Wednesday, March 22, 2017

Funderingar över amerikanska pillerburkar och lite sånt ...

Godmorgon onsdag!!
Kom att tänka på det här med pillerburkar.
Ja, för mediciner alltså.
Sådana man får på recept.

Här in da US kommer nästan samtliga receptbelagda tabletter i orangea plastburkar med vitt lock.
Det gäller att ha ögonen med sig så att man öppnar rätt orange burk för att ta rätt medicin.
Hemma får man oftast sin receptbelagda medicin i originalförpackningarna, och jag kan tycka att det är mycket vettigare, faktiskt.
För den svårt sjuke, kanske en person som tar ett otal tabletter varje dag, blir det säkert bökigt att att hålla reda på alla orangea burkar i skåpen.
Visst, man kan lägga sin medicin i dosett, men även sådant ska ju sorteras och göras rätt. Tänker på dem som är äldre och sjuka.
Min svärfar och hemsjukvården delade med svärmors tabletter efter att hon inte längre kunde sköta om det. Men, tänk om man inte har någon som kan dela upp dem åt sig?

Jag tar två piller varje morgon, mot högt blodtryck. Kombinationspiller av en mycket vanlig sort. Jag har tabletterna i ett köksskåp, de står på nedersta hyllan.
Tar dem närapå i sömnen då jag kommer ner på morgonen. På hyllan ett snäpp upp står en massa andra pillerburkar också, sådana som man någon gång fått på recept av någon läkare.
Där står bland annat de asstarka narkotiska tabletter jag  fick utskrivna efter min knäoperation, och där står även annan medicin som till exempel de starka smärtlindrande jag fick efter min tandinfektion. Vill inte ta dem av misstag.  OCH det gör jag inte heller.
Men ett konstigt system är det, jag tycker det, detta med att ha allt i pricklika burkar.


Mina högst vanliga kombopiller mot högt blodtryck i äkta amerikanska pillerburkar.


Peter hade lunginflammation för några år sedan. Till och med den STARKA hostmedicin han då fick hamnade i en annan plastflaska än originalflaskan.
Astmasprayer och lättare antibiotika (som den berömda z-pack som man får vi till exempel halsfluss) kommer i originalföpackning, men inte mycket annat.

Jag är rätt bra kompis med apotekaren på Safeway efter alla mina läkarbesök under hösten. Han är så otroligt trevlig och personlig. Jag måste fråga honom någon gång varför man doserar om tabletter i dessa pillerburkar av plast.
Vad jag gillar däremot numera är att allt går snabbt och online. Man slipper lämna in recept, vänta och sen hämta det.. Här finns apoteken på mataffärerna, eller så går man till en så kallad drug store, som CVS, Rite Aid eller Walgreens. Drug stores har lite allt möjligt, förutom medicin. Jag gillar Safeways apotek bäst, så därför använder jag mig av dem. Främst gillar jag att apotekarna där ÄR så trevliga, allihopa.
Numera får jag textmeddelande när medicinen börjar gå ut och det är klart att hämta ut nästa ranson. Smidigt. Kan dock tänka mig att det varit så länge hemma hos er i Norden. Ibland känns det som om US kan vara lite efter. Andra gånger känns det som om vi är lite före.
Ja, det är olika det där.


En annan sak, och jag vet inte hur det är hemma med detta, men när man hämtar ut sin medicin får man ett helt ark som handlar om medicinen, hur den ska tas etc. MEN det mesta handlar nästan om eventuella biverkningar, och börjar man läsa om dem törs man ju knappt ta en enda tablett. JU!
Jag är en sån som kan googla ihjäl mig dessutom på mediciner och eventuella diagnoser. Det är verkligen inte bra.
Man kan söka på till exempel halsont, och den sökningen kan sluta i difteri eller Aids eller något annat livshotande tillstånd. Nästan allt slutar med döden på något sätt om man börjar djupgoogla, eller panikgoogla.
Inte bra. Inte bra alls.
Hypokondriskt och knäppt också.


Oh well, det var bara några tankar över de underliga pillerburkar vi får här in da US.
Do not ask me why. Skulle hellre ta dem i orignalförpackning.
Just det, många mediciner säljs generiskt också, alltså kanske inte “märkesmedicinen” utan en annan variant av den som är billagare men lika bra. Ibland får man den varianten. Det beror lite på ens försäkringsbolag, och vad de betalar och inte betalar för.
It is a jungle, hörni.


Ha nu en bra onsdag i stugor och hus!

28 comments:

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Jag tycker alltid det är så roligt att läsa om sådana här, relativt små, vardagliga saker från USA :-)
Har ju sett dessa orangea burkar i filmer. Ändå kul att se att det är samma i verkligheten.

Dock håller jag med; så onödigt det låter att flytta över all medicin i likadana burkar. Speciellt om de dessutom är av plast. Idag borde vi ju försöka minska allt vi kan på plastprodukter.
Och som du skriver -det gäller att man inte råkar ta fel. Om man är trött, har bråttom o.s.v.
Och för alla äldre. Som hör och ser sämre. Precis som du skriver; även om det finns dosetter så ska de ju ändå ha någon som delar upp tabletterna i dem så att det blir rätt.

Precis; här får man ju alltid sin medicin i originalförpackningarna.
Dock är det så även här hemma, att man kan få sin medicin utbytt mot ett billigare alternativ. Så man kan ha tabletter som heter något annat än vad som står på receptet, men det har samma funktion.
Tror att Apoteken har skyldighet att alltid erbjuda den billigaste varianten.
Även när det gäller receptfria mediciner.
T.ex. om jag går in och ska köpa Ipren, så blir jag alltid erbjuden ett billigare märke. Och så får jag naturligtvis välja om jag ändå vill köpa märket Ipren.
Tror dock inte man har valmöjligheten om man har någon medicin på recept. Då får man automatiskt det billigaste.
Men är inte hundra säker, då jag inte haft receptbelagd medicin på typ 15 år.


Googla sjukdomar/symptom/bieffekter ja... Det är ju ett kapitel för sig ;-)
Man ska ALDRIG Googla sådant som är sjukdomsrelaterat!
Precis som du skriver så slutar det alltid med att man tydligen är dödssjuk.
Enligt min erfarenhet slutar det i 9 fall av 10 med att man har Cancer...
Tycker internet kan få till och med typ nageltrång eller en stukning till Cancer (eller annan dödlig sjukdom)...


Hoppas du får en fin onsdag i alla fall :-D
MVH /Erica

Pettas said...

Jag var ju inne på mediciner för ett tag jag också, fastän jag då skrev om dosetten och alla piller som ska veta vart de tar vägen.

Vilket märkligt system med de orangea burkarna! Verkligen! Det måste ha med burkproduktion och ekonomi att göra. Det måste vara billigare helt enkelt att göra så som det görs i USA. En burkfabrik som har monopol på detta?
Det blir ju ett merarbete för apoteken skulle jag tycka, att "möblera om" pillren från originalförpackning till orange burk.
Hoppas du får veta varför det görs som det görs.

Det är "farligt" att läsa om sjukdomar och att försöka diagnostisera sig själv. Jag har själv en liten rätt rolig anekdot på mitt samvete. Jag fick en märklig utväxt i ena ögonvitan en dag som stod ut som en pigg och faktiskt störde ordentligt. Jag läste i en läkarbok att jag troligen hade en väldigt akut cancerform, som hade med levern att göra, att jag skulle dö inom tre- fem dagar osv....
Min dåvarande anställda tog det med ro och tyckte att jag gott kunde använda piggen att hänga grytlappen på och då insåg jag förstås galenskapen och att döden inte stod bakom knuten. Ögonläkaren visslade en stund medan han undersökte mig och påstod att jag hade en sjukdom som lät som en Hawaiansk dans och gav mig medicin och så var allt bra efter ett dygn. Efter det läser jag ingenting om sjukdomar, jag går till läkare först. :)

Varför har du högt blodtryck? Vet du?

Ha en fin onsdag Annika!

Pettas said...

Jag igen!
Här har man börjat sända recept per e:post från läkare till apotek, men det är inte fullt utvecklat ännu.
Och vi måste själva hålla reda på när medicinen börjar gå ut.
Men det kommer säkert.
Erica har rätt, apoteken är skyldiga att erbjuda den billigaste varianten.

Karin

Steel City Anna said...

Detta ar en skillnad helt klart :) haller med ovanstaende kommentar att det ar kul att lasa om sant har vardagligt.

Annika said...

Erica:
KUL att du tycker det.
Ja, det är ju skillnader på småsaker, som just dessa.
Så det är roligt om det uppskattas :-)
Precis ja, filmer ja, just det, klart att de har setts där. Det tänkte jag inte alls på.
Precis, det är underligt det där. Måste ta och fråga vid tillfälle. Kan ju googla, men frågar hellre källan direkt :-)
HAHA!
Dessutom vet jag att det är sgs omöjligt att lämna tillbaka mediciner. Min svärfar hade massor, massor efter sin fru. OCH vad jag vet var det ett helsike för honom att lämna tillbaka dem. Vet inte hur det slutade faktiskt, måste fråga.
Aha, så man har börjar med generiska hemma också! Visste inte det, tack Erica för att du berättar. Ja, de är ju lika bra som originalet (för det mesta tror jag iaf) så varför inte.
Japp, helt sant, samtliga googlesökningar på diagnoser eller mediciner slutar med cancer och ond bråd död. HAHA!! Man ska verkligen akta sig för att googla på sånt, sååååå himla sant. Men det är svårt att låta bli.
Ha en fin onsdag!!

Nettan said...

Läkemedel och deras förpackningar. Som sjuksköterska har jag ju delat otaliga dosetter, och sett otaliga förpackningsvarianter men jag föredrar dem där jag ser vad substansen heter och inte namnet på produkten som kan vara olika beroende på vem som förpackat, och vilket som är billigast för dagen. Men att få alla mediciner packade i likadana orangea burkar, hjälp skulle bli så förvirrad. Här i Skåne får de allra flesta e-recept, det är ju dock knutet till ens personnr så gamla vanliga hederliga recept används i bland när situationen så kräver. Mina gamla svärföräldrar har ett bra system där de får allt doserat från apoteket i små dospåsar så att det inte ska bli fel för dem och så att de slipper sitta och pilla med dosetter och där hjälper apoteket till och varnar när ett recept håller på att gå ut så att läkaren snabbt kan förnya det.

Vad gäller att googla sjukdomar/diagnoser så är inte det något som är bra, jag har gjort det ibland när jag möter något som jag inte hört talas om och då gäller det att veta vilka källor som är bra, 1177.se, socialstyrelse och andra pålitliga källor är bra, men sidor gjorda av privatpersoner måste man ta med en nypa salt.

Kramar Nettan

Annika said...

Karin:
Just det, det var du ja :-)
Jag tar dessa BT-tabletter, men de ska ju till samma ställe sas, haha!! Annan medisunk tar jag inte.
Men det är mysko det med.

Ja, men visst. Varför dessa orangea plastburkar? Man kan verkligen fråga sig det.
Får väl googla på detta, om jag inte slinker in på Safeway innan dess (handlar ju min mat där, så jag är där titt som tätt).
Men ja, det är underligt, det har jag alltid tyckt.

Precis, så där är det. Precis som för dig och googlingen.
Helt sjukt det där, allt slutar med cancer eller död. Minsta sökning. Helt galet.
Så man SKA verkligen inte söka. Man skrämmer bara upp sig själv.
Lite komiskt med dig, men jag fattar skräcken du kände.

Mitt BT är starkt nedärvt från två håll. Tror varenda kotte i familjen har högt. Spelar liksom ingen roll vilken livsstil jag för, eller hut mkt jag väger etc. Det är högt ändå.
Trist men sant.

Ha en superfin dag!!

Annika said...

Karin:
tack igen,
Gillar det systemet. Himla bra alltså.
Här ringer läkaren alltid in receptet, eller mailar eller hut det nu går till. Gillar det. Sen hämtar man det bara, smidigt.
Generiska produkter fyller sin funktion.

Annika said...

Anna:
Tusen tack!!
Hur är det hos dig? Hur kommer medicinerna?
Tycker ofta att UK och US är så lika i så mkt.

Annika said...

Nettan:
Ja, det har du ju verkligen i ditt jobb!!
Gud, det är en vetenskap med mediciner och medicintillverkare. Här är det nästan överstyr med läkemedelsindustrin och hur de tar sig fram. Jag har hört astman ska kolla upp varenda medicin man tar, kolla hur länge den funnits etc.
GAAHHH!! Läkare kan genom läkemedelsbolagen känna sig tvingade att skriva ut splitternya mediciner som just släppts av FDA, och såna ska man som patient vara lite försiktigare med.
Bra system i Skåne, och bra för dian svärisar. ALLT som underlättar för de gamla, och svårt sjuka, är bra.
Tycker alla sidor leder till en och samma sak när man söker, webMD och andra stora sidor jag brukar googla på, även de svenska. Men de amerikanska är läskigare, på ngt sätt.
HAHA.
Ska sluta googla på sjukdomar och biverkningar etc. Det är verkligen till noll nytta 9 gånger av 10.
Kramar!!

Anonymous said...

Undrar om apoteken köper piller i stora kvantiteter
och sen delar upp dem i de oranga burkarna. Det
är ju olika kvantiteter piller man får. Som mot
infektion har jag fått 14 piller; två per dag för en vecka.

Blodtryckspiller, väldigt små, får jag för 3 månader per gg.
Det är den enda medicin jag behöver. Plus D-vitamin; är
tydligen inte ute i solen tillräckligt. :)

Ser ut som vi får en fin dag i dag, säjer

Ruth i Virginia

Monica said...

Det var något jag inte visste alls, att de kommer så i samma färg, undrar vem som valt färgen:-). Kanske Mr Trump kommer reda ut det här, haha, han har lite att säga om läkemedelsbolagen och inte allt är tokigt, finns mycket att gräva i både hos er och här förstås när det gäller dem. Här stod senast igår att 24 miljoner fördelades förra året mellan ett visst antal läkare om de skrev ut "rätt" medicin, vissa fick 100 000 kronor under bordet. Konstigt att det får förekomma, vi som är ett så perfekt land:-). Och det här vill Mr Trump granska lite mer ingående hos er också och det är helt rätt.

Ja kul att läsa om det här hos dig, verkar vara lite extra bekymmer att ha det så för äldre t ex som ser dåligt och kanske även personal kan göra fel när de har bråttom.

Jag har FASS här hemma och finns ju på nätet, man kan kolla som läkare så får man veta mest. Läste farmakologin på läkarprogrammet på KI och tentade både skriftligt och i en rad muntor och sedan laborationer och tester och egna arbeten, var väldigt intressant och roligt, där blev jag mest bekymrad över en rad blivande läkare som tyckte detta var oerhört svårt och körde om och om igen, tänkte på att de skulle ha patienter sen att välja läkemedel till, hörde en del färdiga läkare som tyckte att just farmakologin var det svåraste i hela utbildningen, så nog är det bäst att ha koll, särskilt på doser som ges. Det är väldigt bra att ha kunskap, det är det om allt egentligen och biverkningar är det med allt men ibland måste man bortse från det om något nödvändigt ska behandlas.

Jag är nog lite ovanlig, har noll mediciner men har fått behandlingar för sjukdomar men som jag överlevt och kunnat avsluta medicineringen helt. Och smärtstillande tar jag nästan aldrig men antibiotika någon gång är nödvändigt, som vid lunginflammation, haft dubbelsidig några gånger med samtidig dubbelsidig lungsäcksinflammation. Gjorde förfärligt ont och svårt att andas men det läkte ut flera gånger. Nu är jag friskare som pensionär:-), kommer inte i kontakt med så mycket elände och kan ta det lugnt. Är skönt måste jag säga.

Och i UK som hos er finns allt i mataffärerna, är väldigt bra tycker jag och trevlig och kunnig personal, känns som de är mer välutbildade än här. Vi har ju lite åt det hållet nu med apotek på IcaMaxi och vanliga Ica, var ramaskri här i början med icke kompetent personal som erbjöd tester av olika slag och använde samma kanyl till alla. Är bara helt otroligt och blir så när pengar styr, så utbildning inom allt är nödvändigt för att överleva tror jag:-)

Ha det fortsatt fint idag Annika!

Annika said...

Ruth:
Det är märkligt det där.
Måste fråga hur det kommer sig. Givetvis kan det vara för att man får större doser än vad som finns i originalen, eller färre. Men iaf...
DET är skumt.
Jag såg då min apotekare delade medicin en gång, från originalförpackningen ner i den orangea burken. Måste fråga honom.
Ja, jag får nog också i tre månaders doser, tror jag. Himla bra.
Nej, jag vet, det är många som har brist på vitamin D.
Blåsigt och kallt idag, men vackert!!
Ha en fin dag!!

Annika said...

Monica:
Haha, nej orangea har burkarna varit sen hit jag flyttade. Annars skulle det ju kanske ha varit hans val, fniss.

Alltså. läkemedelsbolagen, vilken industri det är alltså. OCH hur korrupt är den inte?
Och just detta att de även har sådan hållhake på vården och läkarna. Jag har suttit hos olika doktorer och sett hur representanter från dem kommer in. Det går inte att missta sig på dem.
Så ja, de kan nog behöva en lite åthutning på hur de beter sig i mångt och mkt mot oss, och mot vården. Mer, mer mer...OCH nog "köper" de läkarna också...Skriv ut si och så mkt av denna etc etc. Sjukt
OCH pengar. Hela tiden.
Så det där att man ska se upp med hur länge en medicin funnits på marknaden är inte alls dumt att hålla koll på.
Så där har väl Trump en poäng. men läste just att han, den
där Trumpen alltså ,står på en ALL time low. Inte förvånande alls. Men nog om honom nu. Fastar ju som du vet ;-)

Exakt, mysteriet med de orangea burkarna...
Det är nog säkert lätt att ta fel, you bet. Alla burkar är lika, och det gäller att läsa på dem vilken medicin det ÄR i dem-
SUCK.

JA; jag har hört att många, många som studerar till läkare o sköterskor tycker att farmakologin är skitsvår. OCH det förstår jag. Jag skulle förmodligen själv kugga på den. Förstår att det är ytterst komplicerat.
OCH du har läst mkt av det.
Kan tro att det är intressant, fastän svårt.

Du är cool, Monica.
Tänkte på dig och ditt knä senast idag när jag var ute och gick, av ngn anledning (förmodligen då jag tänkte på hur bra mitt eget känns just nu). Ditt knä dök upp i mitt huvud och jag tänkte hur coolt det var av dig att inte låta dem gå in och böka i knät. OCH det gick vägen, och du känner dig helt OK. Du hade verkligen is i magen på ett sätt som jag inte hade/har.
Så himla sunt att sluta med mediciner om man inte behöver dem mer sen. Många fortsätter nog av ohejdad vana.

JA, jag gillar att ha apoteket i mataffären. OCH de som jobbar där är sååå trevliga, och liksom så intresserade också av hur man mår etc.
De har ju även mini-clinics där de ger tex flunsaspruta eller vaccin av vissa slag. De kan ta hand om halsflussar och UVis och sånt om det skulle behövas. Rätt bra faktiskt att kunna fixa sånt medan man handlar, haha!!
När du säger det så har jag märkt att apoteken finns på ICA hemma. Absolut, Helt klart. Det är ju bra, men personalen måste ju vara kunnig, givetvis.
Tack Monica, ha en toppenfin dag!!

Katrin said...

Jag har redan funderat över det där med medicinburkarna och faktiskt tagit reda på VARFÖR, jag var väldigt klurig på det! USA har en lag om att alla medicinförpackningar måste vara både barnsäkra OCH enkla att öppna för seniorer. Så de kom på de har locken till medicinburkarna. En del tillverkare har faktiskt egna varianter och både jag och dottern får faktiskt vår medicin i originalburkar. Fats med det speciella locket då. Det här med färgen är pga av en lag om att burkarna ska vara säkra mot ultraviolett ljus, så det är då mörkt oranga elle ri bland bruna. Eller som i våra burkar i originalförpackning, icke genomskinliga vita. Så det har blivit en vana för att de flesta mediciner inte uppfyller de kraven att helt enkelt använda dessa burkar... Men det var intressant att veta, det finsn ju så mång akonstigheter här i USA som man kan undra över VARFÖR gör di på detta viset? :-)

Annika said...

Katrin:
MEN vad BRA!!! Att du luskat reda på detta.
TACK för ditt svar. Mkt bra att veta. SÅ slipper jag dessutom fråga, haha!! tar din kommentar som en punkt i mitt torsdaginlägg. SÅ himla bra att du visste, och när du skriver det så här så låter det vettigt.
Precis, och tack vare DIG fick vi reda på VARFÖR!!!
Tusen tack, Tina!! Stora kramar från mig!!!

olgakatt said...

Konstigt med de orangea burkarna! Här är det inte tillåtet för apoteken att bryta en originalförpackning
Har man ingen som kan dela piller i ens dosett kommer distriktssköterskan och gör det!.
Just för att farmakologi är svårt är det jättebra att landstingen nu börjar anställa kliniska apotekare som läst farmakologi i minst 5 år till skillnad från läkarutbildningen där det är en kortare, men sprängfylld kurs. Läkarna är vanligen synnerligen glada över apotekarnas kompetens i den medicinska vardagen och inser hur bra det är för patienterna.
Här är det inte svårt att bli av med överbliven medicin - den lämnar man bara tillbaka till apoteket som har skyldighet att ta emot för destruktion på ett säkert sätt.
Vår apoteksdestruktion - jag anser inte att den kan kallas reform - har orsakat höjda priser, allt fler restnoterade läkemedel och ökat antal paracetamolförgiftningar. Bl a. I storstäderna ligger det ett apotek var 100:e meter, på landsbygden har det inte blivit några fler utan - sist jag såg siffran - 2 färre som las ner i glesbygd. Bl a. I min by fick vi bara en annan kedja och inget att välja på. Pga paracetamolförgiftningarna har man nu, tack och lov, dragit in tillståndet att sälja tabletterna i vanliga affärer och bensinstationer.
Inte heller blev det möjligt för enskilda apotekare att etablera sig, det är bara stora kedjor som köper upp varandra med jämna mellanrum.
Priserna skiljer sig mellan olika apotek men visa mig den gamling som orkar gå runt och kolla var pillerna är billigast!
Ja, jag har, som framgår, mycket att säga om denna omorganisation som slängdes som ett köttben åt kristdemokraterna den gången.

Annika said...

Olgakatt:
Svaret finns i den kommentar Katrin skrivit.
OCH det låter vettigt och bra, och jag förstår så mkt bättre nu.
Men innan dess undrade jag verkligen.

VET faktiskt inte om apoteken här delar dosetter till den äldre delen av befolkningen? Kanske?
Eller om ngt som kan jämföras med distriktsköterska ens finns här?

ja, tack och lov för apotekare. Här verkar det som om de samarbetar rätt mkt med läkarna och att de faktiskt har koll på en patients mediciner. MEN det kan ju vara de på just min Safeway som är himla bra :-)
Vet att det är en svår utbildning när man ska bli apotekare, komplicerad och kämpig. TUR att den finns, minst sagt.

Tyvärr verkar det SKITSVÅRT att göra sig av med mediciner här, det är iaf vad min svärfar sagt, Förstår inte att det ska vara det. Jag kan tycka att man borde kunna göra som ni hemma, lämna det till apoteket. Det är ju vettigt och smart.

Suck, ja, det verkar vara problem med apoteken hemma ja. Just detta att det finns så få, på tex landsbygden. OCH som du säger, visa mig den gamling som har tid och ork att jämföra priser och åka runt bland olika apotek.. Här finns ju online-apotek också. Har aldrig testat det, men det verkar ju logiskt på ett sätt. Att kunna jämföra online m priser etc, ffa om man bor långt ute på landet.

Hör vad du säger om omorganisationen hemma. Vet att många är missnöjda med den.
USCH, tänk vad knepigt det är med mediciner var man än är ngnstans.

Annika said...

Hade jag inte tänkt på - jag tror jag så sällan åt receptbelagd medicin i Sverige att jag aldrig funderade över det där - men det stämmer ju att det alltid är samma sorts burkar. Annars håller jag med dig om att apoteket är något som är väldigt smidigt och bra i USA, dvs. mitt ligger också i mataffären så jag kan ta det när jag handlar mat och apotekarna är skittrevliga. Jag kan dessutom hämta ut de flesta av hundarnas mediciner också på apoteket - det vet jag inte om det funkar så i Sverige heller.
På den negativa sidan - fy fan så dyrt det är/skulle bli med mediciner om försäkringen inte täcker dem. Min inhalator kostar över 300 dollar utan försäkring.... Så fruktansvärt läskigt att tänka på att bli oförsäkrad eller att man någongång skulle behöva medicin som inte täcktes :( .
Kram

Anonymous said...

Som flera redan skrivit: Här skickar läkarna recept elektroniskt så man går bara till apoteket och visar sitt id-kort. Man kan ge fullmakt så man kan lösa ut andras mediciner, tex har jag på barnen. Det finns numera appar för varje apotek så där kan man beställa sin receptbelagda medicin (och de man har fullmakt för) och då kommer den i brevlådan på någon dag. Sedan ska de alltid erbjuda den billigaste sorten men kan inte neka dig det sort läkaren skrivit ut. Tex så är mina b-12 pyttesmå men ersättningen betydligt större så jag väljer inte de billigare (och det skiljer ca en krona). Och när jag behöver nya recept loggar jag in på 1177.se och kan beställa det där!
Smidigt!

Anne said...

....and she did it again... Ännu ett finurligt inlägg!!! Min dagstidning/veckotidning levererar igen. Så mysigt börja morgonen med en runda hos dig och kaffekoppen som sällskap. Jaaaaa, varför de här burkarna. Läste Katrins superbra svar också, så nu vet jag det. Väldigt intressant faktiskt. Man ser ju ibland reklam som visar hur olika människor går in och ut ur ett badrum, alla öppnar de skåpet och tar nåt ur de här orange burkarna. Budskapet är väl att man ska inte ta andras medicin för man vet aldrig vad som är där, rätt självklart kan jag tycka (oavsett om medicin är i orginalförpackningar eller de oranga burkarna), men det blir ju inte lättare hålla koll när alla burkar ser likadana ut.
Javisst är det, det är faktiskt klurigt hålla koll och då säger jag som du hur ska det inte vara för en äldre med myket mediciner och inte hälsan i behåll mer. Dosetterna ja, men nån ska ju plocka dit dem rätt också. Jag tänker ofta på det, både här och i Sverige, hur eländigt det är att vara gammal och skröplig om man inte har familj som kan ta hand om en och hjälpa. Visst, det finns ju proffshjälp och hemvård och allt det här, men det allena tycker jag inte räcker, äldre och sjuka människor måste ha närstående nära annars är det mycket tufft, snudd på ovärdigt. De människor som inte har närstående som kan hjälpa, usch...
Numera är det ju på många håll i Sverige för bedrövligt också, en släkting som var gammal och sjuk, i behov av daglig hemvård och matleverans. De kom förvisso och dumpade maten, men de lämnade den bara vid dörren, såg aldrig att hon åt. Så man kan förviso säga att ja, hemvården funkar (de uppfyller sitt uppdrag leverera mat) men i praktiken funkar det ju inte, om den gamla inte tas om hand så man ser till hon faktiskt äter och kan äta maten själv.
Nåja, det är en annan diskussion...men tror många äldre har det rätt hemskt faktiskt.
Det här med medicin, jag läste i Dr Oz, månadstidningen du vet, att har man gamla mediciner man inte kan återlämna nånstans (vilket ju är skitsvårt i USA) så kan man lägga hela piller i kaffesump och blanda runt där. Inte krossa tabletterna utan bara kasta ner dem i en stor hög kaffesump, blanda in dem i en påse kaffesump och sedan kasta i vanliga soporna. Jag har inte gjort nån mer googling om det här är ett bra sätt, det där att kasta i soporna känns ju inte rätt. Men enligt rådet i den här tidningen som jag annars tycker är bra och seriös så tipsade de som sagt om att blanda in piller i kaffesump eller även kattsand gick bra, sedan kasta i vanliga soporna och då ska det inte skada grundvattnet eller annat miljöfarligt.

Anne said...

Javisst, den elektroniska metoden att man inte får pappersrecept mer är super. Det sparar verkligen tid. Hehe, biverkningar kan jag inte läsa. Nope. Det går inte, jag har sån ångest som det är över allt som rör hälsa, sjukdomar och hypokondrisk så det räcker så nej, där stoppar jag huvudet i sanden och läser inget mer. För läser jag nåt så TROR jag sedan jag har det, känner efter, det stod i biverkningarna man kunde få hjärtklappning, kolla nu, visst har jag hög puls. Du vet, det blir helt virrigt sjukt till slut.
Som du säger, frågar man Dr Google så är en vanlig förkylning malaria eller nåt. Jag har på sistone haft problem med ena handen och armen, dålig känsel och svaghet, lederna kanske. Vad säger google, jo allt från cancer till MS till mer icke läskiga saker som carpal tunnel, nerver i kläm. Men vad fokuserar jag på??? Förstås de värsta scenarion.
Hela den här läkemdelseindustrin samt hälsovården här, hela systemet är nog rätt ruttet och korrupt. Jag läste hur det är synd att man idag med all teknik och medicinska framsteg, skulle kunna göra mycket mer men det stoppar ut vad som når ut till patienter pga en massa olika anledningar, byråkratiska, ekonomiska särintressen osv. Jag undrar hur sjukt det egentligen är. Det sägs ju att man kan vända och vrida på hur folk ska få tillgång till vården, a´la Obamacare eller Trumpcare förslaget (som verkar helt j-a sjukt...pardon my French) men hur man oavsett Dem eller Rep förslag, egentligen inte gör något att komma åt grundproblemet, nämligen att man har stora systemfel och i grunden måste göra om allting på ett sätt som ingen sida försöker göra.
Förresten, det här med mediciner. Jag tycker det är läskigt med opioid epidemin som pågår här i USA. Hur det är något som inte drabbar junkies på gatan utan hur många amerikaner som är fast i medicinskt missbruk. Läskigt.
Kramar!!!

Annika said...

Annika:
Ja, det lär bero på ngn riksomfattande lag. Se Katrins kommentar.
Nu verkar det lite vettigare för mig då jag förstår mer.
Ja, det är SÅ sjukt smidigt att hämta medicin på affären. OCH som hos dig har jag jag extremt trevliga apotekare. Det är guld.
ja, du, det är mkt man inte vågar tänka på om man skulle stå utan försäkring. TVI VALE!! USAs baksida absolut. Tycker dessutom det är för jävligt att ACA håller på att monteras ner. Den funkade för många trots sina fel och brister.
Nej, man får vara mkt glad över att man faktiskt har försäkring både vad gäller vård och mediciner. Jag betalar 35 dollar för mina tabletter ca tre ggr om året.
Vet att astmasprayer etc är skitdyrt om man inte har försäkring. Vet, och tänk om man skulle få en svår sjukdom och försäkringen inte går in. Fy tusan. Många cancerpatienter som känt av dem smällen. För jävligt, bara för jävligt.
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
Smidigt och bra system.
Det gillas. Allt som kan göras enklare med mediciner och vård uppskattas.

Annika said...

Anne:
TACK, gud vad glad jag blir.
Ja, det är ju sådana här småsaker som gör det hela lite intressant. Skillnader och olikheter.
Tusen tack för att du gillar.
Katrin är jag evigt tacksam för detta. Men ofta är det ju så, jag slänger ut en undran, och sen får jag svar. Bättre än google.
Har de bästa läsarna. TACK!!
Nu verkar de orangea burkarna vettiga och allt det där :-)
Innan jag visste så var det mest, men VAAHHH!! Varför??
Börjar man läsa biverkningarna på minsta lilla piller får man ju fasiken panik. Slutar med "cancer may occure, and death will follow" HAHA:
OCH lyssna på tv-reklamen med mediciner, herregud bara det kan ju bli ett eget inlägg. Side effects may include, stroke, heart attack, hearing loss, some cancers, loss of speech...
Gud alltså.
Jag är också skiträdd för allt, men googlar ändå som en jävla galning om jag tror jag har ngt, eller om läkare sagt ngt. Inte bra. Inte bra alls.
USCH ja, att bli gammal och sjuk och sen ha ett batteri av mediciner är fan inte lätt. Man får hoppas att man har ngn snäll person i sin närhet som kan hjälpa en :(
Tänker på alla gamla. OCH så många som inte har ngn. USCH.
jag vet, äldrevården är ett kaptitel för sig också. Blir så jädra nedslagen. Akta dig för att bli sjuk och gammal. Det är en asdålig kombo. Men tyvärr är det ju så för de flesta av oss en gång, de flesta blir gamla och sjuka. Få dör knall fall.
Äldrevården både här och hemma är läskig. Man borde egentligen bo på en mindre ort, ha fått för mig att det är bättre där.
OCH här får man ju betala multum den dagen man ska in på hem. OCH det har verkligen inte alla råd med. Deppigt är det.
OCH skitsvårt.
Oh wow, är det så man ska göra med gammal medicin alltså? Låter helt sjukt. Varför i h-vete kan inte apoteken på affärer och drug stores ta dem??
Verkar ju så mkt vettigare. Ingte för att jag vet vad de gör med den heller till slut? VAR hamnar gammal medicin hemma efter att apoteken tagit den???? Ingen aning.
Men tack för att du berättar...
OK, nu byter jag kommentar också och fortsätter i en ny så det inte blir så långt :-) Som du gjorde, smart!!!

Annika said...

Anne igen:
Just det, att googla sjukdomar är fan så farligt alltså. Jag hade själv en "scare" för lite sen, och mellan två prover hann jag googla sönder datorn. Verkligen googla sönder den, fick gå till Apple och få den fixad. Shit happens, literally, when you google.
USCH!
Så man ska inte göra det. Helt livso.
man fokuserar alltid på det läskigaste man kan tänka sig, alltid. Är det inte cancer är det ALS. Typ.
Fy fasiken alltså.
Läkemedelsindustrin är nog så korrupt det går att få den här i US. Tror läkarna till viss del är slavar under den.
Och vi blir offerlammen. Man ska tydligen alltid googla och se hur länge en medicin funnits på marknaden och vad den har haft för effekt och hur mkt biverkningar som kommit av den.
Inte lätt alltså.
VISST är det tjall i systemet här. På så mkt. USCH.
Blir matt.
OCH är tacksam s¨å länge vi har en bra försäkring. Det kan ju ändras på nolltid. Förloras jobbet försvinner försäkringen, och sen att ta Cobra kostar ju mer än man fan betalade när man var försäkrad. Viken ond cirkel.
Det här skulle jag kunna skriva mkt om.
Ja, och att missbruka mediciner...så mkt vanligare än man tror. OCH vilka grymma följder de får.
Tack för din kommentar!!!
stora kramar!

marianne.dahl3 said...

De oranga burkarna med medicin känner man igen från filmer t ex.
Nu fick vi ju en jättebra förklaring i en av kommentarerna, men jag säger som du hur går det för dem som inte klarar av det när alla burkar ser lika ut.
Jag själv tar 3 ol tabletter på morgonen, har en dosett jag fyller på varje söndag. Skulle klara det med era burkar också än så länge, men alla blir vi äldre mm. Så viktigt också att allt med medicin blir rätt. Jag googlar också på all medicin, särskilt biverkningar!!
Numera beställer jag min medicin på apotea.se, ett nätapotek, man loggar in med bank-id så känns säkert och medicinen kommer med posten inom 2-3 dagar.
Tacksam för vår försäkring i Sverige, även om skatten är lite hög ibland!!!!
Kram
Marianne D.

Annika said...

Marianne:
Ja, säkert!!
Tänkte inte ens på att de ev skulle kunna kännas igen från film och TV. Men såklart att de görs det.
Förklaringen var toppen!! Kommer att ha det som en av punkterna imorrn.
Precis, burkarna ÄR farligt lika, och texten på dem är ju inte direkt stor heller. Tänker på de gamla.
Dosetter är jättebra. Burkarna skulle du lätt klara, de är inte svåra att öppna. Jo för barn kanske, men inte för andra. SÅ himla smart med nätapotek. GILLAR!!! Ja, ni har det så bra i Sverige med högkostnadsskydd och annat. Mkt bra!!
Stora kramar!!