alla böcker jag var intresserad av på Bibliotekets barn/ungdomsavdelning och inte fick låna vuxenböcker för personalen. Måste varit kring när jag var tretton och efter mycket tjat och intyg från min svenskalärare så gav de med sig.

Vad kul att K stannade lite längre och att hon är på G till nytt jobb! Det ser jag farm emot att höra mer om!

Och söt bebis! Går det bra för dem att bo hos din svärfar? Ibland kan det ju uppkomma "problem" när nyhetens behag lagt sig...

Här blåser det väldigt mycket idag, 20 sekundmeter i byarna, och det flyger allt möjligt i luften. Men kylan är bort och det är sol och +16 grader.

Annika said...

Brysselkakan
Alltid, du var säkert också den tjejen som släpade hem böcker i massor från bibblan. Det var ju så mysigt.
HA, du fick inte låna vuxenböcker?? Fanns det alltså sådana regler?
Så märkligt. Vet inte om jag lånade vuxenböcker då, så jag minns inte detta. Antar att det inte är så idag? Vet du?
Så bra att din svenskalärare skrev ett intyg.

Ja, och idag åker hon igen ... tiden går så fort.
Ska skriva om jobbet så fort K gjort några dagar där, hihi!!
DET är ett roligt jobb hon fått, tycker jag,

Theo is a darling. Jomen det går nog bra, men visst kan jag ana en viss trötthet hos den äldre, absolut. Inte konstigt alls. Men nog verkar han trött de gånger jag sett honom. Inte för att den unga familjen stör honom på nätterna, han bor på övervåningen och de unga i källaren. Men ändå ...
Tror nog egentligen att alla vlll att de unga ska få ngt eget. Men det blir först när Abby är klar med sina studier. FAST de är en stor hjälp för honom också, en stor stor hjälp. Så jag tror nog att det går fint på det hela taget, men med vissa moment sas ...

Blåst, ogillar MYCKET!!!

Brysselkakan said...

Ingen aning om det finns regler för utlåning till yngre människor idag, borde ju hur som helst vara lättare att reglera då man ju lånar dem digitalt på biblioteket.
Men misstänker att när det gällde mig var det nog mest bibliotekarien som bestämde vad hon tyckte var rätt. Minns hennes som mycket tråkigt och sträng.

Jo, jag kan förstår att det kan bli lite tröttsamt för svärfar men som du skriver; de hjälper ju honom också. Och så klart de vill ha något eget när den tiden kommer!

Erica said...

Men wow! Boktober! Vad underbart det låter. Måste kolla upp :-D Jag ÄLSKAR böcker/att läsa!!
I övrigt håller jag med dig till 100% angående temabloggande.
Blir så lätt ett stressmoment, speciellt om man kommer lite efter i temat.
Men vilken nostalgi alltså! Hade helt glömt bort Show&Tell som sedan blev Galleri Fredag.
Good times, good times :-D Men var sak har sin tid, så att säga :-)


Åh, jag är nästan lite avundsjuk på dig som kan läsa samma bok flera gånger. Jag har alltid önskat att jag var en person som hade en favoritbok, en sådan som var sönderläst.
Tyvärr är jag motsatsen... jag klarar inte av att läsa samma bok två gånger. Vet inte riktigt varför, eftersom jag kan se typ TV-serier om och om och om igen. När jag nått sista avsnittet kan jag klicka mig tillbaka till pilotavsnittet direkt och börja om.
Men det går inte med böcker. Jag klarar inte av att läsa en bok jag redan vet hur den slutar.
Kommer ihåg att jag läste de sista 3 Harry Potter-böckerna på engelska eftersom jag inte ides vänta till de kom ut på svenska. Men sedan KUNDE jag inte läsa dem på svenska, eftersom jag redan läst dem en gång.
Samtidigt som ett av mina syskon läst Harry Potter cirkus en miljon gånger... ;-)

Så roligt att du också läst Wahlströms-böcker! De där röda ryggarna är verkligen min barndom.
Just Lotta-böckerna har jag inget minne av. Antagligen för ung för dem.
Kitty vet jag såklart vad det är, men ska erkännas att jag aldrig läst en enda Kittybok.
Mina bokminnen med Wahlströms är knutna till Tvillingarna. Böckerna om enäggstvillingarna Elisabeth och Jessica Wakefield i fiktiva Sweet Valley, Kalifornien.
Är rätt säker på att om man frågar alla kvinnliga 80-talister så vet 95% av dem vad Tvillingarna i Sweet Valley är för något. Vi som föddes på 80-talet och befann oss i bokslukaråldern på 90-talet :-D Tvillingarna var vår Kitty ;-)
Minns att böckerna kostade 49kr/styck. De var perfekta att önska sig i julklapp och i födelsedagspresent. Jag har fortfarande kvar hela min samling av Tvillingböcker. De ligger uppe på vinden, och nu blev jag nästan sugen att gå dit och hämta dem ;-)
Gjorde en snabbsökning på Lotta-böcker, och hittade flera av dem på Tradera. Nu vet jag ju inte om någon är villig att skicka utom Sverige. Men om du är intresserad av att läsa om dem kanske någon av din familj i Sverige kan buda och skicka över?

Och det du skriver om Wahlströms-böcker och biblioteken! Det hade jag förträngt, men SÅ sant. De fanns inte på biblioteken. Precis som du skriver så ansågs de antagligen inte tillräckligt "fina", vilket jag lite grann sörjde då. För SNACKA om att jag hade burit högar med Tvillingböcker fram och tillbaka om de hade gått att låna på bibblan!!
Och precis! Jag förstår inte heller vad som skulle vara fel med dem. Tvärtom tycker jag ju det är underbart att det finns böcker som sannerligen väcker läslusten hos barn. Wahlströms-böcker har ju nästan en unik förmåga att göra detta, om man tänker efter.


Min favoritförfattare som barn måste jag nog alltså då säga var Francine Pascal; författare till Tvillingböckerna.
Sedan älskade jag också Miranda-böckerna av Kerstin Sundh. De hade samma format (fysiskt) som Tvillingböckerna. Det var inte Wahlströms, men ungefär samma storlek, och lika lättlästa.
Det konstiga var att dessa böcker fanns på bibblan, men inte Tvillingarna och andra Wahlströms-böcker... Undrar vad kriterierna var egentligen... ;-P

Jag byter favoritförfattare lite då och då, men just precis nu tror jag nog det är (Sara) Åström & (Anette) Sandlund; Piteåduon som skrivit "Vid skogens slut", "Slumra in" och "Elle belle bi".


Så BRA inlägg här idag!! Det kombinerar två av mina favoritämnen; nostalgi och böcker!
Kramar från Piteå!

BP said...

De enda böcker jag slukade när jag var barn/ungdom var Enid Blytons Fem-böcker.
Favoritförfattare då Enid Blyton - igen.
Nej, skulle inte vilja läsa om böckerna jag läste som ung. Läser över huvud taget inte om böcker, varken de jag läste då eller de jag läser som vuxen.
Men, det finns ett stort undantag. Harry Potter. Första boken kom ut 1997. Sedan läste jag hela serien om och om igen. Tre gånger totalt alltså. Helt ovanligt för mig.

Susjos said...

Åh, underbara böcker om Lotta, jag bara älskade dem, precis som du, tror tyvärr att jag inte har läst alla! Några har jag kvar, borde ligga i vår källare nu, skulle gärna läsa om dem! (gillade Lotta-böckerna bättre än Kitty också!) Kul att du också läst Barbro Lindgrens böcker , de tre ungdomsböckerna som avslutas med Bladen Brinner.

Ja, Annika, blev förvånad själv att Barbie inte var "min kopp av te" även om jag inte tyckte dem var jättedålig! Min man följde med för att vara sjysst då jag inte gillade filmen Oppenheimer! Men hann gick faktiskt ut från Barbie filmen precis innan slutet...hihi!
Ha det fint!
Kram!

Annika said...

Brysselkakan:
Det är ju intressant det du berättar, tycker jag. Jag blir ärligt talat mkt nyfiken på om det finns regler idag?
Visste inte att det var så "på vår tid".
Kanske hade ni bara en ovanligt sur bibliotekarie. Men jag tycker det är intressant detta.

Svärfar ja, nu i helgen ska den lille döpas. Hela familjen, på den unga moderns sida från Florida, kommer upp och de ska alla bo hos svärfar. INTE bra, tycker jag. Det stressar honom mkt även om de unga tar hand om mat, städ etc. Men det är ju hans hus och han säger att han känner stort ansvar som värd. Förstår honom. Tror inte han pallar med det här riktigt, invasionen. Och alla gästrum (3 stycken) är på övervåningen där han själv sover.
Tycker mammans familj hade kunnat ta in på hotell. Faktum är att svärfar hade hjärtproblem häromkvällen och åkte till akuten, det var lugnt. Men jag tror att det är stressen faktiskt. Yeah, well ... what can I say ... Lugnast när det bara är han och lilla familjen.
Och förmodligen allra bäst om det bara fick vara han och hans två hundar.

Annika said...

Erica:
Eller hur??
Typ en mkt intressant utmaning. OCH det är ju inte de flesta i tematräsket (f'låt, men jag vet att du förstår)
Men Boktober är trevligt!


Erica, tror att de flesta är som du, de läser inte om böcker.
För mig måste det gå många år mellan omläsningarna, men när jag väl gör det är det som att komma tillbaka till en god vän.
Precis som du har jag noll problem att se om serier eller filmer. Det är bara mysigt. Sex and the City har jag sett om så många gånger att jag inte vet hur många ...
HAHA.


Det där med HP!! TÄNK vilken revolution i de där böckerna. ALLA läste dem, och så många läste sedan böckerna på engelska innan de kom ut på svenska. Underbart.
TÄNK så mkt engelska du lärde dig på kuppen!! SÅ BRA JU!!

Jag förstår att du hade helt andra ungdomsböcker när du växte upp, du är ju ändå 18 år yngre. Lotta hade nog spelat ut sin roll där. De som älskade de böckerna är i min ålder och äldre.
det är ju så, allt har sin tid.
De böcker som du älskade känner jag inte riktigt igen, jag var för gammal då de kom. Men jag färstår ju att de var stora bland er som föddes på 80-talet.
Jamen ja, du kanske kan läsa om dem? FAST du läst dem förr, hihi!!

Jo, det går att hitta Lotta på nätet. Borde ha en hel bunt själv ngnstans därhemma också, men de kan ha slängts då mina föräldrar lämnade vår gamla lgh 96.
Men ja, jag ska nog försöka få tag på en bunt till nästa gång jag åker hem. Blir bara urmysigt.

Det är så fånigt när det börjar gnällas på dålig litteratur. Blir arg på sånt. Vaddå? vem bestämmer det?
In med även sådana böcker på bibblorna. Huvudsaken är att folk läser böcker, det är väl ändå det som är målet.

Måste kolla in de böcker du läser nu!!
har du läst Stina Jackson?
Nyfiken på henne.

Kramar i massor!!

Annika said...

BP:
Och tänk, jag har inte läst en enda fem-bok.
SÅÅÅ märkligt ändå. Fattar det inte riktigt.
Du ser, HP kunde du läsa om :D

Annika said...

SusJos.
Ja Lotta!!!! Som vi älskade henne.
Du borde läsa om de du har bara för att se vad du tycker idag!
Och ja, Barbro Lindgren var verkligen en författare jag kunde sluka. OCH speciellt denna serie om barndom och uppväxt. Skulle SÅÅÅÅ gärna läsa om.

Jag vet, alla kan inte älska Barbie, hihi!!
Men jag gillade budskapet i den så mkt.
Oppenheimer kommer jag INTE att se, kan jag säga.
Phew, hehe.

Kramar!!

Erica said...

Nej, har tyvärr inte läst något av Stina Jackson. Har dock en av hennes böcker här hemma, men den ligger fortfarande i "att läsa-högen" :-)
Tycker det känns som det poppat upp en hel del böcker de senaste åren som utspelar sig här uppe mot typ Norr -och Västerbotten. Superkul tycker jag :-D
Tror det är därför jag gillar Åström & Sandlunds´s böcker så mycket. De utspelar sig i Piteå, så jag kan verkligen se alla platser framför mig när jag läser :-D

Annika said...

Erica:
Jamen exakt, såååå många böcker som utspelar sig i Norrbotten och Västerbotten. Alltså verkligen.
Håller med, KUL!!
Visst är det härligt när man känner igen sig i böcker, då blir det liksom extra roligt!