Wednesday, January 17, 2007

Cartier cigaretter!

Igår hade vi bokklubbsmöte. Vi i bokklubben träffas en gång i månaden för att diskutera den bok vi läst, dricka lite vin och äta något gott. Det blir en hel del annat snack också, och faktiskt mer eller mindre heta diskussioner. Uppfriskande. Igår kom vi dock att tala om "The Golden 80's". 80 var jag 14 år, och 1989 var jag 23. My youth, in that golden decade!

Å, vad jag skulle lägga upp bilder från mitt liv på 80-talet här, men det kan jag inte. Vet inte hur man gör med vanliga foton. Tur det kanske? Ha, ha!!! MODET!! Alla snygga pumps man hade i kornblått, cerise, gult och ill-grönt. Snyggt! Härliga slinkiga klänningar i skimrande matrial...Axelvaddar, strumpor som var blanka...OCH som man trodde man fick snygga ben av. Sanningen var ju den att benen såg feta ut i glansstrumporna. Ibland drog vi på oss strumpbyxor med strassblommor, eller strumpor med söm. Naglarna var alltid, alltid, alltid långa och lackade i någon stark färg. Mitt favvo-lack var Mavala. Jag hade säkert 20 flaskor hemma på sminkbordet. Parfym var ett annat samlarobjekt, Anais, Anais, Georgio Beverly Hills, Le Jardin, Jardin's de Bagatelle, Lumiere, Poison (som jag använde så mycket av att mina arbetskamrater drabbades av huvudvärk)...Vad fanns det mer för parfymer? Massor, massor som jag har glömt nu brådrasket.

Innan vi snygga bruttor gav oss ut i Stockholmsnatten samlades vi alltid hemma hos någon för att dricka vin...La Garonne, Green Pearl eller Mateus hörde till dem verkliga favoriterna. Jahapp, sen var det bara att ge sig iväg genom snön i pumpsen med stålklack. För, ja, så fort man köpt ett par nya pumps gick man till skomakaren för att klacka om till stålklack. Klick-klick-klicketi-klick.
Iallafall, när vi väl kom in till Patricias eller Daily News Cafe var det baren som gällde. "White Lady" beställdes in, och vi satte och snyggt på barstolen. Upp ur våra chica små väskor drog vi upp cigarettpaketen...OCH inte vilka cigg som helst. nej, det skulle vara Cartier eller Yves Saint Laurent, för det var så "sofistikerat"...Vi rökte också en annan sort som var regnbågsfärgad. Otroligt komiskt när man tänker på det. Jag har aldrig varit någon rökare, drog bara munbloss och var livrädd för att dra ner röken i lungorna. Stod där med röken i munnen och försökte se cool ut, tänkte att OK nu var det nog helt lugnt att sakta blåsa ut röken...Cool AND sophisticated.

Åsså åkte vi på kryssning med Silja Line till Helsingfors ett par gånger om året. Köpte upp oss på Cartier och YSL, samt parfymer och Aarika-smycken. Sen drack vi drinkar i parti och minut. Jag fattar inte att vi inte blev dåliga av de eviga blandingarna av spritsorter.
I julas, när jag var i Stockholm, tog jag hit flera av mina 80-tals fotoalbum. Så kul att titta i.
Hmmm...undrar om dem fortfarande säljer YSL och Cartier ciggisar??? Något säger mig att dem gick i graven under 90-talet.
Oh, the memories...

16 comments:

LindaLotta said...

Så mysigt att läsa om ditt 80-tal.
En annan lekte med Barbie på den tiden.
Men när man tittar på gamla foto så undrar man vem som har spökat ut en...
Cerise kjol och knallgul stråhatt på en skolavslutning... JÄTTESTORA rosa glasögon... Suck!

Matildas fikarum said...

80-talet för mig var att jobba sju dagar i veckan så jag kunde spara till mina Asien och Australien-resor. Mycket pengar över till kläder blev det inte, så jag har inga roliga modeminnen från den tiden. En och annan nattklubb i Stockholm gick vi på trots allt, men mest var det fika hemma hos kompisar.

jill said...

Jag var 1 till 11 under 80-talet men minns systrarnas eskapader. Tråkigt att samma indivudalitet finns kvar i samhället. Nu är det stelt och likriktat i högre utsträckning.

Annika said...

Lindalotta:
Absolut! Att sitta och titta på gamla foton kan verkligen få en att undra. Och jag valde mina kläder, självmant.
80-talet var verkligen färgrikt!

Matilda:
Tyvärr kom jag aldrig ut på ngn Asien-Australien resa på den tiden. Men det var många som jobbade, jobbade och slet för sina resor jorden runt. Precis som du gjorde.
Fika hos kompisar gjorde vi också. Mysigt.

Jill:
Visst, det individ tänkande som slog sin sega rot på 80-talet är ännu hårdare idag. Jag är glad över att inte vara tonåring nu. Pressen verkar enorm.
Kan tro att du har ett och annat typiskt 80-tals minne från din barndom...

JaCal said...

Fniss! Ja jösses... Du får fixa en scanner så du kan scanna in bilderna och spara som jpg-filer och lägga upp så vi får SE!! Det låter som något vi alla måste få ta del av! ;-)

Visserligen är jag några år yngre - men fick tag på ett leg när jag var 17... Daily News Café... har helt förtängt! Green Pearl... Hualigen...

Anne-Marie said...

Det är roligt med minnen och de känns ofta så nära - inte som om det vore 20-30 år sedan. 1980 var jag 19 och pluggade och hade inte tid till i stort sett något annat.

mie*, absolut guldkant said...

Åh det ljuva 80-talet! Jag fyllde 13 år 1980 så jag var med "all the way"! Blir sååå nostalgisk när jag lyssnar på 80-talsmusik och det händer oooofta;-
Sköt om dig o kram!

Annika said...

Jacal:
Jodu, en scanner skulle smaka fågel. Och sen lägga ut alla pinsamma bilder, he, he...
Men, HA, vem vet...endera dagen kanske ni ser mig som 18-20 år här på bloggen...

Ja, Jösses, vinet smakade verkligen fotogen!

Anne-Marie:
Inte känns det som 20-25 år sen. DET är en skrämmande tanke. Tiden går så otroligt fort. Snart sitter jag här och bloggar som 60- åring om det ljuva 00-talet.

Mie:
80-tals musik! SÅÅÅ bra!!! Av ngn läskig anledning har man liksom "fastnat" i 80-tals musiken.
KRAM!

Tina said...

Ljuva 80-tal, var så avundsjuk på min kompis som hade en silkig svart halvlång kavaj med enorma axelvaddar. Lycka var när jag fick låna den :-). Och herregud vilket hår jag hade! Långt och permanentat! När jag in i ett rum var det HÅRET och jag som kom in.
Tack för minnestrippen sitter här och är tacksam för att snart vara 40 och vuxen! Men det var en kul tid :-).

Annika said...

Tina:
Nog var det en kul tid, med ett CRAZY mode...Och galet hårmode!
Permanentat hår...Oh yes!!! Och sen supertuperad lugg.
Jo, jo...Nu är man 40 och helt klart vuxen...

Skulle faktiskt vara kul med bilder på hur vi alla såg ut då :-)))

Anette said...

Ja,detta fantastiska 80-tal!
-84 flyttade jag till Stockholm o halva mitt bagage bestod av syntetpumps o plastörhängen i matchande färg.Jag hade väl sisädär en 25 olika pumps vill jag minnas.Jag var mkt på ett ställe på Holländaregatan.Vad hette det??

Tina said...

Mina fina rosa pumps undras var ni är nu? Så stolt jag var över dom! Och den rosa kjolen till med det smala vita skärpet.... JAg hade ett par rosa solglasögon som en advokat norpade från mig. Vilka minnen det här väcker :-)

Måste leta i mina gömmor och se om jag kan hitta en typisk 80-tals bild att visa. Varför hade man inte digitalkamera på den tiden? Men himmel vi hade inte ens internet!

Anonymous said...

aaaah, vad kul läsa om folks olika minnen.
Jag minns Jane Hellen shampo som jag bara älskade. Och Date parfym (eller var det deo) som alla stora flickor hade och jag också ville ha.
Tv-serien Nord & Syd med bla Patrick Swayzee (rätt stavat?), var det ingen som var besatt av den serien? Minns den gick 1986-87 (tror jag) och vi var tokiga i den. Klädde ut oss i 1800-tals kläder på helgerna för att härma Ashton, Beth och alla de andra..Varuhuset minns jag också, alla i grannskapet följde med med den serien.

-Anne

Annika said...

Anette:
Ja, vad var det för ställe??? Holländargatan???? Det måste vi komma på...
Ja, just det...PLASTÖRHÄNGEN!!!! Dem hade jag glömt bort så här i en hast. Pumpsen, dem pumpsen...Suck...

Tina:
Ja, visst!! Tänk om vi hade haft digitalkameror. DÅ hade det funnits bilder. SOm du sa, vi hade inte internet, inte mobiler...INGET! Vi fick ringa "heta linjen" och vråla. Sedan var det bara att hoppas på att ngn hörde ens röst!
Solglasögonen...YES! Med spegelglas och "senilsnöre" runt halsen. Taskig advokat som snodde dina brillor...

Anne:
"Nord och Syd", ja! Med Swayze, som alla tyckte var så snygg (utom jag).
How about "V"? Det var ju en toppenserie också!
Jane Hellen var ett mkt fint doftande schampoo, minns jag...

Ja, tänk vad kul om alla kunde lägga upp 80-tals bilder på bloggarna...Hi, hi..

Marge_II said...

Åh jag minns med fasa en svart sidenblus med skärp och axelvaddar modell L, till det en svart skinnkjol (på mig!?) och superstort hår.
"Sudda, sudda, sudda"

Så, nu är jag tillbaka till mitt trygga tant-stadie.Phu.

Annika said...

Marge:
Fniss...Blanka tyger och matrial och strass var STORT!!! Liksom håret, ja.
skinnkjolar och skinnbraller också! Gärna i rött...

Japp, nu är man en tant på 40...Åren går.