Saturday, February 25, 2012

Ett tappert försök



Vad är nu detta?
Jo, igår tänkte jag att JAG, som aldrig bakar, skulle göra semlor...
Jag satte igång, och blev förstås satt på PLATS AV TORRJÄSTEN!!
Degen jäste inte som den skulle. Naturligtvis INTE!



Bullarna kom ut från ugnen och såg ut som tunga matbröd istället för de fluffiga och fina semlor jag ville ha.
Under hela processen hade jag intensiv SMS-kontakt med min kompis Lotta.
Lotta är tjejen som skulle kunna öppna bageri. ALLT hon bakar blir guld!
OCH när hon bakar bråkar inte torrjästen.
Lotta, världens snällaste och bästaste, kom HIT med semlebullar som hon bakade till mig!!
Men hur snällt är inte DET!! OCH gissa om jag blev GLAD!!




Vi fikade med Lottas saftiga bullar, och med min grädde och mandelmassa.
OCH det var så sanslöst gott!
Älska, älska semlor!



Lotta gav mig alla resterande semmelbullar, så jag tänker faktiskt njuta av en semla idag också.
TACK LOTTA!!!


Mina egna kanonkulor då?
Jodå, Peter grabbade en och åt den som macka med skinka och ost. Han sa att den var så god!
OK då, jag kan göra kanonkulematbröd på semledeg, eller något sådant.

När jag tittar ut genom mitt sovrumsfönster nu så snöar det.
Men, det lär inte vara länge. Det kanske varar i någon minut...



Himlen igårkväll (bilden tagen 18:10) var så vacker.

Önskar er alla en finfin lördag!

30 comments:

brysselkakan said...

Men varför använder du torrjäst? Har ni inte färsk i US? Har aldrig lyckats med bak när jag använder torrjäst men misslyckas (nästan) aldrig med färsk.

Annika said...

Brysselkakan.
Right on.
Det är inte helt lätt att få tag på färskjäst, det finns, men inte alltid.
Det går utmärkt att baka med torrjäst. Det är Lotta och flera andra levande bevis på.
Övning ger färdighet, gissar jag...

Ulrika i England said...

Annika jag kan inte heller baka med torrjäst. Och här i England är det den enda jästen man kan köpa. Jag fattar inte varför, men det fungerar aldrig att baka semlor med torrjäst...Den enda gången jag bakar bullar är när jag varit på Sverigebesök och packat ner färsk jäst i resväskan på vägen hem... Synd om oss ;) Kram!

alegni said...

Du gjorde i alla fall ett försök, och det ska du ha all heder för! Bra om dina bullar kom till användning. Om inte annat, kan du ju mata fåglarna med dem ;)
Jag har precis bakat små ostpastejer att bjuda våra vänner på efter teaterbesöket i kväll. Blåmögelost och parmesan i fyllningen, så de borde ju bli goda...
KRAM

Katarina said...

Det blev ju bra... Jag använder också torrjäst, finns inte färsk jäst här. Men jag ska skaffa mig en degspad termomenter. Jag hade både bakpulver och torrjäst i min deg, enl. den engelska " sju sorters kakor", det fungerade bra!

Kram

Anonymous said...

Har du listat ut varför det inte funkade med torrjästen? Kanske har med ugnen att göra? Men vilken tur att Lotta kom till din räddning. Hon är verkligen osannolikt duktig. Och vi har tur så får smaka på hennes verk.

SB

Pettas said...

Torrjäst kräver högre temperatur på degvätskan, närmare 50 grader än det normala 37 för färsk jäst. Torrjästen kan med fördel ligga litet längre i spadet för att svamparna skall aktiveras, de är ju torra de stackars små liven. Ofta är det därför man "misslyckas" med torrjästbakningen, för att den har för kallt. Mycket beror på receptet också, jag har sett att man gärna lägger i keso i svenska recept och det gör degvätskan tyngre och kallare än om man använder sig av en alldeles vanlig bulldeg. Jag gör så och brukar lyckas. Men du hade ju tur! Lotta kom med bullar, du hade innehållet och Peter åt dina kanonkulebröd med ost och skinka. Bättre kan det ju inte bli!
Kramar
Karin

Lotta said...

Kanonkulematbröd på semledeg - I love it!!

Jag kan tänka mig att det var gott.

Lotta och du var ett team där, finfint! Jag har ju ingen backup så jag fortsätter med kardemummapannkakor med grädde ;)

Solen strålar här och jag kände för en champagnefrukost. Varför inte, fira en skön lördag bara så där.

Kram och ha en fin dag!!

Annika said...

Ulrika.
Men jag vet ju ATT det går. Jag har flera bevis omkring mig. De flesta av mina kompisar bakar, och lyckas.
Jag vet inte, men vi kanske måste öva mer, exprimentera mer etc.
Vi ska inte ge upp, Ulrika!!
Jag tänker prova att boka kanelbullar ngn dag. Are you with me??
Stor kram!!!!

Ingela:
TACK!
Jo, jag gjorde ett hederligt och ärligt försök.
Minsann.
De jäste väl upp LITE, men blev så kompakta.
Ska absolut prova igen.
Ah, vad gott med ostpajer! Är det dem man såg på Halv 8 denna vecka.
GOTT-
jag år en kanonkula till frulle imorse och den var god, hihi!!
Kram!!

Katta:
Ja, Lottas jäser alltid och blir superfina.
Mina blev OK, men så anorlunda hennes. Mer som matbröd.
Underligt.
Det är en konst, och man får öva.
Termometer har jag. Men det gick ändå inte.
Kramar!!

Annika said...

Susanna:
Lotta och jag funderade över det. Varför det inte lyckades.
Hon gillar inte jästsorten jag använde, så nästa ggn ska jag prova den som hon änvänder "red" ngnting.
Sen säger Lotta att det måste jäsa längre än man tror.
Jag är övertygad om att hon har bakat så mkt så hon har konsten i ryggraden.
Hon kör aldrig med färskjäst, även när den finns.
SÅ nog går det att lyckas.
Mina vblev goda, men på ett annat sätt.
Hennes blev fluffiga pch SÅ fina.
Visst, hon ÄR fenomenal! OCH sen detta att hon GER mig ett dussin bullar. Otroligt!!

Karin:
JA, du är ju verkligen expert på detta!!
Tror du har så RÄTT-
jag kunde säkert ha haft spadet varmare.
Jag ska absolut prova att baka igen. Kanelbullar etc.
Skam den som ger sig.
Ja, keso vet jag också att folk blandar i sina degar.
En hel vetenskap, Karin. DU kan den!
Lyllos!!
Men, det gick ju ändå.
Idag år jag en kanonbulle till frulle, riktigt god :-)
Ikväll blir det FLUFFsemlor igen a la Lotta.
Underbart!!!
Kram!!

Lotta:
Fniss...
ja, det funkade faktiskt. Men kompakt ÄR det.
Lotta came to the rescue på det snällaste av alla sätt. Otroliga hon!
hey!
Whu not!!
Underbart med champagnefrulle! GILLAR det!
NJUT.
Här blåååååååååser det...
Sol är det.
kramar!!

Desiree said...

Nu tycker jag allt att du var lite för hård mot dig själv. Tycker att dina semlor ser fina ut. Men ibland kan det bli så där med torrjästen att det blir för kompakt. Jag råkade ut för detta ett antal gånger också. Upptäckte att man ibland måste låta jäsningen pågå längre än vad som står i receptet då man bakar med torrjäst. Ibland blev det helt enkelt inte bra ändå utan att jag någonsin förstod varför. Jag har också hört att det mjölet också är en minst lika stor och viktig faktor som jästen för att få till en bra deg. Här finns det vetemjöl special som underlättar jäsningen just till sådant som semlor och bullar. Men i USA finns det inte vad jag vet. Men om det blev goda frukostfrallor av dem så går det ju njuta av detta :-)

Jag minns när C skulle baka lussekatter en jul i USA och han tog fel mjöl och råkade använda sig av bara grahamsmjöl. Då blev de rätt kompakta och mer som bröd. Men jag tyckte de var goda ändå även om de inte var så som Lussekatter brukar vara. Vi åt dem med en skiva ost på till frukost.

Jag tror inte alls att du inte har någon talang för att baka utan ibland blir det bara så här att degen kan bli för kompakt. Jag har också hört att man inte ska vara rädd för att baka med en lösare deg som är mer kladdig. Har man i för mycket mjöl så kan degen också lätt bli för kompakt. Men allt detta måste man arbeta fram en känsla för hur mycket, lite, lös ect en deg ska vara. Så det är bara att försöka igen. De ser som sagt väldigt fina och goda ut.

Kram och hoppas du får njuta av lite snö också.

bettankax said...

Friskt vågat hälften vunnit;) Generösa vänner är guld:)
KRAMAR!!

Tankevågor said...

Jag bakar alltid med torrjäst och det är en vanesak. Men man ska tänka på att degvätskan ska vara lite varmare än med vanlig jäst. Men det där tipsade säkert Lotta dig om....gulligt av henne att komma med sina bullar!
Dessutom gick dina bullar i Peter i alla fall så misslyckat blev det ju INTE! :-)

Vacker bild där på slutet i inlägget. Dramatiska moln!

Ha en jätteskön fortsättning på lördagen!

Varma kramar!

anna of sweden said...

Åh, jag vet inte hur många bullar som blev kanonkulor när jag bodde i USA. Ända tills jag hittade butiker som sålde färsk jäst. Eller när jag bakade med torrjäst importerad från Sverige. Då vände det.

Men vilken fin vän du har i Lotta. Så gulligt att komma till räddning så där.

Huggies och ha en fin fortsättning på helgen!

Vform said...

Hundra år sedan jag gjorde min FÖRSTA deg! Den åkte i roskis, där den sent om sider, då jag öppnade nästa gång hade jäst så stor och fin ... det kändes för jä.....
Jag som trodde ju den skulle jäsa genast!
Sedan dess har det blivit MAASSSOR av mina degar!
Härlig vän du har :O)
MEN GE INTE UPP !!!!
Ha en fin helg!
KRAM!

SwedishCorner-DownUnder...Pernilla said...

Bakar alltid med torrjäst, gjorde det i Sverige också. Så enkelt att alltid ha hemma också... Kom ihåg att blanda torrjästen med allt annat torrt och sedan ha degvätskan aningen varmare än med vanlig jäst :) Lycka till!!

Kram från Australien♥

Matildas fikarum said...

Precis som andra sagt, det hänger på värmen på degvätskan. Dessutom är mjölet i Australien mycket tyngre eller mindre luftigt eller hur man ska säga, på något sätt, så det är lite knepigt att få rätt konsistens. Jag brukar ta dubbla mängden torrjäst om jag använder ett svenskt recept, det brukar bli alldeles lagom.

Saltistjejen said...

Ååå du BAKADE iallafall!! Det är mer än vad jag har gjort!!! Jag har fortfarande inte kommit till skott. Det hanns inte med igår och idag har det varit full fart här så baka blir det nog inte förrän nästa vecka tror jag.
Men jag har ju samma problem som du när jag bakar med torrjästen här. Degen vill aldrig jäsa som den ska. Undrar om det även kan bero på temperaturen i köket där degen ska jäsa? Vet inte men jag har som sagt svårt.
Haha kul att ni kan ha de som frukostbillar ändå :-) Och vilken KOMPIS du har i Lotta! Wow!!!! :-)
Hatten av iallafall för att du faktiskt provade!!!!
KRAM!

alegni said...

Jo, det var ostpajerna från Halv åtta jag lagade. Jag tog dock mer än dubbelt av ingredienserna till fyllningen, och ändå blev det lite väl snålt tilltaget. Dessutom kom jag fram till att det där locket måste kavlas extremt tunnt. Tips, ifall du ska testa dem nån gång.
Kram

Ulrika i England said...

I am with you, Annika. Nu ska här bakas. Vi ska klå den där torrjästen. Jag är så sugen på semlor, ska du tro. Har inhandlat en badvattentermometer till min degvätska! Har nämligen inte hittat någon baktermometer efter att ha letat på varuhus och specialaffärrer. Det närmaste jag hittade var syltkokstermometrar, men de börjar mäta på 50 grader. Har nu läst alla goda råd du har fått och känner mig verkligen peppad till att försöka igen. Mums, nu blir det minsann semlebak nästa vecka! Lycka till med dina vetebullar! Det här ska nog gå bra : )Kram!

Anne-Marie said...

Att baka här i USA är inte riktigt samma sak som att baka i Sverige. Man undras just varför inte färskjäst finns som vi är vana vid? Tror säkert att dina "kanonkulor" var goda trots allt. Bra att Peter åt med god aptit. :) Kramar!

Coolaannna said...

HIhihi vilket söt semlahistoria! Och vilken vän :) såna växer inte på träd <3

Förstår verkligen att du smaskar i dig fler bullar, det hade jag också gjort.

Kraam!

HeLena said...

Visst brukade din mamma baka jättegoda Semlisar också...??? vill jag minnas.
Övning ger färdighet, att baka är en konst och det är otroligt viktigt att följa recepten NOGA. Det går inte som med mat att köra på en höft...
Men som Karin säger torrjäst kräver varmare degvätska och som Desiree säger, det finns många olika sorters mjöl och alla är faktiskt inte lämpade för bak. Dessutom är det olika säsonger på vetet.... jajaja, en hel vetskap. Sen är det så lätt att vilja ta mera mjöl om det känns det minsta för kladdigt, där gäller det att vara försiktig när degen väl börjar få rätt smidighet och inte ha på för mycket... Jag tycker dina bullar ser jättegoda ut. Och du fick ju frukostbröd, med finfint namn "KANONKULEBULLAR" mums!

Ha en skön söndag!
Många kramar!

Camilla said...

Du kanske måste gå en kurs hos Lotta när det gäller bakeriet:)
Kan man inte få tag i färsk jäst hos ett bageri? De borde ju använda färsk jäst.

Men det var ju bra att kanonbullarna inte hamnade i soporna utan kunde användas till annat:)

Kram

Petra H said...

Vad tråkigt att det blev så misslyckat :-( O bakade "kringelbullar" från 7 sorters kakor-boken (som han har på engelska!) och de blev såå goda. Min moster och jag gjorde semlor på dem trots formen och de var perfekta. Sedan gjorde han bullar till semlor (samma receptbok) och de blev lite tyngre men ändå helt ok. SVENSK torrjäst använde han! Nu har vi köpt belgisk torrjäst så får vi se om hans bullbak blir lika bra nästa gång. DÄremot "misslyckades" han rejält med lingonbullar som han bakade i fredags, eftersom han använde bakpulver istället för torrjäst (hade ingen hemma)... inte så konstigt kanske och därför satte jag misslyckades inom citationstecken ;-)
Men vilken tur att Lotta ryckte ut så du fick äta semlor ändå! Kram!

Annika said...

Desiree:
Det finns ju ett self-rising flour här med...
Undrar om man skulle ha tagit det???
Nåja, jag vet ju att det går att lyckas, och att övning verkligen ger färdighet.
Jodå, mina semlor var goda, men inte fluffiga.
Däremot går de bra att äta som matbröd :-)
Färskjäst finns på vissa butiker här.
Men det fanns inte i fredags.
HAHA. ja du ser---det blev ju bra iaf då C skulle baka lussekatter.
Tur att vi inte är så kinkiga.
Jag vet ju att du bakade massor, massor med lyckat bröd här.
Kram!

Bettankax:
JA. det är SÅ man får se det :-)
Kram!

Lisbeth:
Ja, precis...jag visste hur jag skulle göra, men gud vet VAD som gick fel?
Jaja, det är bara att baka igen.
Övning ger färdighet.
Kramar!!!

Annika said...

Anna:
Ja, det är svårt det där!
MEN vi vet ju att det går!
DET er jag bevis på ideligen hos mina vänner.
Färskjäst finns ju, men just i fredags fanns den inte att få tag på.
VISST var det fint av Lotta.
HUGGIES!!!

Vivan:
HAHA, ja där ser man!
SÅ kan det gå!
Du lärde dig av misstaget.
Jag ska absolut sätta en deg igen.
Kramar!!


Pernilla:
JAG gjorde allt det där, men ändå sket det sig.
JAJA, det ska nog gå bättre nästa ggn!!
Kramar!!

Annika said...

Matilda:
Ja, det är en hel vetenskap bakom det där.
Jag hade två kuvert jäst till en liter!
Men, men...
Ja, jag vet inte vad som gick fel.
Men det blev ju ätbart iaf :-)

Saltis:
JO; men det har nog med lokalen att göra!!
Degen måste verkligen stå på rätt ställe.
jag har en svensk komåis som bara lyckas få sin deg att jäsa på en plats i sitt kök.
SÅ visst ligger det sanning i din teori.
Vi får ge oss på bak igen, Saltis.
KRAMAR!!!


Ingela:
MUMS!
DE såg så JÄTTEGODA ut!!!
Kan tro att man får ta till lite extra!!
Kram!

Annika said...

Ulrika:
HEJA OSS!!
ATT vi SKA!!!
VI ska vissa torrjästen VEM som bestämmer!!
HAHA!!
Vi vet ju att DET GÅR!!
Jag har en termomter, en köttterm, som jag använde...
NU jädrar, Ulrika :-)
Kramar!!


A-M:
Men färskjäst finns ju!
men det fanns inte i fredags. Annars är det flera affärer som säljer sådan.
Men det SKA ju gå utmärkt med torrjäst också!
SÅ vi ska inte ge oss :)
Mina blev helöt OK iaf, som matbröd!!
Kram!!

Coola Anna:
OCH jag ger mig på det hela igen!
:-)
Lotta är en klippa!!!
Kram!!

Annika said...

Helena:
OH ja!
Det gjrode hon och det gör hon!
De blir så goda!!
Japp, det går inte att häfta vid bakning, och det gjorde jag inte.
Men det är det där med övning och allt.
VISST är det en hel vetenskap!
jaja, jag ger mig på det hela igen i sinom tid!
Kram!!

Camilla:
HON har gett mig en del lektioner via SMS.
Färskjäst finns på vanliga affärer här. Så det kan du nog hitta då du är här.
Nej då, de blev goda bara inte som semlor.
Kram!

Petra H:
Lustigt, det var JUST receptet från 7 sorters kakor jag tog.
Men jag vet inte varför det inte gick!
DET är inte lätt och jag vidhåller det där med att övning ger färdighet.
Roligt att O bakar, även om det inte alltid blir som han tänkt sig.
:-)
KRAMAR!!!