Sunday, January 07, 2007

Bra film, och böcker...


Igår såg jag äntligen filmen "The Devil Wears Prada", och som jag gillade den! Jag missade den helt i somras eftersom jag var i Norden hela sommaren, då, när filmen hade premiär i US.
Fick alltså vackert vänta tills den släpptes på dvd. Nu fick jag filmen i julklapp av Peter. Igår satte vi oss äntligen ner och tittade på den. Jag var tagen från första bildrutan. Njutning! Alla vackra kläder, Meryl Streeps underbara agerande, alla designers, musiken, och den härliga dialogen. Jetlagen gjorde sig inte påmind en enda gång under filmen, ha, ha, dvs jag somnade inte ifrån den! Nu vill jag se om den. Igen! Helst nu på en gång.
Jag läste boken när den kom ut, och älskade den! Har även läst Lauren Weisbergers andra bok , "Everyone worth Knowing", gillade den också även om den spann lite väl mycket på samma tema som "Prada".

Något som alltid är roligt när man kommer till Sverige är att köpa böcker. Jag kan gå upp och ner mellan hyllorna på boklådorna i timmar och titta, önska och sen kanske köpa ett par.
Nu när jag var hemma köpte jag dessa böcker:

¤ "Gravidchock" av Belinda Olsson. Den har jag redan läst ut, och den tyckte jag VERKLIGEN om! Skrattade högt flera gånger.
¤ "Underbara kvinnor vid vatten" av finlands-svenska författaren Monika Fagerholm. Japp, har läst ut den också. Tyckte bra om den! Tyckte om stämningen, och spänningen hon fick till i beskrivandet av de två "strandkvinnorna" som sakta vittrar sönder. Jättefin beskrivning av 60-tal och tidigt 70-tal.
Nu undrar jag om någon har läst "Den Amerikanska Flickan"? Skriven av samma författare. Isåfall, vad tyckte ni om boken?
¤ "Skam" av Karin Alvtegen. Deckare ÄR inget för mig, men den här boken lät så intressant att jag inte kunde låta bli att köpa den. Får se vad jag kommer att tycka?
¤ "Finns det liv på Mars" av Inger Edelfeldt. Jag har gillar Edelfeldt sedan jag var sådär 12 år och läste "Juliane och jag" för första gången. Den boken grep tag i mig på ett sätt som endast få böcker gör. Har läst nästan alla hennes romaner sedan dess, och ser nu fram emot att läsa denna bok.

Fick även en bok i julklapp av min syster Sara:
¤ "Tillsammans är man mindre ensam" av Anna Gavalda. Sara sa att det var en fantastisk bok, och jag ser fram emot att läsa den nu.


När vi var hemma blev det också ett biobesök. Jag, Sara, Karolina, Ebba och Erik gick och såg filmen "Förortsungar". Jättebra!!! Jättebra! Karolina och jag kan knappt bärga oss tills den filmen släpps på dvd. Det finns hopp även i den tristaste av Stockholms förorter!

Bilder från Amazon.com och Sonetfilm.se

16 comments:

Anonymous said...

Förortsungar var inte förstahandsvalet när vi gick på bio men ALLT annat var slut. Fast jag är i efterhand glad för det för visst var filmen BRA. Både skrattade och grät en skvätt.../ MP

LindaLotta said...

Böcker och film, det är guldkornen i vardagen!
Men jag tror aldrig att jag sett en film som lever upp till boken, det blir aldrig samma sak.

Anne-Marie said...

Har inte läst eller sett någon av böckerna/filmerna du talar om. En film som jag upplevde var lika bra som boken var "The Lion, The Witch, and the Wardrobe". Läste alla Narnia böckerna när jag var yngre och älskade dem.

Tina said...

En författare och fim som jag helt bara gått förbi men nu blev jag jättenyfiken. Tror jag ska beställa Laura Weisbergers böcker med en gång :-)

Tack

Anette said...

Visst var "Djävulen....." så bra?!
Jag älskade den filmen.Jag säger bara Meryl Streep.Hon är en klass för sej.Däremot har vi inte sett "förortsungar".Tror du Maja gillar den eller är hon för liten?
Det är så kul med nya böcker."Skam" gillade jag jättemkt.Har du förresten läst "Mossvikenfruar" av Emma Hamberg? Det är garanterat en bok för dej:-)

Annika said...

MP:
Mycket bra film!!! Vill ha musiken till den!

Lindalotta:
Böcker och film är verkligen underbara! Visst, oftast blir man besviken på filmen efter att ha läst boken, men "prada" var rikigt underbar att se!

Anne-Marie:
Narnia var HELT underbar! Total magi! Läste dock aldrig böckerna som liten.

Tina:
Tror inte att du behöver bli besviken! Börja med "Prada". Det är den bästa av böckerna.

Anette:
Meryl Streep var helt otroligt BRA som Miranda Priestly. Först trodde jag att jag skulle tycka att hon var för gammal för rollen, men ICKE. M.S rules!!!
Japp, jag köpte Mossvikenfruar när jag var hemma i somras, och ja, visst gillade jag den :-)))

Linn said...

Den filmen såg jag i höstas - och tyckte den var riktigt trevlig. Och så gillar jag Anne Hathaway, och skulle önska jag kunde klä mig lika snyggt...

âr boken bra också? kanske borde läsas...

JaCal said...

Har sett filmen två gånger - dock på plan båda gångerna - med allt vad det innebär av störningsmoment och ljudkvalitet. Men gillade boken jättemycket och tror jag gillade filmen också. ;-)

Läste Den Amerikanska Flickan i våras och måste säga att jag fick kämpa en del, trots att jag är bokmal. Inte riktigt min favorit. Men den är väldigt speciell och annorlunda. Har inte läst något annat av Monika Fagerholm ännu.

Läste Karin Alvtegens Skam i somras och vet inte vad det var... men den tog på krafterna. Gillar hennes böcker - och ja, den är verkligen intressant!

De andra har jag inte läst - men skriver upp på listan! Alltid på jakt efter böcker på svenska!

(Och läste precis Inger Edefeldts Judiths teater - braaa! Gillar henne också).

Ulrika said...

Skam läste jag när mamam kom hit i höstas, jag var själaglad över att få läsa på svenska men himlar vad jag tyckte den var illa skriven. Bra story men totalt sabbad. Tur folk har olika smak! Vill se Förortsungar, men det lär dröja tyvärr. Kompis i Sverige tipsar om Hard Candy som ska vara jättebra film, och Little Miss Sunshine (tror jag den heter) som ska vara en jättebra film om en minst sagt dysfunktionell familj. Måste skaffa! Kram från ett regnigt Pennsylvania som väntar på snö.

Matildas fikarum said...

Vad var det som var bra med Devil wears Prada? Förutom Meryl Streetp. Jag har inte sett den ännu.

Annika said...

Linn:
Ja, tänk om man kunde ha fått det klädkontot, och dem kläderna. Önskar jag mig också.

Jacal:
Monika Fagerholm har verkligen ett mycket speciellt sätt att skriva på. Ibland får man verkligen ta sig en funderare på vad hon menar. "...kvinnor vid vatten" var skum vid flera tillfällen, men det var ändå något i den som lockade mig, och som gjorde att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Tror det var stämningen.

Är mitt i "Skam" just nu...Jösses, jösses...Vilken katastrof, och vilka människoskildringar och vilka vävar. Känner att jag vill läsa mer av Alvtegen nu. Det är ju verkligen ingen regelrättig deckare. Och det är tur för mig, som faktiskt inte tycker om deckare, egentligen.

Ulrika:
Jag är rätt biten av "Skam" måste jag säga. Har faktiskt inte reagerat över att språket skulle vara bristfälligt. Kommer nog att tänka på det mer nu.

"Förortsungar" var SÅ bra!!!! Och upplyftande, och skitbra musik! Den ska du skaffa när den kommer ut på dvd.

"Little Miss sunshine"---BRA!!! Annorlunda!

Kram från ett säkert lika regnigt VA.

Matilda:
Vad gör den så bra? Att Meryl S är bossen från helvetet med världens tystaste röst men med MAKT och pondus. Att alla krumbuktar sig och vänder ut och in på sig inför henne. Att Anne Hathaway står på sig i sin rollfigur. Alla bänga människor i modevärlden som tror att allt bara är fashion som räknas. Underhållande! Boken ett snäpp bättre.

Anonymous said...

Håller med dig Annika, Prada är en jättebra film. Den dvd-filmen var en julklapp här hos oss också, kommer helt klart se den fler gånger.
/Anne

Annika said...

Anne:
Visst var den BRA!!! Kul att du också tyckte det!!!

Monika said...

Jag håller också med - Prada var verkligen bra, underhållande till max med Meryls karaktär! Och vad gäller Karin Alvtegen har jag läst alla hennes böcker och jag gillar dem skarpt!

Matildas fikarum said...

Tack, Annika. Jag ska nog se den på DVD snart, då!

:)

Annika said...

Monika:
Ja, vad bra den var! Ska nog se om den redan denna helg. tror jag, om tid finnes.
har läst ut "SKAM" nu...Snacka om att en bok kan fastna. MYCKET BRA, hemsk och tänkvärd!

Matilda:
Ser fram emot att höra vad du tycker om den!