Monday, January 21, 2008

Nivea i kylan...(?)


När jag börjar skriva detta inlägg sitter jag, maken, dottern och vår kompis och ser den avgörande fotbollsmatchen mellan Greenbay Packers från Wisconsin och New York Giants från New York. Dessa två lag spelar om en av finalplatserna i Super Bowl. Super Bowl är sportårets största händelse, alla kategorier. Den matchen går av stapeln den 3 februari.
Lagen spelar om finalplatsen i Milwaukee, Wisconsin. Det är snorkallt där, -2 Fahrenheit, det mostsvarar -18 på Celciusskalan, men i vinden lär det vara -30 grader.
Peter och Keith pratar om att spelarna måste ha någon slags skyddande salva på huden. DET fick mig att tänka efer: minns ni när vi var små? När våra mammor smörjde NIVEA kräm över våra kinder och läppar. Så fort det var minusgrader ute så åkte Niveaburken fram. Jag minns fortfarande doften av den tjocka krämen, och hur skönt det var att få kinderna insmörjda.
NIVEA---brings back the memories!!
Undrar om fotbollspelarna I Milwaukee har NIVEA på kinderna just nu? DET vore väl himla gulligt?
Jag minns också att det kom rapporter om att NIVEA inte var bra att använda på små barnakinder eftersom vattnet i krämen kunde frysa och på så sätt skada små och stora kinder. Var det så att även våra mammor, född runt 1940 i mitt fall, blev insmörjda av NIVEA av sina mammor?
Jag har aldrig smörjt in Karolina, och jag undrar om min syster därhemma smörjt in sina små under kalla vinterdagar? Eller ännu hellre min bror i Umeå. Undrar om Gunnar och Kinn smörjer in sina gossar?
Det är väl så att NIVEA är totally out of style?
Minns ni dom söta små burkarna som gick att köpa från NIVEA under 80-talet? Burkar med de sötaste motiv: sommarnätter, vinterdagar, vintermåne, älvor? Minns ni? Jag minns, men så är ju detta något av en NOSTALGIBLOGG också!
Jag kommer ihåg att min Mormor hade en jätteburk NIVEA i sitt badrumskåp modell JÄTTE (Niveaburken alltså)!!! Undrar om den inte fortfarande står kvar där?
När jag kom till USA fick jag lära mig att NIVEAN här var annorlunda än NIVEAN i Sverige....Jag undrar det , jag...

NATURLIGTVIS sas det att Sverige-NIVEAN var bätte än Amerika diton.
Numera smörjer jag KANSKE in Karolinas läppar med Elizabeth Ardens underkräm ”8 Hour Creme”, som faktiskt är en av de bästa krämerna någonsin, både vinteroch sommar.
Himla fotbollsmatch som fick tankarna att fly långt, långt bort...OCH, jo, det är kallt här också, runt -10 när jag skriver detta runt 22 tiden söndagkväll. Och -7 när jag publicerar inlägget vid 7:45 på morgonen.

Helgdag här idag, Martin Luther King JR Day. Karolina är ledig från skolan, men maken jobbar på som vanligt.
Köldknäppen råder, and I love it!

Ha en fin måndag!

23 comments:

Bloggblad said...

NIVEA kan jag känna doften av direkt. Och känslan att smeta den på läpparna, det skulle alla tonårstjejer ha på läpparna!

EA:s kräm har jag faktiskt inte prövat... än.

Annika said...

Bloggblad:
Så fort jag började tänka på Nivea kände jag doften...den är så speciell. Skulle vilja lukta på den igen bara för att känna just doften.
Prova EA's kräm, den är hur bra eom helst! Älskar den!

mintid said...

Jag minns inte dessa motiv på burkarna men var inte så NIVEA tokig..hade mkt vaselin...
Här är ju inte så kallt så man behöver smörjas...suck.

Annika said...

MinTid:
Ja, Vaselin var en annan klassiker som totalt tänjde ut jeansfickan så att det såg ut som man hade en snusdosa där, haha!!
Vi har det kyligare än vad ni har det, underligt.

Petra H said...

Ha ha, jag BEHÖVER den feta Nivea-krämen NU - jag är sjuuuuk sedan igår och min näsa är helt söndersnuten. Finns inget bättre än Nivea för en röd näsa!! Måste kolla om jag fick med den stora Nivea-burken från Bryssel (speciellt om du säger att krämen är annorlunda i denna delen av världen)..
Och ja, så klart att jag kommer ihåg hur man blev insmord med Nivea när det var kalla vinterdagar - bara lukten får mig att bli så nostalgisk!
Tack för att du skrev att Greenbay Packers är från Wisconsin, O och jag undrade igår när vi såg ett inslag om deras kalla match...

Annika said...

Petra H:
Den är så fin, den Nivean...jag vet inte hur mkt sanning det ligger bakom det där att Sveriges Nivea skulle vara bättre. Prova med en liten burk härifrån. Doften är väl för underbar! Jag kan känna den doften just nu. Tror faktiskt jag ska köpa en liten burk idag. BRA är den krämen vid förkylning, helt klart, den lindrar en röd näsa.
JAPP, i Wisconsin spelades matchen. Fy sjutton vad kallt det var för dom. Visst sa dom på TV att det var den kallasta matchen i NFL's historia?

Humlan said...

Bara jag såg Nivea-bilden så kände jag doften... tänk att vissa saker alltid finns kvar! Men sedan blev det ju så mycket snack om att man stängde in fukten som sedan frös... jag vet faktiskt inte vad som används i dag. EA var länge en favorit och ett universalmedel. Nu har jag faktiskt ingen, men den är verkligen bra!

Margoth said...

Oj, vad mycket Nivea jag har anvant genom aren!
Har fortfarande en burk kvar.
En annan kram som mamma strok pa oss pa kinderna da vi skulle ut och leka i snon, hette Yukonkram. Den doften glommer jag aldrig.
Numera anvander jag
Locobase "fet kram" fran apoteket.
Koper flera tuber da jag aker till Sverige och kommer det hit nagon pa besok, sa ber jag alltid att der koper med sig ett par tuber.

Annika said...

Humlan:
Visst känner man lukten av Nivea bara man tänker tanken. Tänk vad minnet är lustigt.
EA är en underbar universalkräm som är otroligt BRA!!

Margoth:
Ja, jag tror nästan alla svenskar har ett förhållande till Nivea
Yukonkräm kräm känner jag inte alls till.
Just det, jag känner till Lactobase rätt bra, många som använder den därhemma. Bra att bunkra upp!

leopardia said...

klart att de har nivea, det är jag övertygad om ;)

Annika said...

Leopardia:
Ja, tänk om...DET vore lite gulligt, tycker jag...

Anita said...

Oj, ja det ar ju Martin Luther King Jr day.. jag undrade varfor E var hemma fran skolan :) trodde det var for finals (som dom har hela veckan). Kommer ihag Nivea ocksa, men har glomt lukten... det var ju underligt att den plotsligt blev 'farlig' nar den hade anvands i sa manga ar av nastan alla i Sverige och jag undrar hur manga frys skador man egentligen hittade bland barnen. Kanske inga...

londongirl said...

Nivea är verkligen ett barndomsminne.

Ibland undrar jag över vad som gör att E-A Eight Hour funkar så bra. Den har väl funnits i evigheter? Jag har till och med haft den på fötterna när de var torra!
Minns första gången jag hade den och tyckte först att det var någon sorts "salva-känsla" över den men den är verkligen jättebra.

Anne said...

Här är en till som kommer ihåg hur det kändes få kinderna insmorda med Nivea. Tjockt lager skulle det vara också. Elizabeth Ardens 8 Hour Cream är verkligen jättebra till precis allting, men visst luktar den ganska äckligt? Jag har lite svårt med doften från den.
Skönt med en ledig skoldag, kanske mor och dotter gör nåt kul idag...?
Den där pizzan från lördagens EFIT såg förresten supergod ut (jag älskar BLT sandwich).

JaCal said...

Nivea ja... oj oj.. jag hade en sån där vit/silvrig burk... och så skulle läpparna vara nästan vita... hela högstadiet. Måste ju sett helt galet ut... Kommer fortfarande ihåg lukten. Finns den kvar tro??

Sara said...

Nej Fent, din syster smörjer inte in sina barn när de går ut men kan göra det när de väl är inne. Som någon sa, det är ju inte så kallt precis och sen har jag faktiskt hört att man stänger in fukten under krämen vilket gör att det kan bli förfruset av svetten som stängs in under det täta krämlagret. Och på tal om lukt, snacka om att Eight Hour luktar illa! Men bra är den. Vi använder iaf Locobase Repair, suvvebra! Kram sis!

Annika said...

Jajamän, när man skulle iväg och åka skridskor som barn så var det Nivea på kinderna som gällde! Jag har aldrig smort in kinderna på våra flickor när de ska ut och leka i kylan...

Annika said...

Anita:
Det undrar jag också, efter så många år i branchen.
Du får snusa lite på en burk nästa ggn du har chansen, jag är säker på att minnena kommer att skölja över dig eftersom doften är så nivea :-)

L-gal:
Ja, Nivea är barndom på ngt sätt.
EA's kräm ja...VAD gör den så himla bra?
Hörde att det var en hästsalva från början, och den har ju verkligen salvkänsla.

Anne:
Jag är nog den enda som inte tycker att 8-hour creme luktar illa :-) Jag vet att dom flesta verkligen tycker illa om lukten...hihi!
MEN bra är den!
Ja, Anne, vi har varit på DSW, Target, Hallmark och ätit lunch på Olive Garden. Nu ska vi snart se på Full House. Karolina har sitt DS just nu (hmmm..du vet att jag också vill, haha).
Absolut prova BLT pizzan frpn CPK, så GOD!!!

Jacal:
Jamenvisst!!
Jag tror den finns, men i den blå burken. Jag minns också silverburken!
Jag glömde att kolla om den fanns på Target idag...

Annika said...

Sara:
Nä, jag trodde väl inte det heller...Och jag vet ju att ni inte har ngn kyla den här vintern, trist nog.
Som jag sa så är jag nog den enda som gillar lukten på 8-hour creme, haha!
YES, jag vet att du gillar Lactobase. Tänker på dig när jag hör namnet, kramis!!

Annika:
Visst var det så när man var liten. Nivea var vinterns ständiga följelagare.
Nu tror jag det där med att smörja in är ett minne blott.

Lullun said...

NIVEAN, jon minns den garanterat. Köpte t.o.m en sådan där miniburk för ett par år sedan av ren nostalgi. Jag har inte ens öppnat den. Men 8 hour krämen, ja den är dunder! Typ 5 av i allt 8 kosmtikaprodukter man kan köpa på Tax Free'n på Air Greenlands flygplan hör till serien. Undra varför... *hihi*

Annika said...

Lullun:
Ja, det är ett klassikst märke med speciell doft...
Visst är 8-hour en fantastisk kräm!!! Jag älskar den!!
Precis UNDRAR varför 8-hour är en klassiker på Grönland ;-) Haha!!

LindaLotta said...

Den där burken med Nivea finns hemma hos mig :)
På mitt sängbord har den sin angivna plats och gud nåde den som flyttar den :)
Varje kväll blir läpparna insmorda för att jag ska kunna somna gott.
Så är jag också beroende av lypsyl dagtid :)

Hoppas ni får en härlig vecka i Florida!

Annika said...

Lindalotta:
Ja, jag vill också ha en burk nu, känner jag! Om inte annat för doften.
Jag har 8-hour creme på läpparna nästan varje natt.
Tack vi ska hoppas det blir kul.