Thursday, January 25, 2007

Bland det bästa jag läst!Nu har jag haft en SANN läsupplevelse, och som ni alla vet är sådana ganska sällsynta. Man läser en massa böcker. Dem allra flesta böcker man läser är bra, annars skulle man ju inte läsa dem. Ja, såvida man inte är tvingad, bokklubben tex. Men, denna bok var en UPPLEVELSE och FRÖJD! Jag vill rekommendera: "Tillsammans är man mindre ensam", skriven av fransyskan Anna Gavalda! Fick boken av min syster i julklapp. Min syster sa att det var en läsupplevelse, och ja, she ain't kidding!
Hela boken är fylld av underbara personporträtt av mer eller mindre trasiga människor. Framförallt handlar den om fyra personer som bor i samma stora lägenhet i Paris. Alla har dem kommit dit av en ren slump, och alla finner de varandra på det allra finaste sätt. Alla är dem trasiga och ensamma innan dem finner varandra, alla har stora tragedier i bagaget. Vi får följa deras trevande vänskap, förtvivlan och glädje!
Miljöerna är fantastiska. Vi får följa med Franck som är mästerkock på en fransk resturang, Camille som städar, Philibert som är adelsman och lever som vore han i en svunnen värld, och Paulette som är Francks gamla mormor som vantrivs på ålderdomshemmet. Jag älskar den här boken för att den har ett så stort hjärta! För att den visar att vänskap och gemenskap finns där man minst anar, hos de människor man minst anar. Läs den!

Nu ska min bokklubb läsa Anna Gavalda också. Vi ska läsa " I wish someone were waiting for me somewhere". Den läsningen ser jag fram emot mer än ni kan ana! Om nu bara UPS kunde komma med paketet från Amazon.com NU, NU, NU!!!

Bild från Knuff.nu

12 comments:

Jill said...

Underbart när man hittar de där böckerna som verkligen berör en.

"I wish..." är en underbar bok, så ni i klubben har verklgien något att se fram emot.

Anne said...

Fingrade på den här boken i Sverige i höstas, men köpte den aldrig. Tydligen en miss... Får se till jag får den i bokhyllan nu istället. Bra med boktips, så tack för det!
-Anne

Tina said...

Men den boken läste jag ut igår och jag var helt tagen av den. Inte alls den typ av bok jag brukar läsa, men jag bara älskade den. Tänkte faktiskt skriva något om min upplevlse och så får jag läsa det här hos dig :-). Gillade slutet, han tar det som en man anstränger sig verkligen för att uppfylla hennes önskan. "Allt ska man visst göra själv här". :-)Fantastisk bok!

Annika said...

Jill:
Det ska bli ett SANT nöje att få läsa Anna Gavaldas nästa bok! LÄNGTAR!!! KUL att du tyckte så mkt den!

Anne:
Beställ den!! Fantastisk!!

Tina:
Fniss, verkar som du och jag tänker visst lite lika på våra bloggar om både det ena och det andra.
Visst var det en läsupplevelse!!! Jag är så ledsen över att boken är slut. Den kändes nästan som en film, så tydligt kunde man se bokens karaktärer!

JaCal said...

Noterat på "kolla nästa gång på Borders"-listan!

Visst är det härligt när man hittar riktiga LÄSupplevelser som förflyttar en...

Sara said...

Ja den är verkligen helt underbar, jag blev glad varje gång jag hann läsa ur den. Och som jag sa till dig, Annika, den blir som en film i huvudet där man ser alla karaktärer och miljöer, härligt!!!

Annika said...

Jacal:
Du kommer inte att bli besviken, ska vi hoppas.
Ja, böcker som ger riktiga läsupplevelser är fantastiska. Jag var i Paris, och på franska landsbygden...

Sara:
Tack för julklappen. Du hade helt rätt när du sa att den var som en film i huvudet. Man kunde se allt så klart och tydligt framför sig.
Undrar när den blir film, på riktigt? Snart, skulle jag tro.

Katti said...

Jag har läst båda böckerna av Anna Gavalda, hon är en av mina favoritförfattare. "Jag önskar att någon väntade..." är en novellsamling som är jättebra! Trevlig helg på dig!

Marge_II said...

Annika, boken du skriver om är bara för underbar! Inte underligt att den blev en storsäljare i Frankrike.

Annika said...

Katti:
O, vad jag längtar efter att få läsa novellsamlingen! Verkligen!!! Förstår att den är underbar!
Trevlig helg!

Marge:
Håller med!!! Nu ska vi se när den blir film. För det lär den ju bli.

Bloggblad said...

Den har jag läst - blev tipsad på bloggträffen i Sthlm i augusti. Jag gillade det annorlunda i det.

Annika said...

Bloggblad:
KUL!! Jag längtar! Fick boken idag. SKA börja läsa så fort jag lägger mig ikväll.
Bloggträff låter intressant..hmmm...