Wednesday, October 18, 2023

Höst va're här!




Hej onsdagsfolket!


Igår bytte jag sommarkläder mot vinterkläder i min garderob.
Nu ligger alla mina sommarkläder i träda. De väntar på att få plockas fram igen någon gång i april. Jag säger— vila i frid, klädtrasor.
Jag var så trött på mina sommarkläder när jag hängde undan dem nu. Dessutom är de så malplacerade i mitten/slutet av oktober. Malplacerade oavsett om det är 27 eller 13 grader. NU är det höst, och det är inget snack om den saken. Sommarkläder göre sig icke längre besvär …


ÄLSKAR det här klädbytet mer än det bytet som sker i april, alltså när sommarkläderna kommer fram igen.
Det här bytet fyller mig med mys, värme och bekväma kläder. Men också snygga kläder. Jag tycker överlag att höst och vinterkläder är mycket snyggare än sommarens plagg. De är finare i typ allt.


Jag är i och för sig mycket mer av en hösttjej än en vårtjej. Tror, ärligt talat, inte jag gläds lika mycket som andra då våren kommer. Visst, jag tycker det är underbart med blomningen och värmen som kommer igen. Allt sånt. Men jag tycker faktiskt ännu bättre om att kura in mig i den mörka årstiden.
Vet inte, det kanske är så att jag tycker så mycket om det där kravlösa som höst och vinter kommer med. Sedan gillar jag inte somrarna här i Washington DC med omnejd. De är alltför heta och fuktiga för att jag ska tycka om dem.


 
Bild från Unsplash


Absolut, vinterns färgskala här är deppig för många.
DET tänket inkluderar min egen dotter. Jag tror att det hon gillar mest med att bo i LA är att slippa vinterns färgskala, och klimatets råhet, här.
Grådagarna som kan se exakt likadana ut från mitten av november till slutet av mars.
Kala träd, gråa skalor, beige och brunt. Så ser naturen ut här under den tiden.
Ibland får vi snö, oftast får vi det INTE. Och i och med klimatförändringarna som ständigt sker så blir snödagarna allt färre år för år.
En äkta vinter i DC med omnejd betyder ungefär att det är fem grader varmt, eller däromkring. Det är rått eftersom området är så fuktigt. Aldrig förr har jag frusit så mycket om vintrarna som jag gör här. Det är som om råheten kryper in i skelettet.
Men, jag gillar vintern här ändå, finner ett lugn i den. Fast mest av allt gillar jag hösten, hela den skala som den ger i form av skönhet.


Våren, jamen den går inte av för hackor skönhetsmässigt heller.
Höst och vår är absolut vackrast här. Skulle jag tipsa dig om bästa tiden att komma hit, ja då skulle jag nog ändå säga hösten.


Det är så typigt att komma körandes med alla standardfloskler vad gäller hösten. 
Men den är ju så fin.
Det ÄR verkligen på riktigt så härligt att tända ljus och att bona in sig. 
Jo, det är faktiskt extremt mysigt att slå sig ner med en bok och titta ut över höstfärgerna.
Och jo, det smakar verkligen gott med en mustig gryta och rödvin på hösten.
Fast förstås, rödvin är alltid rätt oavsett årstid, so there
OCH till sist, filtar är aldrig överskattade under den mörka årstiden.
Och jo, jag tycker det är mysigt då det skymmer tidigare, jag menar det.
Så här är det, jag kan skriva under på varenda höstfloskel och mena det ur djupet av mitt hjärta.



 
Bild från FreePik


Hösten kanske mer är den årstid som passar oss som är introverta.
Och jag är en sådan, en introvert.
Vår och sommar är tiden då man umgås mer med folk än under höst och vinter.  Ibland tycker jag det är så innerligt skönt att bara vara helt ensam. Om jag har umgåtts länge med en massa andra så måste jag hitta ron i mig själv igen.
Jag behöver inte ha musik på, inget sånt. Jag kan bara sitta och läsa i timmar, eller se de serier på TV som jag gillar.
Numera reser inte Peter i sitt jobb längre (allt det upphörde i och med pandemin) och han är alltid hemma eftersom han jobbar hemifrån 100%. Men det gör inget, jag finner ju lugnet och tystnaden även om han är här.
Dock kan jag inte sitta och knarka serier som “Call the Midwife” med honom. DET är en serie som ger mig äkta feelgood. Men Peter tycker inte alls lika mycket om den som jag. FAST, vi har ju betat av hela Gilmore Girls tillsammans som även han älskade.
Faktum är att han gillar det mesta jag vill se, men just  “Call the Midwife” får jag behålla för mig själv. Och nej, jag ser faktiskt aldrig på TV under dagtid. Det funkar inte för mig.


Vilken årstid är favoriten hos dig?
Vad gillar du mer, höst eller vinterkläder?
Hur gillar, eller OGILLAR, du höstmörkret?
OCH, hur gör du för mota bort det där tidiga mörkret inomhus då skymningen kommer framåt eftermiddagen?
Höstknep överlag?
OCH, finns det mat som du endast lagar under höst och vinter? Alltså riktig så kallad comfort food.


Bild från FreePik


Fast hörni, det bästa är ju att vi slipper välja bland årstiderna.
Sanningen är ändå den, jag skulle inte vilja vara utan en endaste en.


Nu ska jag avsluta dagens text och önska dig en riktigt fin onsdag så här i mitten/slutet av oktober.

18 comments:

Yvonne said...

Hösten är även här hemma, så vackra färger på träden, gillar det men avskyr när ala blad faller, så kalt och fult blir det då. Vi landade natten mot tisdag med 0 grader ute, brrr. Tur vi har varmt inomhus, båda värmepumparna går för fullt och värmegolven i hallen och i ena av två badrum är också på så det är helt ok. Gillar omväxling, skulle inte trivas att ha varmt året om eller tvärtom.

Nu tänder jag ljus på kvällarna för det blir mörkt rätt tidigt och det är så mysigt. Skulle gärna ha en braskamin, men vi har tyvvärr ingenstans att ha någon.

Ska också plocka bort sommarkläderna nu och det är också helt ok. Det enda jag hoppas på är att man kan gå med typ Sketcherskor resten av året och slipper tjocka, klumpiga vinterskor.

Vi konstaterade att från linne, shorts och sandaler tog det 3.50 tim till långbyxor och tjock jacka, snacka om kontraster.

Svenskarna är väl lite introverta till mans, när mörkret sänker sig på hösten drar sig alla inomhus och kryper inte ut förrän ljuset på våren kommer. Vi har 10 hus i vår radhuslänga och vissa ser man i princip aldrig under höst och vinter, ha ha.

Maten på höst och vinter blir ju lite "tyngre" med grytor, långkok, kåldolmar, kålpudding osv. Jag gillar verkligen svensk husmanskost och under veckorna blir det ofta sånt, dock lättare varianter vår och sommar.

Tack för trevligt inlägg, nu möter vi hösten och jag skickar en stor kram

Anna i Portugal said...

Numera gillar jag alla årstider! I Sverige gjorde jag inte det. Men här i Portugal är det fantastiskt oavsett vilken årstid det är, alla har sin tjusning. Om jag ska välja bort någon så är det vintern (som kan ge frost nån timme på morgonen ibland).

Vad gäller kläder så är definitivt sommarkläderna bäst, klänning eller shorts och linne. Enkelt. Bryr mig inte hur jag eller andra ser ut, har aldrig förstått mode eller klädintresse :)

Brysselkakan said...

Nej, hösten gillar jag inte. Utom just då början när det fortfarande är lite värme, sol och friskare luft. Men från slutet av oktober till slutet av april fryser jag hela tiden, ogillar mörkret något enormt, skulle kunna somna för natten kring 16 och ogillar alla lager på lager man måste ha på sig för att inte frysa. Och att det kan var grått i veckor... Sommaren är så mycket enklare (men jag gillar inte när det blir för varmt) jag fryser inte, är överlag piggare, enklare att klä sig och jag har så mycket mer energi.
Det där med att introverta skulle gilla hösten och vintern stämmer dåligt på mig i alla fall. Det går utmärkt att vara introvert även på sommaren!

Men jag skriver under på att maten ändras under den mörka årstiden, vi har maträtter vi aldrig äter på sommaren och andra vi aldrig äter på vintern och kanske tur det för ibland känns det som vi äter samma varje vecka!

Dr Jo said...

Hejsan!
Jaa nog är det höst alltid. Alltså jag gillar det i teorin, och delar av det. Men just när löven försvinner och man vet att det är 4 månader av mörker och kyla framför en då är det inte superkul. När det kommer snö och det blir ljusare då är det lättare.

Men jag håller med om myset, det är skillnad på att mysa när det är rått och kallt ute mot när det är sommar. När jag bodde i Australien så bodde jag i delstaten Queensland, den som är närmast Barriärrevet. Och det var lite lustigt för deras hus är gjorda för att hålla värme ute så på deras "vinter" så blev det kallt även om det var som en Svensksommar i temp.

Det som också kan vara skönt är att tempot dras ner lite. Tycker jag det känns som ibland iaf, fast vardagarna susar förbi som småbarnsmamma. Men det blir okej att krypa in i en kokong lite. Mycket middagar och mys som sagt.
Hade ju inte sagt nej till en solsemester på höstlovet om jag hade fått en dock :)

Höstknep inkluderar träning och promenad ute när det är ljust ute om möjligt. Det är ju utmaningen när det är mörkt när man åker till jobbet och när man kommer hem. Tjejerna undrar om vi går upp mitt i natten nu när det är mörkt när vi äter vår frukost :)
Men hoppas kunna få till det nu när jag ska jobba hemifrån mer.

Och mat, hösten är ju verkligen fokus på grytor: Boeuf bourguignon, Chili con carne eller saffrans fiskgryta. Allt är mumsigt.

Men sammanfattningsvis så håller jag med dig. Optimalt skulle jag inte vilja ta bort någon års tid, bara ha kanske 9 månader av sommar, 1 av höst, 1 månad av vinter och 1 månad av vår. Kan du tänka någonstans där dom har det så ska jag dra mig dit :)

Ha en härlig onsdag!
Kramar Johanna


Susjos said...

Vet att min svenska kompis som flyttade till Kalifornien i början på 80-talet ett tag längtade hem till Sverige för att få de olika skiftningarna i årstiderna!
Jag kan visst tycka att hösten är fin, just nu med alla färgskiftningar på träden är det faktiskt ibland magiskt vackert, men...när man vet att vi går mot mörkare tider...och det bara är ljust en liten stund mitt på dagen...och snart står träden där kala och gråa utan sina gröna blad, nja då har jag svårt att gilla hösten....men kan hålla med dig om att kura hemma under en filt och en god bok inte alls är fel, och kanske det är några färre måsten , att man måste ut i det fina vädret och umgås...det kan vara skönt att slippa!
Ha en fortsatt skön onsdag!
Kram

Annika said...

Yvonne:
Du avskyr fulhösten. Och jag vet, numera bor jag ju ett höstklimat som är mkt vänligare än Sveriges.
Jag tycker absolut inte om hala, blöta löv då jg är ute och går. LÄSKIGT!!
Så är det, jag gillar också omväxlingen. Tycker det är perfekt med 4 årstider, vill ju inte försaka ngn av dem.

OCh ni är hemma igen i ett varmt och skönt hus. Stor cred till svenska hus som håller måttet vad gäller värme och drag.
Härligt, ett varmt hus är a och o.

Å jag med Yvonne, jag skulle sååå gärna ha en braskamin jag med. Det skulle vara så mysigt.

Sketcherskor, bästa tänkbara gympadojja!! Älskar dem! Men nu har jag ett annat märke som Karolina tyckte var så bra. Sp jag köpte, och de är bekväma likaså, Brooks. Min modell heter Ghost. Sköna. Men annars älskar jag också Sketchers sååååå mkt.

HAHA, ni rörde er verkligen mellan kontraster! Från värme till kyla. Fast jag tycker ni lever det perfekta livet.

Jag är en äkta svennebanan isf, jag går in på höst och vinter o håller mig där- haha. Lite överdrivet såklart. men ...

Jag är som du, älskar husman!! MMM!!!

TACK för att du gillade det hör inlägget.

KRAMAR!!

Annika said...

Anna:
Tror absolut att det hjälper att flytta till ett snällare klimat. Jag har ju också en väldigt fin höst numera, inte lika varm som din, men en väldigt vacker sådan.
Kan förstår att du numera gillar alla årstider.

DET är bra att du gillar sommarkläder bäst med tanke på ditt snälla klimat, hihi!! Frost i en timme, haha.
Nej, men jag förstår att du hittat helt rätt i tillvaron och det är underbart.

Nä, jag bryr mig sällan om vad andra har på sig heller. Kanske bara om jag tycker att ngn klär sig helt fel vid tex en bjudning eller bröllop. har sett lite för casual där ibland ,kan jag säga. Men annars? NOT!!

Annika said...

Brysselkakan:
Nej jag vet, du är inte hösttjej och jag vet att du inte gillar snö och kyla alls.
Men jag är som du vad gäller frysandet, jag fryser typ hela tiden från nov till mars. OCH jag hatar att frysa i mitt eget hem.
Jag minns att du sagt förr, att du skulle kunna gå i ide under den mörka årstiden.
Haha, du är introverta tjejen som gillar sommaren och våren. OCH såklart är ni MÅNGA. Tänket på två andra intro-tjejer som brukar läsa här- De är som du.
SÅ ja, jag får ta tillbaka det där med introverta och höst och vinter, hihi.

Det där med maten ja, visst är det så--somligt äter man bara under höst och vinter, och annat bara på sommaren. Skulle inte stå och göra en stor köttgryta på sommaren. Och inte heller skulle jag göra tex en capresesallad under vintern.

Annika said...

Doktor Jo:
FALL it is!!
Håller med om att fulhösten är trist. Alltså det är ingen skönhetsupplevelse ute direkt då ...

det är lättare att göra mysigt för sig inomhus då det är ruggigt ute.
Det passar mig. Så sant det där, i ett evigt sommarklimat blir det mkt mindre inomhusliv och mkt mindre mys. Skulle inte fixa evig sommar.
Exakt, som i Queensland ... det blir aldrig vinter på riktigt, det blir bara mindre varmt. OCH som en bra svensk sommar liksom. Somliga älskar det, vääääldigt många älskar det. Men inte jag.

Så är det ju, du som småbarnsmamma har fullt upp oavsett årstid.
Och att dina töser frågar om de ska upp mitt i natten när det är morgon ...Alltså ja, jag förstår att de frågar.
Du ska se att det blir lättare nu när du kan jobba hemifrån mer.

Mitt mysande har alltid funnits, men det har blivit mkt mer med åren. Tror absolut inte jag höll på som jag gör nu när K var liten. Men å andra sidan glömmer man så fort ...

Maten ja, tycker den är så god om höst och vinter. FAST jag har ju inget emot sommarmaten heller. Igen, tur att vi slipper välja bland årstiderna.

Haha, du borde flytta söderut, ska du till USA får du söka dig till typ South Carolina eller Georgia. Eller till Texas. New Mexico och Arizona får en del snö, så flytta inte dit, haha.

Fast jag har hört att det ultimata klimatet i USA har San Diego. DET skulle du gilla.

Kramar!

Annika said...

SusJos:
Ja, bor hon i södra Kalifornien vid kusten förstår jag henne till fullo!! Jag skulle inte vilja bo i LA eller i SD heller. För mkt sommar för min del.
Jag tror att man ofta som svensk har så mkt av sin uppväxt och det med sig i ryggmärgen.
Du har ju finhöst av rang nu, bästa tänkbara.
Tyvärr är ju finhösten så kort, det blir fulhöst för fort.

Vet, hösten i Sthlm är ju tuffare än min höst här. Råare och gråare och mörkare. Har inte varit hemma en höst på --- ja jag vet inte ...
Så jag borde egentligen ta mig en tur dit i november och få mig en smärre käftsmäll, haha.

Kramar till dig!

Erica said...

Jag älskar hur du beskrivit hösten i det här inlägget!
Det får mig inte att älska hösten, men det får mig att så innerligt ÖNSKA att jag hade varit en person exakt som dig när det kommer till just den här årstiden.
Jag VILL genuint älska hösten med allt vad det innebär. Ja, vi är ju som du vet raka motsatserna när det kommer till höst och vinter.

Men FINhösten är så otroligt vacker! FOTOGRAFEN i mig älskar hösten; den delen av hösten i alla fall.
Fulhösten... nja. Bara mörk, gråbrun och blöt. MEN det går trots allt att få en del riktigt bra bilder även av fulhösten; man får bara gå till en annan stil på bilderna :-D

Min absoluta favoritårstid är definitivt Våren. Maj är min ohotade favoritmånad.
Jag lever upp på våren, men är också säker på att jag är en sommarmänniska in i märgen.
Dock; om jag skulle åka på fotoresa till fjällen, till Skottland, till Belgien igen eller till typ New England-området i USA skulle jag utan tvekan välja hösten.

När det gäller kläder måste jag säga att sommarkläder är mina favoriter.
Så luftigt som möjligt. Så fladdrigt som möjligt. Helst ska det inte kännas som om jag har kläder på mig. Jag hatar egentligen kläder.
Tror det kan vara för att jag är så varmlivad, men för mig blir höst -och vinterkläder alldeles för varma. Oavsett om jag är ute eller inne.

Tyvärr gör jag inget speciellt för att tränga undan mörkret; jag mest lider över att det är mörkt ;-P
Däremot; i och med att mitt mående tycks vara så mycket bättre i år och jag vill behålla den känslan, så kommer jag nog försöka hitta på något i alla fall.
Tänker att jag ska försöka ta mig för att tända mer ljus och göra riktigt höstmysigt.
En annan grej som finns med i planerna är att prova köpa hem en ljusterapilampa/dagsljuslampa. Har ingen aning om sådana skulle funka på mig, men värt ett försök :-)

I övrigt har jag tyvärr inga vidare knep jag brukar ta till på hösten.
Det har varit mer "bit ihop och håll näsan ovanför ytan tills det är över" :-P

Finns nog ingen mat jag lagar specifikt på hösten heller, som jag inte lagar hela året.
Jisses vad tråkig jag är, inser jag när jag skriver den här kommentaren!
Eventuellt då att det blir mer rotfrukter i maten på hösten (skördesäsong och därmed billiga rotfrukter), men inget annars jag kan komma på.
Soppor, grytor, köttbullar... jag lagar alltid den mat jag är sugen på oavsett årstid.


Supermysigt inlägg i alla fall!
Det fick verkligen min hjärna att tugga igång och fundera lite mer på vad jag skulle kunna hitta på för att klara hösten/vintern i år. För på ett eller annat vänster ska jag ta mig igenom den på en bättre plats (mentalt) än de senaste åren! Det är ett som är säkert!

Kramar från ett soligt Piteå!
(Och ovanligt VARMT har vi också just nu! Det var inte ens frost på varken bilar eller gräs i morse då jag åkte till jobbet! Så ett par plusgrader måste det vara i alla fall... :-D)

Mamma C said...

Jag är en sommarmänniska och är inget fan av vintern. Men här i Spanien är det inga problem med årstiderna över huvud taget.
Men jag tycker/tyckte det var magiskt vackert om snön låg över julen när man bodde i Sverige. För en vit jul är var det ska vara tycker jag.
Det är mycket ljus som brinner denna årstid som vi går till mötes och det är mysigt.
Älskar sommaren för då är det shorts eller klänning som gäller.
Kram Carin

Anonymous said...

Gillar alla årstider, men hösten är min favorit,
Det blir pumpa soppa och Irish stew, rotfrukter, gratänger…
“Call the midwife” är verkligen en feel good serie. Min man tycker också om den…hehe…tror att vi slutade titta efter säsong 6 eller 7, finns ju så mkt annat….
Kram Lisa

BP said...

Ja, som du vet har vi helt olika åsikter om årstiderna. Jag förstår - det måste ju finnas folk som gillar höst och vinter också;-)
Sommar, sommar, sommar är min favo årstid och därmed även sommarkläderna. Egentligen går jag i jeans året om, men man slipper ju dunjackan under sommaren;-)

Höstmörkret är bara deprimerande. LED-slingor fejkar lite ljus, men det är ju inte "the real thing"
Renodlade höstknep har jag inte. Förut gjorde vi långresor under oktober/november till soligare breddgrader.
Comfort food under hösten är grytor och soppor och stark indisk mat.

Annika said...

Erica:
TACK kära Erica!
Jag vet ju att det verkligen inte är din årstid.
Så det är extra fint att du gillar det här inlägget.
Finhösten är en dröm och saga.
Fulhösten är just bara, ful! Fast jag kan tycka att den har ett lugn också. MEN det tror jag inte att du håller med om.
Ja våren är jättefin!! Skulle du komma hit i april skulle Lady Canon gå sönder. Egentligen är väl kanske våren den tid som verkligen är vackrast, kanske. Den maffigaste av blomningar. Nej, jag kan inte välja mellan höst och vår.
Sommrkläder för dig alltså!
JAAA!!! Men Absout!! KÖP en sådan lampa! Tror att de har hjälpt många. Sen ja, absolut mysa upp in absurdum med ljus, filtar och sköna kuddar och textilier.
Vet du, jag tror du kommer ta dig igenom den mörka delen av året mkt bättre denna ngn!!
Härligt att ni har så milt och fint ännu.

Stora kramar från mig!!

Annika said...

Lisa:
Visst är det en härlig tid. Håller verkligen med. Just all comfort food.
KUL att din make gillar Call the Midwife, min börjar mest stöna och sucka bara då han hör det på TV, haha.
Det var när han for på business till o från hela hösten 2019 som jag knarkade säsong efter säsong. Nu ligger jag efter typ 2 säsonger.
Han skulle behöva åka på en affärsresa igen, haha. Men den tiden är nog över.
Kramar!

Annika said...

BP:
Oh I know, girl. Det här är inte din tid på året.
Vet, hehe.
Men ja, man får mot mörkret med LED och ljus, så är det.
Och ja, jag håller verkligen med om maten, inkl starka indiska grytor. MUMS!

Millan said...

For mig har hosten rent allmant alltid fyllt mig med ett visst vemod. Lite som sondagar ocksa kan kannas for mig. Jag tror att jag lider lite av SAD, men inte bara vid just hosten, utan aven nar vinter gar mot var. Mycket underligt eftersom jag alskar nar det blir ljusare ute. Jag ar otroligt vaderberoende och mar sa mycket battre nar det ar sol. England och Sverige var kanske inte det smartaste draget for mig ...
Men .. med det sagt, jag laser just nu en bok som heter Wintering. Jag har inte kommit sa langt men tanken ar lite att man borde sluta kampa emot vintern och istallet inse att den finns dar av en anledning. Dra nytta av de morkade kvallarna genom att tex fa lite extra somn. Och faktiskt inser jag att jag egneligen gillar hosten. Alskar fargerna, och myset. Men har tyvarr valdigt svart for vintern, kala trad, evigt regn och morker. Och eftersom det obonhorligt kommer efter hosten sa tror jag det ar darfor jag kanner mig vemodig just nu ...

ja det blev ett langt inlagg .. haha. Roligt diskussion att ha!
Kram pa dig