Monday, May 22, 2006

Kamratposten?!

Alltså, vilken tidning ska man ha till sin snart tioåriga dotter? Bamse är hon väl sgs för stor för, även om hon läser den och tycker om den. Kamratposten? Kanske. Den har dock blivit så avancerad sedan jag var liten. Nu handlar den så mycket om kärlek och trender. Ett urval ur senaste KP nummer 7 2006...
Tuggumitest som dottern läste med STÖRSTA intresse!!! Hon konstaterade att jag bara MÅSTE köpa tuggummit Zoom till henne när vi kommer hem. Sämst i test fick "Shake", what the!!!??? Det är ju ett urgott tuggummi som jag älskar, smakar lakrits.
Anyway, det som skrämmer mig i KP är tex insändare som denna från en 9 årig flicka:
"Jag är en nioårig flicka som älskar msn. Genom msn träffade jag min pojkvän"...URSÄKTA, Excuse me!!! Pojkvän???!!!! 9 år!!??? Är det jag som är knäpp och gammalmodig eller??? Vafan, man har väl inte en pojkvän som man som nioåring träffat i ett chat-room på msn. DET är för mig SKRÄMMANDE! Fickan säger också i sin insändare: "Skaffa msn annars kommer du att ångra dig". Men Hallå!!! Ungen är 9 år! Hon ska väl inte sitta och chatta på nätet heller, eller va!???
Ja, OK, sen har KP harmlösa artiklar om husdjur, rast-lekar som twist, plastsyskon mm. En annan sak...Alla ungar i sverige verkar ha en mobil! Och dem SMS:ar konstant med varandra. Måste en 8 åring ha mobil? varför isåfall?
När jag kollar sidan där man söker efter brevvänner har dem flesta ungar dessa intressen: MSN! SMS, killar resp tjejer, och dataspel. Ungarna är mellan 8-13 år.
När jag tänker efter är det nog jag som är gammalmodig trots allt. Eller vad säger ni???? om ni vill kolla webben:
www.kamratposten.nu

5 comments:

LN said...

Jag har förstått att barn i Sverige har telefon efter som de ofta går hem själva efter skolan. Barn i Stockholms förorter åker ju tom tunnelbana själva. Antar att det kan vara av säkerhetsskäl. Det känns förmodligen bättre för föräldrarna om barnen har en mobiltelefon!

När jag växte upp pratade vi timmvis i telefonen, mina föräldrar hade aldrig en chans att komma ut på linjen. Idag har det tydligen ersatts med SMS. Alice och Marcus chattar ofta med kompisar i Sverige via msn. Perfekt! De växer ju upp med nya tekniken. För dem är det helt självklart...:-)

Annika said...

IN: Ja, visst, med måtta går väl allt bra, även msn. Det är när det blir timvis, och man hittar en pojkvän som 9 åring som det går för långt. Då har det gått helt över styr. Sen mobiler...En 8 åring ska inte åka t-bana i ensam i Sthlm heller, tycker jag. Med eller utan mobil. När är det då OK att skaffa mobil? Kanske som 11 åring? OM man nu MÅSTE! Vad tycker ni andra som läser detta?

Sara said...

Jag kan bara säga att Ebba tycker Kamratposten är jättebra och hon tycker om när vi läser den tillsammans, hon har en hel del frågor. Sen måste man förstås som förälder vara vaksam över vad de gör på Internet även fast det kanske inte alltid är så lätt... Vi får nog acceptera att tekniken går framåt men som sagt bevaka!!

Annika said...

Sara: K tycker nog också om den...BRA att ni läser den tillsammans. Du skulle alltså rekommendera den framför andra svenska tidningar? Moster skickar den till K. Jo, det är väl jag som är gammaldags då...SUCK ;-)
Men, jag tycker fasiken inte att man som 9 åring ska sitta i olika chats på msn. Det står jag för, old fashioned or not.

Annika said...

Alltså, vad jag menar med chat-rooms är att jag tycker det är illa om en 9 åring sitter där och skaffar en "pojkvän"...Om kompisar snackar med varandra över msn är det väl OK, i måttliga mängder...