Thursday, January 17, 2008

Dagens Nostalgiblogg: Parfymer!

Vad säger ni?
Ska vi köra en nostalgiblogg idag? Ja, jag tror det.
När jag var tonåring, och i de tidiga 20-åren, var jag nog i det närmaste besatt av parfymer. Jag och mina kompisar hade parfymböcker där vi kollade vilka parfymer som skulle passa just OSS. Jag levde efter teorin att varje ny ”fas” mitt liv skulle ha en ny parfym. Precis som om jag hade så många faser mellan 16-23...Blir lite full i skratt när jag tänker på det nu.

Jag tror min allra första parfym, förutom ”Date”, var ”Apple Blossom”, minns ni den?
En annan tidig parfym var ”Jovan Musk Oil”, och den älskade jag och sprayade på mig i högstadiet. Ja, jag var ju knappast den enda som gick och stank mysk i skolan, nästan alla tjejer använde den. Idag är det inte ofta man känner den doften, men jag har ju såklart sett att just Jovan Musk säljs än idag på drug-stores, Target etc.I kategorin ”tidiga parfymer” återfinns också ”Anais, Anais” och jag tror nog att den får kallas min första riktiga parfym, jag älskade den. Det skulle vara kul att dofta på den idag också, förmodligen håller den än. Kanske inte för en 41 åring, men väl för en 18 åring.

I en period ville jag vara sofistikerad till max och körde med ”Madame Rochas”, ”Femme” och ”Ma Griffe”. En 19 åring i en 50 årings doft. Det var under den perioden jag ville se ut som Laura Holt, från ”Remington Steele”, minns ni den serien? Jag gjorde allt för att vara en kopia av just Laura Holt, komplett med hatt och trench. Så, ja, dom damiga parfymerna blev en följd av det.

En annan klassisk doft som ”alla” hade på 80-talet var ”Le Jardin”, minns ni den? Jag och alla andra hade den. Finns den än? Jag tror knappast det.

På 80-talet dränkte vi oss i parfymer. Jag fattar inte att vi inte gick med ständig huvudvärk. En av mina favoriter var ”Paris” från YSL, den var jag svag för i många år, och kanske skulle den fortfarande funka i vissa situationer. Dock inte som vardagsparfym som på 80-talet.
En annan tung parfym som alla hade var ”Poison” från Dior. Det var också en kvällsdoft som fick bli vardagsparfym och som användes rikligt. På dagen, på jobbet...any day and every day. Jag hade en ggn en arbetskamrat som fick sätta sig långt ifrån mig på ett möte eftersom hon fick tung huvudvärk av min parfym (så konstigt då).
En av mina favoritparfymer från sent 80-tal var Guerlins ”Jardins de Bagatelle”, underbar! För många år sen hittade jag den igen och köpte den. Den är verkligen underbar, eller var...Den har numera slagit av sig, och jag tror inte att den finns att köpa längre.

Vissa dofter går aldrig ur tiden, och vissa försvinner efter något år. En doft som inte gått ur tiden är ”White Linen” från Estee Lauder. Det är en doft jag fortfarande använder.
Numera använder jag inte parfym dagligen längre. Faktum är att det är flera år sen jag använde parfym varje dag. Men White Linen använder jag ibland, och den doften har blivit en sann klassiker.Vilka dofter minns ni alla från uppväxten? Vilken doft är er favorit idag? Vilken doft/dofter saknar ni?

30 comments:

Anonymous said...

Vilket minne du har Annika!
"Le jardin" o "Anais anais" var även mina favoriter i ungdomen.
När jag tänker på dej o tiden vi lärde känna varandra är det du + "Poisen" - o mkt "Poisen" var det!!! :-) :-) Själv tror jag nog att jag var svag för "Madame Rochas ( hu!!! ), men jag märker att jag inte alls har så bra kom-ihåg som du. Numera tycker jag det är svårt att hitta ngn fräsch, icke-tung parfym. Kram från Anette!

Jess said...

Eftersom jag är 10 år yngre än du så kanske mina minnen är lite annars än dina. Jag minns ju DATE, den lila, tror att det var Nathalie. Men det fanns en annan också, tror det var en blond tjej med mer blå bakgund.
Jag kommer ihåg att jag ibland raidade ibalnd mammas parfymer. Hur läckert kan det vara med en 13-14 åring med Elizabeth Arden's Red Door?? :) Eller Poison.
Jag minns dock att jag gillade Exclamaition och CK one.
Idag använder jag det min karl köper åt mig och de är rätt så bra näsa han har bland. :)Kram!

Margoth said...

Vilka minnen, vilka dofter!
Ma Griffe, min forsta duty free.
Chanel nr 5 och Poison.
Nu anvander jag bara
Dolce & Gabana, Light Blue.
Sensual Amber, Eau de Toilette, sparsamt med den och Pomegranate
Body Cream, bada fran Bath and Body Works.
Anvander aven deras Aromatherapy Mandarin Lime serien med Shampoo, Conditioner, Body Lotion osv.

Victoria said...

Jag tror jag hade Anais, Anais och Date, kunde inte med de där parfymerna som doftade "tungt", jag fick ont i huvudet av dem. Jag kan fortfarande inte ha något sådant, bara lätta dofter av citrus och sånt. Min favorit är DKNY Be Delicious (tror jag den heter), mmmm... Jag använder parfym väldigt sällan, kanske någn gång i månaden högst.

Susanna B said...

Jo, visst kommer jag ihåg alla dessa som du nämner. Min älsklings parfym var i många år SAMSARA. Den finns fortfarande och jag skulle nog kunna tänka mig att bära den. Och riktigt tunga YSL grejor som Rive Gauche och Opium skrämde mig inte heller! Dem hade jag minsann vilken vardag som helst.

veronika said...

Ler och minns, nar jag laste din blogg idag.

Jag var likadan, var helt tokig i parfymer. Jag reste ofta utomlands pa den tiden och vad jag kopte parfymer!! Pa planet kopte jag en gang ett set med riktiga parfymer i sma flaskor, tyvarr minns jag inte vad det var for marken. Men de holl i manga ar!
Ska jag vara arlig sa ar de flesta av mina parfymer fran den tiden...alltsa valdigt gamla. Idag anvander jag sallan parfym. Men flaskorna har jag kvar for nostalgi tror jag.:)
Mysk var en stor favorit och OPium, Anais, Anais. Tyvarr kommer jag inte ihag min favoritparfym ska kolla da maken vaknat.:)

Visst anvander Amerikanskan betydligt mindre parfym an vad Svensken gor? Har ar det sallan man kanner stora moln av stark parfymdoft, som tur ar.:) Idag har jag svart for starka lukter och blir latt allergisk.
Madame Rochas hade jag alltid svart for, det var min Farmors favoritparfym ochd en kunde ju inte jag ha da.:)

Bra minne du har Annika!

Fia said...

Oh ja, Madame Rochas, Rive Gauche och date...det var tider det!!

Det är så härlig timing på ditt inlägg då jag tog ett kliv bakåt i tiden just igår och köpte Ralph Lauren Polo igen ... den håller!!

En annan parfym som jag använde i många, många år var Cartier, jag kände ngn som hade den för ett tag sedan och den var fortfarande fin att dofta på.

De senaste åren har jag dock använt Angel, och jag får många kommentarer att jag doftar så gott, så jag fortsätter nog att använda den tror jag.

Poison var just det...ett gift...den och opium..ujuj det var det enda som riktigt störde när jag gick på teater i Sverige. Alla kvinnor som hade öst på sig dessa huvudvärksframkallande parfymer.

Jag använder parfym varje dag även idag. Det känns lyxigt att lägga på en liten dutt "lukta-gott" när man kliver ur duschen tycker jag.

Desiree said...

Annika, girlfriend detta var riktigt kul att läsa om. Date perfymrna hade jag självklart när jag var ung. Jag känner också igen Anais, Anais. Självklart minns jag serien Remington Steel! YSL Paris känner jag också igen. Den hade min mamma och den tyckte jag luktade så gott. Men doften brukade försvinna ganska snabbt. White Linnen har jag inte provat men är sugen för den tror jag verkligen på. Idag andvänder jag Armanis "Aqua di Gio" som är en frisk och lätt doft. Jag köpte också en av Banana Republics dofter under julen som heter "Alabaster" som jag gillar skarpt. Andra favoriter är DKNYs Be Delishous (den gröna äppeldoften), Issey Miyakes LÉau d´Issey, Calvin Kleins Eternity, Diors Jádore, Donna Karnans Cahsmere Mist, och Ralph Laurens Romance.

Jag gillar lätta och friska dofter som du märker. Har ännu inte lärt mig att bära upp de mer tyngre dofterna. Perfym är väldigt kul för det är väldigt personligt. Det är dofter som också etsar sig fast i minnet som gör att man tänker på en viss person då man känner en viss parfymdoft. Jag ändvänder parfym varje dag och duttar på lite.

Annika said...

Anette:
Jo, jag har ju ett rätt bra minne, alt.för nostalgisk (?).
Japp, det var Poison som gällde, och mkt av den! Usch, att man inta fick NOG. Nog för att det är en fin parfym, KVÄLLSTID, men i dagligt bruk? Njeaa...
Tycker också det är svårare med dofter nu, tyvärr.
Kram!


Jess:
Haha, jag minns Red Door! Den finns än idag, eller hur? Precis, hur läckert kan det ha varit med en tjej i nedre tonåren som stank av Posion. Hihi!
Men så var det ju, det var urspännande med dofter.

Margoth:
Visst är de kul med dessa minnen. Alldeles nyss poppade en ny parfym upp i mitt minne som jag älskade...Amarige från Givenchy. DEN är en klassiker som absolut håller än idag.
Till vardags för mig är det numera bara Crabtree and Evelyn som gäller och deras rosendoft i form av duschcreme och body lotion.
Ska kolla in produkterna som du använder fr Bath and Body Works, verkar spännande.

Annika said...

Victoria:
Ja, tunga parfymer är verkligen inga höjdare...Kan ju passa bra ngn ggn kvällstid, men...ja...
Jag blir nyfiken på den parfymen du använder, ska gå och snusa lite på den nästa ggn jag är på Sephora.
Precis, det är sällan man använder parfym numera...

Susanna:
Ja, fniss...tänk att man använde Opium till vardags...men det var ju så back in the 80s...Inget ovanligt.
Samsara låter så bekant, minns du vem som gjorde den?

Veronika:
jamenvisst, så fort man hade chansen att handla tax-free parfym så gjorde man det, med besked!! Och jag hade så många parfymer hemma på min hylla. Mina bröder var ett tag nästan ännu värre med sina after shaves, det var som ett museum i deras rum med olika flaskor, komiskt. Nu minns jag inte om jag o min syrra brukade dela parfym, det kanske vi gjorde...
Visst är det så, amerikaner använder mkt mindre parfym än vad man gör i Europa. Ibland är det kanske lite synd, men mest är det nog bra, precis som du säger.
Madame Rochas, kan knappt fatta att jag anvnde den som tonåring...en riktig tantparfym, be sure of it...
KUL att inlägget väckte minnen!!

Kram!!

Fia:
Gud vad jag älskade Must de Cartier...och den finns inte längre, var helt tokig i den parfymen. Den var verkligen fin! Skulle med nöje köpa den igen om den fanns idag.
SÅ sant som gammal balettälskare och operabesökare var det många ggr man satt i ett moln av tunga parfymer på Operan.
MYSIGT, Fia, att du använder lite parfym varje dag...Lite vardagslyx sådär...

Desiree:
KUL att du gillade inlägget.
Paris var fin, men den kanske var väldigt flyktig.
White Linen är en jättefin doft, som håller än idag.
Prova den!
Den doft som du använder tycker jag mkt om. Min svägerska har den och den är verkligen fräsch.
Desiree; jag glömde att skriva om Escape och Eternity! Men när dom kom föll jag pladask...så fina var dom!! Dom kom på 90-talet va?
KUL att du också använder lite parfym varje dag, borde jag också göra ju!!

Petra H said...

Ha ha, jag säger som de andra - vilket minne du har Annika!
Min första parfym var Rive Gauche, min moster hade tröttnat på den och gav den till mig.. efter ett tag ville hon ha tillbaka den, hon är lite knäpp min moster ;-)
Hade också Dates Nathalie så klart!
Kommer ihåg när jag köpte Issey Miyakis L'eau d'Issey (eller var det L'eau par Kenzo - mitt parfymminne är inte så bra) på taxfreen på Arlanda med min dåvarande pojkvän och så kläcker han ur sig precis efteråt att a) han gillade inte parfym b) hans fd flickvän hade haft den exakta parfymen!! Så under vårt 3-åriga förhållande använde jag inte mycket parfym...
Jag har haft Ralph Laurens Romance nu i nga år och den var min vardagsparfym när jag jobbade i Bryssel, här brukar jag spruta på mig lite lätt från Elizabeth Arden's Green Tea - lätt och fräsch! Partyparfymen är Hugo Boss Red, ganska tung men funkar på kvällen!
Jag har inte bytt parfym på flera år men O brukar säga att han vet precis vad som skulle passa mig men än så länge har jag inte fått ngn parfym av honom!

Susanna B said...

Kolla in www.fragrancenet.com där finns alla parfymer! Samsara är en Guerlain parfym.

Annika said...

PetraH:
Rive Gauche hade jag också!!! Minns hur flaskan såg ut.
TUNG parfym som knappast passade på småtjejer ;-)
Vilken strålande pojkvän du hade då...smidig...haha!
Måste prova Green Tea, den låter som en bra vardagsparfym, lätt och bra!

Susanna:
KUL den ska jag absolut kolla!!!

Saltistjejen said...

Oj vad du minns!! och oj vad du använde många parfymer!!! :-)
Jag minns Le Jardin (men jag hade den svarta flaskan) och anais anais. Sedan minns jag någon Oscar de la Renta också som jag köpte när vi beökte parfymeriet i Grasse (Franska rivieran).

Men jag använde inte så jättemycket parfym. Aldrig dagligen utan mer om man skulle vara lite fin.

Även nu använder jag i stort aldrig parfym mer än om jag vill "piffa till mig" lite. Idag gillar jag framförallt "lättare" dofter som känns mer "fräscha" än tyngre och blommiga.

Jag tror att jag började tänka mer på detta med dofter överhuvudtaget när jag på universitet träffade en tjej som var väldigt känslig för just dofter. Hon fick lätt huvudvärk av parfymer och berättade att hon tyckte det var jättejobbigt. Så nu försöker jag verkligen tänka på det och försöker att verkligen inte "ta för mycket". Men en liten lätt doft som hänger kvar några sekunder i luften efter att någon gått förbi tycker jag är helt perfekt! :-)

Bloggblad said...

Vilken doft jag saknar! Hehe... alla! Jag har haft så besvärliga bihåleinflammationer att de lyckats ta nästan död på mitt förut otroliga luktsinne.

Förr hade jag alltid parfym. Moschio var länge en favorit, de andra namnen har jag glömt. Sen blev jag allergisk och fick astma av parfymdofter - det var hemskt i kören när vi skulle ha konsert och alla besprutade sig.

Och sen tog luktsinnet slut... och jag blir överlycklig om jag nån gång känner nåt. Egalt vad. Svett, vitlök, hyacint. Allt är lika välkomet.

Helena said...

Vilken nostalgitripp! Jag var också inne i en Madame Rochas period då jag var i 20-års åldern

londongirl said...

Helt otroligt vad du kommer ihåg och ju mer jag läste i ditt inlägg kommer jag ju ihåg att jag hade de här jag med!!! Hann tänka någonstans i mitten på ditt inlägg att nu fattas det bara att hon skriver om min favorit "White Linen" och så GJORDE du det!! :))

Men prova gärna Green Tea från Arden den tycker jag fin som lite "vardags". Jag använder inte parfym längre på vardagarna pga av så mycket allerier i skolan istället får det bli Kanebos duschkräm som är så fräsch i doften och lite vardagslyxig.
Men min favvoparfym just nu är en från Armani som jag inte ens kommer ihåg namnet på....måste kolla det.
Kram

Anne said...

Ditt minne imponerar som alltid Annika. Jag antar att du också, från tidig ålder, gått omkring på Viking Lines färjor och doftat i parfymshopen. Det är därifrån jag har mina tidiga parfymminnen...
Anais Anais var en favorit hos mig också, jag sprayade som sjutton. Nu när jag tänker efter, på den tiden var man som liten osminkad, gick omkring med barnkläder (säckiga collegetröjor) men däremot var det väldigt mycket vuxenstuk på parfymerna. Parfym skulle det vara och det duttades på rejält också, även fastän jag var bara barn eller tidiga tonåren egentligen.. Märkligt. Men det var ju så på den tiden, parfym skulle det vara.
Poison hade min tre år äldre kompis, hon stank verkligen av den och luktade sofistikerad dam... Själv hade jag svårt för den.
Paris tyckte jag om, åh den var underbar. La Jardin minns jag också, kommer ihåg det där klicket när man drog upp den där stora korken (flaskan är ju lite speciell, smal).

Idag gillar jag lätta dofter, tycker om flera av de som Desiree räknar upp.

Jag brukar köpa duschtvål av parfymen jag tycker om. Duschtvålarna är ju dyra (nog mer prisvärt köpa parfymen egentligen), men jag tycker det räcker rätt bra med bara duschtvål. De luktar enormt mycket, doften stannar kvar länge (du kan till och med känna den i klädsplagget följande dag när du drar på dig samma tröja igen). Men ändå är doften inte för dominerande som parfymen kan vara och ren parfym använder jag sällan.

Malde said...

Vilka minnen som kom... Chanel No 5var min första riktiga parfym, sedan övertogs förstaplatsen av Chanel No 19. När jag blev gravid med vår äldste son förändrades allt. Jag klarade inte lukten av kaffe, matos, dieselavgaser, blandade charkvaror, nybakat bröd och Chanel No 19. Desperat jakt på ny favoritdoft inleddes! Hittade till slut White Linen som tur är, och var tvungen att "ladda" en näsduk med denna doft så jag klarade av att passera kaffeautomaten på vägen till min arbetsplats utan att kräkas. Sedan dess är det White Linen som gäller.

Tyvärr har jag blivit "doftallergiker", ingen allergi på riktigt, så det enda som hjälper är att undvika dofter. Som tur är klarar jag fortfarande av White Linen som jag använder mycket sparsamt för jag vill klara av den i framtiden också.

mintid said...

JA visst kommer man ihåg många av dom du nämner!
Apple blossom minns jag inte.
Le jardin hade jag. Date naturligt vis :)
Anais anis...musk oil hade jag med.. 4711 som var en tant parfym enl mig fick jag av mormor...blå flaska o tydligen hade den funnits då i flera flera år...Madame rochas hade jag med...paris. opium i ett skinnfodral...

Kul med 70tals nostalgi!

KRam

Millan said...

De har nostalgiinlaggen ar SA roliga!! Du kommer ju ihag saker som man glomt av for lange sedan men nu nar du skriver om dem sa kanns det inte sa avlagset alls faktiskt. Jag hade Anais Anais och Le Jardin. Faktum ar att Le Jardin var den allra forsta parfymen jag hade. Fick i present av pappa och hans fru och da var jag nog i tidiga tonaren gissar jag!
Jag kommer ihag att manga kopte de dar paketen med sma prover pa alla parfymerna och alla kopte saklart samma och luktade precis likadant pa skolgarden :-)

White Linnen ar och forblir en av mina absoluta favoritdofter! Min bonusmamma hade (och har tror jag) alltid haft den parfymen och jag alskar den!! Paminner mig och hemma!

Annika said...

Saltis:
Ja JUST det! Det hade jag glömt bort! ATT Le Jardin fanns i svart flaska också. Det var väl den lite tyngre varianten, antar jag.
Jag vet, jag hade massor med parfymer där ett tag, och nu har jag bara två som jag nästan aldrig använder.
Oscar de la Renta minns jag att en av mina kompisar hade och den var LJUVLIG!!!! Minns flaskan så väl! Finns den än idag?
Nej, det är jobbigt med parfymmoln, absolut. Men att känna en sag doft av en god parfym är härligt!

Bloggblad:
Nej, men vad tråkigt, Bloggblad. Usch vad trist...Jag kan förstå att vilken doft som helst är välkommen för dig numera.
Ja, det där med en hel kör som parfymerat sig är ju lite tufft att stå och sjunga i om man är överkänslig, mardröm.

Helena:
Lustigt det där med Madame Rochas och 20 åringar..what the heck? Vad tänkte vi ;-)

Londongirl:
White linen verkar vara en parfym som vi alla gillar!! Den har kommit för att stanna!
Green tea ska jag prova, det är alltid trevligt med en fin vardagsdoft.
KUL att jag väckte lite minnen! Sånt gillar jag :-)
KRAM!!!

Annika said...

Anne:
Hihi! Blir ju alltid glad när nostalgibloggarna väcker minnen!
JA! Där gick man på Finlandsbåtarna och sniffade och sprutade...och KÖPTE!! Tycker fortfarande det är kul att gå till parfymeriet på båten! Hihi! Ränderna går aldrig ur.
Ja, visst var det ett speciellt klick på Le Jardin, det minns jag också...
Och ja, vaför alla dessa damiga dofter på en ung tjej? Det verkar som om vi alla har gjort detsamma. Killarna var likadana, dom dränkte sig i after shave. Rätt roligt.
Duschtvål av en god doft är en jättebra mellanväg, och kanske lotion. Då doftar man inet för mkt...
Kramis!!


Malde:
vad trist att vara doftallergiker, men ack så vanligt...
Chanel fastnade aldrig jag för, av ngn skum anledning...det hade ju passat "sofistikationen"...
Men jag hade flera vänner som älskade Chanel.
Och du sällar dig till skaran av White Linen fans! Den är bäst...Med måtta, föstås...

MinTid:
Nostalgi är för kul. Jag kan liksom inte låta bli även om detta nog är mer sent 80-tal än 70-tal :-)
Alla verkar vi ha samma minnen också.
JUST det!! Opium i skinnfodral!! Coolt! Minns det!
4711...jag minns precis hur flaskan såg ut...

Kram!

Millan:
JUST det!!! Dom där små provfaskorna man kunde köpa JA!! DET har du rätt i! Haha! Alla doftade likadant.
Le Jardin som startparfym verkar vara vanligt...Blir ju nyfiken på om den finns än? Borde kolla på alla de webb-sidor jag lånade bilder ifrån för detta inlägg...ska väl göra det när tid finnes.
White Linen vinner lätt som favoritparfym efter alla era kommentarer här...
KUL att du gillade inlägget.

leopardia said...

haha, åh, vad kul! och vad kul med parfymböcker, en sån skulle man ju vilja ha i dag, fast med dåtidens parfymer då.

klart jag minns remigton steele, jag var så kär i brosnan, som allra helst.

min första mer riktiga parfym var nog colors of benettons color eller vad den kan tänkas heta. och lou lou, fast den körde jag på kopia. opium vet jag att vi dränkte oss i oxå... nu är favoriten l'eau par kenzo, även om jag varierar med sjp's bara för att satca lite... men jag saknar nog ingen parfym från förr

KARLAVAGNEN said...

Agua de rosas frescas med bulgariska rosor - diskret och fräsch.Precis som jag (hehehehe)...
och Chanel no. 5.

Annika said...

Leoparida:
SJP's parfym doftar så gott! Min granne har den och den är verkligen fin! Speciellt om man vill satca, som du säger :-)
Ja, visst var Remington Steele bra...Jag älskade verkligen den serien!

Karlavagnen:
DEN parfymen måste jag ta och lukta lite på! Den är ny för mig!
Spännande.
Chanel no 5, den eviga klassikern...

Jennie Skoglund said...

Min favvo var en blå flaska, lou lou tror jag den hette och även lancomes doft Tresor!! Aaah, den gamla goda tiden!!

Annika said...

Jennie:
Hej och jättevälkommen till min blogg!
Lou Lou! JUST DET!!!
Och Tresor hade jag också ngn ggn på 90-talet. DEN var fin!!

Anonymous said...

söker efter en parfym från det glada 80talet. Den gick att köpa på Åhlens blandannat, en fyrkantig flaska, blank med svart etikett med en ganska stor spraykork som var svart. MUSK-nånting......men kommer fasen inte ihåg vilket märke det var! Skulle vilja veta om någon kom ihåg den? Och märket? Finns den idag tro?

Min Underbara Hobby said...

Jag tror Anonymous och jag letar efter samma doft.
Jag använde en som hette Night Musk, känner igen det som Anonymous skriver om flaskan. O den doften lämnade en så underbar efterdoft.
Har för mig den även fanns i en variant som hette White Musk.
Saknar och Letat men hittar inte.
Nån som vet?