Friday, February 03, 2012

Show and Tell: Scenupplevelser

Fredag igen!

Fredagstema med ny värdinna!
Välkommen Musikanta!
Det ska bli SÅ kul att bita tag i de ämnen du valt!

Idag ska vi tala om scenupplevelser vi haft.
Gärna det! SÅ gärna!

Jag har ju en skådespelande dotter, en flicka som vill satsa på teatern fullt ut. Karolina kommer med all säkerthet att välja en scenskola när hon ska börja på universitetet. De allra flesta av er känner till att hon vill till Manahattan då det är dags. Hon vill till The Tisch School of the Arts som är NYUs teaterskola. Den eller Juilliard. Jo, det är stora planer.
Vi får väl se om det bär...

Karolina har spelat teater sen hon var 8 år. Jag glömmer aldrig hennes första föreställning. Hon skulle läsa en monolog, och jag var så nervös där jag satt i salongen att jag faktiskt trodde att jag skulle svimma. Hjärtat slog på mig så att det borde ha hörts över hela teatern.
Det gick bra för Karolina.
Med åren har jag lugnat mig ordentligt vad gäller Karolinas scenframträdanden.


Karolina som Kelsey Nielsen (tv) i "High School Musical" 2010. Det var type-casting som heter duga, det.

När Karolina var 10 år spelade hon sin första huvudroll. Den som divan Nancy Jenkins i “The tree-top gang takes Hollywood”. Det var också en sann upplevelse, och den föreställningen spelades in på dvd. Det är kul att den finns kvar.

Varje framträdande Karolina gör är en scenupplevelse för mig.

På det mer professionella planet är det nog balettföreställningar av olika slag som gjort jätteintryck på mig.
Många av er vet att jag är balettälskare, och OTALIGA är de balettföreställningar har jag sett i mina dagar.

Den föreställning som öppnade mina balettögon var “Fröken Julie” av Birgit Cullberg, med Cullbergbaletten. MEN, den som dansade Jean var ingen mindre än den stora Rudolf Nurejev! Julie dansades av Astrid Struwer från Operabaletten. Jag föll som en fura och mitt balettintresse vaknade där! Föreställningen ägde rum på Cirkus i Stockholm, och eftersom vi kände en man som arbetade bakom scenen blev det så att han fixade in oss på flera föreställningar. Jag var förlorad, totalt förlorad.

Sedan dess har jag haft stora upplevelser i balettens värld.
Jag såg Baryshnikov dansa i slutet på 80-talet. STORT!

Onegin heter den balett som jag älskar mest av alla. Den är koreograferad av John Cranko. Varenda gång jag har sett Onegin har det varit med tårar i ögonen.
Av de stora klassiska baletterna älskar jag Giselle mest av alla.

Min absoluta favoritbalett, Onegin.

Jag har stått upp och ropat och hojtat “BRAVOOOOO”, skrikigt mig hes på Operan i Stockholm efter balettföreställningar.
Varit uppfylld i dagar efter riktigt fina baletter.

Här i USA har jag sett American Ballet Theatre ett par gånger. ABT är en av världens absolut främsta balettkompanier, och det märks. Milt sagt.
VILKA dansare!
Jag har sett Marinskij-baletten från St.Petersburg också. SÅ. BRA!
Såg dem framföra Svansjön en gång. Gissa om det var storartat.
Nästan varenda framträdande av ett stort balettkompani har varit stora scenupplevelser för mig. Mäktiga, storslagna och helt fantastiska!

Jag ska nog ta och bege mig in till The Kennedy Center snart och se en balett. Japp, så får det bli. ABT gästspelar just nu. Det blir ungefär sista chansen att se Julie Kent dansa. Hon fyller 43 år iår, och hon är en av världens främsta dansare. Baletten de ger är Don Quixote. Den har jag naturligtvis sett förr, men då med Kungliga Baletten i Stockholm. DOCK, det är samma uppsättning med koreografi av Natalia Makarova.Den enastående Julie Kent, premiärdansös vid American Ballet Theatre. En av världens främsta prima ballerinor. Julie Kent härstammar från Washington DC.
Det om det.

Ha en toppenfredag så syns vi här imorgon igen!


Nilla,
Desiree,
Annika,
Erica
Saltis
Musikanta
Inga-Britt
Helena
Olgakatt
Pettas
Cecilia
Åsa
Anna


Alla Bilder från nätet, utom den från HSM.

28 comments:

Marie said...

Det måste vara så häftigt att se allt det som Karolina är med i! Det måste vara kul att se hur hon utvecklas genom åren. Man ska drömma stort, annars kommer man ingenstans! Vem vet, om några år kanske jag och alla andra bloggläsare kan säga till våra kompisar att vi " typ liksom nästan känner hon som är med i den dära filmen du vet!" Det vore nåt det! :)

Annika said...

Marie:
JA; det är SÅ kUL!!
OCh visst är det pirrigt också, men mest bara så underbart roligt!
SANT är att man SKA drömma stort, och en scenskola av ngt slag blir det. Vi får se var bara...FÖRHOPPNINGSVIS i NYC!
JA, haha...jag har också tänkt på att bloggarna knyter många band på detta sätt via barn och andra...

alegni said...

jag hoppas så att karolinas dröm går i uppfyllelse!
spännande att du är så totalt hänförd av balett! jag har inte alls fallit för den genren. lätt räknade är de gånger jag ens sett korta snuttar på tv, och så såg jag ju en del av nötknäpparen i usa den där vintern för länge sedan. kanske man borde ge baletten en chans?
i dag har the descendants premiär i vasa. vi ska vänta några dagar med att se den. vi kan ju inte springa på bio var och varannan kväll - i förrgår såg vi nämligen the iron lady.
KRAM

Taina said...

Annika! Vi har samma intresse här ser jag! Älskar balett!!! Älskar och teater och det är så kul att se att Karolina har detta i sig. Det är så berikande att få vara med i olika uppsättningar. Det handlar inte bara om själva scenuppträdandet utan allt runtomkring också och jag antar att hon trivs som fisken i vattnet. Jag önskar Liisa också står på scen en dag för jag VET hur det känns (med mina 10 år på scen).

Happy Friday!!!

Kram kram

Annika said...

Ingela:
JA, det gör jag med!
Verkligen.
Branchen är bland det svåraste man kan trassla sig in i, men iaf...
HOPPAS det!
Nej, det är svårt med balett. Jag vet ju det. OCH jag föll inte förrän jag sett det live sas.
Men då föll jag.
Jag har väl ngn balettgen :-)
ÅÅÅ den filmen ska du se snart, underbar och sorglig.
Ironl lady vill jag också se!!
KRAMAR!!

Taina:
VAD KUL att du också älskar balett!
Ja, jag tycket det är sååå underbart!
Karolina ja, vi ska hoppas att det går vägen för henne. Jag hoppas att hon kommer in på den skola hon vill. Men lätt blir det inte, det är säkert...
Precis, Karolina säger att hon älskar hela teateratmosfären. Att vara där, att repa, att nacka med teaterkompisar etc.
KUL att du har så mkt erfarenhet av att stå på scenen också.
Det förvånar mig inte alls att du stått på scenen massor med ggr.
KRAMAR!!!

Millan said...

Det maste kannas SA stort att ga och se Karolinas forestallningar. Gissar att hjartat nastan brister av stolthet. Det ar ju nagot visst med teater och andra forestallningar. Jag brukar alltid kanna mig helt gratfardig nar jag ar pa nagot liknande eftersom jag blir helt uppslukad och kanner att jag sjalv skulle vilja vara med dar uppe. Nagon ballerina har jag dock adlrig varit sa det ar lite langt ifran verkligheten ;-).

Kram

Saltistjejen said...

Jag är så imponserad och fascinerad av din kunskao inom baletten Annika! Själv kan jag ingenting. Jag tycker om dans och balett de gånger jag sett, men aldrig blivit helt tagen som du. Sådär att jag gått och sett så många föreställningar på så många olika ställen. Och att du KAN så mycket om alla ballerinor, koreografer, balettkompanier etc. :-) KUL tycker jag!!! Någongång vore det roligt att gå med dig och se ngn föreställning här på Lincoln Center! :-)
Och du att din Karolina är duktig på teater det har jag förstått!!! Jag hoppas såååå att hon ska komma in på Tisch här i staden eftersom det är hennes stora stora dröm!! Här finns ju så enormt mycket att uppleva för en teaterstuderande. Jag tänker inte alls på Broadway (teater där är visserligen kanon) utan främst på alla independentscener som finns här. :-)
Kram och ha en fin helg!!

Annika said...

MIllan:
Ja, det är jättestort och KUL att se henne framföra ngt på scenen.
I början var jag så nervös.
Visst kan jag bli rörd också, lita på det. Fint är det.
Ngn ballerina är INTE jag heller, men jag älskar balett!
Kram!

Saltis:
TACK!
Jo, jag kan nog en hel del, faktiskt.
Mitt intresse var så stort, och ÄR, men det var ännu större förr. Då kune jag namnet på VAENDA dansare i hela operabaletten, visste vem det var som stod längst bak etc.
Det var jättekul, och vi var 4 kompisar som delade detta intresse så det gjorde ju det heöa SÅÅÅ roligt.
Att se NYCB på Lincoln vore underbart, och att se ABT på Met vore helt outstanding.
JA, vi borde gå!!!
Karolina ja, vi ska HOPPAS och TRO att hon kommer in, men det är så svårt. Men vi ska hoppas. Blir det itne där då blir det ngn annan scenskola.
Ja, att gå på teaterskola på Manhattan måste vara så otroligt stort, just därför att teatern är så stor där. SÅÅÅÅ många scener, så många SMÅ scener.
Vi ska se vad som händer.
KRAMAR!!!

olgakatt said...

Se där, balettnörd, alltså! Själv är jag en aning för yrkesskadad av ett mångårigt samarbete med ortopeder för att fullt ut njuta av balett men älskar ju musiken. Men det är störande att plötsligt sitta och tänka på hur dansarna förstör sina leder istället för att njuta!
Men visst, även jag har sett Nurejev en gång och även Maya Plissetskaja - så gammal är jag.

Håller tummarna för att Karolinas drömmar ska uppfyllas!

Minus 14° klar sol och blå himmel här. Sotis, någon?

Christina said...

Håller tummarna för Karolina! Hoppas hennes dröm går i uppfyllelse! Vad kul och vad stolt du måste vara som mamma när du ser din dotter på scenen! Jag gillar balett fast jag är inte kunnig för fem öre men jag tycker det är så vackert! Kram!

Elisabeth said...

Hoppas att Karolinas drömmar slår in! Jag är en sådan där person som aldrig vågat/vågar drömma stort, och lite synd är det på något sätt.

Kan tänka mig att det var storslaget med Svansjön med Marinskij-baletten. Jag såg ett reportage därifrån för ett tag sedan, och till och med jag, som är tämligen okunnig på balettens område såg att det var skillnad mot mycket annat.

Bloggblad said...

Att Karolina spelar teater har jag förstått, men jag visste inte att du gillar balett! Jag har inte gjort det tidigare, men sedan någon förklarade för mig att jag skulle tänka balett som tredimensionell konst, då fick jag en annan syn på det.

Katarina said...

Balett, å´visst är det vackert och sensuellt. Ni har redan hunnit se K. i måna framträdande, hon verkar ju så duktig!

Kram

Musikanta said...

Tänkte lite på dig när jag funderade ut temat eftersom jag vet att Karolina älskar teater och det är självklart att du sett någonting där hon har varit med och som glatt ditt hjärta så där extra mycket.

Jag kunde lagt till några balettförställningar i mitt inlägg också, men då hade det blivit för långt. Min dåvarande vän och jag såg flera baletter tillsammans på operan också. Giselle, som jag också tycker är underbar, Petrouschka, Svansjön, Nötknäpparsviten, Eldfågeln. Den sista tror jag att det var Yngve Gamlin som gjorde scendekorationer till - helt fantastiska! MEN, riktigt avundsjuk blir jag när du berättar att du sett Nurejev dansa...

Sen vill jag säga till alla som inte har så mycket över för balett - det är en enorm skillnad att se balett på scenen och i teve! En helt annan upplevelse.

Håller tummar för att Karolina kommer in på scenskolan så småningom, hon har ju det där riktigt brinnande intresset för teater. Det brukar löna sig :-)!
Ha en skön helg och kramar tillbaka

Desiree said...

Jag tror att Karolina har god chans att komma in på någon av sina favorit collage. Det märks att hon älskar att stå på scen och hon har talang för det. Jag kan tänka mig att du har fått många stora scenupplevelser tack vare henne.
Balett är underbart att se och njuta av. Jag får försöka övertyga C om att gå att se den klassiska Svansjön på Operan. Det skulle vara väldigt kul att kunna jämföra den moderna street dance varianten som jag precis sett med den hederliga klassiska varianten.
Ha en fin helg.

Lotta said...

Scenens värld, så underbart!! Jag förstår Karolina till 100%.
Think big, follow your passion!

Jag älskar teater, balett och film!!!!!

Tack för ett härligt inlägg Annika.

Kramar!!!

Ps. Vilken skön stad Washington är

Tankevågor said...

Jag blir också så imponerad av all din kunskap om ballett! Jag älskar också ballett men har det inte alls så där som ett specialintresse som du.
Men du har till och med sett Rudolf Nurejev live! HONOM minns man ju...alla pratade om honom och jag minns när han var här i Sverige.
Det är helt fantastiskt att få uppleva någon magisk föreställning på scenen. Jag går gärna på både teater, opera och ballett och njuter för fullt.
Ser fram emot det vi har bokat nu....Svansjön på Operan och Fanny och Alexander som för första gången sätts upp som teater på Dramaten.

Mina killar har också stått mycket på scen och visst ÄR det en speciell känsla att vara förälder då i publiken. :-)

Har skrivit det förut men jag gör det igen...Karolina är så stark som håller fast i sin dröm och jag önskar verkligen att hon får fortsätta att utvecklas där hon vill vara och att hon kommer in på den skola hon drömmer om! Håller tummarna för det! :-)

Stor varm kram från mig!

Channal said...

Härlig dotter du har, jättekul! Balett gillar jag också! Ha en skön lördag... Kram Anna

Gnuttan said...

Kul med Karolinas intresse! Balett har jag dock inte så stor erfaring av; har inte helt blivit fångad ännu. ;-)
Jag ser förresten att du helt tagit mig av listan över fredagsbloggare. Jag bloggar dock på varje fredag som vanligt, vilket jag ju gjort några år nu (även om jag just denna vecka är försenad - mitt inlägg kommer om en liten stund), men på min nya blogg. Pga av mordhoten (och det att vi gärna vill hålla vårt nya hemland hemligt från denna person) kan jag ju inte länka direkt från min gamla blogg till den nya, men du får gärna lägga min nya blogg på din fredagstemalista.

Grekland nu said...

Tänk att du sett Nurejev dansa LIVE! DET skulle jag också gärna ha gjort. Är inte så där jätteintresserad av balett, men precis som med opera (som jag däremot älskar!) så måste man se det livs levande för att man ska förstå storheten! När min dotter var 6 år och gick i en grekisk lördagsskola i Stockholm tog fröken med sig eleverna på några balettföreställningar för barn på Operan, det glömmer min dotter aldrig. Ha en trevlig helg! (Har tyvärr varit lite dålig på att skriva temainlägg sen före jul på grund av olika anledningar, men jag kanske hoppar på snart igen).

HeLena said...

Att se sin dotter är alltid speciellt, det håller jag med om! Jag hoppas att Karolina kommer in på den skola hon önskar, verkligen!
Balett är speciellt och jag förstår din kärlek där. Min ligger mer i musiken men det är härligt med dans och musik tillsammans<3.
Kram!

Annika said...

Olgakatt:
Jag förstår att du sett slitningarna i en dansares kropp. Det kan inte vara roligt.
Men vackert är det att se.
Jag har skulle ha kunnat sett Plissetskaya, minns att hon gästpelade på Operan i början av 80-talet, men jag gick inte.
Nurre däremot var det ju en upplevelse att SE!!
Liksom många andra stora jag sett!
ja, vi ska tro på karolinas drömmar.
GISSA om jag är SOTIS på er!!
OJ, oj!!!
NJUT!!


Christina:
ja, det ska vi hoppas!
Jag vill att karolinas drömmar ska gå i uppfyllelse också.
Balett är så vackert, och man behöver ju inte vara en nörd som jag för att älska det :-)
Kram!

Elisabeth:
Jag hoppas också det!
Men jag vill inte att hn ska bli besviken OM de inte slår in :-(
Ja, Marniskijbaletten är otroligt bra, världkslass.
DET var så fint att se dem den ggn jag såg dem. En sann upplevelse.

Annika said...

Bloggblad:
Jag älskar verkligen balett.
SÅ mkt!
Skulle vilja se så mkt mer än jag ser numera.
Glad att du upptäckt det hela också!

Katta:
ja, visst är det vackert.
Jo, K har spelat i mkt redan, och det är kul,
Kram!

Ingrid:
Ja, det var ett jätteroligt ämne!
SÅ KUL att skriva om det.
Mkt tack vare Karolinas stora intresse, ja...

Balett ja...
Jag har sett alla de föreställningarna också. SÅ vackert och så fint.
Nurejev var det som öppnade mina ögon för balett, det var 81.
Fantastiskt!!

Balett ska helst ses live, absolut. Det blir en helt annan upplevelse.

ja, vi ska hoppas och tro på Karolina.

Kramar!!

Annika said...

Desiree:
Vi ska verkligen hoppas för karolinas skull.
Ja, Svansjön tycker jag ni ska de på Operan i vår.
SÅ kul för er att jämföra med den moderna också!
KRAMAR!!

Lotta:
VISST är den!
VI ska hoppas att det bär för Karolina!!
Jag älskar också teater, balett och film.
OCH så är jag så glad att du gillade DC!!
Kram!!

Lisbeth:
Ja, det är underbart vackert med balett,
Nu ska ju ni snart gå och se Svansjön. DET blir ju underbart!
Jo, jag kan mkt om balett. Älskar det!
Nurre ja, det var 81 han var i Sthlm, men innan dess satte han upp Nötknäpparen på Operan i början av 70-talet.
Många pratade nog om honom, absolut!!
VAD fint att ni ska se Fanny och Alexander också. DEN skulle jag vilja se!!
ja, vi ska hoppas att karolinas dröm bär hela vägen.
KRAMAR!!!!

Annika said...

Channal:
TACK!!
Ja, vi ska hoppas att hennes drömmar blir till verkligehet.
Balett är underbart.
Kram!

Gnuttan:
OOOOO, förlåt!!
Du ska genast bli upplagd under ditt nya namn. DET har ajg heöt missat. USCH, förlåt.
Vidrigt att ni har den där galningen efter er än.
Helt totalt galet och otäckt.
Listar genast upp dig!!!

IB:
Ja, balett är nog det jag älskar allra mest, och sant är att det ska ses live för att riktigt förstås.
Opera kan jag också se, men är alls inte lika förtjust i det som i balett.
Förstår att din dotter tyckte det var en upplevelse att se alla balettelever.
Ja, att se Nurejev var en dröm, och det var det som fick mig att lära mig älska balett.

Annika said...

Helena:
Ja, det är verkligen speciellt att se sitt barn på scenen.
Balett är min grej, verkligen.
Men sång och musik är inte dumt det heller :-)
Kramar!!

Anna, Fair and True said...

Vad kul att hon verkligen hittat någon hon älskar att göra. Själv är jag inte den som skulle vilja stå på scenen. Är social och inte alls blyg och kan hålla ett föredrag men agera kan jag inte haha!

När får hon besked från skolorna? Eller förresten, hon har väl inte sökt formellt än?

Anna, Fair and True said...

Förresten var jag på balett i St Petersburg en gång och det var så märkligt. Det var liksom ett potpurri av tre uppsättningar. Men första akten var typ 30-40 minuter, sedan var det paus, sedan var nästa 10 minuter (!), sedan paus och sedan en sista akt på max 20 minuter. Så skumt! För det facila priset av typ 700 kr per biljett (för oss utlänningar, ryssarna betalar avsevärt mindre). Och inte var de särskilt duktiga. Peter var en gång i Moskva och de var desto duktigare men det höll på i över fem timmar och det orkade bara med drygt tre...