Thursday, January 03, 2008

Nu är glada julen slut,slut,slut...(åtminstone hos mig)

Nu har vi en köldknäpp här på amerikanska östkusten. Och, som jag säkert har berättat förr så blir det KALLT när det blir KALLT.
Vårt hus fixar inte riktigt att hålla värmen, speciellt vårt sovrum är ISKALLT. Det går inte att få upp värmen till ens 18 grader. Jag blir tokig. Visserligen är det skönt att sova i ett svalt sovrum, men när man sen vräker sig ur sänghalmen vill man ju gärna ha det lite skönare. OK, det är inte mer än ett par minusgrader men vinden viner och då blir det snorkallt. Vi har fyra meter i takhöjd i vårt sovrum, och i sovrummet har vi även en öppen spis som gärna släpper in kyla (jodå, spjället är i) och två stora fönster, varav en balkong, och därigenom viner vinden konstant. Hutter...
Huset är dessuom så dåligt isolerat att eluttagen släpper in kalluft.
Folks, it’s cold! Och husen ÄR dåliga.
Men, jag klagar faktiskt inte, även om det kanske låter så. Tvärtom så njuter jag lite över kylan, så här SKA det ju vara när det är vinter.
Om en stund ska jag gå ut och gå med Ingrid, och det ska bli så skönt!! Jag gillar verkligen att gå i kyla. Tycker om när det biter i kinderna. Det är verkligen skönt med en powerwalk och kyla, och naturligtvis att ”få” en latte från Starbucks som belöning.

Så fort det blir så här kallt börjar folk genast tycka att JAG som är svensk borde klara av kylan bättre än någon annan: You’re used to it!!! What? Do you think this is cold? Well, how about Sweden THEN???
Jodå, det är nog sant, men i Sverige är ju husen LITE bättre isolerade, eller hur? Allt är mer vinterbonat, från hus till bilar (vinterdäck). Ja, min mormor har ju tom vinterdäck på sin cykel! Så även cyklarna är förberedda.
Som vanligt håller jag på att smälla av vid skolan på morgnarna när vissa ungar kommer i shorts i kylan. Hur kan föräldrarna släppa iväg dom klädda så? Det är en gåta. Jaja, det här har ju snackat om förr, så...

När jag kommer hem från prommisen idag ska jag säga BYE-BYE til julen. NU ska den ner, rubbet ska packas ihop och ställas ner i källarförrådet. Som vanligt tycker jag att det känns dubbelt att ta bort julen, men nu har jag haft granen sedan 1 december. Den barrar inte ett dugg, inte alls, men jag tycker den börjar se lite dammig och trött ut ändå.
Så fort julen sen är nedplockad känns huset så ödsligt, så tomt och så färglöst. Fast det är ändå en känsla av nystart när det väl är gjort. Nu kan jag börja plocka fram ljusstakarna som jag plockade bort inför julen, nu kan jag köpa vackra, stilrena orkideer i krukor, byta ut kuddar och göra allt mer vårlikt. OK, jag vet att det inte är vår på åtminstone 2½ månad ännu. Minst. Men ändå...
Bort med det gamla, in med det nya...

Stay warm!!!


Den här nedräkningskalendern står inne på vår toa...Dag efter dag ska ryckas bort fram till att Bush är borta, mohohohoohaha...

25 comments:

Panter said...

Jag har också planer på att montera ned julen, även om adventsljusstakarna får stå framme ett tag till. Det är så mörkt här vid vägens slut att de behövs när jag kommer hem. Det snöar och BLÅSER, så det är kallt här med.Inga nordanvindar tack och lov.
ha en fin dag Annika! Ska tänka på dig när pyntet åker ner i lådorna.

Annika said...

Panter:
Å, så mysigt med snön, men kanske inte blåsten...Fast, jo, kanske ändå.
Jag tar bort rubbet, inte en ljusstake som signalerar jul får finns i huset. Fast, jag förstår att du behåller dina ljusstakar ett tag till i mörkret. För mig är det---bort, bort allt!

LindaLotta said...

Här är det också svinkallt - det snöar knapphplshuvuden och det blåser som attan!
Det är bara ett par minusgrader men det känns betydligt kallare.
Här blir det inga promenader, det räcker att sticka ut näsan sen är man urblåst :)

Men, hur var det nu med dina ljusstakar?
Ska du ta fram dem nu? Jag tar bort mina när julen är slut :)

Jag gillade kalendern skarpt :) :) :)

LindaLotta said...

... knapphålshuvuden, ska det vara ju :)

aurorabuddha said...

Tank att det verkar vara *vader* overallt just nu! Det ar ju bra for var 'show and tell friday' imorgon!!

Jag tar ner julen idag oxa! Och jag ska kopa tulpaner. Men forst ska jag ga pa langpromenad med hundarna!

Far jag fraga, torkar ni er darbak med kalendern? :oD

Annika said...

Lindalotta:
Haha, nej vet du, jag tar BORT en massa vanliga ljusstakar inför julen (eftersom jag har så otroligt många julljusstakar)...Nu får dom vanliga IItala komma fram igen bla...
Kallt här men skööönt, tycker jag...Ahh...Kyla är mysigt.
Nu ska jag ut och gå!!
Kalendern är bra, eller hur!!!!

Aurora:
VÄDER!! KALLT!!! SOLIGT!!
Och nej, haha, vi torkar oss inte där bak med kalendern. Fast, det var en BRA ide...fniss...

Elisabeth said...

Haha, vilken underbar kalender!! :D Och även om det inte är vår än på ett tag går det åt rätt håll nu! Det är verkligen härligt att "vårdesigna" hemma, för det blir så fräscht på något sätt. Här får dock julpyntet stanna kvar ett tag till, för jag har alltid sådan separationsångest från det.

Desiree said...

Du får investera i ett gosigt duntäcke om du inte redan har det till sovrummet så att du kan ligga nedbäddad i värmen. Vi tog bort alla julpynten redan dagen före nyårsafton. Det var faktiskt rätt skönt när de var borta. En fräsch start. Kul med den där kalendern på toan! Vi får hoppas på att han får en bättre efterträdare.

Petra H said...

Jättekul kalender, jag har sett flera sådana på Borders.. borde kanske inskaffa en egen sådan och perfekt ställe att ställa den på - toan!
Jag har också så smått börjat ta bort julen, men jag tycker också att det är lite sorgligt... granen får stå kvar tills söndag så min franska kompis får se "underverket", ha ha! Jag har dock också köpt en fin orkidée och funderar på att köpa en till - har inte hittat ytterkrukor dock!?
Japp, brukar också få de där dumma kommentarerna om att man ska vara vana vid kyla som svensk - men inte INOMHUS! Varför är vi nordbor de enda som kan bygga varma hus? Du får väl be maken sätta en brasa i den öppna spisen så att det är varmt när du stiger upp (om Peter nu stiger upp före dig??) ;-)

Annika said...

Elisabeth:
Visst är kalendern bra! Det lär ha varit en poppis julklapp här i USA iår. I wonder why? haha...
Ja lika härligt som det är att ta fram pyntet (nästan) lika härligt är det att ta bort det. Jag är klar nu. Totalt SLUT!!!

Desiree:
Japp, ett nytt täcke vore nog smart.
NU är julen borta fr mitt hus...Puts väck!! SÅ skönt!! Nu ska jag tvätta juldukar och annat.
Världens jobb att ta ner allt, och sen dammsuga upp alla barr och små kvistar...bläää...
Visst är kalendern bra, och toan ett mkt bra ställe att ha den på :-)
Vi ska se vem hans efterträdare blir...Spännande i Iowa just nu...

Petra H:
Ja, klart du ska ha granen kvar tills din kompis varit där.
Är helt impad över alla besök du har i vår!!! OTROLIGT! Nej, itne behöver du vara ensam inte..
Japp, kommentarerna om att man är svensk och bör tåla kyla har man hört till LEDA genom åren.
Fniss...Ja, kanske Peter kan elda en brasa om morgnarna, ska se vad han tycker om förslaget :-)

Tina said...

Tänd en brasa i den öppna spisen :-)).
Men usch för kalla hus...här är det nästan tvärtom när det blir riktigt kallt blir det väldigt varmt i huset! Idag ändrade jag faktiskt termostaterna till lite kallare.

Tjusig countdown kalender :-)

SweFlo said...

Alltså, ditto med allt du sa! Och vi bor ändock i Florida, hutter hutter! Bra att kalendern står på toan, passar ännu bättre... He he...

Anne said...

Fniss fniss, kalendern var för bra.
Som Aurorabuddha sa, den kan man nog torka sig där bak med också...
Jag tycker att just ljusstakarna, ljusslingorna ute på balkongen, julgransbelysningen och såna saker gör det känns mest tomt och som huset och omgivningen blir så januarigrå. Däremot är det skönt få bort alla tomtar och troll, julgransbollar och halmhästar och den sortens pynt. Det är lika roligt och ivrigt plocka fram det 1 december som det är att ta ner det nu.

Det där har jag också fått höra, att du borde väl inte frysa. Men som du säger så är ju allting vinterförberett i Norden (tom din mormors cykel!)och man fryser ju aldrig inomhus i Norden. Det behöver inte alls vara särskilt kallt utomhus förrän det är hutter hutter inomhus. Man önskar man hade en hederlig bastu sådana kalla dagar och kunde ta ett rejält uppvärmande bastubad.

Humlan said...

Jag väntar så länge på att julpynta huset (julgranen kom fram dan före dan) så här får det vara kvar till tjugondagknut!

Att frysa när man stiger upp är bland det värsta jag vet! Det spelar ingen roll om man blir varm senare (=slutar frysa efter några timmar), mitt humör är fortfarande iskallt! Jag tycker alltså vääldigt synd om dig!

Annika said...

Vi ska städa bort julen nu i helgen. Jag tycker julen är slut vid Trettondagen och känner ingen glädje över allt julpynt då längre. Dessutom håller Lovisa på och river omkull julgranen 20 gånger varje dag så jag börjar bli lite less på att försöka hålla henne borta från granen. Den är alldeles sned vid det här laget... Nä, ut med julen! Precis som du skriver är det som en känsla av nystart när man städat bort julen.

Vi har -6 grader, ganska lagom!

Marie said...

haha, jag kommer ihåg från när jag bodde i frankrike; där var det alltid jättekallt på vintern eftersom husen inte klarar av kylan. jag hade min syster o en kompis på besök, och vi kollade på film i koftor, halsduk och filtar för att hålla oss varma! tacka vet jag svensk isolering! =)

Annika said...

Tina:
Ja usch för kalla hus. Just nu sitter jag här med laptopen i knäet och med filt om benen och händerna är iskalla. Kan säga att jag dricker väldigt mkt te...
Låter skönt att NI behöver skruva ner termostaten...I wish...
Ja, visst är kalendern skön, hehe!!

Sweflo:
Ni är också drabbade av köldknäppen, läste jag...
Egentligen tycker jag det är skönt, skönt, skönt men att frysa inomhus är ingen höjdare.
Haha, ja visst passar kalendern på toan...:-DDD

Anne:
NU är julen hos mig helt borta inomhus. Vilket JOBB det var...svettades floder och svor för mig själv när jag tampades den med den kruttorra julgranen som INTE barrade, men som fällde torra kvistar iställlet...
Snacka om att jag fick dammsuga och våttorka efteråt...pust. Nu ska jag tvätta juldukar, och sen får Peter bära ner alla lådor i förrådet när han kommer hem.
Jag har kvar ljusslingorna på deck och i träden på framsidan...dom tar jag bort i helgen. Men då blir det riktigt mörkt och trist...tyvärr...
Visst är kalendern bra!! OCH dass är rätta stället för den...hihi...
FASIKEN vad jag fryser nu, måste gå och göra en kopp te (igen).
EN bastu hade varit guld en dag som denna!! Brrr....

Humlan:
JA! Absolut! Om man tog in granen sent, som du, ska man absolut ha kvar den till 20 dag-knut!!
Usch så jag fryser just nu...Tycker det är tortyr med kalla hem...att vakna och tvingas upp i ett kallt rum ÄR vidrigt.
NU ska jag snart dricka den 13 koppen te för dagen (typ). Tack, Humlan, för din sympati :-)

Annika:
Det är sant. Julpyntet förlorar sin glädje så fort det är över...Och över är det vid Nyår här, så...
Ett herrans jobb att ta ner alltihopa, men nu känns det himla skönt.
Du och jag mpåste ha krockat i cyber-rymden idag..Jag kommer precis från din blogg :-)
Jag är glad att ni äntligen har lite vinter hos er...

Annika said...

Marie:
Det verkar som om det bara är vi norbor som bygger vettiga hus. What's up with that?
Haha, dom där outfitsen låter som min nattklädsel, strumpor, kofta, pyjamas..en ggn sov jag tom i halsduk.
Länge leve svenska hus...JA!!!

Bloggblad said...

Härlig kalender! Torkar man sig med bladen?

Jag har funderat på om julen ska ut på söndag eller nästa lördag... Det är ju 13-dag på söndag - och jag tog inte fram julen förrän dagen före julafton.

Lullun said...

Vad härligt att du ändå låter så positiv trots kylan! Men suktar man efter vinter, så antar jag man får greppa efter all man bara kan. *hihi* Och kalendern; helt klart kul! :-)

Anita said...

Kop den varmaste duntacket pa Ikea!! vi kopte det (av misstag) och har varit tvugna att sova med fonstret oppet pa natterna. Kanon varmt! Men sen far man varma upp huset pa nytt varje morgpm forstas..
Vilken energi du verkar ha! Det smittar av sej!! Ja, nu borjar ett nytt (forhoppningsvis) jattebra ar for oss alla. Ut med julen, och in med det nya aret! :)

Hannele said...

Lite kyla känns bra, för det är inte så lerigt på våra promenader :)

Annika said...

Bloggblad:
Haha, precis det vore ju kul OM man kunde torka sig med den, fniss...men nej, man drar bara bort ett blad dag för dag...
Slänt ut julen den 13 januari-20 dag Knut- eftersom du tog in den så sent :-)

Lullun:
Japp, och jag gillar ju vinter så jag greppar det jag kan. Såg att det ska bli uppåt 15 grader plus på måndag. TRIST (jag menar det verkligen).
Jag vet, kalendern är så bra, hihi!!

Anita:
Det är ju det at jag inte direkt fryser i sängen, men det är när man ska upp som det blir så jobbigt. Oh well...den här knäppen håller nog bara i sig idag sen blir det varmare igen...Trist nog.
Energin är bra just nu. Snart är det dags för powerwalk igen :-)

Hannele:
Håller helt med!!!!

Evas blogg said...

Kallt inomhus är en plåga. Vi bodde i ett kallt och dragit hus på landet, jag frös jämt om vintern. Du får tända en brasa där du kan värma dig. Eller äggtoddy? En sån kalender skulle alla behöva :-)

Annika said...

Eva:
Ja, det är tortyr med kyla inomhus. Usch och fy!
Ja, brasor vore trevligt, värmande och mysigt.
Äggtoddy är jag inte så förtjust i ;-)
Absolut, kalendern som ALLA borde ha!! Hahaha!!