Monday, January 22, 2007

Äsch då!

Jahapp, trodde ju att skolorna skulle vara stängda idag, jag. Men, se,icke! Istället öppnar kommunen skolorna två timmar senare . Vanligtvis börjar skolan 9:15, idag börjar den 11:15. Det betyder att min dotter fortfarande ligger och sover däruppe trots att klockan är 9:25 den här måndagmorgonen. Ska väcka henne vid 10 tiden, den lilla sömntutan. Hon blev arg (för att det trots allt är skola idag) när hon vaknade vid 6:30, då hade jag precis kollat läget på TV. Information om eventuella skolstängningar finns på samtliga kanaler, plus på kommunens egen skolkanal. Idag ansågs det väl då inte vara nog med snö på marken, och det är det väl inte heller. Kanske 5 centimeter...hmmm...nothing to close the schools for, I guess. Fast, i våra grannkommuner är skolorna vackert stängda.
Måndagar är korta skoldagar. Karolina slutar klockan 13.25 en vanlig måndag, men eftersom skolan nu öppnar 2 h senare betyder det att det blir vanlig stängningstid, 15:50. Blir vissa problem eftersom min dotter är med i kören vid den lokala High Schools uppsättning av "One enchanted evening" på onsdagkväll. Idag klockan 15 har dem körövning, och det betyder att vi måste hämta våra barn från skolan en timme tidigare. Dessutom har Karolina jazzdans klockan 17. Så, ja, nog blir det problem när det faller lite snö. All planering faller som ett korthus.

Dagen idag är grå, lite slaskig med ett par plusgrader. Har nog tyvärr inga vackra snöbilder att lägga ut heller.

SENARE:

Och usch och fy och tvi och VALE vad jag HATAR att köra bil på snö, och framförallt IS! SLD-vägen var som en isbana. Låg och krypkörde och var bara så tacksam att jag inte hade någon bil framför eller bakom mig. Kände hur det drog i bilen, trots att jag hade "W" knappen intryckt för vintervägskörning. För, nej, här förekommer ju inte vinterdäck eller dubbdäck, och att då köra på vanliga sommardäck på det här väglaget är ingen pic-nic. Jag var faktiskt rädd, men till skolan körde jag, ja det gjorde jag. Inte för att jag precis hade något VAL. Vid dotterns skola ska man upp för en backe, och den backen gruvade jag mig för redan innan jag ens satt bakom ratten. Mycket riktigt, trafikstockning i backen, och flera bilar hade kört fast i isen. USCH!!! Precis framför mig körde en SUV fast, slir, slir och desperata försök! Till slut hoppade flera andra personer ur sina bilar och hjälpte till, och till slut kom SUV:en loss. Sedan var det min tur...Please S-60, be on my side!!! Och ja, min kära bil lydde mina kommandon och jag hade inga problem att köra vidare...TACK OCH LOV!!! Som jag sa, skolan skulle börja klockan 11.15, men allt detta utspelade sig runt 11.30. Ni kan man med säkerhet räkna med att Frfx County kommer att få KLAGOMÅL för att dem håller skolan öppen idag. Klagomål blir det alltid, vare sig skolan hålls stängd eller öppen en snöig dag. Det blir aldrig rätt.
Och nu hoppas jag innerligt att det ska töa innan det är dags att åter bege sig till skolan...ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ, varför, varför är jag så rädd för is och snökörning? Mina kära läsare i norra Sverige, och i hela Norden förresten, kan nog inte se någon som helst rim och reson i det jag skriver.

SKAK!

13 comments:

JaCal said...

Jo, men det är skillnad att köra i Sverige/Finland där allt är förberett , det finns salt och sand och alla VET hur man parerar och kör och alla har dubbdäck. Det är fortfarande läskigt - men i alla fall kan man hoppas att alla andra är bättre än en själv... Jag är sååå glad att vi bor där det aldrig är halka eller snö. All sympati till dig och skickar över lite sol så att all töar!!

Annika said...

JACAL:
TACK, tack för din förståelse!!! Du vet, jag tog aldrig körkort i Sverige, utan först när jag kom till USA blev det av. Har aldrig kört halkträning på Gillingebanan som alla andra av mina Sthlms-kompisar gjorde när dem tog "lappen". Inte jag. Jag kan inte tänka mig ngt värre än att tex slira runt i cirklar med bilen.
Visst, det är helt rätt. I Norden är man förberedd. Det är man ju inte här alls på samma sätt. Ja, var glad om du slipper halka och is. Vidrigt. Bävar redan för eftermiddagen när skolan är slut...Då blir det samma visa igen. Men nu droppar det från taken i rask takt...Jag älskar snö och vinter, bara jag SLIPPER KÖRA BIL!!!

Monika said...

Hmmm...Gillinge ja...det var himla kul minns jag! Men det var ju under kontrollerade former och väldigt länge sen. Idag tycker jag inte att det är kul att köra på vintern! Men det beror kanske på att jag kör så pass sällan. Vi har ju ingen bil... och nu var det länge sen vi lånade Bilpool-dito. Men när det blir vasaloppsdags för sambon så blir det nog lite vinterkörning för mig. Jag bävar redan...
Kör lugnt!

Lilla B said...

Stackars dig som mste halka runt på isiga vägbanor utan rejäla klösdäck. Här biter dubbarna gott i snö och is.

Annika said...

Monika:
Med bra däck är det nog ingen fara. Men jag förstår, som du VET, din oro att inför att köra sambon till o från Vasaloppet. Och ja, du har ju kört Gillinge ;-)
Kram!

LillaB:
Det är skitjobbigt att köra på sommardäck . Dubbdäck hade jag också velat ha idag. DET hade suttit fint!
Kör lugnt!

Tina said...

Inga vinterdäck usch va jobbigt. Vi har helt nya underbara vintedäck som är gjorda för nordiska förhållanden, helt underbart att köra med. Visst får man vara försiktig men när andra sladdar så rullar vår bil utan problem :-). Bra vinterdäck är en mycket bra livförsäkrning!

Annika said...

Tina:
Ja, därhemma måste ni ha vinterdäck. SKÖNT för er att ni har nya. Som du säger: bra vinterdäck är verkligen en mkt bra livförsäkring!
Jag klarade hämtningen på skolan bra, sköönt!!! Lättare att köra nu än imorse.

Anne-Marie said...

Har man inte lärt sig att köra i snö och halka är det tufft. När jag fick mitt körkort i Mt Shasta var jag tvungen att göra det eftersom jag annars inte hade kommit till min skola. Det hade inte varit helt fel att få träning på Gillingebanan men det har de ju inte här. Dubbdäck är ett måste för mig nu och de åker på varje år.

Anna Malaga said...

Haj Annika, det lâter ju riktigt skojigt med en W-knapp ;-)
Trots allt jobb, köld och halka, är jag ordentligt avundsjuk pâ er som har lite snö! Jag fick ju vänta förgäves i Sverige...

Matildas fikarum said...

Det är väl klart att det är läskigt att köra med sommardäck på isiga vägar! Vilken galenskap! Och dessutom utan träning på att halka runt. Får jag också gissa på att du har automat istället för manuell? Ännu läbbigare. Så du är inte konstig alls som är rädd. Jag jobbade som chaffis i några år när jag var yngre och trots att jag fick mycket träning tyckte jag ändå att det var lite skrämmande.

Annika said...

Anne-Marie:
Så du har dubbdäck på uppe i Oregon alltså? Låter som en bra ide. Antar att ni har mer snö och is om vintrarna än vad vi har.
Nä, lite träning på Gillinge än idag hade inte varit dumt.

Anna:
Kallt och rätt slaskigt här. Vägarna bra idag.
FÖRSTÅR att du saknar snö. Om du var i Sverige över jul vet jag vad du menar, inte en snöflinga så långt ögat nådde...trist...

Matilda:
Ja, usch, det är så hemskt, och jag blir så rädd.
Visst har jag automat, men jag kan även använda mig av ngn sorts manuell funktion. VET inte hur man gör, så det spelar liksom ingen roll. Riktigt otäckt med körning på is och snö när man är ovan. Idag är det bättre. ELLER, det ska vi hoppas att det är, rättare sagt.

Malde said...

Igår kändes det som om jag inte hade någon som helst styrsel på bakändan av bilen, och jag HAR vinterdäck på. Det kändes läskigt, men som tur var gick det bra, var ju nte direkt ensam på vägen... Har också kört på Gillinebanan två gånger, en gång i körskolan och en gång frivilligt!

Hur går det med semmelbaket? Kramar Malde

Annika said...

Malde:
Så läskigt när man inte har kontroll över bilen. Man blir så himla RÄDD. Skönt att allt gick bra för dig.
Jag skulle behöva ta en tur på Gillinge också.
Semmelbaket, usch jag blir så nervös. Tror det kanske är bäst att jag bakar med min kompis Lotta första ggn...MEN jag lade ju ut ditt recept på bloggen så andra längtande svenskar kunde ta del av det.
TACK än en gång för det!