Tuesday, May 16, 2006

Intressant artikel

Läste en otroligt intressant artikel i Washington Post Health Section idag. Det handlade om tonårssex, aborter och sexundervisning i Europa vs. USA. Needless to say är Europa far and beyond the US! Man hade också gjort undersökningar om tonårsaborter, graviditeter och sexdebuter. US har mest tonårsgraviditer och aborter av länderna i undersökningen, vilka var: Sverige, Frankrike, Kanada, England och USA. Sverige framhölls som otroligt framstående tillsammans med dem andra nordiska länderna, Holland och Schweiz. I Sverige får tonåringarna sexundervisning tidigt, så icke här plus att här kan man, och gör många, avstå från den undervisningen. I Europa kan också tonåringar lätt få tag på p-medel, dagen-efter-piller, få vägledning på olika kliniker. Här är det hysch-pysch och "förbjudet". Det visade sig att mer än hälften av alla tonårsföräldrar här inte visste om att deras tonåring ens hade sex. Undersökningen menade också att här i US är det så otroligt mycket dubbla budskap i form av sex i musik, tv, filmer, reklam etc, etc. Men sanningen är ju den att tonåringarna i Europa utsätts för precis samma TRYCK! Men folk i Europa är så mycket öppnare i frågan, inget "suddas" eller "beeps" ut på TV så fort det sägs ett sexord eller så fort man ser en naken kropp. Samma sak på radio, om en låt innehåller ett "fult" ord så piper det istället när det ordet sjungs. Ack ja...
Bäst sammanfattade Schweiziska Joan-Carles Suris det hela: "The main difference is that in the States sexual activity is considered a RISK. Here we consider it a pleasure".

4 comments:

Anonymous said...

Jag visste med säkerhet att denna artikel skulle nämnas på din blogg! Läste den själv imorse. Håller med i stort sett allt. Visst är det dubbla budskap hela tiden. Ska bli interessant när mina döttrar kommer in i tonåren...Vad tror du? SB.

Annika said...

SB: Fy sjutton...vill inte tänka på det. Ibland vill jag inte att K ska behöva växa upp i US med all dubbelmoral och allt tjafs. Men samtidigt så är det ju vi föräldrar som vägleder dem, trots allt. Så,du, vi får göra det bästa vi kan...It aint all that bad.

Monika said...

Tänk att det ändå fortfarande är så...att man tror där bort att det är bättre att "sticka huvudet i sanden" och låtsas som att det inte existerar! Samtidigt som det som sagt pumpas ut "sex, sex, sex" överallt i medierna. För mycket och för lite skämmer allt...

Annika said...

Monika: Det är ett sjukt land ibland. Man kan inte bli annat än förbannad.