Thursday, March 30, 2017

Jättetack, Heltäckningsmattor, Fästingar, Shameless och Boktips.

Hejsan och godmorgon!* Säger som så ofta förr, tack!!

Alltså, det är så tacksamt att skriva mina onsdagsinlägg och ha er som läsare. Gillar all feedback ni ger mig.
Tycker också att ni ger mig idéer när ni kommenterar. Vips ser jag något där som jag kan plocka upp och skiva om. Mycket glad för ert engagemang.
Precis, jag lägger kanske ner mest krut på mina onsdagsinlägg, och därför är det så roligt när ni tycker till om dem. Eller, så här, det är kul när ni tycker till varje dag.
Lite längre ner i dagens punkter ska jag ge er boktips på de böcker jag läst, och verkligen läst med intresse, som handlar om folk som bor i tunnlarna i New Yorks tunnelbanesystem.
Ja, de bor där. Verkligen bor.
Men, listan finns i slutet av detta inlägg.* Heltäckningsmatta!! SAY what? VAR?


I lördags tog vi ju tricken in till stan för att se körsbärsträden i sin prakt. Jag tror jag nämnt detta förr, men kolla in golvet i tunnelbanevagnarna i Washingtons tunnelbanesystem.
HOW WEIRD, right?
Ja, det är heltäckande mattor.
Man kan ju verkligen bara fråga sig en enda sak, varför? OCH hur tänkte de DÄR?


Bild jag tog i lördags. Kolla in golvet ...


*    Mild vinter lär ska ge …


… Massor med fästingar. Fästingplågan på den amerikanska östkusten är påtaglig. Det fullkomligt kryllar av de vidriga odjuren. Farliga är de. I min omedelbara närhet känner jag två personer som bägge har kronisk borrelia.   Den ene har det värre än den andra. Ingen av dem kommer att bli frisk från sjukdomen, utan det behandlas ständigt. Det går i skov.
Borrelia går under namnet Lyme disease här.  Mycket tufft för de drabbade. Ibland blir jobben lidande under de dagar då det kanske gör extra ont, eller känns extra plågsamt.
Ännu fler är de jag känner som haft borrelia, upptäckt den i tid, och blivit friska med hjälp av stark antibiotika.
Fästingarna är ett helvete. Läste att man iår varnat alla de “thru-hikers” som vandrar The Appalachain Trail  från Georgia till Maine.  Längs The A.T är det fästingtätt värre.  Ofta vandrar man ju på en smala stigar som omges av högt gräs.
Problemet är alla de rådjur vi har, eller hjortar är det väl, de sprider de vidriga krypen. Hjortstammen måste skjutas av. Vi har galna massor av dem. Jag ser dem nästan varje dag då jag är ute och går. De är mer tama än vilda numera. Nej, jag tycker inte om dem. VILL att stammen ska skjutas av rejält. DESSUTOM äter de upp mycket i min lilla täppa. Sorry, jag är inte någon stor djurälskare i det här fallet.


Fästingrisken är megastor.


*    Shameless
 

Idag ska ni får ännu ett Netflix-tips av Yours Truly.
Karolina fick oss att börja titta på tv-serien Shameless. Åtta säsonger ligger nu på Netflix, annars är det Showtime som visar serien.
Serien handlar om en ensamstående, svårt alkoholiserad pappa och hans sex barn i de södra delarna av Chicago (just det, de sämre områdena av stan). Pappan har inte yrkesarbetet på flera år, han lever på staten, av välgörenhet plus på alla små brott han gör då och då. De sex barnen kämpar på med hushåll och skolarbete. William H Macy spelar fadern med BRAVUR! Alltså, det är en ren och skär DRÖMROLL för en skådespelare att få gestalta denne galne fadersfigur.
Serien är sjukt KUL och galet skruvad samtidigt som det är en hel del allvar med i bilden.
Jag är så road av den, så road att Peter och jag med lätthet betar av ett par avsnitt varje kväll.
Jag tycker ABSOLUT att ni ska se serien. Det är en dramedy av allra bästa sort!
Peter och jag ser inte speciellt mycket på vanlig TV längre, nästan allt vi ser ser vi på Netflix eller HBO via Apple TV. Så smidigt och lätt.

Bild från Netflix.

*    Böckerna jag tipsar om ...


* Mole People. Life in the tunnels beneath New York City av Jennifer Toth.
(Detta var den första bok jag läste på ämnet, och kanske den jag gillar allra bäst. Den är SÅ intressant, spännande, ledsam, kuslig och BRA).

* Tunnel People av Teun Voeten.
(Mycket bra bok skriven av en holländare som under fem månader levde bland de utslagna i New Yorks tunnelbanesystem. Han skriver om dem han träffade där med stor värme och respekt)


* Hidden Cities: Travels to the Secret Corners of the World's Great Metropolises: a Memoir of Urban Exploration av Moses Gates
 (Boken handlar även den om folket som lever under jorden, men även om författarens resor till olika tunnelbanesystem runt om i världen. Vad han sett därnere, och hur man ens tar sig ner i den förbjudna underjorden. Ja, han har besökt Stockholms tunnelbanesystem också. Det var kul att läsa om hans resa dit. Moses är inte bara intresserad av tunnlar och systemen under jord. Moses besöker även skyskrapor och stora landmärken där han klättrar upp på tak och spiror. Han beskriver bland annat en hisnade klättring upp till högsta punkten på The Brooklyn Bridge).
Nu önskar jag er alla en fin och bra torsdag!!

35 comments:

Pettas said...

Engagerade kommentatorer är något av det bästa som kan hända. Blogglivet får liv på ett helt annat sätt, även om man givetvis bloggar för sin egen skull. Men roligt är det.

Apropå fästingar och rådjur. Det är inte riktigt sant att det är rådjuren som har tagit fästingarna till oss. Det finns de som propagerar för detta men här, där vi har mängder av experter, som verkligen har studerat fästingar i stort sett hela sitt liv på en djupare grund tillsammans med andra experter västerut och österut, påstår att det är en skröna. Åland är ett typexempel på det. Vi har inte haft rådjur här i så många år, från sextiotalet ungefär och redan innan dess var det landskapet fullt av fästingar. Folk insjuknade långt före rådjuren blev inplanterade. Allt varmblodigt och levande hoppar fästingarna på, allt som går förbi. De kan sitta på ett grässtrå i månader bara för att vänta på ett offer.
Jag vet att det finns folk som säger att det är rådjuren som är orsaken, men fel, fel, fel, som Lasse Brännström sade. Inget är så svart och vitt när det kommer till kritan.
Vi har rådjur i trädgården året om, men har inte märkt av mera fästingar här för den skull. Fästingar har vi och i år lär det bli mera än tidigare på grund av den milda vintern. Om jag minns rätt, så har jag läst att fästingarna är fågelburna hit. Måste studera lite till :) Hur som helst så är de otäcka kryp som kan orsaka mycket om de är smittbärare av borrelia eller tbc.

Intressanta böcker har du läst. Att bo i tunnlar är säkert många människors vardag. Att vara hemlös måste vara ett fullständigt helvete. Svårt att sätta sig in i. Ska se om jag lyckas få tag på Mole People här hos oss.

Jag tittar ut på rådjuren i trädgården, som nu ligger vit av frost. Vi har ca 5 grader kallt och solsken.
Ha en fin torsdag du med Annika!

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

* Det ÄR verkligen lätt att bli engagerad i dina blogginlägg, då du skriver så otroligt bra! Jag tycker alltid att du lyckas skriva så målande och så bra formulerat. Sådär som en själv önskar att en kunde skriva :-)

* Heltäckningsmatta på tunnelbanan lät inte sådär enormt fräscht. Speciellt inte när den blir sådär sliten som det ser ut i förgrunden på bilden... Stackars de som ska städa vagnarna!

* Åh, jisses! Jag ryser när jag ser den kartan! Fästingar är bland det värsta jag vet! Även om jag inte har någon personlig erfarenhet av dem. Eller kanske just därför...
Jag är LIVRÄDD för de små äcklen.

* Så roligt när en hittar nya serier att följa.
Jag gillar känslan när man ser ett avsnitt av något man inte sett tidigare, och sedan fastnar så djupt att man kan maratontitta ikapp alla säsonger. Såsom det var med mig och Bones :-D

* Trevligt med boktips. Kan förstå att det är intressant att läsa om de som bor i tunnlarna. Att de verkligen bor där. Har sitt liv där nere. Det är ganska fascinerande.
Minns att just Bones (nu är jag där igen ;-P) hade ett avsnitt en gång som handlade om de som bodde nere i tunnlarna.
Den serien utspelar sig i Washington DC. Den är inte inspelad där dock.
Däremot tyckte jag det var en av sakerna som jag gillade med gårdagens inlägg -det var så flera namn på platser (t.ex. på kartbilden) som jag kände igen från just Bones ;-D


Toppeninlägg, som vanligt!
Hoppas du får en fin torsdag!
MVH /Erica

Bloggblad said...

Jag hatar fästingar. Är livrädd för dem. Blir lätt anfallen av dem, jag luktar nog gott. De sägs ogilla vitlök. Pröva med kapslar, det har testats på park- och skogsarbetare och vitlöksätarna fick inte alls många bett jämfört med kontrollgruppen.

Tack för tips på tv- serie, jag såg ett tips i tidningen idag om Greenleaf, det verkar också kul.

Steel City Anna said...

Det ar verkligen kul att fa kommentarer, och det ar ocksa roligt att lasa dina kommentarer sa den gladjen gar ett varv till!

Haha sa galna med heltackningsmattor ar de inte ens har.

bobcat said...

Hej. På svenska Netflix finns också Shameless UK, originalet. Den ska jag se nu när jag väntar på nästa säsong av US-versionen. Det ska bli intressant om man blir lika fängslad.

Monica said...

Den mattan kan inte vara lätt att hålla ren. Där ser jag något annat:-), fötterna eller benen på motsatta sätet, ajabaja, här ropas en tillsägelse ut om det händer, tänk att det är hårdare i Stockholm än i USA:-)

Usch fästingarna hoppar jag över, är väl många djur som blir bärare av dem. Här kraschade en bilförare mot en älg som krossade vindrutan, ja det var norr om stan och annan väg än E4. Hon blev täckt av fästingar, var svart av dem och de fick sanera henne totalt och det var ett enormt arbete att få bort dem. Sjukhuspersonal gjorde det. Min mardrömsberättelse om fästingar. Fy vad hemskt! Men det gick bra för henne. Kan faktiskt inte föreställa mig något så hemskt.

Oj vilket liv många lever, det är så sorgligt med all hemlöshet, finns ju överallt på vår jord fast pengar och resurser skulle kunna räcka till alla.

Finns så många intressanta både böcker och filmer och lärorika.

Ha en fin torsdag Annika!

Annika said...

Karin;
DET är det!!
Det är det som är energin. Utan kommentarer skulle jag nog inte blogga. DÅ skulle det räcka med den dagbok jag för. Nej, ärligt, utan engagemang skulle jag lägga ner.
SEN är det ju så kul eftersom man får idéer över det läsare skriver, som tex i fallet spm började med undran över ryggsäckar, det blev till ett inägg om slum.
Men, om det inte rådjuren, hur sprids de då? OCH hur blir det så mångtaliga. Det forskas ju massor på det här också eftersom problemet är så stort just här.
Visserligen fästningar ja, men då förr i världen spred de ju inte de sjukdomar som de sprider idag. Vem hörde talas om borelia och TBE förr? Visst, fästingar har nog alltid funnits, men inte spridit den skit de i dag har med sig.
Fast ja, visst, hundar får ju lätt skiten, det är sant. Människor, absolut. Katter. MEN när började dessa sjukdomar komma in i bilden, och varför har det eskalerat så otroligt.
Måste också ta och googla lite på detta, hihi. TACK för det :-)
Fåglar verkar vettigt, ja.
Eller hur, att vara hemlös, att bo i tunnlar, att bo i den misär som SÅ många bpr i. Jag vet, det går nästan inte att föreställa sig. Böckerna är så intressanta, De flesta som sitter där på samhällets utsida har psykiska problem, får ingen hjälp. Det är så sorgligt.
Kan verkligen rekommendera dessa böcker.
Ja, de om Mole People finns!!
HAHA, jag är glad de dagar jag inte ser rådjuren, men visst kan de vara fina. IBLAND.
OCH hemma känns det lite mindre som hot, om jag ska vara ärlig ;-)

Ha en toppendag!!

Annika said...

Erica:
Tusen och ett tack för de fina orden!
Jag blir så himla GLAD!!
TACK vännen!!
Visst är det sjukt med heltäckningsmattor i tunnelbanan. SÅ sjukt.
Nej, de kanske borde ta sig en titt på andra städers tunnelbanor, haha!! Har för mig att t-banan i San Fransisco var precis som den här i DC. Annars har nog de flesta andra system betydligt mer lättskötta golv. Ja, tänk de som ska städa den. URK!!
Fästingar är nog, ärligt, bland det farligaste vi har,. OCH de finns i sådana mängder och ibland vet man ju inte ens att man har haft en sådan på sig, och de kan ju sprida bara genom det minsta bettet. Det är verkligen ngt jag fått lära mig de senare åren. Den där ringen behöver aldrig ens uppkomma. USCH!
PRECIS. älskar när jag känner för en serie som jag känner för Shameless. SÅ sjukt roligt, och man längtar efter att sätta sig ner och titta, hihi!!
Bones har jag aldrig sett, jag vet att den utspelar sig i DC, kul!!!
Jo det lär bo folk i vårt tunnelbanesystem också. Tror nästan att det bor människor i samtliga system. Helt ofattabart, eller hur? Tänk ett liv i mörkret därnere ...
Ja, jag rekommenderar böckerna.
TACK supergulliga Erica!!!

Annika said...

Bloggblad:
SÅ sjukt äckliga kryp, alltså.
OCH att de finns i sådana mängder. Ja, det är bra att få lite tips för hur man KAN skydda sig.
Jag har haft en fastheten fästing en gång, på The Outer Banks, annars har jag inte haft ngn. VAD JAG VET.
IIIRRK!!
Måste kolla upp serien du skriver om. Alltid kul att fastna vid ngt bra!

Annika said...

Anna:
TACK!!
OCH visst är det!! Det är viktigt för den som skriver.
OCH detsamma.
Jag vet, helt sjukt med heltäcknings på tunnelbanan. HUR kom de på den briljanta idéen. Stolligt :-)

Annika said...

Bobcat:
KUL att du är en fan av serien!! LÖÖÖV IT!!
Ja, jag undrar om UK-versionen finns här? Kanske. Måste kolla.
Skulle vara himla KUL att kolla som jämförelse!!

Annika said...

Monica:
HAHA, killen där ja...som har lagt upp fötterna.
SANT!!
Annars är de asstöntigt strikta här. tycker jag. MAN får inte äta på tunnelbanan, inte ha md sig ngt alls. MEN folk fuskar, givetvis. hehe.
Men du får inte ta med ngt ätbart in på varken stationer eller tunnelbanevagn.
Men killen på bilden får klar bakläxa :-)
Monica, det har jag också hört!!! En kompis svåger (de bor i Jämtland) krockade med en älg, och gissa om det blev fästingar sen. SÅÅÅÅÅ sant. Precis som i det fall du känner till.
USCH:
Jag har också en riktig mardrömshistoria om fästingar, en person jag känner som är sjuk för livet i TBE. Han blir aldrig mer sig själv, inte ens en skugga av sitt forna jag. Kommer att vistas på sjukhus för resten av sitt liv. Det är helt för jävligt. TBE i det fallet.
Jag vet, hemlöshet och misär är så utbredd i våra rika länder, som du säger, det skulle iNTE behöva vara så.
Ha en bra torsdag, fina Monica!!

ullrika said...

Jag har fått tips om Shameless förr men aldrig tagit mig tid för den. Kanske ska ge den en chans iaf! Vi behöver en serie att se ihop Mattias och jag :) Jag tittar på Big Little Lies och han på Taboo just nu. Plus att jag har sett några avsnitt av the Queen och den är kanonbra så jag vet inte riktigt varför jag inte kastar mig över den?

Det där med heltäckningsmattan måste ju kommenteras också! Det är som i brittiska hem där dom har heltäckningsmattor i både badrum och kök... jag antar det helt enkelt rör sig om att någon inte riktigt tänkt hela vägen...? :D

Nettan said...

Åh ännu ett bra inlägg, härligt!
Heltäckningsmatta i tunnelbanan??? Snö och slask, regn blir och äcklig, kom igen det ska väl vara lättstädat?

Fästingar, usch och fy, blä. Gillar inte våra milda vintrar och den insektsplåga som följer efter det, trist.

Tack för bra boktips, jag har redan läst Mole People och tyckte den var oerhört bra, tack även för samt serietips, ska testa serien i kväll!

Kramar och ha en fin torsdag!

Nettan

Annika said...

Ullrika:
Det tycker jag!!
Sjukt skruvad serie. Det går inte att inte gilla den, tror jag. Men smått sjuk är den.
Älskar William H Macy!
Sådan top of the line skådis. En önskeroll och en drömroll för en skådespelare.
The Queen inhalerade vi :-) SÅÅÅÅ bra serie!!
Sjukt med tunnelbanan och mattan va?
Nej, så illa är det inte här. MAN har inte heltäckningsmattor i badrum och kök, tack och lov. Nybyggda hushar alltid trägolv på iaf mellanplanet, men ofta i sovrummen också numera.
Bra det.
Jag har dock heltäcknings i sovrummet. Japp. true story. MEN inte på dassen!! DOCK i en lgh vi en ggn hyrde hade de heltäcknings i badrummen. SÅÅÅÅ sicko!!!

Annika said...

Nettan:
TACK; gud vad glad jag blir!!
SÅÅÅÅÅ galet snuskigt med heltäcknings i tunnelbanan. IRRRK!!
Fattar inte hur de tänkte!!!
Precis, vi har ju också haft en extremt mild vinter. USCH. Märker att bärfisarna vaknat till liv. OCH de lär också bli många i sommar.
USCH.
Mole People är totalt fascinerande. SÅ BRA!!
JAAAA!!! Testa Shameless ikväll...SJUK!! OCH bra!!

Nilla Matthews said...

Hej! Jag är nog snart den enda som inte har Netflix, tror jag. Ska skaffa mig det. Missar säkert en massa bra serier och även filmer utan. - Att heltäckningsmattor fanns överallt när jag bodde i USA visste jag, men inte att även tunnelbanetåg hade det ... - har tittat litet på inredningar från USA och sett att många har tagit bort det. Är ju svårt att hålla rent annars, tyckte jag själv när jag bodde där. Tack för boktips om hemlösa i tunnelbanorna, låter som spännande läsning, ska titta på det. Usch, vilket farligt liv de lever där.

Borrelia verkar vara bland det värsta man kan råka ut för, här i Skåne har vi stränder där de förekommer ganska ofta i grästuvorna. Man får vara uppmärksam!- Har hört att en del stockholmare har besvär med rådjur som äter av växtligheten i deras trädgårdar, de tycks öka i antal på många ställen. De är vackra, men man vill ju ha sina trädgårdar i fred.

Ha en fin dag! Roligt att läsa din blogg, läser den mest varje dag när jag hinner.

Anonymous said...

Det där måste vara världens äckligaste heltäckningsmatta...
URK!

Anonymous said...

Fästingarna måste ha blivit farligare. Jag har haft dom på mej
flera ggr, och dottern, när hon var ca 3 år, hade en i nacken under håret. Såg små svarta prickar på kudden; visste inte vad dom kom ifrån, men
så kände jag bulan. Och våra katter fick dom allt som oftast. Maken,
som geolog, var ofta ute i skog och gräsland och blev biten då och då.
Tror östkusten är värre än västkusten.

Heltäckande matta på spårvagn - så URelegant ju !!! Not!

Håller med de andra, som gillar din blogg. Det gör jag också!

Ruth i Virginia

Eva i Dalarna said...

Alltså fästingar.....jag har riktig fobi...jag kan knappt tänka ordet utan att få rysningar osv. Vaccinera dig säger folk. Och visst är det otäcka sjukdomar de jävlarna sprider men jag är rädd för själva djuret.Den lilla otäcka totalt onödiga varelsen....
Köper medel mot dem varje gång det dyker upp nåt nytt och varje vår. Usch usch
Nåt roligare: Har du sett Grace and Frankie? Jätterolig mysig serie med Jane Fonda bland andra.
Trevlig helg på dig!

Annika said...

Nilla:
SÅ bra alltså!! Netflix-
GILLAR det verkligen. OCH de har SÅ mkt där. Från film till dokumentärer!
HAHA, visst är det CLASSY med heltäcknings i tunnelbanan.
SANT, heltäckningsmattor i hemmen har varit på väg bort länge nu.
Det är inte standard längre, och det är bra.
Ja, nog ställer rådjuren till det. På många sätt.
De är för många hos mig. Alldeles för många.
Inte kul.
ja, fästingar är ett helvete, och så många som bär på dessa sjukdomar som sprids till oss.
Nej, dessutom förstör de min och andras trädgårdar. Nej, erkänner, gillar dem inte på så många plan..
Absolut, läs böckerna jag tipsar om.
TACK NILLA!!! Dina ord värmer!!

Annika said...

Brysselkakan:
GARANTERAT!!! :-)

Annika said...

Eva:
DET är verkligen riktigt äckligt.
Och en fobi som verkligen förstås, för det kan ju gå riktigt illa.
Det är TBE man kan vaccinera sig mot, inte borrelia, så det hotet finns ju. GAAHHH
OCH sen att man ofta inte ens VET att man blivit biten. DET har jag minsann fått lära mig av dem jag känner här som blivit drabbade. USCH.
Nej, har tyvärr inte sett den serien, Eva. Men vet att den är bra.
ha en fin helg!!

Annika said...

Ruth;
SÅ äckligt. OCH just att såååå många blir så sjuka där vi bor. Hemskt.
Jo, jag tror östkusten är mkt, mkt hårdare drabbad än väst. Absolut.
OCH speciellt från VA och norrut. SÅ äckligt.
OCH farligt.
Skylle nog ändå lite på rådjuren. Kan inte låta bli.

Tvi vale.

Ja, jag vet...visst är det FIIINT och fräscht med heltäckande på tunnelbanan, hahaha!!! NOOOOT!!!

TACK Ruth, dina ord värmer!

Ha en bra dag, usch vad rått det är ute

Monica said...

Här är en toppensida för er som älskar fästingar:-), och sant ändå att i olika stadier krävs värddjur, först som nymf har den möss och sorkar som värddjur och sen har den rådjur t ex och älg här som värddjur innan den känner doften av människa och spärrar ut klorna och griper tag ... ska titta på filmen där nu och läsa mer, var de kommer ifrån från början ska jag forska vidare på men sant är nog det att där det finns många rådjur finns mycket fästingar och i dem.

https://fasting.nu/om-fastingar/

Monica said...

Skrev lite fel, den vuxne sötnosen lägger sisådär 2000 ägg > larv > möss, sork > nymf > rådjur > vuxen igen, alla stadier behöver blod och tar där den kommer åt, vilket otroligt gräsligt djur.

eastcoastmom said...

Lyme ja, namnet kommer från orten Lyme här i Connecticut... Typ säger allt om hur mycket fästingar det finns här... Hatar dem innerligt.

Shameless, visste inte att den finns på Netflix. Jag är dålig på att kolla serier, borde sätta tänderna i nån... har funderat på den med Jane Fonda och Lily Tomlin, har du sett den?

bobcat said...

Kollade första avsnittet av Shameless UK i kväll och är nöjd hittills, man känner igen sig, men några små twistar finns det. Mannen som lämnar Sheila Jackson samlar inte på clowner utan på ugglor. ;-)

Annika said...

Monica:
tackar!!
HAHA!
ja, vi älskar dem innerligt ;-)
Absolut, rådjur och fästingar hör ihop. Har läst på lite om det också idag.
Och det är ju det man hört så ofta, och så mkt. Måste ligga i sanning i det.
Fästingar har väl alltid funnits, men NÄR kom dessa sjukdomar som de började sprida?
USCH vilka vidrigt läskiga djur.
HATAR dem!!

Annika said...

AM:
Precis, ni har själva urstället för sjukdomen . Lyme. Det säger allt.
JA, de är riktigt asigt vidriga. OCH sååååå farliga.
Shameless, sjukt kul!! Är helt fast i den. HAHA!
har inte sett serien du talar om, brukar tänka att jag ska se den, men det har inte blivit av. Verkar KUL!!!

Annika said...

Bobcat:
KUL att du gillar!!!
ja, fortsätt att kolla. Det blir bara bättre.
har inte alls sett UK-versionen.
Haha, ugglor huh? Clowner, läskiga ... Det är nog det sista jag skulle samla på, haha.
Vilken rollfigur HAN är förresten, Sheilas x. KOMISKT!!
ja, toppenserie. Längtar efter att kolla ikväll igen, gottar mig :-)

Anne-Marie said...

Börjar med ditt tidigare inlägg. Eftersom jag bara bott på mindre orter här i USA har jag ingenting att jämföra med. Visst, jag har varit i DC, NYC, SF, LA osv men inte bott där utan bara besökt. Självklart finns det delar man inte bör besöka precis som det finns mindre trevliga platser i Stockholmsområdet. Man får helt enkelt ha litet koll tycker jag. Weed, Mt Shasta och alla andra mindre orter här i nordligaste Kalifornien, nordöstra Oregon och Hawaii (där jag bott) känns väldigt fridfulla faktiskt. Det finns underliga typer även här men inte alls på samma sätt som i en stor stad. Jag skulle ärligt aldrig vilja bo i en storstad igen.
Heltäckningsmatta i tunnelbanan!?! Wtf (excuse my language ;)) - precis, hur tänkte de där?
Fästingar är otäcka. Mycket otäcka. Min mamma fick ett bett och fick ett typiskt “bull’s eye" och sedan stark antibiotika. Jag tror att min pappa hade ett obehandlat fästingbett som egentligen var orsaken till hans problem i kroppen.
Det där med tunnelmänniskorna är ju bara för intressant. Tänk att bo så. NYC är en märklig stad. Intressant!
Kramar!

Pettas said...

Allt levande, varmblodigt sprider fästingarna och de har blivit många flera än tidigare. Men sjukdomarna fanns hos fästingarna redan innan rådjuren kom in i bilden. Jag t.ex fick min TBE via fästingbett, som jag kände direkt och tog bort men saken var biff, när jag var på en 17 hektar stor ö i skärgården, där ett rådjur aldrig hade satt sin klöv.
Jag ska läsa på, jag kunde mera om detta tidigare men jag har helt enkelt glömt. Jag har varit försöksperson i vetenskapligt syfte p.g.a. att jag har haft TBE och borrelia (2 ggr). Samtidigt fick jag veta en hel del nyttigt att veta om fästingar men tro inte att jag hittar den vetskapen nu just.

Annika said...

AM:
Absolut.
Koll har man nog.
I Sthlm tror jag ännu inte att det finns motsvarigheten till de enorma slumområden som finns här.
Inte ens i närheten. ÄNNU, ska jag säga.
Men förhoppningsvis blir det aldrig så heller.
Precis, kan tänka mig att det är fridfullt hos dig, haha. Förutom ngra stökiga grannar ;.) men annars helt lugnt. SKÖNT!
Lugnt i Reston också, för det mesta. Men här finns platser som kanske är lite mindre trevliga, dock inga ghetton.
HAHA, jag vet, tunnelbanan ja...HUR i hvete tänkte de DÄR!!???
SÅ komiskt, eller inte.
Precis, många här menar att väldigt många människor går omkring med borrelia i kroppen, att det kan vara tex SLE, firbro etc. Att man inte vet tillräckligt ännu. Jag köper det, till viss del. Tror säkert du kan ha rätt ang din pappa. Problemet är att det ibland är så svårt att spåra det. I de bägge fall som jag känner till, de som har det kroniskt, togs proverna på ett labb i CA. Ett speciallabb. Därigenom fick de sen sina diagnoser. Tyvärr är det inte alltid det syns på ett de vanliga prover för borrelia som tas hos läkarna.
Lömskt och jävligt. OCH så ofta feldiagnostiserat.
Kramar!!

Annika said...

Karin:
Det är lömskt som fan.
Fästingar har alltid funnits, ja. Alltid.
Men förr spred de inte den skit de sprider idag.
Här kallas de farliga fästingarna, de små svarta, just för deer ticks. OCH många menar att just rådjuren har stor del i spridningen av sjukdomarna.
Men självklart kommer de med andra djur också.
Ja, hemskt är det. Som jag skriver ovan, för säkert 15 år sedan blev en person jag känner svårt sjuk i färstingburen tbe, den personen kommer aldrig mer att bli frisk. DÅ var det så ovanligt att läkarna knappt visste vad de skulle leta efter. MEN sen kom domen. Personen ifråga kommer alltid att behöva vård på sjukhus/sjukhem. SÅ sorgligt.
OCH hemskt.
OCH så vidrigt det är.
Jag är glad att de flesta blir friska, men ibland sätter den sig som en svår variant. USCH och fy för detta helvete.
OCH jag tycker det är hemskt att du drabbats hårt av bägge. TUR att det upptäcktes i tid.