Wednesday, December 03, 2008

Onsdagsrecept och utmärkelser!

Nu ska ni få ett riktigt smarrigt recept på Sweet Poatote Pie, eller Sweet Potatoe Casserole som den också kallas.
Denna rätt äts till kalkonmiddagen i USA i samband med Thanksgiving och jul.
Jag tror att rätten är speceillt populär i södern, och eftersom mina svärföräldrar kommer från Georgia så har jag njutit av denna rätt så länge jag har varit medlem av familjen B.
Mina svärföräldrar är båda otroligt duktiga på att laga mat. Jag har njutit av en massa goda middagar i deras hem genom dessa år.

Denna maträtt ska ni absolut laga om ni kör kalkon i jul, eller vid något annat tillfälle. Denna söta potatisrätt är en perfekt smaktbrytning till den i övrigt salta kalkonmiddagen. Låt er för all del INTE skrämmas av marshmallowsen. Det är som som verkligen gör rätten till den unika rätt den är!
Servera med kalkon, gröna bönor, majs, stuffing (brödbitar, selleri, lök, äpplen och kryddor som man stoppar in i kalkonen under koktiden). Tillaga gärna en god sås av kalkonskyn som du får medan du ugnssteker kalkonen.



Sweet Potato Casserole:

Sätt ugnen på 200 grader C.

Ca 2 kilo Sweet potaoes (kallas även yams)
Ca 3 dl farinsocker
Ca 5 msk smör
Kanel
Ingefära
Muskot
Salt

Koka potatisen och skala den. Mosa den sedan fint.
Lägg potatisen i en ugnsäker form och rör ner smör och kryddor i moset, blanda väl.
Täck alltihopa med små marshmallows (stora marshallows funkar också om ni inte får tag på små). Var INTE snål, utan se till att täcka potatisen väl.
Sätt in formen i ugnen och ta ut den igen när marshmallowsen börjar smälta.

NJUT!!!!

För mig är denna rätt en av de absoluta höjdpunkterna vid Thanksgiving och julbordet. Prova ni också!


Jag har fått många fina bloggutmärkelser på sista tiden, och jag är SÅ GLAD över dom!!! Det betyder mycket för mig att ni tycker så mycket om min blogg. Era utmärkelser, och era kommentarer sporrar mig att skriva nya inlägg.
TACK!!



Jag har fått utmärelse av Elisabeth i Göteborg! TACK, Elisabeth! Vi två tycker lika om mycket, tex att handdukar inte behöver mjukmedel. Vi tycker också bägge två illa om att flyga, och vi gillar bägge Gluhwein.
Men, vi tycker INTE lika om snö. Elisabeth hatar snö, och jag älskar snö och kyla.




Jag har också fått denna utmärkelse av Kerstin!
Tack Kerstin! Kerstin och jag har fotointresset gemensamt, och vill ni se vackra bilder ska ni besöka Kerstins blogg. Kerstin bor dessutom i Umeå, och för det blir det pluspoäng. I Umeå bor ju min bror Gunnar och hans familj också.




Denna utmärkelse kommer också från Victoria i Florida!
TACK Victoria!
Victoria är också en svensk som bor i USA, uppenbarligen. Vi har mycket gemensamt, som fotointresse och telefonfobi.
Vill ni se vackra foton ska ni göra ett besök hos Victoria!



Lilla B i Bergslagen har också sänt mig denna utmärkelse. TACK Lilla B!!
Lilla B skriver om sin trädgård mm på ett roligt och humoristiskt sätt. Hon tar jättefina bilder. Min favorit är att hon alltid plåtar ”sin” sjö under alla årstider.




Utmärkelsen kommer också från Panter! TACK PANTER!!
Panter skriver en supermysig blogg med kloka funderingar och fina bilder. En av mina favvisar, verkligen! Panter var också en av de allra första som hittade min blogg en gång för länge sen!



Av en annan USA-bloggande svensk har jag också fått utmärkelsen. Denna utmärkelse kommer från Caroline i NYC! Caroline är en ny, trevlig bekantskap för mig så därför är jag extra glad över att få utmärkelsen från henne. TACK Caroline!!

Nu har jag fått så många utmärkelser att jag känner mig vimmelkantig, och jag borde äta en bit "humble pie" istället för Sweet potatoe pie. TACK alla ovan!!

Som vanligt så drar jag mig enormt för att välja ut egna favoriter. Det tar emot enormt, och därför avstår jag.
NI vet vilka ni är!! Om jag har er på min länklista är ni favvisar. Jag ska snart uppdatera länklistan med några nya favvisar som tillkomit.
Förlåt att jag inte nämner några favoriter, men...nej, jag vill inte...


Idag ska jag dra iväg och handla inför lördagens julfest som jag är värdinna för. Jag ska också träffa min kompis Lotta och shoppa lite kläder med henne. Det är alltid lika kul, och vi är lika intresserade bägge två.

Ha en fin onsdag!!

23 comments:

Millan said...

Oj vad skoj med alla utmarkelser! Det ar du vard!! :-)

Kerstin said...

Grattis till alla utmärkelser! Det är du värd.
Ha en riktigt fin dag.

Annika said...

Millan:
Tack, det blir humble pie idag då...
Kram!

Kerstin:
TACK själv!! Jag blev superglad över din utmärkelse!!
:-)
Ha det så jättefint!!

Pernilla said...

Va roligt att du fått så många utmärkelser!! Men det är du värd, för din blogg är jätterolig att följa!!

Men du, den där Sweet Potato Casserole låter både spännade och konstig :) Men jag är lite sugen på att prova göra en.. kanske ska jag överraska min familj på julbordet. Barnen blir väl överlyckliga om dom ser en gratängform med marshmallows *haha*

Hoppas ni hittade något fint på eran shoppingtur. Nästa vecka är det min tur!!! Oj, vad jag ska shoppa :)

Kram

Annika said...

Pernilla:
TACk, du är snäll!! Jag blir jätteglad över dina ord.
Pernilla, du ska absolut prova denna paj...eller gratäng eller vad man ska kalla den..
den är perfekt ihop med saltare mat. Den låter kanske skum, men den håller hela vägen!
OCH snart åker du!! Hoppas att ni ska få det jättekul, men det blir det säkerligen!!
KRAM!!

Anonymous said...

Grasttis grattis, du är värd alla utmärkelser!

Är det där med marshmallows i matlagning vanligt i USA? Från mitt besök i början av 80-talet minns jag en typ av sallad som jag bjöds på några gånger, tror att den kallades "pistachio-salad" eller nåt sånt, det var minimarshmallows och nåt annat blandat i en ljusgrön gräddaktig smet...

StrandMamman

Mie letar guldkanter said...

Men ååå grattis Annika! Själv har jag fått en sån o blev jättestolt!
O det där låter jättegott... även om min svenska hjärna först tänkte "men gud, potatis o marshmallows - ihop!" Ska skriva ut den o råka visa den för mannen;)
Kram

Annika said...

Strandmamman:
TACK, det var supersnällt sagt.
Ja, marshisar är sådör vanliga inom matlagningen. I ren mat är det just sweet potatoe pie jag tänker först på. Jag vet vilken sallad du menar, min svärmor gör den ibland. Men hennes är mer som en fruktsallad.
Sen är marshmallows vanligt i glass här...GOTT!!!

Mie:
Grattis till dig! Of course, you've got IT!! Din blogg är ju så bra!
Jo, jag lovar...denna är god, och passande till saltare mat...
PROMISE!!
KRAM!!

Petra H said...

Grattis till utmärkelserna och tänk, du har skrivit ett onsdagsrecept ;-)! Själv tänkte jag också knåpa ihop ett receptinlägg, har ätit soppa i 4 dagar och är lite oinspirerad... Jag är inte övertygad om gratängen men kanske man borde testa - sötpotatis har jag inte sett här (har inte letat) men de har en massa egna rotfrukter istället som jag aldrig hört talas om (tex batata som inte är samma som patata (potatis) som för den delen inte heter patata i Puerto Rico utan papa...).
Kram och trevlig shopping!

Annika said...

Petra H:
Ja sent ska syndaren vakna :-)
JAG har skrivit ett onsdagsrecept!! TIHI!! Men det är nog ett av de få jag ngnsin kommer att skriva.
Testa, Petra!! Det är så gott! Prova till kalkon!
Haha, ni har en hel del på PR som jag aldrig har hört talas om--batata...what? :-)
Kram!!

saom said...

Åh, det ser galet gott ut. Vem kom på den briljanta idén med marshmallows på? Underbart.

Sporty Spice said...

Du är värd varenda utmärkelse.

Men hua, hua ... sweet potatoe casserole med marchmellows? Det låter bara för knasigt (och för sött) för mig. Jag kör med bakad i ugnen istället tror jag. =)

Elisabeth said...

Grattis till alla utmärkelserna, du ÄR verkligen värd dem! Rolig idé att kommentera alla du fått dem av också. Jag trodde att den där sweet potatoe pie skulle vara svårlagad, men det ser ju ganska lätt ut. Hade jag bara en ugn skulle jag nog prova.

Suzesan said...

Tack för receptet.
Det låter så konstigt så det måste vara dööögott. Jaså mos jag trodde det var bitar av potatis. Jag älskar ju marshmallows så bara det är ju en bra start. Inte ofta man hittar sweetpotatoe här. (Den har itne varit min favvopotatis då den är så söt. Tycker inte om som direkt tillbehör enbart.)
Men den som söker den finner:)SÄGS DET!
Jag lånar din bild om det är ok. Ska sprida det recpetet vidare. Jag lovar berätta hur det smakade när jag provat.
Som svar på fråga om ung mormor i förra kommentaren. Jo det tycker jag väl. Jag är precis 48 så det är väl rätt ungt tycker jag.I sinnet är det svårt att förstå att jag är 48. men ändå känns det lugnt tryggt och skönt att ha de andra åren bakom sig nu. Min dotter blir 29 så det är väl mer tal om UNG MOR som jag var. Min dotter sa det så " Mamma du kan vara glad att du blir mormor innan du fyller femtio". Det var jag ju.. jag skrek ju högt så alla på torget hörde det*fniss*

GRATTIS!!!!! till alla utmärkelser. Jisses då ...men det förtjänar du:)
Kram
Susanne

Fundersam Cecilia said...

Grattis till alla utmärkelser,förstår absolut varför du väljer att inte väljer att nämna några favoriter.
Det lät mumsigt med receptet och frågan är om inte jag har ätit det för ganska många år sedan.Det ringer en klocka nånstans....
Ha en trevlig Onsdag!
Kram!!

Saltistjejen said...

Oj, hm marshmallows och söpotatis låter verkligen INTE gott. MEN ibland blir man vldigt överraskad av hur vissa saker kan vara supergoda fast det låter äckligt rent ut sagt... Jag har dock lite svårt att ens tänka mig hur marschmallows gör sig i MAT!?!? Men det är nog mest för att jag antagligen är väldigt fyrkantig i mitt tänkande hahaha!!!!

Vi fick potatismos eller (puré) gjord på sweet potatoes till vår kalkon på T-giving. Det var jättegott. fast det var inga marshmallows i den...

GRATTIS till utmärkelserna också!!!
Som många skriivt ähär ovan: du är värd varenda en av dem och fler därtill!
kramar frpn ett idag lite kyligt NYC!

Humlan said...

Grattis till alla utmärkelser! Du är verkligen värd dom, det är alltid lika roligt och intressant att läsa dina inlägg.
Kram

Desiree said...

Åh vad roligt Annika med så många fina utmärkelser! Grattis! Det är du absolut värd vännen. Hmm jag är dock lite skeptisk till den där sweet potato casserole. Den är nog god men jag är lite trött på att allt här nere i södern ska vara så föbannat sött hela tiden. Förvånar mig inte ett dugg att denna rätt härstammar från just södern. Nu vet jag som sagt iallfall varför det står marshmellows i butikerna tillsammans brevid the sweet potatos. Ha en bra dag och lycka till med inhandlandet inför svennefesten. Låter jättekul. Önskar att jag bodde närmre så att jag kunde komma och njuta av såväl sällskapet som godbitarna.

HusEtt said...

Alltid lika kul att läsa din blogg så jag förstår verkligen att du fått så många utmärkelser. Grattis och receptet låter ju spännande :-)

Annika said...

Saom:
JA! Du måste prova...
Vet inte vem som kom på den brilljanta iden, hihi!

Sporty:
TACK snälla!!
HAHA, ja jag kan tänka mig att marshmallowsen kasnke inte tilltalar dig så mkt, men jag lovar det är sp gott!!


Elisabeth:
TACK ska du ha, och grattis själv!!
O ja, rätten är mkt lättlagad, inga problem alls, men en ugn krävs såklart.

Suzesan:
Klart du ska prova. Jag tror du kommer att gilla det till er kalkon.
DU är ung...Min mormor var 48 när jag föddes...OCH jag har henne kvar än idag, 90 år. Hon är underbar, och det är så fint att ha en så ung och underbar mormor, hon är så ung i sinnet än idag...och glad!
Jag är superglad för din skull.
Kram!!

Annika said...

Cecilia:
TACK så jättemkt!!
Nej, jag fixar inte att singla ut en massa folk, jag bara kan inte...
Kram!!

Saltis:
O, men det passar så bra ihop med kalkon, tro mig. Det gör sig perfekt.
Prova!!
Tack, för dina snälla ord, Saltis!!
Kram från ett kallt DC!


Humlan:
TACK snälla, Humlan!! Gud vad snäll du är. Jag blir så glad!
kram!!

Desiree:
JA, tänk om du hade kunnat vara med på lördag...vad kul det hae varit.
Jo, nog härstammar rätten från södern alltid. Förstår såklart att du är smått less på allt det söta och friterade därnere.
OCH tack för dina snälla ord!!!
Kram!!

Tina:
TACK vad glad jag blir!!
Kram!

Marianne said...

Du är värd varenda utmärkelse i hela världen, och några till! Grattis!

Vad bra att du gör onsdagsrecept när jag missar : ) Du tycker alltså att jag ska ge det här receptet till Mr Mahmoud som lagar kalkon till Iftar? Men det stämmer nog att det är gott med den söta brytningen till salt. Ska spara receptet i alla fall.

Kram!

Annika said...

marianne:
Vad du är gullig, tack!!!
Jaa...hahhahaha...Mitt inlägg igår onsdag får ses som en engångsföreteelse :-)
O ja, visst kan du bjuda Mr Mahmoud på denna rätt till kalkon.
KRAM!